Sabtu, 29 Ogos 2015

5815. Puas macam-macam - Interpol tolak permohonan.

#noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 22 jam yang lalu
Putrajaya is intimidating organisers and would-be participants of Bersih rallies around the world, Global Bersih said today, as Malaysians overseas prepare to gather in nearly 70 different cities tomorrow in solidarity with the Bersih 4 rallies in Malaysia. Global Bersih said it had learnt that Malaysian scholarship students overseas were threatened with revocation of their scholarships, while organisers faced problems with the local police due to "misleading reports" from Malaysian embassies. "Reports of Malaysian scholarship students abroad receiving threatening official letters t... lagi »

Peguam Umno: Anina akan disingkir dari parti kerana saman Najib

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 22 jam yang lalu
Penasihat undang-undang Umno Datuk Hafarizam Harun berkata anggota parti Anina Saaduddin yang menyaman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini, kononnya untuk mendapatkan kembali AS$650 juta dana parti, secara automatik akan kehilangan keahlian beliau. Ini kerana, kata Hafarizam, berdasarkan Fasal 20.7 Perlembagaan Umno yang menyatakan bahawa mana-mana anggota parti yang membawa hal ehwal parti ke mahkamah maka keahlian mereka dalam parti gugur serta merta. Menurut *Sin Chew Daily*, Hafarizam berkata ibu pejabat Umno itu masih belum menerima dokumen itu. Beliau berkata ibu... lagi »

GHB Ambil Alih Pejabat PAS Jelebu, 17 Pemuda PAS Sri Gading Letak Jawatan...

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 22 jam yang lalu
Jelebu - Seramai 24 orang daripada 28 Ahli Jawatankuasa termasuk ahli Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) kawasan itu mengisytiharkan keluar parti berkuatkuasa hari ini, demikian lapor Sinar Harian. Sehubungan itu, *Pejabat Pas kawasan itu ditutup dan akan menjadi pejabat operasi Harapan Baru kawasan berkenaan*. Timbalan Pengerusi Harapan Baru Jelebu, Muhammed Zabidi Abdullah berkata, mereka akan menghantar surat perletakan jawatan kepada Pas Pusat minggu depan dan keahlian mereka juga akan terlucut selepas menyertai parti baharu. "Setakat ini kita telah menerima keahlian seram... lagi »

PAS telah kerjsama dengan UMNO secara diam2?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 22 jam yang lalu
5 Persoalan Yang Perlu di Jawab... 1. Jika sebelum ini, orang yang paling lantang menafikan bahawa PAS telah mengadakan kerjasama dengan UMNO adalah Timbalan Presiden PAS, Dato' Tuan Ibrahim bin Tuan Man (Official)... Adakah beliau akan terusk menafikan perkara ini sedangkan ia diakui oleh Naib Presiden PAS, Dato' Mohd Amar... 2. Adakah Tindakan PAS tidak turut serta dalam BERSIH 4.0 adalah sebahagian dari "Genjatan Senjata" (Kerjasama Parti PAS dan UMNO)?? Ironinya, Genjatan Senjata ini baru diumumkan oleh Naib Presiden PAS setelah 2 kali UMNO "Kencing" PAS... 3. Bilakah Genjatan... lagi »

Pemimpin kerajaan jangan angkuh titah Sultan Johor

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 22 jam yang lalu
[image: Pemimpin kerajaan jangan angkuh] SHAH ALAM - Ingatlah pepatah Melayu yang sering menyebut 'Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa' titah Sultan Johor, hari ini. Menurut sebuah perkongsian di laman web Facebook Johor Southern Tigers, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar bertitah menasihatkan supaya ahli-ahli politik, antaranya Adun Kempas supaya jangan mencampuri urusan Istana Johor atau cuba membuat kenyataan yang mengaitkan pihak Istana. "Ada juga pemimpin kerajaan yang langsung tidak beradab apabila bercakap dengan melabelkan orang lain sebagai or... lagi »

Kadir: ‘Orang Besar’ character spells Najib’s downfall

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 22 jam yang lalu
The Prime Minister, despite many years in politics, has gotten no closer to the people as his "Orang Besar" character stands in the way. [image: kadir-najib] KUALA LUMPUR: Prime Minister Najib Abdul Razak, despite having been an MP for so many decades, has not gotten any closer to the masses. Indeed, the decades in politics seemed to have reinforced the “Orang Besar” character in him i.e. demanding loyalty while he freely exercises his prerogative. Incidentally, reminded a veteran newsman in his latest blog posting, Najib is one of the four “Orang Besar Berempat” (The Four Chieftains) ... lagi »

Penjawat awam berhak sertai Bersih 4, kata warga guaman OLEH V ANBALAGAN, PENOLONG PENGARANG BERITA

atsixty pada ZAKRI ALI - 22 jam yang lalu
[image: Hakim Mahkamah Persekutuan bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata, pekerja sektor awam bebas melakukan apa yang mereka mahu semasa hujung minggu dan cuti umum. – Gambar fail The Malaysian Insider, 28 Ogos, 2015.] *Hakim Mahkamah Persekutuan bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata, pekerja sektor awam bebas melakukan apa yang mereka mahu semasa hujung minggu dan cuti umum. * *Hakim Mahkamah Persekutuan bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata, pekerja sektor awam bebas melakukan apa yang mereka mahu semasa hujung minggu dan cuti umum* *Kakitangan sektor awam boleh meny... lagi »

Memudaratkan Ketenteraman Awam Atau Ketenteraman Najib Baju Kuning Ni Zahid?

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 22 jam yang lalu
Kononnya pakaian berwarna kuning dan yang mengandungi perkataan 'Bersih 4' dan 'Apa-apa bahan bercetak lain dan risalah yang mendorong kepada perhimpunan Bersih 4'." "mungkin memudaratkan ketenteraman awam", keselamatan dan kepentingan negara jadi ianya diharamkan KDN.. MUNGKIN memudaratkan.. baru mungkin tapi dah diharamkan.. tak faham betul aku.. macam manalah benda-benda macam tu boleh memudaratkan negara, bukan senjata api atau virus pun.. Sebenarnya memudaratkan ketenteraman awam atau ketenteraman Najib ni? Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengharamkan pengg... lagi »

Peristiwa Luar Jangka Akan Berlaku Di Johor Sekiranya..

atsixty pada ZAKRI ALI - 23 jam yang lalu
*Peristiwa Luar Jangka Akan Berlaku Di Johor Sekiranya. Mesyuarat MT UMNO pada 9 September ini bakal menjadi penentuan "hidup dan mati" bagi masa depan politik Muhyiddin Yassin dalam parti itu. * *Jika beliau dipecat, maka berakhirlah sejarah panjangnya bersama parti itu, tetapi kiranya tiada sebarang tindakan dalam mesyuarat itu nanti, bererti selamatlah masa depannya dan kekallah beliau dengan jawatan nombor dua itu sehingga pemilihan UMNO seterusnya. * *Untuk mengambil tindakan terhadap Muhyiddin dalam mesyuarat MT yang berikutnya tentu saja tidak relevan lagi, kecuali jika Tim... lagi »

Inilah 6 Selebriti Malaysia Yang Telah Memeluk Islam

kerengga pada KERENGGA - 23 jam yang lalu
EDITORIAL MH Minggu ini, antara berita yang menjadi tajuk utama di dada akhbar dan laman maya hiburan adalah mengenai penyanyi, Stacy yang kini telah secara rasminya memeluk Islam. Ramai Berikut, Media Hiburan tampilkan enam daripada beberapa selebriti yang telah memeluk Islam sejak beberapa tahun lalu. Semoga kita semua diberi keberkatan. Amin. -mediahiburan-

Bersih 4.0 : Tindakan provokasi telah pun bermula....

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 23 jam yang lalu
Zahid Hamidi bertindak nekad dalam kerakusannya untuk mencegah perhimpunan Bersih 4.0. yang akan bermula esok dengan bertindak ala samseng jalanan. Dia dah keluarkan larangan di seluruh negara pada semua perkara yang berkaitan dengan demonstrasi besar-besaran, termasuk bahan-bahan promosi dan apa-apa barang pakaian yang mempunyai nama perhimpunan dan juga tandatangan kuning. "Mana-mana pakaian berwarna kuning dan yang mengandungi perkataan " Bersih 4" dan " apa-apa bahan bercetak lain dan risalah yang membawa kepada perhimpunan Bersih 4" kerana kedua-dua jenis penerbitan itu adala... lagi »

Derma RM2.6 bilion cubaan heret Malaysia ke kancah perang IS?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 23 jam yang lalu
Fenomena yang sama telah ditunjukkan menerusi tangkapan polis terhadap rakyat negara ini untuk ke negara tersebut bagi menyertai IS dan telahpun ada usaha untuk mengebom negara ini. [image: isis45_600] Adakah Pengakuan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bahawa beliau telah pergi berjumpa dengan salah seorang ahli keluarga diraja Arab Saudi yang menderma RM2.6 bilion kepada Datuk Seri Najib Tun Razak adalah bukti jelas cubaan UMNO untuk mengheret Malaysia ke dalam kancah peperangan dengan militan negara Islam (IS)? Keluarga Diraja Arab Saudi memang menjadi sasaran IS kerana dituduh men... lagi »

Keahlian Anina dalam UMNO gugur secara automatik kata Bung

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 23 jam yang lalu
Perlembagaan parti menetapkan semua ahli tidak boleh membawa kes berkaitan parti ke mahkamah. [image: Anina,-Bung-Mokhtar] PETALING JAYA: Keahlian Anina Saadudin sebagai ahli UMNO gugur secara automatik selepas dia memfailkan saman terhadap Presiden parti, Datuk Seri Mohd Najib Razak. Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Bung Mokhtar Radin berkata, tindakan Anina itu mengheret Presiden dan UMNO ke mahkamah melanggar Perlembagaan parti. Anina yang memfailkan saman terhadap Najib berkaitan dana RM2.6 bilion merupakan Ahli UMNO cawangan Padang Mat Sirat, Langkawi. “Tidak perlu dipecat, kea... lagi »

Anina saman Najib kerana sayangkan UMNO.!!

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 23 jam yang lalu
Dia menjelaskan sangat khuatir dengan tindak tinduk presiden parti itu yang disifatkan boleh menjejaskan imej UMNO [image: Anina-Saadudin,-najib,-umno] PETALING JAYA: Keputusan untuk menyaman Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dibuat kerana mahu menjaga kepentingan dan nama baik UMNO. Dalam kenyataannya, ahli UMNO Cawangan Padang Matsirat, Langkawi, Anina Saadudin menjelaskan tindakan itu dibuat selepas tidak ada seorang pun ahli UMNO yang berkepentingan mengambil tindakan terhadap Najib berhubung derma politik berjumlah RM2.6 bilion yang disalur masuk ke dalam akaun perib... lagi »

Ahli UMNO saman Najib tidak mengejutkan – Hatta Ramli

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 23 jam yang lalu
Tindakan itu sudah dijangkakan berdasarkan keluhan yang disuarakan oleh UMNO dalam mesyuarat bahagian di seluruh negara. [image: hatta-ramli_najib_umno_600] KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli berkata dia tidak terkejut dengan tindakan ahli UMNO yang memfailkan saman ke atas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Katanya, tindakan itu sudah dijangkakan berdasarkan keluhan yang disuarakan ahli UMNO di peringkat akar umbi dalam mesyuarat bahagian seluruh negara sejak awal bulan ini. “Perkara ini merupakan lanjutan teriakan, bukan sahaja oleh pembangkang dan rak... lagi »

Bersih 4.0: Sarawak Beri Lampu Hijau

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 23 jam yang lalu
*KUCHING:* Kerajaan negeri Sarawak memberi lampu hijau kepada penganjur Bersih 4 untuk mengadakan perhimpunan yang dirancang itu di padang Song Kheng Hai di sini esok. Sehubungan itu, Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem menasihati peserta perhimpunan agar mengekalkan cara Sarawak melaksanakan segala urusan -- dengan lancar dan aman. Beliau berkata kerajaan negeri menawarkan padang Song Kheng Hai dan Stadium Negeri kepada penganjur Bersih untuk mengadakan perhimpunan itu, dan mereka memilih padang Song Kheng Hai. Katanya kebenaran itu diberi selepas kerajaan negeri berunding dengan ... lagi »

Restoran mamak tidak terjejas dengan Bersih 4.0

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 23 jam yang lalu
Peserta yang menyertai himpunan Bersih 4.0 akan berasa lapar dan makan ke kedai pada waktu petang dan malam. [image: Noorul-Hassan-Saul_presma_600] PETALING JAYA: Himpunan Bersih 4.0 yang diadakan pada hujung minggu ini tidak akan menjejaskan perniagaan restoran mamak di ibu negara. Sebaliknya perniagaan mereka akan berjalan seperti biasa kerana peserta yang lapar akan makan di restoran berkenaan. Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim (Presma), Noorul Hassan Saul, mengakui ia mungkin terjejas pada masa tertentu tetapi akan dapat ditampung di sebelah malam. “Dia (Perhimpunan Bers... lagi »

BERSIH 4: Unit amal larang pakai seragamnya

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 23 jam yang lalu
Unit Amal PAS hari ini melarang anggotanya memakai seragam jabatan itu dan sebarang pakaian yang mempunyai lambangnya dalam perhimpunan BERSIH 4 bermula esok. Ketua Pengarah Jabatan Amal Malaysia Mohd Nasree Mohd Aris juga memberi amaran mengambil tindakan undang-undang jika ada individu bukan anggota yang memakai seragam mereka, lapor *Harakahdaily*. Nasree juga berkata tidak akan bertanggungjawab ke atas mana-mana anggotanya yang melanggar arahan dan jika berlaku kejadian tidak diingini segala liabiliti akan ditanggung sendiri individu itu. Beliau juga memaklumkan tidak menerima ara... lagi »

Tengku Adnan, bagaimana Bersih boleh sama dengan rusuhan Low Yat?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 23 jam yang lalu
oleh V Shuman Rapat umum Bersih 4 yang akan diadakan pada 29-30 Ogos boleh berakhir seperti rusuhan Low Yat, amaran diberikan oleh seorang ahli Umno. Orang tersebut tidak lain tidak bukan ialah Menteri Wilayah Persekutan Tengku Adnan Tengku Mansor, yang kebelakangan ini, hanya mengeluarkan kenyataan “macam keluar dari kepala lutut”. Dalam sebuah temuramah dengan *Malay Mail Online*, Tengku Adnan memberikan amaran bahawa ada kemungkin peserta perarakan berada di bawah pengaruh dadah, sama seperti penyagak yang terlibat dalam kejadian rusuhan di kompleks membeli belah itu. “Jangan ... lagi »

Keahlian Anina dalam UMNO gugur secara automatik kata Bung

PBO™ pada pen buruk online ™ - Sehari yang lalu
Perlembagaan parti menetapkan semua ahli tidak boleh membawa kes berkaitan parti ke mahkamah. PETALING JAYA: Keahlian Anina Saadudin sebagai ahli UMNO gugur secara automatik selepas dia memfailkan saman terhadap Presiden parti, Datuk Seri Mohd Najib Razak. Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Bung Mokhtar Radin berkata, tindakan Anina itu mengheret Presiden dan UMNO ke mahkamah melanggar

Syed Ali: Saman Anina tidak wakili Umno

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - Sehari yang lalu
Ketua Umno bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee berkata, saman yang dikemukakan oleh seorang anggotanya, Anina Saauddin ke atas Datuk Seri Najib Razak tidak mewakili parti itu ataupun anggotanya yang berjumlah tiga juta orang. Syed Ali turut menyalahkan media yang didakwanya melaporkan kes tersebut dengan tajuk yang “putar belit” apabila menyebut Umno memulakan saman ke atas Najib. Beliau seterusnya mempersoalkan bagaimana tindakan undang-undang yang dilakukan oleh seorang ahli dapat mencerminkan hasrat tiga juta orang anggotanya. “Saya percayua anggota parti berhak unt... lagi »

BERSIH 4.0 - Semua Laman Web Berkaitan Demo Esok Disekat SKMM

atsixty pada ZAKRI ALI - Sehari yang lalu
*Laman web BERSIH dilaporkan telah disekat dari internet mulai lewat petang semalam.Pengguna penyedia perkhidmatan tertentu telah melaporkan tidak dapat mengakses laman web tersebut, dengan mendapat paparan halaman 404 yang menunjukkan laman web ini tidak boleh diakses.Langkah itu ekoran amaran Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) semalam bahawa semua laman web yang "menggalakkan" perhimpunan yang dirancang hujung minggu ini untuk mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak meletak jawatan, akan disekat dengan mendakwa "laman web itu boleh... lagi »

Pejabat Pos Lembab - Wanita Mengamuk Apabila Sistem Offline

atsixty pada ZAKRI ALI - Sehari yang lalu
*BACHOK: Gara-gara terlalu lama menunggu gilirannya di pejabat pos dan semasa sampai gilirannya alat biometrik cap jari pula "offline" menyebabkan seorang wanita telah mengamuk di Pejabat Pos Bachok, Jalan Besar di sini semalam.Berdasarkan cerita sumber yang kami terima, kejadian ini berlaku kira-kira jam 1 petang wanita berumur 40-an berkenaan telah menuggu nombor gilirannya untuk mengeluarkan wang daripada akaun Amanah Saham Bumiputera.Punca kemarahannya berdasarkan sumber adalah kerana pejabat pos berkenaan hanya beroperasi satu kaunter dari empat kaunter yang ada dan set... lagi »

Tindakan tatatertib jika anggota MCA sertai Bersih 4, kata Chew

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Naib Presiden MCA Datin Paduka Chew Mei Fun berkata MCA mempunyai mekanisme untuk menjalankan siasatan terhadap ahlinya yang menyertai atau terlibat dalam perhimpunan Bersih 4. – Gambar fail The Malaysian Insider, 28 Ogos, 2015.] Naib Presiden MCA Datin Paduka Chew Mei Fun berkata MCA mempunyai mekanisme untuk menjalankan siasatan terhadap ahlinya yang menyertai atau terlibat dalam perhimpunan Bersih 4. Ahli MCA yang didapati terlibat dalam perhimpunan haram Bersih 4 di ibu negara akan dikenakan tindakan tatatertib, kata Naib Presiden MCA Datin Paduka Chew Mei Fun. Beliau b... lagi »

Bersih 4.0: 'Ketua Pemuda MCA, tarik balik pendirian kamu' - Azwan Bro

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Bersih 4.0: 'Ketua Pemuda MCA, tarik balik pendirian kamu' - Azwan Bro] *KUALA LUMPUR*: Ketua Pergerakan Pemuda MCA, Chong Sin Woon diberi kata dua untuk menarik semula kenyataan untuk tidak akan mengambil tindakan kepada mana-mana ahli parti itu yang menyertai perhimpunan Bersih 4.0 pada Sabtu. Timbalan Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN) yang juga Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairul Azwan Harun menegaskan, amaran turut diberikan kepada Sin Woon kerana kedudukannya sebagai anggota pentadbiran Kerajaan. "Ingin saya ingatkan Sin Woon bahawa dia memegang jawatan sebagai Naib Pe... lagi »

.

Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - Sehari yang lalu
. ------------------------------ Sekat web Bersih tindakan bodoh Posted: 27 Aug 2015 08:13 PM PDT *MARAH JUMAAT* *Khabarnya* laman web Bersih 4 telah disekat daripada dijengoki orang ramai. Sejak petang semalam laman itu yang menjadi perantara antara penganjur dengan rakyat tidak dapat diakses. Sebelum ini Menteri Multi Media dan Komunikasi Salleh Said Kruak ada membayangkan laman web yang mempromosikan Bersih akan disekat. Kalau kegagalan web Bersih diakses itu kerana, ia benar disekat ia adalah satu tindakan yang dayus dan bodoh. Tindakan itu tidak memberi apa-apa makna dan e... lagi »

BERSIH 4 : Demi Negara Demi Rakyat!

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

RM2.6B: Saman Najib 'Tidak Bertindak Sendirian'

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

Sultan Johor Beri Amaran Kepada Orang Umno

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

BERSIH 4: Ada tak mahu turun tapi tuntut Najib undur

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

RM2.6B: Saya tak bersendirian, kata Wanita Umno Langkawi saman Najib

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Anggota Wanita Umno Anina Saadudin bercakap semasa tiba di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Jalan Duta, Kuala Lumpur hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 28 Ogos, 2015.] Anggota Wanita Umno Anina Saadudin bercakap semasa tiba di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Jalan Duta, Kuala Lumpur hari ini. Anggota Wanita Umno yang memfailkan saman terhadap presiden parti Datuk Seri Najib Razak dan setiausaha kerja Datuk Ab Rauf Yusoh hari ini mendakwa, beliau yakin mendapat sokongan daripada ahli parti yang lain. Anina Saadudin, ahli Umno bahagian Langkawi yang baru-bar... lagi »

Sultan Johor beri amaran keras pada 2 ahli politik Umno

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Sultan Johor Sultan Ibrahim Iskandar hari ini memberi amaran keras kepada dua ahli politik Umno. Baginda “menasihatkan” ahli politik, khususnya anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kempas Tengku Putra Haron Aminurrashid Tengku Hamid Jumat supaya tidak campur urusan istana atau membuat kenyataan mengaitkan istana. Sultan Ibrahim juga memberi amaran keras kepada menteri pelancongan Datuk Seri Nazri Aziz yang sebelum ini memberi amaran untuk “membelasah” Tengku Mahkota Johor (TMJ) jika baginda campur tangan dalam politik. “Ada juga pemimpin kerajaan yang langsung tidak beradab apabila be... lagi »

RoS tolak permohonan GHB guna nama "Parti Progresif Islam"

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, ini kerana Islam adalah hak untuk semua yang beragama Islam dan penggunaan nama itu pada parti politik hanya boleh menyebabkan kekeliruan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 28 Ogos, 2015.] Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, ini kerana Islam adalah hak untuk semua yang beragama Islam dan penggunaan nama itu pada parti politik hanya boleh menyebabkan kekeliruan. Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) menolak permohonan Gerakan Harapan Baru (GHB) untuk menggunakan nama ... lagi »

Penjawat awam berhak sertai Bersih 4, kata warga guaman

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Hakim Mahkamah Persekutuan bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata, pekerja sektor awam bebas melakukan apa yang mereka mahu semasa hujung minggu dan cuti umum. – Gambar fail The Malaysian Insider, 28 Ogos, 2015.] Hakim Mahkamah Persekutuan bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata, pekerja sektor awam bebas melakukan apa yang mereka mahu semasa hujung minggu dan cuti umum. Kakitangan sektor awam boleh menyertai perhimpunan Bersih 4 hujung minggu ini kerana mereka hanya menjalankan hak demokratik masing-masing, kata seorang hakim bersara dan para peguam. Mereka berkata, pen... lagi »

Pelajar universiti boleh sertai Bersih 4, kata timbalan menteri

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Timbalan Menteri Pendidikan Chong Sin Woon, larangan ke atas pelajar universiti dan kolej daripada menyertai Bersih 4 tidak terpakai berikutan pindaan terhadap Akta Universiti & Kolej Universiti 1971 (AUKU) 4 tahun lepas. – Gambar fail The Malaysian Insider, 28 Ogos, 2015.] Timbalan Menteri Pendidikan Chong Sin Woon, larangan ke atas pelajar universiti dan kolej daripada menyertai Bersih 4 tidak terpakai berikutan pindaan terhadap Akta Universiti & Kolej Universiti 1971 (AUKU) 4 tahun lepas. Pelajar institusi pengajian tinggi kini dibenarkan menyertai perhimpunan 34 jam Be... lagi »

SKMM sekat empat web promosi BERSIH 4

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah menyekat empat laman sesawang yang menyebar maklumat program perhimpunan haram Bersih 4, setakat 6 petang ini. Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Mohd Salleh Said Keruak berkata empat laman sesawang berkenaan ialah http://bersih.org, http://globalbersih.org, http://www.bersih.org dan http://www.globalbersih.org. "Setakat ini saya dimaklumkan bahawa empat laman sesawang telah disekat," katanya kepada Bernama ketika dihubungi di Kuala Lumpur, hari ini. SKMM dalam kenyataan semalam menegaskan akan menyekat mana-man... lagi »

Kerajaan Umno@BN haramkan baju BERSIH 4

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan warta kerajaan melarang pemakaian "apa-apa pakaian berwarna kuning" dan yang mengandungi perkataan "Bersih 4" berkuatkuasa hari ini. Perintah itu juga melarang apa-apa bahan bercetak lain dan risalah yang mendorong kepada perhimpinan itu. Perintah tersebut dikeluarkan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi. Ia disiarkan di laman web Pejabat Peguam Negara. Larangan dalam Perintah Mesin Cetak dan Penerbitan (Kawalan Hasil Penerbitan Tidak Diingini) 2015 menyebut: "Percetakan, pengimportan, penghasilan, penghasilan semula, penerbitan, penj... lagi »

RoS tolak permohonan GHB guna nama Parti Progresif Islam

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - Sehari yang lalu
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, ini kerana Islam adalah hak untuk semua yang beragama Islam dan penggunaan nama itu pada parti politik hanya boleh menyebabkan kekeliruan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 28 Ogos, 2015. Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) menolak permohonan Gerakan Harapan Baru (GHB) untuk menggunakan nama Parti Progresif Islam sebagai nama parti baharu yang hendak ditubuhkan. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, ini kerana Islam adalah hak untuk semua yang beragama Islam dan penggunaan n... lagi »

Gambar Photobombs Selebriti Antarabangsa Yang Melucukan

Nas Rul pada dairishare - Sehari yang lalu
What would be if a celebrity photobombs? It's funny!

PAS SEMAKIN GANJIL

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sehari yang lalu
[image: Pas semakin ganjil] Pas semakin ganjil Posted By: Redzuanon: August 26, 2015 Print Email Oleh: Dr Hamzah Jaafar Secara zahirnya, kita nampak Pas mula jadi ganjil semasa meletakkan calon-calon di 6 daripada 7 kawasan PRU 13 yang mengakibatkan pertndingan tiga penjuru. Tak kira pandangan negatif atau positif, Langkah Kajang telah mbongkar wajah pimpinan Pas yg sebenar.Dari menolak keputusan AJK Pas Pusat, hingga keluar kenyataan yang menghina Presiden Parti rakan. *Senario 1 :* ‘ Wan Azizah tak ada kebolehan memimpin ‘- disambut redha oleh Wan Azizah. Wan Azizah dan PKR tidak m...lagi »

KEMENTERIAN DALAM NEGERI (KDN) HARAMKAN PAKAIAN KUNING, PERKATAAN "BERSIH 4".

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - Sehari yang lalu
*Kementerian Dalam Negeri mengharamkan pakaian kuning serta pakaian dengan perkataan "Bersih 4" dan bahan juga cetak berkaitan dengan perhimpunan yang bakal berlangsung esok dan Ahad di Kuala Lumpur dan beberapa bandar lain.Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengeluarkan perintah tersebut di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, yang berkuat kuasa hari ini.Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengeluarkan perintah tersebut di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, yang berkuat kuasa hari ini.Perintah Mesin Cetak dan Penerbitan (K... lagi »

Apa kesudahan kisah Najib? by paklang Oleh Raja Ahmad Iskandar

atsixty pada ZAKRI ALI - Sehari yang lalu
*[image: Zar Ali's photo.] Al-Hiss Rakyat Malaysia dikejutkan dengan berita yang hangat diperkatakan masyarakat kampung, di kedai kopi sehinggalah masyarakat antarabangsa di sidang Parlimen mereka disebabkan sumbangan derma kepada seorang yang bernama Datuk Seri Najib Razak. * * Siapa tidak mengenali Najib yang ketika itu perdana menteri merangkap menteri kewangan dan juga presiden Umno yang menerima sumbangan derma yang “dikatakan” berjumlah AS$700 juta (RM 2.6 bilion), adakah ianya benar? * * Melalui enjin carian Google menerusi kata kunci “Najib RM2.6 bilion” terdapat pelbagai k... lagi »

Alasan Zahid Hamidi kenapa Parti Progresif Islam yang didaftarkan GHB ditolak

kerengga pada KERENGGA - Sehari yang lalu
MARANG: Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) menolak permohonan Gerakan Harapan Baru (GHB) untuk menggunakan nama Parti Progresif Islam sebagai nama parti baharu yang hendak ditubuhkan. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, ini kerana Islam adalah hak untuk semua yang beragama Islam dan penggunaan nama itu pada parti politik hanya boleh menyebabkan

AJK PAS PAHANG SERTAI GHB

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sehari yang lalu
[image: AJK Pas Pahang sertai GHB] AJK Pas Pahang sertai GHB Posted By: Redzuanon: August 28, 2015 Print Email Pas Pahang menerima satu lagi tamparan hebat apabila AJK Pas Negeri seorang peguam bernama Fadly mengumumkan secara rasmi menyertai Gerakan Harapan Baharu. Pengumuman itu dibuat dalam majlis GHB di Rompin malam tadi yang turut dihadiri oleh pemimpin GHB Pusat Mazlan Aliman dan Penyelaras GHB Pahang Dr Hamzah Jaaffar. Fadly merupakan bekas calon Pas Dun Pulau Tioman dalam pilihan raya umum ke 13

Sultan Johor sound Nazri Aziz jangan angkuh kerana nak 'belasah' TMJ

kerengga pada KERENGGA - Sehari yang lalu
Mohamad Fadli PETALING JAYA: Sultan Johor, Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar memberi amaran kepada Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz supaya jangan angkuh. Beliau bertitah demikian susulan Nazri yang dilaporkan mahu menyerang anakanda baginda,, Tuanku Mahkota Johor (TMJ), Tuanku Ismail ibni Sultan Ibrahim. Baginda mempersoalkan adakah

HARAPAN BARU AMBIL ALIH PEJABAT PAS JELEBU

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sehari yang lalu
[image: Harapan Baru ambil alih pejabat Pas Jelebu] Harapan Baru ambil alih pejabat Pas Jelebu Posted By: Redzuanon: August 28, 2015 Print Email JELEBU – Seramai 24 orang daripada 28 Ahli Jawatankuasa termasuk ahli Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) kawasan itu mengisytiharkan keluar parti berkuatkuasa hari ini. Sehubungan itu, Pejabat Pas kawasan itu ditutup dan akan menjadi pejabat operasi Harapan Baru kawasan berkenaan. Timbalan Pengerusi Harapan Baru Jelebu, Muhammed Zabidi Abdullah (dua dari kanan) berkata, mereka akan menghantar surat perletakan jawatan kepada Pas Pusat minggu... lagi »

BERSIH 4: LIMA LOKASI TELAH DITETAPKAN

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sehari yang lalu
[image: Bersih 4: Lima lokasi telah ditetapkan] Bersih 4: Lima lokasi telah ditetapkan Posted By: Pentadbiron: August 28 , , 2015 Print Email Terdapat lima lokasi yang telah ditetapkan bagi perhimpunan aman Bersih 4 untuk menuju ke Dataran Merdeka pada 29 dan 30 Ogos nanti. Antara lokasi yang terlibat adalah, Masjid Negara, Brickfields, Pasar Seni, Menara Maybank dan di hadapan komples beli belah Sogo. Menurut Pengerusinya, Maria Chin Abdullah, kelima-lima lokasi tersebut merupakan kawasan yang berdekatan dengan dataran Merdeka dan memudahkan rakyat di negara ini turun beramai-ramai k... lagi »

‘DERMA’ RM2.6 BILION: ADAKAH NAJIB DIBIARKAN BEGITU SAHAJA?

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sehari yang lalu
[image: 'Derma' RM2.6 bilion: Adakah Najib dibiarkan begitu sahaja?] ‘Derma’ RM2.6 bilion: Adakah Najib dibiarkan begitu sahaja? Posted By: Pentadbir, 2015 Print Email Oleh: Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss Rakyat Malaysia dikejutkan dengan satu berita yang hangat diperkatakan oleh masyarakat kampung di kedai kopi sehinggalah masyarakat antarabangsa di Sidang Parlimen mereka disebabkan sumbangan derma kepada seorang yang bernama Dato’ Sri Haji Mohammad Najib Tun Haji Abdul Razak. Siapa tidak kenal Dato’ Sri Najib yang ketika itu Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan Malay... lagi »

HIMPUNAN BERSIN 4.0 PERTAHAN KUASA MORAL RAKYAT – MAT SABU

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sehari yang lalu
[image: Himpunan Bersin 4.0 pertahan kuasa moral rakyat - Mat Sabu] Himpunan Bersin 4.0 pertahan kuasa moral rakyat – Mat Sabu Posted By: Redzuanon: August 28, 2015 Print Email *KENYATAAN MEDIA:* Negara kita sedang berhadapan dengan pelbagai skandal yang sangat menjolok mata, pembohongan melampau, pemerkosaan hak rakyat, dan salah urus kekayaan negara, seolah tiada lagi batasnya. 2. Pemimpin negara bertindak sesuka hati, para pegawai pelaksana undang-undang disingkir, suara yang menegur diugut dan ditekan, dan rakyat dibohongi saban hari. 3. Ekonomi negara pula sangat tenat. Nilai Rin...lagi »

AHLI UMNO SAMAN NAJIB, TUNTUT SEBAHAGIAN DARI AS$650J

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sehari yang lalu
[image: Ahli Umno saman Najib, tuntut sebahagian dari AS$650j] Ahli Umno saman Najib, tuntut sebahagian dari AS$650j Posted By: Redzuanon: August 28, 2015 Print Email Keadaan menjadi semakin panas dalam Umno, apabila seorang anggota yang mendakwa mewakili parti, memfailkan saman terhadap Presidennya, Datuk Seri Najib Abdul Razak, untuk mendapatkan kembali sebahagian daripada RM2.6 bilion yang diakwa sumbangan derma untuk parti itu yang dikatakan telah dipindahkan ke luar negeri. Sebahagian besar daripada dana itu, yang mana Wall Street Journal, mendakwa telah didepositkan ke dalam ak... lagi »

Kikikikiki....Jom ketawakan mereka ...kikikiki...!!

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - Sehari yang lalu
Kesian nengokan wala'un yang mengutuk kerajaan Iran bila satu papan iklan di pusat bandar Tel Aviv terpampang mengumumkan pembukaan kedutaan Iran di situ... Salah satu contohnya ialah Kikikiki berikut: Iklan itu dihias dengan bendera negara Iran dan Israel bersilang dipasang pada bangunan tinggi lima tingkat. "Akan dibuka di sini tidak lama lagi - Kedutaan Iran di Israel," tulisan Hebrew terpampang megah! Juga turut dipaparkan nombor telepon tempatan untuk dihubungi.... Tetapi ternyata ia sebenarnya adalah satu aksi pablisiti besar-besaran dari pembuat filem komedi Israel yang... lagi »

GHB Ambil Alih Pejabat PAS Jelebu, 17 Pemuda PAS Sri Gading Letak Jawatan...

Green Boc pada KELAB GREENBOC - Sehari yang lalu
Jelebu - Seramai 24 orang daripada 28 Ahli Jawatankuasa termasuk ahli Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) kawasan itu mengisytiharkan keluar parti berkuatkuasa hari ini, demikian lapor Sinar Harian. Sehubungan itu, *Pejabat Pas kawasan itu ditutup dan akan menjadi pejabat operasi Harapan Baru kawasan berkenaan*. Timbalan Pengerusi Harapan Baru Jelebu, Muhammed Zabidi Abdullah berkata, mereka akan menghantar surat perletakan jawatan kepada Pas Pusat minggu depan dan keahlian mereka juga akan terlucut selepas menyertai parti baharu. "Setakat ini kita telah menerima keahlian sera... lagi »

Eksklusif!! Muhyiddin Setuju Kepalai Bersih 4.0

canang pada Cananglahnie - Sehari yang lalu
Jawatankuasa Bersih 4.0 hari ini dengan sukacitanya akan mengumumkan persetujuan dan kesediaan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk turut serta, malah mengepalai himpunan Bersih 4.0 yang akan dilangsungkan bermula hari ini hingga 31 Ogos nanti. Menurut satu kenyataan yang akan dikeluarkan jam 10 pagi nanti, persetujuan Muhyiddin ini disampaikan sendiri oleh salah seorang dari dua Setiausaha Politiknya. Justeru, penyertaan Muhyiddin diharap dapat menarik semua penyokongnya seperti Datuk Seri Shafie Afdal, Umi Hafilda dan lain-lain untuk turut serta me... lagi »

PANAS - Sultan Johor Beri Amran Keras Kepada 2 Orang Ahli Politik Umno

atsixty pada ZAKRI ALI - Sehari yang lalu
*Sultan Johor Sultan Ibrahim Iskandar hari ini memberi amaran keras kepada dua ahli politik Umno.Baginda “menasihatkan” ahli politik, khususnya anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kempas Tengku Putra Haron Aminurrashid Tengku Hamid Jumat supaya tidak campur urusan istana atau membuat kenyataan mengaitkan istana.Sultan Ibrahim juga memberi amaran keras kepada menteri pelancongan Datuk Seri Nazri Aziz yang sebelum ini memberi amaran untuk “membelasah” Tengku Mahkota Johor (TMJ) jika baginda campur tangan dalam politik.“Ada juga pemimpin kerajaan yang langsu... lagi »

Artis wanita ini upah samseng pukul bekas teman lelaki (Gambar)

kerengga pada KERENGGA - Sehari yang lalu
Foto laporan polis dan mangsa yang didakwa dipukul. SEORANG wanita mendakwa seorang artis wanita telah mengupah beberapa lelaki untuk memukul teman lelakinya yang juga merupakan bekas teman lelaki artis tersebut. Menerusi laman Instagram seorang wanita mengatakan sedang membuat laporan polis berikutan kejadian itu. "Do report polis now (sedang buat laporan polis sekarang). Kau tunggu

KAJIAN MERDEKA CENTRE DAPATI HIMPUNAN BERSIH 4.0 KALI INI MAJORITI PESERTANYA ADALAH MASYARAKAT CINA DAN PENDUDUK BANDAR

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - Sehari yang lalu
*Orang ramai nampaknya berpecah dalam pandangan mereka mengenai perhimpunan Bersih 4.0 hujung minggu ini dengan 43% yang menyokong acara tersebut dan 47% sebaliknya.* *Angka itu diperolehi daripada kajian yang dijalankan baru-baru ini oleh Merdeka Center pada 1,010 responden.* *Apabila dibezakan oleh jantina, kaji selidik itu mendapati bahawa penyokong perhimpunan itu kebanyakannya lelaki (48%), pengundi bandar (51%) dan mereka yang berpendapatan peringkat pertengahan atau lebih (57%).* *Kaji selidik itu juga mendapati bahawa masyarakat Cina yang paling menyokong perhimpunan te... lagi »

BLOGGER 91 : FANIKATUN.COM

MILx HASHIM pada #JMBELOG.blogspot.com - Sehari yang lalu
[image: Fanikatun Creative House] Fanikatun.com

Bekas orang nombor dua SB sedia terima hukuman kerana cakap benar dan jujur

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Bekas timbalan pengarah Cawangan Khas Datuk Abdul Hamid Bador sebelum ini memberitahu media tentang pertukaran tugas beliau ke Jabatan Perdana Menteri dan bersedia menerima surat tunjuk sebab kerananya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 28 Ogos, 2015.] Bekas timbalan pengarah Cawangan Khas Datuk Abdul Hamid Bador sebelum ini memberitahu media tentang pertukaran tugas beliau ke Jabatan Perdana Menteri dan bersedia menerima surat tunjuk sebab kerananya. Bekas timbalan pengarah Cawangan Khas Datuk Abdul Hamid Bador berkata, beliau menjangka akan menerima surat tunjuk sebab ... lagi »

Bersih 4: Polis Kuching tutup 7 jalan menuju Padang Merdeka

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Ketua Polis Daerah Kuching Asisten Komisioner Roslan Bek Ahmad berkata bagi menjaga ketenteraman awam ketika perhimpunan Bersih 4, polis menutup jalan-jalan yang menuju ke Padang Merdeka bermula 8 pagi esok sehingga 12 tengah malam 30 Ogos. – Gambar fail The Malaysian Insider, 28 Ogos, 2015.] Ketua Polis Daerah Kuching Asisten Komisioner Roslan Bek Ahmad berkata bagi menjaga ketenteraman awam ketika perhimpunan Bersih 4, polis menutup jalan-jalan yang menuju ke Padang Merdeka bermula 8 pagi esok sehingga 12 tengah malam 30 Ogos. Polis Kuching akan menutup 7 jalan menuju ke... lagi »

GHB sertai Bersih 4 sepenuhnya, ganti PAS yang boikot

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Ketika PAS tidak menyertai Bersih 4, kesemua pemimpin dan ahlinya yang menyertai Gerakan Harapan Baru (GHB) bakal turun menyertai himpunan kali ini yang akan bermula esok. Mereka akan ditempatkan di kesemua 5 pusat himpunan utama di tengah-tengah bandaraya dengan Masjid Negara menjadi tumpuan kepimpinan mereka yang dipecahkan mengikut negeri asal. Pengerusi GHB, Mohamad Sabu bersama timbalannya Salahudin Ayub akan berhimpun di Masjid Negara bersama pemimpin GHB dari Pulau Pinang, Perlis dan Kedah. Turut sama di kawasan itu Datuk Dr Mujahid Yusuf, Mohd Sany Hamzan, Anuar Tahir, Datu... lagi »

INILAH PERANGAI ORANG KITA...

Na'im Nikmat pada Na'im Nikmat @blog - Sehari yang lalu
Memang betul pun...

Mulut orang

MILx HASHIM pada #JMBELOG.blogspot.com - Sehari yang lalu
#mulutorangsusahnaktutup

Bersih 4: Police take down posters threatening participants

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

DAP, PKR, GHB tawar 2,000 anggota kawal keselamatan BERSIH 4

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

(Bersih4Malaysia) Noor Farida Ariffin: Sertai Bersih 4, Bersihkan Kerajaan Kita

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

DAP dapat risalah ‘Cina turun BERSIH, sedialah mandi darah’

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

Bersih 4 bukan perhimpunan keganasan tetapi pesta rakyat, kata The BangsArt

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Vokalis kumpulan muzik BangsArt Amir Abd Hadi semasa temuramah di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur pada 25 Ogos, 2015. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 28 Ogos, 2015.] Vokalis kumpulan muzik BangsArt Amir Abd Hadi semasa temuramah di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur pada 25 Ogos, 2015. Menyifatkan Perhimpunan Bersih 4 sebagai satu perhimpunan aman dan bersih, vokalis kumpulan muzik anak muda The BangsArt, Amir Abd Hadi berkata himpunan berbilang kaum itu bagaikan satu pesta yang mempunyai satu pembaharuan dan membantah pentadbiran yang korup. Meskipun buat pertama k... lagi »

Bekas peguam PAS bantu BERSIH 4

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Sekumpulan peguam yang pernah bergiat dalam Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) dalam Pemuda PAS, menubuhkan NGO bagi memantau perhimpunan BERSIH 4 dan membantu memberi khidmat guaman kepada peserta. Presiden Pertubuhan Pengamal Undang-undang dan Hak Asasi Manusia Malaysia (ProGuam) Norazmir Zakaria berkata selain itu mereka juga akan memantau lokap atau balai polis bagi tujuan prosiding reman jika berlaku tangkapan. "ProGuam menyatakan sokongan kepada penganjuran Bersih 4. Sebagai komitmen ProGuam kepada Bersih 4, ProGuam menyediakan 80 orang peguam yang akan berkhidm... lagi »

Surat terbuka kepada PM: Ke mana duit kami pergi?

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - Sehari yang lalu
*SYAHIR SULAIMAN | 28 Ogos 2015.* “Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertaqwa, pastilah kami akan melimpahkan kepada mereka barakah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu; Maka kami seksa mereka disebabkan perbuatannya” (Al-A’raf: 96) YAB Datuk Seri, Tidak dapat dinafikan, negara kini berhadapan dengan ketidakstabilan politik dan ekonomi. Pertumbuhan KDNK diunjur malar, inflasi terus menjalar, defisit kian melebar, hutang kerajaan makin mengakar, tabungan rakyat semakin sukar, dan terkini Ringgit sudah hilang kadar. Untuk pengetahu... lagi »

BERSIH 4: Pelajar USM sertai perhimpunan akan diambil tindakan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Tindakan tatatertib boleh diambil ke atas pelajar tersebut berdasarkan kepada kaedah-kaedah Universiti Sains Malaysia (Tatatertib Pelajar-Pelajar) 1999. [image: ADNAN_HUSSEIN_usm_600] PETALING JAYA: Universiti Sains Malaysia (USM) memberi amaran akan mengambil tindakan tegas terhadap pelajarnya yang menyertai perhimpunan haram. [image: usm-latter]Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal dan Pembangunan Pelajar USM, Prof Datuk Dr Adnan Hussen berkata, larangan itu dikeluarkan kerana perhimpunan tersebut boleh menjejaskan keselamatan negara. “Semua pelajar Universiti Sains Malaysia adalah dilar... lagi »

Jangan biar presiden keseorangan ampu Zahid

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Semua pemimpin Umno di peringkat bahagian hingga ke akar umbi diingatkan agar keluar daripada zon selesa dan tidak bermegah dengan jawatan yang mereka sandang sehingga lupa amanah kepada parti. Timbalan Perdana Menteri dan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pemimpin yang dipilih oleh anggota peringkat akar umbi perlu sedar tanggungjawab besar mereka adalah untuk memastikan Barisan Nasional (BN) kekal memerintah pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) akan datang. "Kita perlu melakukan muhasabah, apa yang telah silap kita lakukan. Allah mahu menguji kita akibat k... lagi »

NGO bumi: 'Terima kasih' Ambiga

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Sebuah NGO memperjuangkan masa depan golongan bumiputera hari ini 'berterima kasih' kepada bekas pengerusi bersama BERSIH, Datuk S Ambiga kerana menyedarkan kumpulan pribumi itu untuk bangkit membuat tuntutan kepada kerajaan. Pengerusi Penganjur Suara Bumiputera Datuk Zulkarnain Mahdar tampil membuat tujuh daripada 50 tuntutan berkaitan nasib bumiputera berkaitan pelbagai isu termasuk agama, pendidikan, ekonomi dan harta tanah. Beliau berkata kesedaran itu timbul melalui himpunan BERSIH yang dianjurkan Ambiga sebelum ini. "Kami juga berterima kasih kepada Datuk Ambiga Srevanesan keran... lagi »

#

Tiada ulasan: