Isnin, 10 Februari 2020

Usah cakap besar. 9723


Sederhana. Bersederhana. Senjata Mukmin ialah DOA. ² Sedangkan Allah telah berfirman yang bermaksud: "Dan tidaklah kehidupan dunia ini melainkan senda gurau dan main-main, dan sesungguhnya akhirat itulah yang sebenarnya kehidupan, kalau mereka mengetahui." (QS .Alankabuut: 64).

Allah ﷻ dan Rasulullah ﷺ
Allah ﷻ dan Rasulullah ﷺ
Allah ﷻ dan Rasulullah ﷺ

Antara akhlak Rasulullah ﷺ didalam hadis ialah "Suka memudahkan dan tidak suka menyulitkan." 

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.


Sebelum Negara China diserang Coronavirus Presidennya dengan bangga dan angkuh berucap dalam satu majlis "Tiada kuasa yang mampu menyekat kemajuan negara besar kami, tiada kuasa yang mampu mnyekat kemajuan negara dan kehebatan negara kami."

Dalam masa yang sama China membunuh orang Islam, membunuh alim ulamak ethnik beragama Islam, memenjara, menyiksa, memisahkan ahli keluarga rakyatnya yang beragama Islam, etnik Uighur dan mereka bermati-matian menafikannya, walaupun berita berkaitan tular di serata, seluruh dunia.

Kerana Allah  dengan mengenang dan belas kasih umat Islam kepada saudara seagama di China, banyak masjid² di seluruh dunia bersatu, melakukan dan membuat solat hajat dan berdoa memohon pada Allah  selamatkanlah saudara seagama kami di China yang sedang dizalimi.

Sungguh Allah  itu Maha Pengasih lagi Maha Mendengar keluhan hamba Nya. Bukan bumi China diterbalikkan, bukan ribut taufan yang Allah ﷻ hantar membadai, bukan juga kebakaran besar yang membakar tetap Allah  mengantar azab yang lebih dahsyat dari semua itu. Itulah CORONAVIRUS.

Dasyatnya Coronavirus sehingga dianggap bencana yang mampu meruntuhkan tembok besar China yang dibanggakan mereka. Kenapa Coronavirus dianggap bencana besar kepada  China?

- Hampir lima juta rakyat Wuhan keluar meninggalkan bandar itu.Wuhan kini digelar bandar berhantu, sunyi sepi hampir semua perniagaan ditutup. Stesyen keretapi dihentikan. Rakyat berkurung dalam rumah sepanjang masa.

- Bukan saja Wuhan hari ini Coronavirus merebak ke seluruh bandar² besar China.

-Antara yang paling terkesan dan menanggung tekanan yg hebat adalah doktor² dan jururawat² di hospital yang 24 jam terpaksa berjaga merawat mangsa² Coronavirus, dalam masa yang sama mereka juga sangat takut dijangkiti hingga ada pesakit² yang terpaksa dibiarkan mati begitu saja di depan mata tanpa sempat dirawat.

-Banyak negara² kuasa besar seperti Australia, Canada, Perancis, Jerman dll membatalkan penerbangan ke China buat sementara. Malah ada negara yang tidak membenarkan rakyat China masuk ke negara dan negeri mereka termasuk Sabah dan Sarawak.

Dalam keadaan rakyat China berpusu² lari dari negara mereka negara lain pula tidak menerima kedatangan mereka.

-Banyak syarikat penerbangan terpaksa menanggung kerugian gara² banyak penerbangan ke China terpaksa dibatalkan. Tiada lagi warga dunia yang mahu ke China takut dijangkiti.

-Seluruh dunia seolah² memboikot negara China,mengelak dr bertemu rakyat China terutama yang baru tiba dari negara China.

-Bertambah malang Coronavirus ni bukanlah makhluk berbentuk objek dan ia x mampu dilihat dengan mata, dijangkiti melalui udara dan hingga hari ini China masih belum mampu menahan Coronavirus dari terus menular menyerang rakyatnya tanpa belas kasih dan mereka masih belum menemui penawarnya walau mereka punya teknologi yang hebat yang mereka banggakan.

Kesimpulannya.

Siapa yang menghantar wabak Coronavirus ke China? Jawapannya adalah Allah . Allah ﷻ lah yang mengantar Coronavirus ke China bagi mengajar dan memberi pengajaran kepada bangsa yang tiba-tiba mendabik dada, angkuh dan sombong, kononnya tiada kuasa yang mampu melawan dan menahan kemajuan dan kehebatan mereka.

Mereka lupa mereka cuma makhluk dan hamba yang sangat lemah dan Allah ﷻ lah Pemilik alam ini dan Dia lah Allah  Yang Maha Berkuasa, yg mampu menghapus penduduk bumi dalam sekelip mata.

Ini juga adalah satu Bencana bg menghukum mereka yg menyiksa umat Islam Uighur tanpa belas kasih hanya kerana mereka itu umat Islam. Bukan saja umat islam etnik Uighur dizalimi malah ajaran Islam dihalang dr terus diamal oleh etnik Uighur ini, Al Quran dibakar, solat dihalang, suami isteri dpisahkan dan dipaksa pula wanita Islam berkahwin dengan rakyat China yg bukan Islam.

Mereka tidak tahu satu²nya agama yg diterima disisi Tuhan adalah Islam.Hari ini doktor² dan rakyat China disaran membasuh tangan, hidung dan mulut sehari paling kurang 4 kali untuk elak dr dijangkiti virus corona sedangkan ajaran Islam mengajar umatnya berwuduk iaitu membasuh mulut, hidung, tangan, kepala, telinga dan kaki sehari 5 kali. Boleh nampak tak betapa Islam sangat menjaga kebersihan dan mementingkan kesihatan umatnya?

Umat Islam yg jaga solat sehari wuduk 5 Kali insyaAllah Tuhan jaga dan elak dijangkiti Coronavirus. Untung kan jd umat Islam? itu yg China x mahu lihat berlaku dan tersebar di bumi China dan akibatnya hari ini mereka seolah² dihantui mimpi ngeri yg belum ada penghujungnya.

Kalau mereka rasa mereka sudah cukup berkuasa dan bangsa yg hebat mereka lupa dan tidak tahu Qarun yang jauh lebih kaya mati ditelan bumi, bangsa Firaun yang jauh berkali ganda lebih hebat dari China mati ditelan laut.Namrud raja yang luas kuasanya dimusnahkan Allah  melalui makhluk Nya yang kecil iaitu nyamuk,Tentera Abrahah yang gagah satu ketika dulu dihancurkan Allah  melalui Burung Ababil yang membawa batu neraka dengan paruhnya.
Hari ini China yang rasa diri paling berkuasa, Allah  hantar tenteranya yang bernama Coronavirus.

Sebenarnya Negara China sudah pun membina dan menyiapkan serta melengkapkan bom makan tuan satu hari nanti, iaitu EMPANGAN TERBESAR DUNIA yang bakal guna menghapus Negara China dan sekitarnya di akhir zaman nanti. Negara China yang pada mata kita sangat luas dan besar hebat tetapi di sisi Allah  ia hanya tidak sampai sebesar kuman, sekelip mata boleh dihapuskan dari muka bumi.

Kalau China rasa mereka mampu memenjara ribuan umat Islam Uighur sewenang wenangnya, hari ini dengan kuasa Allah  seluruh dunia seolah² sedang memenjara seluruh rakyat China, memboikot, menjauhkan diri dari rakyat China, tidak membenarkan rakyat China masuk ke negara² lain malah rakyat China sendiri tidak dibenarkan keluar dari negara mereka.

Dasyat kan penangan Coronavirus?

Sekarang siapa lagi hebat dan berkuasa? Negara China atau Allah ?Pokoknya jangan sesekali angkuh dan sombong dengan kuasa yang ada. Jangan cabar kuasa Allah . Bukan setakat bencana Coronavirus malah jauh daari itu Allah  mampu menghukum hamba² Nya yang ingkar. Itu baru hukuman dunia tunggulah hukuman di akhirat puluhan kali ganda jauh lebih dahsyat menyiksakan.

Pengajaran dari wabak Coronavirus ini adalah:

Kehebatan yang kita ada hanyalah sementara, duit yg kita ada adalah sementara, kekayaan yang kita ada adalah sementara, kecantikan, harta yang kita miliki adalah sementara, keluarga, anak, isteri adalah sementara, kesihatan yang kita kecapi adalah sementara, kuasa yang kita banggakan adalah sementara.

Dan semua itu bukanlah milik kita, semuanya milik Allah . Bila² masa sahaja semua yang kita miliki akan diambil semula dan hilang sekelip mata. Jadi untuk apa kita bangga dengan nikmat yang tidak kekal. Selagi diberi kuasa rendahkan diri, jangan zalimi mereka yang lemah dan x punya kuasa...

Sungguh andai doa mereka yg dizalimi dimakbulkan Allah  tunggulah azab dan balasan Allah  Tuhan itu x tertanggung.

Lihatlah betapa indahnya bumi Kundasang. Ini juga antara ciptaan Allah  yang mengasyikkan mata "berjalanlah kamu dimuka bumi lihatlah keindahan dan kehebatan ciptaanKu, ambillah pengajaran darinya."

Jauh perjalanan, indah pemandangan, tambah pengetahuan dan pengalaman,mengajar erti kehidupan.

Moga dengan kita mengambil pengajaran daro setiap kejadian Allah ﷻ, lalu kita dijauhkan dari sifat bangga diri dan sedar diri kita cuma hamba x punya apa² dan tidak lupa pada Sang Pencipta alam semesta Allah Tuhan Rabbul Alaminn walau siapa kita walau dimana kita berada.

Takutkan coronavirus.... Melihat umat  Islam solat.. Mereka china kafir pun ikut bersolat, sbb dia tau org Islam sdg berdoa..
Diedit dari Grop Wsp

Daftar Isi Al-Quran dan Terjemahan - Silakan Klik untuk membacanya:
 1. Surat Al Fatihah (Pembukaan)
 2. Surat Al Baqarah (Sapi Betina)
 3. Surat Ali 'Imran (Keluarga 'Imran)
 4. Surat An Nisa' (Wanita)
 5. Surat Al Ma'idah (Hidangan)
 6. Surat Al An'am (Binatang Ternak)
 7. Surat Al A'raf  (Tempat Tertinggi)
 8. Surat Al Anfal (Rampasan Perang)
 9. Surat At Taubah (Pengampunan)
 10. Surat Yunus (Nabi Yunus A.S.)
 11. Surat Hud (Nabi Huud A.S.)
 12. Surat Yusuf (Nabi Yusuf A.S.)
 13. Surat Ar Ra'd (Guruh)
 14. Surat Ibrahim (Nabi Ibrahim A.S.)
 15. Surat Al Hijr (Daerah Pegunungan)
 16. Surat An Nahl (Lebah)
 17. Surat Al Israa' (Memperjalankan Di Malam Hari)
 18. Surat Al Kahfi (Gua)
 19. Surat Maryam (Maryam)
 20. Surat Thaha (Thaahaa)
 21. Surat Al Anbiya' (Kisah Para Nabi)
 22. Surat Al Hajj (Ibadah Haji)
 23. Surat Al Mu'minun (Orang Mukmin)
 24. Surat An Nur (Cahaya)
 25. Surat Al Furqaan (Pembeda)
 26. Surat Asy Syu'ara' (Penyair)
 27. Surat An Naml (Semut)
 28. Surat Al Qashash (Cerita)
 29. Surat Al 'Ankabuut (Laba-Laba)
 30. Surat Ar Ruum (Bangsa Rumawi)
 31. Surat Luqman (Luqman)
 32. Surat As Sajdah ((Sujud)
 33. Surat Al Ahzab (Golongan Yang Bersekutu)
 34. Surat Saba' (Kaum Saba')
 35. Surat Fathir (Pencipta)
 36. Surat Yaasiin
 37. Surat Ash Shaffat (Yang Bershaf-Shaf)
 38. Surat Shaad
 39. Surat Az Zumar (Rombongan-Rombongan)
 40. Surat Al Mu'min (Orang Yang Beriman)
 41. Surat Fushshilat (Yang Dijelaskan)
 42. Surat Asy Syuura (Musyawarah)
 43. Surat Az Zukhruf (Perhiasan)
 44. Surat Ad Dukhaan (Kabut)
 45. Surat Al Jaatsiyah (Yang Berlutut)
 46. Surat Al Ahqaaf (Bukit Pasir)
 47. Surat Muhammad (Nabi Muhammad SAW)
 48. Surat Al Fath (Kemenangan)
 49. Surat Al Hujuraat (Kamar-Kamar)
 50. Surat Qaaf
 51. Surat Adz Dzaariyaat (Angin Yang Menerbangkan)
 52. Surat Ath Thuur (Bukit)
 53. Surat An Najm (Bintang)
 54. Surat Al Qamar (Bulan)
 55. Surat Ar Rahmaan (Yang Maha Pemurah)
 56. Surat Al Waaqi'ah (Hari Kiamat)
 57. Surat Al Hadid (Besi)
 58. Surat Al Mujadilah (Wanita Yang Mengajukan Gugatan)
 59. Surat Al Hasyr (Pengusiran)
 60. Surat Al Mumtahanah (Wanita Yang Diuji)
 61. Surat Ash Shaff (Barisan)
 62. Surat Al Jumu'ah (Hari Jum'at)
 63. Surat Al-Munafiqun (Orang-Orang Munafik)
 64. Surat At Taghabun (Hari Ditampakkan Kesalahan-Kesalahan)
 65. Surat Ath Thalaaq (Talak)
 66. Surat At Tahrim (Mengharamkan)
 67. Surat Al Mulk (Kerajaan)
 68. Surat Al Qalam (Pena)
 69. Surat Al Haqqah (Kiamat)
 70. Surat Al Ma'arij (Tempat-Tempat Naik)
 71. Surat Nuh (Nabi Nuh A.S)
 72. Surat Al Jin (Jin)
 73. Surat Al Muzzammil (Orang Yang Berselimut)
 74. Surat Al Muddatstsir (Orang Yang Berselimut)
 75. Surat Al Qiyamah (Hari Kiamat)
 76. Surat Al Insaan (Manusia)
 77. Surat Al Mursalat (Malaikat-Malaikat Yang Diutus)
 78. Surat An Naba´ (Berita Besar)
 79. Surat An Naazi´ (Malaikat-Malaikat Yang Mencabut)
 80. Surat 'Abasa (Bermuka Masam)
 81. Surat At Takwir (Menggulung)
 82. Surat Al Infithar (Terbelah)
 83. Surat Al Muthaffifiin (Orang-Orang Yang Curang)
 84. Surat Al Insyiqaaq (Terbelah)
 85. Surat Al Buruuj (Gugusan Bintang)
 86. Surat Ath Thaariq (Yang Datang Di Malam Hari)
 87. Surat Al A´Laa (Yang Paling Tinggi)
 88. Surat Al Ghaasyiyah (Hari Kiamat)
 89. Surat Al Fajr (Fajar)
 90. Surat Al Balad (Negeri)
 91. Surat Asy Syams (Matahari)
 92. Surat Al Lail (Malam)
 93. Surat Adh Dhuhaa (Waktu Dhuha)
 94. Surat Alam Nasyrah /Al Insyirah (Bukankah Kami Telah Melapangkan)
 95. Surat At Tiin (Buah Tin)
 96. Surat Al 'Alaq (Segumpal Darah)
 97. Surat Al Qadr (Kemuliaan)
 98. Surat Al Bayyinah (Bukti Yang Nyata)
 99. Surat Al Zalzalah (Goncangan)
 100. Surat Al 'Adiyat (Kuda Perang Yang Berlari Kencang)
 101. Surat Al Qari'ah (Hari Kiamat)
 102. Surat At Takatsur (Bermegah-Megahan)
 103. Surat Al 'Ashr (Masa)
 104. Surat Al Humazah (Pengumpat)
 105. Surat Al Fiil (Gajah)
 106. Surat Quraisy (Suku Quraisy)
 107. Surat Al Ma'un (Barang-Barang Yang Berguna)
 108. Surat Al Kautsar (Nikmat Yang Banyak)
 109. Surat Al Kafirun (Orang-Orang Kafir)
 110. Surat An Nashr (Pertolongan)
 111. Surat Al Lahab (Gejolak Api)
 112. Surat Al Ikhlas (Memurnikan Keesaan Allah)
 113. Surat Al Falaq (Waktu Subuh)
 114. Surat An Naas (Manusia)

Tiada ulasan: