Isnin, 11 Jun 2018

Alhamdulillah berakhir sudah zaman najib tabur duit. Aamiin Ya Allah Ya Rohman Ya Rohim. 7766.

Bangsawan kleptokrasi umno yang sudah tentu punya pengikutnya. 
Maklumlah orang kaya dan pengikutnya ada yang jenis suka makan free 
dan sebagai balasannya mereka mengampu sikaya walau apa pun terjadi. 
Tanpa mempersoal macam mana yang dipuja itu jadi kaya dan tentu sekali 
tidak peduli halal dan haramnya di sisi Allah Subhanahuwatalla. 
Hidup ibarat putaran roda. 
Besi buruk boleh jual dan ikut pengalaman pernah jual besi buruk 
kurang beberapa ringgit sahaja ke angka RM4k. Alhamdulillah. Aamiin Ya Robbalalaamiin. 
Dua situasi yang berbeza.  
1. Seronok di PAU
2. Bila pertama kali Umno ditahtakan sebagai pembangkang. 
Kesedihannya penuh dengan kejujuran sebab dia percaya pemimpin dia, baik orangnya. Lebih baik dari dirinya. Mengapa pemimpin baik boleh partinya kalah. Kalaulah dia tahu hakikat sebenar pemimpin kesayangannya adalah bangsawan kleptokrat terburuk di dunia... Itulah antara kejahatan cyber trooper yang dia tidak tahu, media arus perdana dikawal agar tidak menyiarkan berita kejahatan, kedurjanaan dan pengkhianatan pemimpin terhadap Islam, Bangsa Melayu, Rakyat Malaysia dan Negara Malaysia. 
Lambat laun rakyat akan tahu mengapa beliau tidak mendiamkan diri setelah menjadi 
ex PM. Menanti hari-hari pendakwaan dengan penuh debar... Berani kerana benar, 
takut kerana salah. Aamiin Ya Allah Ya Rohman Ya Rohim. 
Pendapat. 
Kiriman dari seorang sahabat kepada sahabatnya: 
⇨"Tegurlah aku jika
aku mulai sombong..
⇨Tegurlah aku jika
aku mulai angkuh...
⇨Tegurlah aku jika
aku mulai salah
kerana aku masih
sangat perlu sahabat
seperti kamu, hari ini
esok dan
selamanya"....
👉 kirim mesej ini ke
semua teman yg kau
sayangi.
(Jika aku trmasuk
tlg kirim blk ya.) 😁😁😁
Bagi penyokong yang kononnya berhati suci

Menuntut Janji-Janji Kerajaan Tanggungjawab Bersama

Menuntut janji bukanlah suatu kesalahan. Sesiapa sahaja hatta penyokong daripada blok pembangkang sekali pun mempunyai hak sebagai rakyat Malaysia untuk menuntut janji yang telah dijanjikan oleh kerajaan hari ini. Walaupun hakikatnya janji hanya dibuat kepada yang menyokongnya.

Masalah dengan masyarakat kita ialah kurangnya amalan membaca. Manifesto PH yg ditulis dalam Buku Harapan setebal 203 muka surat seharusnya dijadikan rujukan utama. Namun masih ada segelintir daripada kita yang menunjukkan kebebalan tahap maksima. Golongan ini lebih senang berkongsi video2 fitnah yg sudah tidak relavan dan screen shot fitnah yg entah daripada mana sumbernya. Jelas di sini ada pihak yg sengaja ingin mengelirukan rakyat. Tetapi kita jangan jadi bebal dengan click butang share. Sikap tapis dan kaji perlu ada. Tabayyun sebelum sebar.

Buku Harapan:
https://kempen.s3.amazonaws.com/pdf/Buku_Harapan.pdf

1. GST (Janji 1-ms16)

GST 0% sudah pun dimaklumkan dan akan mula pada 1 Jun 2018. Janji ini akan ditunaikan. Secara jelas dinyatakan akan digantikan dgn SST. Lalu diperdebatkan pula GST vs SST. Ini sudah terang lagi bersuluh. GST itu cukai di setiap peringkat, manakala SST hanya di peringkat kilang. Janganlah terus bandingkan 6% dengan 10%. Bezakan dahulu dan fahami apa itu GST dan SST.

2. Harga Minyak (Janji 7-ms30)

Jelas dalam Buku Harapan tidak ada satu ayat pun mengatakan "Hari ini perintah esok turun harga minyak." Ramai yg kongsikan video Rafizi & Anwar yg lama. PRU13 dulu ya ada janji tersebut dalam Buku Jingga. Tetapi kali ini yg dijanjikan oleh PH ialah menstabilkan harga minyak. Janji ini telah pun ditunaikan. Namun subsidi kepada golongan sasar belum ditunaikan. Golangan sasar yg dimaksudkan ialah motosikal bawah 125cc dan kereta bawah 1300cc. Satu mekanisma baru akan diwujudkan untuk membantu golongan ini. Yg ini yg patut kita tuntut, tetapi malang emosi menguasai diri tanpa mahu membaca dan mengkaji.

3. Caruman KWSP (Janji 36-ms100)

Isu ini ada juga yg tidak berpuas hati dengan mengatakan "Mengapa perlu libatkan gaji suami?". Tolong baca manifesto, memang sudah dirancang dikaji dan dicanang begitu. Ada juga yg tanya suami yg tiada KWSP bagaimana? Ini soalan bijak dan matang. Tetapi kita kena faham suami yg begitu masuk kategori lain. Janji ini untuk suri rumah dan suami yg ada mencarum dengan KWSP sahaja. Yg bekerja sendiri ada alternatif lain yg akan dibantu kerajaan kelak. Ada juga yg bertanya "Mengapa RM50 sahaja, janji kata RM600?". Ini masalah matematik, RM50 kali 12 bulan berapa?

4. PTPTN (Janji 5-ms26)

Isu PTPTN ini adalah kelonggaran yg diberikan oleh kerajaan. Jangan fikir benda ini sebagai kemudahan untuk melancong ke sana ke mari. Hutang tetap kena bayar. Kelonggaran ini diberikan kepada golongan yang benar2 terhimpit dengan masalah kewangan. Interest 1% tetap berjalan walaupun diberi pelepasan. Kalau kita berkemampuan bayarlah sedikit demi sedikit. Tidak ada dalam Buku Harapan yg menyatakan pemansuhan PTPTN secara total. Janji 5 ini juga melibatkan janji kepada anak muda dalam pembelian kereta dan juga insentif perkahwinan, tetapi tidak termasuk dalam 10 janji 100 hari.

5. Menghapuskan Tol (Janji 6-ms28)

Isu tol ini diperbesarkan dengan screen shot dari Simpang Renggam yg diragui keabsahannya. Seolah ada pihak lain yg cuba mengelirukan rakyat. Yg tercatat dalam manifesto ialah kerajaan akan mengkaji semula semua perjanjian konsesi lebuhraya dengan matlamat akhir untuk menghapuskan kutipan tol secara berperingkat. Janji ini tidak termasuk dalam 10 janji 100 hari. Sesiapa yg waras pun tahu rundingan akan memakan masa yg panjang dan bukannya hari raya ini tol akan dihapuskan.

6. BRIM (Janji 3-ms19-20)

Sudah jelas dinyatakan BRIM akan diteruskan. Mengapa perlu dikaitkan dengan BN 2.0? Tahukah kita masih ramai di luar sana yg benar2 mengharapkan duit BRIM ini. Kita yg berkemampuan atau kaya, janganlah angkuh memperlekehkan usaha kerajaan. Sebaliknya lalukanlah usaha membantu golongan yg memerlukan.

Kesimpulannya adalah kita ini rakyat Malaysia yg jenis bagaimana? Yg jenis tuntut janji tidak ketahuan hala atau yg jenis berpegang pada fakta. Saya yakin dengan kepimpinan yg ada hari ini mampu melaksanakan 10 janji 100 hari itu. Belum sampai sebulan lagi pemerintahan, sudah hampir 50% daripada 100 hari janji sudah ditunaikan. Terdapat 60 janji kesemuanya yg berpaksikan kepada 5 teras yg telah dijanjikan oleh PH.

Saya seikhlas hati mengatakan kerajaan hari ini tidak mampu tunaikan semuanya dalam tempoh 5 tahun mendatang. Saya akan berpuas hati hanya jika 85% daripada 60 janji itu dapat ditunaikan. Jika mereka gagal menunaikannya, rakyat berhak memilih kerajaan yg baru pada PRU15 kelak.

Satu persoalan yg ditimbulkan mengapa janji PRU13 lebih populis dan manis berbanding PRU14? Jawapannya mudah, tanggungan hutang negara sangat bebeza di 5 tahun yg lalu. Ada mendakwa PH tidak mengkaji sebelum berjanji. Dakwaan ini sangatlah dangkal kerana dengan kajianlah adanya perbezaan manifesto PRU13 dan PRU14. Kita doakan pimpinan hari ini dapat menggalas amanah dan mandat yg diberi oleh majoriti rakyat.

Sebagai rakyat Malaysia yg prihatin, kita menyambut baik segala usaha reformasi kerajaan. Hari ini terbukti bahawa media arus perdana kita semakin terbuka. Saya sendiri sempat mengikuti Wawancara Awani bersama Tuan Guru Hj Hadi Awang (TGHA). Secara keseluruhan TGHA mencerminkan keperibadian yg tinggi dalam menjawab semua soalan2 panas awani dengan tenang dan berhemat. Jelas di sini level Tuan Guru jauh berbeza dengan penyokong bawahan. Politik matang dan sejahtera jelas terpancar daripada setiap hujah dan jawapan oleh seorang ulamak dunia. Tetapi sayang penyokong bawahan masih ligat menuntut janji dengan fitnah yg berleluasa. Termasuklah ustaz2 bawahan yg lebih banyak memburukkan imej PAS di mata masyarakat.

Akhir kalam, bacalah Buku Harapan sebelum menuntut sebarang janji. Saya sendiri sebagai penyokong PH membaca dan mengkaji manifesto daripada PAS dan BN.

Bukalah mata dan minda kita. Ada yg berpesan pada saya "Bro, daripada ko baca Buku Harapan baik ko baca Quran bulan puasa ni." Jawapan saya "Bacalah Quran tanpa menabur fitnah di FB." Salam Ramadan Kareem.

3 respon:

Tanpa Nama berkata...


Hadi lebih teruk drp pengikut. Suka maki hamun, BARUA la, BIAWAK la, TOKEY PIL KUDA la... Pengikut dia ikut perangai ketua dia 10 Jun 2018 7:44 PG
mahligai seni berkata...
Assalamualaikum saudara pentadbir blog.

Terima kasih atas perkongsian maklumat yang sangat bermanfaat ini. Adakah saudara yang menulisnya? Jika ya, syabas. Usaha ini sangat baik. Jika tidak, boleh saya tahu pengarang asal artikel ini? Bagi saya usaha begini perlu diteruskan bagi memberi pencerahan kepada masyarakat. Saya harap ada maklum balas daripada saudara. Terima kasih.

Wassalam.10 Jun 2018 8:44 PG
Tanpa Nama berkata...
Ibarat lembu dicucuk hidung. Tunggulah sampai sst diperkenalkan balik, baru ko taw karga brg akn naik ke tak. Hrga minyak dunia makin naik, xkan minyak stabil rm2.20 je, confirm akn naik jg. Tunggu jela. 10 Jun 2018 10:58 PG
ref:
Bagi penyokong yang kononnya berhati suci ~ Menconteng Untuk Perubahan™
SUNDAY, JUNE 10, 2018
Bersatu gesa SPRM siasat syarikat bawa masuk pekerja asing-ppbm 
PUTRAJAYA - Bersatu menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat sebuah agensi pekerja asing yang mendapat hak eksklusif daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) membawa masuk 1.5 juta pekerja Bangladesh. 

Ketua Biro Integriti Bersatu, Dr Muhammad Faiz Na’aman berkata, pihaknya juga meminta SPRM agar menyiasat sama ada syarikat berkenaan kroni kepada pemimpin kerajaan terdahulu. 

“Syarikat ini seolah-olah mendapat hak eksklusif daripada KDN untuk membawa masuk pekerja asing secara pukal,” katanya. 

Menurutnya, syarikat itu dipercayai memonopoli masuk pekerja Bangladesh. 

“Setakat ini sudah 150,000 pekerja Bangladesh berjaya dibawa masuk manakala 235,000 orang telah diluluskan kemasukannya oleh KDN,” katanya. 

Beliau berkata, syarikat itu turut dipercayai mengaut keuntungan sehingga RM45 juta hasil daripada kemasukan 150,000 warga Bangladesh ke negara ini. 9 “Kami ingin persoalkan adakah keuntungan ini masuk ke dalam pendapatan negara atau sebaliknya,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat SPRM hari ini. 

Beliau berkata, setiap pekerja asing perlu menyediakan RM17,500 sebagai kos untuk bekerja di sini. 

“Sebanyak RM5,000 dikenakan setiap orang dan 10 syarikat menjadi ejen syarikat itu di Bangladesh. 

“Syarikat itu pula mengenakan bayaran RM300 bagi setiap pekerja yang berjaya dibawa masuk ke Malaysia,” katanya. 

Muhammad Faiz berkata, syarikat berkenaan dipercayai dimiliki oleh warga Bangladesh yang merupakan pemegang kad pengenalan biru dan berpangkat Datuk. 

Pada 15 Mac 2016, Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam jawapan bertulisnya di Dewan Rakyat berkata, dokumen pengurusan masuk pekerja Bangladesh oleh syarikat berkenaan diletakkan di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 sebelum keputusan dibuat mengenainya.~ sumber 

ref:

al- Husseyn: Bersatu gesa SPRM siasat syarikat bawa masuk pekerja asing
Sunday, June 10, 2018

DUDUK DIAM-DIAM ADALAH LEBIH BAIK BUAT NAJIB...

Kebelakangan ini Najib Razak terlihat sangat aktif dalam memberi respon terhadap beberapa perkara yang dibangkit, diputus atau didedahkan oleh kerajaan baru Pakatan Harapan. 

Setiap kali sesuatu perkara itu diambil tindakan, barangkali kerana beliau ketika ini ada banyak masa sejak tidak lagi bergelar Perdana Menteri dan tidak boleh pula untuk ke luar negara, beliau dengan pantas akan tampil dengan jawapan balasnya. 

Baik mengenai bayaran yang dibuat oleh Kementerian Kewangan bagi melangsaikan hutang 1MDB sebagaimana yang didedahkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, perjanjian merugikan di mana kerajaan membayar sehingga hampir  90 peratus sedangkan kerja hanya dilakukan pada tahap 13 peratus  bagi projek paip saluran gas, pembatalan beberapa projek atau apa saja yang diputuskan oleh kerajaan Pakatan Harapan pimpinan Tun Mahathir Mohamad, semuanya akan mengundang reaksi daripadanya. 

Cuma, dalam kes-kes tertentu seperti isterinya Rosmah Mansor turut dipanggil SPRM untuk memberi keterangan, waran tangkap yang dikeluarkan terhadap Jho Low dan  menghilangnya Musa Aman serta Jamal Mohd Yunos ke luar negara saja yang tidak disentuhnya setakat ini. 

Dalam sekian banyak  reaksi itu, Najib masih cuba menunjuk baik dengan menasihatkan agar politik dendam tidak diamalkan oleh kerajaan baru, selain apabila projek-projek tertentu dibatalkan seperti Keretapi Laju Kuala Lumpur - Singapura atau HSR, ECRL dan MRT3, beliau juga cuba memberi gambaran indah mengenai kebaikannya. 

Selain itu, Najib juga menyentuh bagaimana projek-projek lain yang diperkenalkannya seperti sambungan LRT dan MRT telah memberi manfaat yang banyak kepada rakyat. 

Perlukah Najib terus bersuara menjawab setiap perkara yang diputuskan oleh kerajaan sedangkan beliau sudah meletakkan jawatan daripada UMNO dan BN, manakala pimpinan barunya seperti Zahid Hamidi dan Hishammuddin Hussein lebih suka berdiam diri saja? 

Apakah Najib benar-benar tidak mengamalkan politik dendam selama ini? 

Adakah Najib masih mahu mempertahankan hutang yang tinggi atau kos projek yang tidak munasabah bagi semua itu? 

Najib sebenarnya adalah pemimpin yang gagal. Beliau dilingkari terlalu banyak skandal, mengkayakan diri sendiri dan keluarga secara keterlaluan dan menjadikan negara dibebani hutang yang tinggi selama 9 tahun era pemerintahannya sebelum ini. 

Skandal 1MDB saja sudah cukup membuatkan namanya menjadi sebutan di seluruh dunia dan dengan beberapa perbicaraan berkaitan skandal itu akan dibicarakan tidak lama lagi, kebusukan salah lakunya yang selama ini terlindung di sebalik kuasa dan jawatan Perdana Menteri  yang disandangnya pasti akan membuatkan lebih ramai menggeleng kepala terhadapnya. 

Lagi kerap beliau cuba mempertahankan dirinya dengan selalu tampil menjawab atau memberi reaksi terhadap apa yang diputuskan kerajaan, ia sama sekali tidak menjadikannya kelihatan sebagai orang baik dan dipandang mulia oleh umum. 

Malah, ia akan lebih mengingatkan orangramai kepada skandal 1MDB dan Jho Low yang dikaitkan dengannya. Juga akan mengingatkan orangramai kepada Rosmah yang suka bermewah, 284 kotak beg tangan mewah dan 37 beg mengandungi barang kemas yang baru-baru ini berjaya dirampas serta tidak lupa kepada anak tirinya, Riza Aziz yang tiba-tiba menjadi kaya dan mampu menjadi penerbit filem di Hollywood, sekaligus memiliki banyak kondo mewah di Amerika serta London. 

Najib bukanlah seperti Tun Mahathir yang sentiasa dihormati, dipandang tinggi dan kata-katanya didengari, meskipun selepas tidak lagi menjadi Perdana Menteri pada 2003 dahulu. Tun Mahathir memiliki semula kelebihan itu kerana beliau tiada skandal, tidak pernah disiasat, tidak dihalang ke luar negara dan tidak pernah mencuri wang negara. 

Sebaliknya, semua elemen buruk itu dikaitkan atau terkait dengan Najib sama ada secara langsung dan tidak langsung. 

Najib juga bukanlah Anwar Ibrahim yang ada jiwa perjuangan yang kukuh dan kental dalam dirinya. Najib adalah pemimpin manja yang menang semua jawatan dalam UMNO selama ini dengan percuma. 

Maka, terus bersuara, lebih-lebih lagi cuba menyanggah apa yang dilakukan oleh kerajaan baru dan Tun Mahathir yang berjaya menumbangkannya pada pilihanraya 9 Mei, tidak lagi memberi sebarang makna kepada pengembalian maruah dirinya. 

Maruah diri Najib kini sedang diperhitung melalui siasatan dan mungkin pendakwaan yang bakal dihadapinya tidak lama lagi. 

Lebih baik ketika ini beliau menumpukan perhatiannya kepada kes-kes yang bakal dihadapinya di mahkamah serta kemungkinan hukuman yang bakal diterimanya, selain menggunakan masa terluang yang ada untuk merenung kembali kesilapan-kesilapan masa lalunya. 

Untuk menjawab atau memberi reaksi terhadap apa jua yang dilakukan oleh kerajaan baru sekarang, biarlah ia dilakukan oleh pimpinan baru yang kini menerajui UMNO dan BN. 

Tidak wajar Najib mengganggu tugas dan peranan mereka seolah-olah beliau masih lagi Presiden UMNO dan Pengerusi BN. 

Berdiam diri atau duduk diam-diam adalah lebih baik baginya. Terus bersuara, selain mengingatkan kembali kepada skandal demi skandalnya, juga akan menambahkan lagi kebencian ramai terhadapnya. 

Lebih buruk jika skandal yang dikaitkan dengan Najib lebih banyak yang terdedah lagi bersama kekerapannya bersuara dan memberi reaksi itu. 

Najib harus ingat, rakyat menolak UMNO dan BN adalah kerana benci dengan salahlaku dan deretan skandal ciptaannya. Namanya saja, jangankan orang biasa, ahli UMNO pun kalau boleh tidak mahu menyebutnya lagi.(ShahbudinHusin 09/06/2018).

ref:
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: DUDUK DIAM-DIAM ADALAH LEBIH BAIK BUAT NAJIB...

Saksi utama SRC International diberi perlindungan sepenuhnya
Posted By Pentadbiron June 10, 2018
Seorang saksi penting yang diperlukan pihak berkuasa dalam siasatan mereka ke atas anak syarikat 1MDB diberi perlindungan penuh selepas dia menyerah diri, kata sumber.
Menurutnya Datuk Suboh Mohd Yasin tampil untuk membantu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang sedang meneliti skandal syarikat SRC International Sdn Bhd (SRC International) itu.
Untuk rekod Suboh ialah pengarah SRC International.
Kata sumber terbabit pegawai SPRM ada bertemu Suboh di Indonesia kira-kira tiga tahun lalu namun dia tidak memberikan kerjasama kerana Datuk Seri Najib Razak – yang dikaitkan secara langsung dalam skandal berkenaan – masih menjadi perdana menteri.
Difahamkan pegawai SPRM bertemu Suboh sekali lagi dan mengambil keterangannya – juga di Indonesia – bulan lalu, iaitu selepas Pakatan Harapan membentuk kerajaan.
Proses berkenaan dikatakan turut mendapat bantuan agensi antirasuah di Indonesia.
“Sekarang dia (Suboh) sedang membantu siasatan selepas Najib dikalahkan pada pilihan raya umum lalu.
“SPRM juga berjaya memisahkan dia daripada Nik Faisal Ariff Kamil Nik Othman Arif Kamil,” kata sumber itu, merujuk kepada seorang lagi pengarah SRC International yang turut dikehendaki SPRM.
“Sekarang Suboh diletakkan di bawah pelan perlindungan saksi sepenuhnya,” tambah sumber itu lagi.
Nik Faisal Ariff belum dapat dikesan dan dipercayai sedang bersembunyi sama ada di Indonesia, London atau China.
Bagaimanapun menurut sumber terbabit di pihak SPRM mereka sudah mengenal pasti lokasi persembunyian Nik Faisal Ariff, selain ahli perniagaan kontroversi, Jho Low.
Katanya SPRM sedang mendapatkan bantuan daripada Interpol bagi membawa mereka pulang.
Pada 7 Jun lalu SPRM mengeluarkan kenyataan media bagi menyatakan mereka sedang memburu Nik Faisal Ariff serta Jho Low.
Sumber juga mengesahkan kepada Malaysiakini bahawa waran tangkap sudah dikeluarkan ke atas kedua-dua individu terbabit.
Nik Faizal Ariff ialah ketua pegawai eksekutif SRC International semasa ia ditubuhkan pada 2011 sebagai anak syarikat firma pelaburan milik penuh kerajaan, 1MDB.
Jho Low – atau nama sebenarnya Low Taek Jho – pula dipercayai orang penting dalam 1MDB serta mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan Najib.
Semalam Singapura mendedahkan pihak berkuasa di negara itu memang sedang mengesan Jho Low sejak 2016 dan meletakkan nama anak kelahiran Pulau Pinang itu dalam senarai merah Interpol.
Malaysiakini juga melaporkan Jho Low pernah cuba bertemu Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mhamad selepas anggota parlimen Langkawi itu mengangkat sumpah jawatan pada bulan lalu.
Jho Low kini dikatakan berada di sebuah negara yang tidak mempunyai perjanjian ekstradisi dengan Malaysia.
Difahamkan SPRM bertemu dengan Peguam Negara Tommy Thomas semalam dan dijangka kedua-dua pihak akan bertemu sekali lagi pada 12 Jun ini. 
ref:
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: SAKSI UTAMA SRC INTERNATIONAL DIBERI PERLINDUNGAN SEPENUHNYA

Sekurang-kurangnya 6 negara menyiasat dakwaan bahawa Najib dan 
sekutu menerima sebahagian daripada AS$4.5 bilion yang didakwa 
dicuri daripada 1MDB.

(Gambar Reuters)
WASHINGTON: Penyiasat Amerika Syarikat melajukan siasatan ke atas 1MDB yang ditubuhkan bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak dan bertukar-tukar lebih banyak bukti dengan pihak berkuasa Malaysia sejak kekalahan Najib pada pilihan raya bulan lepas, kata 3 sumber yang rapat dengan siasatan itu. 

Sekurang-kurangnya 6 negara, termasuk Malaysia, AS dan Switzerland menyiasat dakwaan bahawa Najib dan sekutu menerima sebahagian daripada wang berjumlah AS$4.5 bilion yang didakwa dicuri daripada 1MDB. 

Siasatan itu mencapai kemajuan selepas kekalahan mengejut Najib pada pilihan raya 9 Mei lepas. 

Najib secara konsisten menafikan sebarang salah laku berhubung dakwaan rasuah melibatkan 1MDB. 

Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) kini percaya kerajaan baru lebih bersedia bekerjasama, sewaktu pihak berkuasa AS melihat Najib secara aktif cuba menghalang penyiasatan, menurut 2 sumber yang mengetahui secara langsung berhubung siasatan itu. 

Walaupun pihak pendakwaan AS menimbangkan kemungkinan untuk mendakwa Najib dan sekutu, mereka lebih berminat sekiranya Malaysia sendiri memfailkan pertuduhan jenayah terhadap mana-mana pegawai kerajaan Malaysia. 

“Begitulah cara yang sepatutnya,” kata seorang pegawai penguatkuasa undang-undang AS. 

Najib mendapatkan khidmat bekas peguam negara AS, John Ashcroft, dan firma peguambela David Boles yang berpangkalan di New York untuk mewakili beliau berhubung penyiasatan AS, kata sumber yang rapat dengan pasukan peguam Najib. 

Dalam beberapa siri rampasan aset tahun lepas, pihak pendakwa AS dalam kertas mahkamah mendakwa sebahagian wang yang dicuri daripada 1MDB dimasukkan ke dalam akaun individu dikenali sebagai “Malaysian Official 1” (MO1). 

Sejak Najib kalah pilihan raya, kerajaan baru dilihat bekerja keras untuk mendapatkan kembali wang yang didakwa disalurkan daripada 1MDB. 

Ia kini menimbangkan untuk meminta bantuan kerajaan AS meminta bank pelaburan Goldman Sachs memulangkan hampir AS$600 juta dalam bentuk fi yang diperolehinya daripada penerbitan bon bagi pihak 1MDB, kata 2 sumber yang mengetahui perkara itu kepada Reuters semalam. 

Permohonan rasmi berhubung perkara itu belum dibuat tetapi pegawai atasan sedang membincangkannya dalam kalangan pemimpin kerajaan, kata mereka. 

Pengganti Najib, Perdana Menteri Tun Dr Mahthir Mohamad berkata, Malaysia juga mahu menahan ahli perniagaan Low Taek Jho, watak utama dalam skandal itu yang memberi nasihat pelaburan dan merundingkan urus niaga bagi pihak 1MDB. ~ hfreemalaysiatoday

ref:
al- Husseyn
Sunday, June 10, 2018
BONUS AIDILFITRI 2018 NAJIB UMUM TANPA PERUNTUKAN
Kerajaan mendedahkan janji pemberian bonus Aidilfitri kepada kakitangan awam oleh Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat pada Okt 2017 tiada dalam peruntukan belanjawan negara.
Dalam kenyataannya hari ini Kementerian Kewangan menjelaskan Bayaran Khas Aidilfitri 2018 yang disebut Najib semasa beliau membentangkan belanjawan itu tidak lebih sekadar pengumuman biasa.
“Sebenarnya peruntukan bagi pengumuman bayaran tersebut tidak disediakan dalam Bajet 2018. Perkara ini telah disahkan oleh Pejabat Akauntan Negara,” kata kenyataan berkenaan.
Justeru, kata Kementerian Kewangan, peruntukan bagi menyalurkan bayaran khas berkenaan masih perlu mendapat kelulusan parlimen.
Hal itu katanya turut disahkan oleh Akauntan Negara Datuk Saat Esa.
Peruntukan berkenaan, kata Kementerian Kewangan, perlu dibentang sebagai Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan 2018 dan diluluskan apabila Dewan Rakyat bersidang pada Julai nanti.
“Maka, kenyataan Menteri Kewangan baru-baru ini bahawa peruntukan tambahan atau Rang Undang-undang Akta Perbekalan Tambahan untuk bayaran khas Aidilfitri kepada penjawat awam dan pesara masih perlu diluluskan dalam sidang parlimen Julai ini adalah tepat,” katanya.
Bayaran yang dijanjikan Najib – ketika itu memegang jawatan perdana menteri sekali gus menteri kewangan – dinyatakan beliau pada 27 Okt 2017.
Kata Najib semua penjawat awam akan diberikan bayaran khas bernilai RM1,500 dan menerimanya dalam dua peringkat, iaitu RM1,000 pada Jan 2018 dan bakinya menjelang Aidilfitri tahun ini.
Sememangnya pada pembentangan belanjawan itu Najib membuat banyak pengumuman berkaitan insentif kewangan. Antara lain disebabkan ia adalah belanjawan terakhir sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-14.
Antara janji dibuat Najib ketika itu ialah:
Bayaran khas one-off RM1,500 kepada 9,800 ketua kampung dan Tok Batin dengan RM1,000 dibayar pada Jan 2018 dan selebihnya sebelum Hari Raya Aidilfitri.
Lebih 65,000 imam, bilal, guru KAFA, guru takmir dan tok siak mendapat bayaran khas RM1,500 dengan RM1,000 dibayar pada Jan 2018 dan selebihnya menjelang Hari Raya Aidilfitri.
Pesara kerajaan menerima bayaran khas RM750 iaitu RM500 dibayar pada Jan 2018 dan RM250 lagi menjelang Hari Raya Aidilfitri.
Ekoran itu kata Kementerian Kewangan ada pihak berpendapat bahawa peruntukan permohonan tambahan untuk bayaran khas sempena hari raya itu memang sudah disediakan dalam Bajet 2018 kerana Najib sendiri mengumumkannya.
Menurut Kementerian Kewangan pada 30 Mei lalu pula Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penjawat awam di Gred 41 dan ke bawah akan diberi Bayaran Khas Aidilfitri sebanyak RM400, manakala untuk pesara sebayak RM200.
“Oleh sebab itu, Menteri Kewangan Lim Guan Eng menyatakan bahawa kerajaan akan memohon peruntukan tambahan bagi membiayai keperluan perbelanjaan di atas dalam sidang parlimen akan datang,” katanya. 

on: 

ref:
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: BONUS AIDILFITRI 2018: NAJIB UMUM TANPA PERUNTUKAN
Sunday, June 10, 2018
USAHA BONGKAR FAIL MERAH BERTERUSAN

on: 
Pembongkaran ‘fail merah’ terbukti masih belum berakhir apabila Menteri Kewangan, Lim Guan Eng membayangkan beberapa fail tersebut akan mendedahkan lebih banyak skandal susulan siasatan yang masih dijalankan di kementerian itu.
“Jika anda merujuk skandal yang bernilai berbilion ringgit, yang paling besar… saya rasa setakat itu sahaja.
“Bagaimanapun, siasatan ini masih lagi dijalankan. Selainnya dalam jumlah yang kecil, (mungkin) babitkan jutaan (ringgit). Kita akan menanganinya kemudian.”
“Dokumen itu juga masih diteliti. Ini merupakan proses yang getir tetapi perlu dilakukan. Kita perlu menunggu dan membersihkannya,” katanya.
Beliau berkata demikian dalam temu bual eksklusif dengan Bernama yang diadakan genap sebulan berakhirnya pilihan raya umum ke-14 yang menyaksikan kejayaan Pakatan Harapan menawan Putrajaya.
Ditanya mengenai kemungkinan ‘fail merah’ tertentu dimusnahkan sebelum peralihan kerajaan, Lim berkata: “Anda boleh memusnahkan dokumen tapi kita boleh menyusunnya (semula). Kemajuan hari ini membolehkan jejak wang sedemikian mampu dikesan. Oleh itu, adalah sukar untuk menyembunyikannya.”
Beliau berkata, sewaktu memulakan tugas sebagai menteri kewangan pada 22 Mei 2018, maklumat yang dibentangkan kepadanya adalah jauh lebih buruk daripada jangkaan awal.
“Saya amat terkejut. Malah, sejak itu saya terpaksa mengharungi ‘lautan’ dakwat merah ini,” katanya.
Pendedahan sebelum ini menunjukkan kerajaan terpaksa berusaha mendapatkan wang berjumlah RM6.9 bilion bagi membayar hutang 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sejak April 2017.
Ini kemudiannya disusuli oleh pendedahan bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini turut menggunakan wang daripada urus niaga dengan Khazanah Nasional Bhd serta hasil jualan tanah kepada Bank Negara Malaysia untuk melunaskan obligasi hutang 1MDB.
Ketika rakyat masih terkejut dengan perkembangan itu, mereka didedahkan pula dengan satu skandal saluran paip gas membabitkan RM9.41 bilion yang turut dikaitkan dengan 1MDB.
“Mereka tergamak berbohong,” kata Lim yang turut berkongsi nada kecewanya.
“Mereka (BN) juga katakan bahawa mereka hanya mengikut standard IMF (Tabung Kewangan Antarabangsa). Sebab itulah jumlah (hutang) sebanyak RM686.8 bilion. Namun bagaimana pula dengan jaminan hutang kerajaan yang mencecah 199.1 billion?
“Begitu juga projek perkongsian awam-swasta bernilai RM201.4 bilion yang membawa kepada jumlah hutang mencecah sehingga RM1 trilion.
“Dalam terma ekonomi, sebarang hutang yang meragukan perlu diakui sebagai hutang lapuk dan perlu diselesaikan.
“Apa yang kita ada merupakan bebanan hutang yang perlu kita langsaikan bagi pihak syarikat seperti 1MDB,” katanya.
Menurutnya, di sebalik perkembangan itu, rakyat Malaysia masih bernasib baik kerana menyaksikan perubahan kerajaan pada pilihan raya lepas.
“Kita kini dapat menangani isu hutang dengan sewajarnya.”
Lim turut menegaskan bahawa kerajaan baharu ini bukanlah bersifat ‘mulut manis’ dan rakyat berhak mengetahui perkara sebenar.
Justeru, apa yang penting adalah memaklumkan perkara sebenar berkaitan keadaan kewangan negara bagi membolehkan Malaysia memulakan proses pembinaan semula, katanya.
Kerajaan Pakatan Harapan juga tidak membazirkan sebarang masa untuk memulakan tugas yang diamanahkan dengan seberapa segera.
“Perdana Menteri (Tun Dr Mahathir Mohamed) telah mengumumkan pemansuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), kita juga telah menstabilkan harga minyak, mengumumkan Bantuan Sara Hidup Rakyat dan pemberian bayaran khas RM400 untuk penjawat awam Gred 41 dan ke bawah (sempena Hari Raya),” katanya.
Golongan pesara juga tidak terkecuali apabila kerajaan turut mengumumkan bayaran khas RM200.
“Ini membabitkan pembayaran sebanyak RM22 bilion iaitu wang yang dikembalikan semula kepada rakyat. Kita boleh lakukan ini tanpa GST,” katanya.
Mengulas kemajuan masa depan, beliau berkata apa yang penting adalah untuk mengurangkan aspek kewangan dan berjimat.
“Sebagaimana yang Tun Dr Mahathir tekankan, kita juga tidak boleh mengharapkan lagi pemberian habuan secara percuma.”
Ditanya mengenai perancangan kerajaan Pakatan Harapan dan manfaat yang bakal dibentangkan dalam Bajet 2019, beliau berkata : “Biarkan saya tangani dahulu perkara yang berlaku pada tahun ini.
“Kita perlu menelan ubat (pahit), apalagi Perdana Menteri kita adalah seorang doktor. Bagi saya, soal ini (masalah hutang negara) masih boleh dipulihkan.” 

ref:
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: USAHA BONGKAR FAIL MERAH BERTERUSAN
Sunday, June 10, 2018

VIDEO: TEMURAMAH TERKINI TUN M: ANWAR PENGGANTI SAYA


Dr Mahathir dan Anwar berbuka puasa dengan disertai isteri masing-masing malam baru-baru ini. 
Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi menegaskan, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pengganti beliau sebagai perdana menteri. 

Katanya dalam wawancara dengan Sinar Harian, ketetapan itu dibuat sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-14 lalu. 

“Anwar Ibahimlah akan mengganti saya. “(Dulu dah putuskan) perdana menteri Dr Mahahir, timbalan (Datuk Seri Dr Wan) Azizah (Wan Ismail), yang menunggu jadi perdana menteri Anwar Ibrahim,” katanya sebagaimana dilaporkan Sinar Harian.

Ketegasan Dr Mahathir dibuat ketika sebuah media Singapura (The NST Singapura) mendakwa, Dr Mahathir sedang mempersiapkan Datuk Seri Azmin Ali sebagai penggantinya.

Azmin, kata laporan itu diberikan pelbagai kelebihan termasuk menjaga segala khazanah negara melalui semua anak syarikat dan badan utama kerajaan termasuk Petronas, Khazanah Holding, Tabung Haji, Felda, Felcra dan sebagainya.

Menurut Dr Mahathir, tempoh dua tahun beliau menjadi perdana menteri tidaklah tetap.

“Dua tahun itu bukan tempoh masa. Dia adalah satu cadangan. Tetapi kita tidak tetap. Boleh jadi lebih awal, boleh jadi lebih lewat.

“Keutamaan adalah mengembalikan kekayaan negara, ekonomi negara menjadi sebuah negara yang berupaya,” katanya.

Pada 7 Febuari lalu Dr Mahathir berkata tempoh dua tahun cukup untuknya “menyelesaikan masalah yang ditinggalkan” Datuk Seri Najib Razak.

ref: 

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: VIDEO: TEMURAMAH TERKINI TUN M: ANWAR PENGGANTI SAYA 

Sunday, June 10, 2018 
PKR SERAH NAMA SAYA SEORANG, KATA CALON MB SELANGOR
Dr Idris berkata Anwar dan Wan Azizah memaklumkan parti mencadangkan nama beliau seorang kepada Sultan Selangor. 

PETALING JAYA: Adun Ijok Dr Idris Ahmad berkata partinya, PKR mencadangkan nama beliau seorang kepada Sultan Selangor untuk dipertimbangkan sebagai menteri besar baru. 

Beliau yang kini memasuki penggal kedua sebagai wakil rakyat Ijok berkata perkara itu dimaklumkan oleh Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. 

Sekiranya pencalonan beliau dipersetujui Sultan Sharafuddin Idris Shah, Dr Idris akan menggantikan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang melepaskan jawatan untuk berkhidmat sebagai menteri hal ehwal ekonomi di Putrajaya. 

“Presiden dan ketua umum maklumkan kepada saya. Namun surat menyurat itu saya tidak tahu. 

“Cumanya saya diberitahu nama saya seorang dihantar ke istana,” katanya. 

Istana Selangor sebelum ini mengumumkan Istiadat Angkat Sumpah Jawatan Menteri Besar Selangor yang baru dijadualkan pada 19 Jun di Istana Alam Shah, Klang, iaitu 4 hari selepas umat Islam menyambut Aidilfitri. 

Azmin sebelum ini dilaporkan berkata, kemungkinan calon yang bakal menggantikannya bukan dalam kalangan exco. 

Meskipun begitu, Dr Idris mengingatkan keputusan muktamad di tangan Sultan Selangor. 

“Soal dilantik atau tidak itu terpulang kepada Sultan Selangor. Saya terima apa-apa juga keputusan. 

“Namun memang saya sudah dapat restu dari ketua umum dan presiden parti dan mereka mahukan saya,” katanya. 

Dr Idris berkata, jika diberi keyakinan untuk menerajui Selangor, beliau berjanji akan membawa negeri terus maju ke hadapan seperti Azmin dan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. 

“Kalau diberi peluang, insya Allah saya akan meneruskan apa yang dilakukan Khalid dan Azmin,” katanya. 

Dr Idris dipilih menjadi calon PKR di DUN Ijok pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) selepas Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berpindah kawasan pilihan raya ke Pelabuhan Klang. 

Kerusi Ijok dimenangi Dr Idris pada PRU-14 dengan mengalahkan calon Barisan Nasional (BN) K Parthiban; PAS (Jefri Mejan) dan Parti Rakyat Malaysia (T Kumaran).~ freemalaysiatoday

ref:

al- Husseyn: PKR serah nama saya seorang, kata calon MB Selangor 

RAKYAT AKAN LEBIH SAYANG JIKA PERBELANJAAN RAJA DAPAT DIBENTANG DI PARLIMEN

Di mana salahnya apabila blogger A Kadir Jasin mendedahkan tentang perbelanjaan sebanyak RM256.9 juta bagi seorang Raja untuk tempoh selama 16 bulan?

Adakah mendedahkan jumlah perbelanjaan itu mewajarkan beliau disiasat polis kerana dianggap menghina dan menghasut kebencian rakyat terhadap Raja-Raja Melayu?

Salah dan silapnya - jika ada - tidak lain ialah kerana kerajaan BN selama ini tidak menjadikan perbelanjaan Raja sebagai sesuatu yang perlu diketahui oleh rakyat jelata.

Suatu ketika dahulu saya pernah berbuka puasa di kediaman Anwar Ibrahim di Bukit Damansara dan dalam perbualan bersama beberapa yang lain di meja makan, beliau ada melahirkan kebimbangan tentang set pinggan mangkuk serta sudu garpu Yang Dipertuan Agong ketika itu yang ditempah khas dan disalut dengan emas.

Sekiranya, kita mengamalkan seperti apa yang berlaku di England dan Eropah misalnya,  di mana semua perbelanjaan Raja dibentang, dibahaskan dan didedahkan di Parlimen, pendedahan A Kadir Jasin, malah sungutan Anwar itu barangkali tidak berbangkit sama sekali atau tidak perlu dijadikan isu oleh sesiapa.

Apabila perbelanjaan Raja sudah menjadi keperluan Parlimen, bermakna ia adalah telus dan terbuka, boleh disiarkan dalam media dan diketahui oleh seluruh rakyat jelata.

Dalam konteks Malaysia, kita memang memerlukan Raja-Raja Melayu, malah kedudukan itu sudah pun dijamin oleh Perlembagaan. Tidak ada sesiapa yang dapat mengubah kedudukan itu.

Cuma, sesuai dengan dunia terbuka dan kedudukan rakyat yang semakin cerdik sekarang ini, isu-isu berkaitan Raja ini hendaklah ditangani dengan bijaksana serta disesuaikan dengan perkembangan semasa.

Lebih-lebih lagi, kerajaan yang memerintah sekarang adalah Pakatan Harapan yang tentunya mahu menzahirkan sesuatu yang lebih baik untuk semua, termasuk mengukuhkan lagi kedudukan Raja-Raja Melayu.

Oleh itu, kerajaan baru ini boleh memulakan inisiatif agar setiap tahun perbelanjaan Yang Dipertuan Agong harus dibentangkan di Parlimen, manakala perbelanjaan Sultan atau Raja di peringkat negeri pula hendaklah dibentangkan di DUN masing-masing.

Dengan yang demikian, semua perbelanjaan Sultan dan Raja adalah dalam pengetahuan rakyat pada setiap tahun serta tidak berbangkit lagi rakyat tidak mengetahui butiran dan jumlahnya.

Dalam sebuah negara demokrasi, apatah lagi masyarakatnya berbilang kaum seperti Malaysia ini, langkah menjadikan Parlimen sebagai institusi tertinggi untuk membentangkan perbelanjaan Agong dan DUN untuk perbelanjaan Sultan dan Raja, dengan sendirinya akan menjadikan kedudukan Raja-Raja Melayu lebih dihormati serta dipandang tinggi.

Tahun demi tahun hingga akhir zaman, tidak ada sebab lagi untuk rakyat tidak menambah rasa sayang mereka kepada Raja sebagai payung negara.

Berbanding tulisan A Kadir Jasin berkenaan perbelanjaan Agong itu, sikap yang ditunjukkan oleh Shahidan Kassim yang melawan titah Raja dalam soal perlantikan Menteri Besar Perlis serta mempersoalkan tindakan baginda dan mempersenda maksud murka, ia sebenarnya adalah kebiadapan yang lebih terang lagi nyata.

Jika mahu dikata ada elemen menghina dan menghasut untuk membenci Raja, Shahidanlah orangnya dan bukan A Kadir Jasin. (ShahbudinHusin 10/06/2018)

ref:
Tindakan Menteri Pertanian halang kakitangan kementerian sertai program politik beliau, dipuji

AKMAL HAZIQ

Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) menyambut baik tindakan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub yang mengeluarkan arahan supaya kakitangan kementerian itu tidak ikut serta dalam program politik beliau, sekali gus tidak menggunakan eset milik kementerian. 

Presiden Patriot, BG Dato’ Mohamed Arshad Raji (B) berkata, keputusan yang dibuat oleh Menteri Pertanian itu mencerminkan bahawa beliau faham tentang dua peranan beliau, iaitu sebagai menteri dan juga sebagai ahli politik. 

“Kenyataan Salahuddin boleh disifatkan sebagai ciri seorang ahli politik sejati, seseorang yang tidak menggunakan jawatan di kementerian untuk memprojeksi diri sebagai seorang yang mengambil berat dan berguna. 
BG Dato’ Mohamed Arshad Raji (B) 
“Kami menyeru supaya kerajaan yang baharu supaya mengambil perhatian terhadap kenyataan Salahuddin ini dan memakainya sebagai polisi bagi semua menteri dan timbalan menteri. 

“Kami percaya polisi seperti itu boleh menghentikan penyalahgunaan yang berleluasa yang begitu jelas berlaku pada masa lalu, sekali gus menyelamatkan kakitangan kementerian melaksanakan fungsi di luar skop tanggungjawab mereka di kementerian,” kata beliau dalam kenyataan medianya hari ini. 

Ujar Mohamad Arshad lagi, ketua-ketua jabatan juga mesti mengeluarkan arahan spesifik kepada kakitangan yang menjelaskan apakah yang disifatkan sebagai kerja politik dan apa yang bukan. 

Kata beliau, kita dapat melihat pada masa lalu ketua-ketua jabatan akan mengeluarkan arahan kepada kakitangan bawahan supaya menghadiri program politik menteri, hanya untuk meramaikan khalayak.

ref: 

AS minta Malaysia failkan tuduhan jenayah terhadap Najib

AKMAL HAZIQ
Amerika Syarikat (AS) meminta Malaysia memfailkan tuduhan jenayah terhadap mana-mana pegawai Malaysia termasuk bekas Perdana Menteri Najib Razak.

Menurut laporan Reuters, pendakwaraya AS telah menimbangkangkan kemungkinan untuk mendakwa Najib atau rakan-rakannya, tetapi mereka mahukan Malaysia yang memfailkan tuduhan jenayah terhadap mana-mana pegawai Malaysia.

“Begitulah yang sepatutnya berlaku,” kata seorang pegawai penguatkuasa undang-undang AS, lapor Reuters.

Penyiasat AS mempertingkatkan siasatan mereka terhadap dana asing berkaitan 1Malaysia Developement Berhad (1MDB) yang ditubuhkan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia Najib Razak dan saling bertukar bukti dengan pihak berkuasa Malaysia sejak Najib kalah dalam pilihan raya umum bulan lalu.

Sekurang-kurangnya enam negara, termasuk Malaysia, AS dan Switzerland sedang menyiasat dakwaan bahawa Najib dan rakan-rakannya memiliki sebahagian daripada $4.5 bilion yang didakwa dicuri daripada dana pelaburan negara, 1MDB.

Siasatan berhubung perkara tersebut dipertingkatkan selepas Najib tewas dalam pilihan raya umum 9 Mei lalu.

Najib bagaimanapun menafikan terlibat dalam sebarang salah laku membabitkan 1MDB.

Biro Siasatan Persekutuan (FBI) AS yakin kerajaan baharu Malaysia lebih bersedia bekerjasama, sementara pihak berkuasa AS melihat secara aktif cuba menghalang siasatan.

Perdana Menteri Malaysia yang baharu, Mahathir Mohamad berkata, Malaysia juga sedang berusaha untuk menangkap Low Taek Jho, tokoh utama dalam skandal 1MDB itu.

ref: 
KERENGGA: AS minta Malaysia failkan tuduhan jenayah terhadap Najib
Pas jangan sabotaj kerajaan yang dipilih rakyat
MALAYSIA DATELINE 

Ketua Pemuda AMANAH Nasional, Mohd Sany Hamzan berkata, tindakan Pas mengugut untuk mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) di Kedah merupakan satu bentuk usaha untuk mensabotaj kerajaan yang dipilih rakyat serta diperkenan oleh Paduka Seri Sultan Kedah.

Ujarnya, dalam keadaan Menteri Besar Kedah Dato Seri Mukhriz Mahathir telah membuka ruang yang luas untuk berunding dalam soal lantikan Speaker Dun Kedah, PAS lebih memilih untuk mengugut kerajaan negeri.

“Idea PAS agar diwujudkan kerajaan perpaduan di Kedah yang melibatkan kesemua pembangkang iaitu Pas dan Umno turut sama membentuk kerajaan tidak boleh dipaksakan terhadap kerajaan negeri.

“Ia bukan satu-satunya jalan untuk menyelesaikan perlantikan Speaker Dun Kedah yang sepatutnya boleh diselesaikan dengan jalan rundingan.

“Sangat pelik Pas memberi kata dua iaitu memaksa diwujudkan kerajaan perpaduan atau PRN diadakan. Apa motif sebenar parti tersebut?

“Adakah ia bertujuan agar perjalanan kerajaan negeri untuk memberi khidmat kepada rakyat akan disekat apabila bajet dan segala hal berkait sidang Dun Kedah digagalkan oleh Pas?” kata beliau dalam kenyataan medianya hari ini.

Dalam masa yang sama jelasnya, parti-parti kompenen Pakatan Harapan (PH) perlu berwaspada dengan taktik Pas tersebut. Setelah mereka gagal besar dalam pilihan raya umum yang lalu dengan bekerjasama secara tidak langsung dengan Umno, mereka dilihat sedang mencari pakatan baru untuk berpaut.

Kerjasama atas nama taawun yang mereka wujudkan telah menggagalkan mereka untuk mendapatkan target minimum mereka iaitu memenangi 40 kerusi parlimen, kata beliau.

“Sedangkan mereka secara berterus terang menyebut sedia membentuk kerajaan dengan BN atas nama ‘King Maker’. Selepas pilihan raya pula ada usaha daripada Pas untuk bekerjasama membentuk kerajaan dengan Umno di Perak.

“Namun setelah gagal perancngan mereka itu, hari ini mereka cuba berbaik dengan kerajaan PH. Ini jelas daripada kenyataan Presiden Pas minggu lalu bahawa Pas sedia bekerjasama dengan mana mana parti termasuk DAP.

“Begitu juga tawaran mereka untuk membentuk kerajaan perpaduan di Kedah ini merupakan bunga-bunga untuk menyertai PH,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Taman Templer itu.

Tambah Mohd Sany, hubungan mereka dengan Umno dan pengkhianatan mereka terhadap Pakatan Rakyat dahulu membuktikan Pas bukanlah parti yang baik untuk dijalinkan kerjasama.

ref: 
KERENGGA: Pas jangan sabotaj kerajaan yang dipilih rakyat
SUNDAY, JUNE 10, 2018
Blog saya digodam, aktivis nafi hina Agong 
Hishamuddin Rais (kiri) bersama peguamnya,
Zaid Malek memberi keterangan di Balai Polis Petaling malam tadi.
KUALA LUMPUR: Aktivis sosial, Hishamuddin Rais menafikan dakwaan beliau memuat naik catatan berbaur hasutan berkaitan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V di blognya. 

Selepas memberi keterangan kira-kira sejam sambil ditemani peguamnya, Zaid Malek, lewat malam tadi, beliau berkata blognya digodam. 

“Saya nafikan. Saya mengatakan blog saya digodam dan dibajak, berdasarkan dalam 5 atau 6 hari sebelum pilihan raya lalu blog saya telah hilang selama 3 hari, ertinya ada orang boleh masuk blog saya. 

“Saya menyatakan kesediaan saya untuk menjelaskan penggodaman blog saya, jika polis mahu memanggil sekali lagi,” katanya kepada FMT di luar Balai Polis Petaling. 

Zaid berkata, Hishamuddin dipanggil polis berhubung laporan polis yang dibuat semalam. 

“Hishamuddin dipanggil berdasarkan laporan polis dibuat pada 2.30 petang berkenaan perbelanjaan Agong.” 

Semalam, 5 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam di Pahang membuat laporan polis terhadap Hishamuddin atas dakwaan memuat naik artikel berbaur hasutan terhadap Agong di blognya. 

NGO itu adalah Persatuan Kebajikan Islam dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) Pahang, Sekretariat NGO Islam Pahang (SNIP), Pertubuhan Sukarelawan Al-Quran Pahang, Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Pahang dan Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (Aswaja) Pahang.

Wakil NGO itu, Datuk Syed Nasarudin Syed Abd Hadi dilaporkan berkata, Hishamuddin perlu dikenakan tindakan kerana perbuatannya mencemarkan nama baik Agong dan bersifat hasutan terhadap institusi raja Melayu. 

Hishamuddin didakwa memuat naik artikel itu di blognya www.tukartiub.blogspot.com yang turut melampirkan dakwaan perbelanjaan Agong yang dimuat naik Ketua Media dan Komunikasi Majlis Penasihat Kerajaan, Datuk A Kadir Jasin. 

Bagaimanapun, Hishamuddin difahamkan memadamkan kenyataan itu selepas salinan tangkapan skrin mengenainya tersebar di laman sosial.~ freemalaysiatoday

ref: 
al- Husseyn: Blog saya digodam, aktivis nafi hina Agong
Amaran: Di bawah ialah lebih kepada nota prasangka hasil dari pandangan peribadi atau satu pihak. Waspada dengan golongan parasit dalaman dan luaran. Nauzubillahminzzalik. 

Kepimpinan PKR berpecah kerana Anwar?
FMT Reporters 
PETALING JAYA: Kepimpinan tertinggi PKR tidak sehaluan dengan tindakan dan kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini yang menurut mereka seperti melobi sokongan daripada golongan elit berpengaruh, sebulan selepas kemenangan Pakatan Harapan pada pilihan raya 9 Mei lepas dan pembebasannya seminggu selepas itu.

Mereka berkata individu yang mereka kempenkan sebagai perdana menteri sejak 2 dekad lalu menunjukkan dia tidak layak untuk memegang jawatan itu, berdasarkan kepada tindakannya baru-baru ini.

Sumber dalam parti berkata ramai pemimpin termasuk golongan dalaman yang menanggotai biro politik PKR berkata pertemuan Anwar dengan raja-raja Melayu dilihat sebagai usaha untuk memenangi hati golongan diraja, lebih 2 dekad selepas dia menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad melucutkan kekebalan raja-raja daripada undang-undang.

“Mereka berkata sejak dia dibebaskan, dia tidak menunjukkan kelakuan seorang perdana menteri menanti, tetapi seorang yang tergesa-gesa,” kata sumber PKR yang rapat dengan golongan dalaman itu.

Anwar, yang akan berusia 71 pada Ogos, dibebaskan pada 16 Mei, selepas diberi pengampunan diraja yang dinanti-nantikan. Pengampuan itu membolehkan dia kembali aktif berpolitik. Beberapa jam selepas pembebasannya, dia dipanggil ke Istana Negara untuk bertemu Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V.

Anwar kemudian bertemu raja-raja Melayu di beberapa istana negeri, menyebabkan pengkritik tertanya sama ada dia cuba melobi sokongan raja-raja untuk memastikan Dr Mahathir menunaikan janji untuk memberi laluan kepadanya dalam tempoh masa 2 tahun.

Tetapi kunjungan lewat malamnya ke istana di tengah-tengah kebuntuan tentang pelantikan Tommy Thomas sebagai peguam negara, yang menyebabkan penyokong PKR, termasuk pengikut setia, mempersoalkan motif beliau.

“Apabila dia secara terbuka mengumumkan dia sedang bertemu Sultan Muhammad V ketika timbulnya cerita Tommy Thomas, ia seolah-olah mengatakan dia yang mendapatkan persetujuan diraja,” kata sumber itu.

“Ini secara tidak langsung cuba menguatkan perspesi dalam fikiran tentang adanya perselisihan antara Dr Mahathir dan istana, dan Anwar yang menyelamatkan keadaan. Seorang ahli politik berpengalaman dan kanan tidak sepatutnya berkelakuan seperti orang baru nak naik,” katanya.

Anwar mempertahankan dirinya daripada dakwaan mengatakan dia cuba melobi sokongan raja-raja.

“Setelah 60 tahun, ini kali pertama raja-raja berdepan dengan kerajaan berbeza,” katanya dalam temubual oleh badan berkaitan PKR, Invoke Malaysia baru-baru ini.

“Kerajaan Pakatan Harapan ditubuhkan ditengah-tengah propaganda mengatakan gabungan ini diketuai DAP, yang akan menghakis kuasa raja-raja dan orang Melayu. Jadi saya ke sna untuk beritahu mereka bahawa maruah dan kedaulatan raja-raja akan didukung.”

Kenyataan itu dicabar oleh bekas pemberita berpengaruh, Datuk A Kadir Jasin, yang menganggotai majlis tertinggi PPBM dan merupakan pengikut setia Dr Mahathir.

Kadir dalam satu catatan blog berkata berkata tiada keperluan untuk memberi jaminan kepada raja-raja kerana mereka dijaga dengan baik, termasuk RM257 juta untuk perbelanjaan Agong dalam tempoh 16 bulan lalu.

Anwar segera mengkritik Kadir, mengatakan bekas ketua pengarang kumpulan New Straits Times itu tidak menjaga tertib. Kadir sudah meletakkan jawatan daripada Majlis Penasihat Kerajaan.

Sumber PKR mengatakan pemimpin parti juga tidak berpuas hati dengan kenyataan Anwar baru-baru ini yang mengatakan dia tidak akan meminta isterinya, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, mengosongkan kerusi Pandan untuk dia bertanding dan kembali ke Parlimen.

“Sudah tentu dia juga tidak akan minta anak perempuannya mengosongkan kerusinya,” kata sumber itu, merujuk kepada Nurul Izzah yang menang di Permatang Pauh, kerusi yang pernah diwakili Anwar dan dikosongkan isterinya pada 2008 untuk membolehkan dia kembali ke berpolitik.

“Ini bermakna kita akan menyaksikan bapa, ibu dan anak dalam kerajaan,” kata sumber itu.

“Ini mengesahkan apa yang Umno katakan selama ini, yang kita ini parti ‘anak pinak’,” katanya.

ref:
KERENGGA: Kepimpinan PKR berpecah kerana Anwar?
SUNDAY, JUNE 10, 2018 
SAYA BERPUASA...!
Oleh Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi

Kelmarin (8/6), dlm perjalanan balik ke Perlis selepas berkhutbah di Masjid an-Nur, Pokok Sena, seorang sahabat telefon.

Katanya, ada jamaah masjid itu marah saya dijemput berkhutbah kerana katanya, saya anti hafaz al-Quran, anti orang hafaz al-Quran dan mahu pusat tahfiz di tutup.

Utk makluman, saya pernah buka kelas mengajar al-Quran di Perlis, pernah jadi guru hafaz al-Quran di Penang dan Perlis, pernah gubal kurikulum hafaz al-Quran utk sebuah maahad tahfiz, pernah jadi mudir maahad tahfiz, pernah tubuhkan syu'bah tahfiz di sebuah sekolah, pernah bertungkus-lumus utk menubuhkan maahad tahfiz di Perlis dan pernah menjadi anggota penyemak al-Quran KDN.

Saya memang pernah mengkritik beberapa maahd tahfiz yg saya dapati ditubuhkan utk pemiliknya mencari habuan dunia. Begitu juga, saya kritik beberapa pusat tahfiz yg abaikan aspek-aspek keselamatan pelajar.

Tanggapan itu tidak menjadi kudis pun kpd saya tetapi lebih elok jika khutbah saya berkaitan kewajipan memperbaiki hubungan sesama manusia, termasuk dgn non muslim dihayati, walaupun mungkin saya tidak disukai.

ref:
al- Husseyn: SAYA BERPUASA...!
Amanah bantah Pas cuba sabotaj kerajaan Kedah
Posted By Redzuanon June 10, 2018
Parti Amanah Negara (AMANAH) membidas tawaran PAS untuk menubuhkan kerajaan perpaduan di Kedah berikutan kemelut pelantikan Speaker Dewan Undangan Negeri di negeri itu.

Ketua Pemuda AMANAH, Mohd Sany Hamzan mendakwa PAS cuba “mensabotaj” kerajaan negeri yang dipilih oleh rakyat dan diperkenan oleh Sultan Kedah. “Dalam keadaan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir telah membuka ruang yang luas untuk berunding dalam soal lantikan Speaker DUN Kedah, PAS lebih memilih untuk mengugut kerajaan negeri.

“Idea PAS agar diwujudkan kerajaan perpaduan di Kedah yang melibatkan kesemua pembangkang iaitu PAS dan Umno turut sama membentuk kerajaan tidak boleh dipaksakan terhadap kerajaan negeri. “Ia bukan satu-satunya jalan untuk menyelesaikan pelantikan Speaker DUN Kedah yang sepatutnya boleh diselesaikan dengan jalan rundingan,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Mohd Sany adalah sangat pelik apabila PAS memberi kata dua iaitu memaksa diwujudkan kerajaan perpaduan atau pilihan raya negeri diadakan. “Apa motif sebenar parti tersebut? Adakah ia bertujuan agar perjalanan kerajaan negeri untuk memberi khidmat kepada rakyat akan disekat apabila bajet dan segala hal berkait sidang DUN Kedah digagalkan oleh PAS?” soalnya. 

Semalam PAS melalui kenyataan Timbalan Presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata parti itu percaya akan memenangi Kedah sekiranya PRN diadakan. Tuan Ibrahim berkata bagaimanapun parti itu berharap agar jalan penyelesaian lain dapat dicapai. “PAS menawarkan jalan keluar iaitu mewujudkan Kerajaan Perpaduan yang bertujuan untuk mengelak PRN daripada berlaku. “Ini adalah jalan keluar yang terbaik jika menghadapi situasi sebegini. Tapi mereka (Pakatan Harapan) menolak,” katanya. 

Mengulas lanjut, Mohd Sany mengingatkan parti-parti komponen Pakatan Harapan (HARAPAN) agar berwaspada dengan taktik parti Islam tersebut selepas “kegagalan besar” mereka dalam piihan raya umum lalu. Beliau turut mendedahkan sebelum ini terdapat usaha daripada PAS untuk bekerjasama membentuk kerajaan dengan Umno di Perak. 

“Namun setelah gagal perancangan mereka itu, hari ini mereka cuba berbaik dengan kerajaan Harapan. “Ini jelas daripada kenyataan Presiden PAS minggu lalu bahawa PAS sedia bekerjasama dengan mana mana parti termasuk DAP.  “Begitu juga tawaran mereka untuk membentuk kerajaan perpaduan di Kedah, ini merupakan bunga-bunga untuk menyertai Pakatan Harapan,” kata Mohd Sany. 

Katanya, hubungan PAS dengan Umno dan pengkhianatan terhadap Pakatan Rakyat dahulu membuktikan HARAPAN tidak sepatutnya menjalinkan kerjasama dengan parti itu.  

ref:
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: AMANAH BANTAH PAS CUBA SABOTAJ KERAJAAN KEDAH
RUU 355 Bukan muslin ada hak bahas – Anwar. 
Posted By Redzuanon June 10, 2018
Bukan muslim di Malaysia mempunyai hak untuk membahasakan dan mempertimbangkan undang-undang yang dikenakan terhadap orang Islam.
Ini kerana, kata Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, undang-undang berkenaan juga boleh memberi kesan kepada bukan muslim.
Dalam wawancara bersama The Star, Anwar merujuk contoh perbahasan berhubung usul meminda bidang kuasa Mahkamah Syariah.
Kata Anwar, meskipun sesuatu undang-undang dilihat hanya dikenakan ke atas orang Islam, orang bukan Muslim juga boleh terkesan.
“Mereka (penyokong rang undang-undang itu) bercakap seakan-akan kita semua orang Islam dan orang lain tak perlu peduli.
“Mereka (buka muslim) mempunyai hak untuk peduli,” katanya merujuk rang undang-undang (RUU) Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau RUU 355 yang diusulkan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
“Sebarang perundangan, meskipun kelihatan hanya memberi kesan kepada orang Islam, tidak dapat tidak akan turut mempengaruhi orang bukan Islam, maka mereka ad hak untuk ikut serta,” tambah Anwar.
Jelas Anwar yang mengambil maklum kebimbangan orang bukan Islam terhadap usul berkenaan, kebimbangan itu adalah dari bagaimana ia akan memberi kesan terhadap mereka.
“Mereka bimbang ia akan djadikan alat menceroboh kehidupan peribadi seseorang. Kita perlu mempertimbangkan isu ini,” katanya dipertik sebagai berkata.
Anwar berkata, PKR menghormati hak Abdul Hadi sebagai anggota parlimen bagi membentangkan RUU itu, namun PKR menekankan bahawa anggota parlimen lain perlu diberi peluang untuk bahas, pinda atau menolah RUU berkenaan.
“Ini kerana apa yang dibentangkan bukan hudud, dan kedua, ia adalah terjemahannya (Abdul Hadi) sendiri,” katanya.
Dalam wawancara itu, Anwar menggesa orang awan meneliti pendirian PKR berhubung RUU 355 dengan lebih dekat, yang terlah dikeluarkan dalam bentuk risalah bertajuk Pemerkasaan Perundangan Syariah di Malaysia yang dimuat naik di laman web parti itu.
“Kami bukan liberal yang menolak untuk melaksanakan prinsip Islam.
“Kami meweakili nurani Islam, namun kami tidak mewakili Islam konservatif model lama yang mahu memaksa orang lain menerima tafsiran tertentu,” katanya.
ref:
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: RUU 355: BUKAN MUSLIM ADA HAK BAHAS – ANWAR
Sunday, June 10, 2018
Skandal terbaharu: Najib arah anugerah kontrak RM1.25 bilion
Posted By: Pentadbiron: June 10, 2018 Print Email

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak didakwa mengarahkan Kementerian 
Pendidikan pada Januari 2017 menganugerahkan kontrak secara terus dengan melantik sebuah syarikat untuk projek hibrid solar di 369 buah sekolah luar bandar di Sarawak bernilai RM1.25 bilion.

Pendedahan ini ditemukan dalam dokumen yang dilihat oleh Malaysiakini yang juga menunjukkan tender kontrak tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan proses perolehan Kementerian Pelajaran.

Sumber rapat dengan kerajaan memberitahu Malaysiakini bahawa Pejabat Perdana Menteri (PMO) mula meneliti projek hibrid solar RM1.25 bilion di Sarawak yang dianugerahkan pada Januari 2017 oleh kementerian pendidikan kepada syarikat yang dikaitkan dengan seorang ahli politik tempatan.

Syarikat itu terlibat dalam perniagaan sewa kereta dan dimiliki oleh ketua timbalan bahagian yang dikaitkan dengan parti pemerintah di Sarawak.

Malaysiakini difahamkan PMO menerima dokumen-dokumen yang berkaitan dengan kes itu pada 1 Jun lalu. SPRM dan Kementerian Pendidikan kemudiannya memulakan siasatan terhadap perkara itu juga.

Pada 8 Jun lalu, Dr Mahathir turut menyentuh projek hibrid solar ini dalam satu sidang akhbar di Putrajaya.

“Ada sebuah syarikat yang sepatutnya membekalkan tenaga elektrik ke sekolah dan peruntukan lebih daripada satu bilion diberikan kepada syarikat ini. Syarikat ini tidak melakukan apa-apa tetapi mereka telah mengutip wang dari kerajaan.

“Tidak ada apa-apa yang dilakukan di atas tanah, tiada satu perkara yang dibuat, kami akan mengambil tindakan terhadap organisasi seperti ini,” katanya.

Ketika dihubungi Malaysiakini, jurucakap Menteri Pelajaran mengesahkan pihaknya akan mengadakan sidang akhbar tidak lama lagi mengenai isu ini.

Kementerian pendidikan telah melantik syarikat dari Sarawak itu pada Januari 2017 untuk membekalkan diesel, memasang sistem hibrid solar dan membekalkan janakuasa elektrik untuk 369 sekolah luar bandar.

Dalam dokumen bertarikh 5 Januari 2017, Najib menulis nota mengarahkan bekas ketua setiausaha Kementerian Pelajaran untuk menyediakan surat perjanjian dan pemberian kontrak secara langsung kepada syarikat itu.

Pengecualian prosedur standard

Pada 19 Mac dan 22 April 2017, Najib mengarahkan bekas ketua setiausaha Kementerian Pelajaran untuk meluluskan bayaran awal sebanyak RM130 juta atau 9.81 peratus daripada jumlah nilai projek bernilai RM1.25 bilion.

Kemudian pada 19 Julai 2017, bekas menteri pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid juga menulis kepada Najib untuk memohon pengecualian dari prosedur perolehan projek itu.

Melalui setiausaha peribadinya, Najib mengarahkan setiausaha bahagian perolehan Kementerian Kewangan untuk memberikan pengecualian daripada prosedur perolehan standard kepada syarikat itu.

Kemudian pada 30 Mac tahun ini, Jabatan Perolehan dan Pengurusan Aset Kementerian Pendidikan menghantar sepucuk surat kepada syarikat untuk menuntut penjelasan sebab-sebab ketiadaan kerja-kerja yang telah dibuat pada tahun lepas semenjak kontrak itu dianugerahkan pada tahun 2017.

Malaysiakini sedang cuba menghubungi syarikat berkenaan bagi mendapatkan pengesahan. 

ref
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: SKANDAL TERBAHARU: NAJIB ARAH ANUGERAH KONTRAK RM1.25 BILION

11nasional.transformed.jpg
 Malaysia akan mempunyai kereta nasional baharu.jpg
PERDANA Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyampaikan ucapan di Persidangan Antarabangsa di Masa Depan Asia di Tokyo, Jepun. - Foto REUTERS.jpg
Malaysia akan mempunyai kereta nasional baharu
BharianBeritaNasional Oleh Lokman Mansor cnews@nstp.com.my

TOKYO: Malaysia akan memulakan projek kereta nasional baharu menerusi kerjasama dengan negara serantau lain, kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bercakap pada sesi dialog Persidangan Antarabangsa Mengenai Masa Depan Asia sempena Persidangan Antarabangsa Nikkei Ke-24 hari ini, Dr Mahathir berkata Proton kini bukan lagi kereta nasional kerana sebahagian besar saham syarikat terbabit kini dimiliki syarikat China, Geely.

"Aspirasi kita sekarang ialah untuk memulakan sebuah lagi projek kereta nasional, mungkin dengan kerjasama negara serantau," katanya.

Tambah beliau, Thailand dan Jepun adalah antara negara serantau yang memiliki kepakaran dalam pembuatan kenderaan.

Dr Mahathir berkata demikian apabila ditanya mengenai potensi pembangunan industri baharu Malaysia dan bagaimana pelabur asing dapat melengkapkan senario itu.

"Kita mungkin terpaksa mengharapkan rakan asing pada permulaan tetapi lambat laun kita berharap pekerja tempatan sendiri dapat menguasai teknologi yang diguna pakai," katanya.

ref:
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/06/436609/malaysia-akan-mempunyai-kereta-nasional-baharu
Sunday, June 10, 2018
Anwar sokong peranan Jakim dikaji dan ditambah baik
Posted By: Pentadbiron: June 10, 2018 Print Email

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan sokongan terhadap cadangan kerajaan mengkaji semula peranan Jabatan Kemajuan Islam (Jakim).

Bagaimanapun, beliau berkata langkah itu hanya bertujuan untuk mengatasi peranan berlebihan agensi itu pada masa yang lalu.

Dalam temu bual dengan The Star, Anwar memberikan contoh pembabitan pegawai kanan Jakim dalam kempen pilihan raya dan bajetnya yang berjumlah RM1 bilion, yang digambarkan sebagai “terlalu besar”.

“Jika tujuan (Jakim) adalah untuk meningkatkan kesedaran mengenai murtad, saya setuju. “Tetapi sekarang orang ramai membangkitkan isu bahawa soal (pensijilan) halal pun, ada (peranan Jakim) yang berlebihan,” katanya.
Anwar juga dipetik sebagai berkata beliau telah bertemu wakil dari beberapa syarikat pembuatan makanan tempatan yang dikendalikan oleh orang bukan Islam yang tidak mempunyai bantahan berhubung keperluan pengesahan sijil halal, tetapi mengadu mengenai kos yang terlibat.
“Tujuan (pensijilan halal) adalah baik, dan pelaksanaannya (oleh Jakim) diperlukan, tetapi tidak perlu berlebihan,” tegasnya.

Selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet Rabu lepas, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan kerajaan akan meneruskan rancangannya untuk mengkaji semula peranan Jakim.

Mahathir sebelum ini mengumumkan pembentukan sebuah jawatankuasa untuk menilai agensi itu, dengan tujuan memastikan Islam tidak digambarkan sebagai “agama yang kejam dan tidak konsisten.”

Pengumuman itu mendapat kritikan pelbagai pihak, tetapi disokong daripada kumpulan lain, seperti G25

ref:
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: ANWAR SOKONG PERANAN JAKIM DIKAJI DAN DITAMBAH BAIK
SUNDAY, JUNE 10, 2018
Islam dan Melayu ditindas di Singapura?
Oleh Ahmad Muslim Badawi Badawi
Baru lantik Peguam Negara dari kalangan bukan Islam dah gegak gempita, seolah olah dah tergadai segala hak Melayu dan Islam..

Mari kita belajar dari Negara Singapore yang sebelum ini ditakut takutkan agamawan dan Ostad dikalangan PAS dan UMNO.. selalu depa kata, 

Malaysia Jangan Jadi Macam Singapore.. Islam dan Melayu kononnya ditindas..Islam tak boleh diamalkan di Singapore.. inilah Mitos yang sering dihidangkan agamawan kepada orang Melayu di Malaysia...Sedangkan Singapore lebih Islamik pemerintahannya dari Malaysia..

Tahukah kita Presiden ke 8 Singapore mengikut giliran, dan Presiden Singapore hari ini adalah Halimah Yacob, Presiden Pertama Wanita dikalangan melayu..

Malah dia pengamal ajaran islam yang baik, Bertudung menutup Aurat..Bekas Speaker Parlimen wanita pertama Singapura..orang nya sederhana, hanya Tinggal di Flat Yinshun di kawasan perumahan kelompok bawahan.. Lebih Zuhud dari ramai agamawan dan Ulama di Malaysia sendiri yang gemar berkereta mewah..

Kedudukan Presiden Singapura samalah fungsi dan kedudukan dan peranan YDP Agong dan Sultan di Malaysia, Dan Sama kedudukan Gabenor dan YDP Negeri di Malaysia..

Bila Halimah Yacob dilantik, tidak pernah dengan rungutan dan komen perkauman dikalangan pemimpin dan orang agama mereka.. tidak ada yang kata Cina disana tergugat..mungkin ada suatu ketika yang dipertikai adalah cara pemilihan dibuat..

Tak hairan lah Singapore hari ini jauh lebih maju dari Malaysia, Sebabnya telah dibuang semangat perkauman dan Ashabiyah dikalangan mereka.. Kalau ada pun ia kes terpencil, bukan dikalangan Pemimpin Politik dan agama mereka..

Samalah seperti kita di Malaysia, dok sembang Kelantan serambi mekah, hakikatnya Pemerintahan dan pengurusan Negeri di Pulau Pinang jauh lebih Islamik dan berkebajikan dari Kelantan.. 

ref:
al- Husseyn: Islam dan Melayu ditindas di Singapura?
Sunday, 10 June 2018
ZAHID HAMIDI SEMAKIN TIDAK DIPERLUKAN, TAPI BUANG MASA & DUIT SAJA KU LI JADI PRESIDEN UMNO

Suara penolakan terhadap Zahid Hamidi untuk menerajui UMNO semakin kuat kedengaran sejak kebelakangan ini.

Secara asasnya, bekas Timbalan Perdana Menteri itu langsung tidak diyakini mampu mencipta keajaiban dan membawa UMNO kepada kemenangan dalam PRU15 yang akan diadakan lima tahun akan datang.

Malah dengan keputusan Hishammuddin Hussein tidak bertanding sebarang jawatan pada pemilihan UMNO 30 Jun nanti, kelibat Zahid Hamidi tambah tidak diyakini lagi.

Jika Hishammuddin dilihat sedia memikul tanggungjawab atas kekalahan UMNO dalam PRU14 dengan tidak menawarkan diri bertanding apa-apa jawatan, Zahid Hamidi sebagai pemimpin nombor dua ketika pilihanraya lalu yang menyebabkan BN kehilangan kuasa sepatutnya menjadi pemimpin kedua selepas Najib Razak yang harus mengundurkan diri.

Oleh kerana Zahid Hamidi paling kuat membela Najib, termasuk mendakwa berjumpa dengan waris keluarga Diraja Arab Saudi yang dikatakan  "menderma" RM2,600 juta kepada Najib, adanya beliau sebagai Presiden UMNO selepas ini tidak menjadian parti itu berbeza dengan sebelumnya.

Ia hanya menjadikan UMNO pimpinan Zahid Hamidi nanti terus dibayangi oleh wajah Najib yang merupakan Presiden terburuk dalam sejarah parti itu.

Lebih menambahkan ketidakyakinan ahli UMNO terhadap Zahid Hamidi ialah berikutan tindakan beliau berjumpa Tun Mahathir Mohamad yang antaranya meminta nasihat Perdana Menteri bagaimana untuk menguruskan UMNO selepas ia ditolak dalam pilihanraya baru-baru ini.

Bagaimanakah seorang bakal Presiden boleh meminta nasihat musuh politik UMNO tentang cara menguruskan parti?

Perkembangan terbaru ini dan kekurangan yang ada pada Zahid Hamidi sekaligus melonjakkan nama Tengku Razaleigh Hamzah untuk ditonjolkan bagi menerarajui UMNO.

Apa yang menarik, sokongan terhadap Ku Li ini turut melimpah datangnya daripada pemimpin-pemimpin muda dalam UMNO itu sendiri.

Kalau sebelum ini pemimpin muda dalam UMNO sering bercakap soal "peremajaan parti" dan mahu peluang diberi kepada golongan muda, mereka kini nampaknya sudah beralih kepada "penuaan parti"  dengan cuba memikat seorang tua yang sudah berusia 81 tahun untuk memulihkan parti itu.

Semuanya itu berlaku kerana mereka melihat bagaimana Pakatan Harapan boleh memenangi pilihanraya, meskipun calon Perdana Menteri yang ditonjolkan sudah mencecah 93 tahun usianya.

Memang Ku Li ada ketokohan dan kewibawaan tersendiri, malah beliau beberapa cuba bertanding jawatan Presiden UMNO ketika era kepimpinan Tun Abdullah Badawi dan Najib sebelum ini.

Malangnya, semua usaha dan percubaan Ku Li itu ditolak oleh ahli UMNO sendiri dengan antara lain alasannya ialah Pak Lah dan Najib yang menerajui UMNO ketika itu lebih muda berbanding bekas Menteri Kewangan itu.

Alih-alih kini orang tua itu juga diletakkan harapan menggunung untuk membawa kemenangan.

Bukankah jika sebelum ini lagi Ku Li dijadikan Presiden UMNO, kebarangkalian BN tidak kalah dalam pilihanraya 9 Mei lalu lebih cerah?

Tetapi, semuanya sudah terlambat. Hanya setelah banyak benjolan di dahi kerana terhantuk palang di atas kepala, barulah pemimpin muda dalam UMNO sedar bahawa mereka selama ini lebih kerap berjalan dengan meninggi berbanding menunduk diri.

Kalau pun Ku Li akhirnya berjaya menerajui UMNO selepas ini, beliau sebenarnya belum tentu mampu atau berjaya mencipta kejayaan dalam pilihanraya akan datang.

Kesukaran pertama ialah kerana Najib telah menjadikan UMNO terlalu rosak sehingga ia dipandang begitu jijik oleh orang Melayu sendiri. Memulihkan kembali keyakinan mereka tidaklah semudah mengubati panau atau kurap dan cukup dengan ceramah dan kata-kata saja, apatah lagi jika Tun Mahathir  berjaya menampilkan sebuah pentadbiran yang menggembirakan rakyat dalam tempoh lima tahun sehingga PRU15 akan datang.

Yang kedua, BN ketika ini sudah mula berpecah dan mengecil dengan beberapa parti di Sabah dan Sarawak mula meninggalkan gabungan itu.

Dalam keadaan itu, bagaimanakah Ku Li mampu mencipta keajaiban yang mampu menghasilkan kemenanga buat BN?

Jika Ku Li masih ada cita-cita untuk menjadi Perdana Menteri, barangkali menduduki kerusi Presiden UMNO adalah laluan yang lurus ke arah cita-citanya itu.

Bagaimanapun - maaf cakap - dalam keadaan UMNO yang sudah rosak teruk dan BN tidak lagi stabil ketika ini, selain parti itu sendiri sedang mencari-cari pemimpin yang banyak wang dan sedia mengorbankan kekayaannya, kesedian Ku Li untuk menerajui UMNO tidak lebih merupakan tindakan membuang masa serta  wangnya saja. (ShahbudinHusin 10/06/2018)

70 comments:

fauziasmara 10 June 2018 at 22:45

maaf budin, lari tajuk perbicangan.....

........KERAJAAN BARU......PM SEMENTARA............BERANIKAH PELABUR LUAR MELABUR........???????

TUKAR PM ........LEBUR.........

Saya berpandangan apa yang dilakukan oleh kerajaan PH dalam memulihkan negara adalah perlahan.

Untuk mempercepatkan pemulihan negara maka faktor ekonomi perlu diutamakan. PH perlu menumpukan kepada penarikan pelabur asing dengan cepat. Pelabur akan membawa masuk wang berbilion dan peluang pekerjaan. Sedangkan pemulihan pentadbiran (walaupun juga penting) memakan wang dan waktu.

Masalahnya sekarang, pelabur masih dalam keadaan tunggu dan lihat.........

Ini persoalan yang bermain dalam pemikiran pelabur: " Sekarang Tun M mentadbir dan kami yakini anda, tapi apa akan berlaku selepas anda meletak jawatan, adakan dasar tetap sama, kami perlu melabur berpuluh tahun, apa keyakinan yang anda boleh beri?"

Mereka mungkin yakin dengan Tun M tetapi beliau hanya akan ada selama dua tahun, selepas tu apa akan jadi. Apa pula dasar selepas ni atau adakah politik Malaysia akan bergolak lagi. Sanggupkan pelabur ini menanggung risiko kerana hasil pelaburan mereka hanya mungkin boleh didapati selepas berbelas tahun. Mereka mungkin menunggu sehingga lebih lima tahun (selepas PRU 15) untuk melabur iaitu apabila diyakini bahawa negara sudah stabil. Kalau saya sendiri pun, baik saya tunggu dan lihat dulu....anda macamana ?


Tetapi........kita perlukan wang untuk memakmurkan negara.......

Apa penyelesaiannya.......

Saya mencadangkan Tun M berundur lebih awal dan menyerahkan jawatan kepada DS Wan Azizah mungkin selepas 100 hari. Maka disini tidak ada lagi istilah PM sementara dan akan bertukar tangan.... Kerajaan selepas ini adalah yang tetap......

Tun M kemudiannya akan bersama Ahli Majlis Tertinggi Kepemimpinan PH dan menjalankan tugas disana sebagai pengerusi. Disini dasar-dasar yang lebih kukuh dibincangkan serta diarahkan untuk dilaksanakan oleh pentadbiran PM. Sebenarnya peranan Tun lebih diperlukan di sini, bukannya sebagai PM.

Peranan Tun di majlis ini perlu diterangkan kepada para pelabur bahawa ia adalah lebih penting dari kedudukan sebagai PM. PM adalah ibarat supervisor kilang, menjalankan arahan......

Maka pelabur akan melihat bahawa Tun M masih berperanan dan akan berada di majlis tersebut dalam jangka masa yang lebih lama. Pelabur akan merasa lebih yakin dan selamat untuk melabur. Dengan cara ini kita boleh mendapat pelaburan asing dengan lebih cepat.

TUN JUGA BOLEH DIBERI TUGAS UNTUK MENARIK PELABUR LUAR......ini lebih penting dan menarik kan??? Kerja pun relax sikit.........boleh jalan-jalan......naik kuda......

=======================

fauziasmara 10 June 2018 at 23:59

Parti dah tenat, buat apa nak pertahan lagi. Buat parti baru, nafas baru....

Amanah boleh berjaya....Bersatu boleh berjaya.....

Takkan tak berani nak buat parti baru.....

Kereta kalau dah lama, rosak pulak tu......juallah atau buanglah.....beli baru...

Atau jalan kaki sajalah......senang hati.....

Si Ku Li ni pun satu, yang pandai-pandai nak jadi kuli untuk repair kereta lama tu buat apa......

Orang Pas juga yang bagus, tilam lama....tukar baru.....

Parti lama ...tukar baru......

Parti bukannya agama yang perlu dipertahankan......

Tak payah nak bernostalgia sangatlah........geli aku....

=======================

isa3 11 June 2018 at 06:02
fauziasmara,

Lari tajuk satu hal. Asalkan ko keluarkan pendapat dan soalan yang munasabah.

Ko soal berani kah pelabur asing masuk. Ko tak baca ke berita mengatakan Duta Besar Jepun kata sudah ada lebih RM1 bilion di labur beberapa syarikat Jepun sejak Tun Mahathir pegang jawatan PM?

Dia ckp gitu berkaitan dengan Tun nak pergi Jepun undangan ambil bahagian di foram di sana.

=======================

isa3 11 June 2018 at 06:18
Ko kata, "Saya berpandangan apa yang dilakukan oleh kerajaan PH dalam memulihkan negara adalah perlahan."

Laju mcm mana yg ko nak? Apa ukuran yg ko nak pakai? Kalo main ckp aje, ko bole jalan lah, Mamat.

Sapa ckp "Masalahnya sekarang, pelabur masih dalam keadaan tunggu dan lihat........"?
Ko ckp? Pendapat ko tak masuk buku. Sebab mengarut. Pelaburan Jepun dah masuk pun ko tak tau. Apa daaa .....

Ko tak tau ke Tun M dah adakan Menteri Ekonomi? Tak pernah ada di masa dulu. Di buat sebab Najib dah londehkan konomi negara. Ko tau ke peranan Menteri Ekonomi? Ko ingat jual kueh ke?

Aiyyo, tak guna nak ckp dengan org mcm ko nih.
Tapi aku mesti songelkan ko. Supaya semua pembaca nampak jelas ko mengarut.

=======================

isa3 11 June 2018 at 06:26
Ooooooo ko nakkan Tun Mahathir lepaskan jawatan PM pronto ye? Ko orng Nuor ke? Tapi kalau ia pun, gunakan hujah2 yang berisi le, Mamat. Jangn mengarut aje.

Lepas 100 hari serah kpd Jijah? Tun sebagai Supervisor kilang? Ko kerja kilang ke? Itu aje yg ko tau ke? Pemikiran mcm budak2 ko nih. Jangan canpur org2 dewasa ler. Pergi main jauh di sana, ok?

Buat malu kampeni aje, budak nih.

=======================

isa3 11 June 2018 at 06:44

Ingat lah:

Bole kasi dissenting views. Boleh keluarkan pendapat yang tak sealiran dengan isi kandongan pos.

Tapi gunakan alasan2 yang munasabah. Fikir dulu kalo nak kata takda pelaburan asing masuk. Google sikit dulu. Tengok, betul ke tak.

Atau baca lah online news. Malaysiakini, Free Malayia Today, Malaysian Insight dan berbagai lagi.

Supaya kita boleh membuat constructive criticism di sini. Atau berdiskusi dengan cara berfaedah. One way or another. Selamat Hari Raya.

=======================

Mawar Princess 11 June 2018 at 10:01
Hahahha Right on point.. I just read 1 paragraph of hers or his?? Then skipped terus sbb merapu.. Kelakar LA u punya komen.. I like

=======================

Jamesdean1 10 June 2018 at 22:49
Bukankah jika sebelum ini lagi Ku Li dijadikan Presiden UMNO, kebarangkalian BN tidak kalah dalam pilihanraya 9 Mei lalu lebih cerah?

Tetapi, semuanya sudah terlambat. Hanya setelah banyak benjolan di dahi kerana terhantuk palang di atas kepala, barulah pemimpin muda dalam UMNO sedar bahawa mereka selama ini lebih kerap berjalan dengan meninggi berbanding menunduk diri.

Pedih betuuiiii ayat nie...betul tak GN ?

=======================

omar daud 10 June 2018 at 23:03
jika serawak join PH,Parahlah lagi umno/bn,sebab fix deposit dari borneo PH sudah pegang,andaikata PH kotakan 163/royalty minyak pada sabah/serawak...bermakna PH akan govern malaysia berdekad lamanya dgn syarat kesilapan bn tidak berulang.

=======================

john doe 10 June 2018 at 23:19
Saya mengulangi kenyataan saya beberapa kali berkenaan perkara ini iaitu UmNo sudah nazak dan hanya menunggu masa untuk meninggal dunia dan dikuburkan selama-lamanya.

Mereka boleh membawa masuk berbillion wang daripada Abu Dhabi hatta Israel sekalipun, mereka boleh meminta mana-mana kerabat diraja untuk memimpin mereka sekalipun, hatta anak raja sekalipun, atau mereka boleh cuba mendapatkan kembali kuasa yang hilang melalui pintu belakang sekalipun, hakikatnya mereka benar-benar tak boleh bangkit lagi.

Setiap apa yang mereka usahakan hanya akan membawa mereka ke arah klimaks dan apabila klimaks itu berlaku UmNo benar-benar akan dilenyapkan dan dikuburkan sama sekali.

Diasaskan oleh Dato Onn Jaafar pada zaman penjajahan
Menjadi pemegang amanah pemerintahan negara merdeka pada zaman Tunku
Mencapai kegemilangan pada zaman Tun M
Merasai kemerosotan pada zaman Tun Dol
Tak lama lagi akan hancur lebur dan berkubur pada era Najib-Zahid.

Demi kebaikan Tengku Razaleigh saya berharap dia tidak mengambil alih jawatan presiden parti nazak ini. Sekiranya ia berbuat demikian nescaya namanya akan tertulis seperti berikut 'UmNo berkubur pada zaman Tengku Razaleigh'.

Biarlah Najib ataupun Zahid yang mendapat 'tuah' label tersebut.

Bacalah sejarah nescaya kita akan dapati ketiga-tiga khilafah monarki, Umayyah Abbasiyyah dan Uthmaniyah telah melalui kesemua fasa tersebut dan kini UmNo sedang melalui fasa terakhirnya.

Innalillahi wainna ilaihi raji'un

=======================

GENG NAJIB 10 June 2018 at 23:26
LGE cakap Duit tabung buluh Harapan akan digunakan hanya unuk bayar hutang negara aje. Sekarng kutipn dah melebehi RM 50 juta. Boleh caya ke kalu main cakap kosong macam tu. Rakyat nak tengok pembentangan auditnya dibuat secara telus di parlimen nanti dan kemudian dibahskan denagn panjang lebar. Sepatutnya dah buat audit setiap hari untuk tunjukkan sapa yang menderma dan beraap banyak..kan PH ni kerajaan yang amlkan ketelusan..ingat..RM 50 juta yang dah dikutip tu bukannya sikit, takut2 masuk tabung kocek orang lain pulak bebbb !!!!!!

=======================

GENG NAJIB 10 June 2018 at 23:28
Rakyat yang menderma berhak tau kemana duit mereka pergi...janagn jadi macam derma kat Pizi dulu sudahlah kan !!!!!

=======================

Bulat Ken 10 June 2018 at 23:36
Kau pergi audit RM 114juta yg dijumpai kat rumah Najib dulu. Pastikan siapa yang menderma dan berapa banyak derma arabnya. Lepas tu baru kau dtg menyalak kat sini. Ingat!!!! RM 114juta tu bukan sikit beb. Setuju tak kengkawan?????
Kiokiokiokiokiokioki

=======================

Tanah Melayu Kini 10 June 2018 at 23:49
bulat ken..
cuba gi tanya plak pakatan geng korang..
berapa byk duit dapat derma utk pilihanraya hari tu..
agak2 kalau tak dpt derma tu.. bole buat bendera2 dan lain2 kos utk pilihanraya tak?
agak2 la bulat ken yg bijak.. berapa kos seluruh pilihanraya pakatan hari tu belanja?
cuba pegi tanya ketua cawangan.. kalau kenal la..

=======================

Bulat Ken 10 June 2018 at 23:58
Tak ada hal. Aku boleh pergi tanya, tp selepas kau tanya najib siapa nama sebenar nama anak raja arab yg bg derma sampai 2.6bilion tu. Itu pun kalau kau kenal baik dgn dia lah kan.

=======================

diny yusof 11 June 2018 at 00:02
Geng Najib , nak Tanya sikit . Apa jadi dengan derma kat Rafizi dulu ??

Cubalah jawab dengan telus dan ikhlas . Janganlah jawapan ikut stail Najib . Ada , tak ada , ada , tak ada ....oopppp ada !

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 00:16
Bulat kontol...kan KP SPRM dah tegaskan derma tu dari anak raja arab. Mereka dah ke sana untuk mengesahkannya dan surat dari anak raja arab tu pun dah ditularkan berkaitan derma tu. Masih tak caya lagi ke... tak pun kau gi lah tanya sendiri pada KP SPRM tu !!!!!

=======================

diny yusof 11 June 2018 at 00:40
Kenyataan KP SPRM kini tentang penderma arab itu menjelaskan bahawa putera arab yang dikatakan itu tidak dapat membuktikan duit derma itu dari beliau .

BTW , Geng najib , kamu tidak menjawab soalan saya .

=======================

kay ka 11 June 2018 at 00:51
Geng najib...
Ko kutip dulu jamal jamban ngan musa tak aman tu. Tanya diorang ngape lari? Tanya plak ngape jahid midi jumpa tun?

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 01:01
Pak diny..setau trakyat yang waras dan mereka yang telah menderma kepada Pizi dulu tu, kutipan dermanya mencecah RM1.5 juta. Pizi adh gunakan RM 350 ribu untuk jelaskan kalah saman dengan NFC . Baki dari bayaran saman tersebut tak tau ke mana pergi..tak didedahkan pada umum. Ada yang mengatakan ia digunakan untuk membayar gaji serta elaun2 kakitangan INVOKEnya dan untuk membiayai kempen tabur fitnah dan hasutannya keseluruh negara termasuklah penyenggaran trak INvoke serta perbelanjaan sehari2an mereka.

Rakyat menyumbang untuk menjelaskan samannya, bukan untuk perbelanjaan lain yang tak berkaitan. Saay bercakap kerana saya pun adalah salah sorang penyumbang...bukan sangat kerana Pizi..tapi simpati terhadap nasib anaknya !!!!!!!

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 01:44
Kay ka...kes dua orang tu , aku tak nak campur. Sekarang kan PDRM dah keluarkan waran tangkap untuk mereka..biarlah pihak berwajib jalankan tugas mereka..buat apa nak sibuk2 ganggu tugas mereka !!!!!!

Tanah Melayu Kini11 June 2018 at 01:54
geng najib..
saya ni pelik.. naper bang budin masih nak berkempen.. menang dah..
apa lagi pakatan mau?
sekarang time buat kerja.. rakyat terkinja2 tunggu janji dulu tu..
kay ka.. taper.. sy faham kekecewaan tuan tu.. kalau sy pun bengang.. janji dicapati..

=======================

diny yusof 11 June 2018 at 02:02
Geng Najib ,

dari awalan lagi , penubuhan INVOKE adalah berlandaskan perjuangan selari dengan dasar2 Pakatan .

Salah satunya adalah pembongkaran segala salahlaku kerajaan UMNO/BN serta membuat road show penerangan keseluroh Negara . Segala aktiviti ini memerlukan perbelanjaan yang banyak .

Jadi kutipan derma yang di lakukan olih INVOKE adalah memenuhi keperluan ini dengan tidak membiarkan Rafizi menggalas semuanya secara persendirian . Pembayaran denda yang terpaksa di tanggung olih Rafizi hanyalah sebahagian kecil saja dari sumbangan .

Jika kamu terasa tertipu dengan pemberian derma olih kamu , sebagaimana dengan seringnya kamu mengungkit tentang itu , saya berharap kamu nyatakan jumlah dermaan kamu . Saya akan cadangkan ianya di pulangkan semula kepada kamu . Dari awal lagi kami harapkan sumbangan ikhlas dari orang ramai ...tetapi nampaknya kamu tidak ikhlas !

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 02:50
Pak diny...ikhlas atau tidak sumbangan tu bukan lah isunya di sini. Saya masih ingat lagi Pizi specifically nyatakan sumbangan itu ialah untuk membayar dendanya...takde pulak dia cakap untuk membiayai INVOKE atau kempen2 ceramahya di seluruh negara. Tentu Pak ingat...Pizi kan ada banyak lagi kes2 yang pending di mahkamah ..dia sendiri sebut dalam seminggu 2-3 hari dia akan menapak tangga mahkamah untuk menjawab kes2nya tu. Kebanyakannya adalah saman2 fitnah yang berhadapan dengan hukuman denda..jadi sepatutnya dia simpanlah lebihan dari bayaran saman NFC tu untuk standby membayar denda lain jika kalah saman lagi.
saya memang dah halalkan sumbangan saya yang tak seberapa tu...cuma agak musykil jika ia digunakan untuk tujuan selain dari membayar denda..itu saja pak. Saya bukannya nak balik duit tu pun. Begitu juga sumbangan saya untuk tabung buluh harapan...harapan saya ia betul2 digunakan untuk melangsaikan hutang negara, kalau boleh tak mahulah berlaku ketirisan kat mana2 Pak !!!!!!

=======================

isa3 11 June 2018 at 07:06

Tanah Melayu Kini at 01:54,

Ko rasa pelik "budin masih nak berkempen.." Aku rasa pelik ko masih ketinggalan zaman - skang dah Malaysia, ko masih lagi Tanah Melayu. Ko duduk gua mana?

Ko tak faham ke semua pihak nak promosikan gomen atau parti yang dia suka. Ko nak promosikan apa saja, tarak masalah.

Aku sokong Budin, setuju dgn apa dia kata, selalu. Jadi, kalo ko nak kritik dia, ko kena ckp betul, munasabah, keluarkan hujah2 yang beralasan fakta ler.

Kalo ko main bukak mulut ckp tak kira apa aje, ko kena balon ler.

Kan boleh ko coba promosikan Umno ke, ape ke, dengan tidak menghalang Budin nak kata apa pun di blog dia.

Ingat, aku kata "coba", tak janji tak belasah kalo ko promosikan Umno cara melulu, "wild claims and allegations" aje.

=======================

dad 11 June 2018 at 10:48
geng umporno yang tak undi ph, jangan nak tuntut macam2. dah kalah dok diam2.

=======================

Tanah Melayu Kini 10 June 2018 at 23:46
bang budin ni hmm.. pelik..
naper nk sibuk pasal pembangkang or umno ya?
biarkan kami umno cuba perbaiki diri kami..
tader kacau sesaper pun..

bang budin dah menang.. tahniah. dah jadi kerajaan..
cuba bang budin fokus utk menjayakan janji2 masa undi dulu.
yg mana janji yg dah tunai ya?

=======================

kay ka 11 June 2018 at 00:53
Aku tengok yg sibuk janji2 ni puak ko la. Ntah ngape pun aku tak tau. Baik ko duduk tepi longkang main berudu

=======================

Tanah Melayu Kini 11 June 2018 at 01:49
dah menang.. tahniah. dah jadi kerajaan..
kay ka..
u kay ka? ada janji yg dah tunai ka?

=======================

GENG NAJIB 10 June 2018 at 23:59
Semasa ditanya oleh wratawan dalam PC Ku Li semalam, beliau menyatakan Tun M masih orang yang sama dan tidak berubah sedikit pun tapi hanya tukar baju aje. Apa maksudnya tu ?????

Ku li juga menegur macam mana parti yang baru ditubuhkan 2 tahun dan hanya menang 13 kerusi parlimen boleh menduduki 3 jawatan penting dalam kabinet..Tun sebagai PM, TSMY sebagai menteri KDN dan Dr Mazlee sebagai kenteri pendidikan. Malah Bersatu ada 3 orang yang jadi MB iaaitu di kedah, perak dan johor. Ini menunjukkan ketidak adilan dalam pengagihan MB2 ni jika dibandingkan dengan kerusi2 yang dimenangi oleh PKR dan DAP dalam PRU yang lepas. Dah tentu Tun M lah yang merancang strategi dan pastinya ada agenda di sebalik semua tu. Sapa yang tak kenal Tun M ni..pakar strategis politik yang hebat..kalau tak takkan lah boleh jadi PM selama 22 tahun.

Dengan menguasai kementerian2 penting tu, Tun dapat pastikan konsolidasi kuasanya dapat dikukuhkan ..apatah lagi bila Azmin sebagai menteri hal ehwal Ekonomi yang baru telah diberikan tugas besar untuk menyelia Petronas, Felda dan GLC2 yang berkaitan dengan ekonomi negara, dikatakan berjumlah hampir RM 1 Trillion tu. Agenda untuk pecah dan perintah dalam PH , khususnya ditujukan khas kepada PKR. Bijak tindakan Tun..ibarat sambil menyelam minum air..kalau dalam bahasa jawa..killing two birds with one stone.

Takkan lah kita nak abaikan aje peringatan ikhlas dari Ku Li ni..Otai politik berumur 81 tahun yang mahir dengan sepak terajang politik Tun. DSAI dan teamnya kena lah ambil ingatan dalam hal ni...perlu bertindak segera lagi pantas dari sekarang untuk counter attack segala serangan dari Tun M. Takkan lah DSAI sanggup untuk " sujud" lagi sekali di kaki Tun..takkanlah episod pahit tahun '98 tu tak menjadi pengajaran yang berguna untuknya. Takkanlah nak biarkan pisang berbuah dua kali DS. Pastinya pertembungan di antara dua heavyweight politik ni takkan dapat dielakkan ...besar kemungkinan dalam masa yang terdekat. Bayangkan kalau berlaku pertembungan tu..ibarat gajah sama gajah berjuang, pelanduk yang mati di tengah2..dah tentu collateral damagenya adalah rakyat marhaein macam kita semua..tapi takpe..ini lah yang dikatakan pengorbanan yang sejati untuk negara tercinta....REFORMASI !!!!

=======================

diny yusof 11 June 2018 at 00:08
Ku Li ini pun tak akan dapat membawa UMNO kembali kezaman gah saperti dahulu .

Dia ni hanya layak bertakhta di Gua Musang saja . Dia ni terus kekal di Gua Musang pun kerana orang di sana hormatkan dia sebagai kerabat di raja .

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 00:39
Pak diny...UMNO nampak hanya Ku Li yang mampu untuk memacu UMNO semula ke era kegemilangannya selama 60 tahun tu. Pengalamannya memang kita tak boleh nafikan...ingat tak dulu, semas Ku Li mencabar Tun untuk jawatan presiden UMNO dulu, dia mendapat sokongan yang amt2 kuat hingga hampir2 Tun tersungkur, jika tidak kerana Tun mainkan isu pemakaian destar Sabah oleh Ku Li yang berlambangkan salib kristian. Semaas pengiraan undi dari perwakilan, dikatakan berlaku 'black out' sekejap dan bila pengiraan disambung semula..Tun M menang dengan majoriti yang sangat tipis. Nampak sangat betapa Team B UMNO mampu menguggat Tun M..penangan TS Sharil dan TS Rais bergabung dengan Ku Li amat dirasai oleh Tun selepas tu dan kerap menghantuinya.

Cuba kita bayangkan jika Ku Li bergabung pula dengan DSAI sekarang...dah tentu ini bakal merubah senario politik negara. Dengan MP2 PKR, UMNO/BN dan kebarangkalian MP2 PAS dalam satu team yang sama, dah tentu senang2 aje koalisi ini mendapat majoriti mudah untuk membentuk kerajaan baru. Ingat PKR ni dapat menerima aje ketidak adilan dalam pengagihan barisan kabinet yang baru tu dengan berlapang dada aje..ialah seolah2 mereka redha aje, tapi hakikatnya mereka tak puas hati lah Pak diny.
PKR menang kerusi parlimen ke dua terbanyak, tapi diberikan kementerian yang tak berapa penting..kecuali hal ehwal ekonomi. Itu pun bersebab..semata2 untuk mengoperasikan dasar pecah dan perintah Tun dalam PKR.

Yakin lah Pak, jika Ku Li menjawat presiden UMNO, dah tentu pening kepala Tun dibuatnya. Dua2 sesama otai yang mahir dalam politik negara..ini lah yang dikatakan buku dengan ruas, DSAI pulak berganding dengan Ku Li...Fuuuh..boleh tak Pak diny bayangkan senario tu !!!!!!!!!!!!

=======================

diny yusof 11 June 2018 at 00:53
Baru sebentar tadi saya menonton kenyataan Ku Li di Astro Awani .

Dia mencadangkan agar UMNO mesti di terajui olih orang2 muda . Yang sudah tua macam dia hanya berperanan sebagai penasihat . Dia mengsarankan UMNO harus di beri nafas baru . Yang muda harus berani kehadapan .

Masaalahnya yang muda2 didalam UMNO hanya melukut di tepi gantang . Mereka lebih mementingkan kantong kocek sendiri .

Bagaimana Harapan membahagikan kerusi jawatan , biarkan pemimpin2 Harapan aturkan . Jika ada diantara mereka yang dilantik tidak mencapai matlamat , tindakkan bolih di ambil dengan membuat 'cabinet reshuffle'. BN di bawah Najib pun kerap membuat 'reshuffle' sampai ramai rakyat tidak pasti menteri mana memegang portfolio yang mana satu .

Bukan kah bagitu Geng Najib ??

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 02:31
Pak diny..saya tak nafikan cabinet reshuffle ni adalah lumrah dalam mana2 urus tadbir di dunia ni...dan ia adalah kuasa prerogative PM.

Yang dipertikaikan ialah keadilan pengagihan jawatan2 dalam kabinet tu.Tengok aje lah masa perlantikan menteri2 kabinet fasa pertama tu..kenapa dilakukan seolah2 dibulldozekan aje oleh Tun?????

Rakyat setuju dengan kenyataaan pedas pleh Pizi berkaitan hal tersebut...iaitu PKR tidak dibawa berunding dalam menentukan saap yang layak menduduki jawatan2 tersebut. Walaupun ramai dalam kalangan pimpinan PH yang mempertikaikan kenyataan Pizi..tapi ingat apa kata Pizi...kenyataan dia adalah kenyataan rasmi dari PKR yang diendorsekan oleh ketua umum dan presiden parti. Nampak sangat PKR tak berpuas hati bila jawatan2 menteri kana di"bolot" oleh Bersatu...seperti KDN dan pendidikan. Ia juga seolah2 menghantar mesej yang jelas bahawa tidak wajar parti Bersatu yang hanya menang 13 kerusi dapat menduduki menteri kanan tu. Sepatutnya...respeklah sikit pada PKR yang menang berkali ganda lebih banyak kerusi. nasib baik lah Azmin diberi menteri hal ehwal ekonomi..kalau tidak lagi panas membara lah PKR.

Bukan kah dijanjikan dulu, segala keputusan dalam PH adalah bersandarkan kepada pemuafakatan dan consensous dari semua pimpinan2 part dalam PH...jangan lah menggunakan klausa "kuasa prerogatif PM" untuk menafikan hak parti2 lain. Adil ke macam ni...nampak gaya ada kebenaran kata2 Ku Li tu...Tun M hanya menukar baju aje, tapi tubuh badan tetap yang sama seperti yang menjadi PM selama 22 tahun tu. Rakyat khuatir isu2 seperti membull dozekan lantikan menteri ni adalah bibit2 awal penjelmaan semula sikap diktatornya seperti dahulu ??????

Itu baru fasa awal pemerintahanya mengemudi kerajaan PH....baru sebulan 2 hari..agak2nya dalam masa 5 tahun mendatang, entah apa lagi kejutan serta surprises in store for us... yang akan dilakukannya...Tak begitu Pak diny ???????

=======================

Cik Minah 11 June 2018 at 09:36
Di Parlimen Johor Baharu, calon HARAPAN ialah PKR. Kalau ada calon PPBM, saya pasti orang Johor Baharu takkan undi calon PKR. Oleh kerana calon HARAPAN itu PKR, maka terpaksalah kami pangkah dia. Ini bukan bererti kami UNDI PKR. KAMI BUKAN BODOH. Tak percaya, tunggu PRK untuk Anwar bagi membolehkan beliau jadi anggota Parlimen dan seterusnya merampas kuasa dari tangan Tun Mahadir. Kita sama-sama tengok kuasa kami PENGUNDI. Kami yang tentukan SIAPA JADI PM, BUKAN Tun Mahadir atau kamu, atau PKR jauh pula Anwar dan keluarganya. Ada faham, Geng Najib....????

=======================

og10 June 2018 at 23:59
Hahaha Geng UMNO dah tak boleh kata apa apa dah, no idea

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 00:50
Kengkawan..... kalau ikut logik akal yang waras, dah tentu DAKJ dan ZAM takkan begitu berani begitu bebas mengeluarkan pendapat mereka tanpa restu dari Numero Uno dalam pentadbiran Msia. DAKJ kan adalah ketua media council of elders dan jurucakap mereka, dan COE ni pula tugasnya menasihati PM dalam pelbagai bidang pentadbiran negara, jadi segala apa yg mereka sebarkan di media dah tentu mendapat green light dari PM dan COE. Saya tetap mengatakan memang ada agenda dari puak2 ni untuk terus 'berkrisis ' dengan pihak istana melalui tulisan2 kedua tokoh kewartawanan tersebut.

DSAI dilihat seolah2 mendapatkan sokongan dari Istana untuk memastikan Tun menyerahkan jawatan PM ke 8 akan diberikan kepadanya dalam masa 2 tahun atau pun kurang dari itu..itu kata2 musuh2nya dalam PH. Rakyat tidak merasakan DSAI seperti itu, dia bukannya sorang yang gila kuasa dan mengejar pangkat. Tengok aje lah kenyataannya sebaik dibebaskan..dia lebih selesa untuk terus memberi sokongan penuh kepada Tun melaksanakan tugas2nya dan menjadi back benchers. Malah dia menyeru kepada rakyat agar terus bersama2 dengan kerajaan PH...cuma jika ada yang tak betul, patut ditegur agar tidak lari dari landasan yang ditetapkan. DSAI mengajak ita menjadi pemantau kerajaan PH..khususnya dalam memastikan 10 jani dalam 100 hari tu dapat ditunaikan sepenuhnya, tanpa memberi alasan2 yang tak masuk aakl jika gagal mengotakannya.

Ini lah yang dikatakan pejuang rakyat yang sejati..malah rakyat setuju dengan tema FB nya...The Legend is Back...DSAI tak pernah menuntut sesuatu yang bukan haknya, cuma dia ni berpegang pada janji..InsyaAllah..jika telah ditakdirkan jawatan PM ke 8 tu haknya, takde sorang atau sesuatu pihak pun yang boleh menghalangnya. Yang rakyat tak faham..kenapa DSAI ni melambat2kan proses untuk jadi MP, dah tak sabar kami menunggunya. Kalau dapat angkat sumpah PM sebelum akhir tahun ni nanti kira cannntiiik lah kan, hadiah teristimewa dari DSAI kepada rakyat Msia yang cinta negara ini !!!!!!!!

=======================

diny yusof 11 June 2018 at 00:58
Geng Najib , majority rakyat yang berakal sedar dari mula lagi adalah agak payah untuk melaksanakan segala janji2 di dalam manifesto itu .

Hanya orang2 yang tidak berakal saja saperti kamu yang terpekik terlolong menanya dan meminta itu dan ini .

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 01:12
Kalau dah tau dari awal tak ada kemampuan untuk melaksanakan janji2 tu, kenapa lah menipu dan memperdaya rakyat dalam kempen mereka di atas pentas2 ceramah. Nampak sangat manifesto tu hanya lah gula2 politik untuk meraih undi rakyat. kalau dalam kalangan pimpinan PH pun ragu2 dan skeptikal jika ia boleh dilaksanakan...apa jadi pada rakyat marhaein macam saya ni?????? umpama menunggu buah tak gugur dan kucing bertanduk lah jawabnya. kata dalam PH ramai bijak pandai dalam pelbagai bidang..sepatutnya mereka merangka manifesto yang boleh dilaksanakan...bukannya berjanji bulan dan bintang. TS Rafidah awal2 lagi dah tegaskan sebelum PRU lagi bahawa manifesto PH tu mustahil untuk dilaksanakan dalam tempoh yang dijanikan tu..apasal tak nak dengar cakakp dia...betul tak Pak ????????

=======================

shamanov 11 June 2018 at 01:24
Kalau PH tak tunaikan manifesto dlm 100 hari, apa boleh buat, kita nak pangkah UBN balik... Memang xlah kan....

=======================

diny yusof 11 June 2018 at 01:44
Dah namanya pun di panggil manifesto ! Itulah yang saya katakan kepada kamu Geng najib dan mungkin pada walaunta lainnya .

" A manifesto is a published verbal declaration of the intentions, motives, or views of the issuer, be it an individual, group, political party or government. A manifesto usually accepts a previously published opinion or public consensus or promotes a new idea with prescriptive notions for carrying out changes the author believes should be made. It often is political or artistic in nature, but may present an individual's life stance. "

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 02:04
Pak diny...T/Kasih kerana memberi definasi yang cukup lengkap berkaitan manifesto tersebut. Alhamdulillah..saya dapat ilmu baru pagi ni.

Cuma yang memusykilkan saya yang kurang berilmu ni, kenapa pimpinan2 PH dalam ceramah2 mereka sebelum PRU tu kerap mempertikaikan kerajaan BN yamg dikatakan tidak mampu memenuhi janji2 manifesto semasa PRU 13 dulu??? Contohnya kenapa harga kereta tak turun..kenapa rumah2 mampu milik oleh rakyat tak dipenuhi kuotanya...dan hujah2 ni jugak yang sering dimainkan oleh cai2 PH. Tidak kah ini menunjukkan PH ni pun mengganggap manifesto tersangat penting untuk memikat sokongan rakyat terhadap mereka ?????

Pada hemat saya, manifesto ni sangat penting untuk dipenuhi, umpama jika kita dah berjanji , wajib kita penuhi. Saya tak nafikan ada janji2 manifesto BN tersebut gagal atau tidak dipenuhi sepenuhnya...tapi itu dah jadi sejarah. Sekarang takde rakyat pun yang mempertikaikan manifesto BN lagi...kini mereka menanti manifesto PH dikotakan ..itu saja. Janji tetap janji...kalau tak dipenuhi..MUNAFIK lah jawabnya...Betul tak Pak ?????

=======================

Othaman Ahmad 11 June 2018 at 04:03
Toksah melalut tabur cerita bohong.

Tak baca ker laporan akbar & berita tv jualan kereta tiba2 meningkat hingga kehabisan stok sejak Kerajaan PH menghapuskan GST (Gasak Sampai Terlingkop) cetusan Najib & Rosmah.....??

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 06:24
Kalau difikirkan dengan minda yang waras serta berlapang dada, ada juga kebenarannya aap yang diperkatakan oleh NST Spore baru2 ni yang mengulas berkaitan senario politik di Msia masa kini.

Walaupun dilihat Tun M dan DSAI bekerjasama dalam menumbangkan Najib/BN, namun Tun masih tetap menganggap DSAI sebagai political nemesisnya.... musuh yang perlu sentiasa berwaspada terhadapnya dan begitu juga sebaliknya. Harimau dan singa mungkin bersepakat ketika memburu rusa, tapi bila dah dapat mangsa, pasti sukar untuk duduk bersama membahagi daging rusa itu...pasti bercakaran dan berebut untuk mendapat habuan yang terbanyak.

Jika dilihat dari perkembangan semasa, seolah2 DSAI akan mati dalam keadaan pejam mata tidak rapat. Hajat dan keinginannya untuk menjadi PM pasti tidak akan kesampaian walau pun PKR mempunyai kerusi paling banyak (47) dalam PH. Walaupun bilangan kerusi parti Tun, iaitu Bersatu jauh lebih kecil (13 sahaja), harus diingat pengaruh Tun lebih kuat dalam kalangan gabungan PH. Kelebihan DSAI hanyalah hubungan baik beliau dengan Raja2 dan Agong.

Pada pendapat saya, jika DSAI ingin pejam mata rapat ketika mati, iaini berjaya jadi PM di masa hayatnya, hanya ada satu cara sahaja...... Beliau kena mendekati DSZH dan buat deal. Bawa PKR keluar dari PH dan bergabung dengan BN serta PAS untuk membentuk satu pakatan baru yg didominasi oleh orang2 Melayu. Tinggalkan puak Melayu pembelot, tinggalkan puak Islam Syi'ah dan tinggalkan puak China kafir harbi. Tidak ada pilihan lain...itu saja cara DSAI boleh menjadi PM jika dipersetujui oleh DSZH. Saya rasa DSZH akan bersetuju sebab secara tak langsung BN akan kembali ke tampuk kuasa. Kerusi parlimen PKR + UMNO/BN + PAS dah tentu mampu untuk membolehkan mereka membentuk kerajaan baru dengan majoriti mudah.

Inilah situasi yg dikatakan "WIN-WIN SITUATION" berbandibg dengan situasi yg dihadapi DSAI sekarang yang lebih mirip kepada "WIN-LOSE SITUATION". Tengok aje lah, walaupun PH menang dalam PRU yang lepas, parti DSAI.... PKR menang terbanyak (WIN) tapi jawatan PM tidak dapat kepadanya (LOSE). Tun Mpun dah beri hint...jangka masa 2 tahun dia sebagai PM tu hanyalah tentaif..bukan tetap. Nampak gayanya kemungkinan besar dia akan overstay lebih lama dari tu...apa nak di kato...gigit jari aje lah DSAI lagi sekali !!!!!

=======================

diny yusof 11 June 2018 at 01:01
Di sebabkan kamu sering mengatakan kamu saja yang berfikiran waras , penuh intelek , berpandangan jauh , saya cadangkan kamu Geng Najib tawarkan diri bertanding jawatan presiden UMNO .

Saya pasti jika kamu menerajui UMNO , parti itu akan menjadi parti terbilang di Negara ini .

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 01:21
Pak diny...berapa kali saya nak tegaskan bahawa saya adalah non partisan..dan tidak pernah menjadi ahli mana2 parti politik di Msia..termasuklah UMNO. Saya pun macam Pak juga kan..bukan ahli sebarang parti politik . Say lebih selesa berada di luar dari terikat dengan parti2 tersebut. Sehingga saat ini, masih belum terbuka hati saya untuk menjadi ahli mana2 parti politik .

Jadi saranan Pak diny tu membuat saya tergelak besar....mana mungkin sorang yang bukan ahli UMNO bertanding untuk jawatan tersebut...takke meloncat ahli2 UMNO nanti ????? Rasanya Pak diny ni nak buat lawak tak...lawak bulan Ramadhan kot !!!!!

=======================

shamanov 11 June 2018 at 01:27
Dah nama lu pun gengnajib, tukar namalah, geng hadi je geng mokhtar senik ke... Cakap gajah pun boleh terbang... Erm apa NGO yang lu join yer, nak join...hahahah

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 03:02
shamanov...saya tidak menganggotai mana2 NGO..adalah jadi ajk pengurusan dan kebajikan masjid di tempat saya. Dari dulu lagi saya dah katakan bahawa saya hanyalah rakyat marhaein yang cintakan negara dan mengexercisekan hak saya sebagai sorang warganegara seperti yang termaktub dalam perlembagaan Msia. Saya seperti rakyat yang lain, ingin melihat agar Msia terus aman, makmur serta maju...tidak lebih dari tu !!!!!

=======================

Othaman Ahmad 11 June 2018 at 03:19
shamanov,

Budak kaki kopipes nih layak digelar 'Frust Tonggeng Najis'.....!!

=======================

Mohamed Noor 11 June 2018 at 05:10
gn,kau pun pernah kata pe yang kau mempertahankan kerajaan bn kerana ia adalah pilihan rakyat.nah sekarang kerajaan ph yang menang adalah pilihan rakyat so kenapa masih nak mencari kesalahan kerajaan sekarang ni.ceciter...

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 05:36
Kengkawan ..mohon dihadamkan pantun2 ni yeer !!!!!

Melayu itu dagang bertempat,
Gagah di laut gagah di darat,
Jangan Melayu umpat mengumpat,
Kelak bangsa di makan karat.

Nila Utama Raja Palembang,
Pagar Ruyung asal bangsawan,
Jangan kau takut ombak mendatang,
Percaya tuhan, teguhkan iman.

Pantai Baniras pantai keramat,
Tempat berteduh si Raja Suran,
mengharap belas si pengkhianat,
darah dan noda jadi mainan.

Melayu jati melayu berbudi,
Pantun dan syair jadi pakaian,
taburlah budi sebelum mati,
jasad terkubur nama bertahan.

Helaian sejarah terselak sudah,
Bumi Melayu Bumi Bertuah,
Kenanglah sejarah Jebat dan Tuah,
Hilangkan sengketa satukan Ummah.

Jebat derhaka khianati Raja,
Namun Tuah tetap Setia,
Biar dicaci mahupun dihina,
Takkan Melayu hilang di dunia.

Tuah dan Jebat bertikam lidah,
Jebat derhaka Tuah setia,
Bertempur sudah mati pun sudah,
Sejarah lama jangan dilupa.

Ikutlah resmi Tuah setia,
Hindari rasa tamakkan kuasa,
Sejarah baru kini bermula,
Tak mungkin pengkhianat menjadi Raja....

=======================

Mohamed Noor 11 June 2018 at 06:15
kihkihkih da tak leh jawab dia bagi pantun pula..ingatlah janji Allah ya jgn lah kita memerangi yang haq kerana yang haq pasti berdiri dan yang bathil akan rebah kebumi.
hanya pengikut yang kecewa(iblis)je suka menegakkan pada kebatilan.

=======================

Ramly Ahmad 11 June 2018 at 08:25
Siapa kata..entah bila..siGoing Nut ni mati jd a
babi..

=======================

Bulat Ken 11 June 2018 at 10:55
Betul bro M Nor.
Dulu mamat tu kata non-partisan, Sanggup bersumpah bukan penyokong barisan,
Tapi bila barisan tumbang menunggu nisan,
Dia mulai sasau memaki meroyan.

Ehhh... Mcm pantun pulak. Apa2 pun bak kata bro Ramly, bersedialah dia utk mati jadi oink oink.

=======================

shamanov 11 June 2018 at 01:29
Tp kata kata lu bersatu kuasai mb especially perak aku setuju jugak, yang benar kita akui kebenarannya doh

=======================

GENG NAJIB 11 June 2018 at 02:08
Betul cakap kau...Bersatu yang menang kerusi DUN paling sedikit berbanding komponen2 parti PH yang lain, dilantik sebagai MB.. alasannya...hanya kerana dia jadi pengerusi perhubungan PH di Perak...adil ke macam ni ?????

=======================

Othaman Ahmad 11 June 2018 at 03:38
PPBM ada kelebihan luarbiasa kerana ada Tun M dan anggota2 berkualiti walau parti itu berusia setahun jagung & kecil keahliannya. Sama seperti kaum Ansar menerima Nabi Muhammad SAW & para sahabat dari Mekah (jumlah yg kecil) sebagai pemimpin masyarakat Medinah.

Lagi pun, pertama kali PPBM bergabung dgn pakatan pembangkang telah memimpin menumpaskan UBN buat julung2 kali dalam sejarah negara - satu kejayaan yg gagal dilakukan oleh Anwar & Pakatan Rakyat di PRU 1999, 2004, 2008 & 2013.

=======================

Othaman Ahmad 11 June 2018 at 03:50
Tun M has led 5 immense consecutive victories for the ruling coalition party.

Tun M, again made stunning feat when he at 93, this time around led the opposition coalition to historical vixtory over the mighty bn-umno pact which Kuli & Anwar failed many times, not even once in their lifetime.

Tun M has put Malaysia on the World Map from a backward village to 21st Century Modern Infrastructure on par with Developing Nations.

=======================

Perak Man 11 June 2018 at 06:32

Pelik sungguh pemikiran sesetengah orang
Dikatakan kerana Umno melayu terbilang
Itulah kalau diperut dan kepala yang haram bersarang
Yang merosakkan negara dipuji serta dijulang..

Melayu bagaimana yang kita mahu
Adakah yang merompak duit rakyat tiada malu
Atau yang menunggang agama seperti perahu
Atau yang berpolitik sentiasa kehilir kehulu?..

Jika bangsa melayu hendak di angkat
Elok Umno di kubur dengan secepat
Inilah parti perosak melayu penyokong kleptokrat
Demi tembolok mereka sendiri menipu rakyat..

Untuk melayu teman nak nasihat
Janganlah jadi siTuah pada kleptokrat
Binasa diri tanpa akal mengikut adat
Lebih baik menjadi siJebat pembela rakyat..

=======================

Mohamed Noor 11 June 2018 at 08:39
terbaik ar bro perak man boleh sampai kehulu hati bisa pantun nya...
kalau ikutkan hati nak je aku bubuhkan penerajang kat pengkhianat melayu yang merasa diri dianya hang tuah.

=======================

isa3 11 June 2018 at 07:33
Aku kecewa dgn Wak Jahid. Nak sangat jadi PM, diamkan aje Najib punya laknatullah. Menyongket 1MDB, songlap berbilion duit rakyat.

Muyhiddin bisingkan, di buang Najib. Shafei Afdal bisingkan, di buang Najib. Penghabis nya rakyat buang Najib. Berteraburan Wak Jahid.

Nak jadi Prsiden Umno pulak? Masih nak harap jadi PM? Entah lah, Wak. Jadi Presiden Umno pun tak tentu. Apa lagi nak jadi PM.

Kalo Tun Dr Mahathir terus jadi PM, tak usah harap le kamu jadi PM. Old man tuh wily, pandai strategy, cekap main politik. Bukan main2, dia dapat jadi PM selama 22 tahun. Tengok le kali ini ... 2 tahun ke berapa.

=======================

zenda 11 June 2018 at 11:16
Dah keluar pun bukti rakyat marah kpd Najib kerana diamkan pencurian uit 1MDB.

Within Johor Umno, a movement to oust Zahid takes shape

He is seen as being complicit in the scandals surrounding former party president Najib.

Memang dia bersubahat kerana dia kata ada jumpa Arab yang "derma" duit RM2.6 bilion itu.

=======================

zenda 11 June 2018 at 11:17
Dah keluar pun bukti rakyat marah kpd Zahid kerana diamkan pencurian uit 1MDB.Pembetulan:

=======================

isa3 11 June 2018 at 07:48
Tun Mahathir dah kata 2 tahun sebagai PM tuh ha nya anggaran. Bukan written in stone. Boleh jadi kurang, boleh jadi lebih lama.

Aku setuju dan mahukan dia sebagai PM selama lama yang boleh. Tun kata dia nak tentukan kekayaan Malaysia di pulihkan. Sekarang hampir papa di buat Najib puaka. Jadi, masuk akal le, tak tentu berapa lama boleh kembalikan kekayaan negara kita tuh.

Bukan aje nuntut hutang, cari duit yang hilang, review projek2 yang tak berfaedah, harga melampau tinggi, syarat kontrak one-way advantage kpd kontrekter, dll Najib punya kerja gila.

Jugak bikin ekonomi maju, bertambah pengeluaran barangan, banyak ekspot, pungut lebih cukai, naikkan foreign exchange, kuatkan Ringgit, tinggikan Reserves, berbagai lagi tugas.

Skang nih tengah bertungkus lumus nak buangkan kanser Najib bikin, ganti kepala2 kementerian, jabatan, agensi2 kerajaan. Tak mau jenis yang enggehkan penncuri, penyamun, pelanun Najib. Yang bersubahat dengan pelaku jenayah terbesar di negara ini.

Jadi, bersabar le semua orang, wei.

=======================

Ramly Ahmad 11 June 2018 at 09:15
Bang Shah..zahir ke ..tgku razali ke..serta yg lain2 ke boleh pi mabuk..harapan kami umno bn bungkus campak terus kojol..tu lebih baik..bicara lebih pun xda kik
Ada seko dlm ini blog cukup ketara kongkalikongnya..terlintas kami ada komentar udah berlalu..mengatakan si G oing N ut mati jd a babi..mati jd babi..harap sedarlh..komen cakap tu jgk doa.harap jgnlh mati jd babi...

=======================

Cik Minah 11 June 2018 at 09:48
Heran sungguh, KENAPA SEMUA ORANG BERFIKIR, ANWAR AKAN JADI PM MENGGANTIKAN TUN MAHADIR............????
Adakah ANWAR AKAN TERUS DILANTIK tanpa melalui process pilihanraya........?????
Jika perlantikannya akan dibuat melalui PILIHANRAYA, HAK KAMI RAKYAT SEBAGAI PENGUNDILAH yang menentukan samada ANWAR layak atau tak layak jadi Perdana Menteri. Tun Mahadir hanya mengotakan janjinya kepada HARAPAN dan PKR tapi yang menentukan samada ANWAR akan jadi PM ialah KAMI, PENGUNDI.
Harap semua orang maklum dan jangan didebatkan lagi isu ini. Tunggu keputusan PRK - adakah ia akan memihak kepada ANWAR atau sebaliknya.
Sekian, terima kasih

=======================

dad 11 June 2018 at 10:50
umporno dengan wak komedi....memang jadi komedi laa......boleh la join mega lawak 2019 nanti.

=======================

dad 11 June 2018 at 10:54
geng najib is clear example of people with terminally stupid symptoms.....will succumb into his 'misadventure' instead of old age!

=======================

zenda 11 June 2018 at 11:00
Kerana Tun Mahathir sudah janjikan, Anwar akan jadi PM. PRK boleh senang di adakan dan bolh menang. Selagi dia tidak memisahkan diri nya dari pengundi di kawasan yang di tandingi nya, dia akan menang dan jadi PM.

Tapi tak tahu lah sejauh mana kata kata dan tindakan dia dari sekarang hingga ke tarikh PRK itu akan memisahkan nya dari majoriti pengundi di kawasan berkenaan.

Atau akan menggolakkan politik di antara puak pro-Mahathir dan puak pro-Anwar sehingga timbul tindakan tindakan yang melambatkan mengadakan PRK itu "for an indefinite period".

Saya rasa pokok pangkal nya ia lah Anwar dan penyokong nyokong nya bersabar. Jika Anwar menonjol nonjolkan diri nya, atau penyokong penyokong nya menolak nolakkan dia ke hadapan sabelom masa nya sampai, akan timbul lah masalah suasana bagi mengadakan PRK itu.

Alasan yang senang di gunakan ia lah Pengerusi SPR yang menentukan tarikh PRK dan "SPR ada lah bebas".

=======================

zenda 11 June 2018 at 11:07
Ini satu contoh nya -

By blasting Kadir, Anwar sends wrong signals on press freedom

COMMENT | By blasting A Kadir Jasin’s recent blog as disparaging to the monarchy, prime minister-in-waiting, Anwar Ibrahim, is sending the wrong signals about press freedom that has been promised by the new Pakatan Harapan coalition.

Worse still, Anwar’s outburst has encouraged vigilante elements, like Perkasa, an extreme Malay-Muslim group tolerated for so long by the ousted Umno/BN regime, to come out of the woodwork.

ref:
Shahbudin dot com: ZAHID HAMIDI SEMAKIN TIDAK DIPERLUKAN, TAPI BUANG MASA & DUIT SAJA KU LI JADI PRESIDEN UMNO
Umno susah bangkit semula
Timmy Say

Umno kini di zon yang mereka tidak pernah alami. Mereka hilang arah dan sumber pendapatan. Wakil-wakil rakyatnya berada dalam keadaan panik akan masa depan mereka.

Umno satu-satunya parti Melayu yang besar yang tidak pernah menjadi pembangkang sebelum 9 Mei 2018.

Di zaman BN memerintah, mereka melatih pembangkang seperti PAS, DAP dan PKR selama berdekad lamanya untuk terus hidup tanpa sebarang peruntukan. Pasa masa yang sama, mereka melatih diri untuk terus hidup dalam keadaan bermewah. Oleh itu, PAS, DAP dan PKR boleh terus hidup meskipun tewas pilihan raya berkali-kali.

Namun, tiada siapa yang tahu apakah Umno boleh terus hidup selepas kekalahan sulung pilihan raya umum.

Umno kini parti tanpa presiden dan timbalan presiden yang sah. Naib Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahidi hanyalah pemangku presiden selepas perletakan jawatan Datuk Seri Najib Razak.

Naib Presiden Datuk Seri Hishammuddin Hussein pula mengumumkan tidak akan mempertahankan jawatannya pada pemilihan parti akan datang. Ini bermakna kelima-lima jawatan tertinggi Umno iaitu presiden, timbalan presiden dan 3 naib presiden hanya tinggal Zahid seorang.

Seperti Najib, Zahid juga memikul tanggungjawab yang besar atas kekalahan Umno di PRU14 kerana sudi menjadi “yes man” kepada Najib sambil tidak berbuat apa-apa untuk mempertahankan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Shafie Apdal yang cuba menyelamatkan parti dengan menyerang Najib.

Oleh itu, secara moralnya beliau tidak sepatutnya menawarkan diri untuk mempertahankan jawatan presiden. Pendedahan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Zahid menemuinya untuk bertanya bagaimana menguruskan Umno juga mendedahkan krisis keyakinan terhadap Zahid.

Ia mendedahkan beliau juga hilang arah untuk memperbetulkan Umno.

Persoalannya siapakah yang sudi menggalas tugas sebagai presiden Umno yang berat ini sekarang.

Apakah Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah sanggup menggalasnya?

Sanggupkah beliau sekali lagi berentap dengan Tun Dr Mahathir Mohamad selaku perdana menteri dan beliau sebagai pembangkang utama di Parlimen seperti 1988?

Jawatan presiden Umno perlu diberikan kepada seseorang yang boleh mengubah perasaan meluat rakyat terhadap Umno. Calon ini semestinya seorang yang mempunyai sumber kewangan yang kukuh dan mempunyai kemampuan untuk mencari sumber memacu operasi Umno.

Jawatan presiden Umno kali ini tidak akan menjadi rebutan seperti dulu kerana jawatan ini tidak akan memberi nikmat kesenangan seperti dulu. Bahkan, jawatan ini bakal menjadi jawatan yang paling “stressful” dalam politik Malaysia hari ini.

Beliau bukan sahaja perlu mencari formula untuk menghentikan penghijrahan wakil-wakil rakyat dan ahli-ahli Umno ke PPBM, beliau juga terpaksa berdepan keruntuhan BN apabila PBB menjadi parti bebas dan menyokong Pakatan Harapan.

Oleh itu, tidak ramai yang sanggup dicalonkan dan menawarkan diri.

Melihat keadaan ini, nampaknya hanya PAS yang akan kekal sebagai pembangkang yang efektif pada penggal ini; sementara Umno mencari jalan berfungsi semula sebagai parti, jika jalan tersebut ada.

Apakah yang akan terjadi kepada politik orang Melayu selepas ini.

ref:
KERENGGA: Umno susah bangkit semula
11 June 2018
Projek RM1.25bilion Najib bagi kat syarikat sewa kereta...
Macam mana sebuah syarikat sewa kereta saja yang dimiliki oleh Naib Ketua Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Jepak boleh dapat projek dari Kementerian Pendidikan yang bernilai RM1.25 bilion dengan tanpa tender terbuka?

Malah Najib Razak didakwa meluluskan projek pemasangan panel solar di 369 sekolah di pedalaman Sarawak pada Januari 2017 lepas.

Projek berkenaan yang sepatutnya disiapkan dalam tempoh 18 bulan dilanjutkan sehingga tiga tahun dan sehingga kini tiada kerja-kerja pemasangan dibuat.

TAHUKAH ANDA laporan polis dan SPRM telah dibuat, tetapi hingga kini tiada tindakan selanjutnya diambil. Baca cerita sepenuhnya... 

Former prime minister Najib Abdul Razak allegedly instructed the Education Ministry to directly appoint a company for a RM1.25 billion solar hybrid project meant to supply electricity to 369 rural schools in Sarawak.

This was revealed in documents sighted by Malaysiakini, which also showed that the contract tender bypassed the Education Ministry's standard operating procedures and procurement processes.

Sources close to the government told Malaysiakini that the Prime Minister's Office is now probing the RM1.25 billion solar hybrid project, which was awarded by the Education Ministry to a company linked to a local politician.

The company deals in car rentals, and is owned by a deputy division chief linked to the ruling party in Sarawak.

Malaysiakini understands that the PMO received the documents related to the case on June 1. The MACC and Education Ministry later initiated their own investigations into the matter.

On June 8th, Prime Minister Dr Mahathir Mohamad also alluded to the case in a press conference in Putrajaya.

"There is a company which was supposed to supply electricity to schools, and an allocation of more than RM1 billion was given to this particular company.

“This company did not do anything at all but they have been collecting money from the government.

"Nothing is done on the ground, not a single thing was put up. We will take action against organisations like this," Mahathir said.

When contacted by Malaysiakini, the Education Minister's spokesperson confirmed that they will be holding a press conference on the matter “very soon.” 

‘Powering up schools’

The company from Sarawak was appointed by the Education Ministry in January 2017 to supply diesel, install solar hybrid systems and maintain generators for 369 rural schools in the state.

In documents dated January 5, 2017, Najib wrote a note instructing the ministry's former secretary-general to release an agreement letter and award the contract directly to the company.

On March 19 and April 22 that year, the former premier further instructed the secretary- general to approve the initial payment of RM130 million – almost 10 percent of the total RM1.25 billion project value.

Several months later, on July 19, 2017, former education minister Mahdzir Khalid also wrote to Najib to apply for an exception from the procurement procedure for the project.

Through his private secretary, Najib instructed the procurement secretary of the Finance Ministry to grant the exception.

On March 30 this year, a letter was then sent to the company by the Education Ministry's procurement and asset management department to demand an explanation on why no work had been carried out since the contract was awarded in 2017.

In the same letter, the ministry also reminded the company that the contract would end on December 31, 2019, and the contractor will have to make sure that all the solar hybrid systems are up and running accordingly.

Malaysiakini is trying to contact the director of the company for clarification. 

Unauthorised changes to the contract

Another document sighted by Malaysiakini revealed that the company altered parts of the original contract without the ministry's permission.

Malaysiakini understands that the company allegedly changed part of the terms during the bookbinding process of the contract.

The terms appear to have been changed to favour the company, such as adding the phrase “with additional costs borne by the government” to a certain part of the contract.

The sentence “this proposed monitoring system and equipment should be paid for by the government through additional costs and implemented by the contractor” was also added.

Yet another unauthorised addition states that “the maintenance is necessary to be further engaged the contractor services after the expiry of contract; the contractor shall have the right to maintain the same system provided that is being done under a service level agreement between the ministry and the contractor; and with monthly maintenance cost as agreed between the parties.”

In another document dated on April 5 and 6, a supplementary agreement was signed by the company to correct and amend all the clauses in the contract accordingly. 

The minutes of the discussion on the supplementary agreement was signed by Mahdzir(above)

The contract discrepancies were discovered by an engineer from the Works Department, who reported the matter to the PMO's Public Complaints Bureau.

Malaysiakini understands that the initial investigation of the complaints is being conducted and that the MACC was also alerted.

Malaysiakini also met the engineer, who was allegedly pressured by senior officers not to reveal the matter to the authorities.

The engineer claimed to have been immediately transferred out from the Education Ministry.

Schools not receiving sufficient diesel supply

As part of the contract, the company was supposed to supply sufficient diesel and maintain the generators at the schools.

However, the company was allegedly forging one of the headmasters’ signatures in the claims form.

In a police report lodged in April 2018, the headmaster claimed to have received a call from the Education Ministry to confirm the signature for the monthly generator operation claims for November 2017.

In the report, it was noted that the headmaster did not sign the confirmation of service in the claims form, and alleged that the signature was forged by the company.

It was also discovered that one of the schools in Kanowit had to ration the operation of the generators in school up to twice a day due to poor maintenance by the company.

Several other schools also faced similar situations, with disruptions of electricity supply from the ailing generators. - mk
Larangan kutip zakat tanpa tauliah...

Lembaga Zakat Negeri Kedah menerima aduan daripada orang ramai berkaitan kutipan zakat fitrah yang dijalankan menggunakan resit sendiri bukannya resit rasmi yang dikeluarkan oleh Lembaga Zakat Negeri Kedah.

Perkara ini bertentangan dengan titah Ke Bawah Duli Maha Mulia Tuanku Sultan Negeri Kedah yang mewajibkan semua umat Islam di Negeri Kedah menunaikan Zakat dan Zakat Fitrah kepada Lembaga Zakat Negeri Kedah selaku amil rasmi yang dinaungi oleh Baginda melalui Enakmen Lembaga Zakat Negeri Kedah 2015.

Justeru, tindakan ini adalah melanggar undang-undang Negeri Kedah seperti termaktub didalam Seksyen 9 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Negeri Kedah iaitu :

Menghina Atau Mengingkari Pihak Berkuasa Agama

“Mana-mana orang yang bertindak dengan cara yang menghina pihak berkuasa agama atau mengingkari, melanggar atau mempertikaikan titah perintah atau arahan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan sebagai Ketua Agama Islam, Majlis atau Mufti, yang dinyatakan atau diberikan melalui fatwa, adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi tiga ribu ringgit atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya”.

Pihak Lembaga Zakat Negeri Kedah akan mengambil tindakan undang-undang kepada pihak yang terlibat dibawah undang-undang ini.

Lembaga Zakat Negeri Kedah
23 Ramadan 1439H

8 Jun 2018 M
 Abang Mat dok lambai2 kat orang PAS...Monday, 11 June 2018
Perkara Yang Umno Tak Pernah Buat Sebelum Ini

Menteri dan pegawai kanan kerajaan diminta mengisytiharkan aset mereka, tetapi 3 anggota Kabinet, semuanya daripada Amanah sudah pun mengisytiharkan harta pada Mac.

Tiga menteri tersebut ialah Menteri Pertahanan Mohamad Sabu, yang juga merupakan presiden Amanah; Menteri Pertanian Salahuddin Ayub, timbalan presiden dan Menteri Kesihatan Dr Dzulkefli Ahmad, yang merupakan pengarah strategi Amanah.

Mereka bertiga antara 30 Ahli Parlimen, Adun dan pemimpin politik yang mengisytiharkan aset masing-masing pada Mac melalui kenyataan bersumpah yang disahkan oleh pesuruhjaya sumpah dan diserahkan kepada pertubuhan Invoke Malaysia.

Kira-kira 60 pemimpin politik mengisytiharkan aset kepada Invoke setakat ini.

Tiga menteri terbabit mengisytiharkan aset masing-masing bernilai antara RM674,000 ke RM2 juta yang kebanyakannya terdiri daripada rumah keluarga dan tanah pusaka.

Mohamad Sabu mengisytiharkan aset bernilai RM688,000 tidak termasuk simpanan dan pelaburan bernilai RM325,000. Jika semua dicampurkan nilai aset beliau lebih sedikit daripada RM1 juta. Aset utama ialah 2 buah rumah milik isteri, rumah keluarga mereka dan 1 lot tanah kampung.

Beliau tidak memiliki kereta atas namanya sendiri. Bagaimanapun gambarnya di sisi sebuah kereta Viva milik isteri tersebar di media sosial apabila kenderaan rasmi Kementerian Pertahanan datang menjemputnya di rumah pada hari pertama bertugas sebagai menteri pertahanan.

Salahuddin mempunyai aset bernilai RM740,000, iaitu 2 buah rumah di Pontian dan Gombak. Beliau mempunyai 2 buah kereta, sebuah Honda terpakai dan sebuah Rover Freelander terpakai, yang merupakan hadiah daripada bapa mertua.

Dzulkefly mempunyai aset bernilai hampir RM2 juta, iaitu sebuah rumah keluarga dengan pinjaman sebanyak RM400,000, 2 lot tanah pesaka, 2 buah kereta terpakai dan seutas jam tangan berharga RM10,000, yang merupakan hadiah hari jadi.

Perisytiharan harta mereka dibuat sebagai sebahagian daripada kempen Aku Janji yang dilancarkan sejak September tahun lepas.

Individu lain yang turut mengisytiharkan harta terdiri daripada ahli Parti Sosialis Malaysia, yang merupakan pihak pertama membuat perisytiharan. Aset dimiliki 16 calon pilihan raya parti itu yang diumumkan pada April menunjukkan jumlah dari RM3,000 ke RM3 juta.

Awal minggu ini, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata semua menteri Kabinet, timbalan menteri dan pegawai kanan kerajaan dikehendaki menyerahkan perisytiharan harta masing-masing kepadanya, yang akan diserahkan kepada pusat integriti negara yang baru ditubuhkan.
Bagaimanapun beliau tidak menjelaskan sama ada perisytiharan itu akan didedahkan kepada umum.

Perisytiharan awam Invoke boleh diikuti di: http://invokemalaysia.org/en/asset-declaration-akujnji/

Sementara itu, Bernama melaporkan mekanisme perisytiharan harta oleh anggota pentadbiran kerajaan masih dibincangkan dan keputusan akhir tentangnya akan dibuat dalam mesyuarat jawatankuasa anti-rasuah Kabinet akan datang.

Ia memetik ketua pengarah pusat anti-rasuah dan integriti negara, Tan Sri Abu Kassim Mohamed, yang berkata beberapa aspek perisytiharan harta anggota kerajaan antara perkara yang akan dibincangkan dengan teliti dalam mesyuarat yang bakal diadakan sebelum sidang Parlimen bermula.

Abu Kassim berkata, pusat integriti akan berbincang dengan pihak terlibat dan mengalu-alukan respons dan maklum balas daripada parti politik dan pertubuhan masyarakat. - free malaysia today (Addin: Perkara Yang Umno Tak Pernah Buat Sebelum Ini)

cheers.
Posted by ali allah ditta at 12:21:00 AM 

ref:
tumpang sekole...?: Projek RM1.25bilion Najib bagi kat syarikat sewa kereta...
MONDAY, JUNE 11, 2018
Pas kononnya Pertahankan Raja Raja..
Oleh Ahmad Muslim Badawi Badawi

Tak payah lah PAS dok mainkan sentimen Istana, kononnya Pertahankan Raja Raja.. tak payah bakar api perkauman..

Dulu masa krisis MB Perak zaman Nizar dulu.. Ulama PAS apa tak kata Kat Raja, dalam Ucapan Azli Taliban dihadapan penyokong PAS apa dia tak kata, Apa depa tak seru.. Di Kediaman MB Perak masa tu Azli Taliban hasut Penyokong turun beramai ramai ke Istana Kuala Kangsar.. seru ahli Demo kat Istana Iskandariah Perak, siap kata sanggup nyawa jadi taruhan,,

Sampai masa tu penyokong PAS berdemo.. Baring depan Kereta Sultan, kibar bendera PAS..ada hat baling batu kat rombongan Sultan masa angkat Sumpah di Istana Iskandariah..FRU terpaksa surai, akhirnya orang yang hasut suruh berdemo.. Bunyi jer loceng FRU,entah dia menyorok dalam Bonet kereta.. hilang entah kemana, Harap Janggut yang Panjang.. tapi penakut. 

Akhirnya berapa ramai Penyokong PAS yang tertipu yang akhirnya dihukum penjara.. dituduh merusuh, orang yg hasut terlepas..Bila dah kena penjara, yang datang bela.. datang bantu kos guaman bukannya pemimpin PAS.. bukan Ulama hat hasut tu, tapi pemimpin DAP ngan Pemimpin hat ada dalam Amanah ni.. 

Tu baru cerita Raja, Mcm tu jugak depa berlakon pertahan Ulama.. pertahan Mufti.. tapi depa lupa, masa krisis MB Perak zaman Nizar dulu.. Ulama PAS mana hat sebut..hat gelar Mufti Perak sebagai Haram Sani.. 

Dia kata Mufti makan Duit babi, Duit Arak,Duit Judi..kami pun tak sanggup kata macam tu.. walaupun kami pertikai Mufti.. tapi akhir akhir ni, depa ni berlakon sokong Mufti.. depa lupa apa yang depa cakap dulu.. 

Bagi depa ni Mudah jer.. Apa pun depa buat.. Semua ada Dalil.. masa tu beria ia sangat bukan sebab prinsip..bukan sebab agama, sebab pertahan jawatan dan Elaun dalam kerajaan negeri.. masa tu sampai sanggup solat hajat depan pejabat DAP di pejabat SUK, aku pun tak sanggup buat kerja mcm tu.. mana taknya, masa tu , punya gila kan jawatan,, sampai kan Pengurus Bola Sepak pun serah kat Ulama.. tak ker gila.. teknokrat konon.. 

Tu belum masuk part cerita Almaunah hat kononnya angkat Senjata lawan YDP Agong.. sapa dibelakang peristiwa ini? :) Catatan Oleh Alhusseyn Alhusseyn pada 8:00 am 

ref:
al- Husseyn: Pas kononnya Pertahankan Raja Raja..
Perghhh !!! “Mara milik rakyat marhaen, bukan orang kaya” – Syed Saddiq
“Mara milik rakyat marhaen, bukan orang kaya” – Syed Saddiq

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman akan memastikan kemudahan tajaan pelajar di bawah Majlis Amanah Rakyat (Mara) dapat memanfaatkan golongan yang berkelayakan.

Beliau yang merupakan Ketua Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) memandang serius berhubung dakwaan terdapat pelajar daripada golongan berpendapatan tinggi ditaja di bawah kerajaan baharu Pakatan Harapan (PH).

“Saya pandang isu ni secara serius. Kalau ada anak orang kaya yang ditaja bawah kerajaan baharu ini, saya akan pastikan tindakan keras diambil ke atas pihak tersebut.

“Mara milik rakyat marhaen, bukan orang kaya,” kata Syed Saddiq menerusi status yang dimuat naik di akaun Twitter miliknya pada petang Ahad.

Beliau berkata demikian bagi mengulas persoalan seorang netizen yang mendakwa bahawa terdapat pelajar golongan kurang berkemampuan tidak mendapat kemudahan Mara tetapi sebaliknya ia diberikan kepada pelajar golongan berpendapatan tinggi.

“Apa pasal anak orang miskin tak dapat (tajaan) Mara, yang dapat Mara anak orang kaya?,” soal pengguna Twitter @Reshz yang turut mendakwa terdapat pelajar mendapat ‘pointer’ tinggi tidak diberikan tajaan agensi itu.

Sehubungan itu, Syed Saddiq meminta butiran berhubung dakwaan tersebut bagi membolehkan beliau mengambil tindakan sewajarnya.

Mara yang merupakan agensi di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah ditubuhkan bagi memajukan, menggalakkan, memudahkan dan menjalankan pembangunan ekonomi dan kemasyarakatan khususnya di luar bandar.

ref:
Media Orang Kampung: Perghhh !!! “Mara milik rakyat marhaen, bukan orang kaya” – Syed Saddiq
KPPHM : Kelab Penyokong Pakatan Harapan Malaysia - Penang
Suka Halaman Ini · 21hb Julai 2016 ·

KENYATAAN MEDIA
MAJLIS PRESIDEN PAKATAN HARAPAN
KATA DUA KEPADA PERDANA MENTERI

Rakyat Malaysia malah satu dunia digemparkan berita sidang media Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (US Department of Justice, DoJ) malam tadi yang mengumumkan bahawa aset berjumlah RM4 bilion (USD1 bilion) yang didakwa diperolehi secara haram akan dirampas. Ini merupakan rampasan aset haram terbesar dalam sejarah di Amerika Syarikat. Sidang media tersebut secara jelas menyatakan bahawa antara 2009 dan 2015, hampir RM14 bilion (USD3.5 bilion) telah dikeluarkan secara haram dari 1Malaysia Development Berhad oleh beberapa individu termasuk Riza Aziz, anak tiri Dato' Sri Najib Razak, dan Jho Low, dengan pengetahuan dan kelulusan seorang individu yang diberi nama "Malaysian Official 1".

Maka, memandangkan betapa beratnya dakwaan ini, dan implikasinya kepada nama dan imej negara, Majlis Presiden Pakatan Harapan dengan ini menggesa perkara-perkara berikut dilaksana dengan segera:

1. Dato' Sri Najib Razak perlu mengambil cuti dari jawatan Perdana Menteri pada kadar segera, oleh sebab wujudnya persepsi beliau mempunyai kuasa dan pengaruh ke atas agensi utama kerajaan termasuk pejabat Peguam Negara, Polis Di-Raja Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, dan oleh kerana isu ini berkait rapat dengan bidang kuasa malah juga jangkamasa beliau memegang jawatan tersebut;

2. Kabinet perlu menasihati DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong untuk menitahkan penubuhan sebuah Suruhanjaya Siasatan Di-Raja - yang terdiri daripada individu-individu yang tiada kaitan dengan mereka yang didakwa terlibat di dalam isu ini - untuk menyiasat dakwaan-dakwaan berat ini; dan

3. Satu sidang Parlimen tergempar perlu dipanggil segera, supaya Dato' Sri Najib boleh memberikan penjelasan sepenuhnya mengenai isu ini kepada Ahli-Ahli Parlimen.

Majlis Presiden Pakatan Harapan juga dengan ini memberikan kata dua (ultimatum) kepada Perdana Menteri Dato' Sri Najib Razak, bahawa sekiranya beliau dan Kabinet gagal melaksanakan ketiga-tiga perkara di atas sehingga Jumaat 29hb Julai, maka Pakatan Harapan akan bersama menggerakkan rakyat dalam satu tindakan politik pada Sabtu, 30hb Julai 2016 sebagai tanda protes terhadap pentadbiran Dato' Sri Najib.

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden KEADILAN

Tan Kok Wai
Pemangku Pengerusi Kebangsaan DAP

Mohamad Sabu
Presiden Amanah

21 Julai 2016

ref:
(Official) Kelab Penyokong Kerajaan Pakatan Harapan - Carian Facebook
Tiada lagi haji percuma dengan duit curi

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata kerajaan tidak lagi akan menghantar jemaah untuk menunaikan haji dengan menggunakan wang yang dicuri.

Beliau jelas menyindir "program amal" Yayasan 1MDB yang menaja perjalanan haji percuma.

"Ramai orang tidak akan dapat melaksanakan haji kali ini kerana kerajaan tidak akan membayar haji mereka dengan wang yang dicuri.

"Jika anda mahu, kita boleh mencuri dan bayar, tetapi kita tidak percaya pada cara mencuri wang," katanya ketika berucap pada majlis makan malam di Tokyo dengan warga Malaysia yang menetap di Jepun.

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan rakan-rakannya dituduh memperalatkan 1MDB untuk menyalahgunakan dana daripada syarikat milik negara itu.

Najib menafikan sebarang salah laku atau mengambil dana awam untuk keuntungan peribadi.

Mahathir turut berkata kerajaan baru Pakatan Harapan terpaksa memulihkan negara dan menangani hutang besarnya RM1 trilion.

"Orang yang sudah mempunyai kehidupan yang cukup baik tidak akan mendapat bantuan HARAPAN seperti BR1M.

"Kami tidak menyebutnya BR1M, kami memanggilnya dengan nama lain kerana kami tidak mahu mewarisi kebiasaan buruk mereka (kerajaan sebelumnya)," katanya.

Hargai sumbangan Tabung Harapan

Beliau juga memuji mereka yang menyumbang kepada Tabung Harapan Malaysia, yang ditubuhkan bagi membolehkan orang ramai menderma bertujuan membayar hutang negara.

"Ada sesetengah orang membuat keputusan mereka mesti mendermakan wang kepada kerajaan dan bukannya disebabkan desakan kerajaan.

"Sekarang, kita telah kumpulkan lebih daripada RM40 juta. Sudah tentu, apabila anda perlu membayar RM1 trilion (hutang negara), maka jumlah RM40 juta bukanlah besar mana tetapi isyaratnya itu yang amat dihargai.

"Saya sangat berterima kasih kepada mereka, kami sangat berterima kasih kepada mereka, walaupun di sekolah-sekolah, murid-murid mengumpul wang untuk didermakan kepada kerajaan," katanya.
at 6/11/2018 10:37:00 PG 

ref:
KERENGGA: Tiada lagi haji percuma dengan duit curi
MONDAY, JUNE 11, 2018
Otai Reformis beri kata dua pada MB Perak

Sebuah kumpulan menggelar diri mereka Otai Reformis 98 memberi tempoh seminggu kepada Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu bagi menjelaskan tindakannya yang dianggap mengkhianati perjuangan mereka melawan Umno dan BN. 
Dalam satu kenyataan kumpulan itu antara lain mempertikaikan bagaimana Ahmad Faizal boleh melantik bekas pemimpin Umno Datuk Zainol Fadzi Paharudin sebagai penasihat menteri besar dan kedudukan itu bertaraf exco.

Setiausaha Otai Reformis 98 Akhi Nosa Iskandar berkata pihaknya juga tidak dapat memahami tindakan Ahmad Faizal mengambil pemimpin Umno lain untuk diberikan jawatan dalam kerajaan negeri.

"Pelantikan itu mengkhianati perjuangan kami yang menentang Umno dan BN sejak 1998," katanya.

Ahmad Faizal ialah Pengerusi Pakatan Harapan Perak merangkap pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) negeri yang dilantik menjadi menteri besar selepas pilihan raya umum (PRU) ke-14 pada 9 Mei lalu.

Pelantikan itu berjaya dibuat selepas Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berpuas hati HARAPAN mendapat kerusi majoriti di dewan undangan negeri (DUN).
Asalnya berlaku kebuntuan apabila HARAPAN tidak mendapat kerusi yang meyakinkan apabila memenangi 29 daripada 59 kerusi DUN Perak.

Mahu Anwar campur tangan

BN memenangi 27 kerusi lagi manakala PAS cuma tiga. HARAPAN akan hilang majoriti di DUN Perak jika BN bersekutu dengan PAS.

Bagaimanapun penyelesaian ditawarkan PAS tidak mendapat sambutan, manakala dua daripada ADUN BN mengisytiharkan diri mereka menyokong HARAPAN.
Seorang daripada mereka ialah Zainol Fadzi yang juga ADUN Sungai Manik. Dia kemudian dipecat daripada Umno.

Ekoran perkembangan itu Ahmad Faizal mengangkat sumpah sebagai menteri besar pada 12 Mei.

Pelantikan Zainol Fadzi sebagai penasihat khas menteri besar pada akhir Mei lalu. Kata Akhi Nosa kumpulannya memberikan tempoh tujuh hari kepada Ahmad Faizal memberikan penjelasan mengenai langkahnya menempatkan pemimpin Umno berkenaan.

"Jika tidak diberikan penjelasan, maka kami serta penyokong HARAPAN akan mengadakan himpunan protes di depan bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak," katanya.

Akhi Nosa juga menuntut diberi ruang mengadakan pertemuan dengan Ahmad Faizal bagi mendapatkan penjelasan mengenai pelantikan yang dibuatnya.

Selain itu Otai Reformis 98 Perak turut meminta Ketua Umum HARAPAN Datuk Seri Anwar Ibrahim campur tangan bagi menyelesaikan kemelut berkenaan.

"Langkah itu perlu diambil supaya isu-isu sebegini tidak lagi berulang di semua peringkat kepimpinan HARAPAN," katanya.~ malaysiakini Catatan Oleh Alhusseyn Alhusseyn pada 10:00 am 

ref:
al- Husseyn: Otai Reformis beri kata dua pada MB Perak
MB terkejut SAINS tawar air percuma

Menteri Besar, Aminuddin Harun, melahirkan rasa terkejut dengan kesediaan Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS) memberikan bekalan air percuma kepada penduduk di negeri itu.

Beliau secara sinis berkata ini menunjukkan bahawa SAINS telah ada 'untung yang besar' sehingga mampu hendak beri air percuma kepada rakyat.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan negeri pimpinan Pakatan Harapan (PH) belum mempunyai rancangan untuk menawarkan kemudahan itu mahupun berjanji dalam manifesto PH menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), bulan lepas.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Pengarah SAINS, Wan Rasdi Wan Ismail, Khamis lalu, bahawa bahawa syarikat itu bersedia memberikan air percuma kepada penduduk seperti dijanjikan dalam manifesto PH bagi PRU14.

Wan Rasdi dilaporkan berkata bahawa syarikat berkaitan kerajaan negeri itu tidak mempunyai masalah untuk mengikut jejak langkah Selangor dan Johor menyediakan 10 atau 20 meter padu air percuma setiap bulan jika diminta berbuat demkian oleh kerajaan negeri.

Aminuddin berkata kerajaan negeri perlu melihat semula kedudukan kewangan sebenar SAINS dan jika ia mampu maka ia tiada masalah.

“Oleh itu, kita kena lihat semula keseluruhan keuntungan SAINS sebenarnya dan kalau betul-betul kita mampu, ianya tiada masalah. Cuma kita bimbang, kita tidak mampu dan layak untuk memberi air percuma,” katanya kepada pemberita di Seremban semalam. -Bernama at 6/11/2018 11:03:00 PG

ref:
KERENGGA: MB terkejut SAINS tawar air percuma
‘Pembersihan’ polis bermula bulan depan?

Beberapa pegawai kanan polis dikatakan akan digugurkan bulan depan susulan usaha kerajaan baru“membersihkan” badan penguatkuasaan itu.

Memetik sumber, Straits Times Singapura melaporkan, Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun juga dikatakan berada dalam senarai itu.

Tiga jabatan yang terpalit dengan kes rasuah pula dijangka dimansuhkan dan beberapa pegawainya dikatakan akan dipecat.

“Ya, gempa 8.5 Richter akan berlaku Julai ini,” kata sumber.

Sumer mendakwa “nombor satu” akan menjadi orang pertama disingkirkan tetapi tidak menjelaskan sebabnya.

Fuzi baru sembilan bulan dilantik ke jawatan itu oleh perdana menteri sebelum ini Datuk Seri Najib Razak selepas pendahulunya bersara.

Tiga jabatan yang dikatakan akan dimansuhkan ialah Pasukan Tindakan Khas Antimaksiat, Judi dan Gengsterisme (STAGG), Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (STAFOC) dan Pasukan Khas Taktikal Perisikan Narkotik (STING).

Menurut sumber, ketiga-tiga jabatan ini disyakati terlibat dalam rasuah untuk melindungi jenayah yang sepatutnya dibasmi mereka.

Malaysiakini tidak dapat mengesahkan sendiri dakwaan dalam laporan ini. -malaysiakini at 6/11/2018 12:28:00 PTG

ref:
KERENGGA: ‘Pembersihan’ polis bermula bulan depan?
MONDAY, JUNE 11, 2018
APA SALAH DATUK A KADIR JASIN? Mengkritik Istana Negara atau Mengkritk DS Anwar Ibrahim?

TERHUKUM PECAT DARI MENGANGGOTAI MAJLIS PENASIHAT NEGARA -- APA SALAH DATUK A KADIR JASIN? Mengkritik Istana Negara atau Mengkritk DS Anwar Ibrahim?

Bahan bacaan yg dilampirkan ialah tulisan asal oleh Datuk A Kadir Jasin, anggota Majlis Penasihat Negara, dalam blog peribadi beliau.

Penulisan ini sekaligus membicarakan dua perkara.

• Samada wajar DS Anwar Ibrahim memperihalkan peranan beliau dalam meyakinkan Istana Negara supaya berkenan melantik Encik Tommy Thomas sebagai Peguam Negara.

• Datuk A Kadir Jasin menegaskan bahawa pihak semua Istana tidak perlu rasa ragu dan tergugat dengan kesetiaan kerajaan dalam menjaga kepentingan semua Istana, yang mana kedudukan mereka dijamin oleh Perlembagaan Malaysia. Sebagai contoh, Datuk A Kadir Jasin menulis bahawa kerajaan bayar kos selenggara keperluan Istana Negara sebanyak RM256 juta untuk tempoh 16 bulan.

Nota: Salinan spreadsheet yg kononnya mengandungi butiran belanja Istana Negara untuk tempoh 16 bulan yg lepas adalah BUKAN sebahagian dari penulisan blog Datuk A Kadir Jasin. Spreadsheet ini datang entah dari mana, tersebar melalui media sosial WhatsApp.

http://kadirjasin.blogspot.com/2018/06/constitution-king-and-pauper.html

ref:
al- Husseyn: APA SALAH DATUK A KADIR JASIN? Mengkritik Istana Negara atau Mengkritk DS Anwar Ibrahim?
Monday, June 11, 2018
Ketua Polis Negara Ditukar Bulan Depan?

USAHA kerajaan menghapuskan rasuah dalam sistem negara juga akan melibatkan “pembersihan” pasukan polis, lapor akhbar The Straits Times.
Ketua Polis Negara Mohamad Fuzi Harun akan disingkir dan tiga jabatan sarat korupsi akan ditutup, kata laporan itu yang memetik sumber tidak dinamakan.

Sumber itu mendakwa Cawangan Khas (SB) sudah menghantar tiga nama untuk mengganti Fuzi yang dilantik Najib Razak.

Tiga jabatan yang dijangka ditutup adalah Pasukan Tindakan Khas Anti Maksiat, Judi dan Gangsterisme, Pasukan Tindakan Khas Jenayah Terancang dan Pasukan Khas Taktikal dan Perisikan Narkotik, dakwa sumber tersebut.

Menurut sumber berkenaan, tiga jabatan itu disyaki melindungi penjenayah.

Selain itu, ramai juga pegawai kanan akan disingkir, kata sumber. “Ya, akan ada gempa 8.5 skala Ritcher (dalam pasukan polis) berlaku pada Julai,” kata sumber itu.

Ditanya siapakah yang akan pertama sekali disingkirkan, sumber menjawab: “No. 1”, merujuk kepada Fuzi.

Sumber tidak menyatakan bilakah Fuzi akan diganti, tetapi menamakan dua calon yang berkemungkinan besar jadi penggantinya- Timbalan Ketua Polis Negara Noor Rashid Ibrahim dan Pengarah Jabatan Sumber Strategik dan Teknologi Acryl Sani Abdullah Sani.

Noor Rashid, 60, adalah ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik sebelum dilantik jadi timbalan ketua polis negara.

Beliau adalah lulusan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Fizik dari Universiti Malaya. Acryl Sani pula pernah menjadi ketua polis Sarawak dan Perak serta ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial.  

Sumber tidak menyebut nama ketiga yang dihantar.

Beberapa pegawai tinggi pula akan disingkir kerana “tidak bersih”, kata sumber.

“Ada antara mereka ada kekayaan melampau… tidak masuk akal bagaimana mereka ada banyak kereta mewah serta tinggal di banglow.

“Ada yang salah guna kuasa - salah seorang salah guna kuasa bila jadi ketua jabatan dengan guna khidmat kereta pengiring. Dia tidak layak (ketika itu),” kata sumber.

Sebilangan yang lain pula perlu berundur kerana dianggap bersekongkol dengan Najib, kata sumber itu lagi lapor The Malaysian Insight

ref:
Anak Sungai Derhaka: Ketua Polis Negara Ditukar Bulan Depan?
Monday, June 11, 2018
Perlu bijak membaca dan layan masej Dr Mahathir
ULASAN
Dr Mahathir mengaku sudah tua tetapi tetap menunjukkan kegagahannya.
KENYATAAN Dr Mahathir Mohamad semasa berucap pada persidangan Nikkei di Tokyo yang menghantar masej beliau akan menjadi PM selagi rakyat memerlukan diharap ia bukan serius.

Walaupun itulah hakikat yang kedengaran kini, tetapi adalah baik kalau PM itu tidak mengotakan apa yang dikatakan itu. Maksudnya menuruti sangat kehendak rakyat yang kini setengah mahu mengambil kesempatan atas keberadaanya di kerusi nombor satu itu.

Demi untuk kelestarian kerajaan PH, beliau harus akur dengan janji yang dibuat sebelum ini yang juga menjadi konsensus bahawa beliau hanya akan menjadi PM dua tahun sahaja kemudian akan diserahkan kepada Anwar Ibrahim. Hendaknya rakyat juga tidak terpanggil dengan tawaran Dr Mahathir itu.

Kenyataan Dr Mahathir di Jepun malam tadi tentu menggelisahkan sesetengah pihak. Saya tidak fikir ia menyenak hati Anwar kerana beliau seorang yang bertaraf "negarawan", yang berpengalaman dan sudah arif, tetapi kenyataan Dr Mahathir itu boleh menganggu tidur para penyokongnya terutama yang mengelilingi Anwar dan sudah lama mahu menobatkan bekas Presiden Abim itu ke tangga PM.

Semua pihak harus kenal Dr Mahathir, apa lagi irama politiknya yang mana keadaan cuaca, sukar untuk diramalkan. Politik Dr Mahathir persis keadaan ramalan cuaca, adakalanya tepat ada kalanya meleset. Ada ketika ramalan mengatakan esok hari mendung, tetapi sebaliknya ia cerah cuaca. Ada kala pula diramalkan cerah tetapi tiba-tiba bertukar menjadi gelap dan ribut kuat.

Dalam melihat warna politik Dr Mahathir ini orang akan phobia dengan apa yang berlaku pada penghujung tahun 1998. Tragedi itu perlu dielakkan, kerana kalau ia berulang kembali kerajaan PH yang kini sedang digilai rakyat boleh musnah. Pihak lawan yang kini sedang merana BN sangat suka kalau perulangan peristiwa 3 September 1998 itu berulang.

Ingin saya mengingatkan dalam mentafsir setiap kata-kata Dr Mahathir dan melihat aksinya ialah kepada Anwar sendiri. Beliau hendaknya jangan mudah terpancing dan terikut dengan tari golong tertentu yang menjadi pendukungnya membuat desakan yang bukan-bukan. Sebaik-baik sepanjang tempoh peralihan dua tahun dijanjikan beliau bersabar. Perjalanan Anwar ke kerusi PM bak berjalan di atas titian benang.

Baik-baik mengail tengiri, jangan terkena ikan temparang. Pembayang maksud pantun itu hendaklah dihayati. [wm.kl.12:32 pm 11/06/18]

ref:
.: Perlu bijak membaca dan layan masej Dr Mahathir
BERITA»Nasional Oleh Lokman Mansor cnews@nstp.com.my
Isnin, 11 Jun 2018 | 12:29pm
Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad 
pada sidang akhbar di Japan National Press Club di Tokyo, Jepun. - Foto REUTERS

EAEC patut dihidupkan semula - PM

TOKYO: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, mengesyorkan supaya Kumpulan Perundingan Ekonomi Asia Timur (EAEC) dihidupkan semula bagi menghadapi amalan melindungi perdagangan yang semakin berkembang.

EAEC adalah zon perdagangan bebas (FTZ) serantau yang pada mulanya dicadangkan oleh Dr Mahathir sekitar tahun 1977, yang merangkumi semua negara anggota ASEAN selain China, Jepun dan Korea Selatan.

"Saya masih mahu mewujudkan EAEC. Kita harus mempertimbangkan secara serius tetapi perlu juga mempelawa India dan beberapa negara di Asia Tengah," katanya ketika sesi dialog Persidangan Antarabangsa Mengenai Masa Depan Asia sempena Persidangan Antarabangsa Nikkei Ke-24, hari ini.

Beliau menjelaskan, EAEC gagal gagal mencapai matlamatnya sebelum ini berikutan bantahan Amerika Syarikat (AS) dan pengecualian negara Barat, yang sudah pun menganggotai Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) dan pertubuhan serantau lain di Asia Timur.

"Tetapi sekarang, AS sendiri semakin bersifat berkecuali. Justeru, mereka tidak berada dalam kedudukan untuk menentang EAEC," katanya.

Pada Sidang Kemuncak G7 di Kanada baru-baru ini, AS berdepan dengan beberapa negara ekonomi perindustrian lain berhubung tarif perdagangan yang cenderung melindungi industri milik AS, malah ada negara yang mengugut tindakan bersifat balas dendam.

Kata Dr Mahathir, walaupun banyak negara yang lantang bercakap mengenai perdagangan bebas, pada hakikatnya kebanyakan daripada mereka mempunyai kaedah mengawal atau melindungi perdagangan masing-masing.

"Negara dengan keupayaan yang berbeza untuk bersaing harus diberikan kelonggaran tertentu dan kelemahan mereka dilindungi manakala negara yang kecil juga harus dilindungi.

"Tidak adil bagi negara maju seperti AS mengamalkan perlindungan perdagangan. Dunia masa kini sudah semakin berasingan, di Asia Timur kita tidak ada perkumpulan negara yang bersependapat," kata Dr Mahathir

ref
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/06/436644/eaec-patut-dihidupkan-semula-pm
MALAYSIA
Published 19 minutes ago on 11 June 2018
By A. Ruban

Dr M: I’ll be PM as long as people want me
Dr Mahathir had previously announced that he would only serve as PM for two years before handing over the reins to de facto PKR leader Datuk Seri Anwar Ibrahim. — Reuters pic

KUALA LUMPUR, June 11 — At 92 soon to be 93 years old next month, Tun Dr Mahathir Mohamad said he will serve as prime minister for as long as Malaysians want him as their leader.

In the same breath, the Kedahan added wryly that he wasn’t sure how long his body could hold out.

“I don’t know how long I can last, I am already the oldest prime minister and in two years, I will be 95 years old.

“I am willing to serve the country for as long as the people want me,” he said in a news conference at the 24th Nikkei Conference on the Future of Asia in Tokyo, Japan that was also broadcast live back home on satellite channel Astro Awani.

Dr Mahathir had previously announced that he would only serve as PM for two years before handing over the reins to de facto PKR leader Datuk Seri Anwar Ibrahim.

But he has since hinted that his leadership may last longer than two years, saying the duration was only mentioned in initial discussions with other Pakatan Harapan leaders.

Dr Mahathir has said that public service is what he has always wanted to do.

ref:
Dr M: I’ll be PM as long as people want me | Malaysia | Malay Mail^.^
  - 

Tiada ulasan: