Google+ Badge

Isnin, 3 Oktober 2016

6101. "Melayu umpama buah manggis, berwaspadalah dengan mereka"

Bismillahirrohmanirrohim.
Alhamdulillahirobbilalaamiin.
Kenapa Kerajaan Islam Melayu dahulu tumbang? "Orang Melayu ini seperti Buah Manggis" - Kata Pahlawan Mat Kilau (1969). 

AL-FATIHAH
(DALAM MEMORI PEJUANG NEGARA)


Jika dilihat Sejarah Kerajaan Islam Melayu dari Zaman Kesultanan Kedah Tua,bKerajaan Melayu Melaka, Kerajaan Acheh, Kerajaan Johor-Riau-Lingga-Pahang atau Kerajaan Mataram di Jawa sekali pun, Kerajaan tersebut tumbang bukanlah disebabkan Kekuatan Armada Tentera Penjajah..

Kerajaan tersebut tumbang kerana "Senjata Makan Tuan" iaitu Budaya Menikam dari Belakang yang masih diamalkan orang Melayu hingga kini..

Budaya "Api dalam Sekam" yang menular dalam Pemerintahan akhirnya menjadi "Musuh Dalam Selimut" yang masih sukar dibendung..

Lihat sahaja kekalahan Dol Said di Naning pada tahun 1831..

-Rujuk Kisah Perang Naning 1 dan 2..

(Dol Said Dikhianati Oleh Pengikutnya Yang Berpaling Tadah Kepada Penjajah Setelah Diberi Ganjaran Beberapa Keping Wang Emas)

Dol Said bukanlah calang-calang Orangnya, bukan sahaja hebat dari segi Kepahlawanannya bertarung dengan Musuh.. tetapi ketinggian Ilmu Kerohanian Agamanya..

Beliau tewas bukanlah disebabkan Penjajah atau Musuh itu lebih hebat ketika berperang, tetapi tewas disebabkan wujudnya orang-orang yang seBangsa dan seAgama yang menjadi "Talam Dua Muka" dan sanggup berpaling tadah terhadap perjuangan mereka sendiri..

Demikian juga masalah yang dihadapi oleh Dato Bahaman Orang Kaya Semantan, Mat Kilau dan Tok Gajah Imam Rasu yang pernah di serang Penjajah di Tembeling hingga dikatakan terpaksa berundur di sempadan Siam.. Mereka berundur bukan kerana takut pada Penjajah tetapi berundur kerana tidak mahu lebih ramai rakan-rakan yang menjadi korban akibat pengkhianatan Orang Melayu itu sendiri..

(Mat Kilau dikhianati segelintir Orang Melayu yang memberitahu Penjajah pegerakkan dan persembunyian Mat Kilau di Tembeling, Jerantut dan persembunyiannya di beberapa Kubu penting hingga beliau terpaksa berlindung dengan Tok Ku Paloh, Terengganu)

Semasa kemunculan Mat Kilau pada tahun 1969, beliau pernah ditanya oleh beberapa kenalan termasuk dari Guru Silat saya sendiri yang pernah berjumpa dan berhadapan dengannya..

Antara Soalan yang ditanya kepada Allahyarham Mat Kilau semasa hayatnya, adalah tentang Perjuangan Melayu menentang Penjajah.. Mat Kilau menjawab, "Orang Melayu ini seperti Buah Manggis, Di luarnya Hitam, Dalamnya Putih..." Bermaksud: "Orang Melayu ini semangatnya hanya meluap-luap, semangatnya pada Zahirnya sahaja.. Sedangkan Batinnya masih Lembut.."

Katanya lagi, "Buah Manggis juga bergetah, Sama seperti Buah Bacang, Sayangnya Buah Manggis tidak BerBisa seperti Buah Bacang yang kalau ia disentuh boleh menyebabkan kulit menjadi kudis..."

Ia bermaksud luahan hati Allahyarham Mat Kilau ketika itu, yang kecewa dengan Bangsa Melayu di zamannya yang mudah ditakutkan atau tidak berani melawan apabila terancam, hanya segelintir dari mereka sahaja yang sanggup berjuang hingga sanggup meninggalkan keluarga, harta benda, pangkat kekayaan dan gelaran serta kampung halaman untuk berjuang menentang Penjajah..

Allahyarham Mat Kilau semasa hayatnya juga menjawab Orang Melayu juga ibarat " Buntut Buah Manggis " "Kalau Buah Bunganya Kembang Lima, Maka Isinya juga Lima, Kalau Bunganya Kembang Enam, Isinya juga Enam..."

Maksudnya:

Orang Melayu di zamanya tidak dapat Menahan dan Menyimpan Rahsia-rahsia penting mengenai Strategi Perjuangan Sulit mereka..

Inilah sebabnya Bangsa Melayu di zamannya "Gagal Menentang Penjajah..." Kesimpulannya, Jatuhnya Kerajaan Islam Melayu itu sendiri atas Faktor:

- Kezaliman Diri Mereka Sendiri

- Budaya Rasuah (Dapat Ganjaran Wang Emas, Pangkat dan Harta dan Gelaran Dari Penjajah)

- Fitnah (Budaya Dengki Sesama Sendiri)

- Pengkhianatan (Tikam Belakang, Rebut Jawatan Pembesar) 

Kesemuanya itu disebabkan Lemahnya Akidah mereka untuk memperjuangkan Pengorbanan Harta Benda, Nyawa dan Negara... 

Bukan sahaja di Tanah Melayu sendiri tetapi juga di Era atau Zaman Khulafa Al Rasyidin, Umaiyah, Abbasiyah hingga Uthmaniah juga terkena Penyakit yang sama.. 

Persoalannya Wujudkah lagi " Budaya Talam Dua Muka" oleh Bangsa Melayu di zaman Moden ini? 

Jawapannya,

Ya ! .. Ia masih tetap wujud !

"Islam Melayu, Melayu Islam"

"JihadulBilNafsi JihadulBimal"

Walahualam..

Nukilanku Azeman Man
......
Di bawa ke grop oleh
Wariss Wariss at https://www.facebook.com

Take Note: 
Disunting dari karya asal tanpa menjejaskan ketepatan isi asal. 
Teks AsalSumber: 
#Tomato!! 🍅
Seorang guru meminta pelajar-pelajarnya utk membawa beberapa tomato dalam beg plastik ke sekolah. 🍅Tiap tomato ini diberi nama orang yang dibenci oleh pelajar2 tersebut. 🍅Jadi, bilangan tomato akan sama dengan bilangan orang yang mereka benci.
🍅Pada hari yg ditetapkan, Semua kanak-kanak membawa tomato mereka. 🍅Ada yg memiliki dua, sesetengahnya memiliki tiga dan sesetengahnya memiliki lima, bahkan ade yg mempunyai 20 tomato mengikut jmlh org yg dibenci mrk.
🍅Guru tersebut kemudian mberitahu, mereka tpaksa mbawa tomato dgn mereka kemana2 mereka pergi selama 2 minggu.
🍅Hari-hari berlalu, pelajar2 mula mengadu tentang bau reput dan busuk tomato tersebut.
🍅Pelajar2 yg byk tomato mengadu ia adlh sgt berat untuk dipikul & bau terlalu busuk.
🍅Lepas seminggu, guru btny para pelajar
🍅 "Bagaimana anda rasa minggu ini?"
Pelajar2 mengadu bau busuk dan seksa yang amat sangat sebab berat drpd tomato, terutama org2 yg membawa banyak tomato.
🍅Guru berkata, "ini adalah serupa dgn apa yg anda bawa dLm #HaTi 💗anda apabila anda tidak suka kepada sesetengah orang.
🍅Kebencian membuat hati 💔 tidak tenang dan tidak sihat, dan anda membawa kebencian itu di mana2 😥
😉Jika anda tidak boleh tahan bau 😷 tomato rosak selama seminggu, bayangkan kesan kepahitan hati anda kerana anda membawa ia setiap hari
💗 Hati ialah sebuah taman indah yang memerlukan pembersihan drpd rumpai yang tidak diingini 🙅
😉Maafkan orang-orang yang telah menimbulkan kemarahan 😡 dan kebencian 😠 anda..Ini akan membuat Ruang untuk menyimpan perkara yg baik2.. 😊Ianya lebih baik, tidak pahit 😊
Tepuk dada.. tanyalah 

Jiwa seposen, juga beri kesan kepada pejuang politik Melayu era moden. Apa agaknya maksud "binal"

Tiada ulasan: