Jumaat, 24 Ogos 2018

Tinjau. 8099.


Dajjal

*
  
*
http://lenggangkangkung-my.blogspot.com/2018/08/dajjal.html
TAZKIRAH: Dajjal

Mules... 

Bekas KM Sarah, Musa Aman ditahan di KL
Tracy Patrick
KOTA KINABALU: Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Ramli Din mengesahkan penahanan bekas ketua menteri, Tan Sri Musa Aman di Kuala Lumpur hari ini.

“Musa ditahan pada jam 10 pagi tadi. Polis sudah memohon perintah reman, tetapi ditolak majistret,” katanya ketika dihubungi FMT.

Ramli bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai penahanan itu.

Adun Sungai Sibuga itu dikehendaki polis untuk membantu siasatan susulan laporan dibuat Yang Dipertua Negeri, Tun Juhar Mahiruddin pada 14 Mei lalu berkaitan ugutan jenayah selepas upacara angkat sumpah jawatan ketua menteri.

Sebaik sahaja membuat laporan polis itu, percakapan Juhar turut diambil dan kes disiasat mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana melakukan ugutan jenayah.

Musa mengangkat sumpah sebagai ketua menteri di depan Juhar pada 10 Mei lalu, selepas memperoleh majoriti mudah.

Bagaimanapun, Datuk Seri Shafie Apdal yang juga presiden Parti Warisan Sabah dilantik sebagai ketua menteri dan mengangkat sumpah di depan Juhar 2 hari kemudian selepas beberapa Adun Barisan Nasional berpaling tadah.

Musa dilapor meninggalkan Malaysia pada 16 Mei lalu untuk menjalani rawatan di London dan beliau tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang, pada 21 Ogos lalu.

at 8/24/2018 10:30:00 PG
KERENGGA: Bekas KM Sarah, Musa Aman ditahan di KL
https://gigitankerengga.blogspot.com/2018/08/musa-aman-ditahan-di-kl.html

PM 'perah otak' fikir bayar hutang pembayar cukai
Apabila Tun Dr Mahathir Mohamad memutuskan untuk sekali lagi bertanding dalam pilihan raya, beliau melakukannya dengan berjanji, antara lain, untuk membetulkan keadaan hutang negara.

Tetapi hanya apabila pentadbiran baru Mahathir melalui buku-buku mereka mendapati bahawa kerajaan persekutuan berhutang lebih daripada sekadar meminjam daripada pemiutang - mereka juga berhutang dengan pembayar cukai.

Pertama, terdapat bayaran balik GST sebanyak RM19.4 bilion yang tidak dapat dibayar oleh jabatan kastam. Kemudian terdapat RM16 bilion pengembalian cukai pendapatan dan cukai keuntungan hartanah, yang tidak dibayar sepanjang lebih daripada enam tahun.

Dalam wawancara bersama Malaysiakini semalam, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad menjadi semakin jengkel apabila beliau bercakap mengenai usaha pasukannya untuk membina semula kerajaan yang telah dirosakkan kecekapan dan kebekersanannya sebagaimana pembongkaran satu demi satu lubang kebocoran kewangan negara.

Beliau menjelaskan bagaimana "orang bodoh" daripada pentadbiran terdahulu telah menandatangani perjanjian buruk dengan China yang menimbunkan hutang negara.

Mahathir menyebut pentadbiran terdahulu mengutip cukai secara bersungguh-sungguh tetapi liat untuk memulangkan wang bayaran balik pembayar cukai, yang kini mesti diselesaikan.

"Mereka melakukan pelbagai perkara yang salah. Sebagai contoh, mereka mengutip cukai pendapatan dengan berlebihan dan sekarang kita tahu bahawa terdapat RM16 bilion dikumpulkan yang (sepatutnya) tidak kena dibayar. Sekarang kita perlu bayar (balik kepada pembayar cukai).

"Mereka tidak peduli jika mereka memenangi pilihan raya. Mereka tidak akan membayar orang-orang ini. Mereka tidak peduli," tegas Mahathir.

Secara keseluruhannya, bayaran balik cukai adalah berjumlah RM35.2 bilion - kira-kira 2 peratus daripada KDNK - yang mana Mahathir berkata pentadbirannya berhasrat untuk membayar balik.

"Kita perlu melakukan perkara yang betul.

"Kami mempunyai kewajipan untuk menghormati kata-kata kami walaupun kata-kata ini sebenarnya diucapkan oleh kerajaan terdahulu. Kami mewarisi semua kesilapan kerajaan terdahulu dan telah menjadi satu perkara yang cukup payah cuba membina keseluruhan kerajaan ini," katanya.

Menurut Mahathir ia cukup payah kerana ramai penjawat awam tertinggi yang membenarkan pentadbiran terdahulu membuat keputusan ini masih bertugas dan berkhidmat dalam kerajaan.

"Seluruh pentadbiran telah disusupi. Terdapat banyak pegawai yang bekerja hanya untuk parti (BN), ke tahap tertentu berkempen (untuk parti), memakai baju biru dan semua itu.

Cuba gagalkan kerajaan

"Sebahagian daripada mereka masih di situ cuba menggagalkan kerajaan ini, dengan tidak melaksanakan arahan dan semua (sabotaj) itu," katanya.

Mahathir berkata inilah yang menyebabkan beliau tidak percaya kepada ramai pegawai kerajaan yang dilihatnya terlibat dalam kerosakan "pembubaran" kerajaan untuk memenuhi matlamat BN.

"Kami perlu membina semula kerajaan ... memperuntukkan dan menentukan kerja-kerja yang perlu dilakukan. Pada masa yang sama, kami tidak mempunyai wang. Kami perlu bayar (hutang pengembalian wang pembayar cukai)," katanya.

Pentadbiran terdahulu, kata Mahathir, tidak ragu-ragu meminjam wang daripada pihak lain untuk menunjukkan seolah-olahnya ekonomi dalam keadaan rancak tanpa perlu risau mengenai pembayaran balik pinjaman.

"Sesetengah orang di pasaran (ekonomi) merasakan bahawa jika anda membelanjakan wang yang dicuri, jika anda membelanjakan wang yang anda pinjam dan tidak mampu membayar balik, itu dibolehkan dengan dalih ia mewujudkan pekerjaan. Perbelanjaan pengguna akan meningkat dan semua itu.

"Yang mana lebih penting? Untuk membina semula kewangan dan ekonomi atau membenarkan ekonomi dan kewangan menjadi bertambah buruk supaya anda boleh meminjam lagi dan membelanjakannya (untuk) menunjukkan sebuah laporan yang baik kerana, seperti yang anda ketahui, penggunaan adalah sebahagian daripada sumbangan terhadap KDNK," soal beliau.
-malaysiakini
at 8/24/2018 11:55:00 PG
KERENGGA: PM 'perah otak' fikir bayar hutang pembayar cukai
https://gigitankerengga.blogspot.com/2018/08/pm-perah-otak-fikir-bayar-hutang.html


LHDN gagal pulang RM16 bilion: Polis akan soal siasat Irwan Serigar
Minderjeet Kaur

PETALING JAYA: Polis akan memanggil bekas ketua setiausaha perbendaharaan, Tan Sri Irwan Serigar Abdullah untuk membantu siasatan berhubung kegagalan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) membayar balik lebih RM16 bilion kepada pembayar cukai.

Perkara itu disahkan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh.

“Ya, siasatan ke atas perkara itu sudah bermula. Beliau akan dipanggil tidak lama lagi.

“Biar kami rekod keterangan orang lain dahulu,” katanya kepada FMT sambil menambah individu yang ada kaitan akan dipanggil.

FMT cuba menghubungi Irwan, tetapi setakat ini tiada respons daripadanya.

Rabu lalu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mendedahkan LHDN tidak memulangkan cukai pendapatan dan cukai keuntungan harta tanah terlebih bayar sebanyak RM16.046 bilion kepada 1,653,786 syarikat, individu, persatuan serta yayasan sehingga 31 Mei lalu.

Katanya, ia disebabkan kekurangan penyaluran pindahan hasil cukai langsung yang dikutip ke dalam akaun amanah Tabung Bayaran Balik Cukai (TBBC).

Beliau berkata, pembayaran balik itu hanya boleh dilakukan menggunakan wang TBBC, tetapi rekod Jabatan Akauntan Negara menunjukkan tabung itu hanya mempunyai RM1.486 bilion setakat 31 Mei lalu.

Menurut laporan New Straits Times, LHDN disiasat atas dakwaan pecah amanah mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat, serta juga boleh dikenakan denda.

Semalam, bekas menteri kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani memberitahu FMT yang LHDN perlu menjelaskan kegagalan membayar balik RM16 bilion cukai pendapatan dan cukai keuntungan harta tanah terlebih bayar itu sejak 6 tahun lalu.

Johari berkata, Irwan ialah pengerusi LHDN ketika itu dan isu itu berkaitan operasi antara Jabatan Perbendaharaan dan pasukan pengurusan LHDN.

Katanya, kerajaan mengamalkan perakaunan tunai, bukan perakaunan tertunggak, yang bermakna sebarang pembayaran balik atau tuntutan akan dianggap tuntutan tahun semasa.

“Saya terkejut syarikat itu tidak membuat tuntutan untuk pembayaran balik walaupun selepas 6 tahun. LHDN perlu menjelaskannya,” kata Johari.
at 8/24/2018 01:53:00 PTG
KERENGGA: LHDN gagal pulang RM16 bilion: Polis akan soal siasat Irwan Serigar
https://gigitankerengga.blogspot.com/2018/08/lhdn-gagal-pulang-rm16-bilion-polis.html

Friday, 24 August 2018
BERMAKNA MUSA AMAN SUDAH BOLEH DILOKAP PETANG INI......
Semalam dilaporkan bekas Ketua Menteri Sabah, Musa Aman telah ditangkap oleh pihak polis di hospital di Subang di mana beliau sedang menerima rawatan atas masalah kesihatan yang sedang dihadapinya.

Bagaimanapun diberitakan perintah tahanan reman yang dipohon oleh pihak polis telah ditolak oleh majistret.

Hari ini pula dilaporkan beliau akan mengangkat sumpat sebagai Adun Sibuga di pejabat Speaker DUN Sabah, Syed Abas Syed Ali. 

Bermakna, jika sudah boleh hadir untuk majlis angkat sumpah petang ini, bererti Musa Aman juga tidaklah menghadapi masalah kesihatan yang serius lagi.

Maka, langkah seterusnya ialah pihak polis harus  menangkap dan mengemukakan  semula permohonan tahanan reman terhadap bekas Ketua Menteri itu bagi disiasat atas dakwaan melakukan ugutan terhadap Yang Dipertuan Negeri Sabah.
Adakah petang ini selepas mengangkat sumpah sebagai Adun,  beliau akan ditangkap semula dan seterusnya dipohon perintah tahanan reman?

Selain disiasat pihak polis, Aman turut berdepan siasatan oleh SPRM berhubung dakwaan menyogok Adun Sabah selepas pilihanraya umum 9 Mei lalu. 

(ShahbudinHusin 24/08/2018)
http://shahbudindotcom.blogspot.com/2018/08/bermakna-musa-aman-sudah-boleh-dilokap.html

Sapu keliling... Asal lubuk duit... 

Nombor khas: K’jaan hilang RM100 juta pendapatan semasa BN

Kerajaan kehilangan kira-kira RM100 juta dari segi pendapatan hasil pembidaan nombor pendaftaran khas kenderaan di bawah pentadbiran BN terdahulu, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke.

Beliau berkata, "ketirisan" berlaku apabila kerajaan, ketika di bawah pentadbiran BN sebelum ini mengeluarkan nombor khas itu kepada badan bukan kerajaan dan syarikat untuk dijual dengan harga tender sebanyak RM1 juta bagi setiap siri.

“Satu siri katakan kita kumpul RM5 juta. Dah terdapat 30 lebih kali (siri sebelum ini.

“(Ini bermakna) sudah lebih RM100 juta leakages yang sepatutnya kerajaan kutip,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Sidang akhbar itu untuk mengumumkan hasil pembidaan bagi siri nombor pendaftaran khas 'Malaysia', yang dikeluarkan oleh kementerian itu bersempena dengan bulan Merdeka.Rundingan China: Tun Mahathir diakui lakukan perkara paling bodoh

Bercakap pada sidang akhbar di Beijing, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir tanpa berselindung mengkritik pentadbiran terdahulu pimpinan Datuk Seri Najib Razak mengenai rundingan dengan syarikat China.

“Kebodohan sebegini tak pernah dilihat dalam sejarah Malaysia,” katanya merujuk kepada projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dan dua projek saluran paip gas oleh Suria Strategic Energy Resources (SSER)

Mahathir mengesahkan beliau menangguhkan ECRL dan SSER dan menyifatkan HSR sebagai projek yang “tidak perlu” untuk rakyat.

“Baik, jika kami perlu membayar pampasan, maka kami perlu membayarnya.”

PROTON GEELY
Bagaimanapun, Tun Mahathir yakin kerjasama antara Proton dan Geely yang dirunding oleh Kerajaan Najib sebelum ini bakal memacu syarikat automotif pertama negara itu sebagai pengeluar kenderaan bertaraf dunia.

“Melihat apa yang Geely telah lakukan, saya rasa mereka mempunyai kapasiti untuk mencipta kereta elektrik pertama bersama Proton.

Najib Razak telah menstrukturkan semula Proton setelah syarikat itu mengalami kerugian dan risiko pekerja hilang pekerjaan.

DFTZ-ALIBABA

Bagitu juga projek DFTZ yang berjaya dirunding antara kerajaan DS Najib dahulu dengan Jack Ma dari Alibaba, Tun M menyifatkan ia adalah amat bagus untuk negara.

Beliau tidak membatalkan projek DFTZ tersebut kerana Alibaba sudah bertapak di Malaysia dan ia adalah satu nama yang besar dalam dunia perniagaan.

TIADA SATU PROJEK G2G YANG BERJAYA DIBAWA BALIK
Jika dilihat dari lawatan Tun M ke China, tiada satu pun kejayaan pelaburan G2G (Government to Government) yang dibawa balik ke Malaysia.

Dalam sidang media tersebut, Tun Mahathir tidak menyatakan apakah kejayaan beliau dan delegasi dalam rangka lawatan ke China. Beliau cuma hanya mengkritik kerajaan terdahulu.

Tun Mahathir kelihatan agak marah dan emosi ketika sidang tersebut dan beliau beberapa kali telah menggelar Ds Najib seorang yang bodoh.

Rata-rata media di China telah melaporkan Pemimpin negara mereka kurang berminat untuk berurusan dengan Tun Mahathir. Mungkin ini yang membuatkan Tun M menjadi emosi ketika ditanya wartawan.

Dipercayai Tun Mahathir hanya mahu menukar perjanjian projek infrastruktur mega yang telah ditandatangani Ds Najib dan mahu memberi projek itu kepada syarikat swasta.

Kerajaan China tidak berminat dengan idea ini yang dilihat penuh dengan karenah birokrasi.

KEPUTUSAN PALING BODOH DALAM SEJARAH
Ramai pakar perniagaan dan ekonomi mengakui Tun Mahathir sebenarnya telah melakukan keputusan yang paling bodoh dalam sejarah kerana membatalkan projek yang sangat diperlukan oleh rakyat seperti ECRL dan HSR.

“Saya tidak pernah nampak mana-mana pemimpin dunia membatalkan projek untuk rakyat semata-mata untuk diberikan kepada syarikat swasta.” kata Joseph Paul seorang pakar perunding kewangan.

“Kerajaan China tidak rugi apa-apa kerana mereka sudah tentu menuntut pampasan gantirugi. Hanya rakyat Malaysia yang rugi kerana projek itu dibatalkan.” sambungnya lagi.

Sekiranya ia dibuat di masa akan datang, kos pembinaanya tentu akan lebih mahal berkali-kali ganda dari harga sekarang.

Lebih bodoh lagi Tun Mahathir diibaratkan seperti membodohkan dirinya sendiri kerana tidak membatalkan usahama Proton dengan Geely, dan juga membatalkan projek DFTZ (Alibaba).

Ini adalah kerana kedua-dua projek itu datangnya dari apa yang disifatkannya sebagai rundingan “bodoh” Najib.

Tun Charlos
: Mahathir sebenar lupa samada dia dah batal atau tidak projek dengan China. Itu bila ditanya dia hentam aje.. mana dia ingat... sebenarnya MAHATHIR BUKAN MELAYU LUPA....

Batal ECRL Untuk Sekat Kemajuan Negeri Pembangkang

PEMBATALAN projek keretapi dari Pantai Barat ke Pantai Timur (ECRL) yang diputuskan semasa pemerintahan Barisan Nasional mencetuskan rasa kesal dan tidak puas hati negeri-negeri Pantai Timur, yang kesemuanya dikuasai parti pembangkang.

Pembatalan ini menimbulkan persepsi bahawa ia dilakukan untuk membalas dendam terhadap pentadbiran sebelum ini dan menghukum negeri-negeri yang tidak berjaya dikuasai Pakatan Harapan.

Selain Sabah yang turut diabai kerajaan pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad, projek ECRL yang sudah bermula proses pembinaannya boleh dianggap satu rancangan mengelakkan negeri-negeri pembangkang menikmati pembangunan dan kemajuan.

Apa yang dikesalkan ialah selain pembatalan ECRL, Mahathir turut mengubah janji royalti 20 peratus daripada produksi kepada negeri-negeri pengeluar minyak kepada 20 peratus daripada keuntungan, yang mungkin lebih rendah berbanding royalti.

Selain Sabah, semua negeri yang terkesan dengan royalti minyak dan ECRL ini ialah negeri dikuasai pembangkang.

Pemimpin-pemimpin negeri terbabit menyatakan rasa tidak puas hati dengan pembatalan projek infrastruktur pengangkutan itu.

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata pembatalan merugikan ketiga-tiga negeri, yang kesemuanya diperintah pembangkang di Pantai Timur – Pahang, Terengganu dan Kelantan, yang mana kerja-kerja awal pelaksanaannya telahpun bermula.

“Di Pahang sahaja, kemajuan yang dicapai ialah antara 13 dan 14 peratus setakat ini. Malah, di tapak-tapak seperti Genting dan Bentong, kerja-kerja mengorek terowong bagi laluan bawah tanah ECRL telahpun bermula.

“Selain itu, kerja-kerja untuk pengambilalihan tanah sudahpun berada di peringkat Pejabat Penasihat Undang-undang Negeri dan ini termasuk bagi tanah milik persendirian yang perlu kemudian diwartakan untuk ditetapkan jumlah pampasan kepada mereka,” katanya.

Menteri Besar Terengganu, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, berkata amat merugikan andai ECRL dihentikan terus lebih-lebih lagi proses awal pelaksanaan projek itu sudah berjalan.

“Proses awal membabitkan pembinaan laluan, stesen, terowong dan jambatan sudah pun dilakukan termasuk mengambil alih tanah.

“Malah, ada terowong sudah digali sejauh 50 meter dan pada hemat saya, langkah menghentikan pelaksanaan projek ini satu kerugian, sepatutnya boleh buat proses baru membuka tender kepada syarikat tempatan untuk adakan kerjasama dengan luar negara pada kos munasabah,” katanya.

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, kerajaan negeri memberi sokongan penuh dengan sebarang usaha membangunkan negeri itu oleh kerajaan persekutuan.

“Sebab itu kita sokong penuh projek ini. Bila dibentang untuk kemajuan negeri dan perhubungan antara negeri di Pantai Barat dan Pantai Timur.

“(Malah) pembinaan ini bakal mewujudkan peluang pekerjaan. Atas sebab itu kerajaan negeri sentiasa memberi sokongan dan membantu dalam proses pengambilan tanah dan lain-lain,” katanya ketika ditanya pandangannya berkenaan ECRL pada April lalu. 

Terbaru, Ahli Parlimen Pasir Mas yang juga Ketua Pemuda PAS Kelantan Ahmad Fadhli Shaari berkata pembatalan projek yang bakal memberi manfaat pada rakyat ini akan mencetuskan rasa tidak puas hati kerajaan PAS Kelantan dan juga rakyat negeri itu yang sudah lama mengharapkan manfaat ekonominya.

Selain pelbagai halangan pembinaan lebuh raya hingga ke Kelantan, negeri dikuasai PAS itu juga kini terpaksa melupakan impian untuk menikmati pengangkutan lebih pantas dari Pantai Barat ke Kelantan ekoran pembatalan ECRL.

Alasan hutang semakin sukar diterima kerana motif politik peribadi amat jelas dalam keputusan pembatalan ini.

Pembatalan projek ini dikaitkan juga dengan lawatan ke China baru-baru ini yang tidak menunjukkan hasil seperti diharapkan, mendorong beliau mengumumkan pembatalan di sana pada saat akhir sebelum berangkat pulang.

Tindakan seterusnya Mahathir akan terus diperhatikan, sama ada projek ini akan dihidupkan semula dengan kontraktor baharu seperti yang menjadi spekulasi ramai pengkritiknya.

Sumber : Mynewshub.tv
: Mahathir cuba sembunyi kuku dan sifat politik dendamnya....

Jangan pertikai kerjasama MCA, PAS

KAJANG: MCA akan bekerjasama dengan mana-mana parti yang merestui mereka bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Balakong.

Sehubungan itu, Timbalan Presidennya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, mengingatkan mana-mana pihak supaya tidak mempertikai dan memperlekehkan kerjasama parti itu dengan PAS.

Katanya, PAS merestui MCA bertanding di Balakong begitu juga UMNO dan GERAKAN.

“Justeru, MCA akan terus bekerjasama dengan parti pembangkang lain yang bersetuju dan merestui kita.

“Kalau orang sokong kita, pasti dialu-alukan (sokongan) mereka. Perjuangan kita jelas, tidak sama macam DAP yang selalu lupa sejarah, kutuk kerjasama kita dengan PAS sedangkan mereka pernah bekerjasama membentuk kerajaan negeri di Selangor,” katanya ketika berceramah membantu kempen calon MCA, Tan Chee Teong di Taman Megah di sini, malam ini.

Ka Siong turut menegur pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang bertindak seperti pembangkang dalam ceramah PRK.

Katanya, beliau melihat kebanyakan pemimpin PH mengorek kes membabitkan BN bukannya menumpukan kepada usaha menunaikan janji Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

“Sebagai kerajaan sepatutnya tidak perlu lagi buat kerja mengorek kesilapan orang... buatlah kerja,” katanya.

Beliau juga menegaskan MCA sebuah parti yang mengakui kesilapan dan menerima kekalahan pada PRU-14 dan bersedia membuat perubahan dan transformasi.

“Kita mahu menjadi pembangkang yang baik supaya menjadi kumpulan yang boleh semak dan imbang kerajaan.

“Semalam pemimpin DAP, Lim Kit Siang minta MCA tidak perlu jadi kumpulan semak dan imbang sedangkan beberapa minggu lalu dia yang kata kerajaan perlukan teguran dan pemantauan daripada penyokong kerajaan, pembangkang, media dan masyarakat umum.

“Inilah sikap pembangkang selalu lupa, buta sejarah dan cakap tidak serupa bikin, ” katanya.

: MIC dah jumpa Presiden PAS, MCA maybe akan jumpa Presiden PAS selepas PRK untuk elak menjadi isu.... 

PRK Seri Setia: Kagum dan kaget strategi PAS
Nazri Noor | Diterbitkan 16 Ogs 2018, 9:38 malam | Dikemaskini 16 Ogs 2018, 9:53 malam

ULASAN | Pengundi Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia tentunya kagum dan mampu berbangga dengan personaliti dan latar belakang calon PAS Dr Halimah Ali.

Beliau yang merupakan bekas ADUN Selat Kelang selama dua penggal, dan juga bekas exco Selangor di era Tan Sri Khalid Ibrahim menjadi menteri besar ini tentunya mempunyai track record politik yang mengagumkan.

Tidak kurang hebat juga latar belakang keluarga, pendidikan, dan kerjaya yang cukup mengkagumkan. Apa tidaknya, belum pernah ada sebuah keluarga yang kesemua lapan orang ahli keluarga adalah doktor.

Beliau, suami dan 6 orang anak semuanya doktor. Hebat dan mengkagumkan. Syabas PAS.

Sebenarnya, tidak sedikit calon-calon PAS yang mempunyai latar belakang yang mengkagumkan. Pada pilihan raya umum (PRU) ke-14 yang lalu, PAS Selangor khasnya, dalam bahasa mereka sendiri, “membariskan tiga penceramah selebriti, dua calon bukan Islam, lima jurutera, lima doktor perubatan, dua akitek, tiga lulusan doktor falsafah, dua profesor madya dan seorang akauntan. Serta sembilan calon muslimat, satu angka yang mengatasi parti-parti lain, malah negeri-negeri lain yang PAS bertanding”.

Bagaimanapun, umum mengetahui, PAS menerima tamparan hebat di Selangor setelah kalah di semua kerusi parlimen, kalah di semua 15 kerusi kecuali satu kerusi DUN, dan hampir kesemua calon mereka tidak langsung diendahkan oleh rakyat tanpa mengira profesor atau selebriti. Malah 11 calon DUN dan empat calon parlimen mereka hilang deposit.

Calon-calon doktor PAS

Barisan calon yang mengkagumkan tidak semestinya membawa pulangan yang lumayan, malah sebaliknya terbukti membawa malang.

Tidak kurang hebat juga dengan trend untuk PRK. Ambil contoh 3 PRK yang terdekat, PRK Sungai Besar 2016, PRK Kuala Kangsar 2016, dan kini PRK Seri Setia, semua calon PAS adalah bukan sembarangan.

Tetapi secara kebetulan, kesemua mereka adalah doktor profesional. Dr Abdul Rani Osman di Sungai Besar, Dr Najihatussalehah Ahmad di Kuala Kangsar dan kini Dr Halimah Ali di Seri Setia.

Kebetulan atau tidak, itu bukan persoalannya. Persoalan yang lebih utama ialah, PAS berusaha menonjolkan tokoh yang berlatarbelakangkan profesional dan bukan konvensional ulama atau guru pondok.

Umum mengetahui akan nasib yang menimpa kedua-dua calon PRK yang lalu. Dr Rani yang kalah tercorot di tempat terakhir di PRK Sungai Besar terpaksa kembali ke tempat asal di parlimen Kapar untuk PRU ke-14.

Dr Rani berkesudahan tewas dengan defisit melebihi 16,000 di tangan calon PKR. Beliau cuma mampu memintas dua calon India. Kerusi yang beliau tinggalkan seterusnya dimenangi oleh calon Pakatan Harapan (HARAPAN) pada PRU ke-14.

Dr Najihatussalehah pula, walaupun mampu menduduki tempat kedua mendahului calon AMANAH pada PRK Kuala Kangsar, namanya terus dilupakan selepas itu.

Calon AMANAH yang beliau ketepikan, Dr Ahmad Termizi pula terus dicalonkan untuk PRU ke-14, dan hampir berjaya memintas calon BN.

Yang pasti, kedua-dua calon yang impressive sebegini dilihat hilang dan dilupakan, setelah tewas di PRK.

Senjata rahsia

Keempat, pada saat-saat akhir pelawa Datuk Seri Najib Razak untuk turun berkempen, sama ada di Seri Setia atau Balakong. Ia boleh dianggap sebagai senjata rahsia untuk memenangkan pembangkang di Selangor.

Sifirnya sangat mudah. Di Seri Setia parti yang bertanding mewakili pembangkang bagi mencabar hegemoni HARAPAN ialah PAS.

Abdul Hadi, Nasrudin dan rakan-rakannya yang penuh bakat dan kebolehan itu tentu dapat mengolah sokongan padu di kalangan penyokong PAS.

Kalau bernasib baik kempen dan syarahan mereka juga akan memberi kesan kepada penyokong HARAPAN. Silap-silap hari bulan habis semua hati anggota Parti Amanah Negara (AMANAH) berbolak-balik dek hujah-hujah penceramah PAS yang fasih itu.

Dengan dibantu simpulan bahasa, bidalan dan peribahasa yang memang dikuasai PAS, ia boleh memberi kesan kepada penyokong PKR dan BERSATU. Jika itu berlaku, hanya penyokong tegar DAP sajalah menjadi harapan calon HARAPAN di Seri Setia.

Tambahan pula PAS meletakkan Dr Halimah Ali (gambar) sebagai calon mereka.

Secara jujur, Dr Halimah ialah winning material untuk Seri Setia. Dia bukan saja mempunyai pengalaman sebagai wakil rakyat, malah turut pernah menjadi exco Selangor.

Di luar pula dia tidak banyak mencipta kontroversi. Jauh benar beza pengalaman Dr Halimah berbanding calon HARAPAN, Halimey Abu Bakar.

Pantang diusik

Dalam keadaan begitu, kemunculan Najib menjadi pelengkap janji kemenangan yang bersinar terang di Seri Setia dan Balakong.

Tugas Najib sebenarnya bukanlah sukar sangat. Beliau hanya perlu memahamkan penyokong Umno dan BN bahawa mereka tidak ada pilihan kecuali mengundi PAS di Seri Setia.

Kemunculan itu juga membuka ruang buat Najib menjelaskan tuduhan yang dikaitkan kepadanya oleh kerajaan. Isu 1MDB, misalnya. Jadi, tidaklah beliau hanya berceramah di Facebook semata-mata.

Najib cuma perlukan sedikit masa untuk menawan hati pengundi. Bukankah penyokong Umno sangat terkenal dengan budaya menelan apa saja yang dilafazkan oleh pemimpin - dan beka pemimpin - mereka?

Jangan pedulikan kritikan orang seperti Datuk Seri Johari Abdul Ghani atau Datuk Seri Khaled Nordin yang berpendapat Najib perlu menjarakkan diri daripada Umno.

Kelima - dan terakhir - PAS perlu membuktikan mereka tetap relevan sebagai parti yang sentiasa bersemangat waja. Memang hakikatnya itulah. PAS ibarat anak muda yang sentiasa berdarah panas dan bersemangat tinggi.

Pantang diusik sedikit, PAS akan cekap berpencak dengan lincah di padang yang mereka ciptakan. PAS tetap malar segar dan tak pernah tua, malah pada ketika tertentu kita kagum kerana parti itu tidak pernah beranjak usianya.

Tidak dapat dipastikan sama ada ia kerana DNA parti itu yang setiasa muda atau mengalami masalah tumbesaran.

Tapi bagus juga, sebab PAS akan kekal gagah laksana anak remaja dan tetap memiliki stamina untuk melakukan uji kaji demi uji kaji. Biarkan saja parti lain menjadi kerajaan di Putrajaya, kerana yang penting PAS bertanding dengan kerelaan penuh tidak menjadi kerajaan.

Mungkin itulah yang dirujuk Abdul Hadi sebagai "semangat pembangkang".

AL-ABROR MOHD YUSUF ialah wartawan Malaysiakini yang sedang melakukan eksperimen sebagai rakyat Malaysia.

PAS bukan berjuang untuk Melayu semata-mata - Tuan Ibrahim

PETALING JAYA: PAS hari ini menggariskan syarat bagi kerjasama dengan Umno, termasuk parti komponen barisan Nasional (BN) untuk memperjuangkan hak semua rakyat, bukannya orang Melayu sahaja.

Ini berikutan temu bual bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dengan FMT yang mendedahkan keputusan Umno mendekati PAS sebelum pilihan raya umum 9 Mei lepas merupakan taktik politik yang mengambil kira peningkatan konservatisme dalam kalangan orang Melayu yang terus menyokong PAS.

Bagaimanapun Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata partinya disalah tafsir sebagai memperjuangkan hak orang Melayu semata-mata, sedangkan ia berjuang untuk hak semua rakyat.

“Umno berjuang untuk orang Melayu, MIC untuk orang India dan MCA perjuangkan hak orang Cina.

“Akan tetapi,” katanya, “isu kemiskinan misalnya tidak boleh diperjuangkan mengikut kaum. Ia melampaui kaum. Kita perlu melihat isu itu sebagai rakyat Malaysia, dengan mengambil contoh Kelantan yang memenuhi keperluan semua rakyat melampaui pertimbangan kaum, termasuk komuniti minoriti Siam dan India.

Tuan Ibrahim berkata, PAS komited dengan pendiriannya untuk mentadbir negara berdasarkan prinsip Islam yang melindungi hak semua orang.

PRK Seri Setia ujian kerjasama Umno-PAS 

Umno bersetuju menggerakkan jentera pilihan rayanya untuk membantu PAS sepanjang tempoh berkempen selama 21 hari dalam pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia awal September depan.

Ia juga berjanji untuk memberi laluan kepada parti Islam itu sebagai membalas keputusan PAS tidak bertanding dalam PRK Sungai Kandis awal bulan ini.

Umno berjanji bekerja keras berkempen untuk PAS dalam PRK dijadualkan 8 September depan.

Bagaimanapun Tuan Ibrahim berkata beliau mengambil pendekatan “tunggu dan lihat” sama ada sokongan itu akan menghasilkan undi untuk calonnya Dr Halimah Ali.

“Terdapat ramai penyokong Umno di Seri Setia,” katanya. “Setakat ini kami gembira dengan sokongan mereka tetapi tidak pasti sama ada sokongan itu akan bertukar menjadi undi.

“Jika calon PAS mendapat sokongan besar daripada ahli Umno di Seri Setia, maka kami boleh membincangkan syarat kerjasama dengan Umno untuk kepentingan negara. Tetapi (Umno) mesti berubah jika mereka mahu bekerja rapat dengan kami.”

Sehingga kini kata Tuan Ibrahim, PAS belum menerima apa-apa permintaan rasmi daripada Umno untuk bekerjasama.

Katanya, buat masa ini parti Islam itu akan terus bekerjasama dengan Umno atas isu terpilih yang dipersetujui bersama.

: Sekarang PAS dan UMNO mencari titik persamaan untuk bersama. Entah ada entah tiada bergantung kesungguhan kedua-dua parti berkenaan. PH makin gelabah.... 

Batal ECRL umpama menghukum rakyat Pantai Timur

SHAH ALAM - Pemuda Umno menyeru Kerajaan PH agar mengenepikan ego politik untuk kembali ke meja rundingan dengan Kerajaan China bagi mencari solusi terbaik agar projek projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dapat diteruskan.

Ketua Pemuda Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, sebarang terma yang didakwa tidak menguntungkan boleh sahaja dirundingkan kembali agar rakyat tidak jadi mangsa pembatalan projek yang sudahpun bermula.

Bahkan menurutnya, Pemuda Umno tidak mahu generasi mendatang terpaksa mewarisi beban pembayaran pampasan yang tinggi akibat pembatalan projek yang sudah bermula dek kerana keegoan pimpinan hari ini menghapuskan ‘legasi infra-rakyat’ yang dicetuskan kepimpinan terdahulu.

“Pengumuman pembatalan projek ECRL oleh Kerajaan PH sejurus Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kembali dari lawatan kerja ke China amat mengecewakan.

”Keputusan berkenaan seolah-olah satu hukuman kepada rakyat di negeri-negeri Pantai Timur khususnya Kelantan, Terengganu dan Pahang hanya kerana mereka tidak memilih Kerajaan Pakatan Harapan,” katanya dalam laman sosial facebook miliknya, hari ini.

Asyraf berkata, keperluan untuk satu infrastruktur pengangkutan awam darat yang pantas dan moden bagi menghubungkan Pantai Barat dan Pantai Timur Semenanjung adalah penting untuk menjadi pemangkin pertumbuhan yang memungkinkan kesan gandaan ekonomi (economic multiplier effect), selain kemasukan pelaburan domestik da
Labels n asing.

“Ia secara tidak langsung dapat merancakkan ekonomi tempatan dan mewujudkan peluang-peluang pekerjaan kepada anak-anak tempatan.

”Kerajaan BN dahulunya melancarkan Projek ECRL bernilai RM55 billion (kini RM66.7 billion) sebagai satu inisiatif berimpak tinggi di dalam Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK11).

Menurutnya, projek rel membabitkan dua fasa sepanjang 688 km berkenaan akan menyambungkan Pelabuhan Klang dan Pengkalan Kubor, Kelantan yang dijangka siap pada 2024 akan dapat menambah 1.5 peratus kepada nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara dan dijangkakan mewujudkan lebih 80,000 peluang pekerjaan.

”Tidak semuanya legasi kepimpinan terdahulu harus dihapuskan hanya kerana dendam politik sehingga ‘memangsakan’ rakyat Pantai Timur yang berhak menikmati kesaksamaan pembangunan ekonomi dan tidak hanya berpusat di sebelah Pantai Barat.

Dapatan Kajian Rakyat tidak gembira dengan kerajaan PH

Menjelang 100 hari pentadbiran kerajaan baharu di bawah Pakatan Harapan tempoh hari, banyak page di Facebook yang membuat undian untuk mengukur tahap kepuasan dan kegembiraan rakyat di alam maya atau netizen terhadap 100 hari pemerintahan kerajaan Malaysia hari ini. Hasil undian ini, rata-rata majoriti netizen tidaklah begitu gembira dan tidak berpuas hati dengan pemerintahan kerajaan hari ini selepas 100 hari.

Berikut adalah antara keputusan undian kepuasan terhadap kerajaan baru ini yang dianjurkan oleh page-page FB yang mempunyai ramai Likers dan Followers seperti Kelab Maya Mahathir, Suara Rakyat, Otai Bersih, The Patriots, The Malaysian Insight dan TTKM.

Nak kata yang undi ini kebanyakannya penyokong atau ahili pembangkang pun tidak juga, kerana beberapa page yang membuat tinjauan ini adalah page yang pro kepada pembangkang terdahulu yang kini sudah menjadi kerajaan, dan ada juga page yang neutral yang tidak memihak kepada mana-mana parti politik.

Walaupun kajian Merdeka Center menunjukkan 2/3 rakyat berpuas hati dengan kerajaan pilihan mereka PH, namun tinjauan di media sosial menunjukkan keputusan yang sebaliknya yang tidak memihak kepada kerajaan.

Malah mengikut kepada kajian yang dilakukan oleh Ilham Center pula, kurang 50% pengundi Melayu yang merasakan Malaysia kini di landasan yang betul.

Maka kenapa berlaku yang sedemikian?
Kenapa majoriti rakyat yang kurang berpuas hati pada pentadbiran kerajaan baru?
Mengapa berlaku penurunan sokongan dari orang Melayu terhadap kerajaan baru ini?

Faktornya banyak, cuma aku gariskan 3 punca yang utama sahaja.

1. Kakitangan awam ramai tidak berpuas hati

Terdapat lebih kurang 1.6 juta penjawat awam yang berstatus tetap di negara kita yang terdiri dari pegawai pentadbiran, kakitangan sokongan, guru, anggota keselamatan dan sebagainya, juga beberapa ribu kakitangan berstatus kontrak.

Ramai di kalangan mereka ini merupakan pengundi Pakatan Harapan pada PRU14 yang lepas kerana merasakan PH mampu membawa perubahan kepada kehidupan mereka dari sudut kebajikan dan juga penuruna kos sara hidup.

Namun setelah PH menang, apa yang diharapkan tidaklah kesampaian. Kenaikan satu tahun gaji tahunan yang dirancang oleh PM Najib sebelum itu dibatalkan, bonus raya pula dikurangkan dah diterhadkan hanya kepada pegawai gred 41 ke bawah, perbelanjaan jabatan dipotong dan disuruh berjimat cermat.

Malah ada kakitangan berstatus kontrak yang ditamatkan perkhidmatan mereka, menyebabkan mereka rasa kepercayaan yang mereka berikan kepada PH telah dikhianati. Tambah lagi kos sara hidup tidak banyak menurun apabila kerajaan tidak meneruskan pemansuhan tol, menurunkan harga minyak dan sebagainya.

Maka sebab itu ramai kakitangan awam pada hari ini tidaklah begitu gembira dengan kerajaan yang ada pada hari ini.

2. Orang melayu ramai tidak berpuas hati

Kaum melayu dan bumiputera merupakan penduduk majoriti di negara ini. Jika dilihat pada pola pengundian ramai yang tidak berpuas hati, tak salah jika aku katakan majoriti orang yang mengundi untuk tidak berpuas hati itu adalah orang melayu, terutama orang melayu dari golongan bawahan dan pertengahan.

Ini kerana dalam tempoh 100 hari ini agak banyak isu yang mengusik sensitiviti orang melayu dan agama Islam, antaranya isu bahasa kebangsaan, isu sekolah kebangsaan, pelantikan jawatan tinggi dalam kerajaan di kalangan orang bukan melayu, melayu pendatang, pengiktirafan UEC, pembelaan terhadap golongan minoriti LGBT dan sebagainya.

Malah golongan melayu dari golongan bawahan dan pertengahan ini lah yang merasa terkesan apabila kos sara hidup itu tidaklah menurun seperti yang diharapkan. Golongan ini juga yang termasuk dalam golongan kakitangan awam dan kakitangan kontrak yang diberhentikan.

Maka yang mengundi untuk berpuas hati dengan kerajaan hari ini tinngal lah segelintir orang melayu atasan yang merasakan mereka tidak kisah sekiranya kerajaan PH gagal melaksanakan manifesto PRU mereka asalkan Najib jatuh, golongan bukan melayu yang mendapat kelebihan dan keuntungan dengan hal seperti pengiktirafan UEC, penambahan peruntukan pada sekolah berasaskan kaum, serta golongan minoriti seperti LGBT, mereka yang berideologi liberal, sekularisme, atheist dan sebagainya kerana suara mereka kini semakin mudah didengari.

Jangan kerana terlalu mengejar sokongan minoriti menyebabkan hilangnya sokongan majoriti.

3. Golongan yang ekonomi mereka terkesan secara langsung

Golongan yang ekonomi mereka terkesan secara langsung selepas perubahan kerajaan sudah pasti antara golongan yang sangat tidak berpuas hati dan sangat tidak gembira dengan kerajaan hari ini. Antaranya adalah orang yang hilang pekerjaan kerana khidmat kontraknya ditamatkan serta merta, serta mereka yang terlibat dengan projek-projek berkaitan kerajaan yang dibatal dan ditangguh kerana langkah penjimatan.

Apabila kerajaan mengumumkan untuk menangguh dan membatalkan beberapa projek, ada pekerja yang turut diberhentikan, ada yang dipindahkan kerana ketiadaan projek, ada juga yang menanggung kerugian.

Alasan atas tindakan kerajaan ini adalah kerana kerajaan menanggung hutang yang terlalu banyak, menyebabkan kerajaan terpaksa berjimat cermat dengan membatalkan kenaikan gaji kakitangan awam, membatalkan banyak projek dan menangguhkan pelbagai janji pilihanraya.
* * * * * * * * * *
Bukanlah nak kata langkah berjimat cermat itu tidak bagus, tetapi mengapa ketika kerajaan BN dulu, dalam banyak-banyak hutang pun kerajaan masih boleh menaikkan gaji kakitangan, memberi bonus kepada semua kakitangan kerajaan dan melaksanakan banyak projek pembangunan?

Sebab itu cukai GST dan program rasionalisasi subsidi wujud, untuk menjadikan negara kita sebagai negara berpendapatan tinggi. Apabila negara sudah mempunyai pendapatan yang tinggi, barulah kerajaan mampu untuk naikkan gaji dan bagi bonus pada kakitangan kerajaan, melakukan lebih banyak projek pembangunan dan membuat lebih banyak pinjaman.

Ya, DS Najib mungkin ada ambil sedikit pendapatan negara ini untuk pelaburan 1MDB dan sebagainya, tapi aku tak nak komen panjang sebab kes masih dalam siasatan, maka biarlah mahkamah yang menentukannya. Walaupun begitu, negara kita masih mampu untuk meneruskan pelbagai projek pembangunan, memberi pelbagai bantuan dan membayar pinjaman.

Namun apabila cukai GST dimansuhkan dan digantikan pula dengan SST, pendapatan kerajaan pasti akan berkurang dengan banyak. Ditambah pula dengan pemberian semula subsidi kepada petrol, menyebabkan peruntukan kerajaan semakin banyak digunakan untuk subsidi. Maka nak tak nak terpaksalah berjimat cemat, potong perbelanjaan itu ini untuk menampung perbelanjaan dan membayar hutang yang banyak.

Analoginya lebih kurang sama seperti yang aku pernah terangkan dalam artikel "Kelas mengenai ekonomi dan hutang negara" ini;
Ada seseorang yang bergaji RM20,000 sebulan, mahu membuat pinjaman rumah yang bernilai RM1 juta. Setelah bank mempertimbangkan tahap pendapatan bulanannya, bank pun meluluskan pinjamannya kerana merasakan orang itu mampu untuk membayar ansuran pinjamannya yang berjumlah RM5,000 setiap bulan.

Namun pada suatu hari, orang ini memberi rumahnya kepada kawannya yang bergaji RM7,000 sebulan, dan kawannya itu perlu sambung bayar pinjaman rumah tersebut yang berjumlah RM5,000 setiap bulan. Dengan gajinya yang sebanyak RM7,000 itu, dia memang masih mampu untuk membayar jumlah ansuran tersebut, namun terpaksa berjimat cermat dengan begitu drastik sekali semata-mata untuk membayar hutang rumah agar tidak mengalami krisis kewangan.

Namun ia pasti tidak menjadi masalah, jika orang itu mampu untuk meningkatkan pendapatannya sama atau lebih dari pemilik asal rumah tersebut.

Sebab itu mahu tidak mahu, kerajaan hari ini perlu mencari cara dan jalan untuk meningkatkan pendapatan negara, kalau tidak lebih pun dari dulu, tapi sekurang-kurangnya sama seperti dahulu, agar bukan sahaja hutang negara dapat dibayar tanpa perlu terlalu berjimat cermat, memotong kos bajet, membatalkan pelbagai program dan projek, malah dapat melunaskan janji-janji pilihanraya serta memulihkan semula ekonomi rakyat.

Sekarang ini rakyat nak berbelanja pun dah sangat berkira-kira, sebab ada yang sudah hilang pekerjaan, ada yang tiada kenaikan gaji, ada yang tidak mendapat bonus. Apabila kuasa berbelanja kurang, maka kuranglah aliran wang, perlahanlah pergerakan ekonomi rakyat.

Orang kurang membeli, peniaga kurang mendapat untung, pemborong pun takde untung banyak, pengilang pun tak mungkin mengalami kerugian. Bila dah kurang keuntungan dan rugi, mereka nak naikkan gaji dan bagi bonus kepada pekerja pun susah, malah mungkin terpaksa buang pekerja untuk jimatkan kos operasi, silap-silap ada syarikat yang bungkus terus.

Tapi jika pendapatan rakyat pun semakin banyak, terutama kakitangan kerajaan yang mempunyai kuasa membeli yang besar, dari peniaga, pemborong, pengilang, semua akan dapat untung lebih. Bila dah banyak untung, baru pekerja mereka pun boleh dinaikkan gaji dan diberi bonus yang banyak, produk yang lebih baik pun lebih banyak dapat diciptakan.

Kerajaan boleh korbankan ahli politik dan bekas pemimpin dahulu, tapi jangan sesekali korbankan ekonomi rakyat. Kerosakan telah berlaku, tapi ia masih boleh dan sempat untuk dipulihkan. Kerajaan perlu buatlah apa-apa pun untuk meningkatkan pendapatan negara, tapi pastikan pendapatan rakyat dan bantuan kepada rakyat turut meningkat.

Jika tidak, amat mustahil untuk mengembalikan sokongan dan kepercayaan rakyat pada kerajaan hari ini.

Sumber : BUASIR OTAK
: Setakat ini yang rakyat gemberita BN jatuh aje, selain itu semuanya kena kencing sahaja... 

Dalam wawancara yang berlangsung dalam bahasa Inggeris itu, Malaysiakini bertanya maksud sebenar Dr Mahathir apabila mengatakan "taking down walls".

Dr Mahathir mengesahkan bahawa ia memberi maksud secara harfiah dan figuratif.

"Taman industri ini dibuat di bawah undang-undang Malaysia dan kita perlu menguatkuasakan undang-undang kita di dalam taman industri berkenaan.

"Katakan ada jenayah berlaku di dalam sana, ia tanggungjawab kita. Ia bukan tanggungjawab pihak yang memiliki taman itu," katanya.

Dr Mahathir pulang dari China pada Selasa lalu selepas berbincang dengan Beijing berhubung pengkajian semula beberapa projek mega di Malaysia yang dibiayai oleh negara itu.

Dr Mahathir berulang kali menuduh bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak menjual tanah kepada China sewenang-wenangnya atas nama pelaburan luar.

Pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN) itu menekankan bahawa pelaburan luar langsung perlu memanfaatkan Malaysia dari segi pengetahuan teknologi selain peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dan bukannya sekadar memberi syarikat China tanah untuk dibangunkan.

Dilancarkan secara rasmi pada 5 Feb, MCKIP dimiliki 49 peratus oleh Guangxi Beibu Guld International Port Group Co Ltd, sebuah syarikat China yang dimiliki oleh kerajaan Wilayah Autonomi Zhuang Guangxi dan 51 peratus pemilikan selebihnya adalah konsortium tempatan, Kuantan Pahang Holding Sdn Bhd.

Kuantan Pahang Holding Sdn Bhd merupakan perkongsian awam-swasta yang terdiri daripada IJM Land Bhd (40 peratus), Sime Darby Property Bhd (30 peratus) dan kerajaan Pahang melalui Perbadanan Setiausaha Kerajaan Pahang dan Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (30 peratus).

Upacara pembukaan disempurnakan oleh Najib dan Jia Qinglin yang ketika itu merupakan pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Persidangan Perundingan Politik Republik Rakyat China.

Dibahagikan kepada tiga fasa, pembangunan 1,219 ekar ketika ini akan disusuli dengan 1,000 ekar dan 800 ekar masing-masing bagi fasa dua dan fasa tiga.

Sebahagian besar fasa pertama, atau 710 ekar, telah dijual kepada Alliance Steel (M) Sdn Bhd, yang merupakan usaha sama antara dua syartikat China - Guangxi Beibu Gulf Port International Group Co Ltd dan Guangxi ShengLong Metallurgical Co Ltd - menurut jawapan bertulis sidang DUN Pahang bertarikh 14 Sept.

Jawapan bertulis itu menyatakan Alliance Steel, syarikat CHina pertama yang melabur dalam MCKIP, sedang membina loji keluli bersepadu moden yang sudah 50 peratus disiapkan dan dijangka mula beroperasi hujung tahun.

Biasa aku suka mendengar khutbah di Arafah.. kali ini.. hurm..

Biasa akan suka untuk mendengar khutbah di Arafah.. kalini.. hurm..

Akibat dari Menteri Agama bersalaman dgn Nisha.. sahabat saya telah terserempak dengan Mak Nyah di tandas salah sebuah shopping mall terkemuka di Putrajaya..

Sahabat saya menjerit kerana terkejut kerana apabila dia menyedari kehadiran maknyah tersebut, sahabat saya sedang membetulkan tudungnya..

Sahabat saya terjerit (tak terkeluar maknyah ttp..): "LGBT! LGBT! Habis aurat saya kamu tengok.. pergilah ke tandas lelaki.. ini tandas utk perempuan..!"

Mak Nyah tersebut tanpa segan silu telah membuat panggilan telefon utk mengumpulkan kawan-kawannya utk berhimpun menggertak sahabat saya..

Mujur makcik-makcik lain muslim dan non-muslim di dalam tandas tersebut menyokong sahabat saya.. menyebabkan berlaku bertikam lidah sehingga memaksa pegawai sekuriti untuk meleraikannya..

Namun ianya tidak berakhir di situ.. sahabat saya telah diekori sehingga menyebabkan beliau tidak berselera untuk mencari tempat makan.. asal tujuan beliau ke situ.. maka sahabat saya terus ke parking lot.. masih sambil diekori oleh mereka.. mujur tempat parking lot premier ada pegawai polis..

Kini.. siapa mangsanya? Nampak tak wahai Menteri.. kata-kata anda yg cuai telah menyebabkan mereka semakin berani menganggu privasi dan mengancam keselamatan wanita Muslim dan non-Muslim..

Katakan sekumpulan Mak Nyah masuk tandas wanita.. dan sahabat saya sorang-sorang dalam tandas tersebut.. boleh bayangkan atau tidak betapa terancamnya keselamatannya..

Susuk tubuh lelaki.. kudrat lelaki.. kekuatan lelaki..

Allahu Rabbi.. Allahu Musta'an.. siapa yg akan membela wanita.. seperti Sultan Mu'tasim yg menggertak utk hantar bala tentera di saat wanita Muslimah diganggu oleh Yahudi sehingga terselak auratnya..

Siapakah gerangan pengganti susuk tubuh keberanian.. peduli.. izzah nya.. Mu'tasim?

Pn Widad Ahmad Asnawi
: Kini usaha meliberalkan Islam sedang giat dilakukan dan didalami oleh parti Islam progresif Amanah....

Kerajaan PH hanya tutup kelemahan tadbir negara
SITI AZIELAH WAHI 24 OGOS 2018

PUTRAJAYA - Presiden Pemantau Malaysia Baharu, Datuk Lokman Noor Adam berkata, kerajaan PH cuba menutup kelemahan dan kegagalan mereka mentadbir negara dengan membuat pelbagai dakwaan terhadap kerajaan terdahulu.

Lokman berkata, dakwaan demi dakwaan dibuat kerajaan PH dengan alasan mereka mewarisi sebuah kerajaan yang bermasalah adalah tidak benar dan tidak berasas.

Sebaliknya menurut Lokman, kerajaan yang ditinggalkan BN kepada PH mempunyai kedudukan ekonomi yang cukup baik.

“Malaysia ketika di bawah kerajaan BN mencatatkan kadar pertumbulan 5.3 peratus iaitu kedudukan ketiga terbaik dunia. Rizab negara pula adalah sebanyak 438 bilion. Manakala lebihan akaun semasa mencatatkan sebanyak RM15 bilion tertinggii setakat ni.

"Peratus perbelanjaan negara pula hanya 12.5 peratus berbanding ketika pentadbiran Tun Mahathir sebelum ini sebanyak 21 hingga 30 peratus.

"Bagaimana mereka mengatakan kita tinggalkan kerajaan yang bermasalah. Ini tidak boleh diterima akal sama sekali,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Beliau mengulas mengenai dakwaan Menteri Kewangan di Parlimen baru-baru ini bahawa kerajaan BN merompak hasil RM18 bilion daripada wang tuntutan cukai barang dan perkhidmatan (GST).

Lokman berkata, menteri tersebut tidak 'pandai' ekonomi dan menyebabkan menteri itu mengeluarkan kenyataan ‘kurang bijak’ dari semasa ke semasa.

"Lebih teruk lagi katanya apabila menteri itu tidak menyedari kesan beliau memperkenalkan sifar GST sementara pelaksanaan SST.

“Ini juga satu kesilapan yang tidak sepatutnya berlaku. Beliau (Guan Eng) patut sedar sebulan kita kutip 3.9 bilion hasil GST, " katanya.

Katanya, kerajaan sepatutnya tangguh GST sehingga benar-benar bersedia laksanakan SST.

"Sifar GST menyebabkan kita kehilangan RM11 bilion tidak sampai seratus hari kerajaan PH memerintah,”ujarnya.

Malah, Lokman berkata kerajaan PH juga gagal memilih keutamaan apa yang perlu didahulukan, dan apa yang perlu dikemudiankan dalam mentadbir kerajaan.

Beliau berkata kerajaan membuat kenyataan negara mengalami masalah kewangan sehingga menubuhkan Tabung Harapan untuk rakyat menyumbang sedangkan pada masa sama mereka menurunkan papan-papan tanda 1Malaysia dengan kos RM18,000 setiap satu.

Menurut beliau, dalam keadaan ini kerajaan sepatutnya mempunyai banyak lebihan tunai lebih-lebih lagi dengan pelbagai langkah penjimatan yang diumumkan termasuk pemansuhan elaun sara hidup kepada nelayan, bantuan kepada peneroka Felda dan pemansuhan banyak agensi.

“Semua tindakan tersebut sepatutnya menyebabkan mereka ada banyak lebihan tunai yang boleh dibelanjakan, tapi persoalannya mana perginya duit-duit ini?,”soalnya yang turut menambah kerajaan tidak sepatutnya berdepan masalah kewangan.

Sehubungan itu beliau mencadangkan Ketua Umum PH melakukan sesuatu bagi menyelamatkan keadaan.

"Saya cadangkan pemimpin PH seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim melakukan sesuatu bagi menyelamatkan keadaan.

Tambahnya sekiranya mereka dibiarkan memerintah negara lebih lama, maka lebih banyak kerosakan dilakukan kepada negara.

“Pimpinan PH perlu bertindak sebelum berlaku kegawatan ekonomi yang akan memberi kesan kepada rakyat dan akhirnya menyebabkan PH ditolak termasuk Anwar Ibrahim,"katanya.
Nota: Presiden Pemantau Malaysia Baharu, Datuk Lokman Noor Adam adalah calon ubn PRK Sg Kandis yang telah ditolak rakyat, baru-baru ini. 
Ada implikasi tersirat batal ECRL, TSGP
NURUL FIRDAUS KHAIRI 24 OGOS 2018

KUALA LUMPUR - Terdapat beberapa implikasi yang masih tidak diketahui mengapa kerajaan memutuskan untuk membatalkan projek Laluan Keretapi Pantai Timur (ECRL) dan Saluran Paip Gas Trans-Sabah (TSGP).

Penganalisis undang-undang, Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, apa yang dikatakan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bukan mudah untuk diselesaikan walaupun China tampak seperti tidak membantah.


Menurutnya, isu ini akhirnya akan diselesaikan oleh birokrat kedua-dua negara.

"Bagi saya kontrak itu bukan batal serta-merta.

"Mungkin juga ada implikasi untuk kontrak seperti memerlukan bayaran pampasan dan sebagainya, yang kita tak tahu," katanya kepada Sinar Harian.

Nik Ahmad Kamal berpendapat masa depan negara mungkin boleh jadi sukar atau mudah jika terdapat hubungan dengan negara China selepas ini.

[ARTIKEL BERKAITAN :ECRL, saluran paip gas Sabah dibatalkan]

Sebelum ini, Dr Mahathir berkata kerajaan pada ketika ini tidak mampu untuk membayar kos projek tersebut.

Malah tegasnya, buat masa ini, Malaysia tidak memerlukan projek seumpama itu.

Dulu lulus ECRL bukan nak cari untung
RAZIATUL HANUM A RAJAK 23 OGOS 2018

KUALA LUMPUR - Kerajaan dahulu meluluskan projek Laluan Keretapi Pantai Timur (ECRL) bukan kerana mahu mencari untung.

Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan berkata hasrat BN ketika meluluskan projek itu bagi memberi peluang pembangunan di kawasan Pantai Timur.


“Dulu BN luluskan ECRL untuk memberi peluang kepada kawasan pantai timur membangun seiring dengan pantai barat. Mereka dah lama ketinggalan.

“Pengoperasiannya bukan tempat cari untung. Ia adalah pemangkin ekonomi. Kita akan untung pekerjaan, pembangunan dan aktiviti ekonomi,” katanya melalui ciapan di Twitter, semalam.

Kelmarin, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilaporkan mengumumkan pembatalan ECRL dan projek Saluran Gas Paip Trans-Sabah (TSGP) yang menerima pelbagai reaksi.

[ARTIKEL BERKAITAN: ECRL, saluran paip gas Sabah dibatalkan]

Namun hari ini, beliau menyatakan keputusan tersebut belum muktamad.

[ARTIKEL BERKAITAN: Pembatalan ECRL,SSER belum muktamad]

Menurut Rahman, hasrat sama dikongsi oleh Tun Mahathir ketika meluluskan projek Lebuhraya Utara Selatan dan Jambatan Pulau Pinang.

“Dulu Lebuhraya Utara Selatan dan Jambatan Pulau Pinang dibuat bukan untuk keuntungan daripada operasi pun.

“Sewaktu itu hujah utama Tun Mahathir membina projek sosioekonomi itu ialah penambahan pekerjaan dan aktiviti ekonomi yang bakal meningkat, bukan buat untung syarikat,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Rahman berkata kerajaan sepatutnya menumpukan kepada pengurangan kos bukan membatalkan terus projek bermanfaat itu.

“ECRL adalah ‘game changer’ untuk Pantai Timur, satu idea yang mampu menjadikan pantai timur semenanjung Malaysia maju.

“Kalau PH nak kurangkan kos, tumpukan kepada laluan utama dan asal iaitu Tumpat ke Gombak sahaja buat masa ini. Jangan dibatalkan semua,” katanya.

Bila mahu mansuh tol jambatan Pulau Pinang
Diterbitkan 17 Ogs 2018, 6:58 petang | Dikemaskini 17 Ogs 2018, 7:02 petang

Umno terus mempersoalkan kegagalan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) untuk menghapuskan tol Jambatan Pulau Pinang walaupun telah 100 hari mentadbir negara ini.

Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Nibong Tebal, Mohd Norhiesham Ismail berkata, perkembangan berkenaan menunjukkan seolah-olah HARAPAN mempermainkan perasaan pengundi yang telah menyokong mereka.

Katanya, janji berkenaan wajar ditunaikan memandangkan bekas Ketua Menteri, Lim Guan Eng begitu bersungguh-sungguh membuat tawaran itu ketika kempen Pilihan Raya Umum Ke -14 (PRU-14).

“Guan Eng mahu hapuskan tol selepas bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berjanji akan memansuhkan tol bagi penunggang motosikal Jambatan Pulau Pinang sekiranya Barisan Nasional (BN) merampas negeri ini.

“Tawaran beliau (Guan Eng) ketika itu seperti mahu mencabar apa yang ditawarkan BN, namun selepas menang mereka beri alasan mahu kaji terlebih dahulu menyebabkan ribuan pengguna Jambatan Pulau Pinang tertanya-tanya tentang janji berkenaan,” katanya yang dipetik oleh portal Utusan Malaysia, hari ini.

Pada April lalu, Najib menjanjikan bayaran tol untuk penunggang motosikal yang menggunakan Jambatan Pulau Pinang akan dimansuhkan jika mereka berjaya menguasai negeri itu pada PRU ke-14.

Namun Lim yang juga adalah setiausaha agung DAP menawarkan tawaran lebih menarik.

Katanya, jika Pakatan Harapan (HARAPAN) menjadi kerajaan persekutuan bukan saja tol untuk motosikal dihapuskan, malah untuk semua kenderaan.

Mengulas lanjut, Norhiesham berkata, sikap berdiam diri Lim menimbulkan pelbagai persepsi antaranya ‘cakap tidak serupa bikin’ dalam kalangan rakyat terhadap pemimpim HARAPAN.

“Sebelum ini, mereka (kerajaan negeri) pernah berjanji untuk menghapuskan tol Sungai Nyior di Butterworth sekiranya menang pada 2008, namun perkara berkenaan tidak dilaksanakan sehingga hari ini,” katanya.

Orang-orang Melayu Malaysia tidak wajar dilabelkan sebagai pendatang walaupun terdapat sebahagian daripada mereka yang berasal dari Indonesia.

Berbeza dengan imigran Cina dan India yang dibawa masuk ke Tanah Melayu, orang-orang Melayu berhijrah secara sukarela dengan niat untuk bermastautin di Tanah Melayu sebelum sempadan antarabangsa yang memisahkan Malaysia dan Indonesia terwujud.

Tanah Melayu juga sememangnya terletak secara geografi, di Semenanjung Melayu dalam rantau Kepulauan Melayu. Mana mungkin sesuatu kaum itu wajar digelar pendatang di wilayahnya sendiri.

Menjelang kemerdekaan, orang-orang Melayu menerima kaum-kaum Cina dan India sebagai rakyat Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka, dengan syarat hak-hak keistimewaan orang-orang Melayu sebagai bumiputera dihormati dan diiktiraf sepenuhnya oleh komuniti bukan bumiputera.

Ini adalah pendekatan yang diambil oleh pemimpin-pemimpin pada ketika itu yang sehingga kini menjamin kestabilan politik, ekonomi dan sosial negara Malaysia.

Walaupun orang-orang Cina dan India di Malaysia pernah menjadi imigran pada zaman penjajahan, orang-orang Melayu kini perlu menerima yang kaum bukan bumiputera juga adalah teman senegara.

Tidak wajar bagi orang-orang Melayu untuk menganggap mereka pendatang secara berterusan kerana mereka adalah rakyat Malaysia.

Sementara itu, kaum bukan bumiputera perlu menghormati hak istimewa orang-orang Melayu dan bumiputera yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan hak ini tidak boleh dipersoalkan sewenang-wenangnya.

Mereka juga harus menghormati Rukun Negara dengan mempelajari dan menghormati Bahasa Melayu, bahasa yang diikitiraf sebagai bahasa kebangsaan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Adalah amat menyedihkan sehingga kini ada rakyat Malaysia yang tidak fasih berbahasa Melayu.

Malah, ada wakil rakyat sendiri yang kurang fasih berbahasa Melayu seolah-olah mereka tidak lahir dan dibesarkan di Malaysia.

Rakyat Malaysia perlu senantiasa menghormati antara satu sama lain agar kegemilangan Srivijaya, Majapahit ataupun Melaka dapat dikembalikan di zaman moden ini menerusi negara kita yang tercinta, Malaysia.

Bak kata-kata Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim:

“Generasi muda di negara ini perlu sedar yang mereka milik sebuah negara bangsa dan dengan itu perlu menghormati sejarahnya. “

MOHD HAZMI MOHD RUSLI (PHD) ialah pensyarah kanan di Universiti Sains Islam Malaysia dan profesor pelawat di Sekolah Undang-undang, Far Eastern Federal University, Vladivostok, Rusia.

Teruskan AES: HARAPAN lebih kejam, kata MCA
Diterbitkan 17 Ogs 2018, 6:33 petang | Dikemaskini 17 Ogs 2018, 6:41 petang

MCA hari ini menempelak kerajaan Pakatan Harapan yang memutuskan untuk tidak menghapuskan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) tetapi sebaliknya akan meneruskannya di bawah seliaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mulai 1 September.

Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Wee Ka Siong dalam satu hantaran di Facebook berkata, PKR dan DAP selama ini mahu AES dihapuskan kerana berpendapat sistem itu kejam dan menjadi alat oleh kerajaan BN.

"Oleh itu saya terkejut apabila kerajaan Pakatan Harapan mahu meneruskan sistem AES malah berkata tiada lagi diskaun terhadap saman AES seperti yang dilakukan kerajaan BN. Bukankah ini lebih kejam?

"Lim Guan Eng juga terkenal kerana melarang AES dipasang di Pulau Pinang dan mendesak sistem itu dihapuskan dan menuntut semua denda yang telah dibayar dipulangkan," kata Wee.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook hari ini yang mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju membatlkan 3.1 juta saman AES yang belum berbayar.

Mengulas lanjut, Wee berkata, jika kerajaan HARAPAN berhasrat membatalkan saman AES mereka perlu adil dengan memulangkan semula bayaran denda yang telah dilunaskan oleh pesalah AES yang lain sejak 2012.

Menurut Loke, pembatalan itu dilakukan selepas kontrak syarikat pengendali sistem AES yang akan tamat pada 31 Ogos ini tidak disambung kerajaan.

Bagaimanapun operasi kamera dan saman AES akan diambil alih sepenuhnya oleh JPJ mulai 1 September depan.

Malah, kata Loke, penguatkuasaan akan dilakukan dengan tegas tanpa sebarang diskaun.

NGO gesa Mufti bersuara dalam isu berkaitan Islam
Faisal Asyraf | Diterbitkan 27 Jul 2018, 6:24 petang | Dikemaskini 27 Jul 2018, 6:29 petang

Sebuah pertubuhan yang menggelarkan diri mereka sebagai Majlis Tindakan dan Badan Penyelaras NGO Islam Malaysia menggesa para mufti untuk bersuara dalam isu berkaitan orang Islam di negara ini.

Mereka menyatakan desakan itu dalam satu perhimpunan di Masjid Negara hari ini yang disertai kira-kira 50 hadirin.

Koordinatornya Yahya Long Ali berkata, kerajaan dan pembangkang tidak senada dalam isu berkaitan sensitiviti orang Islam yang menurut mereka tidak diselesaikan sehingga kini.

Beliau berkata, antara isu itu adalah budaya LGBT (lesbian, gay, biseksual, transgender), Rang Undang-undang Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU355, sekolah tahfiz dan hak institusi Islam dan Raja-raja Melayu.

Mufti adalah satu badan yang tinggi.. mereka boleh keluarkan fatwa.. kita nak dia berani bersuara dan bertegas dalam soal melibatkan Islam.

"(Mufti) Tak boleh ikut arahan ketua masing-masing," katanya di perkarangan Masjid Negara di Kuala Lumpur selepas sembahyang Jumaat tengah hari tadi.

Beliau mendakwa wakil sejumlah 30 NGO hadir ke perhimpunan itu, termasuk daripada Wanita Intifada Negara dan Gerakan Pembela Ummah Kedah.

Yahya berkata isu RUU355 dibahaskan sejak pentadbiran BN lagi namun sehingga kini tidak selesai, kerana pemimpin beragama Islam dalam kerajaan dan pembangkang tidak bersatu.

NGO tegur k'jaan agresif pada 1MDB, tapi 'lepaskan' Taib
Diterbitkan 25 Jul 2018, 2:11 petang | Dikemaskini 25 Jul 2018, 2:23 petang
Kerajaan tidak boleh agresif dalam kes 1MDB sahaja tetapi tidak mempedulikan dakwaan-dakwaan terhadap Yang Dipertua Sarawak Tun Taib Mahmud, kata Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4).

“Rakyat Malaysia yang mengundi dengan semangat antikleptokrasi dan antirasuah di Malaysia tidak boleh bertolak ansur terhadap ketidakpedulian ini.

“C4 menggesa kerajaan Pakatan Harapan mengambil tindakan tegas dan segera,” kata pengarah eksekutif kumpulan itu Cynthia Gabriel.

Dalam kenyataan hari ini, Cynthia menggesa Peguam Negara Tommy Thomas “menjadi berani, adil dan tidak memilih pendakwaan” dalam dakwaan kes-kes kleptokrasi Taib.

“Kita tidak boleh agresif terhadap 1MDB dan biarkan perkara ini terlepas. Rasuah seperti ini, jika benar, tiada tempat dalam Malaysia baru,” kata Cynthia.

NGO berpangkalan di Switzerland Bruno Manser Fund menuduh keluarga Taib bertanggungjawab terhadap pembalakan berleluasa di Sarawak dan mengganggarkan kekayaannya sekitar RM46 bilion.

Menteri undang-undang Liew Vui Keong bagaimanapun berkata Tiab telah dibersihkan daripada salah laku pada 2013.

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Datuk Mohd Shukri Abdul berkata pihaknya telah membuka 15 kertas siasatan terhadap Taib tetapi tidak dapat mengaitkannya tanpa maklumat baru.

Cynthia bagaimanapun berkata BMF bersedia berkongsi maklumat mereka.

Taib telah menafikan sebarang salah laku sepanjang menjadi ketua menteri Sarawak dari tahun 1981 hingga 2014.

Baca manifesto!' - pesan Rais pada menteri
Pasukan Malaysiakini | Diterbitkan 17 Ogs 2018, 5:08 petang | Dikemaskini 17 Ogs 2018, 5:14 petang

100 HARI | Menteri dan timbalan menteri perlu meluangkan masa untuk membaca Buku Harapan iaitu manifesto pilihan raya Pakatan Harapan (HARAPAN), kata Ketua Biro Strategi dan Dasar BERSATU, Datuk Rais Hussin Mohamed.

"Ini hanya satu pemerhatian tetapi menteri dan timbalan menteri pun tak baca manifesto.

"Jadi permintaan pertama saya adalah orang yang sepatutnya menunaikan apa yang dijanjikan mesti membacanya," katanya yang juga pengerusi jawatankuasa manifesto HARAPAN ketika wawancara bersama Malaysiakini sempena 100 hari pentadbiran HARAPAN.

Rais berkata begitu juga dengan ketua setiausaha dan pegawai tinggi kerajaan.

"Semua pelaksana, mereka juga perlu baca manifesto - penting kerana ini dasar dan perkara utama dalam pentadbiran HARAPAN. Justeru mereka patut tahu," katanya lagi.

Manifesto HARAPAN mengandungi 10 janji untuk 100 hari. Tetapi bagi jangka panjang ia merangkumi 60 perkara yang ingin dilaksanakan HARAPAN.

Bagaimanapun kerajaan hanya mampu memenuhi dua daripada 10 janji itu, iaitu pemansuhan GST dan penilaian semula projek-projek mega.

Rais menegaskan ia bukanlah bermakna kerajaan mungkir janji kerana para menteri bekerja keras untuk menunaikannya walaupun dengan tempoh yang sedikit lama.

Beliau berkata manifesto itu dirangka berdasarkan maklumat awam tanpa butiran yang baru diketahui HARAPAN selepas menjadi kerajaan, terutama berkenaan kadar hutang negara.

"Tetapi kita percaya dengan sedikit masa dan penentukuran dalam rancangan kita, semua janji ini dapat dipenuhi," katanya.

Beliau lebih percaya dalam mencari penyelesaian berbanding memberi alasan bagi mengabsahkan kegagalan menunaikan janji.

'Dulu orang tak peduli'

Rais berkata lagi, hakikat bahawa manifesto HARAPAN hangat diperkatakan - hampir saban hari - selepas PRU ke-14 sendiri adalah satu bentuk kejayaan.

"Dalam 13 PRU lalu, manifesto hanya dibincangkan sebelum PRU dan tidak selepas.

"Tetapi selepas PRU ke-14, semua orang bercakap tentangnya setiap hari.

"Ada keghairahan baru dalam penyertaan demokratik...orang ramai menjadi semakin peka," katanya.

Beliau juga ditanya tentang Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang cuba 'mengecilkan' manifesto itu, antaranya apabila berkata "ia bukan kitab suci" dan "terlalu tebal".

"Jika seseorang itu berkata ia bukan kitab suci, saya serahkan kepada dia sendiri. Mungkin ia bagi membina naratif untuk mengurangkan tekanan kepada menteri.

"Dalam menguruskan negara, and tidak boleh merangka manifesto yang nipis. Ia perlu tebal, terutama apabila merangkumi semua lapisan masyarakat.

"Apa yang penting adalah apa kandungannya. Kita tidak patut tumpu kepada alasan tetapi bagaimana untuk melaksanakannya."

Pada 14 Mei lalu beliau berkata jawatankuasa pemantauan manifesto akan ditubuhkan. Menurut Rais, beliau memang ada membangkitkan perkara itu kepada kerajaan.

'Adili kami dalam masa lima tahun'

Bagaimanapun beliau berkata kerajaan memutuskan untuk menubuhkan jawatankuasa dalam kabinet dan ia dipengerusikan Mahathir sendiri.

"Jika saya perdana menteri, saya akan panggil orang luar untuk melakukan audit (kepada manifesto) kerana ia akan memberi perspektif yang berkecuali - anda tak boleh audit kerja sendiri.

"Tapi (Mahathir) merasakan wajar agar ia diadakan di peringkat kabinet - untuk menunjukkan signifikannya," katanya lagi.

Pelantikan ketua pengarah baru AADK dikritik
Faisal Asyraf | Diterbitkan 16 Ogs 2018, 9:32 malam | Dikemaskini 16 Ogs 2018, 9:34 malam

Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) tidak akan bergerak ke depan jika jawatan ketua pengarah diberikan kepada mereka yang bakal bersara atau sebab lain, kata sumber.

Sumber itu, yang memegang jawatan kanan dalam agensi berkenaan, mempersoalkan sama ada AADK adalah tempat "mencampak" mereka yang sudah berada di hujung kerjaya.

Sumber berkenaan merespons kepada pelantikan Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA), Bukit Aman Datuk Seri Zulkifli Abdullah sebagai ketua pengarah AADK yang baru.

"Adakah pegawai AADK tak ada yang layak untuk menerajui agensi ini? Kalau tengok rekod sejak 2008... semua mereka ini dalam tempoh berpencen," kata sumber itu.

Sumber itu juga mendakwa Menteri Dalam Negeri dan ketua setiausaha kerajaan meminggirkan agensi berkenaan.

Setiap kali pelantikan ketua pengarah baru, kata sumber itu, dasar dan fungsi agensi itu akan diubah.

"Tiada usaha berterusan dari dasar sebelumnya, pendekatan, program dan visi untuk menghalang dan memulihkan penagih dadah.

"Ketua pengarah baru yang dilantik bagi jawatan itu berada di penghujung kerjaya atau sebagai hukuman hanya akan berikan perkhidmatan ala kadar sekadar nak menunggu pencen," kata sumber lagi.

Selain itu, sumber turut menyorot bahawa ketua pengarah yang dibawa dari luar tidak mempunyai kepakaran atau pengalaman untuk berurusan dengan perkara tugas agensi berkenaan.

Justeru, sumber itu merayu agar Menteri Dalam Negeri mempertimbangkan keputusan dan melantik individu yang berkelayakan bagi jawatan berkenaan.

"Ketua setiausaha negara perlu sensitif dalam memastikan kesesuaian individu itu untuk menjadi ketua pengarah. Bukan main tangkap muat saja.

"Ia akan memberi kesan kepada fungsi, tanggungjawab, visi, misi dan pencapaian matlamat penubuhan AADK seperti yang dihasratkan dalam Akta AADK 2004," katanya.

Sumber itu juga pelantikan seperti yang ada akan menjejaskan moral kakitangan AADK.

"Kita risau pegawai-pegawai AADK pun buat kerja dengan tidak sepenuh hati, terpaksa dan penuh dengan lakonan sebagai bantahan kerana ketidakpuasan hati terhadap pelantikan ketua pengarah yang dibuat secara tangkap muat," katanya.

Sebelum ini, Malay Mail melaporkan pelantikan Zulkifli itu adalah atas arahan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Zulkifli pula menyatakan rasa terkejut dengan pelantikannya namun menganggap ia sebagai penghormatan untuk menerajui AADK.

PAS kekal jadi 'kingmaker'
Zulaikha Zulkifli | Diterbitkan 2 Ogs 2018, 11:57 pagi | Dikemaskini 3 Ogs 2018, 2:08 petang

WAWANCARA | PAS tetap yakin parti itu kekal dengan statusnya sebagai kingmaker walaupun selepas pilihan raya umum (PRU) ke-14.

Menurut timbalan presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, istilah itu bukan sahaja terpakai semasa pilihan raya malah melibatkan senario semasa politik.

"Saya fikir kita kekal sebagai kingmaker dalam konteks sokongan politik.

"Walaupun ia tidak (memberi kesan) pada keputusan (PRU) baru-baru ini tetapi dari segi sokongan (PAS tetap kingmaker).

"King maker ini bukan melibatkan pilihan raya sahaja tetapi (termasuk) senario politik," katanya dalam temubual bersama Malaysiakini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kedudukan terkini parti itu yang sebelum ini diuar-uarkan menjadi kingmaker seperti yang dinyatakan Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Menjelang PRU ke-14 lalu, Abdul Hadi pernah menjangkakan tiada satu pun parti yang dapat membentuk kerajaan selepas PRU14.

Ekoran itu, Abdul Hadi yang mengekalkan kerusi parlimen Marang menganggap PAS sebagai king maker sekiranya parti itu menang 40 kerusi dan menjadi tempat bergantung parti lain yang mahu menubuhkan kerajaan.

Namun, pada PRU pada 9 Mei alu, PAS hanya memenangi 18 kerusi parlimen. Cuma parti itu mengekalkan pentadbiran di Kelantan serta menawan Terengganu.

Muafakat bersama Umno

Sementara itu, bercakap mengenai pilihan raya kecil (PRK) Sungai Kandis, Tuan Ibrahim memberitahu bahawa arahan parti sangat jelas iaitu menggesa anggota akar umbi tidak memberikan undi kepada Pakatan Harapan (HARAPAN).

Menurut anggota parlimen Kubang Kerian itu, PAS perlu memastikan blok pembangkang kuat di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor bagi mengimbangi kerajaan negeri.

"Kita tengok pada pelbagai isu dan sokongan, jadi kita tak pilih HARAPAN. Pertama, kita baru buat himpunan (UMMAH) yang marah dengan pelbagai isu yang berlaku, tiba-tiba nak undi HARAPAN. Nampak tak kena.

"Kedua, keperluan untuk wujud suasana pembangkang yang kuat dalam DUN Selangor. Memang pilihan raya kecil ini tidak akan jejaskan kerajan negeri tapi ia mungkin dapat kukuhkan suara pembangkang," katanya.

Menurut bekas pensyarah Institut Teknologi MARA itu wujud perbezaan pada pembangkang dulu dan sekarang.

Katanya pembangkang tidak wajar dijadikan musuh kerana dalam sistem demokrasi, mereka sebenarnya banyak membantu kerajaan.

"Kita kena ambil pendekatan itu, bukan macam dulu.

"Dalam konteks ini, kenyataan yang dikeluarkan Nasruddin Hasan dan Khairuddin Aman Razali sama dengan setiausaha agung," ujarnya.

Meskipun menggesa agar ahli akar umbi memberi undi kepada Umno namun Tuan Ibrahim menegaskan tiada sebarang perjanjian atau kerjasama yang dilakukan PAS bersama parti berkenaan.

"PAS tak terikat dengan Umno dengan sebarang perjanjian. Keputusan kita sokong mana-mana (parti) bergantung kepada kes. Di Selangor dalam blok pembangkang kita bersama Umno.

"Jadi saya fikir tak timbul isu kecelaruan.

"Kita bukan anti-HARAPAN cuma ada muafakat dengan Umno. Ia berdasarkan keperluan semasa," katanya.

Ditanya mengapa kini PAS boleh bekerjasama dengan Umno sedangkan parti itu merupakan musuh utama mereka sebelum ini, Tuan Ibrahim berkata muafakat itu berlaku memandangkan mereka sama-sama pembangkang.

Diajukan soalan mengapa ketika menjadi pembangkang bersama HARAPAN tiada muafakat berlaku, beliau menjelaskan, ia berikutan wujudnya DAP yang sering menghalang agenda Islam.

"Dulu Umno kerajaan. Dalam konteks dia kerajaan, kalau kita tahu mereka tak betul, tak betullah kalau kita nak beri kuasa pada dia. Sekarang Umno bukan lagi kerajaan.

"Perjuangan PAS bermatlamat untuk mendaulatkan Islam, muafakat itu perlu. Kalau ada muafakat tapi kuasa Islam tak boleh di bawa, agenda islam ditentang, dibantah.

Tandas OKU hanya untuk OKU sahaja: Ras Adiba
ZULQARNAIN ABU HASSAN 17 OGOS 2018

PERSONALITI TV, Ras Adiba kesal dengan sikap segelintir masyarakat yang mempersendakan tandas golongan orang kurang upaya (OKU).

Dalam satu kenyataan terbaharu, Ras Adiba sekali lagi memuat naik peringatan itu di Instagramnya.


"Hallo, tanda OKU hanya untuk OKU sahaja faham!" tulis Ras Adiba.

Terdahulu, Ras Adiba berharap agar mereka yang benar-benar mahu menggunakan tandas OKU sila dapatkan kad pengenalan OKU terlebih dahulu.

"Understand?! Kawan-kawan yang dihormati. Sila henti mempersendakan tandas OKU kami. Ianya tidak melucukan langsung!


"Kalau betul anda nak menggunakan tandas kami, sila jadi OKU dulu. Sehingga waktu itu sila blah! Ada faham?!" luahnya.

Sebelum ini Sinar Harian turut melaporkan, Ras Adiba telah membuat surat terbuka kepada Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, iaitu Fuziah Salleh.

Surat tersebut menyarankan komuniti transgender menggunakan tandas OKU buat sementara waktu sebelum mereka diterima sepenuhnya oleh masyarakat.

Kes 'Bin Abdullah' diarah dibicarakan semula
Hafiz Yatim | Diterbitkan 27 Jul 2018, 1:13 petang | Dikemaskini 27 Jul 2018, 1:16 petang

Kes "bin Abdullah", yang rayuan Majlis Agama Islam Negeri Johor telah didengar pada Februari lalu, akan didengar kembali (de nova) oleh hakim Mahkamah Persekutuan di hadapan tujuh panel hakim.

Pada 7 Februari lalu, pendengaran dibuat di hadapan lima panel hakim diketuai ketua hakim negara ketika itu Tun Md Raus Sharif.

Sekarang jawatan itu disandang oleh Tan Sri Richard Malanjum.

Perkara ini didedahkan oleh peguam keluarga terlibat Nizam Bashir ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

“Perkara ini akan didengar de novo pada 18 Oktober.

“Walaupun mahkamah tidak menyatakan dengan jelas tetapi kita tahu Raus telah pergi,” katanya.

Malanjum ketika dilantik sebagai ketua hakim negara berkata kes-kes melibatkan kepentingan awam akan dijalankan di hadapan tujuh panel hakim.

Kes berkaitan isu perlembagaan akan melibatkan sembilan hakim.

Why Penang’s expensive LRT plan must be reviewed
August 3, 2018
The state government should have done a comparative study on the financial viability of alternative public transport systems before a choice was made.

COMMENT
By Ahmad Hilmy and Lim Mah Hui

Much has been said about the Penang state government prioritising the construction of a Light Rail Transit (LRT) system from George Town to the Penang International Airport, together with several other mega infrastructure projects under an altered version of the Penang Transport Master Plan (PTMP) which ballooned from RM27 billion under Halcrow, to RM46 billion under SRS Consortium.

What has not been aptly explained is why the state has chosen the LRT which is not only much more expensive to build, but also costlier to operate and maintain, compared to alternatives such as a tram or BRT (Bus Rapid Transit) system. Curiously enough, the state is insistent on pursuing the LRT project even though the tram and BRT were recommended in the original PTMP designed after meticulous study by UK-based engineering consultant Halcrow.

Despite the Halcrow PTMP being officially adopted by the state in March 2013, the PTMP was radically redone by a Gamuda-led corporate entity named SRS Consortium which was awarded the contract to implement the plan.

But is the projected LRT ridership by SRS realistic? Has the state done a financial analysis on the expected annual deficit of operating the LRT, as opposed to a BRT or tram system, and is it putting Penang at financial risk?

Why was no comparative study done on the financial viability of alternative public transport systems before a choice was made?

Table 1 shows that it is three times more expensive to construct an LRT (RM220m/km) than a tram (RM80m/km) and 4.5 times costlier compared to an elevated BRT system (RM50m/km).

Table 1: Comparative costs of LRT, modern tram, BRT

Source: * LRT numbers from SRS proposal; ** Tram and BRT numbers from Halcrow report Vol.2: Table 5.1; Table 11.5.

SRS estimated the annual O&M cost for the LRT line at RM170 million, while the Halcrow report estimated the O&M costs for the tram line to be RM22 million.

Is SRS’ projected ridership for the LRT at 42 million per year (116,000 per day) realistic? Or is it inflated? A recent article by Roger Tan published in FMT similarly questioned the 42 million ridership figure. He wrote: “How is it possible for the Penang LRT to have an annual passenger journey per person much higher than most MRT lines in London, Singapore and Kuala Lumpur when it does not have an interchange station with other rail links during its first year of operations?”

As a comparison, the daily total ridership for Rapid Penang buses in the whole state is still less than 100,000 per day after more than 10 years of operation. Using the experience of Kuala Lumpur’s three LRT lines as a guide, the actual ridership for the three ranges from 3% to 20% of projected ridership, with an average of 18%. Hence, we believe that a projection of eight million trips (19% of original projection, ie. 21,920 trips per day) is more realistic than the 42 million per year claimed by SRS.

Based on the eight million trips costing an average of RM4.00 per trip, the projected deficit for operating the LRT is RM138 million per year. In contrast, the projected surplus for the tram is RM10 million a year (See Table 1).

While this is a back-of-an-envelope estimate, the state government must commission an independent comparative financial analysis of the various modes of public transport systems, which it has not done, before making such major decisions.

The KL-Klang Valley LRT experience is further instructive. Within the first two years of its operation, the projects racked up massive losses due to inflated financial projections; the federal government had to pump in RM5 billion or more to bail out the operators. It would be irresponsible for the Penang state government to plunge the state into financial distress.

In conclusion, we call on the state to exercise fiscal prudence and conduct proper studies and comparisons with other cheaper and more sustainable public transport systems, before leading Penang down a treacherous path.

Notes:

1. To make valid comparison across the different systems, only the construction costs, inclusive of the electrical and operating systems, are used. These numbers do not include land acquisition costs that vary significantly.

2. Halcrow recommended three tram lines for the island, each with almost equal distance, with annual O&M costs of RM67 million. We therefore used RM22 million as cost for one line (see Table 11.5, Halcrow Report Vol.2).

Ahmad Hilmy is an associate professor at USM, and Lim Mah Hui is a former professor, international banker and Penang Island city councillor.
Berantem Berentapan mengulas: Bermula jam 14:12 dan berakhir pada 17:00 ...keluar tajuk hal biasa. 

http://shahbudindotcom.blogspot.com/2018/08/bermakna-musa-aman-sudah-boleh-dilokap.html

MENCONTENG UNTUK PERUBAHAN™
merentasi realiti ..bukan sekadar bawah tempurung media pengampu ...

Jho Lo hadapi 8 pertuduhan di Mahkamah.
Kerajaan hari ini memfailkan pertuduhan jenayah terhadap ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho (Jho Low) dan bapanya "tanpa kehadiran tertuduh" (in absentia), atas dakwaan penyelewengan wang 1MDB, lapor The Edge hari ini.

Menurut portal dalam talian penerbitan perniagaan itu, Low dan bapanya Larry Low Hock Peng dikenakan tuduhan pengubahan wang haram oleh Jabatan Penyiasatan Jenayah Komersial (CCID) Bukit Aman dan Jabatan Peguam Negara (AGC), di Mahkamah Sesyen di Putrajaya pagi ini.

Menurut laporan itu, pihak polis dan AGC juga memohon waran tangkap dikeluarkan ke atas kedua-dua anak dan bapa itu yang akan membolehkan kerajaan untuk memohan perintah ekstradisi terhadap mereka.

Laporan yang memetik sumber dalam bidang perundangan itu menyifatkan pemfailan tersebut sebagai langkah penting dan berkata: "Dengan pemfailan pertuduhan itu, langkah seterusnya adalah untuk mendapat perintah ekstradisi."

Menurut portal itu, Jho Low dan keluarganya dipercayai bersembunyi di China atau Abu Dhabi.

Dokumen mahkamah yang dilihat oleh The Edge menyatakan bahawa Jho Low dikenakan lapan tuduhan di bawah Seksyen 4 (1) (a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Akta Pencegahan Pembiayaan Keganasan, 2001 (Akta 613) - tiga daripadanya kerana menerima wang dan baki lima lagi  disebabkan memindahkan dana.

Bapa Jho Low pula berdepan satu pertuduhan iaitu memindahkan AS$56 juta (RM230 juta) kepada anaknya.

Jumlah yang terlibat dalam urus niaga tersebut adalah kira-kira AS$261 juta (lebih RM1 bilion) untuk penerimaan wang dan AS$196 juta (kira-kira RM805 juta) untuk pemindahan dana - semuanya dilakukan melalui akaun berasingan di Bank BSI Singapura antara Disember 2013 dan Jun 2014.

Menurut The Edge, sebahagian besar wang berkenaan digunakan untuk membeli kapal persiaran mewah Equanimity bernilai AS$250 juta (RM1 bilion), yang kini di bawah jagaan pihak berkuasa Malaysia, selepas diserahkan oleh rakan sejawatannya dari Indonesia pada awal bulan ini.

Laporan itu menyebut bahawa tindakan berkenaan adalah pertuduhan jenayah pertama yang difailkan terhadap Low.

Jabatan Keadilan (DOJ) AS sebelum ini telah memfailkan beberapa saman sivil untuk mendapatkan semula aset yang dibeli dengan wang yang didakwa diselewengkan daripada 1MDB.

Terdahulu hari ini, Jho Low dalam satu kenyataan berkata bahawa 'tindakan' Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang mahu menjual Equanimity pada harga diskaun sebagai "tindakan makan diri" setelah menyedari bahawa kos penyenggaraan kapal itu menelan ratusan juta ringgit.

Permohonan 1MDB untuk menjual Equanimity dengan segera akan didengar di Mahkamah Admiralti Kuala Lumpur petang ini.
https://penburukonline.blogspot.com/2018/08/jho-lo-hadapi-8-pertuduhan-di-mahkamah.html

Boleh bunyi lagi tetapi tidak berani serah diri. Berani kerana benar, takut kerana salah - diluar kotak perhitungan orang sebegini... Terdahulu hari ini, Jho Low dalam satu kenyataan berkata bahawa 'tindakan' Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang mahu menjual Equanimity pada harga diskaun sebagai "tindakan makan diri" setelah menyedari bahawa kos penyenggaraan kapal itu menelan ratusan juta ringgit.

MENCONTENG UNTUK PERUBAHAN™
merentasi realiti ..bukan sekadar bawah tempurung media pengampu ...

transgender ni yang salah atau budak2 ni yang bangang?
Lima lelaki dihadapkan ke mahkamah kerana cederakan transgender

Tertuduh termasuklah tiga pelajar bakal ambil SPM tahun ini.

Lima lelaki termasuk tiga pelajar bawah umur dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di Seremban hari ini atas pertuduhan mencederakan seorang transgender.

Syaari Aziz, 37; Muhammad Haiqal Mohammad Aris, 19 dan tiga remaja yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia tahun ini, masing-masing mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan di hadapan Hakim G Ramesh.

Mereka didakwa bersama tiga yang masih bebas, dengan sengaja telah menyebabkan cedera parah kepada mangsa dengan menggunakan senjata sebatang kayu dan paip plastik PVC.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu pada 12.15 tengah malam, 15 Ogos lalu di tepi Jalan A. S Tambaiyah 3 dekat Seremban menurut Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh dikenakan denda serta sebat, jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh dan 3 Sept ini untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin.

Peguam Shahrulazwad Ismail mewakili Syaari manakala Zaidi Abdul Hamid mewakili Muhammad Haiqal serta dua remaja terbabit dan seorang lagi remaja diwakili A. Partheeban.
- Bernama
http://penburukonline.blogspot.com/2018/08/transgender-ni-yang-salah-atau-budak2.html

Friday, 24 August 2018
KERUSI PERDANA MENTERI MEMANG TERJAMIN UNTUK ANWAR, CUMA......

Dalam satu perkembangan terbaru, Anwar Ibrahim meminta agar jangan dibangkitkan lagi cerita-cerita mengenai wujudnya konspirasi untuk menghalang beliau daripada menjadi Perdana Menteri menggantikan Tun Mahathir Mohamad.

Anwar berkata demikian sebagai mengucapkan terima kasih kepada Ahli Parlimen Kapar, Abdullah Sani Abdul Hamid yang baru-baru ini memohon maaf kepada Tun Mahathir berhubung dakwaan yang pernah dibuatnya mengenai konspirasi itu.

Sejujurnya isu mengenai Perdana Menteri ke-8 dan kedudukan Anwar sebagai pengganti Tun Mahathir tidak sepatutnya timbul sama sekali. Tidak ada isu sebenarnya mengenai perkara itu kerana Anwar sudah pun dipersetujui secara muktamad untuk mengambil alih jawatan tersebut daripada Tun Mahathir.

Ia bukan saja dipersetujui antara Tun Mahathir dengan Anwar, malah juga antara PKR, DAP, Amanah dan juga Bersatu yang menganggotai Pakatan Harapan.

Siapakah yang mampu membatalkan persetujuan tersebut?

Dalam waktu yang sama, Tun Mahathir sendiri menunjukkan keikhlasan yang tinggi terhadap Anwar sebagai bakal penggantinya. Beliau bukan saja menyegerakan permohonan untuk pembebasan serta pengampuan bagi Anwar sebaik mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri, bahkan dalam proses pembentukan kabinet selepas kemenangan dalam pilihanraya umum lalu juga beliau turut beberapa kali mengadakan perbincangan dengan dengan Presiden PKR itu.
Memang dulu ketika dalam UMNO, Tun Mahathir pernah bertelingkah dengan Anwar, tetapi semua itu adalah sejarah lama yang tidak perlu diungkit lagi.

Kedua-dua mereka bukan saja sudah berdamai, bahkan telah mencipta sejarah baru yang mencatatkan kemenangan bersejarah buat Pakatan Harapan.

Tanpa Tun Mahathir, Pakatan Harapan tidak mungkin mampu mencapai kejayaan menumbangkan BN, tetapi tanpa kesediaan Anwar untuk memaafkan dan berdamai dengan Tun Mahathir, Pakatan Harapan juga tidak mungkin berupaya mencipta kejayaan bersejarah itu.

Makna kata, Tun Mahathir dan Anwar ada peranan  dan sumbangan yang melekat di hati sanubari seluruh rakyat Malaysia dalam membebaskan negara ini yang pastinya keadaan akan terus bertambah buruk jika BN tidak berjaya ditumbangkan.

Lebih daripada, dalam kabinet juga ada isteri Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri dan orang kanan kepada Tun Mahathir.

Di luar kabinet pula, ada Majlis Presiden Pakatan Harapan yang mana selain ketua-ketua parti dalam gabungan itu menjadi anggotanya, Anwar sendiri turut dilantik sebagai Ketua Umumnya.

Sebaik selesai proses pemilihan PKR nanti di mana Anwar akan disahkan sebagai Presiden PKR, tidak mustahil kedudukan Anwar juga akan diubah menjadi Presiden Pakatan Harapan untuk mengambil alih tempat Dr. Wan Azizah.

Berdasarkan semua itu dan bagaimana Tun Mahathir sebenarnya cukup ikhlas untuk meletakkan Anwar sebagai pengantinya, tidak ada sesiapa, walau sebesar hama sekali pun, patut membenarkan terselitnya perasaan curiga mengenai proses pengggantian itu.

Lagi pula, dalam usia 93 tahun dan sudah dua kali merasa menjadi Perdana Menteri serta tiada apa-apa lagi yang dimahu dikejarnya, Tun Mahathir pasti akan dikenang sepanjang zaman jika beliau berjaya melakukan proses peralihan kuasa kepada Anwar dengan aman dan tenteram pada kali ini.

Anwar, dengan izin Tuhan, pasti akan menjadi Perdana Menteri akhirnya.

Persoalannya cuma cepat atau lambat saja. Dalam hal ini, Anwar bukan saja harus bertoleransi kepada Tun Mahathir yang perlu menyelesaikan banyak perkara terlebih dahulu dan meletakkan negara dalam keadaan stabil sebelum penyerahan kuasa, bahkan beliau juga mesti bertimbang rasa kepada isterinya, Dr. Wan Azizah.

Dr. Wan Azizah selama ini sanggup berkorban selama 20 dalam menghidupkan obor perjuangan Anwar bersama PKR dengan ketabahan serta kesabaran yang tiada tolok bandingnya jika dibandingkan dengan kebanyakan isteri-isteri pemimpin yang lain.

Apabila Anwar mahu cepat jadi Perdana Menteri, beliau juga sebenarnya seperti menyuruh isterinya berhenti bersekali dengan Tun Mahathir. Sama ada Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri terlebih dahulu atau terus mengambil alih jawatan Perdana Menteri, dalam kedua-dua keadaan itu, Dr. Wan Azizah mesti meletakkan jawatannya sekali.

Untuk itu, sebagai lelaki budiman, Anwar haruslah tidak terlalu tergesa-gesa dalam membersarakan isterinya sebagai Timbalan Perdana Menteri. 

Biarlah sekurang-kurangnya dua tahun atau sehingga tiga tahun di mana jika bersara pun ketika itu, Dr. Wan Azizah sudah layak menikmati pencen atas perkhidmatannya dalam kerajaan sebelum bertukar karier menjadi suri rumah dan pengiring kepada Anwar.

Pokok persoalannya, tempat untuk Anwar sebagai Perdana Menteri ke-8 memang sudah terjamin, cuma beliau mesti banyak bersabar dan sedikit bertimbangrasa saja.

Ada masalahkah untuk berbuat demikian, Pak Sheikh? 
(ShahbudinHusin 24/08/2018)
http://shahbudindotcom.blogspot.com/2018/08/kerusi-perdana-menteri-sudah-terjamin.html

‘RM100 juta hilang dalam bidaan nombor plat khas di bawah BN’
FMT Reporters

PUTRAJAYA: Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook mendedahkan kira-kira RM100 juta hilang dari segi perolehan hasil pembidaan nombor pendaftaran khas kenderaan di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN).

Beliau berkata, ketirisan berlaku apabila kerajaan BN menjual nombor plat khas kepada badan bukan kerajaan (NGO) dan syarikat pada harga RM1 juta untuk setiap siri.

“Satu siri katakan kita kumpul RM5 juta. Dah terdapat 30 lebih (siri sebelum ini). Jadi, sudah lebih RM100 juta ketirisan yang sepatutnya kerajaan kutip,” katanya dipetik Bernama ketika mengumumkan hasil pembidaan siri nombor pendaftaran khas “MALAYSIA” sempena Hari Kebangsaan 2018 hari ini.

Loke berkata, bidaan nombor pendaftaran khas akan dibuka setiap 2 bulan untuk menambah hasil kerajaan.

Sementara itu, beliau berkata, nombor pendaftaran khas “MALAYSIA 1” mencatat bidaan tertinggi – RM1,111,111 dalam sejarah.

Katanya, nombor itu menjadi milik syarikat pelaburan di Johor Bahru, Aldi International Sdn Bhd, yang turut berjaya membida “MALAYSIA 2” pada harga RM422,000 dan “MALAYSIA 4” (RM162,000).

Lke berkata, kerajaan turut meraih RM3.62 juta melalui jualan 10 nombor pendaftaran tertinggi bagi siri “MALAYSIA 1 hingga MALAYSIA 999”.

“Kerajaan telah dapat hasil kutipan keseluruhan untuk pendaftaran khas MALAYSIA sebanyak RM13.16 juta.”

Bagaimanapun, katanya, nombor pendaftaran “MALAYSIA 2020” dikhaskan untuk kenderaan rasmi Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“PM akan membawa kereta plat MALAYSIA 2020 pada sambutan Hari Merdeka.”
at 8/24/2018 08:00:00 PTG
https://gigitankerengga.blogspot.com/2018/08/rm100-juta-hilang-dalam-bidaan-nombor.html


Tiada ulasan: