Khamis, 20 September 2018

Mendarat itu perlu. 8229.


Lupa Mendarat itu yang jadi lupa daratan.  

Rabu 19 September 2018

MENTERI BESAR(MB) KEDAH MASIH ULANGI PERANGAI LAMA

Mengikut data yang di keluarkan oleh kerajaan pusat, Kedah adalah sebuah negeri yang hutangnya tertinggi di Malaysia. Oleh itu Kedah tidak boleh ketinggalan mahu pun mundur kerana ianya berada di pantai barat yang sama dengan negeri-negeri maju dalam jajaran lebuhraya Utara Selatan. 

Kedah juga mempunyai sambungan landasan keretapi daripada Singapura ke Hadyai Thailand. Kenapa Kedah masih mundur? Untuk itu Kedah mesti mempunyai Menteri Besar yang berdaya saing untuk memajukan negeri.

Rungutan terhadap Datuk Seri Mukhriz kini makin memuncak bukan sahaja daripada rakyat dan ahli-ahli parti tetapi juga daripada pegawai-pegawai kerajaan yang ingin melaksanakan tugas di bawah kerajaan baharu. 

Menteri Besar tidak dapat mengatur perjalanan negeri dengan segera untuk bergerak maju. Mengikut pegawai-pegawai kerajaan, sehingga artikel ini ditulis tiada lagi Mesyuarat Perancangan Negeri.

Tiada lagi Mesyuarat Tindakan Negeri. Tiada Mesyuarat Pembangunan Negeri. Inilah keluhan daripada para pegawai Daerah yang ingin berkhidmat untuk kerajaan PH. Keluhan Ketua Jabatan Luar pula makin berlarutan apabila tidak dapat bertemu dengan MB agar dapat mengemukakan hasrat jabatan mereka.

Pengarah FELCRA mengeluh, Pengarah MARA juga mengeluh malah lebih mengecewakan Pengurus Besar KEDA tidak dapat memanggil mesyuarat lembaga di saat-saat beliau akan bersara pada bulan September ini. 

Sibuk sangatkah sehingga tidak dapat berjumpa dengan ketua jabatan untuk mendapat maklumat tentang perjalanan jabatan mereka. Apa yang beliau ingin laksanakan? Kemana beliau berada?

Apakah keutamaan MB Kedah? Adakah untuk bola sepak sahaja? Itu pun tidak beliau laksanakan. Mesyuarat pengurusan Kedah Football Association(KFA) langsung tidak nampak batang hidung. Samada di kendalikan secara senyap-senyap oleh Saudara Anas Setiausaha Politik beliau mahupun di hadiri oleh Setiausaha Kehormat KFA YB Asmirul Anuar Aris.

Prestasi bola sepak Kedah merudum kerana sikap Presiden yang langsung tidak mengambil peduli. Beliau hanya hadir untuk menyaksikan perlawanan dan bahagian yang paling penting ialah bergambar dengan pemain mahupun peminat. 

PUTERA BANGSAWAN

Semenjak kemenangan PRU-14 pada 10 Mei 2018 hingga kehari ini, Dato Seri Mukhriz masih berada di alam khayalan. Apa yang di lakukan beliau hanyalah persis seorang Putera Bangsawan perlu di suap sehinggakan makan dan pakai. Beliau bukan pejuang rakyat seperti ayahanda beliau Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pentadbiran masih lagi di takuk lama sedangkan masa sudah beranjak 5 bulan. Hanya program "stereo type" yang masih tidak keluar dari patah perkataan 'melawat' dan 'merasmikan'. Tiada pergerakan memajukan negeri di laksanakan. Tiada pelabur asing yang ingin melabur. Tiada perancangan masa depan.

Board Of Director(BOD) atau Ahli Lembaga Pengarah untuk Anak Syarikat Kerajaan Negeri atau lebih di kenali sebagai Government Link Company(GLC) tiada langsung setitis usaha di gembeling untuk di isi kekosongan perlantikan samada di jawatan BOD mahupun Pengerusi GLC setelah usia pemerintahan menginjak 5 bulan. Datuk Seri Mukhris tidak berminat mahu menyelesaikannya. Apa yang ada di dalam minda beliau sehinggakan pengurusan kerajaan tidak dapat di laksanakan? 

Tiada langsung pengawasan MB Kedah pada GLC. Sebagai contoh: PKNK umpamanya bagaikan hidup segan mati tak mahu kerana tiada perhatian. Lihat pada Kumpulan Bina Darulaman(BDB) sebuah GLC yang tersenarai dibursa utama, apabila 'Manager Director' meninggal pada bulan Mac lalu sehingga kini tidak dilantik pengganti.

Keseluruhan GLC mengalami kerugian berjuta ringgit terutamanya BDB. Boleh lihat pada lapuran tahunan tetapi ini langsung tidak di endahkan oleh Datuk Seri Mukhriz selaku MB Kedah. Sebelah mata pun tidak di pandangnya. Apa perlu menanti sehingga ranap menyembah bumi keseluruhannya baru tindakan akan di ambil? 

YB Tan Kok Yew selaku EXCO Pelaburan dan Industri Tinggi tertunggu-tunggu kenapa beliau tidak di lantik bersama dengan PKNK. Apa yang masih tak kena? Kenapa tidak memberikan kepercayaan kepada anggota EXCO beliau sendiri?

BOD penting selain PKNK seperti SADA turut tidak mendapat perhatian. YB Zamri Yusof yang juga EXCO sumber air sehingga kini masih ternanti-nanti perlantikan dalam BOD SADA. Begitu juga KULIM HIGH TECH malah banyak lagi GLC di rundung malang. Kesemua mesyuarat tidak dapat di lakukan kerana tiada sebarang lantikan.

Ada GLC terdesak telah di buat perlantikan Pengerusi(Chairman). Contohnya Yayasan Islam Kedah(YIKED) diserahkan kepada YB Phahrolrazi. Apa yang hendak di lakukan beliau memandangkan BOD masih tidak di lantik? Nak mesyuarat dengan siapa? Kemana hala nak di tuju?

Apa nak jadi? Mengikut sumber daripada Kumpulan Ladang anak syarikat kepada PKNK, tahun ini pokok getah dan kelapa sawit tiada peruntukan baja kerana tiada BOD. Maka tender untuk baja tidak dapat dibuat/diluluskan. Jadi kesemua pokok wajib berpuasa tahun ini kerana MB lembab.

Dari segi tugas MB ada 5 portfolio penting: 

i. Kewangan
ii. Hasil bumi
iii. Perancang ekonomi
iv. Tanah dan galian 
v. Perhutanan. 

Beliau juga ialah:

1. Timbalan Presiden PBBM
2. Pengerusi PH Kedah.
3. Pengerusi PPBM Kedah.
4. MB Kedah
5. ADUN Jitra
6. Ahli Parlimen Jerlun

Lantikan GLC: 

7. Pengerusi KEDA
8. Pengerusi SADA(Air Kedah)
9. Pengerusi PKNK
10. Pengerusi KMC(Kedah Medical Centre)
11. Pengerusi KULIM HI TECH
12. Pengerusi LADA

13. Presiden Kedah Football Association(KFA)

Banyak betul jawatan beliau. Tamakkan kuasa tetapi tiada kudrat yang mampu di laksanakan. Sistem pemerintahan tidak di agihkan secara kolektif untuk membina sebuah Negeri. Sepatutnya agihan kuasa atau penurunan kuasa harus di lakukan untuk bersama membina dan membangunkan negeri Kedah. Tetapi ini tidak berlaku.

Beberapa perkara sepatutnya berlaku untuk menjadikan Kedah negeri bergerak maju namun tidak di laksanakan. Beliau tidak mengurus tadbir mahu pun menyelia negeri. Hendak di katakan mentadbir seorangan mahupun secara Pakatan Harapan tidak berlaku. Mudahnya, beliau langsung tidak mentadbir. 

Sejarah membuktikan ketika menjadi MB di bawah payung Umno, beliau mengambil masa selama 2 tahun 6 bulan untuk menyelesaikan kesemua yang tersebut di atas. Tiada tarikh luput untuk perlantikan jawatan GLC. Gagal untuk bertanggungjawab ke atas amanah di berikan oleh rakyat ialah jawapan sebenar. 

Inilah di antara perkara yang menjadi kemarahan ahli Umno pada ketika itu. Alasan pertelingkahan dengan Datuk Seri Najib melalui isu 1MDB hanyalah alasan di pihak pimpinan dan bawahan Umno untuk menyingkirkan Datuk Seri Mukhriz. Pemimpin Umno dan ahli Umno telah lama bersabar. Kemuncaknya beliau di singkirkan sebagaimana yang kita tahu.

PARTI DI ABAIKAN

Sehingga kini mesyuarat parti tidak pernah di adakan. Banggunan Stargate di biarkan begitu saja bagaikan sepi tanpa penghuni. Bahagian PPBM turut menerima habuan yang sama tanpa pengurusan parti. Ahli bawahan di biarkan tanpa sebarang maklumat. 

Sekali lagi sehingga artikel ini di tulis, pelantikan Penyelaras DUN belum dilantik dari pihak PPBM. Apa yang menjadi masalah sangat untuk membuat perlantikan? Tanyalah mana-mana Ketua Bahagian PPBM di Kedah hakikat tersebut. Bagaimana hendak memberikan khidmat kepada masyarakat?

Sejujurnya Datuk Seri Mukhriz tidak mahu berhadapan dengan masalah. Atau dengan kata lain, 'he can't facing to the problem', itulah penyakit beliau dulu dan kini. Anakanda kelahiran bangsawan ini tidak mahu berdepan dengan penyelesaian perkara berbangkit. Beliau gagal serta tidak mahu untuk berhadapan bagi menyelesaikan sebarang masalah.

Beliau hanya mahu di kenali seperti artis popular. Mengekalkan rentak populist di mata media tetapi bukan menjadi pemimpin akar umbi yang boleh menjadi dahan rimbun untuk ahli bawahan tempat berteduh. Hebat ketika berselfie mahupun bergambar adalah ciri kehebatan beliau.

Ini dapat di lihat dengan majlis rasmi yang beliau lawati mahupun perasmian yang di buat. Itu pun banyak program rasmi kini acap kali di ganti oleh EXCO. Kedah bukan di hati dan jiwanya. Hanya beberapa hari dalam seminggu beliau berada di Kedah manakala yang selebihnya pulang ke pangkuan isteri tersayang di Kuala Lumpur. Tidak hairanlah jika mesyuarat EXCO pernah berlangsung di Kuala Lumpur. Bukankah tindakan sebegini mengundang kos?

Ada ahli PBBM bertanya: "MB larat pegang sebagai pengerusi beberapa syarikat? Boleh ka MB atur untuk mesyuarat dan mengambil tahu kesemua perjalanan anak syarikat ini.." 

Seorang ahli PBBM menjawab: "Hampa boleh bilang tengok.. apa dia buat?"   

Ahli PBBM yang ke 3 pula berkata: "Banyaknya.. Boleh ka MB buat semua ni. Aku tengok asyik balik KL saja.. Ada orang tolong kira. Selama seratus hari.. MB hang hanya buat mesyuarat exco 9 kali daripada 25 minggu. Berada di pejabat Wisma tak sampai 50 hari waktu kerja. Lagu mana dia nak jalankan tugas...?"

AHLI PPBM LARI MENINGGALKAN PARTI

Pelbagai masalah dalaman politik PBBM mula membarah. Ramai ahli PBBM di Jerlun, Kubang Pasu, Pendang dan lain-lain kawasan sudah melarikan diri untuk menyertai parti lain. Jikalau ini di biarkan berterusan, PRU-15 PH bakal bungkus.

Perebutan jawatan masih menjadi api di dalam sekam. Masing-masing ternantikan bentuk ganjaran yang di janjikan. Lantas pemberontakan dalaman telah terjadi bermula selepas penubuhan PPBM sehingga kini.

Datuk Seri Mukhriz sebagaimana maklum adalah Pengerusi PH Negeri Kedah. Takala negeri lain telah membuat Pelan Pilihanraya Hala Tuju Negeri untuk 5 tahun akan datang dari 2018 hingga 2023, Kedah masih terkial-kial. 

Bagaimana hendak di laksanakan peluang di masa akan datang jika untuk dapatkan tarikh Mesyuarat Majlis Pengerusi PH pun masih mengelak sambil mendiamkan diri seribu bahasa. Paling mudah pada Dato Seri Mukhriz ialah buat bodoh atau pekak badakkan telinga seolah tidak perlu tahu apa yang harus di buat.

Jumlah kerusi DUN di Kedah ialah 36. PBBM bertanding 14 kerusi DUN, iaitu yang paling banyak berbanding kerusi AMANAH, PKR dan DAP. Malangnya PPBM cuma menang 5 DUN:

1. DUN Kuah
2. DUN Air Hangat
3. DUN Bukit Kayu Hitam 
4. DUN Jitra
5. DUN Anak Bukit(Amiruddin Hamzah penyandang)

Empat DUN(1-4) berada di dalam Parlimen Langkawi dan Parlimen Kubang Pasu di kenal pasti sebagai gelombang Tun Dr Mahathir. Faktor Tun amat kuat di sana bukan atas nama bekas MB Kedah.

Kemenangan di negeri dan negara seharusnya di jadikan landasan untuk PPBM dan PH menggunakan peluang yang terhidang dengan baik untuk menambahkan ahli mahupun cawangan. Apakan daya Datuk Seri Mukhriz tidak berminat.

15 kerusi berjaya di tawan oleh Pas manakala 3 kerusi lagi berada di tangan Umno. Kenapa terjadi sedemikian? Ini berpunca dari masalah di antara parti komponen PH yang tidak berjaya di gabungkan dengan baik di pelbagai peringkat DUN kalah. Maklumat agihan kerusi tidak di sempurnakan dengan baik untuk ahli PPBM mengerti proses pembahagian kerusi di kalangan PH. Selaku Pengerusi PPBM beliau tidak menjelaskan dengan baik kepada anggota bawahan. Inilah puncanya.

Kepada Datuk Seri Mukhriz sila mengaku dengan hati yang ikhlas dan jujur. Berterus terang sajalah. Jangan buat inanya kepada rakyat kedah. Tinggalkan Kedah kepada orang lain jika sudah tidak mampu mentadbir. Berundur secara terhormat.

Jangan biarkan pasukan lama di sekeliling anda bermula dari Setiausaha Politik dan lain-lain semenjak zaman BN dahulu menjadi dalang di belakang tabir. Rakyat Kedah tidak memerlukan PUTERA BANGSAWAN di mata pengundi yang membawa urustadbir dan pendekatan politik hancur lebur.

Anda laksana nakhoda yang tiada perancangan dan halatuju kerana membiarkan sahaja kapal belayar tanpa haluan. Semoga sedikit teguran ini akan menyedarkan MB Kedah dari terus berada di dalam lena yang panjang. 

-Rakyat Kedah
Taipingmali : MENTERI BESAR(MB) KEDAH MASIH ULANGI PERANGAI LAMA
http://taipingmali.blogspot.com/2018/09/menteri-besarmb-kedah-masih-ulangi.html


Tuduhan terhadap Najib perlu ada 2 saksi - Hadi Awang

20 September 2018. 

Najib tidoq dalam lockup SPRM...

Image may contain: 3 people, text
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan bekas perdana menteri, Najib Razak sebentar tadi.

Penahanan Najib dilakukan ke atas siasatan wang RM2.6 bilion yang diterima Najib melalui akaun bank AmIslamic pada 2014.

Najib dijangka akan didakwa secara rasmi petang esok di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Jalan Duta dan akan dibawa ke sana kira-kira jam 3 petang.

Image may contain: 5 people
Penyokong² Najib berkumpul di hadapan ibu pejabat 
SPRM di Putrajaya sebagai tanda solidariti 
Bekas presiden Umno itu dipanggil ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya jam 3 petang dan ditahan secara rasmi jam 4.13 petang menurut sumber.

“Najib akan menghadapi beberapa pertuduhan di bawah Seksyen 23(1) Akta SPRM 2009 setelah mendapat izin mendakwa daripada Pejabat Peguam Negara.

Sebelum ini, bekas presiden Umno itu dikenakan tujuh dakwaan berhubung syarikat subsidiari 1MDB, SRC International Sdn.

Tuduhan itu berkaitan dengan pengubahan wang haram dan penyalahgunaan kuasa semasa berada menjadi perdana menteri.
“Najib akan dibawa ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur esok (20 September), jam 3.00 petang untuk pertuduhan di mahkamah," kata kenyataan itu.

Selain itu, menurut kenyataan berkenaan, SPRM akan bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi merakam percakapan Najib sebelum beliau dibawa ke mahkamah esok.

Ini bagi membantu siasatan pihak polis mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001. - f/bk
Image result for Datuk Seri Anifah Aman dan Datuk Seri Mustapa Mohamed
Kurang 24 jam, UMNO hilang 2 pemimpin kanan...
Dalam tempoh kurang 24 jam, Umno hilang dua pemimpin kanannya.


Bekas Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman dilaporkan media bertindak keluar Umno, selepas Ahli Majlis Tertinggi Datuk Seri Mustapa Mohamed mengambil langkah serupa.Menurut sumber yang dipetik media, Anifah yang juga Ahli Parlimen Kimanis itu menyerahkan surat peletakan jawatannya kepada Setiausaha Agung Umno, Tan Sri Annuar Musa.Anifah sebelum ini mencuri tumpuan apabila bersama-sama Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin, enggan mengikut karenah Ahli Parlimen pembangkang lain yang meninggalkan Dewan Rakyat sebagai protes terhadap pelantikan Datuk Mohamad Ariff Md Yusof sebagai speaker Dewan Rakyat ke-14.Sementara itu, Mustapa dalam kenyataan media semalam berkata beliau keluar Umno kerana menganggap hala tuju parti itu kini tidak selari dengan prinsip politik yang menjadi pegangannya.“Dan (hala tuju parti) tidak ada banyak usaha yang meyakinkan bahawa proses rejuvenasi parti telah bermula,” katanya.

Image result for Datuk Seri Anifah Aman dan Datuk Seri Mustapa Mohamed
Malah pemimpin Umno Kelantan itu menegaskan Umno seharusnya menjadi parti yang “inklusif, moderat dan berhaluan tengah” tanpa mengetepikan kepentingan kaum dan agama lain.

“Inilah jalan terbaik dalam kerangka negara Malaysia yang majmuk.

“Untuk menjadi relevan dalam dinamika politik nasional hari ini, Umno selaku peneraju BN tidak boleh bergantung kepada sokongan orang-orang Melayu dan Bumiputera semata-mata,” ujarnya.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang dalam reaksinya terhadap peletakan jawatan Mustafa berkata ia membuktikan bahawa politik Malaysia kini di landasan yang baharu.

“Saya baru sahaja mendapat berita bahawa salah seorang pemimpin Umno yang paling dihormati dan bekas Menteri Umno, Datuk Mustapha Mohamad, baru sahaja meletak jawatan daripada Umno kerana beliau mahu Umno menjadi lebih inklusif dan moderat.

“Ini adalah bukti terbaru bahawa politik Malaysia berada di landasan baharu dan mereka yang merancang untuk memusnahkan kerajaan Pakatan Harapan mungkin akan hancur terlebih dahulu jika mereka berterusan menggunakan ekstremisme yang belum pernah terjadi sebelumnya dalam mengeksploitasi politik kaum, agama, kebencian, ketakutan dan pembohongan,” katanya dalam kenyataan, hari ini. – Roketkini.com
“Good Guy” Mustapa Quits, UMNO Disintegration Has Begun...
UMNO (United Malays National Organisation), the biggest political party in Malaysia, has begun disintegrating with the shock resignation of party stalwart Mustapa Mohamed from the party. After the Barisan Nasional (BN) came crashing down from being the ruling coalition for over 60 years to a sinking ship after its stunning defeat in May 9th polls, its UMNO turn to disintegrate.

Spectacularly, by June, the mighty BN was as good as gone. From 13 parties in a unique power-sharing arrangement not seen anywhere else, it has since reduced to just three with the other 10 jumping ship. After losing control of the Parliament to Pakatan Harapan coalition, winning a total of only 79 parliamentary seats, BN was left with 57 seats after the mass defection.

While UMNO (54 seats) – the backbone of BN – together with MCA (1 seat) and MIC (2 seats) were busy licking their wounds, three UMNO MPs leave the party. With only 51 seats in the 222 parliamentary seats, it was bad enough for the Malay-based party. However, with Mustapa quitting the party after serving for 40 years, it seems UMNO has yet to see its worst.

Even after UMNO was hammered to 51 seats (from 120 seats contested), the remaining expired warlords have continued to sing songs of self-praise. Arrogantly, they have resorted to chest-thumping, bragging the party was still the biggest political party despite losing their shirts. Mr. Mustapa’s resignation leaves UMNO with 50 seats, same as Pakatan’s PKR party.
Related image
It’s a matter of time before PKR becomes the biggest political party, something unthinkable before the May 9th general election. Why is Mustapa’s resignation a big deal? As former International Trade and Industry minister, he was one of very few respected UMNO leaders left. In fact, going by UMNO’s standard, he was considered the cleanest, moderate and most humble warlord.

“The party has not made any effort to convince me that it is rejuvenating itself. To become relevant in the current dynamic nature of national politics, UMNO as the anchor of BN cannot merely rely on the support of Malays and Bumiputera only. I see no sign that the majority of the multiracial and multi-religious people will believe in UMNO’s cause,” – said Mustapa Mohamed, popularly known as Tok Pa.

Mr. Mustapa, of course, was referring to UMNO’s leadership who has chosen to sleep with extremist Islamist party PAS, clearly out of desperation. Under the clueless, directionless and weakleadership of Ahmad Zahid Hamidi, the new UMNO president has agreed to a formal political collaboration with PAS after he attended the opening of the PAS general assembly on September 15.

In essence, UMNO President Zahid Hamidi allows PAS President Hadi Awang to lead him around by the nose. Yes, the Malay nationalist party has been reduced to such a pathetic state that its president has taken the easy way out – letting its once arch-rival PAS calling the shot. Zahid, whose middle name is thug or gangster, has absolutely no idea how to drive the party.

Heck, Zahid is so weak that he declares that the brothel house UMNO is open for business – everyone, friends or foes, is welcome to join the orgy party. Without the gravy trains that had been feeding the corrupt party for decades, all the 191 warlords and its self-proclaimed 3 million members were fabulously disillusioned, demoralised and de-motivated.
PAS Hadi Awang and UMNO Zahid Hamidi - Whispering
More importantly, Mustapa’s departure confirms that UMNO is destroyed beyond repair. Make no mistake about it. He can easily tell all and sundry that he is retiring, not merely resigning. But he didn’t, suggesting that like other frogs he wishes to jump ship to the new ruling government Pakatan Harapan. However, the 93-year-old PM Mahathir knew all the tricks of the trade.

Prime Minister Mahathir said Mustapa’s departure from UMNO as something that the former International Trade and Industry Minister should have done earlier. The PM said – “UMNO is already damaged. He should have left earlier. A bit late though. But (If he is interested to join Pakatan Harapan), he has to prove that he is different than before.”

Exactly what and how Mustapa needs to prove himself before allowed to join the club is the million dollar question that the 191 UMNO warlords wanted to know too. Having addicted to free flow of cash and contracts for years, those parasites couldn’t wait a day longer to jump ship to greener pastures. Yes, Mustapa’s quitting will open the floodgate for more to do the same.

Now do you understand why Mahathir actually enjoys himself with popcorn and Coke seeing how UMNO and PAS proudly and boastfully hugged and kissed each other, fantasizing about the creation of a new “Pakatan Malaysia” coalition to wrest the federal government from Pakatan Harapan? The old man was giving them enough rope to hang themselves by not arresting those who had expressed seditious remarks.
Image result for umno attends pas  General Assembly 2018
Putting UMNO Zahid Hamidi and PAS Hadi Awang together in a room is a recipe to disaster. Mahathir does not need to de-register UMNO to kill it. Nor does Mahathir need to recite some Quranic verses to impress upon Muslims that he’s more Islamic than PAS. Mr. Zahid and Mr. Hadi are doing an excellent job killing each other’s party by formally working together.

The alliance between UMNO and PAS is like Saudi Arabia sleeping together with Iran. If UMNO and PAS can work together without their respective grassroots killing each other, then Sunni-led Saudi and Shia-led Iran would have been one big happy family since 1,400 years ago. You do know PAS have sympathised and supported the 1979 Iranian revolution led by Ayatollah Khomeini, don’t you?

Considering the Sunni-Muslims and Shia-Muslims would gladly slaughter each other than the infidel “kafir” non-Muslims as can be seen in conflicts in the Middle East, you don’t need to be a rocket scientist to predict the results of UMNO-PAS cooperation. Thanks to PAS’ past indoctrination against UMNO,  PAS grassroots actually look down upon the un-Islamic and evil UMNO-Muslims.

The point is simple. If Zahid’s plan to work with PAS is the best invention since sliced bread, there’s absolutely no reason for Mustapa Mohamed to resign in the first place. Now that “a good man” has given up hope, it would set tongue wagging amongst 3-million UMNO grassroots and embolden more leaders to leave in droves. Goodbye UMNO!!! - ft
Image may contain: 5 people, people smiling, text

Image may contain: text

Image may contain: one or more people and text

Image may contain: 2 people, text
Rembau dah mula mengampu PH. Dah tu duduk apa lagi dlm tong najis UMNOPAS?
cheers.

tumpang sekole...?: Najib tidoq dalam lockup SPRM...
http://alditta.blogspot.com/2018/09/najib-tidoq-dalam-lockup-sprm.htmlTiada ulasan: