Jumaat, 30 Disember 2016

6166. Anak Adam.


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم
آمين...آمين... آمين... ياالله يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِن
ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillahirabbilalaamiin.

SubhanAllah... Cantik petikan ini.
Kebesaran Sang Pencipta

Wahai anak adam..
Aku jadikan engkau dalam perut ibu mu, dan Aku tutup wajahmu dengan penutup supaya tak lemas/terhidu engkau dalam rahim. Dan Aku jadikan engkau tenang dilindungi disebalik rahim ibumu.

Aku cukupkan bagi engkau makanan mu. Dan Aku jadikan di samping kanan dan kirimu tempat berpaut. Di kananmu hati. {liver} dan di kirimu hempedu {spleen} ibumu. Setelah itu, Aku ajarkan engkau untuk tetap dan duduk di dalam badan ibu mu. Adakah yang lain selain dari Ku yang mampu menjadikannya sedemikian.?

Setelah berakhir penciptaanmu dan disempurnakan kejadian mu, Aku arahkan kerajaanKu dengan penuh kasih dan sayang untuk mengeluarkanmu dari rahim, maka dikeluarkanlah dirimu. Tiada bagi mu gigi untuk mengunyah, jua tangan, untok menggapai, juga kaki untuk berdiri.

Engkau tidak punya apa2. Aku jadikan susu yang lengkap lagi bersih dari dada ibumu, yang sejuk di musim panas dan panas di musim sejuk. Dan Aku letakkan cinta dan kasih kepada engkau dalam diri kedua org tua mu. Tidak meniarap engkau sebelum mampu, tidak duduk engkau sebelum mampu, tidak merangkak engkau sebelum mampu, tidak berdiri engkau sebelum mampu.

Apabila engkau telah kuat untuk berjalan sekarang, engkau bermaksiat sa'at engkau berseorangan.!! Dan engkau langsung tidak malu padaKu. Maka Aku tetap peringatkan: Jika engkau berdoa, Aku makbulkan. Jika engkau meminta, Aku berikan. Jika engkau bertaubat, Aku bawa engkau kepadaKu

Sungguh ajaib, engkau wahai anak adam ..
Ketika dilahirkan kau diAzankan, dan di Iqamatkan tanpa di sertai solat.. Dan bila kau mati engkau disolat kan tanpa didahulukan Azan.

Sungguh ajaib bagi mu wahai Anak adam..
Ketika lahir tidak kau ketahui siapa yang mengeluarkan mu dari tubuh ibumu, dan ketika engkau mati tidak juga engkau ketahui siapa yang memasukkan engkau ke kubur mu.

Sungguh ajaib perihalmu Anak adam..
Ketika kau dilahirkan ada yang menggosok dan membersihkan mu, dan setelah engkau mati ada juga yang menggosok dan membersihkan mu.

Sungguh ajaib perihalmu Anak adam..
Ketika lahir tidak kau tahu siapa yang gembira dan tersenyum atas kelahiranmu, dan setelah ajalmu masih engkau tidak tahu siapa yang menangisi dan bersedih ke Atas mu.

Ajaib sungguh perihalmu Anak adam..
Ketika engkau di perut ibumu Aku jadikan engkau, di dalam tempat yang sempit lagi gelap, dan apabila mati dijadikan bagi engkau kubur yang sempit lagi gelap.

Ajaib sungguh perihalmu Anak adam..
Lahirmu terus engkau dibalut dengan kain putih untuk menutupi mu, mati mu juga engkaudikafankan dengan kain putih untuk menutupi mu.

Ajaib sungguh perihalmu Anak adam ..
Apabila engkau lahir ditanyakan manusia mengenai syahadah dan perihalmu. Dan setelah engkau mati engkau ditanyakan malaikat tentang amal2 engkau yang sholeh dan apa bekalmu untuk akhirat? Paksakan untuk sebut di hati Dua kalimah Syahadah. Asyhaduan Laailahaillallah Waasyhaduanna Muhammadar Rasulullah.

Bacakan Juga Surah Al Ikhlas
Bismillah...
Qul hu'wallah hu' Ahad. Allah hu'ssomad. Lam yalid wa lam yuulad. Wa lam yaqullahu kufuwan Ahad

Engkau sebarkan maka setiap orang yg membacanya sperti membaca sepertiga Al-Quran.ُ

آمين يا الله * آمين يا رحمن * آمين يا رحيم
..
أَمِيْن يَا رَبَّ العَالَمِينْ
.

َ
ِ ஜ¤═══¤ ۩۞۩ ¤═══¤ஜ
ٍِ In Syaa Allah kita dapat menyebar luaskan kata kata yang bermanfaat ini.
In Syaa Allah ia akan jadi ilmu Amal Jariaah Bagi jawapan di hadapan Allah Nanti..ْ

Aamiin Aamiin Aamiin Ya Allah.
Wassalamu.

Kredit saudara Islamku yang berkirim ke wspku. Dan kredit kepada hamba Allah yang menukilkan makalah ini. Kredit mean muga semua dlm hidayah dan rahmat Allah. Aamiin.


Tiada ulasan: