Sabtu, 29 Disember 2018

Hati seseorang. 8926.


Kenapa lelaki tua Cina ni nak sangat masuk Masjid Sri Petaling?
 


توليسله اڤ يڠ كاو ليهت، چاتتله اڤ يڠ كاو فيكيركن، بيار مريك ايت تاهو بهاوا ملايو ايت بوكن سمواڽ بوليه دڤربودوهكن. كيت اومت ملايو بڠسا يڠ بردولت، اڬام اسلام منجاديكن كيت هيدوڤ برمرواه، برجواڠله ممباڠونكن بڠسا، منڬقكن اڬام دان ممڤرتاهنكن نڬارا. ايڠتله ڤسانكو اين، بيار ڤوتيه تولڠ، جاڠن ڤوتيه مات
SEORANG lelaki Cina yang merupakan seorang peniaga kaya raya di Kuala Lumpur telah berjumpa Umar Sudanis yang sememangnya berasal dari Sudan dan telah menetap di Malaysia serta berkahwin dengan gadis tempatan yang juga bekerja di Petronas. Lelaki Cina memberitahu Umar yang dia telah belasan tahun tinggal dan menetap di kawasan Seri Petaling dan belasan tahun juga mendengar suara Azan yang di laungkan dari Masjid Jamek Seri Petaling atau Markas Dakwah yang berada di atas bukit itu.

Kata lelaki Cina itu lagi, beliau juga belasan tahun melihat orang-orang Islam yang berjanggut dan berjubah dengan muka yang amat jernih keluar masuk saban hari ke Masjid Seri Petaling. Luah lelaki Cina kepada Umar, hatinya terasa begitu tenang, aman dan damai setiap kali mendengar Azan yang berkumandang dari Masjid di atas bukit itu. Beliau begitu berkeinginan untuk melihat sendiri akan suasana di dalam Masjid kerana katanya kalau suara itu sudah boleh menenangkan hatinya maka sudah pasti suasana di dalamnya juga lebih lagi tenang. Maka Umar dengan di bantu oleh beberapa orang sahabat dan Ustaz-ustaz, lelaki Cina itu telah di bawa ke Masjid Seri Petaling untuk melihat suasana amalan di dalam masjid dan suasana Madrasah.

Allahu…kata Umar Sudanis…”Hati lelaki Cina itu begitu terharu dan tenang bila melangkah masuk ke masjid dan duduk di atas kerusi melihat umat Islam mengerjakan Solat dan beliau juga begitu tersentuh bila melihat anak anak kecil dan remaja yang sedang belajar agama di Madrasah di Masjid Seri Petaling.
Sumber : Mohd Noor Basiron
Kenapa lelaki tua Cina ni nak sangat masuk Masjid Sri Petaling? - Kriss Merah


Akun Twitter Lenyap, Syaikh Al-Arifi Ditangkap?
Sabtu, 29 Desember 2018 09:14 

Foto: Syaikh Al-Arifi
KIBLAT.NET, Riyadh – Akun Twitter ulama tersohor Saudi, Syaikh Muhamad Al-Arifi, menghilang tiba-tiba pada Jumat (28/12). Hal itu menimbulkan tanda tanya, apakah ulama yang memiliki 21 juta lebih pengikut di Twitter itu ditangkap oleh rezim. Mengingat, ia sudah beberapa kali mendapat peringatan soal ceramahnya yang dianggap menyinggung pemerintah hingga puncaknya bulan lalu dilarang ceramah.
Akun pemantau penangkapan aktivis dan ulama di Saudi, Muktaqaly Rakyi, mengatakan bahwa sampai saat ini belum diketahui sebab akun yang diikuti jutaan pengguna Twitter itu dihapus.
Tidak diketahui apakah Syaikh Al-Arifi ditangkap, meskipun dia diam pada semua kasus sensitif di Arab Saudi. Namun dugaan ia ditangkap menguat setelah beberapa hari lalu anak tertuanya Abdurrahman Al-Arifi ditangkap. Setelah kabar penangkapan, akun Abdurrahman juga hilang. Muktaqaly Rakyi mengatakan, Abdurrahman ditangkap atas tuduhan terorisme karena mendukung Ikhwanul Muslimin (IM).
Rezim Saudi mempersempit gerak Syaikh Al-Arifi dalam beberapa tahun terakhir karena khutbah-khutbahnya yang dianggap mengancam rezim. Ia dicekal ke luar negeri sejak setahun terakhir. Bulan lalu, Menteri Urusan Islam Saudi Abdul Latif Alu Syaikh mengeluarkan surat larangan khutbah bagi Al-Arifi.
Syaikh Arifi merupakan ulama dan dai tersohor baik di dalam maupun di luar Arab Saudi. Dia aktif menggunakan media sosial untuk berdakwah, khususnya Twitter. Pengikut akunya pun mencapai 20 juta lebih.
Otoritas Saudi pernah menahan Arifi selama 2013 dan 2014, dalam waktu terbatas, tanpa keterangan resmi dari pemerintah. Ia dituduh mendukung gerakan IM yang dianggap gerakan teroris oleh kerajaan.
Sumber: alkhaleejonline.net
Redaktur: Sulhi El-Izzi
Akun Twitter Lenyap, Syaikh Al-Arifi Ditangkap?BERITA TERKAIT

Masjid Al-Salam - Al Barsha, Dubai, UAE

Editor pada Ahmad Sanusi Husain.Com - Sejam yang lalu
Masjid Al-Salam - Al Barsha, Dubai, UAE It features a unique fusion architecture incorporating Emirati, Andalusian and Ottoman styles. Opened: 2014.

Zikir selepas solat Subuh

Editor pada Ahmad Sanusi Husain.Com - Sejam yang lalu
ZIKIR YANG DIBACA SELEPAS SOLAT SUBUH Daripada Abu Dzar radhiallahu 'anhu bahawa Rasulullah ﷺ bersabda: مَنْ قَالَ فِي دُبُرِ صَلَاةِ الْفَجْرِ وَهُوَ ثَانٍ رِجْلَيْهِ قَبْلَ أَنْ يَتَكَلَّمَ "Barangsiapa yang setelah solat Subuh dan dalam keadaan masih melipatkan kedua kakinya (duduk tasyahud akhir) sebelum berbicara, dia mengucapkan; لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِي وَيُمِيتُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (Tiada tuhan melainkan Allah, tiada sekutu bagi-Nya, milik-Nya seluruh kerajaan dan bagi-Nya seluruh pujian, Di... lagi »

Kenapa lelaki tua Cina ni nak sangat masuk Masjid Sri Petaling?

Kriss Merah pada Kriss Merah - Sejam yang lalu
SEORANG lelaki tua Cina yang merupakan seorang peniaga kaya raya di Kuala Lumpur telah berjumpa Umar Sudanis yang sememangnya berasal dari Sudan dan telah menetap di Malaysia serta berkahwin dengan gadis tempatan yang juga bekerja di Petronas. Lelaki tua Cina memberitahu Umar yang dia telah belasan tahun tinggal dan menetap di kawasan Seri Petaling dan belasan tahun juga mendengar suara Azan yang di laungkan dari Masjid Jamek Seri Petaling atau Markas Dakwah yang berada di atas bukit itu. Kata lelaki tua Cina itu lagi, beliau juga belasan tahun melihat orang-orang Islam yang berjang... lagi »


Sedapnya mulut perlekeh kematian orang


Abdullah Jones
"Firaun, Haman dan Ubai bin Khalaf. Ini tiga orang boleh kita kutuk kematian dia sebab memang confirm geng ni masuk neraka. 

"Yang lain kita jangan memandai nak jadi pak guard syurga. Sibuk nak humban orang ikut suka hati ke neraka," kata ustaz dari atas masjid. 

Kebetulan kami sedang minum kopi setelah penat main bola di padang. Kebetulan juga masjid terletak betul-betul di sebelah kedai kopi tempat kami minum itu. 

Berlaga bumbung dek dekatnya kedai kopi dan masjid. Maka mahu tidak mahu kami dengar jugalah kuliah Maghrib itu.

Ustaz berkenaan kemudian menceritakan satu persatu tabiat jahat ketiga-tiga manusia yang semua orang tahu adalah pembawa kemurkaan itu. 

Dan benarlah kata ustaz berkenaan, yang selain tiga ekor itu, kita tidak ada hak untuk menjadi pemegang kunci syurga untuk menentukan siapa yang patut masuk ke dalamnya.

Kami dengar dengan tekun sambil menghirup kopi o ais tanpa gula kegemaran kami itu.

Sebagai tambahan, boleh juga kita masukkan nama Abu Jahal dan Abu Lahab ke dalam senarai mereka yang dilaknat tuhan.

Kematian dalam apa keadaan pun adalah pembawa hiba. Manusia yang paling baik sekalipun apabila meninggal dunia akan ditangisi dan mereka yang kita sangka jahat pula apabila meninggal dunia tentu paling tidak diratapi orang yang menyayangi mereka.

Ulang kesilapan orang

Kita yang tidak tahu hujung pangkal dan melihat kematian mereka yang kita anggap jahat itu tidak ada langsung hak untuk menjatuhkan hukuman ke atas mayat mereka.

Dibaham tsunami semasa sedang bernyanyikah, atau sedang asyik berbuat apa yang dikenali sebagai maksiatkah, mereka itu bukan satu helah yang melepaskan kita untuk bebas menuding jari kononnya mereka mati maksiat.

Bahkan jika benarlah mereka itu mati sedang dalam derhaka, maka kita seharusnya sangat-sangat bersedih kerana kita telah gagal sebagai seorang manusia yang baik untuk pergi kepada mereka dan memberi berita gembira perihal agungnya cinta tuhan dan murahnya maaf Yang Maha Berkuasa itu.

Kita memang handal dalam bab menilik keislaman orang lain. Dengan senang hati kita menjaja cerita bagaimana kononya Mustafa Kamal Atartuk di Turki sana tidak diterima bumi oleh kerana jahatnya dia.

Cerita sebenarnya kita tidak tahu tetapi kerana sedapnya memperlekehkan amalan orang, kita ulang dan ulang kesilapan orang sedangkan amalan kita tidak bertambah.

Mendengar ceramah agama pun kerana kebetulan minum di kedai kopi di sebelah masjid. Eh! Terkata ke diri sendiri pulak dah.

Nak mati esok lusa pun masih sibuk dengan kubur orang lain.

Perbuatan tolol

Bercakap fasal mati dan tidak sensitif membuka mulut sesuka hati, apabila kami katakan bahawa menteri perpaduan harus meletak jawatan setelah kematian pegawai bomba tempoh hari adalah kerana kenyataan yang beliau keluarkan sejurus anggota berkenaan dimasukan ke hospital akibat cedera parah dipukul.

Beliau sepatutnya menenangkan keadaan dengan mengeluarkan kenyataan yang menyatukan dan bukannya sibuk meletakkan kesalahan.

Hanya kerana itu maka kami merasakan beliau sepatutnya bertanggungjawab dan bukan kerana arwah Adib adalah Melayu dan menteri perpaduan adalah berbangsa India.

Kami tidak pernah peduli akan apa bangsa siapapun dan siapapun yang melakukan kesalahan wajib bertanggungjawab. Apa lagi apabila kesilapan mereka itu membawa kepada kematian.

Bersorak gembira dan memperlekeh kematian siapapun adalah perbuatan tolol yang mungkin boleh dimaafkan sekiranya si pelaku meminta ampun.

Namun kita lihat hingga hari ini tidak ada sebarang kenyataan meminta maaf dari mereka yang memperlekehkan kematian mereka yang dilanda bencana tsunami di negara jiran itu.

Dalam hal kematian pegawai bomba berkenaan pula, sekurang-kurangnya pihak kuil yang menuduh kononya arwah Adib dilanggar jentera bomba ada membuat kenyataan meminta maaf atas kesilapan mereka itu.

Sebagai selingan, juga fasal kematian, ingin kami nyatakan di sini bahawa meminta tuhan segerakan kematian sesiapa pun adalah perbuatan yang langsung tidak bermoral. 

Dan meminta kematian untuk diri sendiri pula adalah satu perbuatan putus asa atas rahmat tuhan pemberi segala.

Kepada sahabat yang Islam, berputus asa atas rahmat tuhan adalah dosa yang tidak terampunkan. Hindarkan diri dari putus harap dan yakinlah dengan kekuasaan tuhan lalu bersegeralah dalam menuju kebaikan.

Itu saja dari kekanda minggu ini. Diharapkan adinda dapat tidur lena. -malaysisakini

KERENGGA: Sedapnya mulut perlekeh kematian orang


Daftar Isi Al-Quran dan Terjemahan - Silakan Klik untuk membacanya:
 1. Surat Al Fatihah (Pembukaan)
 2. Surat Al Baqarah (Sapi Betina)
 3. Surat Ali 'Imran (Keluarga 'Imran)
 4. Surat An Nisa' (Wanita)
 5. Surat Al Ma'idah (Hidangan)
 6. Surat Al An'am (Binatang Ternak)
 7. Surat Al A'raf  (Tempat Tertinggi)
 8. Surat Al Anfal (Rampasan Perang)
 9. Surat At Taubah (Pengampunan)
 10. Surat Yunus (Nabi Yunus A.S.)
 11. Surat Hud (Nabi Huud A.S.)
 12. Surat Yusuf (Nabi Yusuf A.S.)
 13. Surat Ar Ra'd (Guruh)
 14. Surat Ibrahim (Nabi Ibrahim A.S.)
 15. Surat Al Hijr (Daerah Pegunungan)
 16. Surat An Nahl (Lebah)
 17. Surat Al Israa' (Memperjalankan Di Malam Hari)
 18. Surat Al Kahfi (Gua)
 19. Surat Maryam (Maryam)
 20. Surat Thaha (Thaahaa)
 21. Surat Al Anbiya' (Kisah Para Nabi)
 22. Surat Al Hajj (Ibadah Haji)
 23. Surat Al Mu'minun (Orang Mukmin)
 24. Surat An Nur (Cahaya)
 25. Surat Al Furqaan (Pembeda)
 26. Surat Asy Syu'ara' (Penyair)
 27. Surat An Naml (Semut)
 28. Surat Al Qashash (Cerita)
 29. Surat Al 'Ankabuut (Laba-Laba)
 30. Surat Ar Ruum (Bangsa Rumawi)
 31. Surat Luqman (Luqman)
 32. Surat As Sajdah ((Sujud)
 33. Surat Al Ahzab (Golongan Yang Bersekutu)
 34. Surat Saba' (Kaum Saba')
 35. Surat Fathir (Pencipta)
 36. Surat Yaasiin
 37. Surat Ash Shaffat (Yang Bershaf-Shaf)
 38. Surat Shaad
 39. Surat Az Zumar (Rombongan-Rombongan)
 40. Surat Al Mu'min (Orang Yang Beriman)
 41. Surat Fushshilat (Yang Dijelaskan)
 42. Surat Asy Syuura (Musyawarah)
 43. Surat Az Zukhruf (Perhiasan)
 44. Surat Ad Dukhaan (Kabut)
 45. Surat Al Jaatsiyah (Yang Berlutut)
 46. Surat Al Ahqaaf (Bukit Pasir)
 47. Surat Muhammad (Nabi Muhammad SAW)
 48. Surat Al Fath (Kemenangan)
 49. Surat Al Hujuraat (Kamar-Kamar)
 50. Surat Qaaf
 51. Surat Adz Dzaariyaat (Angin Yang Menerbangkan)
 52. Surat Ath Thuur (Bukit)
 53. Surat An Najm (Bintang)
 54. Surat Al Qamar (Bulan)
 55. Surat Ar Rahmaan (Yang Maha Pemurah)
 56. Surat Al Waaqi'ah (Hari Kiamat)
 57. Surat Al Hadid (Besi)
 58. Surat Al Mujadilah (Wanita Yang Mengajukan Gugatan)
 59. Surat Al Hasyr (Pengusiran)
 60. Surat Al Mumtahanah (Wanita Yang Diuji)
 61. Surat Ash Shaff (Barisan)
 62. Surat Al Jumu'ah (Hari Jum'at)
 63. Surat Al-Munafiqun (Orang-Orang Munafik)
 64. Surat At Taghabun (Hari Ditampakkan Kesalahan-Kesalahan)
 65. Surat Ath Thalaaq (Talak)
 66. Surat At Tahrim (Mengharamkan)
 67. Surat Al Mulk (Kerajaan)
 68. Surat Al Qalam (Pena)
 69. Surat Al Haqqah (Kiamat)
 70. Surat Al Ma'arij (Tempat-Tempat Naik)
 71. Surat Nuh (Nabi Nuh A.S)
 72. Surat Al Jin (Jin)
 73. Surat Al Muzzammil (Orang Yang Berselimut)
 74. Surat Al Muddatstsir (Orang Yang Berselimut)
 75. Surat Al Qiyamah (Hari Kiamat)
 76. Surat Al Insaan (Manusia)
 77. Surat Al Mursalat (Malaikat-Malaikat Yang Diutus)
 78. Surat An Naba´ (Berita Besar)
 79. Surat An Naazi´ (Malaikat-Malaikat Yang Mencabut)
 80. Surat 'Abasa (Bermuka Masam)
 81. Surat At Takwir (Menggulung)
 82. Surat Al Infithar (Terbelah)
 83. Surat Al Muthaffifiin (Orang-Orang Yang Curang)
 84. Surat Al Insyiqaaq (Terbelah)
 85. Surat Al Buruuj (Gugusan Bintang)
 86. Surat Ath Thaariq (Yang Datang Di Malam Hari)
 87. Surat Al A´Laa (Yang Paling Tinggi)
 88. Surat Al Ghaasyiyah (Hari Kiamat)
 89. Surat Al Fajr (Fajar)
 90. Surat Al Balad (Negeri)
 91. Surat Asy Syams (Matahari)
 92. Surat Al Lail (Malam)
 93. Surat Adh Dhuhaa (Waktu Dhuha)
 94. Surat Alam Nasyrah /Al Insyirah (Bukankah Kami Telah Melapangkan)
 95. Surat At Tiin (Buah Tin)
 96. Surat Al 'Alaq (Segumpal Darah)
 97. Surat Al Qadr (Kemuliaan)
 98. Surat Al Bayyinah (Bukti Yang Nyata)
 99. Surat Al Zalzalah (Goncangan)
 100. Surat Al 'Adiyat (Kuda Perang Yang Berlari Kencang)
 101. Surat Al Qari'ah (Hari Kiamat)
 102. Surat At Takatsur (Bermegah-Megahan)
 103. Surat Al 'Ashr (Masa)
 104. Surat Al Humazah (Pengumpat)
 105. Surat Al Fiil (Gajah)
 106. Surat Quraisy (Suku Quraisy)
 107. Surat Al Ma'un (Barang-Barang Yang Berguna)
 108. Surat Al Kautsar (Nikmat Yang Banyak)
 109. Surat Al Kafirun (Orang-Orang Kafir)
 110. Surat An Nashr (Pertolongan)
 111. Surat Al Lahab (Gejolak Api)
 112. Surat Al Ikhlas (Memurnikan Keesaan Allah)
 113. Surat Al Falaq (Waktu Subuh)
 114. Surat An Naas (Manusia)

.

Tiada ulasan: