Ahad, 20 Mei 2018

PRUM14 adalah kekalahan perdana ubn. Revolusi Politik Malaysia dan bukan Revolusi Perancis (1789–1794). 7697.

-.-
Alhamdulillah selepas PH Berkerajaan Persekutuan blog yang saya ikuti (Senarai Pembacaan) kembali sengit. Lebih 90% blog yang saya ikuti telah digam oleh bekas penguasa. Memang sunyi PRUM14 kali ini, tanpa berita-berita PRUM14 dari blog yang saya ikuti. Berbeza dengan PRU13 dulu. Tahniah friend blogger dapat bersiaran kembali dengan izin Allah. Itulah takdir dan ketentuan Allah Subhanahuwatalla. 

Nota: Makalah Revolusi Perancis paling bawah. 
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN
SUNDAY, MAY 20, 2018
Najib Tabur Angin Dia Akan Tuai Badai
Oleh A Kadir Jasin
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
ADA pandangan dangkal daripada golongan otak udang mengatakan tindakan menggeledah kediaman-kediaman bekas Perdana Menteri, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak, dalam bulan Ramadan tidak baik.
Kepada Mamat-Mamat ini saya bertanya: Adakah perbuatan salah yang mencetuskan skandal bilion ringgit 1Malaysia Development Berhad selama satu dekad itu berhenti pada bulan Ramadan?

Adakah orang curi ayam, larikan peri duit masjid dan mengendap perempuan mandi ketika Ramadan tidak boleh diambil tindakan?

Pakatan Harapan (PH) telah menjanjikan ruang bahas dan hak bersuara yang lebih luas. Tolonglah jangan gunakan ruang yang lebih besar ini untuk membuat kenyataan dangkal dengan berselindung di sebalik agama dan kemanusiaan.

Daripada apa yang dilaporkan oleh media massa, khususnya media massa milik Umno, mengenai penemuan di kediaman-kediaman Najib itu, jelaslah yang dia tidak sedikit pun takut kepada undang-undang.

Mustahil bagi sesiapa pun mempercayai bahawa wang tunai, jongkong emas, permata berlian, jam tangan mewah dan bek tangan mahal yang ditemui itu adalah kekayaan turun temurun Najib dan isterinya, Rosmah Mansor.

Kalau dia takutkan undang-undang dan pembalasan, dia tentulah tidak menyimpan begitu banyak kekayaan peribadinya di tempat-tempat yang boleh dijumpai. Tetapi itulah yang berlaku.

Ditipu Konco-konco

Ini menimbulkan persoalan adakah Najib percaya bulat-bulat kepada konco-konconya yang dengan angkuh mengatakan Barisan Nasional akan memang besar dalam pilihan raya umum (PRU) 9 Mei maka dia tidak membuat persediaan untuk menyelamatkan dirinya?

Noh Omar berjanji akan merampas balik Selangor. Mahdzir Khalid kata BN akan kekalkan Kedah. Bekas Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan, (Tan Sri) Irwan Serigar Abdullah, begitu yakin Dr Mahathir akan kalah di Langkawi sehingga dia naik pentas menari macam burung cenderawasih jantan ketika berkempen di pulau itu.

Daripada pemantauan kita ketika PRU dan dari sesi penyiasatan oleh Majlis Penasihat Council of Elders, kita ketahui dan mengenal pasti ketua-ketua jabatan kerajaan, ketua-ketua eksekutif syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan eksekutif perbadanan awam yang berkempen bagi pihak BN.

Mereka inilah yang memesong dan meyakinkan Najib yang dia tidak perlu berbuat apa-apa kerana BN akan memang besar.

Kita ucapkan terima kasih kepada mereka kerana atas maklumat palsu mereka itulah Najib terus menyimpan harta karun yang luar biasa banyaknya itu di dalam negara.

Apa yang akan terjadi kepada Najib seterusnya sudah boleh diagak.

Kecuali dia lari kerana kecuaian kita atau dijadikan “invisible man” oleh pawang buaya dan bomoh Sri Lanka, dia terpaksa ke Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegah Rasuah (SPRM) di Putrajaya Selasa ini.
Kemungkinan besar ketika itu – macam kawan baiknya, bekas Pengerusi Felda (Tan Sri) Mohd Isa Abdul Samad – dia akan ditahan, dibawa ke mahkamah untuk dikenakan reman dan dipakaikan kemeja-T oren SPRM.

Itu permulaan saja. Jemputan ke Ibu Pejabat SPRM bukan berkaitan 1MDB tetapi berkaitan SRC International Sdn Bhd. Berbanding 1MDB, skandal RSC kecil.

Syarikat milik Kementerian Kewangan ini pinjam RM4.4 bilion duit pencen kakitangan awam daripada KWAP kononnya untuk melombong arang batu di Mongolia, negeri Antantuya Shaariibuu.

Kemungkinannya Najib akan didakwa di mahkamah atas tuduhan menerima atau menggunakan duit SRC untuk tujuan peribadi. Jumlah duit RSC yang masuk ke dalam akaun peribadi Najib dianggarkan antara RM40 juta hingga RM70 juta.

Soalnya sekarang ialah, kalau Najib mempunyai begitu banyak duit, jongkong emas dan intan permata di dalam negara, bayangkan banyak mana pula yang sudah pun dibawa keluar atau yang dibeli dan disimpan di luar negara.

Sebab itu amat penting kerajaan baru memulakan proses membawa balik harta curi 1MDB dengan meminta bantuan negara-negara yang sudah pun menyiasat dan mengambil tindakan ke atas pihak-pihak yang terbabit menyamun duit 1MDB dan membersihkannya di luar negara.

Harap-harap dengan tindakan pantas PDRM dan SPRM itu, saga SRC dan 1MDB dapat ditamatkan, yang bersalah dihukum dan harta yang dicuri itu diperoleh semula.

Siapa yang menabur angin dialah yang akan menuai badai.

Wallahuaklam. ~ Kadirjasin

ref:
al- Husseyn: Najib Tabur Angin Dia Akan Tuai Badai

Rupa-rupanya Ini Punca Anwar Tak Ambil Alih Jawatan PM Secepat Mungkin
Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyifatkan ada hikmah di sebalik pendirian Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mengambil alih jawatan perdana menteri secepat mungkin.

Menurut Wan Azizah, pendirian itu menberi peluang kepada perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memperbetulkan keadaan dan pentadbiran negara.

"Ada hikmahnya dia (Anwar) tidak mengambil alih secepat mungkin.

"Ia memberi ruang dan peluang kepada Tun Dr Mahathir memperbetulkan apa yang berlaku sebelumnya.

"Dia pernah menjadi PM selama 22 tahun dan mengetahui selok-belok menangani masalah," kata Presiden PKR itu yang dinamakan sebagai timbalan perdana menteri dalam Kabinet baharu yang dijangka ditubuhkan pada Isnin.

Wan Azizah berucap selepas mengadakan majlis berbuka puasa dan solat terawih bersama NGO-NGO Islam di kediamannya di Segambut malam tadi. - awani


ref:
Addin: Rupanya Ini Punca Anwar Tak Ambil Alih Jawatan PM Secepat Mungkin

Pengundi mengikut usia pada PRUM14:

a. 80 Tahun ke atas: Ramai tegar Umno
b. 60 - 79 Tahun: Separuh tegar Umno
c. 40 - 69 Tahun: Separuh tegar Umno
d. 21 - 39 Tahun: Majoriti memilih bukan Umno
Keistimewaan dan kejutan Pilihan raya 14
NOTA PENTING

PIRAUM (Pilihan raya umum) ke-14 meninggal dan mencatatkan beberapa peristiwa cukup istimewa dan mengejutkan. Segala yang berlaku ini memperlihatkan perubahan dalam landskap politik negara ini yang sebelum ini sukar untuk berlaku evolusi sebesar ini.

Apa yang berlaku 9 Mei lalu persis rakyat negara ini mencapai kemerdekaan kedua, selepas kemerdekaan pertama 61 tahun lalu. Kemerdekaan kedua ini adalah merdeka daripada cengkaman regim UBN yang dianggap sebagai mencengkam rakyat selama ini.

Perubahan yang berlaku ini memecah "mental blok" sesetengah golongan selama ini yang menganggap kerajaan UBN tidak akan terlawan kerana ia dianggap sebagai keramat, setengah orang mengkhurafatkan kononnya UBN sahaja layak dan menjadi pembela Melayu.

Kekalahan UBN juga sekaligus merelaikan rekod dunia yang dipegangnya sebagai satu-satunya kerajaan yang betah bertahan di dunia ini setelah kerajaan demokrasi di negara-negara lain sudah lama bertukar ganti seperti di Jepun India, Indonesia dan Aurstalis dan sebagainya. 

Berikut adalah beberapa keistimewaan dan keterkejutan dalam pilihan raya ke 14 itu.

1. Tumbangnya kerajaan UBN berusia 61 tahun.

2. Tertubuhnya kerajaan PH sebuah gabungan baharu terdiri daripada DAP, PKR, Amanah dan PPBM.

3. Peralihan kerajaan berlangsung dalam keadaan aman tanpa sebarang kekalutan seperti dijangka dan dirancangkan.

4. Terjemahan apa yang berlaku dalam pilihan raya itu sehingga membawa perubahan:

 i) Rakyat tidak terbius dengan kebendaan, wang yang ditabur oleh UBN untuk pancing undi seperti BR1M pelbagai one off dan sebagainya. Rakyat mengambil wang tetapi mereka tidak sedia memberi undi.

ii) Rescue (penyelamatan) daripada SPR untuk UBN dengan melakukan pindaan sempadan secara Gerry Mandering tidak membantu UBN.

iii) Pertandingan tiga penjuru dengan Pas menjadi satu lagi fraksi sebagai penganggu untuk menyelamatkan UBN tidak memberi kesan.

iv) Ledakan media sosial yang meluas di mana propagnda yang dimainkan oleh media arus perdana, televisyen yang menyokong UBN selama ini dibentingi oleh ledakan media sosial.

v) Kesan daripada polisi dan dasar pengembangan ekonomi dan pengawal ekonomi diperkenalkan Najib seperti cukai GST, pelupusan subsidi minyak dan sebagainya tidak memberi bekas malahan memburukkan keadaan. Cukai itu diterima rakyat sebagai suatu cukai menyeksakan.

vi) Skandal 1MDB yang gagal dijelaskan oleh Najib khasnya mengenai penerimaan wang derma sebanyak RM2.6 billion yang dikatakan daripada Raja Arab Saudi.

5. Pilihan raya ini menunjukkan jelas sikap rakyat di sebelah barat banjaran Titiwangsa dengan rakyat di sebelah timur banjaran Titiwangsa. Pemikiran atau kesedaran rakyat di sebelah barat banjaran Titiwangsa lebih terbuka dan berani, advencure, sementara tidak bagi pengundi di sebelah timur banjaran Tititwangsa yang berhati-hati, ragu-ragu dan tetap berpegang kepada politik amalan politik setengah abad lalu politik yang diseliputi fahaman agama yang sempit dan pasif.

Arus yang bergelombang di pantai barat tidak sampai ke pantai Timur kerana dihalang oleh perbezaan taraf berfikir dan status sosial masyarakat di timur dengan barat, Titiwangnisme.

6. Kemenangan Pas di Kelantan dan Terengganu serta menambah kerusi di Pahang menunjukkan rakyat di kedua-dua buah negeri itu mempunyai semangat kedaerahan (provincial) yang tinggi. Ia ada sangkut paut dengan fahaman mereka berkaitan politik dengan agama. Geografi politik mereka dipengaruhi oleh lautan China Selatan yang luas sehinggakan mereka sukar untuk menerima pengaruh luar seperti mana negeri-negeri di sebelah barat Titiwangsa yang terdedah dengan selat Melaka yang bebas dan rencam budaya.

7. Lain-lain keistimewaan yang menjadi sejarah pilihan raya itu.

i) Berlaku bekas PM menjadi PM kali kedua. Ada yang bekas MB menjadi MB kali kedua.

ii) Robohnya kubu kuat Umno bila mana Johor buat pertama kali bertukar kerajaan dalam tempoh 61. Umno di tubuhkan di Johor, bila Johor roboh bermakna sebahagian ahli Umno turut terlibat membakar kubunya sendiri.

8. Perubahan drastik dilakukan oleh pemerintah baharu:

i) Mengusahakan pengampunan ke atas bekas pemimpin Umno, Anwar Ibrahim. Beliau akhirnya diberi pengampunan penuh oleh Yang diPertuan Agong, Sultan Muhammad Ke V.

ii) Memberi kebebasan kepada individu yang disekat di era kerajaan UBN, seperti kartunis Zunar dan pemilik Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown  tindakan yang drastik memenuhi tuntutan kebebasan rakyat yang diingini.

iii) Pengelidahan ke atas rumah bekas PM bersangkutan dengan isu skandal 1MDB. Najib menjadi PM pertama yang mengakhir kekuasaan penuh tragis bila mana disiasat dengan skandal.

7. Pilihan raya ke - 14 menyaksikan perubahan kerajaan negeri buat pertama kali dalam tempoh 60 tahun.

i) Johor.
ii) Melaka.
iii) Negeri Sembilan.
iv) BN hanya berjaya mengekalkan Perlis dan Pahang,

8. Menyaksikan presiden Umno yang juga pengerusi BN Najib Razak meletakkan jawatan serta merta sebagai mengambil tanggungjawab atas kekalahan perdana.

9. Menyaksikan ketua-ketua badan dan institusi penting seperti Ketua SPRM, Peguam Negara, Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Pengerusi Felda dan sebagainya meletak jawatan atau pun diminta bercuti serta merta.

9. Berlakunya parti komponen BN keluar dari barisan itu dan juga perletakan jawatan pemimpin Umno di peringkat bahagian dan juga penghijrarah beberapa wakil rakyatnya menyokong kerajaan PH. [wm.kl.12:28 pm 20/05/18]

ref:
.: Keistimewaan dan kejutan Pilihan raya 14

Dari telaga makrifat saya

NOTA TENGAHARI

SAYA hendak bercakap fasal pelantikan Azmin Ali sebagai Menteri Hal Ehawal Ekonomi walaupun dia sudah mengangkat sumpah sebagai MB Selangor. Pandangan saya mungkin berbeza dengan pandangan lain, kerana saya ada makrifat politik tersendiri.

Ramai orang melihat Dr Mahathir Mohamad menarik Azmin untuk mengendali dan menguruskan ekonomi di kementerian baharu diwujudkan itu sesuatu yang tepat. Iya, kita tidak tahu sejauh mana kehebatan dan kemampuan Azmin. Apakah Selangor menjadi panduan Dr Mahathir untuk melihat kehebatan Azmin boleh membantu kabinetnya?

Tetapi dengan mengambil Azmin, siapakah pula akan memacu dan mengurus pentadbiran dan politik di Selangor? Apakah Dr Mahathir atau PH ada tokoh yang setaraf dengan Azmin. Azmin bagi saya bukanlah sangat seekor gajah yang kuat yang boleh melakukan atau menarik apa-apa lebih besar daripada dirinya.

Memegang jawatan Hal Ehwal Ekonomi tentu kapasitinya lebih besar daripada sebagai CEO Selangor?

Saya melihat pemergian Azmin ke Putrajaya (kalau jadi), bukan sangat atas keperluan untuk menjana dan menyusun ekonomi Malaysia seperti yang ramai orang sangkakan sehingga Azmin sendiri merasa seronok dengan mengakui ia kementerian kanan.

Tetapi pemergian itu ada motif dan alasan lain. Dalam hal ini saya melihat ia satu strategi politik Dr Mahathir sendiri yang berimbang? Apa maksud berimbang? Dalam peralihan yang kelihatan baik, Dr Mahathir tetap meragui apa yang akan berlalu pada masa depan.

Sebagai politis beliau mempunyai banyak pancaindera, Dr Matahir tidak mudah percaya apa yang ada kini, persefahaman politik. Persefahaman boleh relai dan bertukar bila ada tolakan dan nafsu sudah mengangga.

Dr Mahathir boleh membaca apa yang mungkin berlaku dalam PH dan juga dalam parti-parti gabungan itu. Mungkin DAP dan Amanah ikhlas menerima apa yang ada, tetapi tidak kepada Keadilan? Lebih-lebih lagi Amanah sebagai budak kecil ia cukup gembira bila diberi gula-gula.

Keadilan tidak akan berpuas hati selagi tokoh dan sang juara mereka tidak berada di atas. Realiti ini ada kepada Dr Mahathir yang berfikir mungkin berlaku apa yang pernah berlaku di zaman dahulu sewaktu Anwar menjadi TPM. Apa disebut dan diperingatkan Daim perlu difahami, kata Daim, Anwar tidak perlu gopoh. Kenapa Daim memberi ingatan itu apakah dia sudah nampak deruan kegopohan itu atau sudah ada “deal” tertentu?

Apa didedahkan Anwar sendiri dua kali Najib menghubunginya dan lawatan mengejut Zahid ke atasnya di hospital pasti diterjemah dengan berbagai tafsiran dan naluri.

Memahami kata-kata Daim itu mungkin ada kebimbangan dalam hati Dr Mahathir berlaku kegopohan atau sebarang deal itu. Justeru untuk membendung gelodak gopoh itu, atau berlaku desakan ke atasnya maka beliau perlu mencari sesuatu objek (kuasa) menahannya.

Dan penahanan yang dimaksud itu bagi saya ialah orang bernama Azmin. Azmin boleh jadi lupa daratan kalau tiba-tiba Dr Mahathir berkata, selepas saya, awak. Projek Langkah Kajang cukup mengenalkan kita semua siapa Azmin.


Mungkin makrifat saya ini tidak betul, tetapi dalam politik kita perlu menjadi kahsyaf bagi mengelak apa yang mungkin boleh berlaku. Dari sudut feqh, kalau apa yang kita impikan tidak menjadi tidak berdosa, kalau ia jadi kita dapat pahala. Trims. “Perkongsian dari FB. [wm.kl.1:43 pm 20/05/18]

ref: 
.: Dari telaga makrifat saya

Sultan Selangor umum kedudukan Azmin esok
Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah akan mengeluarkan kenyataan rasmi pagi esok berhubung kedudukan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali sebagai Menteri Besar.

Mohamed Azmin mengesahkan perkara itu selepas menghadap Sultan Selangor bagi membincangkan status jawatannya itu di Istana Bukit Kayangan di sini, hari ini yang berlangsung kira-kira dua jam.

Ia susulan penamaan beliau sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi yang diumumkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada Jumaat lepas.

"Saya menghadap Tuanku Sultan hari ini dan menyembah maklum mengenai perkembangan terkini (mengenai kedudukan sebagai menteri besar).

"Majlis menghadap berjalan dengan cukup positif dan Tuanku akan mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai kedudukan saya sebagai menteri besar pukul 9 pagi esok," katanya ketika ditemui pemberita selepas selesai menghadap Sultan Selangor pada kira-kira 1.50 tengah hari di perkarangan istana, di Shah Alam, Selangor hari ini.

Jumaat lepas, Dr Mahathir mengumumkan senarai 15 menteri Kabinet termasuk menamakan Mohamed Azmin sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi.

Ditanya mengenai pengganti beliau sebagai menteri besar, Mohamed Azmin berkata perkara itu akan dimaklumkan esok oleh pihak Istana.

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa itu dilantik sebagai Menteri Besar Selangor selepas Pakatan Harapan berjaya mempertahankan negeri ini pada Pilihan Raya Umum Ke-14 pada 9 Mei lepas. Mohamed Azmin turut mempertahankan kerusi Parlimen Gombak pada pilihan raya umum itu.

Dua wakil rakyat Selangor disebut-sebut bakal menggantikan beliau iaitu ADUN Sungai Tua Amiruddin Shari dan ADUN Seri Setia, Dr Shaharuddin Badaruddin.
- Bernama


ref:
KERENGGA: Sultan Selangor umum kedudukan Azmin esok

Najib Razak mula bertindak


Meskipun dengan operasi penggeledahan polis yang dikaitkan dengannya, bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak tetap menyifatkan janji Pakatan Harapan (HARAPAN) untuk menghapuskan GST dan melakukan pembaharuan ekonomi sebagai fantasi dan tidak realistik.

"Itu (janji HARAPAN) adalah fantasi. Tak mungkin mereka boleh melaksanakannya," katanya dipetik dalam wawancara Malay Mail semalam.
Najib berkata demikian sebagai merujuk janji HARAPAN membuat pengecualian dan penagguhan bayaran PTPTN, menghapuskan GST dan menurunkan harga minyak.

Najib turut menyatakan keraguannya terhadap langkah mengurangkan GST kepada sifar yang merupakan langkah sementara yang diumumkan HARAPAN dalam penghapusan cukai berkenaan.

"GST sifar bukan apa yang mereka janjikan. GST sifar boleh juga bererti anda boleh tambah bila-bila masa," katanya.

Najib turut menyifatkan laporan yang mengatakan pentadbirannya gagal sebagai percubaan HARAPAN memburukkan imejnya.

"Sudah boleh dilihat bahawa tiga hari selepas pilihan raya, mereka kata ekonomi dalam keadaan kukuh.

"(Sedangkan) sebelum itu mereka kata ekonomi dalam keadaan teruk, kita sedang bankrap, dan Malaysia perlu diselamatkan.

"Adakah mereka cuba katakan bahawa ekonomi pulih dengan secepat itu?

"Simpanan kewangan kukuh, dan kita ada pertumbuhan yang baik?

"Tidak! Ini adalah kenyataan yang dibuat tiga hari selepas pilihan raya," katanya dan menambah bahawa ekonomi sedia baik di bawah BN.

[Baca berita penuh]

ref: 
Najib Razak mula bertindak ~ Menconteng Untuk Perubahan™

MENCONTENG UNTUK PERUBAHAN™
merentasi realiti ..bukan sekadar bawah tempurung media pengampu ...

Kenapa MB Negeri Sembilan menang tanpa bertanding?
Lawan tetap lawan. Lawan tapi kalau tak pakai otak dan strategi yang betul buat penyokong sakit kepala. Kenapa benda remeh macam ni tak ambil berat?

Belum apa-apa BN dah menang 1 kerusi di N9. Sakit hati betul. Mana pas kebenaran kamu wahai S Streram? Hilang? Tertinggal? Kamu kena beri penjelasan!! 

Barisan Nasional mendapat kelebihan awal satu kerusi  pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) apabila Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan diisytiharkan menang tanpa bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau hari ini.

Kemenangan itu diisytiharkan Pegawai Pengurus Pilihan Raya Amino Agos Suyub di pusat penamaan calon di Dewan Seri Rembau.

Ini berikutan calon yang dinamakan PKR, S Streram tidak dapat mengemukakan kertas penamaan calon selepas gagal membawa bersama pas calon seperti yang disyaratkan Suruhjaya Pilihan Raya (SPR) untuk membolehkannya memasuki pusat penamaan calon.

Selain Streram, kedua-dua penyokong dan pencadangnya juga tidak dapat memasuki perkarangan dewan itu kerana tidak mempunyai pas perakuan daripada SPR. 

Pengumuman itu menyaksikan Mohamad, yang juga pengerusi BN negeri dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan, mempertahankan kerusi DUN Rantau pada PRU14, 9 Mei ini, buat penggal keempat sejak 2004.

Pada PRU13 lepas, Mohamad yang juga penyandang kerusi itu menang dengan majoriti 4,613 undi menewaskan Aisah Lamsah daripada PKR.

Terdahulu, suasana agak tegang apabila Streram dan penyokongnya membantah sekatan polis yang tidak membenarkan beliau memasuki pusat penamaan calon di sini, meskipun telah hadir seawal pukul 8 pagi. - Bernama

Tanpa Nama berkata...
setiap gaji ekau sebagai adun dn klu jd mb semula adalah haram.. setiap yg haram akan buruk jg akibatnya. setiap yg haram akn mnjadi racun dlm badan ekau. tunggu ajo la nnti. 28 April 2018 8:10 PTG
Tanpa Nama berkata...
Calon PKR, Dr S Streram yang tidak dapat menyerahkan borang pencalonan untuk bertanding di kerusi DUN Rantau mempertikaikan dakwaan Ketua Polis Negara Tan Sri Muhamad Fuzi Harun bahawa polis tidak menghalang beliau daripada memasuki pusat penamaan calon di Rembau.

"Dia bohong, polis tahan saya, dan mereka kata akan gari tangan saya. Terdapat kira-kira 20 pegawai polis, mereka menahan dada saya," katanya pada sidang media di Seremban.

Streram tidak dibenarkan masuk ke pejabat daerah Rembau atas alasan beliau tidak mempunyai pas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Rakaman video menunjukkan Streram cuba masuk ke pusat penamaan calon tersebut sementara polis membentuk barisan untuk menghalangnya daripada berbuat demikian.

Fuzi berkata polis hanya bertindak atas permintaan pegawai pilihan raya yang meminta bantuan mereka.

Streram menafikan beliau terlupa membawa pasnya, sebaliknya menyatakan pas berkenaan tidak dikeluarkan kepadanya.

Pakar bius berusia 62 tahun itu berkata beliau membayar wang deposit pada Rabu lalu dan mendapat borang pencalonan, namun tidak dimaklumkan mengenai keperluan untuk mendapatkan pas berkenaan.

Streram berkata beliau hanya mengetahui mengenai perkara itu semalam dan telah bergegas ke Pejabat Daerah Rembau untuk mendapatkan pas tersebut sebelum mendapati pejabat itu telah ditutup.

Katanya, seorang pegawai pilihan raya memberitahunya bahawa beliau boleh mengambil pas di pusat penamaan pada hari penamaan calon.

"Jadi pukul 8 pagi, saya tiba di pusat penamaan calon (untuk mengambil pas saya) ... tetapi mereka kata saya tidak dibenarkan untuk memasuki pusat penamaan walaupun telah mengisi borang pencalonan," katanya.

Streram berkata beliau kemudian cuba meminta individu lain untuk mengemukakan borang pencalonan bagi pihaknya, tetapi mereka juga disekat oleh pihak polis atas alasan tidak mempunyai pas.

Beliau berkata semasa rundingan itu, seorang pegawai pilihan raya keluar dari pusat penamaan calon dan berjanji untuk menyelesaikan masalah itu tetapi tiada apa yang berlaku.

Ketika masa bagi proses pencalonan hampir tamat, Streram berkata beliau dan penyokongnya cuba mengabaikan pihak polis bagi memasuki pusat pencalonan tetapi ditahan oleh pihak berkuasa itu.

---- SPR. 29 April 2018 12:37 PG
Tanpa Nama berkata...
mungkin dah dapat dedak, hanya lakonan untuk menangkan BN atau kalau betul kira bernasib baik juga kerana tak tertinggal telor 2 bijik 29 April 2018 12:09 PTG
Tanpa Nama berkata...
Krn dia takut bertanding. Bertanding akan kalah. Jd guna kroni dia yg kebetulan jd RO. Melayu korup lagi pengecut! 30 April 2018 12:34 PTG
ref: 
Kenapa MB Negeri Sembilan menang tanpa bertanding? ~ Menconteng Untuk Perubahan™


Pelantikan Dr Mazlee tidak perlu dibimbangi 
Dr Maszlee pelantikannya
jadi kontroversi.

SUSUPAN PETANG
1. PELANTIKAN Dr Maszlee Malik, 44 menjadi Menteri Pelajaran menimbul reaksi pro kontra daripada pelbagai pihak, Ngo juga termasuk masyarakat pendidik sendiri. Nampaknya Dr Maszlee yang sebelum ini kurang dikenali menjadi terkenal sebelum beliau mengangkat sumpah memegang jawatan itu yang dijangka esok. Kenapa?

Mungkin selepas beliau mengendalikan kementerian itu beberapa bulan selepas perubahan dan kemajuan terserlah namanya terus menjadi harum. Mudah-mudahan.
2. Ada orang yang meragui dan bimbang dengan bekas pensyarah UIA itu yang akan berhadapan dengan keadaan dirinya sendiri yang dilihat ikut terkesan dengan kementerian disandangnya. Kesukaran ini dilihat langsung kepada dirinya. Dua isu yang digembar gemburkan mengenai diri Dr Maszlee ialah kononnya beliau bersikap double standard mengenai hak asasi bila mana beliau mempertahankan pendakwah bebas Dr Zakir Naik yang dianggap sebagai pemecah perpaduan agama oleh satu pihak, dan dalam masa sama mendiamkan diri pula terhadap kebebasan dalam penculikan seorang didakwa berfahaman Syiah.

2. Selain itu kebimbangan juga dicampak ke atas dirinya, sejauh mana kemampuan dan kesediaannya untuk berhadapan dengan sikap chauvenisme dalam Ngo Dong Zuan yang memperjuangkan kepentingan mereka. Salah satu desakan Dong Zuan agar dilulus dan diikhtirafkan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UDC) yang masih berlanjutan.

Selebihnya mereka yang cuak kepadanya mula membayangkan akan masalah bakal dihadapi dan cuba membuat solusi sendiri berkaitan dengan isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeri (PPSMI). Itulah antara dua halangan menyebabkan timbul keraguan kepada kebolehannya.

3. Sebenarnya segala masalah itu baik mengenai pegangan atau aliran pemikiran (kecenderongan) Dr Maszlee yang dianggap berfahaman salafi hanya kerana baik dengan Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainal Abidin dan menjadi salah seorang ahli jawatankuasa Fatwa Perlis, ia tidak ada kaitan dengan kementerian yang dipegangnya. Ia tidak wajar dibelitkan dengan tugasannya di kementerian itu kelak kerana ia bersifat peribadi.

4. Apa yang dibimbangi itu perkara personal  hak peribadi dan pandangan bebas asasi beliau seorang rakyat dibenarkan pelembagaan. Kita jangan memadamkan hak dan kebebasan seseorang kerana mahu kepada apa yang kita yakin. Itu zalim dan melanggar prinsip kemanusiaan. Tidak perlu mudah mencampur apa yang ada dalam diri Dr Maszlee dengan jawatan yang dipegangnya itu. Perkara luaran, keputusan dibuat kementerian itu nanti memerlukan pandangan kolektif.

5. Kenapa mudah sangat kita meletakkan kebimbangan itu kepada Dr Maszlee, seolah-olah kita fikir beliau akan mentadbir dan menguruskan kependidikan negara berseorangan tanpa ada orang lain. Struktur sesebuah kementerian itu besar dan luas, ada pelbagai unit dan bahagian untuk merumuskan apa-apa mengenai pendidikan sebelum ia dimuktamadkan.

6. Kementerian pendidikan, bukan hak Dr Maszlee secara individu atau sdn bhd. Ia adalah suatu jawatan dibentuk oleh sebuah kerajaan bernama PH. Dalam kementerian itu nanti apa-apa pembaharuan dan perubahan dibuat berasaskan aspirasi PH.

Dr Maszlee bagaimana beliau tegar dengan pegangan dan fahamannya, beliau tidak boleh pandai-pandai mengadunkan silibus atau kokulikorum pendidikan dengan pemikirannya. Apa jua dasar, konsep pendidikan harus mencerminkan konsep dan dasar kerajaan PH yang berteraskan kepada kehendak Perlembagaan dan semangat nasional.

7. Naif sangat orang yang mempertikaikan Dr Maszlee dan meletakkan kebimbangan beliau akan menguasai kementerian itu dengan rupa diri dan kepalanya sehingga membelakangkan hak-hak asasi dan aspirasi kerajaan sendiri tanpa mempedulikan suara pihak lain.

8. Bukan tidak boleh kebimbangan disuarakan untuk mencari terbaik. Tetapi dengan mudah mengambil kira Dr Maszlee berkuasa sepenuhnya, apa lagi melayangkan kebimbangan tidak berasas ke atas kementerian sepenting kementerian itu, salah dan tidak bijak. Apa yang baik kita perlu mengalu-alukan pelantikannya, memberi sokongan dan menegur setelah kesalakan dan kekhilafan jelas.

Jangan kita menaruh bimbang kepada apa yag kita bayangkan dimana bayangan itu berunsur elemen jahat atau dibuat kepada kepentingan pihak kita.

9. Mengenai kementerian itu lebih wajar dipegang oleh Dr Mahathir, saya turut memperakuinya. Dan apabila Dr Mahathir memilih Dr Maszlee sebagai penggantinya ia juga wajar. Sudah pasti sistem pendidikan kita memerlukan perubahan. Dr Maszlee sebagai generasi selepas merdeka di pasca pemerintahan BN, layak untuk mengisi jawatan yang diharap dapat melakukan tranformasi dalam pendidikan.

9. Seperkara lagi tidak perlu dibimbangi, tugas sebagai menteri hanya mengemukakan cadangan-cadangan, mengenai dasar pendidikan, penambahbaikan atau pun melakukan perubahan sesuai dengan zaman. Sebelum setiap perubahan dan pembaharuan hendak dilakukan ia akan dibawa ke Kabinet untuk diperhalusi kemudian diluluskan bukan ianya hanya setakat cukup ditanda tangani oleh Dr Maszlee keseorangan. Faham ini.

Kerajaan PH yang digelar sebagai kerajaan rakyat dimana setiap daripada kita ada tanggungjawab masing-masing maka kita semua perlu bertanggungjawab dengan penuh prihatin.

10. Bantahan ke atas Dr Maszlee supaya tidak dilantik memegang jawatan itu yang kini sudah mencapai lebih 75,000 ia boleh didengar dan dilihat tetapi bukan bantahan yang boleh diambil kira kerana kita tidak tahu siapa siapa yang membantahnya.  [wm.kl.3: 56 pm 20/05/18]


ref:
.: Pelantikan Dr Mazlee tidak perlu dibimbangi

SUNDAY, MAY 20, 2018
5 skandal Mindef era BN perlu disiasat menteri pertahanan
Oleh Wan Anwar Wan Ibrahim 
ULASAN | Centre for Malaysian Political And Economic Transcendence (COMPETENT) melihat pelantikan Mohamad Sabu sebagai Menteri Pertahanan yang baru adalah satu perkembangan yang baik dalam demokrasi negara ini. 

 Beliau yang mesra dikenali sebagai Mat Sabu amat lantang mempersoalkan salah laku dan pembaziran wang yang berlaku semasa era Umno-BN sebelum ini. 

 Sudah pasti, amalan pembaziran wang dan salah guna kuasa dalam tadbir urus sebelum ini perlulah diberikan siasatan penuh agar dapat dibentuk polisi pengurusan baru di dalam Kementerian Pertahanan (Mindef). 

 COMPETENT menyeru menteri pertahanan agar dapat membuka kembali fail siasatan kes pembelian beberapa unit Rapid Intervention Vehicle (RIV) yang pernah mendapat perhatian Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang telah membuat teguran berkenaan harga yang terlalu mahal. 

 Dilaporkan bahawa harganya adalah RM690,000.00 seunit sedangkan baginda Sultan pernah membelinya dengan harga RM150,000.00 sahaja. 

 Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi selaku menteri pertahanan pada waktu itu turut berjanji akan membuka kertas siasatan namun kes tersebut kelihatan seperti ditutup terus. 9 Kaji polisi komisen 

 Begitu juga kes berkenaan pembelian 257 unit Armored Personnel Vehicle daripada syarikat Turki yang berharga RM7.5 bilion. Harga tersebut dikatakan naik mendadak daripada harga asal sebanyak RM1.76 bilion seperti yang dilaporkan oleh akhbar Turki sewaktu perjanjian ditandatangani pada 2011. 

 Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara pada waktu itu, Tony Pua, pernah mempersoalkan perkara ini di Parlimen namun tidak dijawab oleh menteri pertahanan pada ketika itu. 

 COMPETENT juga menggesa Mindef untuk mengkaji polisi komisen yang melampau kepada syarikat orang tengah yang menjadi broker kepada pembelian aset Angkatan Tentera Malaysia (ATM). 

 Perkara ini juga telah menjadi buah mulut rakyat apabila Perimekar Sdn Bhd, yang dimiliki oleh Razak Baginda yang juga sahabat kepada bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, mendapat ‘habuan’ sebanyak Euro114 juta (atau RM535 juta mengikut kadar hari ini) dalam proses pembelian dua unit kapal selam Scorpene. 

 Skandal ini menjadi lebih hangat lagi apabila Razak Baginda dikaitkan pula dengan kematian mendiang Altantunyaa Sharibu yang masih menjadi misteri sehingga kini. 

 Gagal tunai perjanjian 

 COMPETENT turut mendesak supaya pembekal atau kontraktor kepada Mindef yang pernah terlibat dengan projek sakit disenaraihitamkan dan disaman untuk kerugian yang ditanggung. 

 Sebagai contoh, projek pembinaan 27 unit Patrol Vessels yang berharga hampir RM1 bilion setiap unit yang gagal disempurnakan mengikut jadual oleh syarikat PSC-Naval Dockyard. 

 Syarikat ini dimiliki oleh Tan Sri Amin Shah yang diketahui sebagai kroni besar Umno-BN. Syarikat hak milik Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings, akhirnya terpaksa mengambil alih PSC-Naval Dockyard untuk memastikan kelancaran projek tersebut. 

 Negara kita juga mengalami kerugian besar apabila projek pembinaan Pusat Pengajian Pertahanan Nasional (PUSPAHANAS) yang bernilai RM100 juta diberikan kepada syarikat hak milik tokoh wanita Umno, Raja Ropiaah, yang langsung tidak mempunyai pengalaman dalam bidang pembinaan. 

 Skandal ini hangat diperkatakan di media apabila didedahkan oleh Deepak Jaikishan (rakan karib Datin Seri Rosmah) yang marah kerana Ropiaah dikatakan gagal menunaikan perjanjian kepada Deepak sebagai timbal balik untuk Deepak membantu dalam projek pembinaan PUSPAHANAS tersebut. 

Sekali lagi anak syarikat LTAT terpaksa mengambil alih projek sakit milik kroni Umno-BN untuk memastikan kelancaran projek. 

 Akhirnya, COMPETENT mengharapkan agar satu tadbir urus yang cekap dan berhemah berdasarkan kepada kaedah-kaedah terbaik (best practices) dapat dijadikan amalan di Mindef dan aset-aset yang terbaik turut dapat disediakan dan diselenggara untuk kegunaan perwira-perwira negara dalam angkatan tentera.

 Wan Anwar Wan Ibrahim adalah Ketua Eksekutif Centre For Malaysian Political And Economic Transcendence (COMPETENT) dan merupakan Timbalan Pengerusi Biro Undang-Undang (KANUN) Parti Amanah Negara. ~ Malaysiakini


ref: 

Malang '3 Abdul Umno' di mata Subky
Seorang pengarang veteran menganggap ada tiga orang Umno yang sangat malang apabila parti itu tumbang dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14 baru-baru ini.

Menurut Subky Latif pemimpin terbabit - yang digelarnya tiga Abdul Umno - tersilap langkah dalam percaturan politik dalam parti yang mereka anggap keramat.

Paling menarik, kata Subky, ialah Muhammad yang melepaskan jawatannya sebagai menteri besar Selangor selepas ditahan pihak berkuasa Australia bersama wang tunai "berkilo-kilo".

Namun selepas itu kata bekas anggota Jawatankuasa Pusat PAS berkenaan Tun Abdullah Ahmad Badawi mengambil Muhammad menjadi menteri dan ketua penerangan Umno.

"Apabila Abdullah digulingkan (Datuk Seri) Najib (Razak), Najib mengambil (alih) ketua Umno Selangor dan (Muhammad) hilang dalam politik. Dia tidak dicalonkan Najib di Selangor.

"Tiba-tiba dia jadi ahli PAS. Dia aktif dalam PRU ke-13 dan pilihan raya kecil Kajang membantu calon Dr Wan Azizah Wan Ismail," tulisnya di harakahdaily.

Menurut Subky pendirian Muhammad tidak sama dengan PAS yang memihak kepada Tan Sri Khalid Ibrahim.

Ketika PAS dilanda krisis - yang dianggap Subky sebagai cubaan menggulingkan kepimpinan ulama PAS - Muhammad renggang dengan parti berkenaan dan dipercayai terlibat dalam pertemuan sebelum tertubuhnya Parti Amanah Negara (AMANAH).

Menteri banyak bercakap

Namun kata Subky, Muhammad tidak menyertai AMANAH sebaliknya menganggotai PKR tetapi tidak dapat dipastikan peranannya dalam parti berkenaan.

"Tetapi ketika Najib mulai tidak disenangi oleh akar umbi Umno, Mahathir Mohamad dan Muhyiddin Yassin mulai membentuk parti baru, Muhammad pula kembali ke pangkuan Umno.

"Tidak banyak yang didengar apa bantuannya untuk Umno. Dalam PRU14 tidak kedengaran.

"Dan Umno kalah, Pakatan Harapan (HARAPAN) menang besar, PKR sebagai komponennya beraya besar di Selangor.


"Muhammad mewarisi Umno/BN yang hilang kuasa. Mulai ada Umno (kemudian) meninggalkan Umno, menjadikan dia betul-betul Abdul," kata Subky
Mengenai "Abdul" kedua, Subky menjelaskan bagaimana Salleh dipilih Najib menjadi menteri selepas dilihat sebagai "orang Umno yang terbiar" dengan adanya seorang lagi pemimpin kanan dari Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Najib - ketika itu menjadi presiden Umno - kemudian mengambil Salleh menjadi menteri pusat dan bendahari agung parti berkenaan.

"Sebagai menteri, dia bercakap banyak juga.

"Dalam PRU ke-14 dia kalah, Umno Sabah kalah, Umno Malaysia kalah dan Najib tak jadi perdana menteri lagi.

"Berapa hari saja merasa jadi menteri? Itulah Abdul yang kedua," tulis Subky.

Berapa hari jadi menteri

Mengenai Asyraf Wajdi, Subky berkata bekas timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu seorang cendekiawan dan agamawan berfikiran luas.

Namun katanya anak Kelantan yang pintar itu tidak berpolitik bersama majoriti rakyat Kelantan.


Sepanjang tempoh hampir 30 tahun PAS mentadbir Kelantan, kata Subky, Asyraf tidak menyertai parti berkenaan, sebaliknya "melawan" mereka.

Jika tidak, katanya, tentu Asyraf menjadi orang penting dalam PAS dan mempunyai masa depan yang cerah dalam politik walaupun dia ialah anak orang Umno.

Asyraf kemudian dicalonkan Umno untuk bertanding di kerusi parlimen Pasir Puteh.

"Dia orang yang tahu Islam tetapi memilih parti yang berlawan dengan PAS yang berjuang kerana Islam.

"Ketika Najib mulai tenat, Najib jadikan dia ahli Majlis Tertinggi Umno dan jadikan pula timbalan menteri.

"Jadilah dicalon BN. Kalah. Umno kalah di Kelantan dan kalah di Putrajaya.


"Berapa hari saja jadi menteri? Jika Umno tak pulih, macam mana?" katanya. -malaysiakini

ref: 
KERENGGA: Malang '3 Abdul Umno' di mata Subky

Sunday, 20 May 2018
NAJIBKAH YANG BERFANTASI? SIFAR GST LEBIH STRATEGIK BERBANDING MENGHAPUSKAN SISTEMNYA

Najib Razak berkata, janji kerajaan Pakatan Harapan untuk menghapuskan cukai GST adalah tidak realistik dan hanya merupakan suatu fantasi.

Itu adalah fantasi, tak mungkin mereka mampu melaksanakannya, tambah Najib lagi.

Adakah Najib yang sebenarnya masih berfantasi?

Ataukah Najib juga merasakan beliau masih duduk di kerusi Perdana Menteri lagi ketika ini?

Tidakkah beliau sedar kerajaan Pakatan Harapan sudah pun mengumumkan bahawa mulai 1 Jun depan tiada lagi cukai GST dikenakan kepada rakyat atas sebarang pembelian mereka.

Apa  lagi yang fantasinya?

Menjadikan kadar GST sebagai sifar sebenarnya sama saja dengan menghapuskan cukai itu kerana yang penting tiada bayaran tambahan dikenakan kepada pengguna.

Harus diingat bahawa oleh kerana sistem percukaian GST itu sudah diperkenalkan dan jika ia mahu dihapuskan dengan maksud untuk menghapuskan cukai GST, ia mungkin memerlukan masa untuk dilaksanakan serta menyebabkan ada masalah lain yang timbul.

Tetapi, dengan menjadikan kadarnya sebagai sifar, janji menghapuskan GST itu dapat dilaksanakan dengan lebih cepat dan pantas serta tidak perlu menunggu sehingga 100 hari pun.

Dakwaan Najib bahawa menjadikan kadar GST sebagai sifar juga bermakna ia mungkin ditambah pada masa depan barangkali tidak boleh diterima kerana ia adalah komitmen Pakatan Harapan kepada rakyat yang telah diterima dengan baik.

Mengembalikan cukai GST oleh Pakatan Harapan tentu saja akan mengundang petaka kepada kuasa yang dipegang sekarang.

Malah, dengan tidak menghapuskan sistem cukai GST tetapi hanya menjadikan kadarnya sifar, pengundi akan lebih takut untuk memilih BN dalam pilihanraya seterusnya kerana kemungkinan mereka akan mengembalikan kadarnya kepada 6 peratus atau lebih daripada itu jika kembali berkuasa.

Jadinya, keputusan Tun Mahathir menjadikan kadar  GST kepada sifar dan dalam masa yang sama mengekalkan sistemnya bolehlah diangggap tindakan strategik untuk menghalang BN daripada berkuasa kembali.

Adakah Najib masih mahu berfantasi lagi? (ShahbudinHusin 20/05/2018)
Posted by Shahbudin Husin at 19:12 


ref: 


Revolusi Perancis (1789–1799) 
Revolusi Perancis (1789–1799) merupakan satu tempoh peralihan politik dan sosial dalam sejarah Perancis, daripada struktur kerajaan Perancis yang bermonarki mutlak dengan sistem feudal yang memberikan keistimewaan bagi golongan autokrat dan paderi Katolik, menjadi bentuk yang berasaskan prinsip Kesedaran terhadap nasionalismekewarganegaraan dan hak rakyat. Tempoh ini berlaku ketika pemerintahan Raja Louis XVI. Revolusioner Perancis menggunakan cogan kata "Persamaan, Kebebasan, dan Persaudaraan".
Perubahan ini turut disertai dengan keganasan termasuk pembunuhan dan penindasan ketika Tempoh Keganasan, dan peperangan yang melibatkan kuasa besar di Eropah. Peristiwa yang selepas itu dapat dikesan berlanjutan daripada Revolusi seperti Perang Napoleon, dua pemulihan monarki, dan dua revolusi tambahan apabila Perancis moden mula terbentuk.
Dalam abad yang berikutnya, Perancis telah ditadbir dalam pelbagai bentuk iaitu sebagai republik, pemerintahan diktatorraja berperlembagaan dan dua empayar yang berlainan.
Sebab-sebab berlakunya Revolusi Perancis
Lakaran oleh Jacques-Louis David tentang Persidangan Kebangsaan di Parlimen.

Pengkaji sejarah pada amnya bersetuju bahawa sebab-sebab utama berlakunya Revolusi Perancis adalah seperti berikut:
  • Pengaruh para pemikir Enlightenment.
  • Kelemahan pemerintahan Raja Louis XVI.
Pengaruh para pemikir Enlightenment merupakan antara penyumbang besar belakunya Revolusi ini. Mereka memperjuangkan hak semula jadi manusia sebagai prinsip utama pemikiran mereka. Kebanyakan pemikir Enlightenment Perancis seperti Jean Jacques RousseauMontesquieuVoltaire, dan Denis Diedrot amat dipengaruhi oleh falsafah John Locke. Pemerintahan Raja Louis XVI yang autokratik memburukkan lagi keadaan. Pemerintahan beliau dipengaruhi oleh isterinya, Maria Antoinette dan golongan bangsawan yang mementingkan diri.
Keistimewaan Estet Pertama dan Estet Kedua seperti hak mengundi dan hak menjadi ahli Parlimen diberi kepada golongan yang berharta dan kaya. Parlimen Perancis terbahagi kepada kepada tiga estet iaitu:
  • Estet Pertama - terdiri daripada golongan paderi.
  • Estet Kedua - terdiri daripada golongan bangsawan.
  • Estet Ketiga - terdiri daripada rakyat biasa dan ramai daripada mereka ialah golongan profesional.
Masalah ketidakadilan yang berlaku dalam Parlimen Perancis ialah sekiranya Estet Pertama dan Kedua bersetuju dengan sesuatu usul, maka Estet Ketiga tewas secara automatik. Hal ini menyebabkan Estet Ketiga yang merasakan ini ialah suatu perbuatan yang tidak adil membantah dengan kerasnya.
Di samping itu, masalah kewangan yang semakin buruk akibat penyertaan Perancis dalam Perang Kemerdekaan Amerika juga merupakan penyumbang. Raja Perancis juga bersikap boros dalam perbelanjaan wang negara. Memburukkan lagi keadaan, tanaman-tanaman tidak menjadi. Kemenangan Revolusi Amerika serta idea-idea demokratik memberi rangsangan kepada orang Perancis dan mendorong revolusioner Perancis menentang kerajaan.

ref:
Revolusi Perancis - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas


SEJARAH & WISATA
Kumpulan Artikel Sejarah dan Tempat Wisata di Indonesia dan Dunia

Sejarah Revolusi Perancis : Latar Belakang, Proses Terjadinya dan Dampaknya

Sejarah Revolusi Perancis atau dalam bahasa farncisenya yaitu Revolution  Francaise merupakan sebuah abad dimana terjadinya suatu pergolakan politik yang bergerak secara radikal pada kurun waktu 1789 sampai 1799. Dampak dari pergolakan radikal tersebut kemudian sangat mempengaruhi kondisi Perancis pada saat itu, bahkan menyebar luar ke seluruh Eropa.

Sebelum terjadinya sejarah revolusi Perancis, kekuasaan didominasi oleh golongan monarki absolut selama beberapa abad. Golongan penguasa tersebut kemudian diruntuhkan dengan pergolakan politik radikal selama kurang lebih 3 tahun. Kelompok radikal ini terdiri dari golongan radikal sayap kiri, petani di pedesaan dan masa di jalanan.

Konsep ide-ide lama kemudian digantikan dengan prinsip-prinsip baru seperti kebebasan, persaudaraan dan persamaan. Peristiwa bersejarah di Perancis ini kemudian menyebar ke seluruh eropa, kekuatan monarki di negara-negara eropa mulai ketakutan akan terjadinya revolusi yang sama untuk menggulingkan kekuasaan monarki. Pada perkembangan selanjutnya, selama dua abad berikutnya terjadi pertentangan antara pendukung dan penentang revolusi.

Latar Belakang Revolusi Perancis

Apa sebenarnya yang menjadi penyebab atau latar belakang revolusi Perancis? Terjadinya revolusi tentu ada masalah yang menjadi penyebab munculnya keinginan untuk menuju sebuah perubahan. Berikut ini 6 latar belakang revolusi Perancis secara singkat dan jelas, meliputi :

1. Adanya ketidakadilan di Perancis dalam sistem feodalisme

Faktor penyebab atau latar belakang revolusi perancis yang utama adalah adanya ketidakadilan di Perancis terkait dengan pembagian masyarakat menjadi 3 golongan. Tiga golongan tersebut meliputi :
Golongan I : Para bangsawan (penguasa pemerintahan)
Golongan II : Ahli agama yang patuh dan setia terhadap raja
Golongan III : Terdiri dari pedagang, pekerja dan rakyat biasa / kecil

2. Berkembangnya paham Romantisme

Berkembangnya paham Romantisme merupakan salah satu penyebab atau latar belakang revolusi Perancis. Apa itu faham Romantisme? Romantisme merupakan faham yang sangat menjunjung tinggi perasaan dan saling menghargai antar manusia. Faham ini berkembang di Perancis sekitar tahun 1950an.

3. Berkembangnya paham Rasionalisme

Paham Rasionalisme merupakan faham yang menganggap bahwa pikiran adalah sumber dari segala kebenaran. Faham ini berkembang di Eropa pada abad ke 18, munculnya paham ini karena adanya gerakan humanisme dan renaisans yang menentang kekuasaan kaum geraja. Berkembangnya paham rasionalisme merupakan salah sattu penyebab revolusi perancis.

4. Pemerintahan di Perancis yang buruk

Latar belakang revolusi selanjutnya adalah buruknya pemerintahan di Perancis. Buruknya pemerintahan di Perancis disebabkan karena kekuasaan tunggal raja yang dalam melaksanakan tugasnya secara sewenang-wenang. Pemerintahan yang berlangsung hanya mementingkan kepentingan raja, sementara kepentingan rakyatnya tidak di pedulikan.

5. Pengaruh Revolusi Amerika

Salah satu sebab lain dari terjadinya revolusi Perancis yaitu terjadinya revolusi Amerika yang ternyata menyebar sampai ke Eropa. Revolusi yang terjadi di Amerika membuat motivasi masyarakat Perancis mengenai bagaimana negara seharusnya dibentuk. Revolusi yang terjadi di Amerika ternyata merupakan gagasan para tokoh pemikir dari Perancis. Hal inilah yang membuat rakyat menjadi terinspirasi, sehingga revolusi di Perancis tidak dapat dihindarkan.

6. Kekosongan kas negera

Kosongnya kas negara juga salah satu penyebab atau latar belakang revolusi Perancis. Kekosongan kas negara disebabkan karena pengeluaran negara lebih besar dari penghasilan yang didapat. Kekosongan kas ini terjadi pada masa pemerintahan Louis XVI.
Proses Terjadinya Revolusi Perancis
Bagaimana proses terjadinya revolusi Perancis? Proses revolusi yang terjadi di Perancis melalui beberapa tahap, tahap-tahap tersebut meliputi: Etats Generaux, Assemblee Nationale, Constituante, Legislatif, Convention, Directoire, Convention, Directoire dan Consulat. Berikut ini penjelasannya.
Tokoh Revolusi Perancis : Napoleon Bonaparte
Proses pertama yaitu Etats Generaux proses ini yaitu dibuka kembali DPR Dewan Permusyawaratan Rakyat pada tanggal 5 Mei 1789. Dalam proses ini kemudian dilakukan persidangan yang menimbulkan polemik perbedaan suara antara golongan I dan II dengan III. Pada tahap ini, golongan III yang merasa ditindas semakin bertambah semangat dan percaya diri. Proses selanjutnya yaitu pada tanggal 17 Juni 1789 golongan III membentuk dewan nasional atau bisa disebut Assemblee Nationale.

Proses revolusi Perancis selanjutnya yaitu pada tanggal 20 Juni tahun 1789 dewan nasional tersebut bersumpah bahwa tidak akan bubar sebelum Perancis memiliki Undang Undang Dasar (UUD). Selanjutnya dewan tersebut menamakan dirinya sebagai Constituante. Kemudian setelah UUD selesai dibentuk, Constituante dibubarkan dan selanjutnya diganti dengan Legislatif, tepatnya terjadi pada tahun 1791.

Setelah badan Legislatif terbentuk, kemudian muncul pertentangan antara kelompok Montagne dan kaum Borjuis. Pertentangan tersebut dimenangkan oleh kaum Montagne sehingga sistem kerajaan dihapus dan digantikan menjadi Republik pada tahun 1972. Akibat pergantian tersebut, raja Louis XVI dikenai hukuman mati.

Sejarah revolusi Perancis mengalami puncaknya pada masa Napoleon Bonaparte. Ia berhasil membentuk pemerintahan baru di Perancis dengan kekuatan militer yang begitu kuat setelah berhasil membubarkan kekuasaan Directeur. Napoleon kemudian membentuk pemerintahan baru yang sering disebut dengan Consulat.

Dampak Revolusi Perancis

Apa saja dampak Revolusi Perancis? Seperti yang sudah dijelaskan diatas, periode besar sejarah revolusi Perancis memiliki dampak yang sangat besar, baik di Perancis maupun di Dunia, khususnya Eropa. Dampak yang ditimbulkan mulai dari bidang politik, sosial dan ekonomi. Berikut ini dampak dampak revolusi Perancis, meliputi :

Dampak bidang politik : berkembangnya paham demokrasi baru modern, UUD menjadi kekuasaan tertinggi negara, Perancis menjadi negara republik dan timbulnya rasa nasionalisme.

Dampak bidang ekonomi : sistem monopoli dan pajak feodal dihapuskan, petani kemudian menjadi pemilik tanah, munculnya berbagai industri-industri besar di Perancis.

Dampak bidang sosial : pendidikan dan pengajaran menjadi merata di semua lapisan masyarakat, sistem feodalisme dihapuskan, dibentuknya susunan masyarakat baru, dan hak asasi manusia menjadi dasar pada masa Napoleon.

Baca Juga : Sejarah Revolusi Industri

Demikian artikel terkait dengan Sejarah Revolusi Perancis : Latar Belakang, Proses Terjadinya dan Dampaknya, semoga bermanfaat bagi pembaca semua. Jangan lupa like dan share artikel ini, agar teman kita juga bisa membacanya. Dan jangan lupa baca artikel menarik lainnya. Sekian, kurang lebihnya penulis mohon maaf. terimakasih.

Sumber : Buku "Peradaban Barat : Dari Revolusi Perancis Sampai Dengan Zaman Global" karya Marvin Perry.


Share ke teman kamu: ref: 
Sejarah Revolusi Perancis : Latar Belakang, Proses Terjadinya dan Dampaknya

Lain-lain web tentang Revolusi Perancis. 

Kronologi Revolusi Perancis Dalam Beberapa Fase

www.sekelumitpandang.com/kronologi-revolusi-perancis/
2 Ogo 2017 - Berikut disini akan diberikan secara kronologis, tatanan kejadian revolusi perancis. Sampai ke tahapan yang sudah dianggap oleh para ...


6 Penyebab revolusi perancis – Sridianti.com

www.sridianti.com/penyebab-revolusi-perancis.html
9 Feb 2018 - Revolusi prancis, juga disebut Revolusi 1789 merupakan gerakan revolusioner yang mengguncang Prancis antara tahun 1787 dan 1799 dan ...


Revolusi Prancis (1789-1794) - Wawasan Sejarah

wawasansejarah.com/revolusi-prancis/
9 Mac 2016 - Revolusi Prancis (1789-1794) yang digaungkan melalui tiga kata, yakni liberte, egalite, et fraternite (kebebasan, persamaan, dan ...

Revolusi Perancis (1789-1799) - Harian Sejarah

www.hariansejarah.id › ... › Sejarah Umum 14
30 Jan 2017 - Revolusi Perancis (1789-1799) merupakan suatu masa dimana pergolakan politik dan sosial terjadi di Perancis yang berdampak pada ...

Latar Belakang Revolusi Perancis Lengkap (Nama-Nama ...

https://pintasilmu.com/latar-belakang-revolusi-perancis-leng...
20 Dis 2017 - Terjadinya Revolusi perancis di akibatkan oleh 3 faktor yakni, factor deskriminasi politik, kekuasaan raja,krisis ekonomi, dan timbul paham ...

Sejarah Revolusi Perancis : Latar Belakang, Proses ...

sumbersejarah1.blogspot.com › Pelajaran Sejarah
Sejarah Revolusi Perancis atau dalam bahasa farncisenya yaitu Revolution Francaise merupakan sebuah abad dimana terjadinya suatu pergolakan politik ...
Revolusi Perancis: Latar Belakang, Proses Revolusi, & ...

www.zonasiswa.com › Sejarah
3 Jan 2017 - Revolusi Perancis ~ Sebelum meletus revolusi, masyarakat Prancis terbagi ke dalam tiga golongan politik: pertama, golongan bangsawan ...

Sejarah Singkat Revolusi Perancis | Seni Berpikir

https://www.seniberpikir.com › Hubungan Internasional
Sejarah Singkat Revolusi Perancis - Revolusi Perancis merupakan salah satu tragedi penting dalam sejarah dunia yang mengubah Perancis hingga saat ini.

ref: Revolusi Perancis 1789-1794
revolusi perancis - Carian Google

Revolusi Prancis (1789-1794)


France Revolution
Revolusi sering diartikan dengan perubahan yang cepat. Namun dalam hal ini, Revolusi diartikan sebagai perubahan mendasar (radical change). Hal ini dikarenakan revolusi akan menghantarkan suatu Negara kepada perubahan-perubahan mendasar di segala bidang, seperti kebudayaan, ekonomi, sosial, ideologi, dan lain sebagainya. Pada dasarnya, revolusi itu terjadi dikarenakan adanya kondisi penting dari suatu Negara, yang kemudian melahirkan perlawanan dan akhirnya menghasilkan perubahan-perubahan mendasar. Kondisi penting yang dimaksudkan biasanya adalah kondisi dimana sebuah Negara terjadi banyak tekanan-tekanan yang dialami oleh masyarakat “kecil”. Tekanan yang mereka alami kemudian memunculkan “actor” untuk mempelopori perlawanan terhadap rezim-rezim yang berkuasa. Jika perlawanan tersebut berhasil, maka akan terciptalah perubahan-perubahan dari suatu Negara tersebut dengan ditumbangkannya rezim lama dan diganti dengan rezim yang baru, seperti yang terjadi pada revolusi Prancis.
Revolusi Prancis (1789-1794) yang digaungkan melalui tiga kata, yakni liberte, egalite, et fraternite (kebebasan, persamaan, dan persaudaraan) menurut seorang tokoh bernama Alexis de Tocqueville merupakan revolusi yang paling munomental.[1] Kondisi Prancis menjelang revolusi masih berada kokoh di bawah kekuatan monarki di bawah kekuasaan mutlak raja Louis XVI. Namun ketika Robespierre berhasil menggerakkan massa untuk melakukan perlawanan terhadap L’ Ancien Regiem (rezim lama), maka disaat itulah terjadi perubahan-perubahan mendasar terhadap Prancis.
Banyak hal menarik terkait revolusi ini. Maka dari itu, dalam pembahasan berikutnya akan coba dipaparkan lebih lanjut hal-hal terkait revolusi Prancis (1789-1794).

Keadaan Prancis Menjelang Revolusi

L’ Ancien Regiem atau yang biasa disebut dengan Rezim Lama Prancis, merupakan masa dimana Prancis berada dibawah kekuasaan mutlak Monarki Absolut pimpinan raja Louis XVI. Rezim ini disebut juga dengan sistem ekonomi yang usang[2]. Pada dasarnya, rezim ini bagi masyarakat Prancis terkhusus bagi para petani merupakan ketersediaan lahan, penanaman gandum, serta cara-cara tradisional yang digunakan untuk bercocok tanam.
Pada tahun 1708 dan 1741, Prancis mengalami masa-masa yang sangat krisis. Keadaan ekonomi dan sosial Prancis masa itu sedang dilanda kelangkaan gandum yang kemudian berimbas pada tingginya harga roti. Tingkat klimaks dari keadaan ini adalah meluasnya kelaparan yang kemudian mengakibatkan kematian penduduk yang jumlahnya terlalu banyak, terutama penduduk yang berasal dari kalangan miskin. Keadaan ini diakibatkan baik karena faktor alami maupun faktor-faktor lainnya, seperti perang yang disertai dengan perampokan serta tindakan-tindakan kriminal lainnya.
Tingkat sosial masyarakat Prancis pada masa ini setidaknya terdiri atas tiga lapis masyarakat, yakni kaum Bangsawan, kaum Borjuis[3], dan masyarakat miskin yang biasanya hanya berkedudukan sebagai petani yang mengolah tanah-tanah di Prancis dengan cara-cara yang masih tradisional. Keadaan para petani Prancis masa masa rezim lama ini dapat dikatakan sangat penuh dengan tekanan. Mereka harus terikat dengan kaum-kaum feodal yang menguasai tanah-tanah yang mereka garap. Hampir tidak ada tanah yang terbebas dari “hukum tertinggi” kaum bangsawan tuan tanah, sehingga semua tanah yang digarap oleh para petani harus terikat pada hukum feodal. Sedangkan kaum Borjuis mulai memunculkan dirinya ketika Prancis telah mengalami kemajuan ekonomi. Mereka secara diam-dia telah masuk kedalam masyarakat feodal serta telah berhasil membeli tanah-tanah dan menjadi tuan tanah. Keadaan para petani menjadi lebih mengkhawatirkan lagi dengan diberlakukannya pajak[4] yang besar yang harus mereka bayar terhadap tuan tanah baik dalam bentuk uang maupun hasil bumi.
Dalam aspek keagamaan, Prancis didominasi oleh agama Katolik yang telah diresmikan sebagai agama Negara, berdasarkan statute yang ditentukan oleh Concordat pada tahun 1516. Hal ini berimbas pada pengakuan secara hukum bahwa seluruh masyarakat Prancis adalah Katolik. Namun meskipun demikian, terdapat dua minoritas keagamaan di Prancis, yakni Protestan dan Yahudi. Sekitar enam ratus ribu masyarakat yang beragama Protestan, terutama di daerah Midi yang kemudian berhasil mendapat pengakuan pada tahun 1787. Sedangkan Yahudi terkenal sebagai orang asing di daerah Alsace dan di bagian Barat Daya Prancis.[5]
Dalam aspek politik, sebagaimana yang telah disebutkan sebelumnya bahwa Prancis pada masa Rezim Lama berada di bawah pemerintahan seorang raja dengan sistem Monarki Absolut. Raja merupakan pemimpin birokrasi yang dipusatkan di Istana Versailles, dan penjara Bastille merupakan lambang dari rezim ini. Raja-raja di Prancis memegang peran ganda, yakni sebagai penguasa semua tuan tanah dan juga sebagai seorang feodal, pemilik terbesar kerajaan.

Pada masa pemerintahan raja Louis XVI[6] Prancis mengalami masa-masa yang sangat kritis, baik dari aspek ekonomi maupun pemerintahan. Dari segi ekonomi, terjadi penurunan harga gandum yang berlangsung cukup lama. Dalam bidang sosial terjadi pertentangan antar kaum bangsawan dengan kaum borjuis. Di kalangan istana, orang-orang terus menerus menjaga keutuhan kekuasaannya. Sementara ide-ide reformasi yang berkembang terkhusus di kota Paris terus mencanangkan adanya reformasi. Sedangkan raja Louis XVI semakin tidak berdaya terhadap keadaan Negara yang sedang dipimpinnya.
Raja Louis XVI memiliki seorang istri bernama Marie Antoinette yang sangat tidak disenangi oleh rakyat. Sang ratu dijuluki sebagai I’ Austrichienne (si wanita dari Austria) dan juga Madame Deficit(nyonya penyebab deficit). Ia memang merupakan seorang wanita Austria sekaligus menjadi agen rahasia untuk ibu dan kakaknya, yakni ratu Marie Therese dan Joseph II. Sang ratu merasa sangat tidak puas atas pernikahannya dengan raja, sehingga ia bernafsu untuk terjun ke dunia perpolitikan di kerajaan. Julukan kedua, “nyonya penyebab deficit”, merupakan julukan yang diberikan rakyatnya kepadanya dikarenakan gaya hidup sang ratu yang sangat mewah dan boros, serta mempengaruhi gaya hidup seluruh kerabat istana kerajaan Prancis. Selain itu, ratu juga dicatat dalam sejarah sebagai play-girl kelas elit, yang mengkhianati suaminya bersama teman-teman karibnya.[7] Kebencian rakyat terhadap ratu semakin besar ketika peristiwa 1786, yakni “Peristiwa Kalung”[8].

Apa yang telah dipaparkan sebelumnya merupakan keadaan yang kemudian akan mengantarkan Prancis ke gerbang revolusi. Selain itu, ada sebab khusus yang akhirnya akan mencetuskan revolusi Prancis ini, yakni pengaruh dari perang kemerdekaan Amerika Serikat. Prancis mencampuri urusan perang Amerika dengan keuangan yang bejat. Necker (Jacques)[9]yang pada saat itu menguasai bidang tersebut, berpaling ke jalan pintas dengan menerapkan sistem pinjaman. Ia memanipulasi laporan anggaran Negara, yang kemudian menghantarkan penuntutan pemecatannya oleh ratu Marie Antoinette.

Terjadinya Revolusi Prancis 
revolusi Prancis

Di Prancis, mulai tahun 1789 revolusi akan melangkah lebih jauh. Keterpaduan perlawanan antara kaum bangsawan, borjuis, dan petani sekitar awal bulan Agustus akan menghasilkan runtuhnya rezim lama. Batasan tahun yang digunakan, adalah dari tahun 1789-1794. Berdasarkan data yang ditemukan oleh penulis, ditemukan bahwa tahun 1789 merupakan penyerangan yang dilakukan oleh golongan revolusioner terhadap penjara Bastille, sedangkan tahun 1794 merupakan runtuhnya rezim republik Prancis yang dipimpin oleh Robespierre[10].
Pada awal Juli, perasaan panik yang menyeluruh berkecamuk di daerah pedesaan Normandie. Di kota-kota terutama Paris suasana semakin tegang. Para bangsawan dan kaki tangan mereka mulai diancam. Pada tanggal 14 Juli rakyat Paris bangkit dan dengan menyerang gudang-gudang senjata, merebut Bastille[11], yang digunakan pula sebagai penjara Negara dan merupakan lambang kesewenang-wenangan raja.[12]
Pada selasa, 14 Juli 1789, sekitar Sembilan ratus penduduk Paris berkumpul di sekitar penjara Bastille. Tujuan mereka adalah merampas amunisi, kemudian menuntut agar meriam diserahkan kepada milisi Paris. Penjara Bastille saat itu sedang dijaga oleh 82 invalides. Laskar tersebut diperkuat pula oleh 32 pasukan dari resimen Swiss Salis-Sanade. Pengawalan yang minim jelas membuat panik gubernur Bernard-Rene De Launey yang juga merangkap sebagai kepala penjara.[13]

Pukul seuluh pagi, ada dua orang yang diutus untuk menemui De Launey. Namun pertemuan tidak membuahkan hasil, hingga massa-pun mulai beringas, dan akhirnya terdengar pekikan lantang, “serbu Bastille!”. Situasi yang mencekam itu kemudian menggugah de Launey untuk meledakkan 250 tong mesiu. Bequard –seorang prajurit- membujuk de Launey untuk tidak melakukkannya karena akan banyak warga yang terpanggang hidup-hidup. Pukul 15.30 waktu setempt, tentara sipil dan barisan rakyat memperkuat Sembilan ratus masyarakat Paris. Bestille akhirnya diserang. Pertempuran itu menewaskan 83 tentara rakyat, 15 mati akibat luka serius, dan 1 orang invalides tewas. Nasib dari Launey sendiri akhirnya harus berakhir tragis. Lehernya dipotong dengan menggunakan pisau lipat oleh Desnot, dan kepalanya dipajang di depan hotel de Ville. 
Tanggal 14 Juli diperingati sebagai hari nasional Prancis. Para pemberontak Paris membentuk dewan kota pemberontak, pasukan pengawal nasional, dan menciptakan sebuah Kokard berwarna biru, merah (warna-warna Paris), dan putih (warna raja), yang kemudian dijadikan sebagai warna bendera Prancis. Sedangkan lagu kebangsaannya adalah Marseillaise. Revolusi terus menyebar keseluruh Prancis secara kilat. Di semua provinsi rakyat yang bersenjata merebut kekuasaan dewan-dewan kota. Para petani menyerbu Puri seigneur dan menuntut penyerahan arsip-arsip droits feodeux agar dibakar. Pemberontak-pemberontak saling menakuti sehingga terjadi kepanikan besar di tiga perempat luas Prancis selama lima belas hari. Akhir dari pemberontakan oleh petani ini adalah dihapuskannya sistem feodal.[14]


Akhir hayat dari raja Louis XVI dan istrinya sangatlah tragis. Pada tahun 1792, Dewan Legislatif membuat dua keputusan penting, yakni menghapus bentuk pemerintahan lama, yakni monarki menjadi republik Prancis, dan menjatuhkan hukuman mati dengan guillotine terhadap Louis XVI dan istrinya, Maria Antoinette, serta para bangsawan istana lainnya yang tertangkap. Eksekusi terhadap raja Louis XVI dilaksanakan pada Januari 1793 pukul 10.20. Ia disembelih dengan pisau buatan Dr. Joseph-Ignace Guilotine. Kepalanya yang terpisah dengan badannya dipertontonkan kepada khalayak ramai. Sedangkan eksekusi terhadap dua ribu orang dilakukan pada September 1792.

Setelah menjadi republik, Prancis dipimpin oleh Robespierre (1793-1794). Namun huru-hara terus berlanjut. Golongan Borjuis akhirnya berhasil menggulingkan kekuasaan Robespierre pada tahun 1975. Kemudian, lima direktur yang terdiri dari Barra, Moulin, Gobier, Roger Ducas, dan Sieyes membentuk pemerintahan direktorat yang berkuasa sampai 1799, dan kemudian dibubarkan oleh Napoleon[15] yang saat itu menjabat sebagai konsul. Pada tahun 1804, Napoleon mengangkat dirinya menjadi kaisar Prancis yang diresmikan oleh Paus Pius VII. Kontribusi dari seorang Napoleon Bonaparte terhadap Prancis adalah dalam bidang militer, meskipun cita-citanya untuk menyatukan seluruh daratan Eropa berakhir dengan kegagalan.[16]

Keadaan Prancis Pasca Revolusi

Revolusi Prancis memang memberi implikasi di segala aspek kehidupan, namun yang paling menonjol adalah revolusi ilmu pengetahuan dan lahirnya faham-faham baru yang sangat signifikan, seperti liberalisme, demokrasi, dan nasionalisme sebagai perkembangan dari semboyan yang digaung-gaungkan ketika revolusi, yakni Liberte (kebebasan), egaliter (kesamaan), dan fraternette (persaudaraan).
Selain itu, muncul perkembangan ilmu-ilmu alam dengan model fiiska Newton yang mempengaruhi pemikiran filsuf dan kemunculan nama Auguste Comte yang menulis beberapa buku tentang masyarakat pasca-revolusi. Dampak lain yang paling signifikan adalah runtuhnya rezim lama, yakni sistem monarki absolute di bawah pimpinan raja Louis XVI. Rezim lama ini kemudian digantikan oleh tatanan kekuasaan baru, dalam bentuk republik. Maka jadilah Prancis sebagai suatu Negara republik.

Tidak hanya di bidang perpolitikan, revolusi Prancis menghantarkan perubahan di bidang ekonomi di Prancis. Hal yang sangat signifikan adalah penghapusan sistem feodal. Pemungutan pajak yang berlebihan dan sebelumnya sangat membebankan para petani, akhirnya dihapuskan oleh kaum bangsawan dan pendeta. Pembayaran pajak juga diserahkan kepada Negara demi kemajuan bangsa. Di samping itu, rakyat pun berhak memiliki tanah.[17] Di bidang sosial mengahantarkan Prancis kepada pembentukan golongan buruh, petani, dan kaum kapitalis.

Kesimpulan

Revolusi Prancis yang terjadi pada tahun 1789-1794 merupakan revolusi besar yang kemudian akan melahirkan banyak perubahan mendasar di Prancis. Banyak faktor yang melatar belakangi pecahnya revolusi ini, diantaranya adalah tekanan-tekanan yang dialami oleh para petani, baik tekanan yang berasal dari alam maupun tekanan yang ditimbulkan akibat pajak yang dibebankan kepada mereka. Selain itu, ketidak cakapan dari raja Louis XVI yang saat itu merupakan pemegang tampuk kekuasaan monarki absolute di Prancis juga merupakan salah satu faktor yang menghantarkan Prancis ke revolusi.
Setelah mengalami dinamika yang cukup panjang dan serius, akhirnya penjara Bastille berhasil dikuasai oleh kaum revolusioner pada 14 Juli 1789. Setelah rezim lama berhasil diruntuhkan, maka banyak perubahan-perubahan yang terjadi di Prancis. Diantaranya adalah perubahan sistem pemerintahan yang semula adalah demokrasi absolute kemudian diubah menjadi republik Prancis. Penghapusan sistem feodal juga merupakan salah satu dari dampak pecahnya revolusi di Prancis, serta beberapa dampak lainnya yang telah dijelaskan pada bab sebelumnya.

DAFTAR PUSTAKA

Carr, William G. 1991. Yahudi Menggenggam Dunia. Jakarta: Pustaka Al-Kautsar.
Furet, Francois dan Dens Richet. 1989. Revolusi Prancis. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.
Godechot, Jacques. 1989. Revolusi Di Dunia Barat (1770-1790). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.
Santoso AZ, Lukman. 2014. Para Martir Revolusi Dunia Seajara, Pemikiran, dan Gebrakan Mereka Bagi Dunia. Yogyakarta. Palapa.
Widjanarko S. (ed). 1991. Negara dan Revolusi Sosial: Suatu Analisis Komparatif Tentang Prancis, Rusia, dan Cina. Jakarta: Penerbit Erlangga.
Website:
[1] Lukman Santoso AZ, Para Martir Revolusi Dunia Seajara, Pemikiran, dan Gebrakan Mereka Bagi Dunia (Yogyakarta: Palapa, 2014), hlm. 12.
[2] Disebut sebagai sistem ekonomi yang usang dikarenakan perjuangan masyarakat Prancis untuk merebut kebutuhan hidup materiil dari alam –terlebih dahulu, dan terutama adalah roti-, masih menampakkan cara-cara yang kuno sekali. Hal ini mengandung perpaduan antara penggunaan teknik tradisional, demografi alami, dan ketidak pastian nasib.
[3] Kaum Borjuis merupakan orang-orang kebanyakan yang menjadi kaya karena berdagang atau karena meminjamkan uang dengan bunga yang amat tinggi (lintah darat), atau yang biasa disebut dengan rentenir. 
[4] Berkaitan dengan pajak yang berlaku di masa Rezim Lama Prancis, pajak-pajak ini sangat merugikan kaum petani, namun sangat mennguntungkan dua golonga utama dalam kerajaan Prancis, yakni golongan Bangsawan dan golongan gereja. Hidup mereka tidak hanya berasal dari hasil garapan tanah-tanah mereka sendiri, namun juga dari pengambilan sebagain hasil dari penggarapan tanah rakyat. Golongan gereja sendiri mendapat penghasil tambahan yang disebut dengan dime, yakni semacam pajak yang besarnya kira-kira 1/20 seluruh hasil panen kerajaan.
[5] Francois Furet dan Dens Richet, Revolusi Prancis (Yogyakarta: Gadjah Mada University Press, 1989), hlm. 21.
[6] Raja Louis XVI merupakan cucu dari raja Louis XV. Ia dilahirkan pada tahun 1754 M dan menjadi raja pada usia 20 tahun. Dia merupakan seorang keturunan dari Bourbon asli. Raja Louis XVI merupakan seseorang yang gemar berburu, melakukan latihan-latihan di alam terbuka, serta membuat barang-barang kerajinan tangan. Namun ia merupakan seseorang yang sangat pemalu dan penuh keragu-raguan, sehingga hal inilah yang kemudian menjadi salah satu “perbincangan” di kalangan masyarakat Prancis akan kedudukan dan kecakapannya sebagai seorang raja.
[7] William G. Carr, Yahudi Menggenggam Dunia (Jakarta: Pustaka Al-Kautsar, 1991), hlm. 113.
[8] Peristiwa kalung, atau Kalung Permata Ratu merupakan suatu konspirasi yang telah dirancang oleh pihak konspirasi untuk mencoreng nama sang ratu. Peristiwa itu terjadi pada tahun 1786. Para konspirator membuat surat palsu atas nama ratu untuk memerintahkan seorang perajin membuat kalung dari batu mulia kelas satu, mirip permata dalam dongeng. Batu permata itu seharga seperempat juta Franc, suatu harga yang sangat tinggi pada waktu itu. Setelah perajin permata itu selesai mengerjakan instruksi palsu itu, ia membawanya ke istana kerajaan, dan ratupun terkejut serta menolak atas surat serta kalung tersebut. Peristiwa ini membuat nama ratu tercoreng. Tidak hanya sampai disini, pihak-pihak konspirator juga terus melakukan usaha-usaha untuk menjatuhkan nama ratu. Diantaranya adalah mereka mengatakan bahwa ratu telah mendapat hadiah berupa kalung tersebut dari seorang pacar gelapnya sebagai tanda mata setelah keduanya terlibat dalam skandal seks.
[9] Necker merupakan politikus dan ahli keuangan (1732-1894). Menjadi inspektur jenderal keuangan Prancis. Setelah dipecat pada tahun 1781, kemudian diangkat kembali pada tahun 1788. Pemecatannya kembali pada 11 Juli 1789. Taktik ini merupakan konsep dari para konspirator. Necker merupakan “ular berbisa” yang mereka masukkan ke dalam “kamar”, dalam artian bahwa Necker merupakan kaki tangan dari Yahudi.
[10] Robespierre memiliki nama lengkap Maximilien Francois Marie Isidore de Robespierre. Ia dilahirkan pada 6 April 1758 dan meninggal pada 28 Juli 1794. Dalam sebuh sumber menyatakan bahwa ia merupakan salah satu tokoh yang dipersiapkan oleh para konspirator untuk menjalankan rencana besar mereka.
[11] Dalam sebuah literature yang divisualkan oleh pelukis Hubert Robert, penjara Bastille sebagai simbol keangkuhan imperium Prancis tampak sangat kokoh sekaligus angker. Apalagi penjara ini memiliki delapan menara dengan tembok setebal lima kaki dan setiap menara diberi meriam. Di sisi lain, Simon Schama berpendapat bahwa penjara yang berada di Rue San Antoine dan dibangun pada tahun 1369 itu memang dilengkapi dengan lima belas meriam, namun tidak sebesar yang dilukiskan oleh Hubert.
[12] Penyerbuan terhadap penjara Bastille dimaksudkan untuk membebaskan narapidana, agar narapidana tersebut melampiaskan kebenciannya kepada istana, sehingga seluruh kota Paris diliputi oleh iklim pergolakan.
[13] Lukman Santoso AZ, Para Martir …., hlm. 15.
[14] Jacques Godechot, Revolusi Di Dunia Barat (1770-1790) (Yogyakarta: Gadjah Mada University Press, 1989), hlm. 47-48.
[15] Napoleon Bonaparte dilahirkan di Casa Bounaparte, di kota Ajaccio, Korsika pada 15 Agustus 1769, dan meninggal pada Mei 1821 saat berusia 51 tahun. Ia berasal dari sebuah keluarga bangsawan yang berasal dari Italia, lalu pindah ke Korsika pada abad ke-16. Ayahnya bernama Nobile Carlo Bounaparte yang merupakan seorang pengacara. Ibunya bernama Maria Letizia Ramolino. Pada 21 Juli 1771, ia dibaptis menjadi seorang Katolik di katedral Ajaccio.
[16] Widjanarko S. (ed), Negara dan Revolusi Sosial: Suatu Analisis Komparatif Tentang Prancis, Rusia, dan Cina (Jakarta: Penerbit Erlangga, 1991), hlm. 213.

Share the Knowledge!
ref: 
Revolusi Prancis (1789-1794) - Wawasan Sejarah

Revolusi Perusahaan (1760-1850)


Revolusi Perusahaan Eropah - Mohd Anuar - Scribd

https://www.scribd.com/doc/6159960/Revolusi-Perusahaan-Eropah-Mohd-Anuar
JMS 313 SEJARAH EROPAH MODEN TAJUK : Apakah perubahan-perubahan yang berlaku di Eropah kesan Revolusi Perusahaan. ( 1760 – 1850 ). Revolusi ...

Revolusi Perusahaan - Scribd

https://www.scribd.com/document/.../Revolusi-Perusahaan
Revolusi Perusahaan Revolusi Industri adalah sebuah ungkapan yang digunakan untuk menamai perubahan dan perkembangan pesat yang awalnya terjadi di ...

Revolusi Perindustrian - Wikipedia Bahasa Melayu, ...

https://ms.wikipedia.org/wiki/Revolusi_Perindustrian
Revolusi Perindustrian adalah zaman pada akhir kurun ke-18 dan awal kurun ke-19 apabila perubahan besar dalam pertanian, pembuatan dan pengangkutan ...

Industri 4.0 revolusi baharu Malaysia | Lain-lain (Bisnes) | ...

https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/.../industri-40-revolusi-baharu-malaysia
13 Dis 2017 - KUALA LUMPUR: Revolusi Perindustrian Keempat (Industri 4.0) bakal ... Bagi memastikan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) turut ...

CIKGU ZAKARIA SEJARAH: REVOLUSI PERINDUSTRIAN

cgzakariasej.blogspot.com/2014/05/revolusi-perindustrian.html
11 Mei 2014 - (d) Nyatakan dua bentuk penindasan pihak majikan terhadap pekerja bidang perusahaandi Britain pada zaman Revolusi Perindustrian.

Memahami peluang revolusi perindustrian - Utama - ...

m.utusan.com.my/rencana/utama/memahami-peluang-revolusi-perindustrian-1.558558
23 Nov 2017 - REVOLUSI Perindustrian Keempat (IR 4.0) turut menyaksikan ... 2018, kerajaan menyasarkan penyertaan lebih 1,500 perusahaan kecil dan ...

Smart in Entrepreneurship: Revolusi Strategis Mengubah ...

https://books.google.com.my/books?isbn=9792901469 
REVOLUSI. STRATEGI. PERUSAHAAN. KECIL. Untuk bersaing dengan perusahaan besar,perusahaan kecil memang tidak mudah. Meskipun demikian ...

PKS perlu faham Revolusi Industri 4.0 - Usahawan - ...

www.utusan.com.my/bisnes/.../pks-perlu-faham-revolusi-industri-4-0-1.529286
22 Sep 2017 - ... mengenai Revolusi Perindustrian Keempat (Revolusi Industri 4.0) khususnya kepada usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Reka Bentuk Kejuruteraan - Halaman 400 - Keputusan Buku Google

https://books.google.com.my/books?isbn=9830682706
George E. Dieter - 2000 - ‎Engineering design
Penggunaan kuasa, sama ada dijana oleh air terjun atau oleh enjin wap, sememangnya merupakanrevolusi perusahaan pertama. Walau bagaimanapun ...

The Ge Way Fieldbook - Halaman 2 - Keputusan Buku Google

https://books.google.com.my/books?isbn=9791141703 - 
Stra- tegi-strategi ini dan lainnya telah membentuk fondasi bagi pertem- puran Jack Welch untukrevolusi perusahaan. Strategi Welch telah dijabarkan dalam ...
ref: Revolusi Perusahaan 1760-1850
revolusi perusahaan - Carian Google


end...

....

Tiada ulasan: