Pineapple Fried Rice.
bahan-bahan untuk 2 hidangan
1 nanas
8 sudu besar minyak sayuran, dibahagikan
2 biji telur, dipukul
200 g (½ lb) raja udang
3 ulas bawang putih, cincang
1 cili merah, halus dipotong dadu
1 bawang besar, dicincang halus
400 g (1 ¾ cawan) beras, dimasak
150 g (1 cawan) sayur-sayuran bercampur
Sos ikan 1 sudu besar
1 kapur, Juiced
2 daun bawang, dicincang halus
penyediaan
1 Menggunakan pisau yang tajam berhati-hati memotong nanas pada separuh memanjang.
2 Dengan menggunakan hujung pisau, potong sekitar pinggir nanas berhati-hati supaya tidak
untuk memotong kulit.
3 keping ke bawah dan seluruh daging nanas kemudian mengaut keluar kiub nanas
dengan sudu. Buang teras dan menetapkan daging diketepikan.
4 Dalam kuali yang besar, haba 2 sudu besar minyak atas api sederhana. Goreng dipukul
telur dalam kuali panas.
5 Setelah masak, menolak telur ke sisi dan masukkan udang ke sisi lain.
6 Goreng sehingga udang masak. Mengeluarkan telur dan udang dari kuali
dan ketepikan.
7 Panaskan kuali sehingga merokok panas dan tuangkan dalam 6 sudu besar minyak.
8 Tambah bawang putih, cili, dan bawang dan kacau sehingga naik bau.
9 Masukkan beras dan sayur-sayuran, dan goreng sehingga nasi belok sedikit coklat dan
sayur-sayuran yang dimasak dengan sempurna.
10 Tambah telur dimasak dan udang, masukkan sos ikan dan bersedia
daging nanas dan kacau sehingga semuanya sebati bersama-sama.
11 Hidangkan di bahagian nanas kosong, bersama-sama dengan jus limau dan musim bunga
bawang.
12 Nikmati!
melalui: https://tasty.co/recipe/pineapple-fried-rice
https://plus.google.com/photos/photo/105811622705509930958/6487724902594502962?sqid=113599820980668844875&ssid=2940d448-0fcd-43d4-bb08-187ec8e13654
.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan