Jumaat, 28 Februari 2020

Kicau Politik setelah wujud kerajaan sementara. 9802


Aku PAS ...
Bini aku UMNO ...
Bila malam jumaat kita BERSATU ...
Tunaikan AMANAH
Mmmmm DAP nya ...
Lepas 9 bulan dapat WARISAN ...
Nikah 2 pula kena ada KEADILAN ...
Mau nikah 3 perlu ada PAKATAN ...
4 masih ada HARAPAN ...
Kalau takut terus kekal BEBAS ...

Semoga bermanfaat ...
🙏😍🤭😄😄
Seloka wsp... 

28 February 2020
PM interim bikin kalut dah nyanyok kot... 
1. Sebagai Perdana Menteri interim, Tun tidak layak sama sekali untuk menentukan bagaimana PM ke-8 dipilih dari kalangan mereka yang punya sokongan.

2. Perdana Menteri interim hanya bertindak sebagai pelaksana sahaja dengan kuasa yang terhad di bawah perkenan DYMM YDP Agong.

3. Adakah kerana gagalnya pelan Kerajaan Perpaduan (UG) yang dibentang oleh Tun di Istana pagi tadi, lantas Tun bergegas menyertai semula Bersatu dan cuba pula laksana 'pelan 2 Mac' di Parlimen?

4. Persidangan Majlis Raja² yang pada mulanya dimaklumkan bersidang esok selepas solat Jumaat, telah pun diawalkan ke sebelah pagi.

5. Adakah kerana Tun menghidu sesuatu bakal berlaku di istana pada sebelah petang, maka Tun terus sailang dengan meminta supaya keputusan PM ditentukan di Parlimen?
6. Perkara paling lucu ialah Tun telah mempromosi Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk dipilih menjadi PM8 melalui Parlimen pada 2 Mac nanti. Ini bukan rancangan realiti wahai Tun, ini soal tanahair tercinta yang sedang dalam kehancuran dek pengkhianatan.

7. Menjadi persoalan, di manakah janji² manis Tun yang berpuluh kali menyebut peralihan kuasa hanya akan berlaku dari Tun kepada Anwar Ibrahim? Adakah Tun mudah lupa?

8. Cukup-cukuplah Tun. Kalau pun benar Tun memang tidak pernah terniat untuk bersetuju jadikan Anwar Ibrahim PM ke-8, janganlah hingga tergamak sailang kuasa YDP Agong.

9. Berilah ruang kepada Majlis Raja-Raja bersidang terlebih dahulu, dan biarlah YDP Agong yang selesaikan kemelut ini.

10. Atau adakah sesuatu yang Tun risaukan akan berlaku pada petang Jumaat ini, hinggakan Tun dilihat cuba membeli masa sehingga Isnin

Edy Noor Reduan
Image may contain: 1 person, possible text that says 'PM INTERIM LANGGAR INSTITUSI DIRAJA? DEDAH PERBUALAN BERSAMA YDPA SEBELUM ISTANA NEGARA KELUARKAN KENYATAAN'
Tak gentleman macam iblis...
Dr.M cuba bermain politik dan membuat provokasi sampai ke akhir. Sekejap tadi dia kata ada tiga kemungkinan ke arah penyelesaian kemelut dan krisis yang berlaku kini. Salah satu ialah terpaksa dibawa ke parlimen.

Katanya, perkara itu sudah dibincangkan dengan Yang diPertuan Agong. Kenyataan itu boleh dipersoalkan dan dianggap cuba mendahului Yang diPertuan Agong. Sepatutnya Agong yang menjelaskan apa-apa butiran rasmi hasil pertemuan itu bukan perdana menteri interim.

Di sini kita nampak dia terus buat psywar bagi mencapai matlamatnya. Tadi juga dia kata yang Bersatu boleh cadangkan Udin anak Yassin sebagai perdana menteri. Kalau betul apa yang dikata itu bermakna dia sudah tidak nak jadi PM, ataupun dia pusing kepada Udin anak Yassin kerana dia tak cukup nombor. Dua dah kalah dalam pengundian semalam.

Dia pergi ke jamban mulanya nak berak, kemudian keluar kerana tak ada air. Akhirnya dia kemut punggung kerana simpan tahi. Barang kali begitulah.
Image may contain: outdoor, text that says 'Berita Harian Online 5 min Dewan Rakyat akan bersidang pada 2 Mac ini untuk tentukan bakal Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. #BHNasional MAL MALAYSIA'
Apabila projek rampasan kuasa yang dikoordinatorkan oleh Azmin Ali gagal, dia koner cara lain. Dia bawa keluar PBBM daripada kerajaan PH menyebabkan kerajaan hilang kuasa dan tumbang.

Selepas itu dia mengharap penubuhan kerajaan baru dengan menanti pengundian di Istana Negara. Dia dan kumpulannya juga tidak cukup nombor, maka dia ubah ke cara lain pula.

Kaedah atau taktik terbaru yang hendak digunakan, bawa ke parlimen, 2 Mach ni biar parlimen menentukan. Dia kata Udin anak Yassin akan dicalonkan. Sekiranya Udin menang dia akan sailang Udin anak Yassin.

Sebaliknya sekiranya di parlimen itu dia tetap juga gagal, maka dia mahukan parlimen dibubarkan. Biar sama saja.

Lihat dan nilai betapa licit alias jahatnya dia. Kalau dia beritahu awal-awal dia akan melakukan khianat secara nyata dan bukan berselindung seperti Iblis mudah untuk kita hadapinya. Penipuan iblis dan syaitan sangat bahaya. Tetapi syaitan lebih gentleman sebab dia berjanji dengan Tuhan akan mengkhianati bani Adam sampai ke hari kiamat bukannya bersembunyi. - mso
Tindakan PM INTERIM mendahului pengumuman YDPA akan menjadi penilaian penting Raja² Melayu dalam mesyuarat khas nanti. Tunggulah mesyuarat Majlis Raja2, pasai apa kalut sangat...

Esok ada majlis mesyuarat Raja Raja di Kuala Lumpur.. aku berdoa dan mengharapkan, Majlis Raja Raja mendapatkan nasihat dari Kebijaksanaan Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah dalam memberikan pandangan dan Penyelesaian Politik sebagaimana yang baginda lakukan di Negeri Perak..

Baginda Sultan Perak adalah rujukan yang tepat bagi Majlis Raja Raja memandangkan Baginda boleh dikatakan seorang Ulama' atau mereka yang Faqih dalam Bidang Undang2 dan Politik.. kalau kita dengar setiap titah ucapan baginda berkenaan Politik semasa.. Sultan Nazrin sebenarnya lebih dekat dan faham tentang Politik dan Rakyat.

Apakah Mesyuarat Majlis Raja Raja esok satu permintaan khas YDP Agong bagi menyelesaikan konflik Politik hari ini.. Melihatkan peristiwa dan reaksi Tun Mahathir hari ini..sehingga 2-3 kali pergi ke Istana.. Jelas ada kebuntuan dari Istana.. mungkin dari sikap Tun sendiri yang tidak dapat menerima hakikat bahawa Tun sepatutnya berundur...

Malah kenyataan Tun Mahathir hari ini mendahului titah dan kenyataan dari Istana.. bagi aku ianya sebagai tindakan terdesak seorang perdana menteri sementara.. Boleh jadi sikap Mahathir yang tak menghormati Istana itu, menyebabkan ada keperluan Mesyuarat esok membuat keputusan..
Image may contain: text
Tidak ada keperluan memilih Perdana Menteri melalui dewan Rakyat.. Sebab hak melantik Pedana Menteri itu ditafsirkan dalam perlembagaan "seseorang yang pada hemat Baginda YDP Agong/ Sultan.. jelas mendapat kepercayaan majoriti ahli dan Rakyat.." apakah Tun nak menafikan usaha Istana dan YDP agong semalam..

Kalau lah dengan mengadakan sidang khas memilih Perdana Menteri dibenarkan.. apakah esok lusa, mereka yg dapat kepercayaan majoriti hanya perlu mengadakan sidang Khas tanpa merujuk kepada Istana.. ? kalau ini berlaku ia adalah duluan Undang2 yang tidak baik bagi sistem Raja berpelembagaan.. kaedah yang tepat penyelesaian yang dilakukan Sultan Nazrin di Perak.. walapun PH kerajaan minoriti..

Sudah masanya Tun Mahathir berundur untuk memberi laluan kepada kepimpinan yang baru.. kerosakan yang berlaku hari ini adalah dari apa yang Tun sendiri izinkan ianya berlaku. - Ipohmali The King Apparently Did Not Comply
Image result for Warisan dan GPS
Parti Warisan dan GPS wajar sokong kerajaan PH...

Setakat ini, Tun M masih PM sementara sehingga YDA memutuskan siapa PM ke 8. Kita tahu, PH yang mencalonkan Anwar sebagai PM telah mengatasi calon lain yang dipilih oleh semua MP.

Ini satu kelebihan buat Anwar Ibrahim untuk diangkat menjadi PM. Tun M pula lebih awal meletakkan jawatan PM dan perletakannya diterima oleh YDA. Beliau cuma diminta oleh YDA untuk menjadi PM sementara sehingga YDA membuat keputusan.

Parti GPS di Sarawak menyatakan bahawa 18 MP dari parti berkenaan akan menyokong mana-mana pilihan dari YDA. Sekarang ini, kita tidak tahu keputusan YDA, maka pendirian GPS itu masih tergantung.
Dr.M sedia beri sokongan kepada Muhyiddin sebagai PM...

Saya melihat hari ini, YDA cuma ada dua pilihan sahaja. Pertama, Tuanku bersetuju untuk melantik Anwar Ibrahim (PH) bagi menjadi PM, bukan sahaja Anwar Ibrahim mendapat pilihan tertinggi, tetapi lebih baik kerajaan PH yakni kerajaan yang dipilih oleh rakyat pada PRU14 yang lalu dikembalikan semula kepada rakyat. Rakyat tentu tidak mahu kerajaan selepas ini adalah kerajaan "pintu belakang". Pelabur mana yang boleh percaya kepada "kerajaan kudeta"?

Pilihan kedua, Tuanku akan bersetuju dengan idea Tun M iaitu beliau terus menjadi PM tanpa terikat dengan mana2 parti. Jika ini berlaku, saya tidak boleh bayangkan Tun M memiliki "senjata" yang lebih ampuh. Saya tidak boleh bayangkan bagaimana seseorang ahli politik yang menang di dalam pilihanraya, tetapi menjadi PM yang kemudiannya mentadbir tanpa mahu ada kaitan dengan politik? Bukankah PM itu sendiri orang politik dan naik pun kerana politik? Lebih banyak mudharatnya memilih kaedah ini bagi menentukan jawatan PM. Rakyat tidak boleh dipaksa untuk menerima ksedah yang langsung membelakangkan hak mereka.
Bersatu sokong Muhyiddin sebagai PM 100% ...

Ada yang berpendapat YDA akan bertindak membubarkan Parlimen. Saya tidak percaya ini berlaku walaupun Umno dan Pas memilih kaedah ini setelah mereka sedar mereka tidak boleh mengatasi Anwar di dalam mendapatkan sokongan. Di dalam keadaan kewangan dan ekonomi negara sekarang, tambahan pula kita cuma ada separuh sahaja lagi untuk menghabiskan penggal PRU, membubarkan parlimen adalah langkah yang mungkin tiada dalam pemikiran YDA.

GPS Sarawak dan Warisan di Sabah, dua negeri yang sering disebut oleh Anwar Ibrahim sebagai negeri yang berpotensi untuk dimajukan lagi. Alangkah bertuahnya rakyat di negeri tersebut sekiranya kerajaan negeri sekarang memberikan kepercayaan kepada Anwar Ibrahim, bekas Menteri Kewangan Terbaik Asia itu untuk menjadi pemimpin di negara ini. Anwar adalah satu2nya pemimpin yang paling lantang menyuarakan hak negeri Sabah dan Sarawak.

InsyaAllah, hari ini YDA akan membuat pilihan terbaik setelah memohon pertunjuk melalui solat "Istikhorah" nya. Apa pun, rakyat perlu diutamakan bukannya kehendak pemimpin yang tidak boleh menunggu mandat PRU. - Wfauzdin Ns
Dr.M derhaka kepada YDPAgong... RM 8OO juta terpaksa duit rakyat dihabiskan jika SNAP election diadakan demi memuaskan hati AZMIN pengkhianat negara!...
Image result for Mahathir, a crisis of his own making...
Mahathir, a crisis of his own making...

What a mess we are in – no prime minister, a deeply divided parliament, a highly polarized populace and an economy on the edge of recession. How did we go from dancing in the streets in joyous celebration over the rebirth of our democracy to facing the possibility of a new kind of dictatorship? In a word: Mahathir. This was a crisis entirely of his making.

He could have built a strong, stable and workable coalition after GE14. He had the numbers on his side; he had unparalleled goodwill and support; he had the most multiracial coalition that was ever elected to office.

There was general consensus and popular support too for the kind of policies that should be pursued (the reformasi agenda). It was a solid foundation to build that Malaysia Baru we all so desperately wanted and voted for. But Mahathir being Mahathir, he played his games and wove his web of political intrigue.

To the chagrin of his partners, he stacked the cabinet with members of his own party. He brought Azmin into the cabinet over the objections of Anwar, empowered him and turned him loose to harass and harangue Anwar. He cast doubts about the succession plan and acquiesced to the campaign – including Hadi’s recent confidence motion – for him to complete his full term.

He unashamedly courted the very UMNO politicians that so many despised in a bid to outflank PKR and DAP. And when that failed, he played the race card against his own coalition partners, sponsoring the Malay Dignity Congress, endorsing all the asinine talk that the Malays had lost power, that Malay disunity had allowed the DAP to become powerful.

Why would a prime minister with a comfortable majority in parliament, with a multiracial, multiparty coalition behind him see the need to play such invidious games unless he had other ambitions?

As a direct consequence of these constant political intrigues, the Pakatan Harapan coalition became gradually unstable. PKR, DAP and Amanah, worried about what he was up to, became increasingly uncomfortable with his leadership though right to the end, they were extremely wary of openly challenging him in order to preserve the coalition.

Even when things reached a climax at last Friday’s PH council meeting, his coalition partners bowed to his will and allowed him to set his own departure date, but even that was apparently not enough to stop the intrigues.
Image result for a Malay unity government
It looked like we were heading towards a Malay unity government last weekend. The sudden gathering of PPBM, UMNO, PAS, Warisan and GPS leaders in Kuala Lumpur was not just happenstance; someone with great authority must have summoned them.

But it fell apart at the last moment reportedly because UMNO MPs would not abandon their party to join PPBM. While Azmin and Muhyiddin were apparently ready to accept UMNO – tainted leadership and all – Mahathir was adamantly opposed to the “crooks and kleptocrats” (as one of Mahathir’s men put it) joining the unity government. In the end, Sabah and Sarawak leaders too got cold feet.

When it became clear that things were spinning out of control, Mahathir hastily withdrew and subsequently resigned though not apparently with the intention of departing.

Whichever way you look at it, Mahathir doesn’t come out smelling sweet. He plotted against his own coalition and is now distancing himself from the plot after it went awry. And now, ever the consummate politician, he is trying to profit from the chaos he created by calling for a non-party government under his leadership.

Having failed to build a new coalition, he is now asking (going by his address to the nation last night) for the right to rule unhindered by coalition politics and without obligation to the elected representatives of the people in parliament assembled. And with a government entirely of his choosing and completely beholden to him.

More than that, he is demanding that he alone be allowed to determine what’s best for the nation and govern accordingly. It is in effect, a demand to cede power to him at least till the next election. He calculates he can survive because parliament is too divided to stand up to him.

He should not be allowed to get away with it. It is undemocratic. It is unprincipled. And it puts too much power in the hands of a man with a terrible record of abusing it. He returned to power in May 2018 on the promise of change and reform and as part of a team.  If he cannot remain committed to both, he should resign.
Image result for ph pilih anwar sebagai pm
With him out of the way, Anwar might well have an opportunity to cobble together a majority in parliament and form a government. Anwar will, of course, have to prove that he has the smarts to negotiate and convince other parties (especially Warisan and GPS) that he is the right man for the job.

It won’t be easy. He is himself a divisive figure. His support not just among the majority Malay population but across all racial lines is mixed at best. However, if he has the numbers going for him, he should be given the opportunity to form the government.

If not, another general election with all the uncertainty and nightmare scenarios that it might entail will be unavoidable.

Our democracy is once again at a crossroads. Many will, no doubt, be tempted to accede to Mahathir’s demand for one-man rule for the sake of security, stability and a return to economic growth. The possibility of UMNO-PAS coming back to power through fresh elections and perhaps reprieving the crooks and kleptocrats might also be just too much to countenance.

Anwar might provide a middle path between the two extremes of one-man rule or rule by kleptocrats. He is certainly not perfect (neither is Mahathir) but he represents a democratic option that might give the nation the time it needs to take a step back, to refocus, to recalibrate.

Ben Franklin, one of the fathers of American independence once noted that those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.

We should all think carefully about the choices before us and find a way to make our views known. - Dennis Ignatius
What has triggered political turmoil in Malaysia?
Isu Jawatan PM...
Image may contain: 7 people, people smiling, people standing
Asal bertiga Balik bertiga Pendatang hanya menumpang nama Sudah kaya kita dilupa Lebihlah baik kita bertiga Dari bermain kayu tiga..-f/bk
Sumber: 
tumpang sekole...?: PM interim bikin kalut dah nyanyok kot...

Tak Ada yang Terlalu Buruk untuk Memulai Hal Baik.

KEBAIKAN bisa dilakukan oleh siapa saja. Tanpa memandang orang itu bagaimana. Kebaikan bisa dilakukan kapan saja. Tanpa khawatir akan waktu yang tepat untuk melakukannya. Kebaikan bisa dilakukan di mana saja. Tanpa bimbang akan tempat yang bagus untuk mempertahankannya.

Tidak ada yang terlalu buruk tuk memulai hal baik. Sehingga seburuk apapun manusia, tetap berhak untuk melakukan perintah-Nya. Yaitu melakukan hal baik kepada sesama. Seburuk apapun keadaan, tetap berusaha untuk terus melakukan kebaikan. Karena sekecil apapun kebaikan, Allah pasti memberi ganjaran.

Tidak ada yang terlalu baik tuk berhenti dari berkebaikan. Karena kebaikan itu mulia. Dampaknya bisa selamanya. Membuat pelaku dan sekitarnya bahagia. Lalu mengapa berhenti darinya?

Jangan sampai pikiran ini terlintas pada kita. Semoga dalam hal kebaikan, kita senantiasa diberi semangat untuk berusaha. Karena kebaikan pula, berkah dan rahmat Allah turun tak terhingga.

[inspirasi-islami]
Posted on 
Sumber:
Tak Ada yang Terlalu Buruk untuk Memulai Hal Baik – Check Porsi Haji App.


MENJAWAB TULISAN KHALID JAAFAR ‘KENAPA KERAJAAN PH RUNTUH?’
Membaca tulisan Khalid Jaafar, bekas penasihat khas Azmin Ali dan suatu ketika pernah menjadi Setiausaha Akhbar Anwar Ibrahim yang bertajuk “Kenapa Kerajaan PH Runtuh?”, satu-satu kesimpulan mudah daripadanya ialah ia penuh dengan penyelewengan fakta, pembohongan dan cuba mengaburkan pandangan orangramai terhadap hakikat yang sebenar.
Agaknya Khalid merasakan sebagaimana “video Haziq” boleh ditanggapi kabur oleh pihak berkuasa, beliau juga mampu mengaburkan pandangan orangramai tentang sebab-sebabnya runtuhnya kerajaan PH.
Bagi yang belum membaca tulisan Khalid itu, ia boleh dibaca seperti link di bawah – https://www.facebook.com/680181170/posts/10157952879846171/
Tindakan Khalid menuduh bekas bossnya, Anwar melakukan “pukulan maut” terhadap Tun Mahathir Mohamad berhubung peralihan kuasa, khususnya dalam mesyuarat Majlis Presiden PH pada 21 Februari lalu adalah punca segala-segalanya, sebenarnya 100 peratus tersasar daripada kebenaran.
Kata beliau, jika “pukulan maut” itu berjaya dilakukan, Tun Mahathir akan menjadi “lame duck Prime Minister” atau Perdana Menteri yang tidak berfungsi.
Walaupun tidak disebut, gambarannya seolah-olah berikutan itulah Azmin telah menggerakkan cubaan rampasan kuasa melalui kerjasama dengan Muhyiddin Yassin, UMNO, Pas, GPS dan lain-lain parti di Hotel Sheraton, Petaling Jaya, Ahad lalu.
Ia kemudian membawa kepada perletakan jawatan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri dan Pengerusi Bersatu. Tun Mahathir kemudian dilantik sebagai Perdana Menteri interim oleh Yang Dipertuan Agong.
Satu perkara yang Khalid lupa, sengaja lupa atau beliau juga mungkin kabur macam “video Haziq”, walaupun ada permintaan untuk menetapkan tarikh peralihan kuasa pada mesyuarat Majlis Presiden pada 21 Februari, keputusan konsensus akhirnya ialah memberi ruang kepada Tun Mahathir menetapkan sendiri bila mahu berundur selepas selesai Sidang Apec pada November depan.
Sebab itu, Tun Mahathir dengan bangganya mengumumkan keputusan mesyuarat Majlis Presiden itu seperti berikut:-
“Akhirnya semuanya diserah kepada saya. Apa yang saya cakap mereka akan turut. Peralihan kuasa akan berlaku selepas Apec.
“Tiada tempoh masa (timeframe), terpulang kepada saya sama ada saya nak lepas atau tidak.  Itulah kepercayaan dipersetujui oleh Majlis Presiden,” kata Tun Mahathir.
Jika sudah begitu keputusan Majlis Presiden itu, di mana adanya “pukulan maut” yang konon telah dilakukan oleh Anwar kepada Tun Mahathir?
Lebih kabur lagi, dengan keputusan mesyuarat Majlis Presiden yang jelas memberi keselesaan kepada Tun Mahathir itu,!untuk apa sebenarnya Azmin menggerakkan komplot “Langkah Sheraton”?
Adakah Azmin tidak puas hati dengan keputusan Majlis Presiden dan merasakan masa depan politiknya semakin gelap selepas Sidang Apec nanti, lalu bertindak singkat akal untuk mengekalkan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri sehingga habis penggal melalui pembentukan sebuah kerajaan pintu belakang?
Jika kita teliti kenyataan dan tindakan Tun Mahathir kemudiannya sehingga membawa kepada perletakan jawatannya, tidak diragui lagi runtuhnya PH adalah adalah disebabkan tindakan Azmin menggerakkan Langkah Sheraton itu.
Dalam kerakusannya bermain politik, Azmin didapati bukan saja menjual nama Tun Mahathir untuk mendapat sokongan, malah memberi maklumat bohong kepadanya sehingga Perdana Menteri dalam pengakuannya kepada Anwar, Guan Eng dan Mohamad Sabu, telah menzahirkan rasa malu kerana dituduh mahu bekerjasama semula dengan UMNO yang sudah rosak dan penuh dengan perasuah.
Jika Azmin tidak menggerakkan “Langkah Sheraton” dan akur dengan keputusan Majlis Presiden berhubung peralihan kuasa kepada Anwar akan berlaku selepas Sidang Apec, tidak ada sebab untuk Tun Mahathir meletakkan jawatannya.
Jadi, buat Khalid yang selalu mengepit buku bersama, rajin-rajinlah menelaah fakta bahawa runtuhnya kerajaan PH adalah disebabkan kerakusan serta ketamakan Azmin yang enggan akur dengan keputusan mesyuarat Majlis Presiden serta cuba membohongi Perdana Menteri.
Selain itu, meskipun isu peralihan kuasa adalah ketetapan atau konsensus PH sejak sebelum PRU14 lagi, malah Perdana Menteri sendiri berkali-kali mengatakan akan melakukannya dalam tempoh dua tahun, orang yang paling kerap mempertikaikannya dengan mahukan Tun Mahathir kekal sehingga habis penggal adalah Azmin sendiri.
Malah, desakannya meminta Tun Mahathir kekal sehingga habis penggal adalah lebih kerap dilakukannya berbanding menghadiri mesyuarat PKR, walaupun berkedudukan nombor dua dalam parti.
Lebih daripada itu, meski memegang jawatan Menteri Hal Ekonomi, Azmin juga sebenarnya lebih digelar “Menteri Hal Ehwal Politik” kerana lebih banyak bercakap mengenai politik dan mengampu Tun Mahathir sejak Mei 2018 lagi.
Kini, perkembangan mutakhir dengan UMNO dan Pas sudah menarik balik sokongan kepada Tun Mahathir, sementara Azmin sudah dipecat daripada PKR, kerajaan PH yang runtuh sebelum ini pasti akan terbina semula.
Selepas ini, bukan saja PKR sudah bersih daripada golongan pengkhianat seperti Azmin, bahkan dalam PH yang baru nanti juga, kalau pun Azmin masih ada di dalamnya, ia tidak lain adalah kerana sisa-sisa kasihan berikutan tindakan mengampunya yang berterusan terhadap Tun Mahathir yang tentunya disertai ketakutan agar “video Haziq” tidak segera dicerahkan daripada kekaburan. (ShahbudinHusin 26/02/2020)
Sumber: 
MENJAWAB TULISAN KHALID JAAFAR ‘KENAPA KERAJAAN PH RUNTUH?’ - Shahbudin dot com

Kenyataan Media Anwar Ibrahim


Saya mengambil maklum pengumuman keputusan sesi temuduga bersama Yang Di-Pertuan Agong yang katanya gagal menyelesaikan kemelut politik yang sedang berlaku.

Saya kesal ia belum dapat diselesaikan dan rakyat terpaksa menunggu. Tentunya ketidakstabilan politik akibat perbuatan individu yang hauskan kuasa menyebabkan keresahan rakyat dan memberi impak kepada ekonomi.

Cuma, saya agak terkejut apabila keputusan ini hadir sebelum mesyuarat Majlis Raja-Raja yang dijadualkan esok. Adakah kedatangan Tun Mahathir ke Istana Negara pagi tadi untuk mendesak Yang Di-Pertuan Agong untuk membuat pengumuman seperti ini?

Sewajarnya kita menanti keputusan selepas mesyuarat Majlis Raja-Raja esok. Berikan mereka ruang untuk berbincang dan membuat keputusan demi masa hadapan negara.

Oleh itu, Majlis Presiden Pakatan Harapan akan mengadakan mesyuarat tergempar malam ini.

DS Anwar Ibrahim
27 Februari 2020

Katanya:
MR :  Gambar sekadar hiasan sahaja... tetapi boleh digambar macam itu
Sumber:
Kenyataan Media Anwar Ibrahim - Minda Rakyat

Ingat Kembali: Sistem beraja sudah lapuk dan ketinggalan zaman, kata aktivis PH

PEGUAM dan aktivis Pakatan Harapan (PH), mendakwa sistem Raja Berpelembagaan tidak lagi relevan didalam institusi demokrasi negara berikutan kewujudan monarki dianggap ketinggalan zaman dikebanyakan negara di dunia.

Fadiah Nadwa Fikri berkata demikian mengulas sekeping gambar Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim membongkok sambil mencium tangan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Sultan Iskandar dikala Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mempunyai hubungan tegang dengan institusi diraja.

“Memandangkan wujudnya hubungan tegang antara perdana menteri sekarang dengan monarki, tidak menghairankan mengapa yang dikatakan bakal perdana menteri melakukan sedemikian.

“Apa yang meresahkan tentang perlakuan yang diabadikan gambar itu adalah budaya feudal yang tidak boleh dipertahankan dan implikasi besar yang disampainya,” katanya dipetik kolum portal Malaysia Muda bertajuk ‘Jangan Engkau Cium Tangan Yang Memukulmu’.

Katanya, walaupun sistem Raja Berpelembagaan dihujahkan sekadar “perhiasaan perlembagaan yang neutral”, ianya tidak lagi boleh diterima, dipertahan dan diwajarkan berikutan realitinya adalah sebaliknya.

Hujah Fadiah, ia ditunjukkan ketika pra-PRU14 lalu apabila Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim bertitah untuk tidak menjatuhkan kerajaan pada ketika itu yang bertentangan dengan apa yang dimahukan rakyat.

“Meletakkan satu kelas manusia lebih tinggi daripada manusia lain hanya kerana mereka dilahirkan di kalangan golongan bangsawan adalah satu pemikiran yang memualkan – satu permikiran yang bertentangan dengan nilai kebebasan dan martabat insani.”

Ujarnya, dikala rakyat sudah bangkit merampas kuasa daripada parti memerintah negara selama 61 tahun, sistem monarki yang disamakan Fadiah dengan konsep perhambaan ini tidak lagi boleh diteruskan.

MR :  Dulu bukan main tolak sistem beraja kerana terpengaruh dengan DAP... sekarang puak PH tahu bagaimana sistem raja yang PAS pertahankan mampu mengawal negara daripada nafsu politik PH

Sumber:
Ingat Kembali: Sistem beraja sudah lapuk dan ketinggalan zaman, kata aktivis PH - Minda Rakyat

Istana Arab Saudi Sahkan Derma Kepada Najib

Alhamdulillah. Terjawab sudah fitnah berkaitan RM 2.6 billion.

Ketika sesi rakaman temubual oleh SPRM, pihak istana Raja Abdullah di Riyadh mengesahkan bahawa adanya derma selari dengan surat surat derma yang diterima oleh DS Najib Razak.

Ia dinyatakan dan disahkan oleh IO SPRM, Nasharudin Amir ketika ditanya oleh TS Shafee Abdullah dalam sesi soal jawab.

Nasharudin adalah saksi pembelaan dan antara 5 pegawai SPRM yang terlibat dalam rombongan SPRM ke Arab Saudi bagi menyiasat surat surat berkaitan derma RM 2.6 billion tersebut.

Mana dia hujah “arab gila pun tak akan derma sebanyak itu” dulu?
MR :  Nampak 'game' Mahathir makin nak makan diri

Sumber:
Istana Arab Saudi Sahkan Derma Kepada Najib - Minda Rakyat

Thursday, February 27, 2020

KEMELUT POLITIK NEGARA : AKHIRNYA YB MELAYU DAP INI BERSUARA?


Foto-Facebook 

Bagaimana agaknya kesudahan drama tamil ini? Sama²lah kita tunggu dan lihat, itu jer kut yang kita boleh buat sebagai rakyat biasa. Semoga Allah memberi pertunjuk kepada pemimpin² negara kita. [Sumber]

Update:
Siapa yang rajin sangat menyamar ni?

Sumber:
Na'im Nikmat: KEMELUT POLITIK NEGARA : AKHIRNYA YB MELAYU DAP INI BERSUARA?

Thursday, February 20, 2020
KENA SETEPEK DENGAN PAKCIK NI.
Foto-Tweeter
Selain kuat berangan satu lagi sifat buruk segelintir orang kita ialah kondem orang yang kerja biasa². Daripada engkau yang menganggur lepas tu berangan jadi menantu orang kaya sekurang-kurangnya orang yang kerja biasa² ni berdikari berdiri diatas tapak kaki sendiri. Perut tidak diisi dengan angan² tapi dengan duit. Kerjalah jangan menyusahkan orang tua.

Sumber:
Na'im Nikmat: KENA SETEPEK DENGAN PAKCIK NI.APAKAH AGENDA MAHATHIR ASALKAN DAPAT MENGHALANG ANWAR JADI PM?


Kalau ikut logiknya, khususnya kerana Yang Dipertuan Agong belum mengeluarkan apa-apa kenyataan berhubung hasil temubual baginda dengan 222 Ahli Parlimen yang selesai semalam, ditambah lagi Majlis Raja-Raja pula dipanggil bersidang secara mengejut pagi esok, proses memilih Perdana Menteri baru sepatutnya belum lagi selesai sepenuhnya. Soalnya, kenapa tiba-tiba Tun Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri interim tiba-tiba […]

ANWAR DAN PH TIDAK PERNAH MENGKHIANATI MAHATHIR


Apabila PH semalam membuat keputusan menamakan Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri pilihannya, banyak pihak, terutama daripada Bersatu telah menuduh gabungan itu mengkhianati Tun Mahathir Mohamad. Sikap khianat itu dikaitkan berikutan ketiga-tiga pemimpin utama PH – Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu – dalam pertemuan dengan Tun Mahathir pada pagi Isnin lalu, sehari […]

MAHATHIR AKHIRNYA SAHKAN BELIAU MEMANG ADA HASRAT MUNGKIRI JANJI PERALIHAN KUASA


Dalam perutusan yang disampaikan Tun Mahathir Mohamad petang tadi, selain menunjukkan beliau mahu kembali semula menjadi Perdana Menteri, terdapat juga intipati yang membuktikan dirinya memang ingin memungkiri janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim. Dalam perenggan 8 dan 9 ucapan perutusannya sebagaimana disertakan dibawah, jika diteliti, jelas membuktikan hakikat tersebut. 8. Sebenarnya saya telah janji akan […]

MENJAWAB TULISAN KHALID JAAFAR ‘KENAPA KERAJAAN PH RUNTUH?’


Membaca tulisan Khalid Jaafar, bekas penasihat khas Azmin Ali dan suatu ketika pernah menjadi Setiausaha Akhbar Anwar Ibrahim yang bertajuk “Kenapa Kerajaan PH Runtuh?”, satu-satu kesimpulan mudah daripadanya ialah ia penuh dengan penyelewengan fakta, pembohongan dan cuba mengaburkan pandangan orangramai terhadap hakikat yang sebenar. Agaknya Khalid merasakan sebagaimana “video Haziq” boleh ditanggapi kabur oleh pihak […]

PELUANG ANWAR CERAH, KU LI PESAING TERDEKAT


Apabila perletakan jawatan Tun Mahathir Mohamad telah diterima oleh Yang Dipertuan Agong dan kemudian diperkenan untuk dilantik semula sebagai Perdana Menteri interim, sementara menunggu perlantikan Perdana Menteri baru dibuat, ia adalah gambaran yang jelas tentang pengakhiran karier buat beliau. Dalam proses Yang Dipertuan Agong menembual kesemua 222 Ahli Parlimen bagi mengetahui siapa yang mereka mahu […]

PILIH SEMULA MAHATHIR JADI PM TAK SELESAI MASALAH, BUBAR PARLIMEN PILIHAN TERBAIK


Sejak Tun Mahathir Mohamad dilantik sebagai Perdana Menteri interim semalam, terdapat kecenderungan yang nyata daripada pelbagai parti untuk melantiknya semula sebagai Perdana Menteri. PH, khususnya DAP dan Amanah sudah memutuskan untuk mencalonkan semula Tun Mahathir, begitu juga UMNO, Pas, Warisan dan lain-lain. Kumpulan 11 yang keluar PKR yang diketuai oleh Azmin Ali dan Bersatu yang […]

SETELAH MAHATHIR DILANTIK PM INTERIM, SIAPA PM BARU SELEPAS INI?


Tun Mahathir Mohamad telah sah meletakkan jawatannya sebagai Perdana Menteri dan Yang Dipertuan Agong juga sudah menerima perletakan jawatan beliau itu. Bagaimanapun, Yang Dipertuan Agong berkenan melantik Tun Mahathir sebagai sebagai Perdana Menteri interim sementara menunggu perlantikan Perdana Menteri yang baru selaras dengan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan. Selaku Perdana Menteri interim, tugas Tun Mahathir adalah […]

MAHATHIR KINI LAYAK DIANUGERAHKAN GELARAN TOKOH PENGKHIANAT NEGARA


Perkembangan politik sejak semalam yang masih belum ada kesudahannya sehingga hari ini yang memperlihatkan Tun Mahathir Mohamad ingin mengenepikan PH dan membentuk kerajaan baru bersama blok pembangkang tidak lain adalah satu bentuk pengkhianatan paling besar dalam sejarah negara. Lebih buruk lagi, pengkhianatan itu diketuai oleh Tun Mahathir sendiri yang berjawatan Perdana Menteri melalui mandat rakyat […]

PERTEMUAN SEMALAM


Antara dua siang dan satu malam Kita meraba raba dengan penuh harapan untuk mencari sebuah Keadilan jelasnya belum ada ketetapan. Kita sebenarnya telah banyak berubah untuk lebih berAmanah apa kata kita pegang pada janji? yang kita sendiri memperakui? Supaya kita dapat lari dari dikritik dan tindakan dilihat lebih Demokratik atau ini cuma satu taktik? supaya […]

ADAKAH UGUTAN KELUAR PH SUARA MAHATHIR?


Sebaik saja selesai mesyuarat Majlis Presiden PH Jumaat lalu, terdedah laporan mengenai tindakan Setiausaha Agung Bersatu, Marzuki Yahya yang dianggap kebudak-budakan serta tidak matang kerana memberi ugutan bahawa parti itu akan keluar PH sekiranya tekanan terus diberikan kepada Tun Mahathir Mohamad berhubung peralihan kuasa. Jelas bahawa Marzuki tidak ada kepakaran dalam berhujah ketika mesyuarat, lalu […]

KEPUTUSAN MAJLIS PRESIDEN DIHORMATI, TAPI TIDAK DITERIMA


Meskipun Majlis Presiden dalam mesyuaratnya semalam telah membuat keputusan agar Tun Mahathir Mohamad yang menentukan bila tarikh peralihan kuasa mahu dilakukannya kepada Anwar Ibrahim selepas selesai Sidang Apec pada November depan, tetapi nampaknya ramai yang terus berbelah lagi dengan perkara itu. Sementara keputusan itu harus dihormati, lebih ramai yang sangsi bahawa Tun Mahathir benar-benar seorang […]

KEPUTUSAN YANG MENGECEWAKAN, ZAMAN GELAP MALAYSIA AKAN BERPANJANGAN LAGI


Keputusan mesyuarat Majlis Presiden PH malam tadi berhubung soal peralihan kuasa benar-benar sesuatu yang mengecewakan hati rakyat. Walaupun ramai yang menjangka peralihan kuasa akan berlaku selepas Sidang Apec, November depan berikutan tolak ansur Anwar Ibrahim, tetapi adalah sesuatu yang diluar jangkaan bagaimana penentuan tarikh serah kuasa akhirnya diserahkan kepada Tun Mahathir Mohamad menentukannya. Dengan bongkak […]

KALAU MEI, MAHATHIR DIHARGAI DAN KALAU NOVEMBER, ANWAR LEBIH DISANJUNGI


Tidak ada sesiapa yang benar-benar pasti apa keputusan mesyuarat Majlis Presiden PH malam ini berhubung peralihan kuasa. Mungkin peralihan kuasa ditetapkan pada Mei dan mungkin juga permintaan Tun Mahathir Mohamad agar ia dianjakkan sehingga November, akan dipersetujui. Begitu juga berkenaan tarikh, mungkin ada tarikh khusus yang akan ditetapkan dan mungkin pula tarikh peralihan kuasa kekal […]

“HANYA ANWAR PEMIMPIN TERBAIK MEWARISI LEGASI MAHATHIR”


Wadah Pencerdasan Umat Malaysia WADAH merakamkan penghargaan tertinggi kepada Tun Dr Mahathir Muhammad yang telah memimpin dengan cemerlang bersama rakan-rakan parti Pakatan Harapan hingga berjaya melakukan perubahan politik tanah air yang bersejarah. Demi meletakkan politik negara dalam keadaan stabil serta pelaksanaan terancang dan teratur pelan transisi penggantian kepimpinan negara justeru menjaminkan penerusan legasi terbaik Tun […]

WALAUPUN MAHU NOVEMBER, MAHATHIR AKAN LEBIH DIHARGAI JIKA BERPEGANG PADA JANJI ASAL MEI


Semakin dewasa, apatah lagi kalau semakin tua, cakap seseorang biasanya lebih mudah untuk dipercayai. Ini kerana dengan kedewasaan dan ketuaan, seseorang itu menjadi semakin matang dan banyak memikirkan perasaan orang lain berbanding ketamakan diri sendiri. Untuk itu, mereka akan bercakap dengan berhati-hati, menyelitkan hanya fakta yang boleh dipercayai serta berjanji sesuatu yang boleh ditunai atau […]

EZAM GESA IGP BUKA SEMULA SIASATAN TERHADAP AZMIN


1. Saya ulangi gesaan kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Hamid Bador agar siasatan kes video seks songsang yang membabitkan Menteri Ekonomi dibuka semula dan dilakukan secara profesional dan telus. 2. Saya merujuk kepada ucapan-ucapan saya di Shah Alam pada 14 Feb, Seremban pada 15Feb dan Kuantan pada 16 Feb 2020. 3. Saya menggesa KPN […]

JIKA PERMINTAANNYA TIDAK DIPENUHI, MUNGKINKAH MAHATHIR SENDIRI AKAN GAGALKAN KONSENSUS PERALIHAN KUASA?


Semua keputusan dalam Majlis Presiden PH, sebagaimana yang kita sedia maklum, adalah berasaskan konsensus atau persetujuan sebulat suara wakil empat parti yang menjadi anggotanya. Majlis itu tidak menerima keputusan berasaskan majoriti dan jika sesuatu perkara gagal diputuskan secara konsensus, ia biasanya akan ditangguhkan untuk dibawa ke mesyuarat berikutnya sehinggalah persetujuan sebulat suara dapat dicapai. Dalam […]

EHH…PENINGLAH MAHATHIR NI? ATAU INI UGUTAN TERSIRAT AGAR SETUJU SERAH KUASA SELEPAS SIDANG APEC?


Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad hari ini menyatakan kesediaannya pada bila-bila masa untuk melepaskan jawatan kepada Anwar Ibrahim seperti yang dijanjikannya sebelum ini. Bercakap pada sidang media di Puspanitari, Tun Mahathir berkata, beliau sedia mengotakan janji itu sekiranya diminta berbuat demikian pada mesyuarat Majlis Presiden PH, Jumaat ini. Begitu pun, tambah Tun Mahathir, beliau tidak […]

MAHATHIR YANG SENGAJA MENYEKSA JIWA DI PENGHUJUNG USIA….


Dalam menuju usia 95 tahun, duduk lagi sebagai Perdana Menteri buat kali kedua, ada gaji sekitar RM100 ribu sebulan dan anak-anak semuanya bergelar jutawan, dari sudut luaran kehidupan Tun Mahathir Mohamad tampaknya cukup bahagia dan selesa. Dalam negara ini, hanya beliau diberi nikmat sebegitu rupa. Tetapi, setelah hampir dua tahun menjadi Perdana Menteri buat kali […]

RATA2 MAHU PERALIHAN KUASA PADA MEI, BUKAN NOVEMBER


Walaupun tarikh peralihan kuasa mungkin hanya akan diputuskan dalam mesyuarat Majlis Presiden PH pada 21 Februari ini, tetapi adalah jelas ramai yang mahu ia tidak ditangguh-tangguhkan lagi. Dalam beberapa siri program Bual Bicara Peralihan Kuasa yang sempat saya sertai dan hadiri di beberapa negeri, sambil itu dapat pula berbual-bual dengan orangramai, rata-rata berharap penyerahan jawatan […]

Tiada ulasan: