Jumaat, 21 Ogos 2015

5758. Trigana Air TGN267.

#
♡ ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ ♡
◆▬▬▬▬▬ஜ  ஜ▬▬▬▬▬◆
☆•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•★´¨`*•.¸¸.•★
♡ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه ♡
◆◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙ஜ۩۩  ۩۩ஜ◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◆


اللهُــــــم ۩★۩ صَـلٌ ۩★۩ علَى سَــيدنـا مُحـمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل ســيدنا مُحـمَّـدْ ۩★۩ كما صلٌيت علَى ســيدنـا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وعلَى آل سًــيدنــُا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وبارك علَى ُسَــيدنـُا مُحــمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل سَـيدنا مُحـمَّــدْ ۩★۩ كما باركت علَى سًـيدنا إِبْرَاهِيمَ ۩★۩ وعلَى آل ًسيدنا إِبْرَاهِيمَ ً۩★۩ فى الْعَالَمِينَ ۩★۩ إن ك حَمِيدٌ مَجِيدْ

♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡

◆◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙ஜ۩۩ ♡ ۩۩ஜ◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◆

♡  الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
“”
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم
آمين...آمين... آمين... ياالله يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِن
ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)
“”
Tuesday, 18 August 2015
Bangkai pesawat Trigana Air ditemui hancur dan kesemua penumpang maut
.

JAKARTA: Bangkai pesawat Trigana Air ditemui dalam keadaan hancur akibat terhempas di kawasan Gunung Tangok, daerah Okbape, wilayah Pegunungan Bintang di Papua, tengah hari tadi.

Pasukan Mencari dan Menyelamat (SAR) turut menemui kesemua 54 penumpang termasuk lima kru pesawat komersial itu yang dilaporkan maut dalam nahas berkenaan.

Media-media tempatan memetik Timbalan Bidang Operasi SAR Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) Heronimus Guru sebagai berkata pasukannya sedang berusaha membawa keluar semua jenazah terbabit dari hutan bukit di kawasan pendalaman itu.

Pesawat itu ditemui dalam keadaan hancur dipercayai akibat merempuh Gunung Tangok itu.

Katanya kotak hitam pesawat itu telah ditemui di kawasan kejadian dan ia akan diserahkan segera kepada Komisi Nasional Keselamatan Transportasi (KNKT).

Pesawat jenis ATR42 itu yang berlepas dari Bandara Sentani di Jayapura itu sepatutnya mendarat di lapangan terbang Oksibil, Wilayah Pegunungan Bintang pada pukul 3 petang Ahad lepas tetapi disahkan hilang apabila tidak mendarat dan gagal dihubungi.
Foto yang dirakam oleh Basarnas pada Isnin (17/8/2015) 
memperlihatkan jejak kemalangan pesawat Trigana Air ATR 42-300 di kawasan Oksibil, Papua, 
sehari setelah dilaporkan hilang sebaik sahaja berlepas dari landasan dari Jayapura - Foto AFP/Basarnas
Sementara itu, Ketua Basarnas FHD Soelistyo pula dipetik sebagai berkata, kesemua jenazah yang ditemui tidak utuh tetapi masih boleh dikenal pasti.

"Kesimpulannya, penumpang dan kru sudah ditemukan dan sekarang tinggal proses evakuasi dari lokasi kejadian ke Oksibil atau Jayapura, tergantung pada penerbangan," katanya.

Katanya, Basarnas juga sedang berusaha mencari wang tunai Rp 6.5 miliar (hampir RM2 juta) yang dibawa oleh empat pegawai syarikat Pos Indonesia dalam pesawat berkenaan.

"Wang itu adalah dana Program Simpanan Keluarga Sejahtera (PSKS) untuk warga di Papua dan sampai saat ini wang milik Kementerian Sosial itu masih belum ditemui," kata beliau.

Bagaimanapun, Menteri Sosial, Khofifah Indar Parawansa berkata dana PSKS yang dibawa oleh petugas Pos Indonesia itu telah diinsuranskan.

Katanya, wang itu dibawa petugas PT Pos Indonesia dalam pesawat berkenaan untuk diagihkan kepada warga wilayah Pegunungan Bintang, Papua.
TRIGANA AIR
Foto yang dirakam oleh Basarnas pada Isnin (17/8/2015) 
memperlihatkan jejak kemalangan pesawat Trigana Air ATR 42-300 di kawasan Oksibil, Papua, 
sehari setelah dilaporkan hilang sebaik sahaja berlepas dari landasan dari Jayapura - Foto AFP/Basarnas

Beliau berkata peruntukan PSKS itu telah dikirimkan sejak 1 April 2015 dan mekanisme agihannya ditentukan syarikat Pos berkenaan yang dilantik sebagai penyalur dana.

"Ada yang dimasukkan menerusi perkhidmatan pos, ada yang disalurkan langsung, ada juga yang dibawa tunai. Kebetulan untuk wilayah Pegunungan Bintang wang itu dibawa tunai," kata beliau.

Beliau berkata, agihan peruntukan itu mengambil masa yang agak lama bagi kawasan-kawasan terpencil, pedalaman dan terluar dari hubungan darat.

Pesawat itu membawa 49 penumpang dan kesemuanya adalah rakyat tempatan iaitu 44 dewasa termasuk empat petugas Pos Indonesia, dua kanak-kanak dan tiga bayi.

Lima anak kapal terbabit ialah juruterbang yang dikenali sebagai Hasanudin, pembantunya Ariadin, juruteknik Mario, dan dua pramugari yang dikenali sebagai Ika dan Dita.Sunday, 16 August 2015
Trigana Air TGN267: Perkara yang diketahui setakat ini
Sebuah pesawat domestik Indonesia, Trigana Air penerbangan TGN267 dengan 54 penumpang dan krew terputus perhubungan dengan pusat kawalan trafik udara pada Ahad di timur daerah Papua.

Mari kita lihat apa yang diketahui setakat ini:

1. Daripada 54 penumpang, 44 adalah orang dewasa, dua kanak-kanak, tiga bayi dan lima krew.

2. Ketika hilang ia sedang dalam perjalanan dari Sentani ke Oksibil. Masa perjalanan sepatutnya hanya mengambil 50 minit.

3. Pihak berkuasa percaya faktor cuaca yang buruk menjadi sebab mengapa pesawat itu gagal dikesan.

4. Pesawat berlepas pada jam 2.22 petang waktu tempatan.

5. Terputus hubungan dengan menara pusat kawalan trafik udara pada jam 2.55 petang.

6. Membawa muatan bagasi seberat 533kg.

7. Pesawat tersebut berusia 25 tahun dan tidak dilengkapi dengan transponder Automatic Dependent Surveillance-broadcast (ADS-B) yang dijangka akan menyukarkan operasi mengesan pesawat tersebut.

8. Operasi mengesan pesawat itu ditangguhkan ke pagi Isnin jam 6 waktu tempatan kerana hari semakin gelap.

9. Maklumat daripada orang awam memberitahu terdengar bunyi pesawat terbang rendah di kawasan Pegunungan Bintang di wilayah Papua. Pihak berkuasa sedang menyiasat maklumat tersebut.

10. Trigana Air merupakan salah satu penerbangan dalam senarai hitam Kesatuan Eropah sejak tahun 2007.

http://www.astroawani.com/berita-dunia/trigana-air-tgn267-perkara-yang-diketahui-setakat-ini-70074


Anda mungkin juga meminati:

Sumber: 
(http://2packsay.blogspot.com/2015/08/trigana-air-tgn267-perkara-yang.html
#

Tiada ulasan: