Sabtu, 22 September 2018

Berita ringkas. 8239.


Berita Ringkas Nasional:
PTPTN

Kerajaan harus sensitif terhadap cabaran yang dihadapi peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang tidak membayar hutang pelajaran, bukannya menghukum semua peminjam bersikap tidak amanah. Ketua Pemuda Harapan Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, kerajaan tidak boleh menghukum peminjam yang tidak membayar PTPTN secara pukul rata kerana bukan semua peminjam bersikap tidak beramanah. Katanya, terdapat golongan peminjam yang masih belum mendapatkan pekerjaan. Jika sudah berkerja, gaji permulaan graduan amat rendah...

PRK Port Dickson

MALAYSIAKINI Parti Rakyat Malaysia (PRM) mengumumkan akan bertanding dalam pilihan raya kecil Port Dickson, melawan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, 13 Oktober depan. “Setakat ini kita ada tiga bakal calon dan ini kita akan bincang secara teliti dan akan mengumumkan calon kemudian,” kata presidennya Mohd Hashim Saaludin. Dalam kenyataannya hari ini, Hashim berkata, setelah Pakatan Harapan menjadi kerajaan pusat keadaan ekonomi dan politik adalah tidak stabil. “Sebab-sebab PRM memutus supaya menyertai pilihanraya kecil ini adalah untuk membangkitkan isu rakyat dan menginga...

Mohd Amar: PAS, Umno belum masuk fasa mengorat pun

MALAYSIAKINI Tidak seperti tanggapan orang, hubungan PAS dan Umno setakat ini masih di peringkat awal, kata salah seorang naib presidennya. Malah dari perspektif Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, hubungan kedua-dua parti itu belum diikuti dengan sebarang ikatan. "Tiada apa-apa hubungan lagi antara PAS dan Umno, cuma baru duduk sekali, minum air sekali, mengorat pun belum, bertunang jauh sekali," katanya kepada media seperti dipetik *harakahdaily* hari ini. Beliau yang juga timbalan menteri besar Kelantan berkata dalam keadaan begitu sepatutnya tiada masalah timbul. Katanya belum... 

Dah balun ataih katil,mengorat apa lagi pak lebai...

ali allah ditta pada tumpang sekole...? - 5 jam yang lalu
[image: PAS Hadi Awang and UMNO Zahid Hamidi - Whispering] *Tidak seperti tanggapan orang, hubungan PAS dan Umno setakat ini masih di peringkat awal, kata salah seorang naib presidennya.* *Malah dari perspektif Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, hubungan kedua-dua parti itu belum diikuti dengan sebarang ikatan.* *"Tiada apa-apa hubungan lagi antara PAS dan Umno, cuma baru duduk sekali, minum air sekali, mengorat pun belum, bertunang jauh sekali," katanya kepada media seperti dipetik harakahdaily hari ini.* *Beliau yang juga timbalan menteri besar Kelantan berkata dalam keadaan begitu se... lagi »

6 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh Yang Anda Harus Amalkan, Semoga Bermanfaat

Ahmad Shah pada Islam - 7 jam yang lalu
6 kebaikan mandi sebelum subuh yang anda harus amalkan Ramai ke kat sini yang suka mandi sebelum subuh? Bagi yang jarang mandi sebelum subuh ini adalah 6 kelebihan jika anda amalkan. Kajian sains mengatakan kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. antara manfaatnya ialah : Kulit Semakin lembut dan halus Pada waktu pagi selalunya anda akan memasang “water heater” unt... lagi »

Inilah 25 Janji Allah Kepada Orang yang Suka Beristighfar, Mari Kita Amalkan!! Share

Ahmad Shah pada Islam - 7 jam yang lalu
Istighfar adalah salah satu amalan paling singkat jika diucapkan, bahkan cuma (sekitar) satu detik saja untuk sekali mengucap istighfar. Tapi kenapa kita malas beristighfar? Padahala Allah sudah berjanji akan memberi kemulian kepada siapa saja yang sering mengucap istighfar. Berikut ini 25 janji Allah untuk anda yang gembar membaca istighfar: 1. Menggembirakan Allah Rasulullah s.a.w bersabda, “Sungguh Allah lebih gembira dengan taubat hamba-Nya daripada kegembiraan salah seorang dari kalian yang menemukan untanya yang hilang di padang pasir.” (HR. Bukhari dan Muslim). 2. Dicintai... lagi »

Ayat Penunduk Untuk Anak-Anak Yang Nakal, Degil Dan Suka Melawan Cakap Ibu Bapa

Ahmad Shah pada Islam - 7 jam yang lalu
SKROLL DIAKHIR ARTIKEL UNTUK TONTON VIDEO FULL Secara fitrahnya semua ibu bapa mahukan anak-anak yang menghormati ibu bapa, mentaati hukum agama, sentiasa menjauhi maksiat serta tidak terjebak dengan gejala sosial. Pengalaman penulis di Darussyifa’ sering bertemu dengan ibu bapa yang mengadu tentang anak-anak mereka yang terjebak dengan gejala sosial seperti anak-anak yang lari dari rumah, bergaul dengan remaja yang rosak akhlak, berzina, menagih dadah, melawan ibu-bapa, kasar serta biadab dengan ibu bapa dan seumpamanya. Ibu bapa yang datang ke Darussyifa’ ini meminta perawat me... lagi »

Nik Nazmi Bidas Mahathir

Din pada Addin - 7 jam yang lalu
*Nik Nazmi Bidas Mahathir*. Kerajaan harus sensitif terhadap cabaran yang dihadapi peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang tidak membayar hutang pelajaran, bukannya menghukum semua peminjam bersikap tidak amanah. Ketua Pemuda Harapan Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, kerajaan tidak boleh menghukum peminjam yang tidak membayar PTPTN secara pukul rata kerana bukan semua peminjam bersikap tidak beramanah. *Nik Nazmi Bidas Mahathir*. Katanya, terdapat golongan peminjam yang masih belum mendapatkan pekerjaan. Jika sudah berkerja, gaji permulaan graduan amat rendah... lagi »

Parti Rakyat umum cabar Anwar di Port Dickson

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 7 jam yang lalu
MALAYSIAKINI Parti Rakyat Malaysia (PRM) mengumumkan akan bertanding dalam pilihan raya kecil Port Dickson, melawan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, 13 Oktober depan. “Setakat ini kita ada tiga bakal calon dan ini kita akan bincang secara teliti dan akan mengumumkan calon kemudian,” kata presidennya Mohd Hashim Saaludin. Dalam kenyataannya hari ini, Hashim berkata, setelah Pakatan Harapan menjadi kerajaan pusat keadaan ekonomi dan politik adalah tidak stabil. “Sebab-sebab PRM memutus supaya menyertai pilihanraya kecil ini adalah untuk membangkitkan isu rakyat dan menginga... lagi »

Mohd Amar: PAS, Umno belum masuk fasa mengorat pun

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 7 jam yang lalu
MALAYSIAKINI Tidak seperti tanggapan orang, hubungan PAS dan Umno setakat ini masih di peringkat awal, kata salah seorang naib presidennya. Malah dari perspektif Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, hubungan kedua-dua parti itu belum diikuti dengan sebarang ikatan. "Tiada apa-apa hubungan lagi antara PAS dan Umno, cuma baru duduk sekali, minum air sekali, mengorat pun belum, bertunang jauh sekali," katanya kepada media seperti dipetik *harakahdaily* hari ini. Beliau yang juga timbalan menteri besar Kelantan berkata dalam keadaan begitu sepatutnya tiada masalah timbul. Katanya belum... lagi »

PPKKM sifatkan kenyataan KPM tidak tepat

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
MALAYSIADATELINE [image: PPKKM sifatkan kenyataan KPM tidak tepat] Persatuan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan Malaysia (PPKKM) yang mewakili ahli-ahli syarikat kawalan keselamatan menyifatkan kenyataan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) berhubung kelewatan bayaran adalah tidak tepat dan tidak adil. Dalam kenyataannya hari ini, PPKKM menegaskan masih banyak syarikat kawalan keselamatan yang membuat aduan kepada persatuan mengenai tunggakan bayaran. Menurut PPKKM terdapat ahli yang mengadu bayaran bulan Jun 2018 dan sebelumnya masih belum diperolehi. “Malahan bayaran bulanan untu... lagi »

Larangan straw plastik hanya untuk pengusaha kedai makan

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
Bernama *Straw minuman plastik akan diharamkan mulai Januari 2019. (Gambar Reuters)*KUALA LUMPUR: Penguatkuasaan larangan penggunaan straw minuman plastik berkuatkuasa 1 Januari 2020 ditujukan kepada peniaga dan pengusaha kedai makan yang merupakan pemegang lesen dan bukan orang ramai. Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Datuk Seri Adnan Md Ikhsan berkata, larangan itu akan tertera dalam syarat-syarat lesen perniagaan mulai 1 Januari 2019. “Pada masa yang sama, straw yang bukan daripada jenis plastik konvensional akan turut disediakan sebagai alternatif,” katanya dalam satu kenyat... lagi »

Dua rakan didakwa bunuh kucing

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
THE MALAYSIAN TIMES *KUALA LUMPUR:* Dua rakan serumah didakwa hari ini atas tuduhan dengan kejamnya menyebabkan penderitaan terhadap seekor kucing yang dimasukkan ke dalam mesin pengering pakaian yang membawa kepada kematian haiwan itu di sebuah kedai dobi layan diri.​​​​​​ Pemandu teksi A. Mohanraj, 41, dan juruteknik elektrik S.S. Satthiya, 26, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Selayang selepas pertuduhan ke atas mereka dibacakan secara bersama di hadapan Hakim Rasyihah Ghazali. Mengikut pertuduhan, kedua-dua lelaki itu didakwa bersama-sama dengan seorang lagi yang mas... lagi »

NURUL AKUI WUJUD KEM

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
*Wartawan Watan-Online* Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mengakui wujudnya beberapa kelompok kem dalam parti itu menjelangnya pemilihan PKR, namun ia adalah budaya biasa dalam sesuatu pertandingan. Nurul Izzah berkata, setiap pertandingan pasti akan mempunyai individu tertentu yang cuba untuk menang dan mewujudkan kem bagi menarik sokongan. Bagaimanapun, katanya ia adalah budaya biasa namun meminta Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) yang dilantik sebagai badan bebas pada pemilihan PKR nanti dapat melaksanakan tugas dengan profesional tanpa rasa takut. “Saya yakin peranan JPP... lagi »

ANWAR DIASAK DARI LUAR DAN DALAM PARTI – BADRUL HISHAM

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
*Wartawan Watan-Online* Seorang bekas pemimpin PKR mendakwa Ketua Umum parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedang diasak secara ‘halus’ oleh pihak dari luar serta dalam parti itu sendiri. Bekas Ahli Majlis Tertinggi PKR, Badrul Hisham Shahrin mendakwa, berlaku perancangan sulit semasa pencalonan pemilihan jawatan tertinggi kepemimpinan parti, selain terdapat beberapa calon yang dibenar bertanding walaupun tidak menetapi syarat yang ditetapkan parti. “Ada calon mendapat surat izin bertanding dari Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) sedangkan syarat layak bertanding perlu jadi ahli... lagi »

MAHATHIR MAHU PEMIMPIN UMNO SERTAI PPBM- ANNUAR

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
*Oleh Haspaizi Mohd Zain* Tan Sri Annuar Musa mendedahkan ramai pemimpin tertinggi UMNO mengadakan pertemuan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad secara berkumpulan mahupun individu yang akhirnya diminta meninggalkan parti itu dan menyertai PPBM. Setiausaha Agung UMNO itu berkata, bagaimanapun ramai pemimpin parti itu memilih untuk terus istiqomah dengan perjuangan UMNO meskipun berdepan pelbagai tekanan. Annuar berkata, pertemuan itu ada yang diatur oleh pihak ketiga, ada yang dipanggil sendiri oleh Perdana Menteri dan ada juga meminta untuk mengadakan pertemuan. “Ramai juga pemimpi... lagi »

PAS terbuka untuk siapa sahaja – Mohd Amar

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
THE MALAYSIAN TIMES *KOTA BHARU:* Pintu PAS sentiasa terbuka kepada mana-mana pihak yang ingin menyertainya namun ia tidak akan sekali-kali mempelawa mereka, kata Naib Presiden parti Datuk Mohd Amar Nik Abdullah. Mohd Amar yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan, berkata dasar keterbukaan PAS itu dapat dilihat menerusi kesediaan parti membenarkan pemimpin parti lain termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim berceramah di atas pentas mereka. Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada program kuliah mingguan di Dataran Ilmu di sini hari ini ... lagi »

Polis tahan tiga lelaki, rampas hampir 80kg ganja

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
Bernama / ASTRO AWANI [image: Polis tahan tiga lelaki, rampas hampir 80kg ganja] *Datuk Roslee Chik (empat, kanan) bersama pegawainya menunjukkan ketulan mampat dipercayai ganja bernilai RM236,000 yang dirampas dalam lima serbuan di kawasan Daerah Timur Laut dan Seberang Perai Tengah Rabu lepas. - Bernama* *GEORGE TOWN*: Polis percaya satu lagi satu lagi sindiket pengedaran dadah di Pulau Pinang tumpas apabila tiga lelaki termasuk dalang utama kumpulan itu diberkas selain merampas 78.7 kilogram (kg) ganja bernilai RM236,000 menerusi empat serbuan di sekitar negeri itu pada Rabu. T... lagi »

Sajat ugut nak potong guna pisau, PU Amin buat laporan polis?

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
*Gempak / ASTRO AWANI* [image: Sajat ugut nak potong guna pisau, PU Amin buat laporan polis?] *Jelas PU Amin atau nama sebenarnya Mohamad Amirul Amin Maula Lokman Hakim, 29, laporan itu dibuat susulan perkataan 'potong' dan 'pisau' dalam rakaman video Nursajat.* PENDAKWAH dan peserta rancangan Pencetus Ummah (PU) Amin telah membuat laporan polis berhubung ancaman yang didakwa diterima daripada usahawan kosmetik Nursajat semalam. Jelas PU Amin atau nama sebenarnya Mohamad Amirul Amin Maula Lokman Hakim, 29, laporan itu dibuat susulan perkataan 'potong' dan 'pisau' dalam rakaman vi... lagi »

Tiada jentera kerajaan bagi kempend di PD – Anwar

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
THE MALAYSIAN TIMES *PETALING JAYA:* Calon Pakatan Harapan (PH) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan tiada kemudahan atau jentera kerajaan yang akan digunakan sepanjang kempen beliau pada PRK itu. Ketua Umum PKR itu berkata keputusan itu penting untuk memberi isyarat kepada rakyat bahawa PH bertanding dalam PRK itu secara bersih dan telus. “Kami ada timbalan perdana menteri (Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail), menteri hal ehwal ekonomi (Datuk Seri Mohamed Azmin Ali), menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna (Datuk Saifud... lagi »

Saifuddin nafi PKR berpecah, mahu bergabung dengan UMNO

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
THE MALAYSIAN TIMES *PUTRAJAYA:* Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail hari ini menafikan khabar angin parti itu akan berpecah dua dengan satu kumpulan bergabung bersama pembangkang, khususnya UMNO. “Idea untuk bergabung dengan UMNO tidak timbul sama sekali dan tohmahan bahawa PKR akan berpecah kepada dua, tiga, empat ini telah dihadapi seawal kita tubuhkan parti 20 tahun dulu,” katanya kepada pemberita di sini. Terdahulu, Saifuddin Nasution yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna menghadiri perhimpunan bulanan kementerian itu. Mengulas l... lagi »

Dr M akui pemimpin UMNO bertemunya

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
THE MALAYSIAN TIMES *PUTRAJAYA:* Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui terdapat pemimpin UMNO yang bertemu dengan beliau baru-baru ini. Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu bagaimanapun berkata sesiapa sahaja boleh bertemu dengannya dan pemimpin UMNO juga bebas bertemu sesiapa saja. “Mereka datang berjumpa saya, saya berjumpa semua orang. Selepas berjumpa dengan saya, mereka berjumpa PAS pula. “Kami bebas… bukan seperti sebelum ini. Dulu, jika kamu berjumpa orang yang salah, pegawai cukai pendapatan (Lembaga Hasil Dalam Negeri) akan cari kamu,” katanya ... lagi »

Bukan serbu, cuma pemeriksaan di rumah Tun Rahah - Timbalan KPN

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
*Madiha Abdullah, *Astro Awani [image: Bukan serbu, cuma pemeriksaan di rumah Tun Rahah - Timbalan KPN] *Pihak PDRM hanya melakukan pemeriksaan mengikut prosedur yang sepatutnya selepas menerima maklumat, kata Noor Rashid. - Foto fail Bernama* *KUALA LUMPUR*: Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim, menafikan dakwaan *kediaman ibu bekas Perdana Menteri*, Datuk Seri Najib Tun Razak, Tun Rahah Mohamed Noah diserbu polis, pada Khamis. Sebaliknya Noor Rashid memaklumkan, pihak PDRM hanya melakukan pemeriksaan mengikut prosedur yang sepatutnya selepas menerima maklumat d...lagi »

Tok Pa akan jadi pembangkang tunggal dalam DUN Kelantan

ELBI RISALAH pada DIALOG RAKYAT - 8 jam yang lalu
*Vivi Sumanti, *Astro Awani [image: Tok Pa akan jadi pembangkang tunggal dalam DUN Kelantan] *Mohd Amar Nik Abdullah anggap UMNO parti yang sedang karam dan ramai pemimpin akan lari meninggalkan parti itu.-foto Astro AWANI* *KOTA BHARU*: Ahli Dewan Undangan Negeri, ADUN Ayer Lanas, Datuk Seri Mustapa Mohamed akan menjadi ADUN bebas dan pembangkang tunggal dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan bermula sidang akan datang. Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, kerusi Mustapa atau Tokpa itu akan dipisahkan dari kumpulan ADUN UMNO. “Kerusi dia pun dipisa... lagi »

SEMUA FITNAH - SEMUA TOHMAH

noreply@blogger.com (Tukar Tiub) pada Tukar Tiub - 9 jam yang lalu
JELAS TERANG SEMUA FITNAH SEMUA KERJA PROPAGANDA GEROMBOLAN DIHINA DIPULUL DITUMBUK DIMALUKAN INI KERJA JAHAT GEROMBOLAN

AI: Mengubah wajah PD

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 10 jam yang lalu

Tiada ulasan: