Google+ Badge

Isnin, 14 Mei 2018

Kisah AG, Kisah Rafizi dan Kisah Musa Aman. 7621.

PM: AG diarah cuti serta-merta, mungkin dihalang ke luar negara
Kow Gah Chie

Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, Peguam Negara (AG) Mohamed Apandi Ali telah diarahkan bercuti berkuatkuasa serta-merta.

Selain itu, Apandi juga mungkin dihalang daripada meninggalkan negara ini.

Kedudukan AG ini sukar sikit, dia baru diberi kontrak baru, kita perlu ikut undang-undang.

“Pada masa ini soal gantung (AG) ini perlu beberapa tindakan, sebab kita nak dia diberi cuti, sementara dia cuti, maka solicitor general (peguamcara negara) ambil alih tugasnya.

“Kita masih ada solicitor general yang boleh jalan tugas AG,” kata Dr Mahathir pada sidang akhbar di Putrajaya petang ini.

Ditanya sama ada Mohamed Apandi kini disiasat, Dr Mahathir berkata setakat ini belum ada sebarang laporan rasmi dibuat terhadap peguam negara itu, meskipun terdapat pelbagai tuduhan yang dilemparkan terhadapnya.


“Apabila siasatan dijalankan, pada masa itu tindakan boleh diambil untuk gantung AG atau pun tindakan-tindakan lain termasuk sekatan ke luar negara,” katanya.

ref: 
KERENGGA: PM: AG diarah cuti serta-merta, mungkin dihalang ke luar negara

Itu kenyataan pertama dan terakhir, PKR ingatkan Rafizi -Saifuddin Nasution
Adam Abu Bakar

PUTRAJAYA: PKR mengingatkan Naib Presidennya, Rafizi Ramli supaya tidak mengulangi kritikannya mengenai parti itu tidak diperuntukkan jawatan kanan dalam Kabinet pimpinan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, Sabtu lalu.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, kritikan Rafizi itu tidak menjejaskan parti dan pucuk pimpinan PKR yang diketuai Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sedia memulakan tugas masing-masing.

“Selepas kenyataan daripada Rafizi, kami berpendapat ini adalah kenyataan pertama dan terakhir daripada beliau.

“Kita telah sedia teruskan tugas yang sudah diberikan. Tidak timbul sama ada kami setuju atau tidak mengenai kenyataan beliau,” katanya di Yayasan Kepimpinan Perdana, hari ini.

Sabtu lalu, Dr Mahathir menamakan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng sebagai menteri kewangan, Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai menteri dalam negeri dan Presiden Amanah, Mohamad Sabu sebagai menteri pertahanan.

Susulan itu, Rafizi menerusi Twitternya berkata, PKR beranggapan “pengumuman yang dibuat tidak muktamad” kerana “perbincangan masih berjalan”.

“Sebarang keputusan mengenai apa-apa pelantikan mestilah dipersetujui secara bersama oleh keempat-empat parti di dalam PH,” katanya sambil menambah ramai bertanya kenapa jawatan menteri kanan tidak diberi kepada PKR.

ref:
KERENGGA: Itu kenyataan pertama dan terakhir, PKR ingatkan Rafizi -Saifuddin Nasution
Musa Aman bukan lagi Ketua Menteri Sabah – Istana Negeri. 
Posted By: Pentadbir
on: 

Istana Negeri Sabah hari ini menyerahkan surat pemberitahuan bahawa Tan Sri Musa Aman bukan lagi ketua menteri negeri berkenaan.
Surat itu diserahkan Setiausaha Sulit Yang di-Pertua (YDP) Negeri Sabah, Abinan Asli kepada Setiausaha Sulit Musa, Effendy Sunoh di Restoran BTC Inanam, jam 11.34 pagi tadi.
“Kandungan surat mengatakan Musa yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah bukan lagi ketua menteri,” katanya ketika ditemui pemberita.
Terdahulu, Abinan dan beberapa pegawai istana diiringi anggota polis tiba di luar kediaman Musa di Luyang untuk menyampaikan surat berkenaan namun tidak dapat memasuki kediaman tersebut.
Difahamkan, surat itu diserahkan di restoran berkenaan kerana kebetulan Effendi sedang minum di premis berkenaan.
Sementara itu, Musa dipercayai sudah berlepas ke Kuala Lumpur dengan penerbangan Malindo Air pada jam 9 pagi tadi.
10 Mei lalu, Musa mengangkat sumpah sebagai ketua menteri buat penggal ke-5 di depan YDP Sabah, Tun Juhar Mahiruddin di Istana Negeri.
Manakala pada 12 Mei, Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal pula mengangkat sumpah sebagai ketua menteri.
Shafie sebelum ini dikatakan mendapat perkenan daripada YDP Sabah untuk mengangkat sumpah sebagai ketua menteri selepas mendapat majoriti mencukupi bagi menubuhkan kerajaan.
Bagaimanapun, Musa, Khamis lalu menegaskan beliau masih belum meletakkan jawatannya itu.
ref: 
Irwan Serigar dipindahkan ke JPA, kontrak dipendekkan hingga 14 Jun
Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah telah dipindahkan ke Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berkuatkuasa serta mereta, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Ali Hamsa.

Ali berkata Irwan, yang juga pengerusi 1MDB, tidak lagi dibenarkan menjalankan tugasnya sebagai ketua setiausaha perbendaharaan.

Beliau menambah bahawa kontrak Mohd Irwan Serigar sebagai ketua setiausaha perbendaharaan telah dipendekkan dan akan berakhir pada 14 Jun.

Ali dalam satu kenyataan hari ini, berkata Mohd Irwan Serigar dilantik secara kontrak sebagai Ketua Setiausaha Perbendaharaan mulai 7 Mac tahun lepas (2017) hingga 6 Mac 2019.

"Mulai 14 Mei 2018 hingga 13 Jun 2018, pegawai (Mohd Irwan Serigar) ditempatkan di Jabatan Perkhidmatan Awam dan tidak dibenarkan menjalankan tugas sebagai Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Kementerian Kewangan atau apa-apa yang berkaitan dengan Kementerian Kewangan,” kata Ali.

Sementara itu, Bernama melaporkan ketika cuba mendapatkan reaksinya pada tengah hari di perkarangan Perbendaharaan, Presint 2, di Putrajaya hari ini berikutan desas-desus berhubung isu perjawatannya, beliau bagaimanapun tidak memberi sebarang reaksi.

Kebiasaannya Mohd Irwan Serigar adalah seorang yang mudah didekati media.

Mohd Irwan Serigar memasuki bangunan Perbedaharaan kira-kira11.45 pagi selepas menghadiri mesyuarat khas yang dipengerusikan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bersama pegawai-pegawai kanan perkhidmatan awam mengenai pelaksanaan 10 janji 100 hari kerajaan di Yayasan Kepimpinan Perdana, di Presint 8.

Pada kira-kira 1 tengah hari beliau meninggalkan bangunan Kementerian Kewangan itu dengan mengepit sebuah fail lalu beredar dengan keretanya tanpa bercakap kepada wartawan.

ref: 
KERENGGA: Irwan Serigar dipindahkan ke JPA, kontrak dipendekkan hingga 14 Jun


....

Tiada ulasan: