Ahad, 16 Februari 2020

Propaganda fahaman politik. 9745


KOMUNIS VS ANAK MELAYU ISLAM
 BY  
1. Tidak kira siapa mereka, berambut gondrong atau berserban, apabila sudah mengangkat senjata menentang kerajaan Islam yang sah dan membunuh orang Islam yang lain, mereka ini tidak lebih dari banjingan dan pengacau.

2. Anda (Komunis) mengaku bahawa anda telah berjuang dengan penuh ikhlas untuk membebaskan negara ini dan kini anda kecewa kerana sudah dilupakan. Bagaimana dengan ribuan tentera Melayu Islam serta kaum-kaum bumiputera lain yang putus kakinya, patah lehernya, pecah dadahnya dan yang mati di atas taktik kamu yang pengecut dengan menanam ranjau pada laluan mereka.

3. Hari ini, kamu mahu kami mengiktiraf kamu, bagaimana pula dengan bapa saudara saya yang kamu belah isi perutnya hingga terburai di padang sekolah di bandar Segamat pada tahun 1946 dahulu kerana beliau seorang anggota polis dan kakitangan kerajaan.

4. Bagaimana dengan ribuan Melayu seperti aruah nenek saya, yang kamu taruh najis dan digaulkan bersama nasi untuk dimakan ketika beliau ditahan. Di mana kamu? wahai Komunis Melayu ketika rakan-rakan berbangsa Cina kamu menganiaya guru-guru agama kami dan anak-anak muda kami yang enggan mengikuti perjuangan kamu.

5. Bagaimana ribuan nasib anak bangsa yang tidak pernah minta diiktiraf dari zaman Datuk Bahaman, Mat Kilau sehingga ke penubuhan Rejimen Askar Melayu Pertama dan pahlawan kami seperti Leftenan Adnan yang mati tanpa lelah berjuang untuk negara ini.

6. Mereka di atas turut menentang penjajah, sultan-sultan kami juga menentang penjajah. Bagaimana nasib askar-askar kami yang menentang kamu apabila negara ini sudah mencapai kemerdekaan sedangkan kamu terus-terusan masih mengangkat senjata dan membakar hingga rentung daging anggota polis kami di Bukit Kepong pada 23 Feb 1950.

7. Kamu kata kamu berjuang untuk nusa, agama dan negara. Jika demikian bagaimana dengan ulamak kami, seperti Kiai Salleh, seorang guru mengaji yang mengangkat senjata menentang kekejaman soldadu kamu di Bandar Muar, Johor pada 1945.

8. Kamu pasti ingat bagaimana ulamak dan wali-wali Melayu ketika itu mengirimkan parang terbang untuk memutuskan urat nadi komunis kamu bukan?, Mengapa ya ketika itu ulamak dan wali-wali serta ribuan pendekar Melayu mengangkat selendang merah dan mengasah keris pusaka mereka untuk menentang kamu. Adakah mereka ini tali barut British?.

9. Kamu tahu kamu siapa? Buku merah komunis yang kamu gunakan dan diletakkan tinggi tarafnya dengan Bible serta Al Quran. Siapa yang mengarangnya, jika bukan Karl Marx, rakyat Jerman yang berketurunan Yahudi dan merupakan sebahagian dari agenda Dajal Al Masehi yang turut melaksanakan gerakan revolusi ke atas keluarga di raja Russia, Peranchis dan Amerika Syarikat sepaya mudah tangan-tangan halus ini menguasai dunia melalui perancangan yang sudah bermula ribuan tahun lepas.

10. Kamu pejuang kemerdekaan? Bagaimana kamu kata kamu pejuang kemerdekaan, sedangkan selepas 1957 kamu masih menyembelih dan mencungkil serta mencacatkan jenazah-jenazah askar Melayu yang beragama Islam sepanjang mereka berjuang menentang kamu di antara tahun 60, 70an dan 80an.

11. (UNTUK ORANG MELAYU BUKAN KOMUNIS) — Kamu pun satu bodoh…di mana kamu berada ketika negara ini diperjuangkan oleh orang Umno sehingga terpacaknya sebuah kerajaan Melayu Islam di rantau ini.

12. Kamu kata ini perjuangan kemerdekaan negara ini merupakan dakyah Umno, jadi kamu yang tolol dan buta sejarah ini sanggup menerima jika satu hari ada orang kata yang KAMU ORANG MELAYU BUKAN BERASAL DARI TANAH INI.

13. dan bahawasanya negara ini bukan dimerdekakan oleh pemimpin Melayu Islam dalam parti Umno tetapi KAUM LAIN yang tidak meletakkan diri mereka setaraf seperti kamu.

14. Hairan dengan kaliannnn…kamu membenci parti yang mewakili kaum kamu dan agama kamu sendiri, hari ini kamu menyokong partai pengganas yang berpaksikan kepada komunis, digerakkan oleh seorang lelaki bukan Melayu dan di dalam kitab komunisnya menolak semua kepercayaan beragama. Kamu patut ke neraka kerana fahaman inilah yang menerapkan ideologi bahawa “AGAMA ITU ADALAH CANDU MASYARAKAT” dalam erti kata lain, agama itu melalaikan.

15. Hari ini kamu kata sejarah yang ditulis menipu kamu???? Kamu sudah membaca sejarah Singapura? Apa perasaan kamu di mana buku-buku teks sejarah di Singapura menyatakan bahawa pulau itu ditemui oleh Stamford Raffles, TANPA MENYEBUT SEDIKIT PUN MENGENAI SANG NILA UTAMA dan kerajaan Melayu yang sudah sedia ada di situ.

16. Buku sejarah Singapura menipu kamu, orang Melayu Singapura disebabkan kepentingan-kepentingan kaum satu lagi yang kini menjadi semakin dominan apabila Kamu, duhai anak Melayu yang tolol berpecah.

17. Sejarah negara ini tidak pernah menipu kamu kerana kalendar dan memo negara ini ditulis oleh orang Melayu sendiri. Gampang kamu ini kerana tidak mahu membaca sejarah kamu sendiri yang ditulis dengan tinta airmata dan darah, kamu tahu peristiwa Kalabakan??? Kamu tahu Kiai Salleh? Kamu tahu peristiwa Natrah? Kamu tahu 13 Mei, Kamu tahu Konfrantasi? Kamu tahu peristiwa Bukit Payung? Kamu tahu tragedi Batu Pahat Okt 1980, Mana letaknya maruah kamu wahai Melayu.

18. (UNTUK SEGELINTIR PEJUANG MELAYU ISLAM) — Biarkan mereka ini. Hari ini kuasa kita mengecil tetapi apa yang berlaku merupakan aturan Allah Taala. Nampak gayanya pada saat kita berpecah, semakin banyak fahaman asing yang masuk dan meracuni pemikiran yang dikatakan “Open Mind” anak-anak muda kita yang masih merangkak di universiti.

19. Mereka ini memang tolol, secara tidak langsung. Menyokong kembalinya seorang komunis seperti Chin Peng. Sebenarnya, agenda sebenar kaum satu lagi ini ialah untuk mengangkat lagenda Chin Peng sebagai seorang pejuang kemerdekaan.

20. Cuba kalian bayangkan impaknya 20-30 tahun lagi, sejarah akan tertulis semula bahwa Chin Peng pejuang dan kaum satu lagi ini sudah membuktikan sumbangan mereka kepada kemerdekaan dan dengan mudahnya, sejarah dirombak meminggirkan lagi orang Melayu.

21. Kalian harap bersabar, ini bukan saat kita meraung, rapatkan saf dan susun juzuk perjuangan, kita mungkin pernah melakukan kesilapan tetapi segala yang berlaku adalah urusan Allah Taala.

22. Kepada pejuang Melayu Islam, bangkit saudara…ini bukan masa untuk berdiam. Jangan malu memakai songkok.

BERIKUT MERUPAKAN ISI KANDUNGAN EMEL YANG DITERIMA SAYA DARI ANAK WATAN NEGARA INI,
assalamualaikum saudara shahpaskal.

sya adalah antara pengikut laman blog saudara. tahniah diucapkan buat saudara diatas kesungguhan dan keberanian saudara dlm menyampaikan maklumat didlm laman blog tersebut. bnyak info menarik yg telah sya ketahui setelah mengikuti laman blog ini. bleh dikatakan kebanyakan dpd maklumat tersebut tidak pernah didedahkan dlm mana2 akhbar malah majalah dlm malaysia. ini telah menjadikan sya begitu addicted dngn laman blog saudara. terima kasih.

smlm sya telah dikejutkan dgn kewujudan laman blog ‘REVOLUSI 48′ melaui facebook sahabat sya. setelah menonton ’10 tahun sebelum merdeka’ sya menjadi tertanya-tanya dgn mesej yg ingin disampaikan oleh pengarah muda ‘fahmi reza’. maklumat yg disampaikan dlm filem pendek itu agak bercanggah dgn apa yg telah sya pelajari sejak sekolah lagi. adakah ia salah satu dpd propaganda pihak tertentu untuk menghuru-harakan negara kita?? ataupun ia adalah satu pendedahan berani oleh golongan muda?? adakah mereka sedang meracuni pemikiran golongan muda kita supaya bangkit menentang kerajaan setelah mereka (komunis) gagal dlm cubaan mereka sebelum ini?? adakah selama ini sejarah yg kita pelajari telah dipesongkan oleh kerajaan demi mencapai cita-cita mereka??

adalah diharapkan saudara dpt mengupas isu ini dlm posting saudara nanti agar kita mengetahui kebenarannya. sekiranya ia ternayata satu propaganda musuh dlm selimut, adalah diharapkan pihak2 yg beranggungjawab segera mengambil tindakan agar tidak berlaku kekacauan kelak.

NOTA PENULIS : INI MERUPAKAN PERMULAAN, BANYAK LAGI YANG AKAN MENYUSUL. UNTUK PENGETAHUAN SAUDARA SEPERTI PENGIRIM EMEL INI, SEJARAH TIDAK PERNAH MENGENEPIKAN PERJUANGAN PARTI LAIN SEPERTI DARI HALUAN KIRI MALAH SAYA YANG DILAHIRKAN PADA 70AN DAN MENGAMBIL SPM SERTA STPM PADA 90AN ADA BELAJAR MENGENAI PKMM, API, AWAS dan PKM.

SEJARAH TIDAK PERNAH MENIPU, CUMA ANAK MUDA HARI INI YANG CETEK DENGAN SEJARAH. APA TUJUAN REVOLUSI 48 MENGANGGUNGKAN LAMBANG KOMUNISME?

APA YANG HENDAK DIBANGGAKAN? SUDAH LUPAKAH BAGAIMANA KOMUNIS DIGAYANG CUKUP-CUKUP DI AFGHANISTAN MELALUI PEJUANG MUJAHIDIN, SUDAH LUPAKAN KEBANGKITAN ISLAM DI CELAH RUNTUHAN KOMUNIS DI YUGOSLAVIA (BOSNIA) DAN SOVIET (PEJUANG ISLAM CHENYA).

ISLAM MENOLAK KOMUNIS. CUKUPLAHHHHH…JANGANLAH ANAK MELAYU LEKA LAGI.

SHAMSIAH FAKEH SUDAH MENINGGAL…BIARLAH. DIA PUN TIDAK MINTA DIHORMATI. MAKAMNYA MUNGKIN ADA DI SISI TUHAN. BAGAIMANA DENGAN PAHLAWAN KITA YANG LAIN. TIDAK PERLULAH PERKARA INI DI MAIN-MAINKAN SEHINGGA MELUKAKAN HATI ORANG LAIN.

BAB UMNO KAT ATAS TUU, BUKAN PASAL NAK POLITIK, TAPI HAKIKAT, BUAT APA NAK DIKELIRUKAN LAGI….CUKUPLAH, KALAU PAS PERJUANGKAN KEMERDEKAAN NEGARA INI PUN SAYA TETAP AKAN MENEGAKKAN HAK PARTI ITU.

Kredit: 
http://www.militaryofmalaysia.net/2009/05/komunis-vs-anak-melayu-islam/

PANDUAN KECEMASAN MASA DARURAT/PERANG ETC
 BY 

Kita tidak tahu jika saat-saat bahaya menanti kita, sama ada perang, darurat atau bencana alam. Saya sendiri pernah membuat tindakan yang membahayakan nyawa, di mana semasa satu tugasan di Iran, saya membawa khemah dari Malaysia.

Cuaca ketika itu sangat sejuk, khemah yang saya bawa hanya sesuai untuk waktu malam tropika yang mempunyai kebolehan untuk melindungi saya dari serangan nyamuk tetapi bukan untuk menghangatkan saya dari cuaca dingin seperti di gurun Iran. Saya hampir beku di dalam khemah, ketika ini saya terpaksa memakai 3 lapis baju, dua lapis stokin dan sarung tangan. Terus terang, saya rasa nak menangis dan mengucap dua kalimah syaadah beberapa kali kerana saya terfikir akan mati akibat kesejukan.

Kesemua percubaan saya untuk memanaskan badan gagal, akhir sekali saya terpaksa menyalakan lilin askar (sejenis lilin untuk memasak) dan membakar lilin itu di dalam Mestin (sejenis dapur kecil yang dibuat dari alumunium). Memang berbaloi, haba yang dikeluarkan menyebabkan saya tidur nyenyak.

Tiba-tiba saya terasa peha saya sakit seperti digigit serangga, apabila sedar, rupa-rupanya api sudah menyala dan membakar seluar saya malah hampir membakar khemah. Semua tindakan cepat diambil,lega,kalau tidak saya rentung pada pagi itu di satu bumi yang amat asing sekali.

Berikut merupakan panduan saya sebagai orang awam dalam perang (boleh juga digunakan untuk senario lain. Anggap sahajalah ini merupakan panduan ala Macgyver).

1. Jangan memakai pakaian yang menggambarkan anda ini seorang tentera atau mempunyai lambang tentera. Saya pernah hampir dapat masalah di negara orang kerana menyangka saya ini tentera disebabkan saya pakai topi PASKAL (my lucky hat) dan jaket hijau ala rain coat Vietnam War yang dibeli dekat Padang Besar oleh aruah nenek saya.

2. Belajar untuk “mengsterilkan” air, kecuali jika anda tinggal di tepi sungai seperti belakang Zoo Negara (sungai Kemensah) atau Bukit Belacan, banyak stok air bersih tetapi itu pun sukar kerana dalam keadaan seperti ini, sangat bahaya untuk keluar mencari air. Didihkan air sekurang-kurangnya 15 minit untuk membunuh bakteria. Di Baghdad misalnya selepas enam bulan penaklukan Amerika Syarikat, bekalan air bersih masih gagal dicari. Anda boleh hidup selama 3 hari tanpa air dan 5 hari atau lebih tanpa makanan.

3. Pastikan anda mempunyai simpanan minyak tanah dan minyak masak yang mencukupi. Selain untuk bahanapi dan memasak, minyak masak misalnya boleh digunakan sebagai minyak pelincir. Minyak masak juga boleh menggantikan minyak hitam dalam enjin kereta anda. (Saya sendiri menggunakan minyak masak Cap Buruh untuk enjin kereta saya jenis Proton Saga. PERINGATAN!!!! GUNA HANYA MINYAK MASAK BERASASKAN KELAPA SAWIT SAHAJA.
Minyak tanah/kerosene selain untuk bahanapi (memasak), ada teori ia boleh digunakan untuk mengerakkan kereta anda dengan syarat, anda perlu menapisnya terlebih dahulu dari serpihan kulit ayam atau campuran air(INGAT SEMASA PERANG…BEKALAN PETROL AMAT-AMAT SUSAH UNTUK DICARI). Anda juga boleh belajar untuk membuat sendiri bahanapi bagi kenderaan anda pada alamat : http://www.bio-power.co.uk/makeit.htm. Di Seremban, salah seorang sahabat saya berjaya mencipta “Spark Plug” yang boleh digunakan dari anda sehinggalah ke anak cucu dan saya gunakan spark plug ciptaan beliau pada kereta saya.

4. Laburkan sedikit duit untuk menyimpan basikal. Pada masa aman, ia boleh dijadikan kenderaan riadah dan semasa kecemasan, ia boleh membantu mengerakkan anda sejauh berpuluh kilometer di mana pada saat itu adalah terlalu berisiko untuk membawa keluar kereta. Simpanlah minyak anda untuk saat-saat kecemasan sahaja.

4. Ketahui lokasi rumah anda. Semasa peristiwa 13 Mei, apabila jalanraya menjadi kurang selamat, mereka yang terselamat ketika hari pertama 13 Mei, memilih jalan sungai untuk balik ke rumah. Sungai yang saya maksudkan ialah Sungai Gombak dan Kelang.

5. Radio FM/AM. Sangat penting untuk mendengar makluman penting.

6. Jika anda dalam satu komuniti, saya sarankan anda menyimpan Microphone Kondenser (dahulu saya membeli mic jenis ini dengan harga RM9.90 sen sahaja, saya tak pasti jika mic jenis ini masih dijual lagi). Lilit wayar pada arial radio anda. Cari frekuensi FM yang sesuai. Anda boleh membuat pengumuman penting sejauh lebih kurang 1.5 ke 2 kilometer jika berada di atas bukit. Suara anda akan keluar pada setiap radio yang “tune” pada frekuensi tersebut.

6. Walkie Talkie. Dalam perang, telefon anda tidak berfungsi. Belajar untuk menggunakan sistem perhubungan radio dua hala. Saya memiliki radio walkie talkie VHF/UHF yang dibeli dengan harga RM1,000, walkie talkie saya juga boleh mengesan sebarang frekuensi lain dan mendengar perbualan radio orang lain.
Untuk orang biasa yang tidak mempunyai pengalaman dengan radio amatur, saya menyarankan anda membeli Walkie talkie Talkabout (biasa diguna oleh penjual DVD haram anda) dari kompeni Motorola beharga lebih kurang RM300-500 untuk dua set, amat berguna bagi menghubungkan anda dengan keluarga di rumah. Walkie talkie Motorola ini mempunyai capaian sejauh lebih kurang 3 kilometer. Kuasa bateri agak lemah, jadi, berbual untuk perkara penting sahaja.

7. Elakkan dari berada di bangunan-bangunan yang mungkin menjadi sasaran meriam atau bom, misalnya KLCC, menara KL, pengkalan tentera, menara telekomunikasi, jambatan, bangunan kerajaan dan etc.

8. Bawang-penting sebagai jalan terakhir jika berlaku serangan kimia. Makan dan kunyah bawang-bawang itu jika anda terperangkap dalam situasi berkenaan (Saya tidak pasti jika ini benar tetapi maklumat ini saya dapat dari rakan saya yang merupakan bekas kapten pasukan GGK). Kalau anda rasa dengan menahan nafas, anda boleh terselamat dari serangan gas beracun atau kimia, anda sebenarnya salah. Saya sendiri pernah diuji dengan gas beracun (tidak ingat namanya) dan bertahan hanya selama 5 saat sahaja sebelum ditendang keluar dari bilik gas. Sebelum itu saya yakin, dengan menahan nafas saya pasti lulus ujian ini tetapi teori saya silap, untuk pengetahuan pembaca, saya mampu menahan nafas selama 60 saat (Oklah kot untuk orang awam).
Untuk pengetahuan anda, gas yang diuji ke atas saya itu menyebabkan kerongkong rasa terbakar, leher macam kena cekik, mata berair dan susah hendak bernafas atau menyebut “HELP!HELP”. (lihat gambar di atas kalau korang tak percaya)

9. Bekalan makanan kering dan tahan lama seperti beras 30 kilogram, ikan masin, kicap, makanan dalam tin (dalam keadaan biasa, jika anda mencatu makanan, bekalan ini cukup untuk menampung anda minimun 6 bulan jika anda hidup seorang). Bab ini anda fikirlah sendiri, setiap orang mempunyai keperluan berbeza, saya misalnya…rokok lebih penting dari nasi. Sebenarnya makanan-makanan kering ini banyak membantu saya menghadapi saat-saat sukar di luar negara.

10.Jika di hutan, makan daun atau buah-buahan yang dimakan oleh binatang sahaja, selain dari itu ia mungkin beracun. Ular sawa, katak dan ulat (sumber protein) boleh dimakan. Saya sendiri pernah menikmati daging ular, katak dan ulat dalam satu lawatan ke kem temtera, terus terang, saya surrender dan dari situ saya mula faham bertapa peritnya kehidupan seorang anggota tentera di dalam hutan.

11. Apabila keadaan tidak mengizinkan, tanggalkan bateri kereta anda dari membiarkan bateri berada dalam kereta. Bateri kereta itu mungkin berguna untuk tujuan lain. Bateri juga akan menjadi lemah jika diam dalam kereta untuk beberapa hari.

12.Charger bateri untuk bateri kereta atau motor mungkin sangat berguna (Guna untuk caj bateri yang lemah kerana dalam saat-saat ini, anda bukan boleh sewenang-wenangnya membawa kereta ke hulu dan ke hilir). Saya buat masa ini mempunyai charger 6-12 wattt yang saya beli untuk bateri motorsikal Blade 250cc saya dengan harga lebih kurang RM60. Ia juga berguna untuk caj peralatan-peralatan lain tetapi anda kena “Hardwire” lah sikit.

13.Anda pernah dengar perkataan gajet yang diberi nama “Inverter”, ini merupakan gajet yang sangat berbaloi untuk anda beli. Sambung pada soket “lighter” kereta dan “Inverter” ini boleh digunakan untuk menukar arus elektrik kereta bagi memasak nasi, caj telefon, nyalakan lampu, masak air. Ia boleh dibeli dengan harga lebih kurang RM200 untuk 500 watt. Mungkin ramai yang tidak faham, OK saya bagi satu contoh…anda mempunyai telefon bimbit dan biasanya dalam kereta kita beli alat caj telefon bimbit yang khusus untuk dalam kereta. Inverter pula mempunyai soket elektrik yang sama dengan rumah dan anda boleh caj telefon bimbit dalam kereta menggunakan “Charger” biasa telefon anda. Selain sambungan pada soket “lighter” di dalam kereta, ia mempunyai sambungan wayar negatif dan positif untuk di klip pada bateri kereta untuk kegunaan barang elektronik di rumah dalam keadaan bekalan elektrik terputus. Sangat berguna untuk saat-saat kecemasan. Model untuk 1,000 watt juga dijual dengan harga RM500.

14.Jika anda bernasib baik, bekalan elektrik mungkin masih ada. Pengalaman di Iraq menunjukkan, pasukan tentera yang menyerang tidak mahu menyerang stesyen janakuasa elektrik atas dasar perikemanusiaan.

15.Jika nasib anda buruk, generator elektrik yang berharga di antara RM1,000 ke RM1,500 amat berguna. INGAT PANDUAN SAYA YANG KE 3-MINYAK MASAL DENGAN SEDIKIT CAMPUR KEROSENE BOLEH DIJADIKAN BEKALAN BAHAN API.

16.Belajar untuk mengenali struktur rumah anda. Rumah anda boleh menjadi kubu dan kubur anda. Susun ruang perlindungan anda dengan perabot yang ada (wujudkan comfort zone, zon kedap hentaman dengan menggunakan sofa/tilam dan elakkan dari barang-barang yang mungkin menyebabkan anda cedera. Biasanya kecederaan disebabkan benda tajam seperti kaca, bucuan keras dll.

17.Parang/Kapak.Penting untuk perlindungan, memberi bantuan, mendapatkan bekalan kayu api.

18.Alat bantuan mendapat makanan seperti joran, anda juga disaran belajar menanam.

19.Coklat. Coklat Cadbury, minuman Milo atau Koko. Penting untuk bekalan tenaga. Ingat anda kekurangan zat dan protein semasa perang. Anda juga terpaksa bekerja lebih semasa perang, dan minuman atau makanan ini membekalkan tenaga.

Ini merupakan senario basic berdasarkan pengalaman saya sendiri yang terpaksa memasuki zon bencana alam, zon peperangan dan situasi-situasi yang benar-benar menyusahkan. Untuk belajar menjadi seorang survival, anda boleh download manual-manual berguna termasuk situasi menghadapi serangan kimia dan nuklear pada alamat http://www.survivenuclearwar.com/literature.htm.

20.Jika musuh menakluki Kuala Lumpur, dan anda konon-kononnya pejuang “underground” macam Hezbollah. Sistem telefon GSM 019,016,014,012,017/Satelit membolehkan kedudukan anda dikesan dengan tepat. Gunakan sistem Atur 010 atau 011 (mana ada lagi ye takkk).

21.Sentiasa bergerak tundukkan kepala. Belajar untuk mengenal bunyi tembakan dan belajar untuk mengenalpasti bunyi peluru meriam 155mm (bunyi enjin pesawat pengebom biasanya dekat pada telinga terutama B-52, meriam 155mm bunyinya memekik kuat dan nyaring. Ini pengalaman saya sendiri yang naif, ketika B52 datang, semua orang berlari mancari perlindungan tetapi saya dan geng-geng terpacak mendongak ke langit untuk melihat B52 tersebut, macam kat pameran LIMA pulak).

22.Anda tidak akan mati jika ditembak kecuali pada zon-zon maut pada badan. Anda akan mati akibat kehilangan darah. Jadi cari jalan untuk hentikan pendarahan.

23.Apa-apa sahaja peluru melebihi saiz 7.62mm akan berjaya menembusi tempat perlindungan anda misalnya di sebalik kereta. Peluru Ak47 (raifel ini menggunakan peluru 7.62mmx39mm) mampu menembusi pintu sebelah pemandu dan keluar ke pintu sebelah tempat duduk pemandu. Senjata ini tepat sehingga ke jarak di antara 100 ke 200 meter, lebih dari itu, anda masih boleh menyelamatkan diri dengan berlari zig zag. M-16 tepat sehingga 200-400 meter, ia bagaimanapun mempunyai kuasa robekan yang tidak berapa kuat dengan peluru bersaiz 5.56mm.

24. Pistol-sangat tidak tepat dan saya pernah menyaksikan video di mana seorang anggota polis menembak penjenayah pada jarak kurang dari 50 meter tetapi satu pun tak kena walaupun tembakan yang dilepaskan melebihi 12 das. Ingat! Sasaran bergerak sangat sukat ditembak.

25.Belajarlah menembak untuk perlindungan dan mendapatkan makanan. Saya mempunyai sedikit pengalaman menggunakan raifel tempur dan pistol, untuk peserta PLKN sekarang, untung dapat belajar menembak.

26.Semasa aman ini, simpanlah sedikit duit untuk membeli manual. Saya mempunyai dua buku manual menarik yang berjudul “SAS Guide to Survive” dan “1001 Manual to do everything”.

27.Kalau sakit!!!!
.
A.Batuk kering–Minuman Koko (Serbuk Van Houten dalam Tin) dibancuh boleh menghilangkan batuk

B.Diabetes–boleh gunakan kapsul Gymnema&Fenugreek (dalam perang mana ada masa nak pi hospital cucuk insulin atau potong kaki yang kena gangren)

C.Kanser–gunakan daun durian belanda, keringkan dalam microwave oven, tumbuk jadi serbuk teh dan bancuh serta minum, daun ini mampu membunuh sel-sel kanser (dalam perang mana ada masa nak buat rawatan kimoterapi)

D.Sakit Jantung–Sebenarnya jantung kita ini kuat, bayangkan dia mampu pam darah dan menghasilkan tenaga elektrik. Seorang doktor yang pernah membuat autopsi ke atas 2,000 mayat yang saspek sakit jantung memberitahu bahawa dari ribuan kes itu, hanya empat orang sahaja yang sah jantung gagal berfungsi. 1996 mayat pula mati disebabkan kegagalan pembuluh darah.Jadi jadikan QUAKER OAT segera sebagai makanan ruji anda dan belajarlah mengenalpasti ubat-ubat yang boleh membantu melancarkan perjalanan darah kerana ini merupakan basic kepada kesihatan sebenar.

28.Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) akan membantu anda tetapi percayalah cakap saya, mereka hanya akan membekalkan anda sebotol ubat biru yang digunakan sebagai ubat luka dan Panadol sahaja untuk kesemua keperluan sakit anda (Ini saya saksikan sendiri) sedangkan ketika itu sakit yang paling popular semasa perang adalah ceret beret akibat kekurangan zat.

29.OK PBB mungkin dikuasai oleh Yahudi, sekali lagi percayalah cakap saya…mana-mana kumpulan perubatan atau NGO yang masuk, mereka ini hanya mampu membekalkan anda ubat-ubat yang sudah expired tarikhnya (Ini juga saya periksa sendiri). Jadi sebenarnya tidak ada sesiapa yang ikhlas membantu anda, semua menjalankan kerja untuk mendapat nama dan untung.

30.Masyarat dunia memahami anda. Percaya atau tidak, dunia akan membantu anda dengan membekalkan tepung untuk anda membuat roti canai kerana mereka menyangka kita sama seperti mereka yang menikmati “bread and butter”. Ini pengalaman saya sendiri apabila ada orang dari Malaysia yang membekalkan bertan-tan beras, Maggie dan ubat nyamuk untuk pelarian perang di Afghanistan. Mereka nak masak beras pun tak ghetiiiii…Tengok Maggie pun tak pernah, akhirnya ramai yang makan Maggie umpama kita makan snek ranggup MAMEE. nyamuk???? ada nyamuk ke kat Afhganistan HAHAHA.

29.Untuk mendapatkan pandangan ala “Night Vision”, bila menjelang waktu Maghrib, fokus mata pada satu-satu benda untuk membolehkan anak mata anda memperbaiki bukaan kanta atau iris (ya ke iris??? fail sikit bab biologi ini). Ini akan membolehkan anda bergerak dengan pantas di hutan walaupun keadaan amat gelap gelita.

SEKIAN SAHAJA, KITA BERKONGSI ILMU…ADA IDEA LAIN, MEH LAH KITA BINCANG KAT KOMEN

Sumber: 
http://www.militaryofmalaysia.net/2009/06/panduan-kecemasan-masa-daruratperang-etc/

HATI-HATI KETIKA MENGAMBIL GAMBAR DI SINGAPURA
 BY 

HATI-HATI KETIKA MENGAMBIL GAMBAR DI SINGAPURA

ANDA PERNAH BERHADAPAN DENGAN SITUASI INI DI MALAYSIA???, BACA PETIKAN AKHBAR BERITA HARIAN, SINGAPURA MENGENAI REJIMEN 6 SIR (Singapore Infantry Regiment)

Prebet (Pte) Soh Wei Siang, 22 tahun sedang bertugas mengawal sebuah pusat penting apabila ternampak seorang penumpang bas mengambil gambar bangunan pusat itu.

Oleh kerana mengambil foto tanpa izin dilarang di semua pusat-pusat penting, Pte Soh mula bertindak. Dengan pantas beliau mengingat ciri-ciri penumpang tersebut, usianya, pakaiannya, ketinggiannya, dimana dia berada, nombor plat bas dan hala kenderaan tersebut.

Semua ini dilakukannya dalam masa lima saat ketika bas itu bergerak meninggalkan anggota NS sepenuh masa.

Pte Soh melaporkan kejadian itu kepada pegawainya. Dengan maklumat yang diberikan, SAF dan polis dapat menahan bas itu dan mengenal pasti penumpang yang mengambil gambar itu dan melanjutkan siasatan.

Kombinasi askar-askar yang berwaspada serta kerjasama rapat dengan agensi-agensi keselamatan lain seperti polis dan pengawal Cisco, pusat-pusat penting seperti Pulau Jurong, Dermaga Sembawang dan Lapangan Terbang Changi selamat dari ancaman.

Sejak akhir 2001, askar-askar SAF meronda pusat-pusat awam penting bagi meningkatkan kawalan keselamatan. Namun berdepan dengan ancaman pengganasan dari pelbagai negara dan konflik kecil serta penyusunan semula keamanan, adalah penting bagi sebuah battalion aktif dilatih untuk menghadapi cabaran serupa itu.

6 SIR dipilih bagi tugas penting ini. Biarpun anggota-angota rejimen itu mempunyai keupayaan infantri seperti rejimen lain, ia mempunyai keunikannya.

“Khususnya kami sebuah pasukan yang diperbesarkan tanggungjawabnya,” kata ketua 6 SIR Mejar Wong Weng Kong.

“Kami mempunyai sebuah platoon khas yang dinamakan Platoon Pengesanan dan Pengasingan Kimia dan Letupan (CEDI). Anggota platoon in dilatih khas mengenal pasti dan mengesan bahan letupan serta bahan kimia serta mengasingkan bahan-bahan serupa itu dengan selamat sebelum memanggil pasukan Kimia, Biologi, Radiologi dan Letupan (CBRE) untuk tindakan lanjut.”

6 SIR juga mempunyai sebuah Platoon Provos yang diberi kuasa lebih luas di bawah undang-undang di beberapa bahagian. Ada juga sebuah Platoon Pengesan yang menggunakan teknologi pengawasan bagi meningkatkan pengawasan melebihi mata manusia.

“Tambahan, kami ada sebuah pasukan bersenjata khas lengkap dengan senapang tembak jitu, senapang gajah dan pelancar grenad automatik bagi menghalang penceroboh dari jarak dekat, sederhana maupun jauh,” jelas Mejar Wong.

Askar-askar dihantar menjalani latihan khusus di unit-unit khas. Contohnya, anggota dari Platoon Provos berlatih di Sekolah Provos sebelum pulang ke 6 SIR.

Tugas 6 SIR adalah mengawal pusat-pusat tentera serta pusat awam penting sebagai salah satu usaha tentera mengawal keselamatan dalam negeri. Mereka dilatih dengan kemahiran khas untuk berwaspada sepanjang waktu.

Apakah antara kemahiran yang diberikan dalam masa latihan selama lapan bulan itu?

Menjelaskan, Mejar Wong berkata pasukannya dilatih memberi respons mengikut keadaan.

Satu kemahiran penting adalah kebolehan mengingat maklumat.

“Kemahiran itu ditajamkan menerusi program komputer serta latihan berperanan.”

“Yang penting, kami ingin kukuhkan daya ingatan mereka. Anggota pasukan dilatih untuk mengenal pasti apa yang ‘tidak kena’ dan mengingati butir-butir penting seperti jenis, nombor plat kenderaan ketinggian suspek, pakaiannya. Kami ingin mereka melaporkan butir-butir seberapa tepat yang boleh agar kami dapat bertindak,” kata Mejar Wong.

Tambahnya: ” Dalam soal keselamatan, kita perlu ambil perhatian dan anggap sesuatu kejadian yang tidak kena tempat itu dengan serius, kerana anda tidak tahu di mana atau siapa musuh kita.

“Berbeza dengan operasi askar biasa yang sering tunggu perintah dari pihak atas, pasukan kami diberi banyak kebebasan untuk mengambil tindakan. Oleh itu, pegawai muda dan askar-askar pasukan kami digalak membuat keputusan berdasarkan keadaan,” kata Mejar Wong.

Sejajar dengan tugas meronda dan mengawal pusat-pusat penting, askar-askar 6 SIR sering berinteraksi dengan orang-orang awam setiap hari. Mengurus hubungan manusia juga adalah penting menurut Mejar Wong.

Kata beliau: “Kita punya askar yang bijak berfikir yang sedar kepentingan tugas mereka, mereka tahu apakah kawasan-kawasan yang dilarang apabila berhadapan dengan orang awam. Oleh itu mereka dapat berhubung dengan orang awam dengan cara yang sopan namun tegas.”

Memang ada beberapa orang awam yang enggan memberi kerjasama atau mudah marah. Namun askar-askar kami boleh mengawal keadaan dengan menerangkan peri penting peraturan yang dilaksanakan.

Bagaimana pula dengan syarikat swasta? Apakah pendapat mereka mengenai kehadiran anggota tentera mengawal kawasan perniagaan mereka?

Menurut Mejar Wong, pada awalnya ada yang rasa kurang selesa.

“Namun mereka sedar ancaman yang dihadapi dan pentingnya keselamatan. Mereka sedar, SAF bersama agensi keselamatan dalam negeri lain, mengambil berat akan keselamatan mereka. Saya diberitahu mereka rasa lebih aman apabila melihat pasukan kami menjalankan rondaan serta tertarik dengan sikap profesionalisme anggota-anggota kami,” jelas beliau.

Mejar Wong juga gembira melihat hubungan rapat yang dijalin antara 6 SIR dengan agensi lain seperti polis dan pasukan pengawal pantai yang sama-sama mengawal pusat-pusat penting.

“Melalui latihan bersama, perbincangan dan pertemuan, kami belajar selok belok cara operasi satu sama lain. Dengan cara ini kita dapat tingkatkan keberkesanan dalam menghadapi apa juga situasi,” tambah beliau.

Penggunaan teknologi juga tidak dilupakan. Contohnya, pasukan itu giat menguji alat-alat pengawasan seperti camera mudah alih.

Setelah pasukan itu diberi taraf operasi enam bulan lalu, apakah penilaian Mejar Wong?

Saya benar-benar bangga dengan pasukan ini. Mereka sedar peri penting tugas mereka, komited terhadapnya dan sering menimba ilmu untuk memperbaiki kelakonan masing-masing.

Dalam berinteraksi dengan orang ramai mereka menonjolkan imej positif SAF sekali gus menjalankan tugas dengan sopan tetapi tegas. Ini menunjukkan latihan yang diberikan mula membuahkan hasil.

Akhir kata penduduk Singapura dapat mengecapi kenikmatan keamanan memandangkan ada pasukan seperti 6 SIR yang menjalankan tugas mengawal negara.

Kredit: 
http://www.militaryofmalaysia.net/2009/03/hati-hati-ketika-mengambil-gambar-di-singapura/

Tiada ulasan: