Rabu, 5 Disember 2018

Diam dulu, kini dan selamanya bab-bab rasuah dan penyelewengan. Matang dan sejahtera selamanya dengan tidak mempedulikan isu rasuah. 8813.Antara dulu kini dan selamanya dengan Islamiah. 

Bila yang melapor kena tangkap dan dakwaan laporan langsung tidak disiasat - Ertinya ada yang xkenalah tuu dengan organisasi berwajib, pada ketika itu. 

In Syaa Allah sekarang semua telah kembali waras. Alhamdulillah. 


Wednesday, December 5, 2018

SELEPAS TABUNG HAJI, KINI SATU LAGI PENDEDAHAN RAFIZI DIBAWA KE MUKA PENGADILAN 

Minggu lepas, FGV memulakan tindakan undang-undang untuk mendapatkan kembali jumlah yang diselewengkan bekas CEO (Datuk Mohd Emir Mavani Abdullah) dan bekas pengerusinya (Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad).


Ini bersabit pembelian kondominium mewah di Troika, Jalan Ampang.

Saya telah mendedahkan perkara ini, lengkap dengan salinan perjanjian jual beli, sejak 18 Mei 2016 lagi (lebih dua tahun lalu). Maklumat lengkap ada disiarkan di laman blog saya:


Semasa saya mengupas dan menyiasat penyelewengan seperti ini, banyak sahabat-sahabat dari sebelah PAS dan UMNO yang tidak berminat pun. 

Kalau yang PAS, mereka mengambil sikap “bersangka baik” yang keterlaluan atas alasan mengamalkan “politik matang sejahtera” (PMS) sehingga tidak percaya dengan pendedahan-pendedahan sebegini. 

Alasannya, politik saya dan PKR terlalu menyerang sehingga menghuru-harakan.

Kalau yang UMNO, mereka menyifatkan semua ini fitnah. Mereka tutup mata dan akal walaupun fakta-faktanya jelas terpampang. 

Akibatnya, penyelewengan wang rakyat dibiarkan berterusan demi kelangsungan politik. UMNO untuk kekal berkuasa, PAS pula yakin berkawan dengan UMNO akan memberinya kuasa.

Alhamdulillah, kini setiap satu pembongkaran saya itu mula dibawa ke muka pengadilan. 

Kita boleh berbeza pandangan politik dan bermain politik itu dibenarkan. Mengkritik dan menyerang lawan sehingga memaki hamun (seperti yang dibuat penyokong PAS dan UMNO kini) adalah pilihan masing-masing.

Tetapi bagi yang memikul tanggungjawab dan amanah awam seperti wakil rakyat dan pimpinan UMNO dan PAS, memilih untuk mendiamkan diri, atau memutar belitkan, atau mengalihkan perhatian rakyat dengan membawa isu-isu lain dengan tujuan menenggelamkan perkara penyelewengan seperti ini – sudah tentu ia boleh dikira melanggar amanah.

PAS dan UMNO boleh melaungkan perpaduan Melayu dan kepentingan Melayu. 

Di mana mereka semasa saya bertungkus lumus cuba membela kepentingan orang kebanyakan Melayu apabila harta institusi Melayu seperti Felda dan FGV diselewengkan dulu?

Diam dulu, kini dan selamanya bab-bab rasuah dan penyelewengan.

Matang dan sejahtera selamanya dengan tidak mempedulikan isu rasuah.

Rafizi Ramli
4 Disember 2018.
https://wrlr.blogspot.com/2018/12/selepas-tabung-haji-kini-satu-lagi.html
Media Arus Perdana Perlu Pantas Tepis Berita Tidak Benar 
Dec 5, 2018

KUANTAN – Media memain peranan penting untuk menyebarkan sebarang berita dan maklumat penting dengan tepat demi menjamin kestabilan dan keselamatan negara.Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah, tanggungjawab untuk melapor dan mendedahkan kebenaran serta menolak setiap maklumat yang tidak benar, perlu dilaksanakan dengan bertanggungjawab oleh pengamal media arus perdana.
“Ini kerana sesuatu maklumat yang tidak benar boleh menjadi tular dengan pantas dan turut ditokok tambah tanpa mengambil kira kesannya. Saya harap pengamal media memain peranan untuk mendidik dan menyekat penyalahgunaan media sosial demi memastikan negara kita kekal aman, makmur dan stabil,” titah baginda.

Tengku Abdullah bertitah demikian pada Malam Anugerah Media Pahang DRB-Hicom di Dewan Sri Mahkota, Ibu Pejabat Bomba dan Penyelamat negeri Pahang di sini malam tadi.
Media Arus Perdana Perlu Pantas Tepis Berita Tidak Benar – MYNEWSHUB
https://www.mynewshub.tv/utama-sensasi/media-arus-perdana-perlu-pantas-tepis-berita-tidak-benar/

Sekolah Pemimpin Masa Hadapan Ganti Program PLKN Dec 5, 2018

KUALA LUMPUR – Kerajaan akan melaksanakan program “Sekolah Pemimpin Masa Hadapan” (Malaysia Future Leaders School) bagi menggantikan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), Dewan Rakyat diberitahu malam tadi.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Steven Sim Chee Keong semasa menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa Belanjawan 2019 bagi kementeriannya berkata program itu yang menggunakan konsep “summer camp” akan diadakan pada musim cuti sekolah.
Kementerian menyasarkan 60,000 belia berumur 15 hingga 17 tahun akan disaring daripada jumlah sejuta belia bersekolah, katanya.
“Ia model yang berbeza daripada program PLKN sebab kita nampak ada kekurangan pada PLKN, sebab itu kita buat program baharu,” katanya. 
Menurut Sim, nisbah pelajar yang akan dipilih dicadangkan terdiri daripada 60 peratus pelajar yang mempunyai pencapaian akademik dan kokurikulum yang tinggi, manakala 40 peratus adalah pelajar yang perlukan perhatian, di kalangan belia-belia berisiko.
Ia akan diadakan di pusat-pusat milikan kerajaan contohnya pusat PLKN terdahulu, katanya.
Mengenai tapak sedia ada PLKN yang tidak lagi digunakan selepas program itu dimansuhkan, Sim berkata kebanyakannya yang merupakan milikan swasta telah ditamatkan kontrak di bawah klausa 36 kontrak-kontrak yang telah ditandatangani iaitu atas kepentingan negara.
Sebahagian daripada tapak milikan swasta terutama di Sarawak akan diambil alih Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan menjadikannya sebagai Kem Rejimen Sempadan.
Bagaimanapun beliau tidak menjelaskan berapa banyak tapak yang telah ditamatkan kontrak.
Mengenai aset dan peralatan PLKN sebelum ini, beliau berkata ia sedang diurus kementerian bersama Jabatan Latihan Khidmat Negara untuk proses pemindahan dan pelupusan.
Persidangan Dewan Rakyat bersambung hari ini. – BERNAMA
Sekolah Pemimpin Masa Hadapan Ganti Program PLKN – MYNEWSHUB
https://www.mynewshub.tv/utama-sensasi/sekolah-pemimpin-masa-hadapan-ganti-program-plkn/

Wednesday, December 5, 2018

DARIPADA BERDEMO TAK TENTU HALA ELOK KUTIP DERMA SELAMATKAN UTUSAN

on: Bersempena perhimpunan anti-Icerd pada 8 Disember ini, penceramah Wan Ji Wan Husin mencadangkan PAS dan Umno mengutip derma bagi menyelamatkan syarikat Utusan Melayu yang sedang bergelut masalah kewangan.
“Utusan Melayu, dalam sebutan Arab rasul Melayu lah. Ramai yang pernah menjadi mangsa fitnah rasul Melayu ini.
“Memandangkan dia ada kalimah “Melayu”, elok sangat demo 8 Disember ini, PAS – Umno kutip derma kepada demonstran untuk selamatkan rasul Melayu ini.
“Kalau tidak pun, bantu meringankan bebanan rasul Melayu nak bayar hutang yang mereka kena bayar,” kata Wan Ji pada suatu hantaran di media sosial malam ini.
Pada 21 September lalu, Kumpulan Utusan Melayu Berhad dilaporkan menawarkan VSS kepada separuh daripada kira-kira 1,400 kakitangannya akibat tidak mampu lagi menampung kerugian dan kos operasi yang tinggi.
Syarikat itu menerbitkan akhbar Utusan Melayu pada 1938.
Selain akhbar Utusan Malaysia, syarikat itu juga menerbitkan akhbar Kosmo! dan beberapa majalah termasuk URTV, Mastika dan Al-Islam.

Utusan juga berdepan masalah pembayaran gaji kakitangan baru-baru ini apabila terpaksa menunda pembayaran beberapa bulan lalu.
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: DARIPADA BERDEMO TAK TENTU HALA ELOK KUTIP DERMA SELAMATKAN UTUSAN
https://wrlr.blogspot.com/2018/12/daripada-berdemo-tak-tentu-hala-elok.html

Wednesday, December 5, 2018

DEMONSTRASI GUGAT KEAMANAN MULA BIMBANGKAN PELABUR

on: Himpunan di kuil Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya yang bertukar menjadi rusuhan ganas dan demonstrasi bagi meniup semangat perkauman Melayu menolak ICERD yang akan dianjurkan pada 8 Disember ini mula menggusarkan pelabur asing.
Seorang pelabur yang memiliki kilang di kawasan perindustrian Sungai Buloh, Selangor, Jameson Tan berkata himpunan-himpunan yang dianjurkan mungkin bermatlamat untuk mengoyahkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) da ianya memberi isyarat tidak baik kepada sektor kewangan Malaysia.
“Saya berpendapat ada puak yang ingin menggunakan isu perkauman untuk menumbangkan Kerajaan PH dan kalau perkara ini tidak ditangani dengan serius, ia akan membawa malapetaka kepada Malaysia.
“Saya berharap sesiapa sahaja yang mengeluarkan kata-kata yang menyinggung perasaan mana-mana kaum patut ditangkap dan dipenjarakan sebagai satu teladan kepada semua orang bahawa Kerajaan PH akan bertindak tegas terhadap sesiapa yang berniat mengganggu keharmonian di antara kaum.
“Perkara ini adalah penting memandangkan Kerajaan PH masih baru dan perlu meyakinkan lain-lain negara bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang melayan semua bangsa secara adil,” katanya kepada Suara Pakatan Daily.
Beliau menambah bahawa apa sahaja himpunan yang mempunyai kaitan dengan isu agama atau kaum adalah ‘demo’ yang tidak sihat. Walaupun ada kebebasan bersuara diberikan kepada semua pihak, namun kebebasan itu tidak boleh diberi untuk tujuan menyinggung perasaan kaum lain di Malaysia.
“Setakat ini, saya rasa Kerajaan PH belum cukup tegas dan masih ada ramai pemimpin atau ahli-ahli parti politik tertentu yang gemar mengeluarkan kata-kata kesat dan rasis yang menyinggung perasaan kaum lain termasuk kata-kata atau ugutan untuk membunuh,” sambung Jameson yang sedikit kecewa dengan tindakan lembab Kerajaan PH.
Bagaimanapun, Menteri Wilayah Persekutuan Ir Khalid Samad kurang bersetuju terhadap pandangan kerajaan PH lemah dalam menangani isu hubungan kaum.
Katanya tindakan polis menahan ahli Majlis Tertinggi Umno, Papagomo adalah bukti kerajaan serius menangani isu perkauman.
“Tindakan polis menangkap Papagomo adalah betul dan tepat sekali.
“Sesiapa yang membangkitkan isu perkauman mampu menjejaskan kestabilan dan ekonomi serta memusnahkan semangat muhibbah di antara kaum. Orang sebegini wajar disenyapkan serta-merta.

“Saya juga ingin menggesa semua rakyat Malaysia bersatu membina negara baru supaya kita dapat mengekalkan suasana aman-damai yang sedia ada sekarang ini,” katanya.
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: DEMONSTRASI GUGAT KEAMANAN MULA BIMBANGKAN PELABUR
https://wrlr.blogspot.com/2018/12/demonstrasi-gugat-keamanan-mula.html

Wednesday, December 5, 2018

3 RUU BENARKAN MAHASISWA BERPOLITIK DIBAHAS

Rang Undang-undang (RUU) mencadangkan pindaan terhadap tiga akta yang akan memberikan pelajar institusi pendidikan tinggi lebih kebebasan dalam penglibatan politik, dibentang untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat.
Akta tersebut ialah Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971, Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 dan Akta Institusi-institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976.
Ketiga-tiga rang undang-undang itu bertujuan meniadakan larangan ke atas pelajar institusi pengajian tinggi untuk terlibat dalam aktiviti parti politik di dalam kampus.
Ini bermakna, jika ia diluluskan, hak mereka untuk menyertai aktiviti parti politik di dalam kampus tidak lagi akan disekat.
Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik yang membentangkan kesemua rang undang-undang berkenaan untuk bacaan kali pertama berkata bacaan kali kedua untuk kesemuanya akan diadakan pada mesyuarat Dewan Rakyat yang sama.
Sementara itu, Maszlee dalam satu kenyataan berkata, pemansuhan seksyen 15 (2)(c) adalah selari dengan transformasi politik yang dibawa oleh kerajaan dalam mengukuhkan institusi demokrasi, terutamanya dalam memberi lebih ruang kepada pelajar universiti untuk bersuara dan terlibat dengan aktiviti politik mengikut sistem demokrasi.
Katanya pelajar juga berupaya dalam menyuarakan pendapat mengenai isu semasa di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.
“Kita berada dalam satu tahap pencapaian sejarah. Pengalaman hari ini akan dirakamkan dalam lipatan sejarah kerana pindaan ini sudah lama diharapkan oleh banyak pihak, khususnya mahasiswa,” katanya.

Beliau berkata kerajaan Pakatan Harapan (PH) komited untuk menghapuskan AUKU demi mengangkat martabat universiti dan juga mahasiswa sebagai mana dalam manisfesto PH.
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: 3 RUU BENARKAN MAHASISWA BERPOLITIK DIBAHAS
https://wrlr.blogspot.com/2018/12/3-ruu-benarkan-mahasiswa-berpolitik.html

Waytha disiasat bawah Akta Hasutan - IGP

Waytha Moorthy Hadir Beri Kenyataan Di Bukit Aman

Dec 5, 2018
KUALA LUMPUR – Menteri di Jabatan Perdana Menteri P.Waytha Moorthy hadir di Ibu pejabat Polis Bukit Aman petang semalam, dipercayai…

Waytha Moorthy Hadir Beri Kenyataan Di Bukit Aman – MYNEWSHUB
https://www.mynewshub.tv/terkini/waytha-moorthy-hadir-beri-kenyataan-di-bukit-aman/

Jangkitan HIV Melalui Transmisi Seksual Meningkat Dec 5, 2018
KUALA LUMPUR – Jangkitan HIV melalui transmisi seksual menunjukkan peningkatan yang tinggi,dan menjadi punca utama jangkitan penyakit berkenaan, Dewan Rakyat…

KUALA LUMPUR – Jangkitan HIV melalui transmisi seksual menunjukkan peningkatan yang tinggi,dan menjadi punca utama jangkitan penyakit berkenaan, Dewan Rakyat diberitahu malam tadi.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata jangkitan melalui transmisi seksual meningkat kepada 91 peratus sehingga 2017 berbanding hanya 33 peratus pada 2002, walaupun kes keseluruhan menurun kepada 60 peratus pada tahun sama berbanding 2007.
Katanya, sebagai langkah pencegahan, kementerian akan meningkatkan kadar capaian rawatan antiretroviral lebih meluas, supaya sekurang-sekurangnya 95 peratus daripada penghidap dapat dirawat.
“Pada penghujung 2017 hanya 54 peratus daripada mereka menerima rawatan yang sama,” katanya semasa menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa Belanjawan 2019 bagi kementeriannya di Dewan Rakyat, hari ini.
Jelasnya, rawatan antiretroviral pada amnya mampu mencegah jangkitan HIV melalui transmisi seksual sebanyak 97 peratus.
Selain itu, Dr Dzulkefly berkata kementerian juga akan terus menekankan kepentingan seks selamat bagi populasi berisiko tinggi supaya jangkitan melalui transmisi seksual ini dapat dibendung. – BERNAMA
Jangkitan HIV Melalui Transmisi Seksual Meningkat – MYNEWSHUB
https://www.mynewshub.tv/utama-sensasi/jangkitan-hiv-melalui-transmisi-seksual-meningkat-dzulkefly/

Dzulkifli beri keterangan pindaan laporan audit 1MDB SITI AZIELAH WAHI 5 DISEMBER 2018

Dzulkifli beri keterangan pindaan laporan audit 1MDB

PUTRAJAYA - Bekas Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Dzulkifli Ahmad hadir di Ibu Pejabat SPRM untuk memberi keterangan berhubung siasatan pindaan Laporan Akhir Pengauditan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Beliau yang bersut hitam tiba di lobi utama kira-kira jam 10.25 pagi menaiki Nissan X-Trail hitam.

Beliau adalah antara individu dipanggil SPRM bagi membantu siasatan berhubung dakwaan berkenaan.

Beliau merupakan individu kedua yang dipanggil memberikan keterangan berhubung kes itu selepas bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy, yang telahpun dirakam kenyataan oleh SPRM semalam.


Menurut laporan Berita Harian, Arul Kanda dipercayai antara individu yang memainkan peranan penting dalam meminda laporan berkaitan Laporan Akhir Pengauditan 1MDB.

Sumber kepada laporan itu berkata, selepas merakam segala maklumat dari pihak Arul Kanda selama tiga jam, SPRM berkemungkinan memanggil (Datuk Seri) Najib (Tun Razak), esok bagi melengkapkan kertas siasatan berhubung dakwaan pindaan laporan audit 1MDB.

"Kertas siasatan ini dijangka akan disiapkan dalam masa terdekat sebelum diserahkan kepada pejabat Peguam Negara," katanya memetik laporan Berita Harian.

Dzulkifli beri keterangan pindaan laporan audit 1MDB - Nasional - Sinar Harian

JHO LOW & 4 OTHER 1MDB OFFICERS – NO CHARGES TODAY BUT PRECURSOR ARREST WARRANTS ISSUED, 7 CASES FILED IN 4 DIFFERENT COURTS Politics | December 4, 2018 

KUALA LUMPUR: An arrest warrant has been issued against fugitive businessman Low Taek Jho or better known as Jho Low and four others to help investigation on 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

It is learned that the warrant was issued by a magistrate’s court here. Jho Low, 36, and the four were expected to be charged in absentia at the Sessions Court here Tuesday.

According to a search on the court’s e-filing system, seven cases have been filed at four separate Sessions Court, said to be over money laundering. The four individuals are Geh Choh Heng, 47, Tang Keng Chee, 53, Loo Ai Swan, 45, and Tan Kim Loong, 40.

Loo was a former general counsel of 1MDB while Geh, Tang and Tan were officers of 1MDB. Newsmen had gathered as early as 8am for the proceeding but it did not materialised. In June, the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) issued arrest warrants for Jho Low. In August, the police filed criminal charges against Jho Low and his father over money allegedly stolen from 1MDB.

The charges for money laundering were brought against Low and his father Tan Sri Low Hock Peng “in absentia” by the Commercial Crime Investigation Department (CCID) of the police and the Attorney General’s Chambers. Jho Low was charged with eight counts under Section 4(1)(a) of the Anti-Money Laundering and Anti-Terrorism Financing Act 2001 (Act 613). Three of the charges were for receiving money and the remaining five were for transferring the cash,

His father faces one charge of transferring US$56mil (RM230mil) to his son. 

THE STAR
Malaysia Chronicle
https://www.malaysia-chronicle.com/?p=146318

FINALLY APANDI & ARUL KANDA FACE THE 1MDB MUSIC: EX-AG, EX-1MDB CHIEF & EX-MACC CHIEF DZULKIFLI AMONG FORMER ‘BIGWIGS’ SUMMONED BY PARLIAMENT OVER TAMPERING OF 1MDB AUDIT REPORT Politics | December 4, 2018 

Former attorney-general Mohamed Apandi Ali is among those due to be called up by the parliamentary Public Accounts Committee (PAC) soon.

According to PAC chairperson Ronald Kiandee, the three other individuals expected to be called up, regarding the audit report on the 1MDB, are former 1MDB chief executive Arul Kanda Kandasamy, former MACC chief commissioner Dzulkifli Ahmad, and former chief secretary to the government Ali Hamsa.

Ronald said former auditor-general Ambrin Buang, who spoke to the PAC earlier today, is also expected to be called up again. “Apart from these four persons, five to six other individuals will also be called for questioning,” he said. “I don’t recall (their names). (Their names) were given to us, and they will be called. “We are not going into the details of the 1MDB investigations. Just whether the (1MDB audit) report had been tampered with, or not,” he told reporters at the Parliament complex today.

Ronald (below), however, could not give a specific date the individuals mentioned would be summoned, saying Arul could be called “next year.”
“We (PAC) hope to summarise our probe before the next Parliament sitting.”

The PAC will interview the current auditor-general, Madinah Mohamad, and former director of the government’s audit sector, Saadatul Nafisah tomorrow.

This is in regards to the allegation by Madinah that former prime minister Najib Abdul Razak had issued instructions to amend the department’s audit report on 1MDB. mkini

Malaysia Chronicle
https://www.malaysia-chronicle.com/?p=146308

‘I DON’T MIND BEING 2ND-CLASS CITIZEN, LOOK WHICH RACE HAS MOST ACCOUNTANTS, ENGINEERS, ARCHITECTS – IT’S MALAYS WHO SHOULD COMPLAIN’: INDEED, MALAYS SHOULD WORRY BUT FIRE AT UMNO, NOT THE CHINESE WHO SUCCEED DESPITE OBSTACLES PUT IN THEIR WAY – UMNO NO. 2 MAT HASAN SHOWS HOW DEEPLY EMBEDDED IS HIS RACISM, HOW TWISTED HIS LOGIC Politics | December 4, 2018
Umno deputy president Mohamad Hasan would have no qualms in being a second-class citizen in Malaysia if he could “control” Kuala Lumpur and Seremban.

The former Negeri Sembilan menteri besar said this in dismissing the allegation that the BN government discriminated against other races.

On the contrary, Mohamad said it is the Malays who should be complaining.

“Look at who (which race) has the most chartered accountants, engineers, and architects. Look at Bukit Bintang, who owns the business premises (in the area).

“I don’t mind being a second-class citizen if I control (kawal) Kuala Lumpur and Seremban. It is the Malays who should be making noise, but they (non-Malays) are making noise instead,” he added.

Furthermore, Mohamad said there are many non-Malay professionals and millionaires in Malaysia. “This is the same with the ownership of commercial properties. The Malays are in the kampung and have to even share their ancestral (tanah adat) land,” he was quoted as saying by Umno Online.

Mohamad urged the Pakatan Harapan government to stop blaming BN and focus on administering the nation.
He claimed the people are anxious over the economic situation and political instability since the 14th general election as there is no single dominant party in the government compared to when BN was in power.

On another matter, Mohamad said he is unfazed by the prospect of contesting in a by-election for the Rantau state seat.

“I am not afraid of facing an election. In fact, I regret not being able to contest in the 14th general election. Mentally, I am prepared.

“I am confident the people of Rantau can make a rational choice. There is the need for an opposition in Negeri Sembilan to ensure check and balance.

“The people must give BN the mandate (in the by-election), failing which, the (state) government can do as it pleases,” he added.

Mohamad had won the seat uncontested after his opponent from PKR, Dr S Streram, was not allowed to file his nomination papers on April 28.

On Nov 16, the Election Court in Seremban nullified the result and ordered a by-election.

Mohamad has since appealed to the Federal Court.MKINI

Malaysia Chronicle
https://www.malaysia-chronicle.com/?p=146311

Muhyiddin: Temple riot mastermind identified
Police had identified the mastermind of the second riot which took place at the Seri Maha Mariamman temple on Nov 27 which caused serious injuries to be sustained by a fireman.

Home Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said police had the necessary information on the mastermind and assured that action would be taken soon.

On Minister in the Prime Minister’s Department, Senator P Waytha Moorthy being called in to have his statement recorded, he said Waytha was probably summoned in connection with a statement made regarding the incident at the temple.

KUALA LUMPUR: Police had identified the mastermind of the second riot which took place at the Seri Maha Mariamman temple on Nov 27 which caused serious injuries to be sustained by a fireman.

Home Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said police had the necessary information on the mastermind and assured that action would be taken soon.

“Police have the information, and action has been taken against those who were suspected involved in the incident. Based on the latest report, the number of those arrested and remanded also saw an increase.
“Members of the public had also given police the assistance in the investigation of Muhammad Adib’s (injured fireman) case. We were informed that one of them had come forward, we will continue to investigate till find out who is guilty party for the incident,” he said.

Muhyiddin was speaking at a press conference after attending Home Ministry monthly meeting with Police at Bukit Aman, here, today.

Commenting on the list of 28 people who were being sought to assist in the investigations, Muhyiddin said as of this afternoon, none had turned themselves in.

On Minister in the Prime Minister’s Department, Senator P Waytha Moorthy being called in to have his statement recorded, he said Waytha was probably summoned in connection with a statement made regarding the incident at the temple.

“The investigation will be conducted under the Penal Code and Sedition Act,” he said.

The incident in the early morning of Nov 26 and Nov 27 at the temple had caused a policeman injured besides the destruction of 23 vehicles burned by the rioters as well as disruption of public order.

Muhammad Adib Mohd Kassim from Subang Jaya Emergency, Medical and Rescue Services (EMRS) unit was also injured in the incident, he is still being treated at the National Heart Institute.

Inspector-General of Police Tan Sri Mohamad Fuzi Harun reportedly said that until 8am as of today, 83 people have been arrested in relation to the cases at the temple. Source: NST Online

Muhyiddin: Temple riot mastermind identified – The Third Force
https://www.thethirdforce.net/muhyiddin-temple-riot-mastermind-identified/

Is the DAP so afraid that I may unite Muslims?
“I am a peaceful person who goes by the rule of law. I don’t plan on doing anything untoward and will obey all tenets to the Federal Constitution of Malaysia.

“There is no need for the police to call me a hundred times and record statements regarding every bloxdy thing I say.

“You guys behave as if I am a terrorist.

“Is the DAP-led government so afraid that I may be able to unite Muslims?”

Raggie Jessy Rithaudeen
Is the DAP so afraid that I may unite Muslims? – The Third Force
https://www.thethirdforce.net/is-the-dap-so-afraid-that-i-may-unite-muslims/

Bukti rakaman Adib tidak dilanggar lori Bomba ketika diserang perusuh 04 December

SEBELUM ini kita ada tunjukkan bukti menyangkal dakwaan kononnya Mohammad Adib cedera parah akibat dilanggar oleh lori bomba, bukan dipukul oleh perusuh. Sila rujuk pautan berikut.
BACA — Adib tidak dilanggar lori bomba
Namun bukti yang ditunjukkan dalam video sebelum ini tidak berapa jelas, kerana posisi kamera pada waktu itu selain berada jauh, ia juga tidak dapat merakam dengan jelas apa yang berlaku ketika lori bomba mengundur laju dan merempuh van di belakangnya.

Justeru perdebatan berhubung perkara itu dilihat masih berterusan di media sosial.

Namun kali ini, salah seorang sahabat pembaca MiLo SuaM telah berkongsi video rakaman kejadian berkenaan ketika lori bomba diserang dan rempuhan berlaku pada posisi yang betul-betul di belakang lori Bomba ketika itu.
Adib belakang lori
Dalam rakaman video ini dapat dilihat dengan jelas, ketika lori bomba diserang perusuh, seorang anggota Bomba keluar dari bahagian kanan lori, dan menyeberang ke bahagian kiri kenderaan berkenaan sebelum menuju ke arah van (di belakang).

Beberapa detik sebelum kenderaan Bomba itu terpaksa mengundur dan merempuh van di belakangnya juga, kita boleh perhatikan dengan jelas tiada sesiapa di situ.

Maka jelas dakwaan Ahli Jawatankuasa Kuil Sri Maha Mariamman kononnya Mohamad Adib tidak dibelasah, tetapi dilanggar lori adalah tidak tepat dan mengelirukan.

Sila lihat sendiri rakaman video yang dimaksudkan di bawah ini.

Andai kata memang Adib yang dilihat di dalam video ini pun, jelas dia tidak dilanggar oleh lori Bomba. Apatah lagi pihak Bomba sudah mengesahkan bahawa individu di dalam video ini bukan Adib, tetapi anggota lain.

Jelas sekali penjelasan paling logik bagi kecederaan parah dialami oleh Adib yang terlantar di hospital sehingga ke hari ini, tidak lain dan tidak bukan adalah sebab kena pukul dan dibelasah oleh perusuh.


Bukti rakaman Adib tidak dilanggar lori Bomba ketika diserang perusuh
http://www.milosuam.net/2018/12/bukti-rakaman-adib-tidak-dilanggar-lori.html

05 December 2018
Pembelian kondo mewah oleh Felda/FGV...
Image may contain: 1 person, smiling
Minggu lepas, FGV memulakan tindakan undang-undang untuk mendapatkan kembali jumlah yang diselewengkan bekas CEO (Datuk Mohd Emir Mavani Abdullah) dan bekas pengerusinya (Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad).

Ini bersabit pembelian kondominium mewah di Troika, Jalan Ampang. Saya telah mendedahkan perkara ini, lengkap dengan salinan perjanjian jual beli, sejak 18 Mei 2016 lagi (lebih dua tahun lalu). Maklumat lengkap ada disiarkan di laman blog saya.

Semasa saya mengupas dan menyiasat penyelewengan seperti ini, banyak sahabat-sahabat dari sebelah PAS dan UMNO yang tidak berminat pun.

Kalau yang PAS, mereka mengambil sikap “bersangka baik” yang keterlaluan atas alasan mengamalkan “politik matang sejahtera” (PMS) sehingga tidak percaya dengan pendedahan-pendedahan sebegini. Alasannya, politik saya dan PKR terlalu menyerang sehingga menghuru-harakan.

Kalau yang UMNO, mereka menyifatkan semua ini fitnah. Mereka tutup mata dan akal walaupun fakta-faktanya jelas terpampang.

Akibatnya, penyelewengan wang rakyat dibiarkan berterusan demi kelangsungan politik. UMNO untuk kekal berkuasa, PAS pula yakin berkawan dengan UMNO akan memberinya kuasa. Alhamdulillah, kini setiap satu pembongkaran saya itu mula dibawa ke muka pengadilan.

Kita boleh berbeza pandangan politik dan bermain politik itu dibenarkan. Mengkritik dan menyerang lawan sehingga memaki hamun (seperti yang dibuat penyokong PAS dan UMNO kini) adalah pilihan masing-masing.

Tetapi bagi yang memikul tanggungjawab dan amanah awam seperti wakil rakyat dan pimpinan UMNO dan PAS, memilih untuk mendiamkan diri, atau memutar belitkan, atau mengalihkan perhatian rakyat dengan membawa isu-isu lain dengan tujuan menenggelamkan perkara penyelewengan seperti ini – sudah tentu ia boleh dikira melanggar amanah.

PAS dan UMNO boleh melaungkan perpaduan Melayu dan kepentingan Melayu.

Di mana mereka semasa saya bertungkus lumus cuba membela kepentingan orang kebanyakan Melayu apabila harta institusi Melayu seperti Felda dan FGV diselewengkan dulu?

Diam dulu, kini dan selamanya bab-bab rasuah dan penyelewengan. Matang dan sejahtera selamanya dengan tidak mempedulikan isu rasuah. - Rafizi Ramli


Tak pernah tak cute... 


SPM dah habaih, jom rempit....
https://www.facebook.com/kut.kobin.9/videos/187667268850804/?t=26
Baju skola sape la si mamat ni rembat keh keh
Related image
Bagus 1MDB disenaraikan dalam Sejarah Malaysia...

Jaminan diberikan Menteri Pelajaran Dr Maszlee Malik untuk menjadi skandal 1MDB yang melibatkan penyangakan wang negara berbilion ringgit satu langkah tepat dan bijak. Sewajarnya kalau tragedi yang akhirnya menyebabkan rakyat menumbangkan kerajaan kleptokrasi UBN berusia 61 tahun itu dijadikan sepadan ingatan.

Memang skandal 1MDB satu sejarah membawa petaka kepada negara. Skandal itu akan meratah mangsa depan negara dan menyebabkan negara boleh bankrup jika kerajaan UBN yang mendokong sang penyangak tidak digugurkan.

Mazslee memberi jaminan itu dalam jawabannya kepada seorang ahli parlimen yang membangkitkan peri pentingnya sejarah, di mana kalau generasi tidak memahami sejarah akhirnya rakyat akan terjebat dengan sejarah busuk yang pernah berlaku.

Tidak pasti penyusunan skandal 1MDB itu akan dirakamkan sebagai sejarah dalam subjek apa.  Apakah dalam subjek sejarah atau ketatanegaraan? 
Ada dua aspek dalam kes 1MDB itu, kerakusan nafsu manusia (pemimpin) yang tidak berhati perut, kedua kesan buruk kepada ekonomi negara. Negara hampir bankrup gara-gara skandal berkenaan.

Semoga Maszlee akan menyegerakan membawa hal ini kepada penal buku teks sekolah... semoga dalam ujian bulan dan peperiksaan akhir tahun di sekolah rendah dan menengah mulai tahun depan persoalan 1MDB akan dijadikan topik atau soalan untuk dijawab oleh murid-murid.

Saya cadangkan salah satu soalan berbunyi demikian: Apakah yang kamu tahu mengenai 1MDB dan siapakah sosok utama di sebalik skandal itu? Najib Razak atau Rosmah Mansor atau Jho Low? - MSO 
Yang masih blur,tengok ni utk mudah faham..
The Malay Muslims Who Despise Indians But OK With Fellow Malay Muslims Who Stole From Tabung Haji...

Wan Muhammad Azri Wan Deris, known as blogger “Papagomo”, has recently insulted ethnic Indians as “squatters” and urged for ethnic minorities to be stripped of voting rights. The notorious blogger, also the UMNO Youth Exco (Executive Council), was detained on Thursday (Nov 29) but released on Saturday (Dec 1) – before re-arrested again.

However, today (Dec 3), police confirmed the UMNO gangster has been released on police bail. Selangor police chief Commissioner Mazlan Mansor said – “He was released on police bail today, after our request for a remand extension was rejected.” How could a racist thug be released after posting a seditious video which spread racial hatred and incited public violence?

Subsequently, you have the infamous frog – Ibrahim Ali – threatening to mobilise the extreme Malay rights group Perkasa to take the law into its own hands and run amok all over the country. Mr. Ibrahim called Minister of Unity, Waytha Moorthy, the “menteri celaka (damned minister)”. He also called Mr. Waytha a “pig”, and condemned that there are too many Indian ministers.

Waytha Moorthy had come under heavy criticism over a video that showed him accusing the Malaysian government of committing genocide against ethnic Indians when he was in Europe. That video was recorded 10 years ago and Mr. Waytha, a former Hindu rights activist, has since apologised. Both Papagomo and Ibrahim have specifically targeted Waytha for obvious reason.

Malaysia is the only country in the world where ethnic Malay, despite being the majority race, making up 62% of the 30 million populations, constantly cries about their culture, religion and monarchies are under threat and close to extinction. For some weird reason, minorities such as ethnic Chinese (21%) and ethnic Indian (6.2%) are always blamed and used as punching bags.
Related image
Wan Muhammad Azri Wan Deris and Ibrahim Ali (pix,above with Najib) belong to a strange group of Malay Muslims who have a fetish of bullying the Chinese for being too hardworking and rich, while at the same time insulting the Indian for being too lazy and poor. It’s a classic example of the racial majority being racist, but accusing the minorities of being racist instead when they couldn’t get their toys.

The riots at the Seafield Sri Maha Mariamman Temple were started when 50-250 Malay gangsters trespass the house of worship and terrorise every single Indian or Tamil they could find. The Malays were the culprit, not the Indians. Yet, not only the minority ethnic Indians got the beatings but they also get the blames for something they didn’t start in the first place.

The proposal to ratify ICERD was started by the Mahathir Mohamad, a Muslim, when the prime minister himself promised the United Nations he would ratify all remaining rights-related conventions, including the International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD). It was Mahathir, who made the U-turn and chickened out.

Mr. Ibrahim claimed that incidents such as the riots at the Seafield Sri Maha Mariamman Temple and the government’s proposal to ratify ICERD were justifications to run amok. Amusingly, both gangster Papagomo and racist Ibrahim conveniently ignored the fact that it was the Malay thugs who started the riots at the Hindu temple. And it was Mahathir, who promised to ratify the ICERD.

Similarly, the UMNO Malay nationalist party and the PAS Islamist party are eager to milk both issues to rally for Malay Muslims’ support. Both UMNO President Zahid Hamidi and PAS President Hadi Awang are expected to play the emotion and sentiment of the Malay Muslims in the coming rally, screaming until foaming at the mouth that the Malay special privileges and Islam are under serious threat.
Image may contain: 5 people, people smiling, people standing

That’s fine and understandable. After all, Zahid is facing a record 45 charges related to money-laundering, criminal breach of trust (CBT) and bribes. Hadi, on the other hand, is still kicking himself for betting the wrong horse when he could be part of the government, had he remained loyal to the now-defunct Pakatan Rakyat coalition. The duo has no choice but to play religion, racial and royalty cards.

However, it’s absolutely astonishing that while certain Malay Muslims chose to subscribe and believe the extreme and racist rhetoric of Papagomo, Ibrahim Ali, Zahid Hamidi and Hadi Awang, they did not find it offensive and insulting that this same group of instigators has pretended everything is fine with “Tabung Haji” – the Malaysian Hajj pilgrims’ fund.

Days ago on Nov 30, the board of Tabung Haji has lodged two police reports against former office holders over the misuse of the pilgrim fund’s monies and for misrepresentation in a corporate deal. Tabung Haji said the reports involve former chairman Abdul Azeez Abdul Rahim, former chief executive officers (CEOs), Ismee Ismail and Johan Abdullah, as well as 4 senior management staff.

The four senior management employees were identified as chief operating officer (COO) Adi Azuan, chief financial officer (CFO) Rozaida Omar, legal adviser Hazlina Mohd Khalid and senior general manager of corporate services and real estate Rifina Md Ariff. Yes, all the scumbags who have misused and mismanaged the Hajj pilgrims’ money are Malay Muslims, not Chinese or Indians.

Apparently, the Yayasan Tabung Haji’s trustees – Abdul Azeez, Ismee, Johan, Adi and Rozaida – had allegedly siphoned funds totalling over RM22 million for activities with political inclinations, when the intention of the foundation (set up in 2016) is to undertake humanitarian aid and to contribute to the underprivileged, poor and the needy
Related image
The second police report against Ismee, Hazlinda and Rifina was related to misrepresentations and the withholding of material information involving Tabung Haji’s 2012 sale of a 95% stake in PT TH Indo Plantations held by its subsidiaries, TH Indopalms Sdn Bhd and TH Indo Industries Sdn Bhd. The 95% stake was sold to PT Borneo Pacific for US$910 million in 2012.

But that was just the tip of the iceberg. According to Singapore “The Sunday Times”, the hard-earned savings fund for Muslims to perform the mandatory hajj pilgrimage should have RM64 billion in assets, but has been found to be short of RM4 billion in deposits in 2016. The Tabung Haji management had also “faked last year’s accounts to justify its dividend payout” of up to 6.25% just before the May 9 elections.

Interestingly, the pilgrim’s fund was used to bailout 1MDB last year when it was revealed that Tabung Haji, under the same leadership of Abdul Azeez Abdul Rahim, had agreed to buy one piece of land in TRX (Tun Razak Exchange) to develop a 40-storey serviced apartment block. The 70 acres Tun Razak Exchange land was bought by 1MDB at the price of RM194.1 million.

That was about RM2.77 million for one acre of land. But for the 40-storey serviced apartment block, Tabung Haji was forced to pay RM188.5 million for only one and a half acres (when the price should be only RM4.15 million, excluding the building). Essentially, 1MDB made a cool profit of 4,442 percent from the sucker Tabung Haji. Yet, then-CEO Johan Abdullah had the cheek to claim that the pilgrim’s fund bought the TRX land at a discount.

Yes, billions of Ringgit of ordinary Malay Muslims’ hard-earned money meant to perform the mandatory hajj pilgrimage had been stolen – by fellow Malay Muslims. Why aren’t “Malay and Islam champions” like Papagomo, Ibrahim Ali, UMNO and PAS angry that fellow Malays have been cheated, scammed, raped and insulted? Should not they protest against the theft of Tabung Haji instead? - FT
Image may contain: 1 person, meme and text
Nazri sitting out the December 8.2018  rally to support the anti-iCerd ratification...

Barisan Nasional secretary-general Datuk Seri Nazri Aziz is sitting out the anti-ICERD rally as he is satisfied with the government’s decision to not ratify the anti-racial discrimination convention.

“I won’t attend. I’m very focused on what I want from the government – that is, for them to retract the decision to ratify it, and they’ve done that. I’m satisfied.

“If we can’t believe the Prime Minister then who can we believe?” he told reporters at the Parliament lobby here on Tuesday (Dec 4).

Saying that the ICERD is “no longer an issue”, Umno’s Padang Rengas MP stressed that it was his personal choice to sit out the rally, which would be attended by PAS and Umno members.
Dah terlajak laju, mulut lebih laju dari otak, tak boleh nak brek dah. Rupanya himpunan nak buat duit...

“I think I clearly said that what I wanted from the government, I have received – that is, for them to not ratify the ICERD.

“I’m very conscious with what I want and I’m very happy with the decision. Personally, I don’t think there’s a need for me to be present,” he reiterated.

The former Tourism and Culture Minister also said that he was very happy that the government had given the rally the go-ahead.

“This is in line with their ‘New Malaysia’,” he added. - f/bk

Image may contain: 1 person, text
Story kat SINI dan SINI  
Image may contain: ocean, sky, outdoor, water and nature
Equanimity akhirnya terjual. Maklumat jualan later...
Image may contain: 2 people, text

No automatic alt text available.

Image may contain: 1 person, smiling

Image may contain: 2 people, people smiling, text
cheers. 
tumpang sekole...?: Pembelian kondo mewah oleh Felda/FGV...
http://alditta.blogspot.com/2018/12/pembelian-kondo-mewah-oleh-feldafgv.html


Tiada ulasan: