Khamis, 27 Ogos 2015

5812. Tiada siapa pun RAKYAT MALAYSIA ingin merobohkan KEAMANAN TANAH AIRNYA.

#
Tiada siapa pun RAKYAT MALAYSIA ingin merobohkan KEAMANAN TANAH AIRNYA. Kecuali memang mereka adalah perosak, khianat dan Amanah Allah bukan amalan hidupnya. 
Ya Allah Ya Tuhanku...
Aamiin Ya Allah Tuhan Yang Maha Besar. 
Wassalamu. 

Khamis, 27 Ogos 2015. 

Dunia tahu siapa Najib yang sebenar'

Bekas duta Amerika Syarikat ke Malaysia, John Malott berkata, masyarakat dunia kini sudahpun dapat wajah sebenar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Malott berkata, imej Najib di persada antarabangsa – yang digilap oleh agensi perhubungan raya dengan kos sehingga jutaan ringgit – amat berbeza dengan wajah “korup” perdana menteri itu di ceruk rantau ini.

“Hari ini, (hasil laporan) akhbar dan majalah berprestij dunia, seluruh dunia tahu siapa Najib yang sebenar,” katanya dalam tulisan rencana disiarkan Malaysiakini hari ini.
Malott seterusnya membangkitkan mengenai kekangan kebebasan di bawah pentadbiran Najib, termasuk kekasaran polis ke atas peserta demonstrasi BERSIH dan penahanan ahli politik serta aktivis bawah Akta Hasutan.

“Dialah Najib yang korup, orang yang mengatur pembelian kapal selam Scorpene yang terlalu mahal, walau tidak berfungsi. “Dan terbaru (dialah) orang di belakang 1MDB dan jutaan ringgit yang hilang. Dialah Najib yang menerima AS$700 juta dalam akaun bank peribadinya. “Dialah Najib, yang mana beg tangan Birkin dan rantai leher zamrud jutaan dollar isterinya menjadi bahan pendedahan tiga halaman dalam The New York Times,” kata Mallot. 

Malott memerhatikan bahawa Najib sering bercakap mengenai Global Movement of Moderates, reformasi ekonomi Malaysia dan usaha untuk mengubah Malaysia untuk menjadi model dunia.
“(Itu adalah) Najib yang palsu, Najib internasional, Najib yang bercakap muluk-muluk di luar negara. “Najib itu disokong oleh jutaan dolar dalam bentuk yuran perhubungan raya. (Najib) malah berjaya mengecek presiden Amerika Syarikat untuk bermain golf, Krismas lalu,” tulis Malott. Tambahnya, Najib pasti akan menggunakan kaedah sama pada hujung minggu ini melalui kekerasan polis untuk menyuraikan perhimpunan aman BERSIH 4. “Najib akan gunakan gas pemedih mata, air kimia dan belantan polis untuk mengekalkan kekuasaannya. “Seluruh dunia akan melihat dan akhirnya sedar siapakan (Najib) yang sebenar. “Dan Najib akan berakhir.”

Posted & copy by RAKYAT MARHAEN at 8/27/2015 02:49:00 PTG
Sumber: <SINI>

Apakah ini ciri-ciri penting demokrasi ala-umno? Demokrasi yang menyatakan Kerajaan Malaysia hak mutlak umno sampai kiamat. 

Setakat ini Bersih digambarkan jahat, haram oleh Polis,  ahli UMNO, kumpulan Anti Bersih berbaju merah, media pro-paganda, pihak berkuasa tempatan, dewan bandaraya, pihak berkuasa universiti tegah mahasiswa menyertai BERSIH, Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). 

Wujud provokasi, amaran, tegahan dari pihak berwinang seperti, media pro-propaganda, pihak berkuasa tempatan, dewan bandaraya, pihak berkuasa universiti dan Kementerian Dalam Negeri (KDN). Sementara itu Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memutuskan untuk menyekat laman-laman sesawang yang mempromosi, menyebarkan maklumat dan menggalakkan orang ramai untuk turut serta ke Perhimpunan Bersih 4.0.  

Tujuannya menghalang demokrasi bersih berjalan lancar dan mencapai objektif murni yang akan memalukan orang yang tidak berpegang kepada Amanah Allah. 

Wassalam. 
www.peceq.blogspot.com .

Rakyat tiada pilihan, terpaksa ke jalan raya – Ambiga

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 minit yang lalu
KUALA LUMPUR 27 OGOS: Rakyat Malaysia tidak ada pilihan lain kecuali turun ke jalanan membantah dan mendesak perubahan, kata bekas pemimpin Bersih 2.0, Datuk S Ambiga. “Malaysia kini negara yang hanyut. Kerajaan sedang mengecewakan kita. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dikompromi. Kedaulatan undang-undang sedang terhakis,” katanya, dilapor *The New York Times*. “Rakyat Malaysia perlu ke jalanan untuk menuntut demokrasi kita dan jiwa negara kita,” kata peguam itu, yang pernah memimpin perhimpunan berskala besar mendesak perubahan pilihan raya ketika mengetuai Bersih 2.0 di Kuala Lumpu... lagi »

Tak ada sebab rakyat tidak turun Bersih 4 – Tian

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 minit yang lalu
[image: LOGO KOLUM]KUALA LUMPUR 27 OGOS: Himpunan Bersih 4 simbolik bantahan rakyat terhadap kepincangan sistem pemerintahan kerajaan dan kerana itu tidak ada sebab rakyat tidak menyertainya, tegas Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua. “Kita seru semua rakyat tidak kira parti dan latar belakang untuk turun ramai-ramai menunjukkan penyatuan kita menolak sebulat suara amalan politik rasuah dalam pentadbiran negara, termasuk kepimpinan Datuk Seri Najib,” kata Tian yang juga Ahli Parlimen Batu. Rakyat juga katanya tidak perlu takut untuk turun ke himpunan ini kerana berhimpun dijamin perlem... lagi »

Hampir 1,000 berkumpul sertai praBersih 4.0

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 minit yang lalu
[image: Hampir 1,000 berkumpul sertai praBersih 4.0] BATU PAHAT - Kira-kira 1,000 orang menyertai Himpunan pra Bersih 4.0 yang diadakan di Dataran Penggaram, di sini malam semalam. Adun Penggaram, Gan Peck Cheng berkata, himpunan berkenaan dianjurkan oleh Pusat Khidmat Adun Penggaram dan bermula pada jam 9.00 malam Katanya, perhimpunan yang berjalan selama 30 minit itu adalah sebagai sokongan untuk perhimpunan Bersih 4.0 yang bakal diadakan di ibu negara penghujung minggu ini. "Kira-kira 1,000 lebih orang ramai yang hadir terutamanya di kalangan ahli DAP di daerah ini yang menunju... lagi »

Boleh dapat RM2.6 bilion, bawa tin derma ketika Bersih 4.0

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 minit yang lalu
[image: Bersih_2_Rally_15]Peserta himpunan Bersih 4.0 diingatkan membawa 10 item penting ketika menyertai himpunan itu di semua lokasi penganjurannya, pada 29 dan 30 Ogos ini. Perkara itu dicadangkan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) sebagai langkah keselamatan dan menjamin keselesaan peserta sepanjang himpunan berlangsung. Berikut adalah barangan keperluan yang dicadangkan :- 1) Cermin mata hitam / Goggles dan topeng 2) Paket kecil garam 3) Kad Pengenalan (IC) dan wang tunai 4) Tuala dan T-shirt tambahan 5) Air mineral atau minuman isotonik 6) Cermin mata bukannya kanta le... lagi »

BERSIH 4: Tentera campur tangan jika darurat

atsixty pada ZAKRI ALI - 14 minit yang lalu
*Angkatan Tentera Malaysia (ATM) hanya akan campur tangan dalam perhimpunan BERSIH 4 jika kerajaan mengisytiharkan darurat, kata panglimanya Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin.* *Zulkifeli berkata ATM setakat ini tidak terlibat menghalang perhimpunan itu daripada diteruskan kerana keadaan masih belum memerlukan tindakan itu diambil, lapor The Star Online.* *“ATM hanya akan campur tangan dalam perhimpunan itu jika kerajaan isytihar darurat.* *“Jika keadaan dikategorikan sebagai ancaman kepada ketenteraman awam, kami akan ambil peranan polis untuk membendung keadaan,” beliau dipeti... lagi »

JURUKAMERA DITEMBAK MATI 
KETIKA SEDANG TEMURAMAH SECARA LANGSUNG


Sumber: (SINI)


Pembangkang tawar singkir Najib tukar Anwar

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 47 saat yang lalu
Pembangkang menawarkan bantuan kepada MP BN untuk memperolehi majoriti baru bagi menyingkirkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak dengan menukar kepada pembebasan Datuk Seri Anwar Ibrahim dari penjara. Perkara ini merupakan satu daripada beberapa syarat yang ditetapkan pembangkang dalam kenyataan oleh DAP, PKR dan Gerakan Harapan Baru. "Shli-ahli parlimen dari DAP, PKR dan Gerakan Harapan Baru bersedia membincang mengenai cadangan-cadangan dari ahli-ahli palimen Barisan Nasional untuk membentuk suatu majoriti baru untuk menggantikan Kerajaan Datuk Seri Naj... lagi »

Sekat maklumat, BERSIH minta rakyat bantah SKMM

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 47 saat yang lalu

(Bersih4Malaysia) 陈亚才: 为什么要参加 Bersih 4.0 呢?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 47 saat yang lalu

BERSIH4 dari KEADILAN

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 47 saat yang lalu

Tentera campur tangan jika Putrajaya isytihar Bersih 4 darurat

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 10 minit yang lalu
Published: 27 August 2015 4:00 PM Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin berkata, setakat ini ATM tidak terlibat mengawal himpunan ini kerana situasi masih belum mencapai tahap darurat. – Gambar fail The Malaysian Insider, 27 Ogos, 2015. Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan masuk campur menangani himpunan Bersih 4 yang akan diadakan hujung minggu ini jika kerajaan mengisytiharkan darurat, kata Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin. Panglima ATM itu dipetik The Star Online berkata, pihaknya setakat ini tidak terlibat mengawal himpunan ini kerana sit... lagi »

Bekas duta AS ramal Najib 'game over' lepas BERSIH 4

atsixty pada ZAKRI ALI - 32 minit yang lalu
*Bekas duta Amerika Syarikat John R Malott berkata dunia akan tahu wajah sebenar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selepas perhimpunan BERSIH 4 pada Sabtu ini.* *Malott menjangkakan polis akan bertindak keras menangani protes yang diyakininya bakal dihadiri puluhan ribu orang.* *“Sudah pasti Najib, individu yang berdiri dengan tebal muka di forum-forum antarabangsa dan mengistirahatkan dirinya reformis dan liberal, akan menghantar pasukan polis menyuraikan perhimpunan itu.* *“Najib akan gunakan gas pemedih mata, air kimia dan cota polis untuk memastikan kelangsungan pemerin... lagi »

'Dunia tahu siapa Najib yang sebenar' kata Bekas Duta AS

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 33 minit yang lalu
Bekas duta Amerika Syarikat ke Malaysia, John Malott berkata, masyarakat dunia kini sudahpun dapat wajah sebenar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Malott berkata, imej Najib di persada antarabangsa – yang digilap oleh agensi perhubungan raya dengan kos sehingga jutaan ringgit – amat berbeza dengan wajah “korup” perdana menteri itu di ceruk rantau ini. “Hari ini, (hasil laporan) akhbar dan majalah berprestij dunia, seluruh dunia tahu siapa Najib yang sebenar,” katanya dalam tulisan rencana disiarkan Malaysiakini hari ini. Malott seterusnya membangkitkan mengenai kekangan keb... lagi »

BERSIH timbang tindakan undang-undang jika laman web disekat

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 39 minit yang lalu
BERSIH mungkin mengambil tindakan undang-undang terhadap Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) jika ia menyekat laman web yang mempromosi dan menggalakkan orang ramai untuk menyertai perhimpunannya. Ahli jawatankuasa pemandu pemantau pilihan raya itu, New Sin Yew berkata, ini kerana suruhanjaya itu melarang hak untuk mendapatkan maklumat. Katanya, jika SKMM tidak menarik balik larangan tersebut bila perhimpunan itu diadakan, pihaknya mungkin mengambil langkah-langkah perlu selepas perhimpunan tersebut. Mengulas lanjut, New berkata, semua orang mempunyai hak kebebasan be... lagi »

Merdeka! Sokong Bersih! – Anwar Ibrahim

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 39 minit yang lalu
[image: logo KEADILAN 2]Gegaran Merdeka menandakan berakhirnya pemerintahan penjajahan curang kerana penindasan dan kezaliman. Merdeka juga mengusung gagasan besar dan keyakinan baru; menegak keadilan dan negara hukum serta memacu pertumbuhan dengan jaminan pengagihan saksama. Walhasil, Merdeka 2015 dinodai keserakahan dan ketamakan; ekonomi meruncing dan kehidupan rakyat terus melarat. Terdapat ketimpangan luar biasa diantara cita-cita luhur kemerdekaan dan sekatan ke atas kebebasan rakyat. Institusi hukum tercemar dan kesenjangan pendapatan terus melebar. Kita harus bertindak dan se... lagi »

Tanggungjawab polis jaga keselamatan peserta himpunan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 39 minit yang lalu
(Oleh Rafizi Ramli) Saya kecewa dengan kenyataan-kenyataan Datuk NurJazlan Mohamad, Timbalan Menteri Dalam Negeri yang baru yang seolah-olah mahu menakut-nakutkan rakyat supaya tidak menyertai Perhimpunan BERSIH4. Kenyataan beliau yang dipetik media turut menyebut tentang kewujudan anasir yang kononnya ingin menimbulkan huru-hara. Hari ini juga, saya terkejut dengan kenyataan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang akan menyekat laman-laman yang mempromosikan BERSIH4. Ini ditambah pula dengan kenyataan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Datuk Seri Zulkifeli... lagi »

Bersih 4 kekal 5 lokasi sebelum ke Dataran Merdeka

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 39 minit yang lalu
Dua hari sahaja lagi sebelum rakyat Malaysia turun beramai-ramai ke jalanan Kuala Lumpur, Kuching dan Kota Kinabalu bagi menyatakan desakan terhadap lima tuntutan perhimpunan aman Bersih 4: Pilihanraya Bersih, Kerajaan Bersih, Kukuhkan Demokrasi Berparlimen, Hak Membantah dan Selamatkan Ekonomi Negara. Di Kuala Lumpur, kita akan bertemu pada jam 2 petang di lima tempat: Masjid Negara, Brickfields, Pasar Seni, Menara Maybank dan di hadapan kompleks Sogo; sebelum berjalan menuju ke kawasan sekitar Dataran Merdeka. Kita tidak akan melampaui halangan-halangan yang telah diletakkan oleh ... lagi »

Wanita KEADILAN ajak seluruh wanita ‘joint’ himpunan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 39 minit yang lalu
KUALA LUMPUR 27 OGOS: Wanita KEADILAN mengajak semua wanita untuk hadir menuntut kebebasan di Malaysia kerana golongan ini juga mempunyai hak demokrasi. “Para wanita jangan ketinggalan kerana dengan penglibatan mereka akan menunjukkan bahawa wanita juga prihatin dengan perkembangan politik dan kemelut yang berlaku di Malaysia. “Ini juga akan menunjukkan kekuatan wanita,” kata Ketuanya, Zuraida Kamaruddin ketika dihubungi. Ahli Parlimen Ampang itu menjangkakan lebih separuh daripada peserta yang datang terdiri daripada kaum hawa.

Bersih Yoya Yoya, mainan budak-budak-Nik Amar.

mantaro pada SISI BUKIT - 40 minit yang lalu
"Pas ni loni kerajaan yang menanti di Malaysia, orang nak tengok lagumana sikap PAS menghadapi suasana politik negara. Kalau bo kita turun main dengan BERSIH Yoya Yoya mainan budak-budak. MAINAN budak-budak , tidak gitu eh" Dato Mohd Amar Abdullah, 25 Ogos 2015, Dewan Teratai, SUK, Kota Bharu.

Nik Amar beli Range Rover RM200 ribu.

mantaro pada SISI BUKIT - 44 minit yang lalu
Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah mengakui membeli kenderaan pacuan 4 roda Range Rover bernilai RM200,000 selepas dakwaan beliau memiliki beberapa kenderaan berdaftar atas namanya tersebar di laman sosial Facebook dan WhatsApp, lapor Harakahdaily. Namun naib presiden PAS itu berkata, Range Rover tersebut dibelinya dengan harga di bawah pasaran kerana ia kereta terpakai (second hand). “Ada kawan menawarkan RM200,000 sedangkan harga pasaran bagi kenderaan baharu sekitar RM300,000,” katanya seperti dilaporkan portal milik PAS .

Dapsy bawa 20,000 penyokong

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 45 minit yang lalu
KUALA LUMPUR 27 OGOS: Pemuda Sosialis DAP (Dapsy) akan menghimpunkan seramai 10,000 hingga 20,000 penyokongnya dalam Himpunan Bersih 4 hujung minggu ini. “Kami akan menghadiri perhimpunan itu dan memberi sokongan penuh kami sebagaimana tuntutan sebelum ini. “Saya percaya sebahagian besar daripada ahli-ahli kami akan menyokong perhimpunan tersebut,” kata Ketua Pemuda DAP, Teo Kok Seong. Selain sayap pemuda, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang juga mengesahkan akan hadir.

Hormati hak rakyat berhimpun – Nik Nazmi

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 45 minit yang lalu
KUALA LUMPUR 27 OGOS: Polis perlu menghormati hak rakyat berhimpun kerana ia termaktub dalam Akta Perhimpunan Aman 2012. Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, mahkamah turut membenarkan perhimpunan diadakan asalkan ia berlangsung dalam keadaan aman dan tidak mengganggu ketenteraman awam. “Ketua Polis Negara (KPN) kena ingat saya sudah lawan kes Akta Perhimpunan dan menang, jadi mereka sepatutnya hormat hak perlembagaan untuk berhimpun. “Rakyat hendak menunaikan hak untuk berhimpun dan saya yakin ramai akan turun pada 29 Ogos nanti,” katanya.

Peserta diingat jauhi provokasi

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 45 minit yang lalu
[image: LOGO KOLUM]KUALA LUMPUR 27 OGOS: Setiausaha Pengelola KEADILAN, Fariz Musa mengingatkan para pendemonstran agar tidak terpengaruh dengan sebarang provokasi yang mungkin akan berlaku. Katanya, berkemungkinan terdapat pihak yang akan mencetuskan provokasi bagi memburukkan imej Bersih dan menggagalkan perhimpunan tersebut. “Melihat pada himpunan sebelum ini, kita tidak pernah menjadikan suasana huru-hara. Jadi saya ingatkan supaya tidak terpengaruh kepada provokasi yang hanya ingin merosakkan imej Bersih. “Kalau ini berlaku, ia bukanlah arahan penganjur tetapi cubaan pihak terten... lagi »

Cabar Najib pertahan jawatan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 45 minit yang lalu
KUALA LUMPUR 27 OGOS: Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Fahmi Fadzil menggesa seluruh rakyat menyertai perhimpunan tersebut sebagai menyambut baik kenyataan Perdana Menteri berhubung mandat rakyat. Najib dalam kenyataan di facebooknya memberi peringatan tiada siapa sepatutnya cuba campur tangan atau merampas kewajipannya untuk memimpin rakyat dan menyifatkan mandat tersebut sebagai amanah suci. “Saya anggap ini sebagai satu cabaran Datuk Seri Najib kepada rakyat untuk mengambil mandat itu kembali. “Saya harap rakyat Malaysia akan beramai-ramai turun bukan saja di Kuala Lumpur,... lagi »

AMK seru penyertaan anak muda, tolak BN

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 45 minit yang lalu
KUALA LUMPUR 27 OGOS: Angkatan Muda KEADILAN (AMK) akan mengerakkan anggotanya dari seluruh negara untuk menyertai himpunan ini. Timbalan Ketua AMK, Dr Afif Bahardin berkata, himpunan ini bagi mendesak peletakan jawatan Perdana Menteri dan juga menuntut kerajaan yang bersih dan telus di saat Najib dan kerajaan yang dipimpinnya berhadapan krisis kepimpinan dan integriti yang paling teruk dalam sejarah negara ini. “AMK juga menyeru semua anak muda di negara ini, untuk turut sama menyertai Bersih 4 bagi menzahirkan penentangan kita terhadap segala bentuk kepincangan, kezaliman dan kebob... lagi »

Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com

MILx HASHIM pada #JMBELOG.blogspot.com - 51 minit yang lalu
Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan. Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!! Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya : 1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com 2. Buat entri bertajuk *Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com* 3. *Copy coding* yang telah disediakan dan *paste kan* ke dalam ruangan HTML dan *Publish *entri. 4. *Tinggalkan URL* entri anda ke... lagi »

Rakyat tiada pilihan, terpaksa ke jalan raya – Ambiga

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
KUALA LUMPUR 27 OGOS: Rakyat Malaysia tidak ada pilihan lain kecuali turun ke jalanan membantah dan mendesak perubahan, kata bekas pemimpin Bersih 2.0, Datuk S Ambiga. “Malaysia kini negara yang hanyut. Kerajaan sedang mengecewakan kita. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dikompromi. Kedaulatan undang-undang sedang terhakis,” katanya, dilapor *The New York Times*. “Rakyat Malaysia perlu ke jalanan untuk menuntut demokrasi kita dan jiwa negara kita,” kata peguam itu, yang pernah memimpin perhimpunan berskala besar mendesak perubahan pilihan raya ketika mengetuai Bersih 2.0 di Kuala Lumpu... lagi »

Tak ada sebab rakyat tidak turun Bersih 4 – Tian

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: LOGO KOLUM]KUALA LUMPUR 27 OGOS: Himpunan Bersih 4 simbolik bantahan rakyat terhadap kepincangan sistem pemerintahan kerajaan dan kerana itu tidak ada sebab rakyat tidak menyertainya, tegas Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua. “Kita seru semua rakyat tidak kira parti dan latar belakang untuk turun ramai-ramai menunjukkan penyatuan kita menolak sebulat suara amalan politik rasuah dalam pentadbiran negara, termasuk kepimpinan Datuk Seri Najib,” kata Tian yang juga Ahli Parlimen Batu. Rakyat juga katanya tidak perlu takut untuk turun ke himpunan ini kerana berhimpun dijamin perlem... lagi »

Hampir 1,000 berkumpul sertai praBersih 4.0

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Hampir 1,000 berkumpul sertai praBersih 4.0] BATU PAHAT - Kira-kira 1,000 orang menyertai Himpunan pra Bersih 4.0 yang diadakan di Dataran Penggaram, di sini malam semalam. Adun Penggaram, Gan Peck Cheng berkata, himpunan berkenaan dianjurkan oleh Pusat Khidmat Adun Penggaram dan bermula pada jam 9.00 malam Katanya, perhimpunan yang berjalan selama 30 minit itu adalah sebagai sokongan untuk perhimpunan Bersih 4.0 yang bakal diadakan di ibu negara penghujung minggu ini. "Kira-kira 1,000 lebih orang ramai yang hadir terutamanya di kalangan ahli DAP di daerah ini yang menunju... lagi »

Boleh dapat RM2.6 bilion, bawa tin derma ketika Bersih 4.0

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Bersih_2_Rally_15]Peserta himpunan Bersih 4.0 diingatkan membawa 10 item penting ketika menyertai himpunan itu di semua lokasi penganjurannya, pada 29 dan 30 Ogos ini. Perkara itu dicadangkan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) sebagai langkah keselamatan dan menjamin keselesaan peserta sepanjang himpunan berlangsung. Berikut adalah barangan keperluan yang dicadangkan :- 1) Cermin mata hitam / Goggles dan topeng 2) Paket kecil garam 3) Kad Pengenalan (IC) dan wang tunai 4) Tuala dan T-shirt tambahan 5) Air mineral atau minuman isotonik 6) Cermin mata bukannya kanta le... lagi »

BERSIH 4: Tentera campur tangan jika darurat

atsixty pada ZAKRI ALI - Sejam yang lalu
*Angkatan Tentera Malaysia (ATM) hanya akan campur tangan dalam perhimpunan BERSIH 4 jika kerajaan mengisytiharkan darurat, kata panglimanya Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin.* *Zulkifeli berkata ATM setakat ini tidak terlibat menghalang perhimpunan itu daripada diteruskan kerana keadaan masih belum memerlukan tindakan itu diambil, lapor The Star Online.* *“ATM hanya akan campur tangan dalam perhimpunan itu jika kerajaan isytihar darurat.* *“Jika keadaan dikategorikan sebagai ancaman kepada ketenteraman awam, kami akan ambil peranan polis untuk membendung keadaan,” beliau dipet... lagi 


Bersih 4: Ahmad Maslan jangan pusing cerita

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: tian]SHAH ALAM, 26 OGOS: Dakwaan berkenaan pelaburan asing di negara ini bakal terjejas ekoran perhimpunan aman disifatkan tidak berasas dan tanpa fakta yang kukuh. Naib Presiden PKR, Tian Chua, berkata pelabur asing sebenarnya khuatir melihat situasi ekonomi yang kian tergugat selain nilai ringgit yang terus mencatat kelemahan. “Pelabur lari sebab kurang yakin dengan ekonomi, nilai ringgit dan krisis kepimpinan kerajaan. Bukan disebabkan rakyat bangkit mempersoalkan kegagalan kerajaan mengurus ekonomi dan tadbir urus yang baik,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini. Tian C... lagi »

Ahli Umno, komponen BN diseru sertai BERSIH 4

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Semua tiga juga anggota Umno dan juga ahli komponan parti BN sepatutnya menyertai perhimpunan Bersih sebagai menyatakan semangat patriotisme. "Mereka sepatutnya mengambi bahagian dalam perhimpunan itu sebagai menyatakan semangat patriotisme, dan komitmen untuk kebebasan, keadilan dan perpaduan nasional. "Dan yang paling penting, ia sebagai mengajak semua rakyat Malaysia untuk 'menyelamatkan Malaysia' daripada krisis berganda dalam politik, ekonomi, tatakelola kerajaan dan pembangunan negara," kata tokoh parlimen DAP Lim Kit Siang dalam ceramah BERSIH di Klang malam tadi. MP Gelang Pa... lagi »

Patuhi larangan semasa himpunan Bersih 4, penganjur beritahu peserta

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Penganjur himpunan Bersih 4 menggariskan beberapa larangan buat peserta yang akan turun menuntut perubahan sistem pilihan raya bermula Sabtu hingga Ahad ini. Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah (gambar, kiri) berkata, pihaknya melarang peserta daripada membawa senjata dan bahan letupan, termasuklah mercun, flare dan bom asap. "Kami juga tidak menggalakkan ibu bapa membawa kanak-kanak di bawah umur ke perhimpunan Bersih 4. "Sekiranya tidak ada pilihan lain selain membawa anak-anak ke tapak perhimpunan, kami berharap ibu bapa dapat menjaga kebajikan dan keselamatan anak-anak mer... lagi »

Bersih 4: Malaysia kearah revolusi?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Semangat Bersih 4 kali ini agak berbeza kerana suntikan semangat demonstrasi di Hong Kong semacam menguasai kumpulan pro Bersih 4 ini. Namun apakah ini petanda bahawa negara bakal menyaksikan revolusi politik dalam memaksa Perdana Menteri berundur? *[image: bersih_malaysia_600] * *Oleh Raziq Michael* Pelbagai analisis sudah dibuat tentang Bersih 4 ini. Ada yang berpendapat harus dan ada pula yang berpendapat bahawa Bersih 4 ini hanyalah sekadar satu gimik politik pembangkang dalam terus mengukuhkan cengkaman survival politik mereka di negara ini. Namun persoalannya, siapa yang sebena... lagi »

'Mereka hanya mahasiswa, bukan pengganas' - Nurul Izzah

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Nurul Izzah Anwar] SHAH ALAM - Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mengutuk tindakan pihak polis menangkap 17 mahasiswa di hadapan bangunan Parlimen kerana mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meletak jawatan. Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai mendakwa, tindakan pihak polis sama sekali tidak menghormati hak Perlembagaan yang telah termaktub dalam Artikel 10. "....tangkapan mereka di bawah Seksyen 124B Kanun Keseksaan adalah tidak munasabah sama sekali. Malah peguam PKR, Eric Paulsen berpendapat seksyen tersebut seharusnya dikhaskan buat p... lagi »

BERSIH 4: Tentera campur tangan jika darurat

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Angkatan Tentera Malaysia (ATM) hanya akan campur tangan dalam perhimpunan BERSIH 4 jika kerajaan mengisytiharkan darurat, kata panglimanya Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin. Zulkifeli berkata ATM setakat ini tidak terlibat menghalang perhimpunan itu daripada diteruskan kerana keadaan masih belum memerlukan tindakan itu diambil, lapor* The Star Online.* “ATM hanya akan campur tangan dalam perhimpunan itu jika kerajaan isytihar darurat. “Jika keadaan dikategorikan sebagai ancaman kepada ketenteraman awam, kami akan ambil peranan polis untuk membendung keadaan,” beliau dipetik sebagai ... lagi »

Salleh: Hayati pengertian sebenar Hari Kebangsaan

atsixty pada ZAKRI ALI - Sejam yang lalu
*Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Mohd Salleh Said Keruak menyeru rakyat Malaysia supaya menghayati pengertian sebenar Hari Kebangsaan, iaitu mengenai semangat cintakan negara dan bukannya tentang sama ada seseorang itu menyokong kerajaan atau pembangkang.* *Beliau berkata rakyat Malaysia perlu bersatu atas semangat perpaduan walaupun terdiri daripada pelbagai bangsa, agama dan fahaman politik.* *"Kita mungkin tidak sependapat dalam politik tetapi di situlah percanggahan pendapat kita harus berakhir. Kita tidak harus melebarkan lagi jurang perselisihan dan mewujudk... lagi »

Bekas duta AS ramal Najib 'game over' lepas BERSIH 4

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Bekas duta Amerika Syarikat John R Malott berkata dunia akan tahu wajah sebenar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selepas perhimpunan BERSIH 4 pada Sabtu ini. Malott menjangkakan polis akan bertindak keras menangani protes yang diyakininya bakal dihadiri puluhan ribu orang. “Sudah pasti Najib, individu yang berdiri dengan tebal muka di forum-forum antarabangsa dan mengistirahatkan dirinya reformis dan liberal, akan menghantar pasukan polis menyuraikan perhimpunan itu. “Najib akan gunakan gas pemedih mata, air kimia dan cota polis untuk memastikan kelangsungan pemerintahannya. Sel... lagi »

Ekonomi Terbaik: 300 pekerja Naza Automotive diberhentikan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Naza Automotive Manufacturing (NAM) Sdn Bhd terpaksa memberhentikan 300 pekerja disebabkan kemerosotan jualan kenderaan tahun ini. – Gambar www.nam.com.my, 27 Ogos, 2015.] Naza Automotive Manufacturing (NAM) Sdn Bhd terpaksa memberhentikan 300 pekerja disebabkan kemerosotan jualan kenderaan tahun ini. Kira-kira 300 pekerja syarikat pengeluar kereta Naza Automotive Manufacturing (NAM) Sdn Bhd diberhentikan kerja hari ini selepas jualan kenderaan jatuh tahun ini sejak pengenalan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada April lalu. Pemberhentian tersebut melibatkan 255 kakita... lagi »

Matlamat singkir Najib satukan rakyat...

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
*Oleh Lanh * BEGITU ramai pemimpin berucap pada majlis jelajah perdana dan jamuan Aidilfitri Gerakan Harapan Baru (GHB) di pekarangan ibu pejabat KEADILAN Melaka di Bukit Piatu pada malam Sabu (7 Ogos) menyebabkan setiap tokoh diberikan masa lima minit untuk berucap. Satu perkembangan menarik pada majlis itu, hampir semua pemimpin termasuk daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sekata bagi menyingkirkan PM Najib Razak yang 'dicemari derma' RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun banknya sehingga ada tokoh menyakinkan bahawa bekas PM, Mahathir Mohamad dan veteran Umno, Tengku R... lagi »

UM ingatkan pelajar tak terlibat himpunan Bersih 4

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Mahasiswa Universiti Malaya (UM) diingatkan agar tidak terlibat dan menyertai himpunan haram Bersih 4 yang akan diadakan hujung minggu ini di sekitar Kuala Lumpur. Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) UM berkata mahasiswa universiti tersebut dilarang menyertai himpunan dua hari itu kerana sudah diisytiharkan haram dan tidak mendapat permit daripada pihak berkuasa. “Pihak universiti mengambil berat mengenai keselamatan dan masa depan para pelajar dan bimbang ia akan mendatangkan masalah. “Oleh demikian, pelajar diingatkan untuk tidak terlibat atau menyertai perhimpunan tersebut sama ada... lagi »

Mengapa saya dan keluarga akan menyertai Bersih 4

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
oleh Rama Ramanathan Baru-baru ini saya sering mengemukakan cabaran agar orang lain menghabiskan ayat dan memberikan hujah-hujah mereka. Maka saya perlu berlaku adil dan membuat perkara yang sama. Pertama, Bersih 4 adalah satu cara bagi bersuara secara terbuka yang kita sudah bosan dengan pemimpin dan pegawai awam kita. Kita sudah bosan dengan pemimpin kerajaan, ketua polis, Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), hakim, pendakwa raya dan ramai lagi. Keputusan, kenyataan dan tindakan mereka telah memecahbelahkan negara ini. Mereka mengancam kita. Mereka mengatur pilihanraya. Mereka masuk campur... lagi »

SKMM sekat laman sesawang yang mempromosikan Bersih 4.0

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: SKMM sekat laman sesawang yang mempromosikan Bersih 4.0] *KUALA LUMPUR*: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memutuskan untuk menyekat laman-laman sesawang yang mempromosi, menyebarkan maklumat dan menggalakkan orang ramai untuk turut serta ke Perhimpunan Bersih 4.0. Hal ini kerana perbuatan itu dipercayai boleh mengganggu-gugat kestabilan negara, lanjutan dari kenyataan media oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN). Kenyataan tersebut menyatakan bahawa BERSIH 4.0 juga didapati telah: 1. Bergiat secara tidak sah dan mencetuskan suasana gelisah serta membangkitk... lagi »

SKMM sekat web ajak turun BERSIH

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memutuskan untuk menyekat laman web yang mempromosi, menyebarkan maklumat dan menggalakkan orang ramai menyertai perhimpunan Bersih 4. Dalam kenyataannya hari ini SKMM berkata perhimpunan tersebut boleh mengganggu-gugat kestabilan negara dengan memetik kenyataan Kementerian Dalam Negeri (KDN). "Sehubungan itu, MCMC ingin memperingatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dalam berkongsi maklumat di laman-laman sesawang dan media sosial, terutamanya kandungan yang boleh menyalahi mana-mana undang-undang Malaysia," kenyataan SKMM ... lagi »


Ada kumpulan bakal cetuskan huru-hara dalam Bersih 4, kata KDN

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazla Mohamed berkata, terdapat kemungkinan wujudnya kumpulan mencetuskan huru-hara semasa himpunan Bersih 4 sebagai provokasi terhadap polis supaya menggunakan kekerasan terhadap peserta. – Gambar fail The Malaysian Insider, 27 Ogos, 2015.] Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazla Mohamed berkata, terdapat kemungkinan wujudnya kumpulan mencetuskan huru-hara semasa himpunan Bersih 4 sebagai provokasi terhadap polis supaya menggunakan kekerasan terhadap peserta. Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak menolak kemungkinan akan wujud ... lagi »

Kadir Jasin: Protes jalanan tak boleh jatuhkan Najib - Zulaikha Zulkifli

atsixty pada ZAKRI ALI - 2 jam yang lalu
------------------------------ *Tokoh Wartawan Datuk A Kadir Jasin berpendapat, sekiranya perhimpunan BERSIH 4 bertujuan untuk menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, perkara itu tidak mungkin akan berlaku dalam waktu yang terdekat.* *Beliau berkata, tindakan mengadakan protes di jalanan juga tidak akan mengubah kedudukan Najib sebagai pemimpin nombor satu negara.* *"Kalau tujuan (perhimpunan) BERSIH harap untuk menjatuhkan Najib, ia tidak akan berlaku. Tunjuk perasaan, protes jalanan tidak akan mengubah Najib. Beliau tidak akan berhenti walaupun kita berpanas, be... lagi »

BERSIH 4 referendum rakyat, kata bekas timbalan menteri - Zulaikha Zulkifli

atsixty pada ZAKRI ALI - 2 jam yang lalu
*Bekas timbalan menteri belia dan sukan Gan Ping Sieu berkata, perhimpunan BERSIH 4 akan menjadi referendum suara rakyat berhubung isu-isu yang berlaku di bawah pemerintahan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.* *Malah, bekas naib presiden MCA itu berkata, kehadiran orang ramai pada perhimpunan yang akan diadakan pada Sabtu dan Ahad ini juga adalah bertujuan bagi melahirkan rasa marah dan kecewa yang dihadapi rakyat berhubung pelbagai krisis yang melanda negara.* *"Bagi saya BERSIH 4 adalah referendum rakyat tentang keadaan semasa di bawah pemerintahan Najib. Dan orang yang men... lagi »

Amaran IGP pada 'baju merah' terhadap ugutan jenayah

atsixty pada ZAKRI ALI - 2 jam yang lalu
[image: Amaran IGP pada 'baju merah' terhadap ugutan jenayah]*Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar telah mengeluarkan amaran keras kepada semua pihak agar tidak menggalakkan keganasan, dan ini termasuk kumpulan anti-BERSIH.* *"Walaupun kita telah mengisytiharkan perhimpunan BERSIH sebagai haram, kita tidak akan bertolak ansur dengan tindakan ugutan jenayah oleh sesiapa sahaja terhadap mereka yang mengambil bahagian," katanya kepada Malaysiakini.* *Khalid berkata demikian bagi mengulas laporan bahawa kumpulan anti-BERSIH akan berlatih dengan parang dan pedang sebagai persed...lagi »

SKMM Akan Sekat Laman Sesawang Yang Promosi Bersih 4.0

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 2 jam yang lalu
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memutuskan untuk menyekat laman-laman sesawang yang mempromosi, menyebarkan maklumat dan menggalakkan orang ramai untuk turut serta ke Perhimpunan Bersih 4.0. Hal ini kerana perbuatan itu dipercayai boleh mengganggu-gugat kestabilan negara, lanjutan dari kenyataan media oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN). Kenyataan tersebut menyatakan bahawa BERSIH 4.0 juga didapati telah: 1. Bergiat secara tidak sah dan mencetuskan suasana gelisah serta membangkitkan kebimbangan orang ramai khususnya rakyat Malaysia yang terdiri daripada pe... lagi »

'Dunia tahu siapa Najib yang sebenar'

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu
Bekas duta Amerika Syarikat ke Malaysia, John Malott berkata, masyarakat dunia kini sudahpun dapat wajah sebenar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Malott berkata, imej Najib di persada antarabangsa – yang digilap oleh agensi perhubungan raya dengan kos sehingga jutaan ringgit – amat berbeza dengan wajah “korup” perdana menteri itu di ceruk rantau ini. “Hari ini, (hasil laporan) akhbar dan majalah berprestij dunia, seluruh dunia tahu siapa Najib yang sebenar,” katanya dalam tulisan rencana disiarkan *Malaysiakini *hari ini. Malott seterusnya membangkitkan mengenai kekangan kebeb... lagi »

Coverline: Baju merah bukan nak berparang dengan BERSIH, kata Jamal

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu

Tun M sedarkan rakyat yang diperbodohkan Najib

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu
Tulisan Dr Mahathir diblognya pasti akan sedar telah 'diperbodohkan-bodohkan' dan dihina taraf pemikiran mereka oleh Perdana Menteri. [image: zam,mahathir] PETALING JAYA : Penerangan Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai derma RM2.6 bilion telah membuatkan ramai orang sedar mereka telah diperbodohkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin berkata, kenyataan Dr Mahathir dalam blognya bertajuk ‘Derma RM2.6 bilion’ itu membuatkan orang ramai sedar pemikiran mereka telah dihina oleh Perdana Menteri. Kata Zainuddin, kecuali dua orang... lagi »

Pemimpin yang sebabkan UMNO kalah ‘bangsat’-Sanusi Junid

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu
Bangsa Melayu diancam akan bangsat jika UMNO kalah tetapi yang sebenarnya bangsat adalah pemimpinnya [image: sanusi] PETALING JAYA: Pemimpin yang menyebabkan UMNO kalah pada pilihan raya umum akan datang dan gagal memenangi dua pertiga kerusi adalah bangsat. Kenyataan pedas itu dibuat bekas Ahli Majlis Tertinggi UMNO Tan Sri Sanusi Junid. “Sekarang ini, bangsa Melayu diancam bangsat jika UMNO kalah. Jadi, orang yang menyebabkan UMNO kalah itu adalah punca yang harus dicari kepada penyebabnya bangsat. “Saya rasa bukan bangsa Melayu yang bangsat, tetapi pemimpin yang menyebabkan UMNO ka... lagi »

Menteri Umno minta BERSIH tak 'rampas' sambutan kemerdekaan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu

Mufti Perlis: Ustaz kena kaji Che Guevara, Mandela, Gandhi...

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu

SPRM boleh siasat Ahmad Yaakub dan Nik Amar

mso.im pada . - 2 jam yang lalu
*ULASAN TENGAHARI* *Laporan* berita mengenai Menteri Besar Kelantan Ahmad Yaakub dan timbalannya Mohd Amar Nik Abdullah yang dikaitkan dengan memiliki harta mencecah jutaan ringgit boleh membuka jalan kepada SPRM untuk membuat siasatan. *Nik Amar Nik Abdullah**Ahmad Yaacub*Siasatan itu perlu bagi membersihkan nama kedua-dua pemimpin Kelantan itu daripada diprejudis dengan perkara buruk. Ahmad Yaakub dikaitkan dengan pembinaan banglo oleh anak-anaknya bernilai cecahan RM2 juta manakala Nik Amar pula memiliki kereta mewah yang dibeli dengan harga dibawah harga biasa bernilai RM200,0...lagi »


VIDEO .... EMPAT ORANG DITELAN LANTAI RUNTUH KETIKA SEDANG MENUNGGU BAS

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 3 jam yang lalu
*Jika sebelum ini kejadian tangga eskalator menelan seorang ibu yang meragut nyawanya telah menimbulkan kebimbangan di negara China dan juga kebimbangan tersebut menyelubungi sehingga ke Malaysia, namun terbaru kisah hampir sama pula terjadi.Kejadian yang juga berlaku di China memaparkan orang ramai telah 'ditelan' ke dalam sebuah lubang ketika menunggu bas.Semasa kejadian berlaku orang ramai dilihat lalu lalang di kawasan berkenaan berhampiran tangga stesen bas Harbin yang secara tiba-tiba lantai kawasan tersebut telah runtuh.Berdasarkan video yang telah dimuatnaik por... lagi »

Najib PM eksklusif, sanggup kekal walau dihina - A Kadir Jasin

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu

Dewan Rakyat, BERSIH 4 tak akan jatuhkan Najib - A Kadir Jasin

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu

‘Kamu ada kuasa, saya ada tuhan’ - rakyat tuntut hak moral

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu

BERSIH 4 referendum rakyat, kata pemimpin MCA

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu


Nur Jazlan dakwa anarki mahu polis bertindak terhadap BERSIH

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu

Demi selamatkan Malaysia, Kit Siang ajak 3 juta ahli UMNO sertai Bersih 4

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 3 jam yang lalu
KLANG, 27 OGOS: Lim Kit Siang mengajak kesemua 3 juta ahli UMNO menyertai perhimpunan aman Bersih 4 bersama dengan rakyat perihatin bagi menyelamatkan negara daripada pelbagai krisis yang sedang melanda Malaysia. Ketua Parlimen DAP itu mahu anggota UMNO menyuarakan semangat patriotism dan komitmen mereka demi kebebasan, keadilan dan perpaduan nasional. Sesiapa saja yang membayar GST, yang terpaksa menghadapi tekanan ekonomi dan kejatuhan teruk nilai ringgit, yang cinta kebebasan, demokrasi dan hak asasi, serta yang mahu menyelamatkan Malaysia daripada menjadi negara gagal, berhak ... lagi »


Khalwat: Pendakwah bebas dikenakan waran tangkap

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 3 jam yang lalu
TUAN BUQHAIRAH TUAN MUHAMAD ADNAN Sharhan KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur mengeluarkan waran tangkap terhadap seorang pendakwah bebas popular dan pasangannya selepas gagal hadir pada prosiding khalwat mereka, dua tahun lalu. Hakim Syarie, Mohd Amran Mat Zain mengeluarkan perintah itu terhadap Sharhan Shafie, 39, dan Umi Masjuri Hassan, 40, selepas kali pertama kes disebut di hadapannya sebentar tadi. Mahkamah juga turut mengeluarkan waran tangkap terhadap Mohd Zainuddin Abdul Yamin, 44, selaku penjamin yang juga gagal hadir. Adik kepada Umi Masjuri, Masbellinda,... lagi »

Khalwat: Waran tangkap untuk penceramah bebas terkenal ini

kerengga pada KERENGGA - 3 jam yang lalu
FMT Reporters PETALING JAYA: Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur mengeluarkan waran tangkap terhadap seorang penceramah bebas dan pasangannya kerana gagal hadir pada prosiding kes tuduhan berkhalwat. Utusan Online melaporkan, penceramah bebas itu, Sharhan Shafie dan pasangannya, Umi Masjuri Hassan menghadapi tuduhan tersebut yang dilakukannya pada dua tahun lepas. Hakim Syarie, Mohd.

Ponat

MILx HASHIM pada #JMBELOG.blogspot.com - 3 jam yang lalu
Loteh doh bade, Apo nok buet, Doh koje... #layanz...

Sanusi Junid: Pemimpin Umno yang bangsat

atsixty pada ZAKRI ALI - 3 jam yang lalu
*[image: Sanusi Junid: Pemimpin Umno yang bangsat]Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengejutkan masyarakat apabila berkata orang Melayu Islam akan "terbangsat" sekiranya Umno tidak lagi memerintah negara.* *Bagaimanapun veteran Umno, Tan Sri Sanusi Junid berkata bangsa Melayu tidak bangsat sebaliknya pemimpin yang menjadikan Umno kalah adalah bangsat.* *“Orang yang menyebabkan Umno itu kalah, adalah punca yang harus dicari sebagai penyebab kepada bangsat.* *“Saya rasa bukan bangsa Melayu yang bangsat, pemimpin yang menyebabkan Umno kalah adalah pemimpin yang bangsat,” kat... lagi »

Jangan sampai Malaysia jadi negara gagal, kata Muhyiddin

atsixty pada ZAKRI ALI - 3 jam yang lalu
*[image: Jangan sampai Malaysia jadi negara gagal, kata Muhyiddin]Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi amaran kepada ahli parti Melayu itu Malaysia akan terjerumus ke dalam kancah negara gagal jika kemelut yang melanda sekarang tidak ditangani secara berani dan berdepan.* *Muhyiddin yang juga bekas timbalan perdana menteri berkata, iklim ekonomi dunia tidak menentu, nilai ringgit merudum, kemelut politik luar biasa, kenaikan harga barang dan kos sara hidup, kebanjiran warga asing tidak terkawal dan sentimen pelabur dingin terhadap Malaysia merupakan bibit menjadi... lagi »

MH370: KALAU TAHU ADA ALAT PENGESAN LEBIH CANGGIH KENAPA GUNA YANG HAPRAK?

atsixty pada ZAKRI ALI - 3 jam yang lalu
*Sudah beberapa hari penyiasat Peranchis kata tiada bukti bahawa flaperon yang ditemui itu cebisan peasawat yang hilang di selatan Lautan Hindi Selatan. * *Tiada, No, Nein, Nahīṁ, Hayır, Illek, Méiyǒu. * *PENYIASAT GAGAL CARI BUKTI IA CEBISAN MH370 (GR)* *Bukan Yong cakap yer. Ini penyiasat Peranchis yang cakap. Yong antara orang yang setuju dengan teori fisik gelombang air laut - Yakni debris boleh terdampar di sekitar timur Afrika jika benar pesawat MH370 jatuh di selatan Lautan Hindi Selatan.* *Tak tau siapa nasihat Najib sampai yakin benar dia mendahului penyiasat!* *PAKAR D... lagi »

Kejam, bapa rogol anak berkali-kali!

Abu Luqman pada Media Orang Kampung - 4 jam yang lalu
Tertuduh ketika dibawa keluar dari kamar mahkamah. - Foto Sinar Harian KOTA BHARU - Seorang penoreh getah dihukum penjara 17 tahun dan 20 sebatan selepas mengaku salah merogol anak kandungnya di Mahkamah Sesyen Kota Bharu, hari ini. Lelaki berusia 42 tahun itu didakwa pada tuduhan pertama merogol mangsa yang ketika itu berusia 15 tahun di sebuah rumah di Dabong, Kuala Krai pada jam 1

Timbalan MB Kelantan mengaku beli Range Rover RM200,000

PBO™ pada pen buruk online ™ - 4 jam yang lalu
Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah mengakui membeli kenderaan pacuan 4 roda Range Rover bernilai RM200,000 selepas dakwaan beliau memiliki beberapa kenderaan berdaftar atas namanya tersebar di laman sosial Facebook dan WhatsApp, lapor Harakahdaily. Namun naib presiden PAS itu berkata, Range Rover tersebut dibelinya dengan harga di bawah pasaran kerana ia kereta terpakai

VIDEO WARTAWAN DAN JURUKAMERA DITEMBAK MATI KETIKA SEDANG TEMURAMAH SECARA LANGSUNG

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 4 jam yang lalu
*VIRGINIA: * *Seorang wartawan dan seorang jurukamera yang sedang bersiaran secara langsung terbunuh apabila mereka diserang dalam satu insiden tembakan di Roanoke, Virginia, Amerika Syarikat.Ketika kejadian, mereka sedang bersiaran secara langsung dalam sebuah program pagi bersama seorang tetamu yang sedang ditemu bual.Serangan yang mengorbankan wartawan Alison Parker, 24, dan jurukamera Adam Ward, 27, itu membuatkan rakan wartawan yang berada di studio berita dan penonton program itu terkejut.Ketika temu bual itu berlangsung, tiba-tiba kedengaran lebih darip... lagi »


Fitnah ulangan terhadap #Bersih4

ReJaM© pada MiLo SuaM - 5 jam yang lalu
SEBELUM ini Himpunan Bersih yang menuntut pilihanraya bebas dan adil, tiba-tiba digelar sebagai himpunan penyokong LGBT dan kebebasan seksual oleh media-media kawalan kerajaan Barang Naik. Tujuannya dapat kita fahami — untuk memperbodoh dan mengelirukan orang kampung yang tiada atau kurang akses kepada internet dan media baru.Nampaknya fitnah itu cuba diulangi sekali lagi ‎apabila sebuah banner

JINGGA 13 menyeru seluruh rakyat jiwa Merdeka turun BERSIH 4

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 5 jam yang lalu
JINGGA13 Malaysia menyeru seluruh rakyat Malaysia yang mempunyai jiwa yang merdeka untuk turun ke perhimpunan aman BERSIH 4 pada 29 - 30 Ogos 2015 sebagai tanda solidariti dan komitmen terhadap kecintaan kepada tanahair sempena tanggal keramat 31 Ogos hari kemerdekaan negara. Rakyat Malaysia yang terdiri pelbagai kaum, etnik dan budaya sewajibnya bersatu dalam menyelamatkan negara yang sedang dilanda krisis ekoran dari kebobrokkan sang penguasa sehingga rakyat terpaksa berdepan dengan GST 6%, kenaikan harga barang dan keperluan, nilai mata wang yang semakin merudum, peningkatan ko... lagi »

APAKAH GERAKAN HARAPAN BARU (GHB) SUDAH CUKUP KUAT DAN BERPENGARUH UNTUK AMBIL ALIH TEMPAT PAS DI PAKATAN RAKYAT 2.0?????

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 5 jam yang lalu
*Setelah beberapa kali mendengar ceramah Gerakan Harapan Baru (GBH) maupun membaca kenyataan para pemimpinnya di akhbar dan di blog maupun portal-portal tertentu. Maka dirangkumkan segalanya, apakah sebenarnya GHB ini mau lakukan dengan kemampuan yang sedia ada tanpa bias dengan mengambil kira realiti politik tanah air.Setiap kali Omak Kau hadir dalam mana-mana ceramah sejak dulu sebagai aktivis parti dan penggiat blog antara perkara yang menjadi pemerhatian Omak Kau ialah gaya bahasa tubuh para pendegar dan hadirin selain mendengar apa butiran yang diucapkan oleh ... lagi »

Video!!! Barcelona player adriano accepted Islam.

canang pada Cananglahnie - 5 jam yang lalu
Barcelona player adriano accepted Islam... Allah hu Akbar Posted by OnlyIslam on 24hb Jun 2015

Lima perkara Najib perlu lakukan sekarang - Chandra Muzaffar

atsixty pada ZAKRI ALI - 5 jam yang lalu
*MELIHAT pada keadaan yang berlaku di negara kita sekarang, adalah penting sekiranya kita lihat semula kuasa yang berkaitan dengan Perdana Menteri Malaysia.* *Ini kerana sikap terhadap kuasa ini adalah perkara utama dalam kontroversi yang melanda negara kita pada masa ini.* *Tidak ramai yang tahu bahawa Perdana Menteri pertama kita, Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj, berundur daripada jawatannya sebagai Perdana Menteri untuk tempoh tiga bulan pada 1959 kerana ingin memperkukuhkan partinya, iaitu Perikatan, sebagai persediaan menghadapi Pilihanraya Persekutuan selepas parti berkenaan... lagi »

#

Tiada ulasan: