Google+ Badge

Sabtu, 24 Disember 2016

6164. Bila kita tak jemu-jemu berbuat baik kepada diri sendiri kerana Allah.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم
آمين...آمين... آمين... ياالله يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِن
ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ
Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillahirabbilalaamiin.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Bila kita tak jemu-jemu berbuat baik kepada diri sendiri kerana Allah. In Syaa Allah Allah kurniakan kita jiwa hati sukar untuk dicemari kejijikan dan berbuat jijik yang dilarang Allah. Ertinya hati kita Allah jaga sebab kita sentiasa ingat Allah.

Bila kita tak jemu-jemu berbuat baik kepada diri sendiri kerana Allah. In Syaa Allah Allah kurniakan kita rezeki yang tidak disangka-sangka, bagi menampung keperluan hidup sementara di dunia yang menjurus kepada keperluan dan persediaan di alam kubur, di Padang Mahsyar dan khasnya di Alam Akhirat.

Bila kita tak jemu-jemu berbuat baik kepada diri sendiri kerana Allah. In Syaa Allah Allah kurniakan kita pengakhiran yang baik (Khusnul Khatimah)

Bila kita tak jemu-jemu berbuat baik kepada diri sendiri kerana Allah. In Syaa Allah kita bukan pembunuh haiwan yang Allah gerakan melintas di jalan raya, sewaktu kita sedang memandu kenderaan. Kita jadikan haiwan yang melintas di jalan raya itu sebagai peringatan dari Allah., supaya berhati-hati di jalan raya supaya tidak bersikap membahayakan sesama manusia.

Bila kita tak jemu-jemu berbuat baik kepada diri sendiri kerana Allah. In Syaa Allah Allah kurniakan kita menghargai tumbuh-tumbuhan yang juga makhluk Allah., tanpa mengira tumbuh-tumbuhan itu pokok bunga, pokok serai, pokok pinang, pokok sayur-sayuran dan sebagainya.

Bila kita tak jemu-jemu berbuat baik kepada diri sendiri kerana Allah. In Syaa Allah Allah lindungi aib atau ghaibah kita selaku imam keluarga, pemimpin masyarakat, pemimpin kerajaan dan sebagainya. Tidaklah kita sebagai pemimpin bercakap semberono, dalam usaha mendungukan orang yang dipimpin. Janji Allah pasti. Allah hadiahkan pemimpin zalim, bila rakyat sendri menzalimi diri sendiri.

Bila kita tak jemu-jemu berbuat baik kepada diri sendiri kerana Allah.  In Syaa Allah Allah kurniakan kita sebagai pengundi yang cerdik dan bukan pemakan dedak, sebab Allah sedarkan kita ini manusia hamba-Nya yang bukan penjelap rasuah politik atau pelahap rasuah pilihanraya.

Bila kita tak jemu-jemu berbuat baik kepada diri sendiri kerana Allah. In Syaa Allah Allah yakinkan roh kita memperakui syiah itu terbukti kafir, yang antaranya membantu menyembelih ahli Sunni di Aleppo, Syria dengan bantuan iran dan rusia. Bolehkah kita mempercayai pemimpim parti Islam yang hadir diri ke iran itu? Sedangkan sering tidak hadir di Dewan Rakyat untuk membentang dan membahas usul yang dibawa cadangnya? Nauzubillahminzalik.

Aamiin Ya Allah.
Wassalamu.

📌📚💖💐💐💐💐💐💐💐💖
*اَلْحَمْدُلِلّه..*
*اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّد..*
*In Syaa Allah Allah kurniakan hidayah untuk ceria² selalu..*
*Tazkirah untuk renungan bersama*
*************************************
*Allah tak pernah kekalkan malam tanpa siang..*
*Allah tak pernah kekalkan hujan tanpa panas..*
*dan Allah juga tak pernah kekalkan tangisan tanpa ketawa..*
*Begitu juga sedih..Allah takkan kekalkan sedih tanpa gembira..*
*Bersangka baiklah dengan Allah..*
*Allah akan kurniakan sesuatu yang baik juga..*
*Allah tak pernah menzalimi hambaNya..*
*Dan janganlah kamu menzalimi diri kamu sendiri..*
*Tersenyumlah dalam menghadapi hari-harimu..*
*إن شاء الله..*
*آمِيّنْ.. آمِيّنْ.. آمِيّنْ.. يَا رَ بَّ العَـــالَمِيْن..*
*—○●※●○—*
Wassalamu.Tiada ulasan: