Sabtu, 30 November 2013

2595. Pattani Darussalam.


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.

Assalamualaikum w.b.t/السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
Meja www.peceq.blogspot.com


Sumber: Dr Zainur Rashid Zainuddin's photo
Pattani DarussalamPattani merupakan salah satu daripada 4 wilayah di selatan Thailand selain daripada Narathiwat, Yala dan Songkhla. Wilayah ini mempunyai majoriti penduduk yang beragama Islam iaitu 85 %.

Masyarakat Melayu tempatan memanggil wilayah ini sebagai Pattani Darussalam atau pun sebagai Patani Raya. Pattani berasal dari perkataan dalam Bahasa Melayu iaitu 'Pantai Ini'.

Pattani Darussalam asalnya adalah sebuah wilayah Islam yang telah dijajah Siam pada 1785. Pemerintah Pattani - Phraya Pattani ke-V dan terakhir iaitu Sultan Abdul Kadir Kamarudin Syah telah dibuang negeri ke Kelantan kerana terlibat dalam usaha untuk membebaskan Pattani dari Siam pada tahun 1902 sekaligus menghapuskan sistem beraja melayu di Pattani.

Penguasaan Siam ke atas Pattani diperkukuhkan pada tahun 1909 diakui oleh British secara rasmi melalui perjanjian yang dimeteraikan dengan British.

Inilah catatan ringkas sejarah Pattani yang perlu diinsafi oleh saudara-saudara seaqidahnya.
HTML Setting:

<center><iframe align="center" id="IW_frame_1438" src="http://www.tvquran.com/add/Shatri.htm" frameborder="0" allowtransparency="1" scrolling="no" width="302" height="334"></iframe></center>

Munafik dan kafir laknatullah adalah pemberontak dan pengganas sebenar.
Baca juga:
Penyakit Hasad Dengki.

Semasa hidup sederhanakanlah kegembiraan. Supaya wujud keseimbangan jiwa dan roh, bila menerima kesedihan yang pasti ditemui juga. Mengingatkan diri sendiri menjadi keutamaaan sebelum mengingatkan orang lain . In Syaa Allah ''palis'' sekali dari sifat-sifat sombong dan keji. Semuanya kerana Allah S.W.T.. Amin Ya Rob. (pCq). 

Perhatian: Pemaparan tajuk-tajuk, gambar-gambar dan segala bagai, adalah pandangan dan pendapat peribadi yang lebih menjurus kepada sikap dan sifat untuk menjadi lebih baik dengan mengamalkan gaya hidup menurut perentah dan larangan Allah S.W.T., antaranya bersikap dengan tiada prasangka, tidak bertujuan untuk kebencian, tidak berkeperluan untuk bersubahat dengan perkara bohong dan tiada kaitan dan berkepentingan dengan mana-mana individu. Jujur., aku hanyalah hamba Allah S.W.T., yang hina dina. BERSANGKA BAIK KERANA ALLAH S.W.T.. 

KLIK UNTUK KE MENU UTAMA. eaho™.  

Tiada ulasan: