Ahad, 20 Mei 2018

Alhamdulillah ...nice Kerajaan Malaysia hari ini. In Syaa Allah. 7693.

Nice. 

Alhamdulillah. Ertinya orang Melayu tidak dianaktirikan atau dipinggirkan disebabkan berlainan faham politik. In Syaa Allah silaturrahim terus kukuh di jiwa umat Islam dan In Syaa Allah Malaysia sentiasa dirahmati Allah Subhanahuwatalla. 

Kerajaan PAS Kerajaan Negeri Kelantan dan Kerajaan PAS Kerajaan Negeri Terengganu akan dapat royalti Petroleum, kata Tun PM. 

Kelantan akan mula terima royalti, begitu juga 
Terengganu akan terima semula, kata Tun Mahathir.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memberitahu, Kelantan dan Terengganu akan menerima royalti petroleum selepas ini.

“Mereka akan mendapat royalti petroleum selepas ini. Mereka akan menjadi kaya raya,” kata Mahathir dalam dialog dengan media Pakatan Harapan di Yayasan Al Bukhary hari ini, lapor Malaysia Decides.

Menurut Mahathir, kerajaan persekutuan juga menerima sebahagian royalti petroleum sekarang ini.

Kerajaan negeri Terengganu telah menerima 5% royalti petroleum dari Petronas namun ia ditamatkan selepas empat bulan PAS memenangi kerajaan negeri pada tahun 1999 ketika Mahathir adalah perdana menteri.

Ekoran itu, kerajaan negeri Terengganu telah menyaman Petronas dan kerajaan persekutuan namun selepas BN memenangi balik kerajaan negeri selepas 2004, saman ini ditarik balik.

Kerajaan negeri Kelantan pula berpendapat negeri itu berhak mendapat royalti petroleum sebagaimana Terengganu.

Ia diperjuangkan oleh kerajaan pimpinan Nik Abdul Aziz Nik Mat melalui exco kananya Husam Musa.

Menjelang PRU 14 baru-baru ini, Mahathir bersetuju untuk memberikan Kelantan royalti petroleum jika PH memenangi kerajaan negeri dan pusat.

mdl

Kata sendi: Pasu Bunga

ARTIKEL MENARIK LAINNYA


18 Ahli Parlimen Pas. 
Edit dari komentar: 

Dalam Dewan masih dan duduk bersama dengan Umno - Be End sebagai Pembangkang Malaysia sampai 2023!. Daripada sebelum PRU14 DSHA bersedondon berpasangan dengan Kleptokrat DS Najib Tun Razak. Sekarang duduk berdua jangan ponteng pula. Itupun kalau tidak Najib Tun Razak tak masuk ke Sungai Buloh. 

Buatlah Apa yang patut untuk membersihkan kotoran yang dibuat oleh Tun Dr Mahathir dulu. Janji faedahnya dapat dinikmati oleh rakyat seluruhnya. 

Jangan pula royalti dibaginya melalui kroninya untuk mengagihnya kepada rakyat. Barang diingat royalti kepada Kerajaan Negeri yang memerintah dan tugas Kerajaan Negerilah yang mengendalikannya. Kalau kerajaan negeri meyalah gunakan kuasa yang diberi, tugas rakyat membetulkannya. 

Malaysia kan negara demokrasi. Rakyat bebas memilihnya dan sama sekali rakyat menolak kemahuan PAS sebagai king maker sebelum ini di PRUM ke 14. 

Allah dengan takdir serta ketentuan Nya menjadikan mimpi Tok Guru HA xmenjadi. Di Kedah? Perak? serbuan King Maker xmenjadi dan layak bertemankan Money is King. 

Pas mencipta sejarahnya tersendiri sebagai satu-satunya Pembangkang tunggal selama 60 tahun. King Maker ditakdirkan dan dengan ketentuan Allah dapat bersama Money is King Umno Be End., yang baru setahun jagung di Dewan Rakyat. 

Ni yang dilaung-laungkan ikut Al-Quran dan Hadith.. Orang lain semua tak betul.. Depa aje Islam tulin.... 
Baca selanjutnya di: Depa aje Islam tulin?


Berita sisipan: 

Sekarang baru tahu langit itu tinggi atau rendah?

Kleptokrat DS Najib Tun Razak mengadu kepada rakyat Polis minta coklat dalam peti ais. 3 hari 3 malam mereka menggeledah, berkotak harta rampasan, berlori-lori dah kena angkut. Dulu pecat Ghani Patail dengan alasan kesihatan, Ketua SPRM dikacau sampai anak buah buat solat hajat, Gabenor Bank Negara diugut dengan sesuka hati dan Laporan Ketua Audit Negara tentang 1MDB dibakul sampahkan, sejak 2015. Lagi belum cukup teruk Kleptokrat kena dengan polis. 
Apa-apa pun cara tidak menghalalkan hukum. Baca selanjutnya di: Najib oh Najib


ref: 
Kelantan, Terengganu akan dapat royalti Petroleum, kata PM - AGEN PERUBAHAN ®Tiada ulasan: