Google+ Badge

Rabu, 11 Jun 2014

5044. Dalam pada ada orang yang cakap, debat bukan budaya kita...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Assalamualaikum warohmatullahi wabarokatuh.

الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين

EDISI HAMPEH!!!! ... BILA PELAJAR UiTM DI NOBATKAN SEBAGAI PENDEBAT TERBAIK ASIA GEGAK GEMPITA RIUH RENDAH SATU NEGARA CANANGKAN ... BILA DSAI AJAK NAJIB BERDEBAT ISU MELIBATKAN MASALAH NEGARA CAKAP DEBAT BUKAN BUDAYA KITA. 

*Pelajar undang-undang tahun akhir dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) muncul pendebat terbaik baru-baru ini di United Asian Championship Debat (UADC) yang telah diadakan di Singapura.Maizura Mokhsein, 23, juga merupakan mahasiswa pertama dari Malaysia untuk menerima anugerah pada pertandingan berprestij itu.Beliau menewaskan 350 peserta dari universiti di seluruh Asia pada pertandingan sembilan hari diadakan dari 25 Mei - 2 Jun di Universiti Nanyang Technology di Singapura."Saya bersyukur dan berasa gembira apabila saya melihat bagaimana rakan-rakan ... lagi »


Pelajar undang-undang tahun akhir dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) muncul pendebat terbaik baru-baru ini di United Asian Championship Debat (UADC) yang telah diadakan di Singapura.

Maizura Mokhsein, 23, juga merupakan mahasiswa pertama dari Malaysia untuk menerima anugerah pada pertandingan berprestij itu.

Beliau menewaskan 350 peserta dari universiti di seluruh Asia pada pertandingan sembilan hari diadakan dari 25 Mei - 2 Jun di Universiti Nanyang Technology di Singapura.

"Saya bersyukur dan berasa gembira apabila saya melihat bagaimana rakan-rakan saya lebih gembira apabila saya menerima trofi itu. Mempunyai pesaing dan orang-orang yang saya kagumi datang dan mengatakan tahniah adalah bahagian yang terbaik bagi kesemuanya, "katanya.

Kejohanan itu adalah kejohanan terbesar dan paling berprestij di Asia. Ia berjalan dalam format Parlimen Asia, yang menemukan tiga ahli dalam setiap pasukan. Ia juga menyediakan ranking muktamad untuk semua pendebat di benua itu.

Tahun ini, pertandingan ini telah disertai oleh 120 pasukan.

Maizura mendapat markah tertinggi dalam kesemua lapan pusingan awal.

Beliau telah memenangi 13 trofi dalam negara negara dalam tempoh enam tahun beliau mengambil bahagian dalam perbahasan Bahasa Inggeris. Beliau juga tidak asing dalam pertandingan syarahan antarabangsa.

Walaupun dia akan bersara daripada pertandingan tahun ini, Maizura gembira kerana telah berjaya mengakhiri zaman perjuangannya dalam dunia perbahasan Bahasa Inggeris.

"Melalui berdebat, saya telah belajar untuk menjadi lebih terbuka terhadap perkongsian idea. Saya juga telah belajar untuk mencabar idea-idea dari orang lain yang cuba memaksa kita untuk mempercayainya membuta tuli, "katanya.

"Saya sama sekali tidak menyesal menyertai perbahasan. Dengan cara, ia mengeubah fikiran saya dan hidup saya, "katanya.

Kontinjen Malaysia mengharumkan nama negara pada apabila Universiti Islam Antarabangsa Malaysia layak ke perlawanan akhir dalam kejohanan itu - pasukan Malaysia yang pertama kali berjaya menumbusi pusingan akhir. Namun mereka akhirnya tewas kepada Nanyang Technology University Singapura.

Pasukan UIAM terdiri ketiga-pelajar undang-undang tahun Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, 22, tahun kedua pelajar ekonomi Mubarrat Wassey, 23, dan kedua tahun pelajar undang-undang berusia 21 tahun Ameera Natasha Moore.

Walaupun mereka tidak membawa pulang trofi kejuaraan itu, segala usaha mereka menyelidik, latihan secara bersungguh dirasakan berbaloi sekaligus menolak sempadan lain untuk perbahasan Malaysia.

"Saya rasa sedikit berkonflik kerana saya fikir saya biarkan Malaysia ke bawah. Walau bagaimanapun, di sisi lain kami berjaya menetapkan rekod baru untuk pasukan Malaysia, "kata Syed Saddiq.


Sumber: (http://omakkau.blogspot.com/2014/06/edisi-hampeh-bila-pelajar-uitm-di.html)

Tiada ulasan: