Jumaat, 7 September 2018

Pinggan dan tangan pun bersih. 8160.

Pinggan xretak, bibir xsumbing, tangan xluka... In Syaa Allah 
Aamiin. 
Foto Jamilah Safar.
Diberi kuasa oleh rakyat berserta dengan amanah rakyat, rakyat didahulukan serba serbinya. 

Rakyat banyak percaya golongan bangsawan orangnya jujur, bukan penipu, bukan pembohong, bukan lidah bercabang dan sebagainya. Sampai ada yang beranggapan bangsawan yang menjadi pemimpin adalah INSAN TERPILIH. Mungkin ada yang berfikir darahnya tidak merah. 

Rakyat banyak yakin bangsawan mana boleh jadi pencuri, apa lagi jadi perompak. Maklum bangsawan mana pernah rasa susah tidak berduit, macam rakyat banyak. 

Benarkah Melayu hilang kuasa dan hilang kerajaan yang terbaik selepas Pilihan Raya Umum Malaysia ke 14 pada 9 Mei 2018 yang lalu? Benarkah Islam hilang pengaruh selepas tarikh itu? Yang sebenarnya yang hilang kuasa ialah orang-orang kaya, golongan bangsawan, orang-orang yang ingkari amanah rakyat dan orang-orang yang berjawatan tetapi tidak peduli hal rakyat. 

Masuk bakul angkat sendiri. 

Cuma mereka tidak perasan lama sudah rakyat banyak memerhatikan gelagat mereka. Sehingga timbul sombong dan riak, bukan sahaja di dada akhbar milik orang kaya, tetapi juga di dada batang tubuh golongan bangsawan itu sendiri. Jika tidak masakan ada kalangan mereka yang dengan sendirinya menggelarkan parti politiknya sebagai PARTI KERAMAT. Kononnya letak orang-orangan sebagai calon, sure boleh menang. Waktu dulu telah jauh berlalu, mereka yang senang direkrut untuk mengundi parti mereka sepanjang hayat, ramai telah kembali ke Rahmatullah. Al Fatihah. 

Ada juga kalangan mereka yang menggelarkan bos-bos mereka sebagai ulama. Tiada masalah jika betul dan benar-benar memang mereka ulama. Yang jadi masalahnya ialah sekadar tampal title, lahiriah bahasa ibundanya, Nauzubillahminzalik. Ulama kena tegas. Tegas kepada Islam. Dulu caci, kini yang dicaci diangkat sebagai kelompok yang kononnya terbaik. Sehingga kini buang kawan lama dengan membawa cerita buruk kawan lama itu. Sedangkan kawan lama yang ditinggalkan itu, langsung tidak membuka pekung kawan yang sudah menjadi lawan berpolitik. 
Bangkit susu getah 

Rakyat banyak semakin terpelajar, baik ilmu dunia dan ilmu akhirat. Mereka inilah Melayu yang sudah lama bangkit. Mereka inilah yang sedar Islam itu bersaudara. Mereka juga sedar akhiran dunia, agamawan pun boleh dibeli, diugut jika tidak mahu kehilangan jawatan atau pendapatan dunia. 

Dalam Islam tiada amalan pecah dan perintah. Walau berlainan fahaman politik, Tali Silarurrahim dan Ukhuwah Fillah tetap jadi amalan hidup. Jauh sekali dari berkata kesat, hina menghina, melebel orang yang tidak sealiran dengan pelbagai gelaran yang memang diperdagangkan oleh yahudi untuk jadi amalan Melayu yang belum bangkit-bangkit. Syaitan laknatullah dan yahudi memang suka perkara fitnah dan mereka sedar sudah ada Melayu yang membina fitnah atau bersubahat dengan perkara fitnah. 

Yang kata Melayu bangkit itu sebenarnya golongan orang kaya dan bangsawan yang baru terjaga dari tidur, yang telah mewarisi kerajaan terdahulu, sehingga ke usia 61 tahun. Mereka terlena panjang dengan pendokong dan pengundi setia. Sergah sahajalah perhimpunan mereka itu sebagai PERHIMPUNAN ORANG KAYA dan BANSAWAN BANGKIT. 

Di tangan merekalah Islam Melayu kehilangan Tanah Rizeb Melayu yang penjajah tinggalkan di tahun 1957 sebanyak 50% telah mengecil ke 12% terutamanya di dua tahun terakhir Kerajaan Melayu yang tidur lena. Dendangan “Warisan - Anak kecil main api. telah melenakan mereka, sebab sudah jadi orang kaya dan jadi orang bangsawan. Mereka ini yang sedang sebuk gembeling tenaga dan tekak “Melayu Bangkit.

Dengan mereka jugalah telinga mereka tidak mahu dengar nasihat Dato' Onn bin Jaafar Sabarlah sedikit untuk merdeka - usah gopoh gapah - study dulu perjanjian dan rincikannya. Lebih malang lagi Allahyarham Dato' Onn difitnah atas dasar perkauman, yang masih jadi permainan pendokong parti tersebut hingga ke hari ini yang telah pun hilang kuasa. 

Memang sudah degil dan kerana kedegilan mereka tidak mahu dengar nasihat, akibatnya sebagai syarat merdeka, Melayu mesti menerima, kaum pendatang China dan India secara automatik (tanpa syarat) menjadi Rakyat Tanah Melayu, jika mereka enggan pulang ke Kuantong atau Madras, Negara China atau India. Sekarang kita dapat lihat mereka boleh beli tanah-tanah, memohon tanah, memiliki harta tanah, jadi jutawan dan menguasai ekonomi Malaysia. Melayu? Masih dibelenggu perasaan dan tingkah laku turun temurun seperti: pecah perintah, perkauman, kepartian dan memecahkan Islam kepelbagai jenama. 

Dibawah kuasa merekalah Tanah Melayu kehilangan Singapura, Pulau Batu Putih dan Keretapi Tanah Melayu Berhad laluan Woodlands ke Tanjung Pagar. Nauzubillahminzalik. 

Ikut perlembaggan usia 18 tahun anak orang Melayu boleh keluar Islam. Sabitan Mahkamah Syariah boleh dicabar di Mahkamah Sivil. Apa Melayu dapat? ... Bukit Fraser? Cameron Highland? Genting? Perlembagaan Malaysia yang menyatakan Tanah Melayu sebagai Melayu pun pun sekadar nama sahaja. Yang jadi mangsa banjir banyak Melayu. Hak Istimewa orang Melayu dan Raja-raja Melayu langsung tidak sampai ke pengetahuan orang Melayu dulu-dulu. Melayu dulu sering dimomokkan kalau Cina perintah Malaysia. Hal momokan itu juga yang cuba dibawa oleh orang kaya dan bangsawan ini yang akhirnya terjebak dengan korupsi dan bergelar penguasa kleptokrasi. 

Berlarutan kisah bangsawan Melayu, bila Siam tambah luas dengan adanya perjanjian Bangkok 1909. Perjanjian Inggeris Belanda 1824 semua itu menjadi punca pengecilan Emapayar Kerajaan Melayu. Bangsawan yang tamak haloba dan tiada kekuatan Silaturrahim serta Ukhuwah Fillah telah menjemput penjajah datang ke Tanah Melayu membantu mereka bukan secara percuma, atas sebab perang saudara. 

Golongan bangsawan atau orang-orang kaya Melayu yang seumpama inilah yang tersentap bila kalah dan mempergunakan Islam dan Melayu untuk kembali menundang pengaruh dan kuasa. Wajarkah peluang ke dua untuk mereka, yang telah memeperdaya Islam dan Melayu, setelah berpeluang memerintah selama 61 tahun? Tunggu PRUM ke 15 2023. In Syaa Allah. Disitulah jawapannya. 

Teringat waktu masih dalam jagaan ibu bapa, bantu famili BANGKIT getah kat cawan, tuang dalam baldi, bila sudah penuh atau tak daya angkat, bawa dan tuang dalam tong. Bila selesai hantar susu getah cair itu ke stor getah. 

 ...... evo malaysia. 

Kisahnya: 

Kisahnya 2: 

Dulu kata mengarut. Now dah dapat bukti, tentu pengamal undang-undang lebih arif.  

BERITA»Nasional
Jumaat, 7 September 2018 | 10:48am
NIK Amlizan Mohamed dilantik sebagai Ketua Eksekutif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan-Perbadanan LTAT baharu.

Nik Amlizan dilantik Ketua Eksekutif LTAT baharu
Oleh Faris Fuad faris.fuad@nstp.com.my

KUALA LUMPUR: Nik Amlizan Mohamed dilantik sebagai Ketua Eksekutif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan-Perbadanan LTAT baharu menggantikan Tan Sri Lodin Wok Kamarudin, berkuat kuasa hari ini. 

Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu, berkata keputusan itu dibuat pada satu persidangan membabitkan Lembaga Pengarah LTAT pada 30 Ogos lalu.

"Saya bersetuju dan menetapkan Lodin meletakkan jawatan sebagai Ketua Eksekutif LTAT dan Ahli Lembaga Pengarah

Perbadanan-Perbadanan LTAT berkuat kuasa mulai 7 September 2018.

"Saya juga bersetuju di atas syor Lembaga Pengarah LTAT untuk melantik Nik Amlizan menggantikan Lodin menggalas tanggungjawab dua jawatan itu berkuat kuasa pada hari sama," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sebelum ini, Nik Amlizan pernah memegang beberapa jawatan penting termasuk Ketua Pegawai Pelaburan Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) atau (KWAP) dan Pengarah Jabatan Ekuiti KWAP.

Tun M sindir MB Johor
Dr M: Jemputlah orang asing kalau nak tinggal di rumah kayu

WAWANCARA | Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dengan nada menyindir berkata beliau bersetuju dengan Menteri Besar Johor, Osman Sapian untuk membenarkan warga asing membeli kediaman di Forest City, sekiranya mahu rakyat Malaysia tinggal di rumah kayu.

Mahathir berkata orang asing ini juga boleh membangun Johor menjadi sebuah bandar yang lebih moden daripada Singapura.

"Kalau nak supaya seluruh Malaysia diserah kepada orang lain, percayalah negara Malaysia ini akan bangun dengan pesat, dan akan jadi lebih daripada Singapura.

"Kerana orang ini ada duit dan boleh melabur, pandai berniaga boleh buat bangunan yang cantik, tapi kita duduk dalam rumah bebek, rumah kayu bumbung tinggi.

"Kalau kita nak itu, it's okey. I will support MB of Johor. Kalau nak masuk banyak orang-orang lagi dan mereka kaya. Mereka akan bayar cukai lebih banyak daripada kita. Okey, kita kayalah," kata Mahathir kepada Malaysiakini dan Sinar Harian dalam satu wawancara bersama semalam.

Mahathir berkata demikian ketika ditanya mengenai kenyataan Osman bahawa beliau mungkin tidak memahami dasar hartanah negeri itu.

Bulan lalu, Mahathir berkata rumah yang dibina di Forest City tidak boleh dijual kepada orang asing dan kerajaan "tidak akan memberikan visa untuk mereka datang dan tinggal di sini".

Osman mempertahankan projek yang dijalankan syarikat dari China itu dan akan bekerjasama dengan jawatankuasa khas diketuai Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin untuk mencapai kata sepakat seperti mengurangkan kuota pemilikan warga asing.

Bagaimanapun Mahathir tetap dengan pendiran untuk tidak membenarkan warga asing menetap di negara ini.

"Saya tak nak orang ini datang sini dan duduk di sini. Kalau dia buat bandar yang begitu besar, tak akan nak duduk lima hari.

"Dia buat bangunan. Dia nak duduk di sini, itu sebab dia nak melabur. Kalau dia buka kedai, tentu ada kedai bukan?

"Takkan kedai buka tujuh hari sahaja lepas itu balik China atau negara dia. Dia nak duduk di sini, kalau dia nak duduk di sini jadi sebahagian daripada negara kita," katanya.
-malaysiakini
at 9/07/2018 02:15:00 PTG
https://gigitankerengga.blogspot.com/2018/09/tun-m-sindir-mb-johor.html

Friday, 7 September 2018
ACARA2 MENARIK MENANTI DI SAMBUTAN ULANG TAHUN BERSATU

Sebagaimana yang kita semua sedia maklum, esok Sabtu bersamaan 8 September 2018 akan diadakan sambutan ulang tahun kedua Parti Pribumi Bersatu Malaysia atau Bersatu di Stadium Malawati, Shah Alam.
Majlis perasmian akan diadakan bermula jam 8.00 malam dengan acara kemuncaknya ialah ucapan oleh Tun Mahathir Mohamad selaku Pengerusi Bersatu.

Bagaimanapun, program sambutan sebenarnya bermula sejak hari ini lagi iaitu Jumaat 7 September dengan pelbagai acara menarik disediakan yang sesuai untuk orangramai dan keluarga menghadirinya.

Berikut adalah acara-acara yang disediakan bermula hari ini sehingga tengah malam esok.
Apa lagi...marilah kita hadir beramai-ramai bersama keluarga ke program sambutan ulang tahun kedua Bersatu ini. 
(ShahbudinHusin 07/09/2018)
http://shahbudindotcom.blogspot.com/2018/09/acara2-menarik-di-sambutan-ulang-tahun.html


33 comments:

 1. ULANG TAHUN KRONI PH
  Mahathir Lantik Cucu Saudara Sebagai Setiausaha Politik

  KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad melantik cucu saudara beliau Datuk Mohamad Nuhairi Rahmat sebagai Setiausaha Politik.

  Mohamad Nuhairi adalah antara 23 setiausaha politik kepada menteri yang mengangkat sumpah simpan rahsia di hadapan Dr Mahathir Mohamad semalam.

  Mohamad Nuhairi adalah anak kepada Pengerusi Eksekutif Kumpulan SKVE, Tan Sri Rahmat Abu Bakar dan Puan Sri Yasmin Mashahor.

  Selain Mohamad Nuhairi turut mengangkat sumpah sebagai setiausaha politik kepada Perdana Menteri ialah Muhammad Zahid Md Arip, Datuk Mohamad Nuhairi Rahmat dan Abu Bakar Yahya.

  Majlis ringkas yang diadakan di Bangunan Perdana Putra itu, turut dihadiri Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ismail Bakar. – SuaraTV

  : Kalau kita semak perangai PM ni dulu projek KLCC bagi abang ipar, dll lagi. Hanya dia cerdik dia mencuri dia akan tepik ada pencuri mari tangkap.... 
  1. PKR tak kenang budi, pengkhianat rakyat dan Islam

   "Saya pastikan sahabat-sahabat yang sebelum itu dalam PAS keluar buat parti dan kami terlibat dengan penubuhan Amanah lebih awal dari pimpinan-pimpinan Amanah yang ada sekarang ini." - Rafizi Ramli

   Ghairahnya dia bercerita mengenai jasanya sehingga tertubuhnya kerajaan Pakatan Harapan.

   Diluahkan ketidakpuasan hati kepada individu yang dikatakan lebih menyebelahi PAS yang disifatkan merugikan Pakatan.

   Diungkit tentang strateginya menyingkirkan PAS dalam gabungan, tanpa sedar mendedahkan kerja jahat yang dirancang bersama rakan seangkatannya, menaja perpecahan dalam PAS bertujuan mengambil manfaat darinya. Sungguh licik bukan?

   Kalian sedikitpun tidak pernah mengenang jasa PAS membantu, mengangkat kalian saat kalian masih teraba-raba mencari pertolongan. Kalian tidak pernah menghargai pengorbanan ahli PAS yang terpaksa menjeruk rasa lantaran walak dan tsiqah kepada arahan pimpinan supaya bersetuju membantu kalian sehingga tertubuhnya GERAK bagi membersihkan nama DS Anwar yang sangat teraib satu ketika dulu.

   Apabila kalian dipuncak parti dan jemaah ini kalian tendang. Bukan sekadar tendang malah kalian lawan!

   Memang kalian ditakdirkan Allah manusia yang tidak tahu bersyukur.

   Kalian tidak pernah tahu sukarnya membina, menjaga dan membentuk kesatuan jemaah ini. Kalian tidak merasa jerihnya membangunkan jemaah yang kami cintai ini.

   Silaplah kalian jika menyangka kami akan berdiam diri atas penganiayaan yang kalian lakukan.

   Saya tidak pasti sahabat semua mampu memaafkan perbuatan jahat mereka ini, sedang mereka tidak pernah mengharapkan kemaafan.

   Saya tidak hairan dan teruja sedikitpun dengan kemenangan PH kerana datanglah 10 jenis kerajaan pun seumpama Pakatan Harapan ini yang berjuang bukan atas landasan syariat, maka tidak ada jaminan keadilan itu benar terlaksana.

   Tidak ada dasar yang mengikat kalian untuk terus melakukan kebaikan, maka tidak ada jaminan kalian tidak melakukan kezaliman.

   100 hari terbukti sudah.

   PRK Seri Setia, undilah PAS!

   FB
   Wardah Abdul Rahman
  2. Selagi Pas diberi kuasa Hukuman Sebat Syariah Akan Diteruskan

   1. Pusat Penyelidikan PAS (PPP) meyakini selagi PAS berkuasa di negeri Terengganu dan Kelantan hukuman yang berkaitan dengan Syariah Islam akan terus dipertahankan. Hukuman seumpama itu termasuklah Hukuman Sebat Syariah seperti yang dijatuhkan kepada dua orang wanita yang terlibat dengan jenayah syariah di Terengganu baru-baru ini.

   2. Meskipun ada segelintir pihak di Malaysia termasuklah kabinet kerajaan PH dan SUHAKAM, ataupun pihak antarabangsa seperti Human Right Watch (HRW) menyuarakan bantahan, PPP melihat kerajaan pimpinan PAS di Terengganu dan Kelantan tidak akan sekali-kali mundur. Malah adalah diyakini, perundangan Syariah akan terus diperkasakan di kedua-dua negeri itu.

   3. Berdasarkan pemerhatian PPP, pelaksanaan Hukuman Sebat Syariah baru-baru ini telah mendapat sokongan besar masyarakat Islam di negara ini, termasuklah para agamawan dan ilmuwan. Lebih mengujakan kenyataan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir, yang menempelak hukuman itu, telah dikritik hebat oleh para netizen yang mengikuti FB beliau.

   4. Sehubungan dengan sokongan besar masyarakat Islam terhadap pelaksanaan hukuman yang berkaitan dengan syariah, PPP menggesa Kerajaan Persekutuan yang diterajui oleh PH memberi laluan kepada perbahasan pindaan RUU 355 yang telah diusulkan oleh Presiden PAS sebelum ini. Pindaan itu akan memberi ruang lebih besar kepada negeri Terengganu dan Kelantan memperkasakan hukuman seumpamanya.

   5. PPP ingin mengingatkan para penentang Perundangan Syariah, bahawa dari kalangan umat Islam akan ada golongan yang terus-menerus berusaha mendaulatkan Syariah sehingga hari kiamat. Dalam konteks Malaysia, PAS adalah golongan itu, yang telah memaktubkan matlamat itu dalam Perlembagaan PAS dan sudah ditanam dengan begitu mekar dalam jiwa ahli-ahlinya.

   Dr Mohd Zuhdi Marzuki
   Pengarah PPP

   6 September 2018
   25 Zulhijjah 1439
  3. Isu Sebatan Syariah : DPPM bantah Tekanan Antarabangsa

   Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengambil serius kritikan yang dibuat oleh Timbalan Pengarah Human Rights Watch (Asia), Phil Robertson sepertimana yang dilaporkan oleh Malay Mail bertajuk, "Ensure Terengganu caning is the last, human rights watchdog urges Putrajaya" pada tarikh 4 September 2018. Robertson juga menyifatkan hukuman sebatan tersebut satu penderaan, pencabulan hak asasi manusia dan memburukkan imej Malaysia.

   DPPM mengecam kritikan tidak berasas tersebut dan menjemput beliau untuk berdialog dengan pihak berautoriti bagi mendapatkan gambaran secara keseluruham berhubung kedudukan Islam dan perundangan Syariah di Malaysia, termasuk Enakmen Undang-Undang Jenayah Syariah yang telah termaktub di negeri-negeri. Beliau juga tidak wajar memberikan tekanan politik kepada Kerajaan Persekutuan kerana tindakan tersebut telah mencabar kedaulatan undang-undang di negara ini.

   Selain beliau, Malay Mail turut melaporkan komentar daripada seorang aktor AS, Dirk Blocker yang menggesa supaya memboikot produk-produk buatan Malaysia sehingga pihak kerajaan berhenti mendera rakyat. Mereka perlu sedar hubungan seks songsang dan LGBT umumnya tidak diterima dalam undang-undang dan hukum adat di Malaysia. Sesiapa yang disabitkan bersalah boleh dihukum dengan hukuman ta'zir sepertimana yang telah diperuntukkan oleh lunas undang-undang.

   DPPM merayu rakyat Malaysia supaya memberikan sokongan kepada pelaksanaan undang-undang Syariah dan menggesa pihak autoriti tampil memberikan penjelasan secara meluas kepada masyarakat. Ramai lagi yang masih tidak berpuas hati dengan pelaksanaan hukuman ini termasuk pemimpin parti politik tertinggi kerajaan walhal peruntukan ini sudah bertahun diperuntukkam dalam enakmen setiap negeri.

   Sekian.

   "Sejahtera Bersama Islam"
   "Mara Menuju Cita"

   YB USTAZ MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADI
   Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia
   ADUN Batu Burok
   Terengganu
  4. 3 sebat terbuka di Sabah, kenapa Anwar tak bising pun?

   Hukuman rotan secara terbuka di khalayak ramai sebenarnya bukan menjadi perkara baharu lagi di negara ini.

   Malah hukuman tersebut yang bakal dilaksanakan di Kelantan, dilaporkan pernah dilakukan di sebuah mahkamah syariah di Sabah sebelum ini.

   Ketua Hakim Syarie Sabah, Datuk Jasri Nasip Matjakir berkata, kali terakhir hukuman tersebut dilakukan di Sabah adalah pada tahun lalu.

   Perlaksanaan hukuman sebat itu dilakukan di Mahkamah Syariah Tawau yang membabitkan dua pesalah setelah disabitkan kesalahan.

   Jasri bagaimanapun berkata, perlaksanaan hukuman itu hanya dilakukan di dewan mahkamah syariah bersaksikan orang ramai yang hadir di mahkamah terbabit.

   “Selain itu, pada 2014 juga ada seorang pesalah wanita dikenakan hukuman rotan tetapi ditangguhkan selepas pesalah terbabit disahkan sedang hamil oleh pegawai perubatan.

   “Wanita itu disabitkan kesalahan melakukan persetubuhan haram dan dijatuhi enam sebatan, penjara tiga tahun serta denda sebanyak RM5,000.

   “Bagaimanapun, atas permintaannya dia hanya dihukum sebat sahaja,” ujar Jasri yang dipetik portal BH Online.

   Tapi pelik Anwar tak ada pun nak komen pasal sebat terbuka.
   Masa dulu NAK SEMBUNYI SIFAT ANTI ISLAM, demi nak dapat undi PAS. Tapi bila dah menang semua temberang sudah nampak.

   Mahathir pun sama, mungkin pada masa itu dia masih sayang Najib dan Najib masih bagi DEDAK kepada anak-anaknya.

   : Ini dikalatakan manusia menggunakan Islam untuk kepentingan diri....
  5. Ingat Lim Kit Siang cerdik, rupanya bengong juga!

   Sebelum PRU-14, Lim Kit Siang membuat tuduhan kononnya PAS ingin bergabung dengan UMNO dan Barisal Nasional. Lim pada ketika itu mempersoalkan MCA boleh menerima PAS sedangkan PAS berusaha membentuk negara Islam.

   Tapi pelik hari ini Lim Kit Siang membuat 3 persoalan kerjasama PAS-MCA dan jika diteliti 3 perkara itu semuanya adalah tuduhan LKS sebelum ini kepada PAS tapi pelik dia sendiri pula seolah-olah bimbang tentang hubungan PAS dengan UMNO, MCA dan MIC kerana sudah pasti membentuk pembangkang yang kuat dengan kedudukan Melayu hampir 70% dengan gabungan ini dan ini akan boleh mengatasi sokongan Cina 90% kepada DAP.

   LKS macam pening mengapa PAS mahu membantu MCA di PRK Balakong. Ini pun dia pening. Sepatutnya dia dengar apa yang diucap oleh Dato' Takiyuddin. PAS kena perkuatkan pembangkang dengan menepikan perbezaan dengan MCA demi membantu suara rakyat didengari oleh kerajaan PH dan jika rakyat menunjukkan sokongan ini PH tidak lagi mudah "KENCING MERATA-RATA UNTUK MENIPU RAKYAT"

   Kedua LKS kononnya hairan mengapa Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang bimbang calon MCA berisiko kehilangan deposit pada PRK tersebut tanpa bantuan PAS, sehingga mengarahkan pemimpin kanannya seperti Setiausaha Agung PAS untuk berkempen bagi pihak MCA pada PRK ini?

   LKS mabuk kot!

   PAS tak kisah pun hilang atau tidak deposit, kerana itu dah jadi asam garam dalam perjuangan PAS bukan hari ini tapi semenjak 60 tahun lalu. Yang PAS tekankan ialah konsep dakwah, bagaimana PAS nak sampaikan Islam yang sebenar kepada bukan Islam bukan macam parti AMANAH buat ajar bukan Islam dengan Islam liberal.

   Ketiga LKS membuat tuduhan kononnya MCA meminta bantuan pemimpin Umno yang mengisytiharkan bahawa selepas PRU14, orang Melayu kononnya hilang kuasa politik, DAP kononnya adalah musuh orang Melayu dan Islam dan DAP kononnya mahu memansuhkan institusi Raja-raja Melayu dan menubuhkan negara Republik – membawa politik perkauman, agama, kebencian, ketakutan dan pembohongan yang tidak bertanggungjawab dan bahaya sehingga ke tahap yang lebih ekstrem daripada sebelum PRU lalu.

   Orang buta pun tahu bahawa kuasa politik Melayu hilang selepas PRU-14 oleh kerajaan PH yang dikuasai DAP. Hanya yang bodoh mengira macam Salahuddin Ayub tidak boleh beza antara 70 kandang dan 7 ekor lembu mungkin tak boleh pastia adakah kuasa Melayu hilang.

   Ahli UMNO dan PAS kena buang ego masing-masing demi kepentingan Islam untuk bersatu. Melayu Islam kena selamatkan Islam di Malaysia daripada kerajaan PH yang akan merosakkannya.

   Jika UMNO-PAS bergabung. Bersama pula dengan MCA dan MIC, bukan aje LKS jatuh pitam, Mat Sabu dan Anwar Ibrahim pun akan terduduk terlantai.
  6. Maaf kami dipaksa oleh orang Putrajaya

   Ibuku insan terpilih. Syurga tertinggi kudoakan.

   Emak saya dipanggil untuk diberi keterangan bagi membantu siasatan.

   Kemudian, officer dihubungi pihak atasan Putrajaya untuk terus tahan reman. On the spot media keluar newspaper (way before ahli keluarga sedia maklum). Dan esok mereka ke mahkamah untuk mohon reman lagi seminggu. Dan dipakaikan baju oren banduan dan gari.

   Kita lawan di mahkamah. Terima kasih Para peguam PAS yang membantu. Reman dikurangkan kepada dua hari.

   Beliau dibawa ke lokap sprm putrajaya. Diberi makan roti untuk setiap meal. TIDUR ATAS LANTAI ! Tiada bantal. Selimut separuh badan pada jam 12 tengah malam baru diberi. (Lokap mcm dalam movie) Allahu. Macam penjenayah emakku diperlakukan.

   Alhamdulillah. Semalam berjaya dilepaskan. Officer sendiri mengatakan - Maaf kami dipaksa oleh orang Putrajaya.

   Tidakkah jelas ini motif politik untuk mencemar imej PAS zero rasuah dan memburukkan nama individu?

   Pada mulanya saya agak gentle dengan pemerintah sekarang. Rupanya tiada beza dengan pemerintah dahulu.

   Saya ingat ingin cool down dari terus melawan dalam politik but NO WAY. Kau zalimi emak dan keluarga kami. Tunggulah balasannya.

   Selamanya lawan tetap lawan.
   Akan terus melawan kerajaan zalim dan keji.

   Noratiqah Sapiyan (Anak Puan Hanim)

   : PH semuanya berasal daripada UMNO dan semuanya adalah anak didik "mahazalim' sebelum ini. Mereka berpecah dulu kerana berebut kuasa.. PERAGAI MEREKA? Sama-sama "firaun'.... 
  7. Melabel Islam sebagai endemik satu penghinaan
   DARI PEJABAT MUFTI 7 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore19
   Melabel Islam sebagai endemik satu penghinaan

   Di dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Edisi Keempat bermaksud endemik bermaksud penyakit yang sentiasa terdapat pada orang atau daerah tertentu. Melabelkan Islam sebagai endemik adalah satu bentuk penghinaan kepada Islam dan merupakan tuduhan berat terhadap kemuliaan Islam, bahkan menggambarkan kejahilan dan keegoan terhadap arahan ALLAH SWT.

   Umat Islam yang sensitif dengan perkembangan Islam amat terkejut dan marah dengan dakwaan seorang aktivis NGO wanita yang kononnya memperjuangkan kebebasan mendakwa, Islam telah menjadi satu endemik yang memberi kesan kepada hampir semua aspek pentadbiran, perundangan dan badan eksekutif negara bahkan ia telah menyebabkan usaha untuk memisahkan Islam daripada fungsi kerajaan sekarang ataupun dalam masa terdekat sukar untuk dilakukan.

   Sepatutnya umat Islam merasa bangga dan mulia dengan Islam kerana lipatan sejarah kegemilangan umat telah membuktikan Islam telah menjadikan orang arab menjadi umat yang mulia apabila mengambil Islam sebagai rujukan dan cara mengatur kehidupan peribadi, masyarakat dan bernegara.

   Khalifah Islam yang kedua Umar bin Khattab (r.a) menegaskan bahwa kemuliaan kita terletak pada Islam yang ada pada diri kita. Diriwayatkan oleh al-Hakim beliau berkata: "Telah keluar ‘Umar bin al-Khattab (r.a) ke Syam dan bersama kami Abu 'Ubaidah bin al-Jarrah, maka kami sampai pada aliran sungai sedangkan 'Umar di atas unta, lalu beliau turun dan menanggalkan kasutnya, lalu mengalungkan kedua-duanya pada lehernya, kemudian beliau mengambil tali kendali untanya sambil mengharungi sungai tersebut.Maka berkatalah Abu 'Ubaidah: Wahai Amirul Mukminin! Tuan akan disambut oleh tentera dan pembesar Syam sedangkan Tuan berkeadaan (penampilan) begini, maka berkata 'Umar, "Sesungguhnya kami adalah kaum yang ALLAH muliakan dengan Islam, maka tidaklah kami mencari kemuliaan dengan yang selainnya".

   Al-Quran terlebih awal menegaskan bahawa mencari kemuliaan selain dengan Islam adalah ciri-ciri kemunafikan seperti yang difirmankan ALLAH SWT.

   “Sampaikanlah khabar berita kepada orang-orang munafik: bahawa sesungguhnya disediakan untuk mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya.(Iaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Tidaklah patut mereka (orang-orang munafik) mencari kekuatan dan kemuliaan di sisi orang-orang kafir itu, kerana sesungguhnya kekuatan dan kemuliaan itu semuanya ialah milik ALLAH, (diberikannya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya) (QS An-Nisa’:138- 139).

   Al-Quran juga menjelaskan wajib semua umat Islam mematuhi hukum-hakam Islam di dalam segenap kehidupan seperti firman ALLAH SWT :

   “Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Ugama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata. (QS Al-Baqarah: 208),”

   Antara contoh fenomena biasa berlaku di dalam masyarakat yang menggambarkan rasa tidak berkeyakinan dan tidak merasa mulia dengan Islam ialah ia tetap memilih sistem-sistem lain selain daripada yang diizinkan oleh ALLAH SWT.
  8. Sebat syariah vs sebat sivil
   ZAINUL RIJAL ABU BAKAR 7 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore124
   Zainul Rijal Abu Bakar

   TULAR di media sosial apabila dua wanita Islam disebat di Mahkamah Syariah Terengganu baru-baru ini. Kesalahan mereka adalah musahaqah (perempuan bersekedudukan dengan perempuan) disabitkan atas pengakuan bersalah mereka sendiri, malah mereka juga diberikan tempoh merayu terhadap hukuman yang dikenakan tetapi memilih untuk tidak merayu.

   Oleh kerana rayuan tidak dikemukakan kedua-dua wanita tersebut, dilaksanakan hukuman yang telah dijatuhkan antaranya ialah sebatan syariah. Namun ramai yang tidak mengetahui apakah sebatan syariah tetapi mahu menjuarai isu ini.

   Dalam menelusuri akan kaedah-kaedah sebatan yang diguna pakai oleh sesebuah institusi kehakiman sudah semestinya mempunyai perbezaan dari sudut cara, kaedah, bahan yang digunakan dan semestinya matlamat sebatan itu sendiri juga mempunyai perbezaannya.

   Malaysia sebuah negara unik yang mempunyai dua sistem perundangan dan kedua-dua sistem ini haruslah saling melengkapi antara satu sama lain serta menghormati pihak yang satu lagi.

   Ramai daripada kalangan masyarakat yang bercakap mengenai sebatan syariah tetapi terkeliru dengan apa sebenarnya sebatan syariah itu.

   Kekeliruan ini ditambah pula apabila mereka dimomok dengan betapa zalimnya kesan sebatan tersebut tanpa menyelidik sebatan itu bukanlah sebagaimana yang ditetapkan dalam syariah. Malah ada yang terpengaruh dengan sebatan yang dilakukan dan ditonjolkan dalam cerita Melayu juga.

   Sebatan syariah jauh lebih ringan daripada sebatan sivil. Realitinya sebatan syariah hanya untuk mendisiplinkan bukan untuk mencedera. Ia tidak lebih dari sebatan yang dibuat oleh guru disiplin di sekolah-sekolah suatu masa dahulu.

   Undang-undang memperuntukkan bagi sebatan syariah rotan yang digunakan tidak lebih 1.22 meter, tebal tidak lebih 1.25 sm. Jika pesalah tersebut dalam keadaan hamil, hukuman akan dilaksanakan selepas 2 bulan pesalah melahirkan anak. Sebatan tersebut juga tidak boleh kena pada muka pesalah, kepala, perut, dada atau bahagian sulit. Bagi pesalah lelaki, mereka akan disebat dalam keadaan berdiri manakala bagi yang perempuan dalam keadaan duduk.

   Sebatan syariah juga dilakukan dengan kekuatan yang sederhana dan tukang sebat tanpa mengangkat tangannya melebihi kepala serta ia tidak melukakan kulit pesalah. Kesemuanya itu telah termaktub di bawah Seksyen 125 dan 126 Akta Prosedur Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 (Akta 560).

   Kesalahan-kesalahan jenayah syariah yang melibatkan hukuman sebatan sebagai contoh dalam Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 ialah doktrin palsu, perbuatan sumbang mahram, pelacuran, muncikari, persetubuhan luar nikah, liwat dan musahaqah.

   Bagi sebatan sivil pula ia amat ketara dengan sebatan syariah di mana rotan yang digunakan terdiri daripada berbagai saiz. Pesalah akan ditanggalkan pakaiannya dan digantikan dengan pakaian cawat sahaja. Pakaian cawat hanya menutupi bahagian kemaluan depan, manakala bahagian daging punggung akan terdedah untuk disebat. Pesalah juga akan dibaringkan secara berdiri pada patung yang dikhaskan dan diikat kedua kaki dan tangannya.
  9. Sesetengah tukang sebat menyebat dengan cara terus dan sesetengah tukang sebat menyebat dengan cara sentapan. Sebatan dengan cara sentapan lebih menyakitkan kerana pesalah dapat merasakan cebisan kulit tersentap keluar dari punggungnya yang bisa membuatkan seseorang pesalah itu pengsan setelah disebat dan tidak mampu berjalan untuk beberapa minggu lamanya sehingga bahagian yang disebat tersebut benar-benar sembuh.

   Sebatan adalah satu bentuk hukuman dalam perundangan Islam yang bertujuan memberi pengajaran kepada penerima hukuman dan orang yang melihatnya. Hukuman sebat juga berupaya menghindar dan membersihkan masyarakat daripada perbuatan dan tabiat keji dan hina.

   Bagi penulis sebatan syariah telah jelas dinyatakan dalam hukum syarak. Malah al-Quran juga menyebut tentang sebatan bagi kesalahan tertentu. Sesiapa yang menyanggahnya samalah seperti menyanggah al-Quran.

   Namun kita perlu membezakan di antara orang yang menyanggah sebatan syariah dengan orang yang berpandangan sebatan syariah belum sesuai dilaksanakan lagi dengan pelbagai alasan. Pihak yang menyanggah juga perlu berhati-hati agar tidak mempersoalkan al-Quran itu sendiri.

   Penulis menasihatkan mereka yang tidak memahami hukuman sebat syariah ini supaya membuat kajian yang menyeluruh mengenai hukum yang sudah termaktub dalam al-Quran dan sunnah terlebih dahulu dan bukannya mengelirukan masyarakat disebabkan kejahilan mereka.

   Falsafah dan objektif sebatan syariah bukanlah untuk mendera tetapi sebagai pengajaran (ta’dib) kepada orang yang kena sebat dan juga masyarakat yang menyaksikan pelaksanaan sebatan itu sendiri. Rasa gerun terhadap sebatan tersebut akan meresapi ke dalam diri masyarakat dan berupaya membuat masyarakat berfikir kembali, sama ada mahu melakukan kesalahan yang membawa hukuman sebat atau sebaliknya.

   Tumpuan sepatutnya diberikan kepada falsafah hukuman untuk menyedarkan masyarakat kesan buruk daripada kesalahan dilakukan seperti minum arak, persetubuhan luar nikah, persediaan persetubuhan luar nikah, bukan kepada hukuman sebatan itu saja.

   Justeru, penulis merasakan sudah tiba masanya, kaedah sebat syariah ini harus dipertontonkan kepada masyarakat dengan lebih luas lagi di Malaysia khususnya supaya salah faham ini boleh diperbetulkan dengan bijaksana.

   Hukuman sebatan adalah sebagai satu bentuk hukuman dalam Islam yang bertujuan menjaga kebaikan dan kepentingan umum. Islam sentiasa memandang dan mementingkan kebaikan orang ramai lebih utama daripada individu kerana ia boleh menghindari kerosakan, keruntuhan moral dan memberi rasa keinsafan kepada pesalah. Pelaksanaannya bukanlah bertujuan menzalimi pesalah sebaliknya memberi rasa keinsafan dan pengajaran.

   * Datuk Zainul Rijal Abu Bakar, Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia
  10. LGBT: Jangan buat permintaan berlebihan
   NORMAWATI ADNAN 7 SEPTEMBER 2018
   Dr Rafidah ketika membentangkan tajuk LGBT dan Hak Asasi pada Wacana Kesejagatan Ummah 2018, semalam.

   IPOH - Golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) tidak seharusnya membuat sebarang tuntutan secara berlebihan hingga menimbulkan keresahan dalam kalangan masyarakat.

   Ketua Akademi Penyelidikan LGBT Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa Sedunia, Universiti Sains Islam Malaysia (Usim), Prof Dr Rafidah Hanim Mokhtar berkata, ada antara tuntutan yang dibuat kumpulan itu tidak disenangi kerana menimbulkan pelbagai implikasi.

   Menurutnya, tiada sebarang sekatan mahupun tekanan dikenakan kepada mana-mana pihak yang mahu memenuhi hak LGBT, asalkan tuntutan itu tidak melampau.

   "Seperti isu tandas wanita, bila mereka masuk tandas wanita, kita tidak tahu siapa penyamar atau betul-betul mak nyah...adakah kita boleh pastikan betul-betul.

   "Malah adakah hak-hak wanita rasa aman dalam tandas itu, itu antara perkara kita kena halusi," katanya ketika ditemui pemberita sempena Wacana Kesejagatan Ummah 2018 di Dewan Bandaran, semalam.

   Dr Rafidah berkata, dibawah Gabungan Pertubuhan-Pertubuhan Masyarakat Sivil Malaysia bagi Proses Semakan Berkala Sejagat (MACSA), ada beberapa perkara dipersetujui antaranya tiada diskriminasi terhadap golongan LGBT ini selagi tidak bertentangan dengan agama dan undang-undang.

   Katanya, bukan sahaja tidak boleh dizalimi, malah dalam soal akses kesihatan dan peluang pekerjaan juga, golongan ini bebas mendapatkan hak yang sama seperti orang lain.

   "Asalkan mematuhi kod berpakaian ditetapkan majikan.

   "Jadi tidak perlulah datang dengan kebaya, skirt dan sebagainya, tak perlu tonjolkan identiti transgender jika pekerjaan itu lebih penting.

   "Saya banyak jumpa jurusolek artis yang ada kecenderungan ini, tetapi mereka tidak berlebih-lebihan membuat masyarakat resah," katanya.
  11. PAS: K'jaan besarkan isu sebat untuk tutup kes Guan Eng
   Kow Gah Chie | Diterbitkan 7 Sep 2018, 9:57 pagi | Dikemaskini 7 Sep 2018, 10:18 pagi

   Kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) cuba membesar-besarkan isu hukuman sebatan ke atas dua wanita di Terengganu bagi mengalihkan perhatian terhadap keputusan menggugurkan kes rasuah terhadap bekas menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

   Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, langkah kerajaan mengkritik pelaksanaan hukuman tersebut juga merupakan tindakan yang tidak menghormati kuasa mahkamah syariah.

   "Apa yang berlaku kadang-kadang mereka cuba besarkan isu, misalnya.

   "Isu yang berlaku di Terengganu sebagai contoh, untuk menutup isu tuduhan terhadap Lim Guan Eng yang jauh lagi besar berbanding apa yang berlaku di Terengganu.

   "Ini sebagai satu tindakan tidak menghormati keputusan mahkamah syariah Terengganu.

   "Semua pihak mesti menghormati peraturan yang ada selari dengan kerangka peraturan yang dibenar oleh negara kita," kata Tuan Ibrahim, yang merupakan anggota parlimen Kubang Kerian.

   Beliau mengulas keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang membebaskan Lim pada Isnin lalu dan keputusan Mahkamah Syariah Tinggi Terengganu menjatuhkan hukuman sebatan ke atas dua wanita kerana hubungan sejenis.

   Tertuduh sendiri tak rayu

   Menurut Tuan Ibrahim, hukuman yang dijatuhkan oleh Mahkamah Syariah ke atas dua wanita terbabit diluluskan oleh parlimen.

   "Mangsa diberi tempoh 14 hari untuk merayu, dia tak rayu. Dia sendiri minta laksanakan hukum supaya Allah ampunkan dosa dia, kita doa kepad Allah ampunkan dosa.

   "Yang penting, kita bukan pertikai undang-undang yang ada. Kalau semua pihak bangkit pertikai peraturan-peraturan yang ada, buat apa kita ada undang-undang bila kita tidak hormati undang-undang yang ada," katanya.

   Semalam, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata hukuman sebatan yang dijatuhkan terhadap dua wanita berkenaan memberikan gambaran buruk terhadap agama Islam.

   Menurut Mahathir adalah penting untuk Islam tidak dilihat sebagai 'agama yang bengis'.
   Laporan media mengenai hukuman sebatan itu juga mendapat kritikan daripada pelbagai pihak termasuk ahli politik dan pendukung hak asasi manusia yang menganggap ia sebagai hukuman yang kejam.

   Bagaimanapun, kerajaan negeri mempertahankan akta itu dengan mengatakan ia tidak menyakitkan dan bertujuan mendidik orang ramai.

   Dua wanita yang berusia 22 dan 32 tahun itu ditangkap oleh pegawai penguatkuasa agama Islam pada April lalu kerana cuba melakukan hubungan seks di dalam kereta.

   Mereka didenda sebanyak RM3,300 setiap seorang oleh Mahkamah Syariah dan dihukum enam sebatan selepas mengaku bersalah.
  12. PH = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERAL = SEKULAR = PLURAL = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST = SYIAH = anti melayu = anti islam = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA
  13. Everlostoingnut..
   Kamu ni memang sia2 cerdiklh..
   Toing3..
  14. Salahuddin silap 7 ekor lembu, Guan Eng silap titik kecoh satu dewan

   KUALA LUMPUR: Menteri Kewangan, Lim Guan Eng membetulkan angka baki tabung bayaran balik Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bukan RM1.486 bilion sebaliknya hanya RM148.6 juta.

   Menurut Guan Eng, kesilapan angka itu dibuat pegawainya meletakkan titik perpuluhan pada angka tersebut.

   "Saya ingin memohon maaf kepada dewan yang mulia dan Datuk Yang Dipertua atas kesilapan ini. Tetapi adalah lebih baik kami terus jujur dan berterus terang kepada dewan yang mulia ini daripada menyembunyikan perkara sebegini seperti kerajaan yang terdahulu.


   "Sebenarnya angka baki sedia ada untuk tabung bayaran baki bukanlah RM1.486 bilion tetapi adalah RM148.6 juta sahaja. Ini merupakan kesilapan tidak sengaja daripada pegawai saya akibat salah letak titip perpuluhan," katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

   Mengulas lanjut, Guan Eng berkata ini menjadikan kerajaan kekurangan RM19.248 bilion bukan RM17.911 bilion.

   "Ini bermaksud jumlah kekurangan dana dalam akaun bayaran balik adalah jauh lebih besar daripada yang dilaporkan sebelum ini iaitu RM19.248 bilion berbanding RM17.911 bilion sebelum ini.

   "Dengan kata lain, tunggakan sejak 2015 yang tidak dapat dibayar balik adalah kerana tabung bayar balik GST kekurangan dana RM19,248 juta atas kegagalan kerajaan lama tidak memindahkan RM19,248 juta kepada tabung bayaran balik sehingga 31 Mei 2018," katanya.

   Khamis lalu, Guan Eng mendedahkan kerajaan terdahulu gagal membayar tuntutan cukai input GST di mana sehingga 31 Mei 2018 tuntutan terkumpul sebanyak RM19.4 bilion.

   Menurutnya ketika itu sebanyak RM1.486 bilion tersedia dalam tabung bayaran balik dan kekurangan RM17.911 bilion.

   Dalam pada itu, pada sidang dewan rakyat hari ini, Guan Eng mendakwa kerajaan terdahulu membuat pemalsuan akaun dan penyelewengan bayaran balik GST itu.

   "Tunggakan bayaran balik adalah disebabkan kelemahan aliran tunai kerajaan Persekutuan akibat kekurangan defisit fiskal, pembaziran berleluasa dan pertambahan hutang yang besar.

   "Sebenarnya apa yang dilakukan oleh pentadbiran lama merupakan pemalsuan akaun dan penyelewengan bayaran balik cukai untuk kegunaan lain atau untuk menuntut defisit supaya mereka dapat menunjukkan kedudukan lebihan," katanya.

   : Ingat nak kencing, nasib baik tersilap...
  15. Saya sokong dan sayang Tun M tp belum nak jd ahli Bersatu ..belum sampai seru..
  16. Rupanya PETRON Syarikat Abdul Hadi dan anak beranak

   Selepas Malaysiakini menyiarkan berita Petron dapat kontrak bekal minyak kepada kenderaan kerajaan. Komen di Malaysiakini hampir semuanya menghentam kerajaan PH. Kemudian Malaysiakini padamkan komen menghentam PH untuk imbangi komen pada artikel berkenaan.

   Kemudian, tak puas hati Malasyiakini tukar tajuk bukan Petron sahaja yang dapat kontrak bekal minyak. Katanya dengan ada beberapa syarikat kononnya wujud persaingan.

   Persaingan kepala hotak Kementerian Kewangan. Kalau dah dapat kontark bekal misal 2 tahun, nak bersaing dengan siap lagi. Celaka suka bodohkan pembaca.

   Kerajaan PH ingat rakyat bodoh kerana sokong mereka, jadi mereka nak cucuk hidung dengan berita membodoh pembaca.

   Ada netizen minta untuk tanya RAFIZI RAMLI siapa punya syarikat PETRON ini? Mungkin NAJIB RAZAK kot.

   Kalau tanya LIM KIT SIANG, mesti dia jawab ABDUL HADI dan anak-beranak pimpinan PAS punya. PAS kan lebai tomak haloba. Tak ingat akhirat.

   Ini cerita sebelum PKR dan Mahathir sebelum mereka bercium mulut kata MAT SABU.

   Ini pula kata ANWAR sebelum mereka buat hubungan sulit dengan Mahathir menikam kawan mereka NAJIB sedangkan mereka adalah 3 RAKAN KUMPULAN PEROMPAK WANG RAKYAT.

   Setelah mendengar ucapan mereka, adakah

   1. Anwar dan Rafizi kaki penipu suka buat cerita lawak. Dan pengikut reformasi 18 tahun dibodohkan 2 orang ini?
   2. Atau memang Mahathir jahat tapi 2 orang ini sanggup jilat ludah demi nak jawatan. Perjuangan rakyat hanya MEMBODOHKAN PENYOKONG SAHAJA. Mereka ini pun kaki isi perut juga.

   Anda ada akal anda boleh fikir.
   Kalau kena bodoh lagi memang anda bodoh piang

   SemutApi @ FireAnt
   http://semutapi-fireants.blogspot.com/

   : Semut Api tak ulas bagaimana geng hadis dan Ikram yang percaya kepada Mahathir kononnya Mahathir dah bertaubat nak betul kesilapan lalu....
  17. Azmin sebenarnya ialah satu lagi sebab kenapa Anwar mahu mengambil alih jawatan presiden daripada isterinya.

   Boleh dikatakan pertembungan kali ini dalam PKR ialah antara Azmin dengan Anwar, yang kedua-duanya mahu menjadi perdana menteri.

   Selama Anwar di penjara, Azmin sudah mengukuhkan kuasanya dalam PKR. Pengaruhnya sangat kuat hingga beliau boleh memilih siapa yang mahu diletakkan sebagai menteri besar Selangor menggantikannya.

   Ini menunjukkan Azmin masih menguasai pentadbiran negeri Selangor, negeri kubu kuat dan lubuk bagi PKR, pada masa yang sama beliau menjadi menteri dalam Kabinet Mahathir.

   Anwar masih berpengaruh tetapi tidak boleh menyamai pengaruh Azmin, lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang di mana PKR sudah menjadi sebahagian kerajaan persekutuan.

   Bagi ramai pemimpin PKR, Azmin ialah masa depan manakala Anwar ialah masa lalu yang semakin kelam.

   Pemimpin-pemimpin kem Azmin juga merupakan pemimpin berpengaruh dalam PKR, yang semuanya sudah diletakkan di jawatan strategik.

   Ini bermakna kuasa politik, wang dan jentera parti berada dalam genggaman Azmin, walaupun Azizah berjawatan presiden dan Anwar sebagai ketua umum.

   Kalau Anwar berjaya menggantikan Azizah sebagai presiden, maka kuasa Anwar akan mengatasi Azmin dalam parti, tetapi Azmin tidak akan berdiam diri.

   Kedua-dua pemimpin ini sedar mereka akhirnya perlu bersaing antara satu sama lain dalam PKR dan dalam kerajaan persekutuan sekiranya Anwar menjadi perdana menteri.

   Dalam parti, sekiranya Anwar dicabar oleh Azmin untuk jawatan presiden, jalannya menuju kerusi presiden mungkin sukar kerana pengaruh Azmin yang kuat dalam parti.

   Azmin boleh dihalang dengan cara “silap mata” seperti yang pernah dilakukan oleh anwar sebelum ini semasa hendak menghalang Azmin mencabar Wan Azizah.

   Tetapi kalau Azmin tidak bertanding jawatan presiden, ada kemungkinan beliau dicabar sebagai timbalan presiden oleh orang Anwar.

   Semua masih berteka-teki dalam menentukan siapa akan bertanding, tetapi ada kemungkinan pertempuran dahsyat berlaku.

   Azmin sudah menyampaikan amaran supaya Anwar tidak menyokong mana-mana pihak mencabarnya bagi jawatan timbalan presiden.

   Apa yang jelas ialah pengaruh Azmin tetap kukuh dalam parti walaupun beliau tidak menduduki kerusi presiden parti.

   Setakat ini, Azmin sudah mendahului di depan kerana sudah berada dalam kabinet dan menguasai sebuah negeri, manakala Anwar masih belum pasti kedudukan sebagai presiden parti dan perdana menteri. – Mynewshub.tv

   : PKR ni dah nak jadi macam UMNO, dulu gaduh lari tak ada kuasa orang tak nampak.. tapi kini gaduh dan lari berebut kuasa semua mata lihat, yang kecil dan besar busuk semua orang dah viral....
  18. LEBIH SUDU DARI GARPU

   Nothing to stop a non-Muslim from becoming the PM, says legal expert
   Vinodh Pillai | August 28, 2018
   Shad Saleem Faruqi questions those who are uneasy with the recent appointments of non-Malays and non-Muslims to senior government posts.

   Shad Saleem Faruqi says the law does not stop non-Malays and non-Muslims from assuming positions of power.

   PETALING JAYA: A legal expert says there is no basis for the criticism over the appointment of non-Muslims to senior government posts, adding that Malaysians must be ready to embrace equality, including accepting a non-Malay as prime minister.

   “It is entirely possible that at some point in time we will see a Sarawakian, Sabahan or a non-Malay being catapulted as prime minister,” Universiti Malaya law professor Shad Saleem Faruqi told a forum on race and religion tonight.

   “All he or she will need is the confidence of the majority of the Dewan Rakyat,” he said, adding that such posts were never reserved in the Federal Constitution for a certain race, religion or gender.

   He said even the post of chief minister or menteri besar was open to non-Malays, adding that the current practice in some states of ensuring a Malay for the post was due to demographic realities.

   “But bear in mind, conventions are not law,” he added.

   Shad said the Federal Constitution already has safeguards when it comes to protecting Malays and the Bumiputera from being “displaced”, as claimed by some quarters.

   He said criticism over the appointments of the attorney-general, the finance minister and the chief justice was unjustified.

   “There is absolutely no place for race and religion in issues like this,” he said, referring to the appointment of Lim Guan Eng as finance minister, Tommy Thomas as attorney-general and Richard Malanjum as the chief justice.

   Thomas is the first non-Malay to hold the AG’s post in more than five decades, while Malanjum is the first non-Muslim and East Malaysian to be appointed to the top judicial post.

   Shad said the Merdeka and Malaysia Day celebrations should be a good time for the promotion of equality and non-discrimination.
  19. PAS telah menelusuri perjuangan yang panjang bersama agenda Islam ditengah kepesatan pembangunan jiwa insan yang terbina dengan sistem pendidikan sekular dan juga pembentukan biah acuan pemimpin yang bermazhabkan sistem penjajah.

   PAS melalui jalan yang sangat sukar dan kadangkala begitu getir dengan tindakan dan serangan pembencinya, kecaman, tuduhan, fitnah malahan sehingga meragut nyawa, tanah perkuburan Kampung Parit Panjang, Kedah telah bersemadi kujuran 14 tubuh insan yang menjadi antara bukti begitu sadisnya perjalanan perjuangan PAS.

   Diatas nama Islam PAS berjuang, diatas nama itulah juga PAS berhadapan dengan mehnah dan tribulasi perjuangannya. Pembencinya bagaikan pewaris hantu raya, silih berganti sejak PAS ditubuhkan sehingga kini, sepertinya tiada pernah sesaat mereka tidur atau berehat daripada menghisap darah hati dan jiwa ahli PAS.

   Tuduhan purbakala bahawa PAS adalah penunggang agama, ortodoks, jumud dan sinetron ini bersambung sambung seperti tiada penghujung, pembawa fitnah terhadap PAS sepertinya hantu raya yang semakin gemuk, segar dan tegar dengan fitnah politik terhadap PAS walaupun tiada bukti.

   Namun ayat-ayat Al Quran dan Hadis Nabi saw yang menjadi dasar perjuangan PAS adalah penawar paling mujarab untuk menghalau gangguan hantu fitnah tersebut, ahli PAS yang sentiasa di tarbiyyah dan ikhlas dalam perjuangan tidak terkesan dan sanggup bergelut mendepani cabaran musuh.

   Kekuatan yang dimiliki oleh PAS bukan harta, bukan juga kerana kepakaran memfitnah musuh tetapi kerana Islam yang menjadi dasarnya dan juga kerana PAS dipimpin oleh mereka yang memahami Islam. PAS membina tembok kekuatan ahlinya untuk bersabar dan Istiqamah dalam perjuangan, tidak pernah berputus asa walau apa juga keputusan pilihanraya.

   Hidupnya PAS kerana Islam, selagi Islam itu ada dan PAS tetap berpegang dengannya, maka PAS akan terus hidup dengan Islam. Melainkan jika PAS mencabut Islam itu dari dasarnya, jika PAS masih mengigit kuat Islam itu dengan gerahamnya, maka orang yang mengharapkan PAS itu mati pasti akhirnya akan mati akalnya.

   URAJ
   : Nabi pun kena maki....

  20. EVERLASTING KNIGHT = MATI PUCUK AT NIGHT = GENG NAJIS CAPTAIN MALAYSIA = PEROSAK MALAYSIA.

   CAPTAIN MALAYSIA = JUSTICE LEAGUE =
   yenggedey valikopo = LEBAI MODEN DLL

   CAPTAIN MALAYSIA PENJILAT NAJIB

   NAJIB = UMNO = 1MDB = CURI RM2.6 BILLION DUIT RAKYAT = RASUAH RM90 MILLION KPD YOU KNOW WHO = KLEPTOKRAT = SONGLAP RM16 BILLION DUIT CUKAI HILANG = LAYAN UEC = ANTI BM = ANTI MELAYU & ANTI-ISLAM = ANTI EVANGELIST = SYIAH

   = JUAL TANAH KPD PUAK CHINA KOMINIS, BENARKAN FOREST CITY PROSPEK BERJUTA RAKYAT CHINA MASUK JADI PENDUDUK TETAP SELEPAS 12 TAHUN BOLEH MOHON KERAKYATAN = BENARKAN TEMBOK BESAR CHINA DI KUANTAN (COMMUNIST CHINA INSIDE MALAYSIA) = JEJASKAN MARUAH DAN KEDAULATAN BANGSA DAN NEGARA = EXTREMIST = TERORIST = PINDA AKTA KESELAMATAN NAK KUASA ISTIHARKAN DHARURAT BILA KALAH PRU14 =

   = SUBAHAT KUASA ASING PANGGIL CIA BILA NAK KALAH PRU14 = DERHAKA KPD BANGSA & NEGARA = MASUK PENJARA 10-20 TAHUN SELEPAS BICARA 7 TUDUHAN YANG SEKARANG SUDAH ADA DI MAHKAMAH = 
 2. Everlastingknight hg buka la blog sendiri dari jadi parasit dlm blog shahbuddin.
  1. Kerajaan jangan balas dendam
   RAZIATUL HANUM A.RAJAK 23 OGOS 2018
   Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

   KUALA LUMPUR - Umno menyifatkan tindakan kerajaan membatalkan projek Laluan Keretapi Pantai Timur (ECRL) keterlaluan.

   Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan pembatalan itu dilihat seolah-olah membalas dendam terhadap rakyat di Pantai Timur.


   “Saya berharap kerajaan tidak melepaskan dendam mereka kepada penduduk Pantai Timur di atas keputusan mereka menolak PH sewaktu PRU14. PH perlu menghormati keputusan pengundi di Pantai Timur.

   “Kita faham jika kerajaan PH ingin membuat kajian tentang kos dan sebagainya, tetapi membatalkan terus ECRL adalah keterlaluan.

   “Saya harap jangan hukum rakyat di Pantai Timur hanya kerana perbezaan fahaman politik,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

   Kelmarin, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilaporkan mengumumkan pembatalan ECRL dan projek Saluran Gas Paip Trans-Sabah (TSGP).

   Menurut Mahathir, beliau telah menerangkan kepada Presiden China, Xi Jinping dan Perdana Menterinya, Li Keqiang sebab-sebab pembatalan dua projek itu.

   [ARTIKEL BERKAITAN : ECRL, saluran paip gas Sabah dibatalkan]

   Dalam pada itu, Ismail berkata hasrat merapatkan jurang pembangunan antara Pantai Timur dan Pantai Barat akan terus terjejas.

   “Peluang pembangunan bandar-bandar kecil, melahirkan usahawan serta menambahkan ruang pekerjaan kepada belia-belia di Pantai Timur juga terjejas.

   “Pantai Timur akan terus ketinggalan dan yang pasti, harapan penduduk Pantai Timur untuk mendapatkan pengangkutan awam bagi kemudahan pengangkutan akan tinggal sekadar mimpi semata-mata,” katanya.
  2. Slow Slow Tipu

   Secara umumnya, menipu adalah suatu perbuatan yang tidak baik dan amat ditegah dalam amalan seharian kita. Walau bagaimanapun, dalam bidang psikologi, terdapat satu teknik yang menggalakkan anda untuk menipu dan perbuatan 'menipu' dalam konteks ini bukan sahaja tidak mendatangkan kemudaratan, malah mendatangkan manfaat bergantung kepada tujuan anda menggunakan teknik ini.

   Teknik yang diperkatakan ini dinamakan "self-fulfilling prophecy" (SFP) atau dalam bahasa Melayu, ia dinamakan sebagai "ramalan kebenaran kendiri". SFP sebenarnya berfungsi dengan menggunakan hanya satu mekanisme iaitu menipu diri sendiri. Yang menariknya, 'penipuan' ini boleh dilakukan secara sedar ataupun berlaku tanpa kita sedari – maksudnya kadangkala kita sendiri tidak tahu bahawa kita sedang menipu diri sendiri!

   Contoh terbaik dalam menipu diri sendiri ialah mereka yang mengundi PAKATAN HARAPAN bagi mendapat suatu kebaikan dengan menjatuhkan Najib. Sedangkan diri mereka sedar Najib itu anak murib Mahathir. Ini disahkan oleh Mat Sabu.

   Tapi demi SFP
   Semuanya menjadi bodoh menipu diri sendiri.

   : SST anak beranak (bukan adik beradik seperti kata Mahathir) Nak bodohkan diri sendiri bersama Pakatan Harapan....
  3. Alasan pegawai Mat Sabu dapat RM800k dari biaya khalayak sukar diterima'
   Diterbitkan 15 Ogs 2018, 2:29 petang | Dikemaskini 15 Ogs 2018, 3:29 petang

   Naib Presiden PKR Rafizi Ramli mendedahkan lebih maklumat berhubung kes melibatkan pegawai kanan Menteri Pertahanan Mohamad Sabu.

   Bekas anggota parlimen Pandan itu mendakwa diberitahu bahawa jumlah yang digunakan untuk membebaskannya daripada status muflis diperoleh melalui biaya khalayak (crowdfunding).

   Beliau turut melampirkan dokumen bayaran berjumlah RM800,000 itu dalam kenyataannya hari ini, menunjukkan pegawai itu didakwa menerima empat bayaran "meragukan" berjumlah RM318,525; RM100,000; RM300,000; dan RM100,800, dalam masa dua hari iaitu pada 30 dan 31 Mei 2018.

   "Alasan yang sampai kepada saya ialah wang ini hasil daripada biaya ramai yang diusahakan untuk melepaskan pegawai tersebut daripada status muflis.

   "Saya sukar menerima alasan ini keraa saya tahu seorang lagi pemimpin AMANAH yang belum berjaya mengumpul dana mencukupi untuk membayar saman ke atasnya, sedangkan beliau lebih dikenali daripada pembantu Mohamad Sabu," katanya.

   Beliau mengulas laporan Malaysiakini semalam berhubung pegawai tersebut yang kini disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan dakwaan menerima RM800,000 daripada beberapa pihak untuk menyelesaikan hutangnya.

   Sumber mendakwa pembantu itu telah diisytiharkan muflis oleh Jabatan Insolvensi kira-kira empat tahun lalu, tetapi hutangnya diselesaikan hanya beberapa hari selepas Mohamad mengangkat sumpah sebagai menteri.

   SPRM menyiasat sama ada hutang itu diselesaikan dengan niat mendapatkan projek sebagai balasan, kata sumber itu lagi.

   Hari ini, Mohamad berkata beliau mengalu-alukan siasatan SPRM dan tidak akan berkompromi dalam soal integriti.

   Beliau berkata akan memberikan kerjasama penuh terhadap SPRM dan pegawainya perlu dibawa ke mahkamah jika terdapat cukup bukti tentang dakwaan itu.
  4. Ini sah suara Azmin Ali

   Azmin Ali dengan kerasnya menyatakan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, adalah merupakan haiwan ternakan kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, disebabkan oleh ketakutan untuk melihat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkuasa semula jika menang pada Pilihanraya Kecil Kajang dan seterusnya menjawat jawatan Menteri Besar Selangor.

   Ujarnya, kerajaan UMNO-BN dilihat ingin mengulangi semula peristiwa pada tahun 1998 dimana Anwar didapati bersalah atas tuduhan meliwat Azizan Abu Bakar dan juga Sukma Darmawan.

   Kalau anda ikut PAKATAN HARAPAN anda akan dapati mereka ini sekali boleh cium sekali boleh maki demi untuk dapatkan kuasa.

   Hari ini suara Anwar maki Azmin dan Mahathir pula. Ini dinamakan PAKATAN HARAPAN CARCA MERBA

   : Makin kita menyelongkar bahan-bahan lama makin kita tahu bahawa rakyat menjadi mangsa politik jahat perebutan kuasa antara mereka....
  5. Tiket ECRL utk seorang dari KL ke KB mau cecah Rm200. baik naik ✈️
  6. Baca manifesto!' - pesan Rais pada menteri
   Pasukan Malaysiakini | Diterbitkan 17 Ogs 2018, 5:08 petang | Dikemaskini 17 Ogs 2018, 5:14 petang

   100 HARI | Menteri dan timbalan menteri perlu meluangkan masa untuk membaca Buku Harapan iaitu manifesto pilihan raya Pakatan Harapan (HARAPAN), kata Ketua Biro Strategi dan Dasar BERSATU, Datuk Rais Hussin Mohamed.

   "Ini hanya satu pemerhatian tetapi menteri dan timbalan menteri pun tak baca manifesto.

   "Jadi permintaan pertama saya adalah orang yang sepatutnya menunaikan apa yang dijanjikan mesti membacanya," katanya yang juga pengerusi jawatankuasa manifesto HARAPAN ketika wawancara bersama Malaysiakini sempena 100 hari pentadbiran HARAPAN.

   Rais berkata begitu juga dengan ketua setiausaha dan pegawai tinggi kerajaan.

   "Semua pelaksana, mereka juga perlu baca manifesto - penting kerana ini dasar dan perkara utama dalam pentadbiran HARAPAN. Justeru mereka patut tahu," katanya lagi.

   Manifesto HARAPAN mengandungi 10 janji untuk 100 hari. Tetapi bagi jangka panjang ia merangkumi 60 perkara yang ingin dilaksanakan HARAPAN.

   Bagaimanapun kerajaan hanya mampu memenuhi dua daripada 10 janji itu, iaitu pemansuhan GST dan penilaian semula projek-projek mega.

   Rais menegaskan ia bukanlah bermakna kerajaan mungkir janji kerana para menteri bekerja keras untuk menunaikannya walaupun dengan tempoh yang sedikit lama.

   Beliau berkata manifesto itu dirangka berdasarkan maklumat awam tanpa butiran yang baru diketahui HARAPAN selepas menjadi kerajaan, terutama berkenaan kadar hutang negara.

   "Tetapi kita percaya dengan sedikit masa dan penentukuran dalam rancangan kita, semua janji ini dapat dipenuhi," katanya.

   Beliau lebih percaya dalam mencari penyelesaian berbanding memberi alasan bagi mengabsahkan kegagalan menunaikan janji.

   'Dulu orang tak peduli'

   Rais berkata lagi, hakikat bahawa manifesto HARAPAN hangat diperkatakan - hampir saban hari - selepas PRU ke-14 sendiri adalah satu bentuk kejayaan.

   "Dalam 13 PRU lalu, manifesto hanya dibincangkan sebelum PRU dan tidak selepas.

   "Tetapi selepas PRU ke-14, semua orang bercakap tentangnya setiap hari.

   "Ada keghairahan baru dalam penyertaan demokratik...orang ramai menjadi semakin peka," katanya.

   Beliau juga ditanya tentang Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang cuba 'mengecilkan' manifesto itu, antaranya apabila berkata "ia bukan kitab suci" dan "terlalu tebal".

   "Jika seseorang itu berkata ia bukan kitab suci, saya serahkan kepada dia sendiri. Mungkin ia bagi membina naratif untuk mengurangkan tekanan kepada menteri.

   "Dalam menguruskan negara, and tidak boleh merangka manifesto yang nipis. Ia perlu tebal, terutama apabila merangkumi semua lapisan masyarakat.

   "Apa yang penting adalah apa kandungannya. Kita tidak patut tumpu kepada alasan tetapi bagaimana untuk melaksanakannya."

   Pada 14 Mei lalu beliau berkata jawatankuasa pemantauan manifesto akan ditubuhkan. Menurut Rais, beliau memang ada membangkitkan perkara itu kepada kerajaan.

   'Adili kami dalam masa lima tahun'

   Bagaimanapun beliau berkata kerajaan memutuskan untuk menubuhkan jawatankuasa dalam kabinet dan ia dipengerusikan Mahathir sendiri.

   "Jika saya perdana menteri, saya akan panggil orang luar untuk melakukan audit (kepada manifesto) kerana ia akan memberi perspektif yang berkecuali - anda tak boleh audit kerja sendiri.

   "Tapi (Mahathir) merasakan wajar agar ia diadakan di peringkat kabinet - untuk menunjukkan signifikannya," katanya lagi.
  7. Mengapa Perlu Undi Dr Halimah Di PRK Seri Setia?

   PRK Seri Setia adalah peluang dalam ruang demokrasi bagi pengundi memilih wakil yang akan betul-betul berkesan dan efektif membawa suara dan hak mereka dalam DUN Selangor. Selepas PRU ke 14 kemenangan selesa PH di Selangor telah memberikan mereka kuasa yang terlalu besar dengan memenangi 51 kerusi DUN berbanding pembangkang yang hanya menguasai 5 kerusi sahaja. Rakyat khususnya pengundi di Seri Setia telah menolak pemerintah terdahulu kerana krisis keyakinan akibat rasuah dan salahguna kuasa yang berlaku. Hal yang sama boleh berlaku di Selangor negeri terkaya di Malaysia dalam situasi pemimpin yang terlalu selesa dengan kuasa sehingga mengumpul kekayaan diri sendiri dan kroni lebih diutamakan berbanding nasib rakyat terbanyak yang masih melarat seperti di DUN Seri Setia. Benarlah pepatah “absolute power will corrupt absolutely” (kuasa yang mutlak akan membawa kerosakan yang juga mutlak). Adakah di Selangor perkara ini tidak berlaku? Buka mata dan perhatikan gaya hidup pemimpin-pemimpin pilihan anda dan anak-anak serta ahli keluarga mereka.

   Peranan Pembangkang
  8. Kes study: Pengambilalihan SPLASH oleh Kerajaan Negeri Selangor

   DUN berperanan meluluskan undang-undang baru, pindaan undang-undang atau memansuhkan undang-undang sedia ada. DUN dan ahli-ahlinya juga bertanggungjawab memperakui bajet yang dibentangkan untuk perbelanjaanan kewangan negeri. Sebagai contoh di peringkat Persekutuan bagaimana cukai GST yang diperkenal oleh kerjaan terdahulu dan cukai SST yang baru di perkenalkan semula oleh PH telah di bentang dan diperdebatkan oleh ahli-ahli yang berhormat dari Kerajaan dan pembangkang. Undian akan dibuat untuk meluluskan sesuatu rang undang-undang, bajet mahupun apa-apa usul diperingkat parlimen. Keadaan yang sama berlaku di dewan Undangan Negeri. Andai suara pembangkang lemah dan bilangannya sedikit, sudah tentu undang-undang atau dasar atau polisi sekalipun buruk, menyusah dan merugikan rakyat akan diluluskan dengan sokongan dari kalangan YB yang mewakili parti pemerintah.

   Sebagai contoh, dalam isu pengambil alihan Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (SPLASH) oleh Kerajaan negeri boleh menyedarkan rakyat. Kerajaan negeri membayar 10 kali ganda untuk membeli SPLASH pada harga RM 2.55 billion sedangkan nilai sebenar sebelum ini hanya pada harga RM 250.6 million sahaja. Kenapa membayar lebih dari yang sepatutnya? Apakah ada pihak yang menangguk di air keruh dan mengambil untung atas angin dari transaksi ini? Transaksi ini jelas merugikan duit rakyat negeri Selangor dan hanya mengutungkan syarikat kroni yang berkepentingan. Namun apakan daya walau terlihat kepincangan sebegini tiada kuasa yang dapat menyekat atau membantah dek kerana suara pembangkang yang tidak signifikan.

   PRK Seri Setia dan perlunya mengundi pembangkang

   PRK Seri Setia bukan medan untuk menjatuhkan parti pemerintah yang angkuh atau korup seperti dalam PRU ke 14 tetapi adalah medan untuk memberikan parti dan pemimpin yang baru dipilih dengan wakil yang akan meluruskan kesilapan, dasar yang merugikan rakyat, salah guna kuasa, kronisma dan nepotisma, rasuah dan penyelewengan yang mungkin telah dan akan berlaku dengan “mata pedang” yakni teguran dan kritikan yang tidak mampu di lakukan oleh kalangan wakil rakyat kerajaan PH yang mempunyai kepentingan diri.

   Perumpamaan pentingnya Pembangkang

   Dalam pertandingan tarik tali, jika pasukan A mempunyai 15 pemain sedang pasukan lawannya B hanya 5 orang sudah pasti pasukan A akan mudah menewaskan pasukan B kerana tiada tentangan mahupun cabaran yang boleh mengimbangi pasukan A. Pasukan A pastinya boleh melakukan apa sahaja untuk menang. Malah para pemainnya juga akan culas dan tidak bersungguh-sungguh kerana yakin mereka akan menang walau apa yang berlaku. Bagi memberi ruang yang adil, pemain dari kumpulan B mesti di tambah agar mampu mencabar dan bersaing secara sihat. Yang untungnya adalah penonton yang telah membeli tiket untuk menyaksikan perlawanan dan permainan yang seimbang dan menghiburkan. Begitulah juga di PRK Seri Setia, tugas pengundi adalah untuk memastikan suara pebangkang di tambah untuk memberi ruang teguran dan penambahbaikan dari pihak yang berbeza parti. Yang untung adalah rakyat dan pengundi yang akan memberi isyarat kepada Kerajaan sedia ada agar menunaikan amanah yang telah diberikan rakyat kepada mereka dan jangan sekali-kali menghancurkan harapan yang dibina.
 3. Pengundi Bukan Islam Seri Setia

  Pengundi bukan Melayu seharusnya lebih bijak dan matang dalam memilih. Mereka sentiasa mahukan transperancy dan ketelusan dalam pentadbiran kerajaan negeri. Mereka faham bagaimana rosaknya pemimpin jika terlalu berkuasa. Undi mereka kepada PH pasti tidak akan mengubah apa-apa. PH sudah menjadi Kerajaan di peringkat pusat dan negeri Selangor. Undi bukan Melayu kepada calon PAS tidak bermaksud mereka mengundi penyangak atau perasuah kerana PAS adalah satu-satunya parti yang bebas dari kes rasuah berbanding dengan parti-parti lain. Sebaliknya undi mereka untuk calon PAS akan membawa angin perubahan dan check and balance agar pemimpin tidak lekas lupa diri. Mereka tidak patut bimbang untuk memilih calon PAS yang tidak membawa kepada undang-undang hudud, kerana jika Dr Halimah menang sekalipun beliau tidak ada kuasa untuk itu. Tetapi sekurang-kurangnya Dr Halimah akan menjadi suara yang menegur dan mengingatkan pihak kerajaan agar sentiasa mendahulukan rakyat dan menunaikan janji-janji manifesto yang belum tertunai.

  Rugikah mengundi Pembangkang di Seri Setia?

  Walaupun ada yang berfikir dengan memilih pembangkang pengundi di Seri Setia akan di anak tirikan oleh kerajaan negeri ianya tidak akan berlaku. Sebaliknya Kerajaan negeri akan memberi perhatian yang lebih kepada kawasan yang di wakili pembangkang untuk memastikan pengundi mendapat pembelaan sewajarnya dan kembali menyokong mereka dalam pilihraya akan datang. Sudah tentu Kerajaan PH tidak akan melakukan sesuatu yang merugikan pengundi yang menggunakan hak demokrasi mereka secara bebas dan adil.

  Kesimpulan

  Pilihan ditangan anda pengundi yang bijak untuk menentukan apa yang diperlukan oleh DUN Selangor. DUN Selangor hanya perlukan wakil pembangkang yang akan membawa suara menegur, mengingat dan membetulkan apa-apa tindakan, dasar dan polisi yang tidak menguntungkan rakyat. Tugas ini mungkin tidak mampu dilakukan di kalangan parti-parti dalam PH yang dilihat menyokong apa sahaja yang di buat oleh kerjaan PH. Jangan anggap tiada apa yang perlu ditegur kerana semuanya akan berjalan baik. Orang politik adalah manusia biasa yang ada kemahuan dan selera tersendiri untuk kekal berkuasa dengan segala cara meskipun membelakangkan pengundi yang telah memilihnya. Justru undi anda kepada calon PAS Dr Halimah Ali adalah petunjuk nilai kematangan pengundi di Seri Setia yang membugar nafas demokrasi dengan wajah yang lebih segar dan penuh keterbukaan. Semoga Selangor akan lebih sejahtera dengan pilihan anda yang penuh bijaksana.

  : Rakyat perlu bagi isyarakt agak PH tidak menjadi BN yang kedua....

 4. FOREST CITY -

  Nazriaziz Alsheikh "Kerana orang ini ada duit dan boleh melabur, pandai berniaga boleh buat bangunan yang cantik, tapi kita duduk dalam rumah bebek, rumah kayu bumbung tinggi." kata dia...

  Nazri di laporkan Malay Mail sebagai berkata

  Nazri Aziz declared .. he had as much right to voice his opinion as the royal does.

  “I am answerable to the rakyat and to the system. So I won’t back down. I believe that I am right,” he added.

  Nazri went on to remind Tunku Ismail that in a constitutional monarchy like Malaysia’s, members of the royal family should not dabble in politics"

  Nazri boleh juga di katakan bermmaksud mengata "should not dabble in business" that involves the bringing in of millions of Chinese that would affect the population ratio and Malay-Chinese politics in Johor etc"
 5. Kalu nk hrp walau2 pas nk menegur baik xpyh.2x5 mcm umno jugak.makan rasuah kuat.


NSTP setuju bayar Khalid Samad ganti rugi RM60,000 saman fitnah isu RUU355
MALAYSIA DATELINE 

Kes saman fitnah Khalid Abdul Samad terhadap Ketua Pengarang Kumpulan Berita Harian (BH), Datuk Mahfar Ali dan tiga lagi berhubung Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (RUU 355) berjaya diselesaikan selepas akhbar berkenaan bersetuju membayar ganti rugi RM60,000 kepada Ahli Parlimen Shah Alam itu.

Dalam penyelesaian yang direkodkan oleh Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi di sini Datuk Aliza Sulaiman, bekas Ketua Pengarang Kumpulan Berita Harian (BH), Datuk Mahfar Ali dan tiga lagi yang dinamakan sebagai pihak defendan bersetuju membayar jumlah tersebut dalam masa 30 hari.

Bersama penyelesaian itu, akhbar berkenaan juga bersetuju membuat satu wawancara dengan Menteri Wilayah itu bagi menjelaskan pandangan beliau mengenai isu RUU.

Khalid selaku pihak plaintif memfailkan saman tersebut pada 3 Februari 2017 beliau diwakili Peguam Faiz Fadzil.

Selain Mahfar, pihak plaintif turut menamakan dua wartawan akhbar tersebut, Hazwan Faisal Mohamad dan Rohaniza Idris dan penerbit akhbar itu, The New Straits Times Press (M) Bhd. sebagai defendan pertama hingga keempat.

Pihak plaintif menyatakan, BH pada 27 Mei tahun lalu di muka surat 16 dan 17 telah menyiarkan artikel bertajuk, Selepas 20 tahun terhalang, rang undang-undang Mahkamah Syariah akhirnya dibentang di Parlimen. Kerajaan beri Pas laluan, DAP; Amanah bantah.

Pihak plaintif mendakwa, artikel tersebut mengandungi perkataan fitnah dengan niat jahat Itu seolah-olah menggambarkan beliau pemimpin yang menentang pelaksanaan hukum syarak termasuk hukum hudud, bermusuhan dengan Pas walaupun dalam isu kepentingan umat Islam, menentang pemerkasaan Mahkamah Syariah dan pemimpin yang mengikut telunjuk pemimpin politik bukan Islam.

Khalid sehubungan itu antaranya menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk, ganti rugi teladan, permohonan maaf dan perintah injunksi daripada pihak defendan.

Khalid diwakili peguam Muhammad Faiz Fadzil manakala peguam Datuk M. Reza Hassan mewakili pihak defendan
at 9/07/2018 04:01:00 PTG
https://gigitankerengga.blogspot.com/2018/09/nstp-setuju-bayar-khalid-samad-ganti.html

Tiada ulasan: