Sabtu, 14 Mac 2020

Penyanggahan dan Laba. 9934


Penafian dan imbalan. 

Xkan terima kasih aje kak' ... Dunia sekarang mana ada barang free dah. Mahu tak mahu kakak tu hulur RM10 kerana budak tu bantu tukarkan tayar keretanya bocor. RM10 saya pun ada kak' ...kakak tu tambah lagi RM40 genapkan RM50. Tak pulak budak tu cakap RM50 tuu berlebih dah. 

Politik Jahiliah semakin subur. 

Macam tu lah dalam politik mana ada lagi rasa malu, rasa utamakan peradaban. Hidayah hak Allah. Takkan orang Islam xtahu apa tu adab. Xsegan silu meminta. Dalam jiwa orang macam tu xde dah "tangan kanan beri, jangan sampai tangan kiri tahu" Maklum berpuluh tahun tembolok dah terbiasa terisi dengan gaya xpeduli hak orang kah apa. Yang penting masuuuuuuQ. Jiwa orang macam tu kepentingan ISLAM... kepentingan MELAYU ...kepentingan MALAYSIA dah pupus dalam kamus hidup mereka. Pergi jalanlah dengan kepentingan rakyat jelata. Asal persimpangan gelap itulah perkampungan MELAYU yang terpinggir oleh kerakusan pemain politik yang sebangsa (bukan sebangsat). Perjuangkan MELAYU kunuuuuun. Jadi kubu kuat pemain politik lagi lah makin mundur kawasan itu. Jalan raya kalau kuda guna pun kaki kuda boleh patah - apa mereka peduli. Kita cakap lantang kuat-kuat biar orang MELAYU nampak kita tegas perjuangkan MELAYU. Lain kali mereka undi kita lagi. Membodohkan pengundi adalah keutamaan untuk terus jadi Wakil Rakyat atau Ahli Parlimen. Nanti senang anak bini, sanak saudara dan rakan taulan. 

Sekian terima kasih.
Projek RM200 juta bekas Menteri, KSU KPDNHEP kepada syarikat Kroni PKR disiasat SPRM?
Executive Editor Mac 14, 2020 
Sebelum ini Captain M mendedahkan ada banyak projek Kementerian milik kroni Menteri PH untuk menyumbang dana parti Pakatan Harapan bakal dibatalkan selepas PH tumbang. Lim Guan Eng, Tony Pua, Menteri-menteri PH dan pegawai mengurus projek resah.

Semua projek kementerian bagi Bekalan Perkhidmatan RM50 juta dan Kerja RM100 juta yang telah diluluskan Lembaga Perolehan A (LPA) Kementerian pasti tersangkut di Kementerian Kewangan sejak 24 Februari lalu apabila memerlukan perakuan MOF untuk diluluskan oleh Menteri Kewangan dalam Jawatankuasa Perolehan Menteri Kewangan (JPMK).


Kontraktor mengeluh rugi jutaan ringgit kerana wang telah dibayar bagi urusan teknikal tender di kementerian namun perakuan MOF tidak dapat diperolehi malah mungkin bakal diberi kepada syarikat lain.

Menteri baharu PN pula mempunyai kuasa untuk meneruskan tender projek, menangguh atau membatalkan tender projek itu apatah lagi jika projek itu tular dan bakal menerima impak siasatan SPRM. Begitu juga Menteri Kewangan yang boleh menukar keputusan Lembaga Perolehan A Kementerian lain berdasarkan penilaian MOF.

Lagi Projek Kroni Menteri PKR digagalkan!

Siri pendedahan Captain M kali ini sekali lagi tampil mendedahkan projek kroni bekas Menteri PKR Datuk Seri Saifuddin Nasution Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) iaitu konsesi Perkhidmatan Penentusahan Alat Timbang dan Sukat di bawah Seksyen 26A(1) (b) Akta Timbang dan Sukat 1972.

Sebelum ini syarikat konsesi yang dilantik Menteri KPDNHEP ialah Metrology Corporation (Malaysia) Sdn Bhd sejak 5 April 2005 hingga 5 April 2020. Konsesi 15 tahun syarikat ini akan tamat tidak lama lagi maka satu tender baru dibuat untuk melantik syarikat konsesi baru. Terlalu banyak kelemahan dan ketirisan syarikat konsesi lama ini namun mereka tetap berusaha untuk mendapat kontrak ini.

Dalam satu surat aduan dihantar kepada Menteri KPDNHEP yang baharu kepada Datuk Alexander Nanta Linggi melaporkan sebuah syarikat yang baru setahun ditubuhkan (2019) De Metrology Sdn Bhd kroni bekas Menteri lama Saifuddin Nasution yang tidak hadir taklimat tender dikatakan bakal diberi tender RM200 juta ini.

Syarikat De Metrology Sdn Bhd yang mempunyai hubungan dengan syarikat yang mendapat kontrak Food Bank KPDNHEP, Syarikat Legasi Z Sufi Sdn Bhd adalah kepunyaan milik Azahar Shahimi, Zakwan proksi Saifuddin. Azahar menamakan isterinya Ria Wati Aswar sebagai Pengarah syarikat De Metrology Sdn Bhd untuk tender Penentusahan Alat Timbang dan Sukat ini. 
Syarikat ditubuh Mac 2019 dan tukar nama pada 21 Januari 2020…Usia syarikat hanya setahun.. Modal berbayar RM 1 juta, tapi dah nak diberi RM200 juta. 

Hubungan rapat pemilik Syarikat De Metrology Sdn Bhd dengan Menteri dan KSU Muiz telah memberi ruang syarikat ini diperakukan oleh LPA dan dihantar ke MOF untuk kelulusan. 

Berikut merupakan surat aduan dilampirkan mengenai syarikat ini yang punya hubungan rapat Menteri dan KSU KPDNHEP lama Datuk Muez Abd Aziz. 

Distribution Centre oleh Legasi Z Sufi Marketing. 

Proksi PKR: Syarikat Metrology Corporation (Malaysia) Sdn Bhd. 

Menurut sumber dalaman KPDNHEP satu lagi syarikat yang menjadi pemain utama yang juga sebagai ‘back up’ Menteri ialah syarikat Metrology Corporation (Malaysia) Sdn Bhd. Syarikat yang sebelum ini telah mendapat konsesi sejak 15 tahun lalu. 

Di belakang syarikat ini dilaporkan bekas seorang pemimpin PKR Negeri Pulau Pinang bernama Johari Kassim yang punya hubungan rapat dengan Dato’ Seri Saifuddin Nasution. Ahli Lembaga Pengarahnya adalah seperti di lampiran bawah. Leng Tuck Kwan seorang dari Pengarah Metrology Corporation (Malaysia) Sdn Bhd turut membawa syarikat LAK Weighing Systems Sdn Bhd menyertai tender. 

Menurut sumber jika De Metrology Sdn Bhd mendapat projek ini mereka akan menjualnya kepada Metrology Corporation (Malaysia) Sdn Bhd. Nampak tak kebijakan Saifuddin Nasution memasang kontraktor demi ‘komisen’ projek. 
Syarikat konsesi Metrology Corporation (Malaysia) Sdn Bhd berusaha mengekalkan projek ini jadi milik mereka. 
Akrab: Saifuddin dan Johari- Johari Kassim dilaporkan sudah memberikan RM500,000 kepada Dato’ Saifuddin ketika menjadi Menteri KPDNHEP melobi projek. 
Leong Tuck
Kwan ahli lembaga pengarah Metrology Corporation (Malaysia) Sdn Bhd turut menyertai tender dengan nama syarikat lain. 

Dato’ Seri Saifuddin Nasution walau dengan segala apa cara mahu projek bernilai RM200 juta ini diberi kepada syarikat kroninya. Sebelum kerajaan PH tumbang Saifuddin mengarahkan Datuk Muez Abd Aziz KSU KPDNHEP meluluskan dalam LPA syarikat kroninya. 

Bagaimanapun perakuan daripada Menteri Kewangan bagi kelulusan projek ini kepada KPDNHEP tertangguh kerana tidak sempat ditandatangi oleh Lim Guan Eng. Sehingga kini dikatakan tangan-tangan Datuk Muez masih boleh mengarahkan Pegawai KPDNHEP walaupun menjadi KSU Kementerian Pertahanan. 
Menteri KPDNHEP arah KSU pilih dalam LPA, Menteri Kewangan pula akan luluskan dalam JPMK MOF..’Lu dapat I bagilah’..Mahal atau murah teknikal kita pegang ma.. 

Oleh itu Menteri Kewangan kerajaan PN dan juga Menteri KPDNHEP yang baharu tidak perlu meluluskan projek ini kepada syarikat kroni PKR Saifuddin seperti De Metrology Sdn Bhd dan Metrology Corporation (Malaysia) Sdn Bhd. 

Diharap kerajaan memberi projek ini kepada syarikat yang benar-benar layak, mempunyai kewangan yang kukuh, syarat cawangan syarikat serta sumber tenaga kerja yang cukup. 

SPRM wajar menyiasat kes ini jika syarikat De Metrology Sdn Bhd yang tidak punya kelayakan diberikan projek RM200 juta! Jika diberi kepada Metrology Corporation (Malaysia) Sdn Bhd syarikat mereka telah gagal malah menipu hasil kerajaan. Syarikat untung kerajaan rugi. 

13 Mac 2020 
MR :  Kita tunggu apa cerikatnya...
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt
............oo000oo...........
MINDARAKYAT
Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.Sumber: 
Executive Editor, Minda Rakyat 

Irwan: Pemimpin Baru Demokrat Jadi Terobosan di Tengah Tokoh Politik Tua yang Ingin Terus Berkuasa
Sabtu, 14 Maret 2020 01:06 WIB
Tribunnews/JEPRIMA Sekretaris Jenderal (Sekjen) Partai Demokrat Hinca Panjaitan saat memberikan keterangan pers di Kantor DPP Partai Demokrat, Jakarta Pusat, Jumat (13/3/2020). 

Laporan Wartawan Tribunnews.com, Seno Tri Sulistiyono
TRIBUNNEWS.COM, JAKARTA - Partai Demokrat akan memiliki pemimpin baru untuk menggantikan posisi Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) sebagai ketua umum.

Ketua DPP Partai NasDem Irwan mengatakan, kongres ke V Partai Demokrat yang berlangsung pada Minggu, 15 Maret 2020 di Jakarta Convention Center (JCC), akan menghasilkan kepemimpinan baru.

"New leader adalah sebuah terobosan dalam demokrasi Indonesia, di tengah masih menguatnya hasrat tokoh politik tua di luar Partai Demokrat untuk terus berkuasa," ujar Irwan kepada wartawan, Jakarta, Jumat (13/3/2020).

Regenerasi di tubuh partai politik, kata Irwan, sangat dibutuhkan sebagai momentum untuk mengkonsolidasikan demokrasi di Indonesia.

"SBY sebagai ketua umum Partai Demokrat dan Presiden RI dua periode sangat menyadari itu. Sehingga dimulai dengan regenerasi di pucuk pimpinan partai," ucap Irwan.

Ia berharap proses kongres Demokrat yang berlangsung hanya satu hari dapap berjalan dengan tertib, lancar, dan aman.

"Inti dari demokrasi Indonesia adalah musyawarag mufakat dan itu tentu disadari oleh semua pemegang daulat suara di dalam kongres," tutur Irwan.

Baca:
DPR Kritik Pemerintah Terkait Penanganan Corona, Termasuk Pelayanan Kesehatan
Cyrus Network: Sandiaga Uno Jadi Capres 2024 Paling Disukai

Sebelumnya, Sekretaris Jenderal Demokrat, Hinca Panjaitan mengatakan, SBY menginginkan adanya regenerasi dan mengakhiri masa jabatannya sebagai ketua umum dengan baik.

"Beliau sampaikan bahwa sebagai Presiden dua periode 10 tahun soft landing menyentuh garis finis. Dia juga akan melakukan soft landing di dalam kongres nanti," ucap Hinca.

"Jadi yang pasti ada pengganti beliau, beliau sudah menyampaikan kepada kami sudah cukup (jadi ketum)," sambung Hinca.

Artikel ini telah tayang di Tribunnews.com dengan judul Irwan: Pemimpin Baru Demokrat Jadi Terobosan di Tengah Tokoh Politik Tua yang Ingin Terus Berkuasa, https://www.tribunnews.com/nasional/2020/03/14/irwan-pemimpin-baru-demokrat-jadi-terobosan-di-tengah-tokoh-politik-tua-yang-ingin-terus-berkuasa.
Penulis: Seno Tri Sulistiyono
Editor: Malvyandie Haryadi
Sumberr: 
Tribunnews.com 

Sikap ‘tak puas hati’ UMNO bakal runtuhkan kerajaan persekutuan
Raggie Jessy, The Third Force
“UMNO perlu elak daripada membawa perpecahan dalam Kabinet dan ambil iktibar dari PAS yang duduk diam biarpun tahu Muhyiddin tidak [...]

Betul ke Mahathir memberikan syarat 
Mukhriz sebagai TPM untuk dia sokong Muhyiddin dan PN?
Executive Editor, Minda Rakyat - 47 minutes ago
*Isu 1* Mengikut maklumat awal, apabila Dewan Rakyat bersidang pada 5 Mei 2020 nanti, usul undi tidak percaya akan dilakukan oleh Pakatan Harapan yang diketuai Mahathir semasa itu terhadap kerajaan baharu PN dan sekiranya ini berlaku, besar kemungkinan Muhyiddin kalah kerana tidak mendapat majoriti untuk mengekalkan jawatan Perdana Menteri. Ini disebabkan pengaruh Mahathir cukup kuat termasuk dia dan orang-orangnya boleh membeli MP. Muhyiddin + Azmin merancang melewatkan sidang *(memang ada logiknya atas kelewatan sidang) *dan membeli sokongan melalui kabinet yang besar sehingga ...

Tanda-tanda Kerajaan Perikatan Nasional 
Pun Tak sampai setengah penggal sudah mula nampak
Executive Editor, Minda Rakyat 
Seperti yang disebut oleh Presiden PAS, Kerajaan ini adalah kerajaan *untuk rakyat* dan *menyelamatkan negara demi rakyat. *Memang ada banyak perkara perlu dibincangkan. Pada asal penubuhan kerajaan ini Muafakat Nasional (UMN)-PAS) akan bersama Bersatu + Azmin & The Geng + GPS. Tapi nampak Mahathir cuba tukar perancangan sehingga menjadi kelam kabut dan MN terpaksa menukar sokongan daripada Mahathir kepada Muhyiddin. Gabungan ini sangat longgar dan Bersatu + Azmin mengambil kesempatan cuba mengurangkan pengaruh UMNO dalam gabungan longgar ini. PAS nampak *redha* dan menerima demi ...

KINI MAT JASSAN PULA BANGKIT CERAMAH...
HAAA...BARU ADA AKAI..
AMIR Wartawan Rasmi LR, WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI
Pelantikan Kabinet Kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin Terdapat pelbagai desas desus berhubung pelantikan Kabinet yang baharu bermula, dari ketiadaan jawatan Timbalan Perdana Menteri sehinggalah kepada dakwaan bahawa komposisi Kabinet adalah berat sebelah. Biar apa pun keadaannya, yang perlu difahami adalah betapa pelantikan anggota kabinet adalah budi bicara Perdana Menteri sepenuhnya. Namun begitu, adalah jelas bahawa UMNO selaku blok Ahli Parlimen terbesar telah diketepikan dengan cara yang sangat tidak adil yang boleh dilihat daripada 2 perkara. Pertama, pemberian portfolio ke...
Mohd Fadli Art Terkini Kuala Terengganu. Yb Khalid Samad Mantan Menteri Wilayah Persekutuan DISERANG. Dipercayai Sekumpulan Kurang Lebih 20 Ke 30 Orang Penyokong Lebai. # Report Polis Sedang Dibuat!

VIDEO SIDANG MEDIA KHAS DSAI: 
Melayu tolak Anwar tidak betul: Abdullah Sani
AMIR Wartawan Rasmi LR, WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI 
SHAH ALAM - Ahli Parlimen Kapar, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid menyangkal dakwaan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mendapat sokongan orang Melayu kerana falsafah politiknya yang liberal. Menurutnya, kenyataan itu bukan sahaja tidak berasas malah Ahli Parlimen Langkawi itu jelas mempunyai agenda yang tersirat. “Kalau kata Anwar ditolak (orang Melayu) kenapa kita kuasai kerusi di Parlimen, malah logo yang digunakan semasa Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu juga menggunakan logo PKR ...

DR ZUL..TAK PAYAH BUAT BAIK LAH... 
DULU KENA MAKI MACAMMACAM 
AMIR Wartawan Rasmi LR, WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI 
Nor Hisham Dr Zul, jangan baik sangat laa dgn puak puak haram jadah tu, dia ada menteri kesihatan, biar dia buat, yang kita nak tolong pasal apa, teringin nak masuk PN ke? Kalau nak sailing silakan, jangan malu dan segan.

BAGI KULIAH KA TAK PERGI KERJA? APA NASIB PENEROKA?
AMIR Wartawan Rasmi LR, WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI 
Ibrahim Mat Isa Dilantik jadi menteri, tapi waktu kerja hari Jumaat duk bagi kuliah dhuha. Inikah dia namanya pekerja yang beramanah? Bila kita komplen, masuklah lebai ketayap masam membela menteri yang tak beramanah kononnya kita benci Islam, bla bla bla.. Aku dah kata, lebai Pas bukannya reti buat kerja apa satu.. tau ceramah ceramah ceramah..

MUSANG KING ROSAK ALAM SEKITAR
AMIR Wartawan Rasmi LR, WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI 
Bob Kelanang. TUAN IBRAHIM TUAN MAN dari Parti Alam Sekitar (PAS) awal2 lagi dah fail... wartawan tanya apa harapan dia selepas dinamakan Menteri Alam Sekitar... dia kata, yang pertama nak tarik DAN dapatkan keyakinan pelabur asing... walaupun dia cuba bagi gambaran harapan kerajaan... Apa kena mengena dengan portfolio dia Alam Sekitar dengan pelaburan asing..?? lainlah kalau diajukan soalan pada Menteri MITI, Kewangan DAN Ekonomi... tak berkaitan langsung... itu tandanya dia sendiri masih tak faham tentang portfolio dia... KOH KOH KOH… papa ingatkan Hadi je gitu!! Sepatutn...

SELAMAT TINGGAL TUN
AMIR Wartawan Rasmi LR, WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI
Bob Kelanang Akhirnya PH mengucapkan selamat tinggal Tun DAN saya sangat setuju pendekatan terbaru PH. Bagi saya sudah tiba masanya PH move on tanpa Tun. PH berjaya dpt 5 negeri tanpa Tun. Dapat undian popular lebih dari BN PRU 13 tanpa Tun. Malah kerusi Bersatu paling banyak bertanding (kononnya parti Melayu) paling sedikit menang dalam PRU. PRK dan terakhir di Kimanis pengundi menolak PH yang Tun adalah PM. Di mana faktor Tun relevan di mata rakyat Malaysia? Tiba2 Tun kata orang Melayu menolak Anwar. Pemimpin yang takut kepada PM yang bersih DAN pemimpin yang ingin menjadi pem...

Tiada ulasan: