Khamis, 23 Ogos 2018

Pekung Si Kitol Moden beri ruang orang asing bina tembuk 8093.


Apa kurangnya individu dan bersyarikat bukan Melayu, yang asalnya nenek moyang mereka pendatang, turut membina tembuk, menampakan keegoan kekayaan dan kuasa mereka. Sebagai contoh kes pembunuhan Jutawan Melayu di Selangor, sedikit masa dulu. Berpagar tinggi.

Dr Mahathir mahu 'Tembok Besar China Kuantan' diroboh
Wartawan Malaysiakini
WAWANCARA | Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mahu melihat tembok yang mengelilingi Taman Perindustrian Malaysia-China Kuantan (MCKIP) dirobohkan.

Malaysiakini dalam laporan khas tahun lalu menyorot pembinaan tembok sepanjang kira-kira sembilan kilometer mengelilingi kompleks industri berkenaan yang digambarkan oleh penduduk tempatan sebagai "Tembok Besar China Kuantan".

Dr Mahathir dalam wawancara pertamanya selepas pulang dari China berkata beliau sedang cuba meletakkan semula pihak berkuasa Malaysia di kawasan itu dan telah membangkitkannya kepada Beijing.

"Saya jelaskan kepada kerajaan China bahawa kita akan patuhi peraturan, undang-undang dan amalan mereka di China, jadi kita juga mahu mereka mematuhi undang-undang dan amalan di Malaysia. Mereka tidak pernah menyatakan keengganan kepada hal ini.

"Kami perlu memastikan bahawa pembangunan ini mengikut undang-undang dan peraturan," katanya kepada Malaysiakini dalam wawancara di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya.

Pekerja dari China memberitahu Malaysiakini bahawa mereka dilarang keluar dari kawasan tembok berkenaan dan pekerja dibahagi-bahagi mengikut wilayah tempat tinggal mereka di China.

Wakil tempatan yang dipilih juga mengadu bahawa mereka tidak dibenarkan masuk.
"Taman industri bukan negara asing, ia masih lagi tertakluk kepada undang-undang Malaysia, menghalang pegawai tempatan masuk bukan perkara yang seharusnya dilakukan.

"Tiada sesiapa yang pernah melakukan perkara itu. Anda bina taman industri dan anda tidak benarkan rakyat Malaysia masuk.

"Ini bukan amalan yang kita gunakan. Kita mempunyai ratusan taman industri dan semuanya tertakluk di bawah undang-undang Malaysia.

"Jadi kita perlu robohkan tembok dan semua (amalan) ini kerana ia salah di sisi undang-undang negara," kata Dr Mahathir.

MCKIP sebelum ini menjelaskan bahawa tembok berkenaan tidak meliputi keseluruhan kawasan taman industri berkenaan dan hanya terhad untuk kawasan kompleks Alliance Steel (M) Sdn Bhd.

Perlu beri manfaat kepada Malaysia

Dalam wawancara yang berlangsung dalam bahasa Inggeris itu, Malaysiakini bertanya maksud sebenar Dr Mahathir apabila mengatakan "taking down walls".

Dr Mahathir mengesahkan bahawa ia memberi maksud secara harfiah dan figuratif.

"Taman industri ini dibuat di bawah undang-undang Malaysia dan kita perlu menguatkuasakan undang-undang kita di dalam taman industri berkenaan.

"Katakan ada jenayah berlaku di dalam sana, ia tanggungjawab kita. Ia bukan tanggungjawab pihak yang memiliki taman itu," katanya.

Dr Mahathir pulang dari China pada Selasa lalu selepas berbincang dengan Beijing berhubung pengkajian semula beberapa projek mega di Malaysia yang dibiayai oleh negara itu.

Dr Mahathir berulang kali menuduh bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak menjual tanah kepada China sewenang-wenangnya atas nama pelaburan luar.

Pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN) itu menekankan bahawa pelaburan luar langsung perlu memanfaatkan Malaysia dari segi pengetahuan teknologi selain peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dan bukannya sekadar memberi syarikat China tanah untuk dibangunkan.
Dilancarkan secara rasmi pada 5 Feb, MCKIP dimiliki 49 peratus oleh Guangxi Beibu Guld International Port Group Co Ltd, sebuah syarikat China yang dimiliki oleh kerajaan Wilayah Autonomi Zhuang Guangxi dan 51 peratus pemilikan selebihnya adalah konsortium tempatan, Kuantan Pahang Holding Sdn Bhd.

Kuantan Pahang Holding Sdn Bhd merupakan perkongsian awam-swasta yang terdiri daripada IJM Land Bhd (40 peratus), Sime Darby Property Bhd (30 peratus) dan kerajaan Pahang melalui Perbadanan Setiausaha Kerajaan Pahang dan Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (30 peratus).

Upacara pembukaan disempurnakan oleh Najib dan Jia Qinglin yang ketika itu merupakan pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Persidangan Perundingan Politik Republik Rakyat China.

Dibahagikan kepada tiga fasa, pembangunan 1,219 ekar ketika ini akan disusuli dengan 1,000 ekar dan 800 ekar masing-masing bagi fasa dua dan fasa tiga.

Sebahagian besar fasa pertama, atau 710 ekar, telah dijual kepada Alliance Steel (M) Sdn Bhd, yang merupakan usaha sama antara dua syartikat China - Guangxi Beibu Gulf Port International Group Co Ltd dan Guangxi ShengLong Metallurgical Co Ltd - menurut jawapan bertulis sidang DUN Pahang bertarikh 14 Sept.

Jawapan bertulis itu menyatakan Alliance Steel, syarikat CHina pertama yang melabur dalam MCKIP, sedang membina loji keluli bersepadu moden yang sudah 50 peratus disiapkan dan dijangka mula beroperasi hujung tahun.

Kerajaan Pahang juga mendedahkan syarikat China yang mengkhususkan kepada bateri kereta berjanji untuk melabur dalam fasa ketiga MCKIP. Laporan media juga menyatakan sebuah lagi syarikat China akan melabur dalam taman industri itu bagi membina kilang aluminium.

MCKIP merupakan projek pertama yang akan dianugerahkan status "Taman Industri Kebangsaan" dan dikatakan akan melonjakkan perkembangan ekonomi tempatan yang akan membuka ribuan peluang pekerjaan kepada warga Kuantan.
at 8/23/2018 08:33:00 PTG
KERENGGA: Dr Mahathir mahu 'Tembok Besar China Kuantan' diroboh
https://gigitankerengga.blogspot.com/2018/08/dr-mahathir-mahu-tembok-besar-china.html

Kenapa nyamuk suka gigit anda seorang?
FMT Reporters
Pernahkah anda menjadi individu yang paling kerap mengadu digigit nyamuk walaupun orang lain di sekitar anda pula berkelakuan seolah tiada apa yang berlaku.

Maknanya, anda mempunyai tarikan kepada nyamuk atas beberapa faktor kimia yang dipengaruhi oleh tubuh. Ia boleh jadi jenis darah, bentuk badan, jumlah kolesterol dan banyak lagi.

Nyamuk yang menggigit anda pula merupakan nyamuk betina dan darah anda bukan sumber makanannya. Sebaliknya, nyamuk betina menghisap darah anda untuk mendapatkan protein bagi mengekalkan kesuburannya.

Baik, sekarang kita lihat kemungkinan yang menjadi faktor penarik bagi nyamuk terhadap diri anda.

Sebelum itu, fahami juga ini adalah kajian paling asas yang dilakukan penyelidik dan banyak lagi kajian makmal diperlukan untuk pengesahan lanjut.

“Terdapat pelbagai kajian sedang dilakukan mengenai komponen dan bau badan manusia yang terdedah kepada gigitan nyamuk ini,” kata perunding teknikal kepada American Mosquito Control Association, Dr. Joe Conlon kepada WebMD.

Dengan lebih 400 kandungan yang berbeza untuk dikaji, penyelidik ini dikatakan hanya mengesan sebab paling asas setakat ini.

1. Anda mempunyai darah jenis O
Jenis darah tertentu lebih manis dari lain. Satu kajian mendapati darah jenis O mempunyai 83% kebarangkalian lebih tinggi untuk digigit nyamuk. Manakala sebaliknya dengan darah jenis A.

2. Anda mempunyai saiz badan yang lebih besar
Mungkinkah? Menurut kajian, ia kena-mengena dengan kadar metabolisme dan jumlah karbon dioksida yang dibebaskan dari badan sewaktu pembakaran tenaga. Nyamuk menggunakan gas karbon dioksida untuk mengesan sasaran mereka dan ia boleh dikesan dari 50 meter jauh. Jadi lebih besar anda, lebih banyak gas karbon dioksida yang dibebaskan dan katakan anda bersaiz besar dalam kumpulan keluarga atau rakan, maka besarlah peluang untuk digigit nyamuk.

3. Anda sedang hamil
Menurut satu kajian di Afrika, wanita hamil 2 kali ganda tinggi peluang digigit nyamuk juga atas sebab mereka membebaskan lebih banyak gas karbon dioksida. Malah dalam satu kajian pada 2002 mendapati wanita sarat mengandung membebaskan 21% lebih banyak gas tersebut berbanding wanita biasa.

4. Anda buat senaman atau kegiatan fizikal secara keterlaluan
Nyamuk tertarik dengan asid laktik, kompaun yang dikesan dalam peluh. Selain itu, senaman juga juga meningkatkan haba tubuh yang turut menyumbang tarikan gigitan nyamuk.

5. Anda memakai pakaian gelap
Ini logik paling asas, di mana nyamuk lebih tertarik kepada persekitaran gelap, maka pakaian anda juga memberi indikasi yang serupa. Dr. Jonathan Day, seorang pakar entomologi dan nyamuk di University of Florida menjelaskan, “Nyamuk sukar terbang dalam angin jadi mereka lebih memilih untuk berpusat di dataran. Persekitaran gelap membuatkan mereka lebih selesa.”

6. Anda ada elemen kimia tertentu dalam tubuh.
Asid tertentu dalam tubuh badan seperti laktik dan urik serta kolesterol mempunyai kandungan steroid yang tinggi. Ia juga menarik nyamuk kerana orang jenis ini mempunyai kadar metabolisme tinggi selain memproses kolesterol lebih cepat dari yang lain.
at 8/23/2018 10:51:00 PTG
KERENGGA: Kenapa nyamuk suka gigit anda seorang?
https://gigitankerengga.blogspot.com/2018/08/kenapa-nyamuk-suka-gigit-anda-seorang.html

MENCONTENG UNTUK PERUBAHAN™
merentasi realiti ..bukan sekadar bawah tempurung media pengampu ...

Benarkah Tun Mahathir terjatuh di Masjid Negara?

Tular di media sosial dimainkan oleh pihak tidak bertanggungjawab bahawa YAB Perdana Menteri telah terjatuh di Masjid Negara setelah selesai solat sunat Aidiladha semalam. 

Untuk makluman semua, saya terpanggil untuk memberi penjelasan kerana saya bersolat di sebelah beliau. Kami bersama sejak awal hingga akhir solat dan khutbah Aidiladha. 

Beliau kepenatan setelah baru pulang dari lawatan kerja ke negara China pada jam 9pm malam sebelumnya. Jadual lawatan kerja di China sangat padat. 

Namun sebagai muslim yang taat kepada agamanya, beliau tetap bersemangat untuk hadir ke Masjid Negara untuk ibadah solat walaupun dalam kepenatan. Beliau seperti kita kenali sangat berdisiplin.

Segalanya baik sahaja dari awal hingga ke akhirnya. Gambar yang diambil memberi persepsi yang kurang baik. Beliau tidak terjatuh atau tersungkur. Segalanya baik dari awal hingga pulang. 

Alhamdulillah beliau sihat  sejahtera. Semoga beliau sentiasa sihat dan di dalam lindungan Allah SWT. 

Terima Kasih,
Dato’ Haji Marzuki Yahya
Timbalan Menteri Luar Negeri.

Benarkah Tun Mahathir terjatuh di Masjid Negara? ~ Menconteng Untuk Perubahan™
https://penburukonline.blogspot.com/2018/08/benarkah-tun-mahathir-terjatuh-di.html
[VIDEO] 'Puting beliung' telan Kampung Kuala Melaka

Puluhan rumah rosak, musnah dengan kerugian hampir RM2.6 juta

LANGKAWI 23 Ogos - Ada rumah yang runtuh dan musnah, puluhan lagi bumbung berterbangan selain segala harta benda di dalam kediaman musnah sama sekali akibat ribut dan ‘puting beliung’ yang melanda Kampung Kuala Melaka di sini hari ini.

Di atas jalan pula dipenuhi pokok-pokok dan tiang elektrik yang tumbang malah ada yang menghempap rumah serta kenderaan penduduk dalam kejadian yang berlaku kira-kira pukul 4 pagi itu.


Lebih menyedihkan kejadian yang disifatkan oleh penduduk kampung berkenaan sebagai yang terburuk dalam sejarah itu berlaku ketika umat Islam sedang menyambut Hari Raya Aidiladha

Difahamkan sebanyak 63 buah rumah terlibat dalam bencana tersebut membabitkan lebih 200 mangsa dengan anggaran kerugian hampir RM2.6 juta.

Seorang mangsa, Nurul Asyikin Jomoen,29, berkata, rumah batu yang dihuninya sejak lima tahun lalu bersama suami dan seorang anak musnah dalam sekelip mata akibat ribut dan puting beliung itu.

Katanya, ketika kejadian, dia bersama suami dan anak berusia lima tahun sedang tidur di ruang tamu sebelum dikejutkan dengan angin kuat dan awan seolah-olah sedang berpusing datang ke arah mereka.

Katanya, pada masa itu, bumbung rumah sudah diterbangkan dan segala barangan di dalam rumah jatuh menyembah lantai.

“Saya, suami dan anak kemudiannya bergegas lari menyelamatkan diri dengan keluar daripada rumah. Tidak sampai seminit, di depan mata kami, rumah yang menjadi tempat mereka berteduh selama ini runtuh dengan segala barangan musnah sama sekali.

“Bagaimanapun, kami tetap bersyukur kerana sempat menyelamatkan diri. Kalau lewat seminit, berkemungkinan nyawa kami sekeluarga sudah melayang.

“Akibat kejadian itu, kami sekeluarga dianggarkan mengalami kerugian lebih RM100,000 selain tinggal sehelai sepinggang,” katanya dalam nada sedih ketika ditemui di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

[VIDEO] 'Puting beliung' telan Kampung Kuala Melaka ~ Menconteng Untuk Perubahan™
https://penburukonline.blogspot.com/2018/08/video-puting-beliung-telan-kampung.html

Tiada ulasan: