Sabtu, 30 Mei 2020

Dasar kemanusiaan Polis Dunia dan Kumpulan Penjenayah dan Pengganas yang menceroboh Palestine. 10279


Rumah Putih dikawal ketat susulan bantahan kematian George Floyd
Penunjuk perasaan melaungkan 'Tiada keadilan, Tiada kedamaian'
WASHINGTON, 7 Syawal 1441H, Sabtu – Rumah Putih diletakkan di bawah sekatan pergerakan apabila kumpulan penunjuk perasaan mula tiba di ibu kota Amerika Syarikat (AS) pada Jumaat, hari keempat demonstrasi berikutan kematian lelaki kulit hitam, George Floyd.

Video dalam talian menunjukkan ratusan penunjuk perasaan berkumpul di Lafayette Park di luar Rumah Putih, sambil melaungkan “Tiada keadilan, Tiada kedamaian”, lapor agensi berita Xinhua.

Pintu menuju ke bilik taklimat Rumah Putih juga dikunci dan tidak seorang pun dibenarkan keluar dari bangunan itu, lapor media tempatan.

Floyd, 46, meninggal dunia Isnin petang sejurus selepas Derek Chauvin, seorang pegawai polis kulit putih, menahannya dan menekan lututnya di leher mangsa walaupun berulang kali berkata “tolong saya tidak boleh bernafas” 

Chauvin kemudian ditahan pada awal Jumaat dan didakwa atas kesalahan membunuh.

Datuk Bandar Minneapolis Jacob Frey pada Jumaat turut mengisytiharkan perintah berkurung bermula 8 malam hingga 6 pagi waktu tempatan, berkuat kuasa Jumaat sehingga 8 malam Sabtu. 

Insiden itu menyebabkan rusuhan tercetus di Minneapolis bandar raya terbesar di negeri Minnesota, AS, menyaksikan banyak kerosakan berlaku. – Bernama

Sumber: 

Polis Israel tembak mati rakyat Palestin kurang upaya
Iyad ditembak beberapa das sebelum ditinggalkan dalam keadaan parah
BAITULMAQDIS, 7 Syawal 1441H, Sabtu – Polis Israel menembak mati seorang rakyat Palestin yang tidak bersenjata berhampiran Old City di Timur Baitulmaqdis yang diduduki. 

Iyad el-Hallak, 32, yang bekerja di sekolah khas di Old City ditembak mati oleh rejim berkenaan pada pagi Sabtu, menurut agensi berita Palestin, Wafa.

Keluarga mangsa memberitahu, Iyad yang mengalami kurang upaya mental sedang menuju ke sekolah sebelum ditembak mati.

Jurucakap polis Israel, Micky Rosenfeld mendakwa kononnya Iyad dilihat mencurigakan dengan objek seperti pistol. 

“Mereka menyuruh dia berhenti dan mula mengejarnya dengan berjalan kaki, ketika mengejar Iyad polis Israel melepaskan tembakan,” dakwa Rosenfeld.

Dia kemudiannya mengesahkan bahawa tiada sebarang senjata dijumpai di kawasan itu. 

Selepas insiden itu, polis Israel menutup Old City dan media tempatan melaporkan bahawa pegawai perubatan dilarang memasuki kawasan berkenaan.

“Rakyat Palestin mengatakan bahawa Iyad ditembak dengan beberapa das peluru dan ditinggalkan dalam keadaan parah sebelum meninggal dunia,” lapor Wafa.

Polis Israel juga dilaporkan menyerbu rumah Iyad di kawasan kejiranan Wadi Joz, di mana anggota keluarganya di soal siasat.

Difahamkan, mayat Iyad dipindahkan ke Institut Forensik Abu Kabir di Tel Aviv, dan pihak berkuasa Israel sehingga kini masih belum memberikan maklumat lanjut. – Agensi

Sumber:

Ini 12 Negara di Dunia yang Tidak Ada Kasus Covid-19
Jumat, 29 Mei 2020 20:11 WIB
Ilustrasi 
TRIBUNNEWS.COM, JAKARTA - Virus corona jenis baru SARS-CoV-2 diketahui pertama kali menyebar di Kota Wuhan, China, pada Desember 2019 silam.

Akan tetapi, beberapa minggu kemudian, virus yang menyebabkan penyakit yang dikenal sebagai Covid-19 tersebut menjadi pandemi global.

Dilansir dari Aljazeera, Kamis (28/5/2020), hingga kini virus corona telah menginfeksi setidaknya 188 negara di dunia.

Para ilmuwan, pejabat kesehatan, dan pemerintah di seluruh dunia telah mendorong warga untuk berlatih menjaga jarak fisik dan menghindari berpergian kecuali untuk tujuan yang diperlukan.

Menurut data yang dikumpulkan oleh Universitas Johns Hopkins, lebih dari lima juta orang telah terinfeksi, dan jumlah kematian global lebih dari 355.000.

Sementara 2,3 juta pasien dikabarkan telah pulih.

Berikut adalah beberapa negara yang belum melaporkan kasus Covid-19 sejauh ini:

1. Kiribati

Diberitakan Kompas.com (31/12/2019), Kiribati merupakan sebuah negara kepulauan di Samudera Pasifik yang terdiri dari atol kumpulan terumbu karang yang berbentuk melingkar.

Salah satu atol terkenal adalah Kirimati dengan Pulau Banaba. Selain menikmati tahun baru pertama kali, pulau ini adalah tempat pertama di bumi yang merasakan sinar matahari.

Masyarakat Kiribati memiliki festival yang paling terkenal yaitu Festival Hari Yap (Yap Day Festival) yang diadakan setiap tahun pada bulan Maret. Masyarakat menari dan melangsungkan parade dengan baju tradisional.

2. Kepulauan Marshall

Selain Kiribati, Kepulauan Marshall juga merupakan salah satu negara yang belum melaporkan kasus virus corona hingga saat ini.

Adapun negara kepulauan ini terletak di Samudera Pasifik bagian barat, berbatasan dengan Nauru dan Kiribati di sebelah selatan.

3. Micronesia

Micronesia juga merupakan negara yang nihil kasus virus corona sampai saat ini.

Letak Micronesia berdekatan dengan Nauru, Kiribati, dan Kepulauan Marshall yang berada di Samudera Pasifik.

4. Nauru

Nauru merupakan sebuah negeri pulau kecil yang terletak di Samudera Pasifik.

Negara ini hanya memiliki luas 21 kilometer persegi dengan penduduk sekitar 10.000 orang.

Hingga kini, negara tersebut disebut masih terbebas dari wabah Covid-19.

5. Korea Utara

Sementara itu, salah satu negara di Asia yang saat ini masih aman dari wabah Covid-19 yakni Korea Utara.

Kendati demikian, banyak pihak yang meragukan tidak adanya kasus Covid-19 di Korea Utara.

"Saya curiga mengenai angka nol itu," kata W Courtland Robinson, asisten profesor di Johns Hopkins University di Amerika Serikat kepada ABC News seperti diberitakan Kompas.com (4/5/2020).

"Dengan tindakan yang diambil lebih awal, melihat kedekatannya dengan China, dan betapa cepatnya virus itu menyebar, besar kemungkinan Korea Utara paling tidak memiliki beberapa kasus," lanjutnya.

6. Palau

Palau adalah negara kepulauan yang berlokasi di Samudera Pasifik. Letaknya pun tidak jauh dari Provinsi Papua Barat dan Maluku Utara, serta Filipina.

Negara yang terkenal dengan destinasi wisata Danau Ubur-ubur ini belum melaporkan adanya kasus virus corona di negara tersebut.

7. Samoa

Kemudian, negara kepulauan lain yang belum terinfeksi virus corona yakni Samoa.

Samoa merupakan negara kepulauan di Samudera Pasifik yang terdiri dari dua pulau utama dan tujuh pulau kecil.

Dua pulau utama bernama Sava'i dan Upolu, sedangkan ibu kotanya adalah Apia.

Tempat ini terletak di sekitar setengah jarak perjalanan dari Selandia Baru ke Hawaii. Samoa termasuk ke dalam negara yang mempunyai wilayah terkecil di dunia.

8. Kepulauan Solomon

Negara lain yang masih bebas dari virus corona yakni Kepulauan Solomon.

Kepulauan Solomon terletak di Samudera Pasifik di mana bagian timur berbatasan dengan Papua Nugini.

9. Tonga

Tonga merupakan negara yang tidak berdaulat Polinesia yang berbentuk negara kepulauan yang terdiri dari 177 pulau dengan luas 750 kilometer persegi.

Pulau ini terletak di Samudera Pasifik bagian Selatan.

10. Turkmenistan

Turkmenistan juga belum melaporkan adanya kejadian infeksi virus corona di negaranya.

Adapun negara tersebut melakukan langkah pencegahan dengan membatasi perjalanan, pembersihan massal dan kampanye penyadaran mengatasi virus corona pada warganya.

11. Tuvalu

Tuvalu merupakan negara kecil yang terletak di Samudera Pasifik.

Sama seperti Kiribia, Nauru, dan Samoa, negara ini belum melaporkan adanya kasus positif virus corona.

12. Vanuatu

Vanuatu bersama sejumlah negara di area Pasifik Selatan diaporkan selamat dari Covid-19.

Kabarnya, Vanuatu melakukan penguncian demi mencegah penyebaran virus corona.

Artikel ini telah tayang di Kompas.com dengan judul "12 Negara Ini Konfirmasi Nol Kasus Covid-19, Mana Saja?"

Sumber: 
Tiada ulasan: