Jumaat, 1 Mei 2020

Mengarak emoji. 10262


Logo SINDOnews
BERITA TERKAIT
Laporan polis isu pemberian kerakyatan kepada warga China
 

Satu laporan polis akan dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Subang Jaya tengah hari Sabtu, bersamaan 2hb Mei 2020 berhubung isu ‘pen-Cina-an Malaysia’ dan “pemberian kerakyataan kepada beratus ribu warga China” oleh pihak tertentu. 

Laporan tersebut akan dibuat pada pukul 12.30 tengah hari dan akan disusuli dengan satu sidang media penuh di luar perkarangan IPD yang sama di sekitar jam 2.30 tengah hari.

Sidang media berkenaan akan dibuat secara live menerusi Facebook Raggie Jessy Rithaudeen (KLIK SINI) berserta beberapa saluran lain dengan bantuan rakan-rakan. 

Dalam sidang media tersebut, saya akan memperinci tujuan laporan dibuat berserta bukti-bukti berkaitan.

Salinan laporan polis berserta kenyataan media rasmi akan saya edarkan menerusi email kepada semua media tempatan, di mana kandungan laporan dan kenyataan media tersebut tidak akan dicetak menerusi laman web The Third Force melainkan ianya tidak dibawa oleh media lain.

Untuk ssebarang pertanyaan, sila hubungi saya menerusi WhatsApp 0164049082 ataupun email rj.rithaudeen@gmail.com

Untuk tujuan laporan ini, saya tidak menggalakkan penyokong untuk hadir bersama sebagai menghormati dan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan dan keperluan penjarakkan sosial.

Sekian
Laporan polis isu pemberian kerakyatan kepada warga China – The Third Force
The Third Force
Picture Window theme. Powered by Blogger.pesan ku li
pesan ku li...Nama pesalah Perintah Kawalan Pergerakan tidak direkodkan dalam daftar jenayah
 
Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador. Sumber (gambar): Fail TTF

KUALA LUMPUR: Nama mereka yang didapati bersalah mengingkari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak direkodkan dalam daftar jenayah.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador ketika dihubungi mengesahkan nama pesalah PKP tidak dimasukkan dalam sistem rekod jenayah Polis Diraja Malaysia.

“Pesalah PKP tidak direkodkan dalam daftar jenayah,” katanya ringkas ketika diminta mengulas sama ada pesalah PKP akan mempunyai rekod jenayah selepas ditahan.

Beliau berkata, meskipun nama tidak direkodkan, ia bukanlah ‘tiket’ untuk orang ramai ingkar PKP yang dilaksanakan bagi mengekang penularan Covid-19.

“Orang ramai perlu patuh PKP, hukuman dan penjara terhadap mereka yang ingkar PKP amat memeritkan,” katanya. Hari ini, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, 683 individu telah ditahan atas kesalahan ingkar PKP semalam dengan jumlah tangkapan kumulatif ingkar PKP sehingga 29 April adalah seramai 22,432 individu.

Sumber:
pesan ku li...
tumpang sekole...? nasi kandaq kedai mamak, anak mami juai pesemboq, lepaih baca jangan dok syiok, kalu-kalu SB jengok kot dapoq...
01 May 2020
Din kalah dengan penyagak dan kawaq UMNO...
Media Tweets by ㅤㅤ (@MotifViral) | Twitter
1. Orang Johor ni selalunya amat sabar dan tidak buat heboh. Mereka selalu kata: "Kitĕ adĕ carĕ kitĕ sendiri."

2. Di kalangan ahli politik, kalau pun ada yang celupar hanya beberapa kerat sahaja. Orang politik Johor anggap diri mereka "gentlemen".

3. Mereka akur kepada ketua dan pemerintah sehingga sanggup dibuli, dipersenda, dipermain malah dianiaya.

4. Jadi apabila mereka bangkit dan membuat perubahan seperti menendang keluar Umno dari negeri Johor pada PRU 2018, mesti ada sesuatu yang amat besar menyebabkan mereka bertindak sedemikian.

5. Mereka umumnya terpelajar dan nampak penipuan yang dilakukan oleh Mohd Najib serta konco-konconya. Apabila Muhyiddin Mohd Yassin dipecat daripada kerajaan dan Umno kerana mempersoalkan tindak-tanduk Najib, orang Johor bangkit.

6. Malangnya setelah berjaya menumbangkan Umno/BN dan menjadi wira rakyat jelata, dalam masa tidak sampai dua tahun selera Muhyiddin berubah. Dia benci Pakatan Harapan dan kembali menerima Umno sebagai rakan seperjuangan.

7. Pada 23 Februari, di mesyuarat tergempar Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Muhyiddin yang terkenal dengan sifat lembut, santun dan berdiplomasi itu tiba-tiba menjadi keras dan tidak bertolak ansur mahu Bersatu keluar daripada PH dengan serta-merta.Tun M Letak Jawatan, BERSATU Sah Keluar Dari Pakatan Harapan – KL ...
8. Setelah hampir dua bulan menjadi Perdana Menteri, nyata bahawa dia tidak cukup bersedia dan tidak cukup kuat untuk melawan "perancangan" (scheming) oleh para panglima perang Umno, sama ada yang menganggotai Kabinet atau yang berada di luar.

9. Akibatnya, pejuang-pejuang asal Bersatu yang mengambil risiko bertarung melawan kleptokrasi Umno, semakin hari semakin dipinggirkan akibat tekanan rakan-rakan baru Muhyiddin dari Umno dan Pas.
10. Ironinya ialah yang paling teruk didera dan dianiaya adalah pejuang-pejuang asal Bersatu di Johor. Mula-mula sekali Bersatu hilang kerusi Menteri Besar kepada Umno dan kini jawatan-jawatan lain juga telah dirampas oleh atau sedang diancam.

11. Ingatan saya kembali kepada PRU 1982 apabila saya ikut Tun Musa Hitam, yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri, ke Desaru untuk memilih calon Umno Johor bagi pilihan raya tersebut. Di situlah saya mula mengenali dan menyedari "exclusivity" politik Johor dan cengkaman Umno ke atas negeri itu.

12. Sejak itu, saya sering mendengar ungkapan Umno dan Istana tidak dapat dipisahkan atau Umno lahir di Istana Johor.

13. Melihat ini semua, khususnya peminggiran Bersatu di Johor, saya tertanya-tanya adakah Tan Sri Muhyiddin sedang melakukan perjalanan balik ke pangkuan Umno?

14. Kalau kita percaya neratif para panglima perang Umno, Perikatan Nasional adalah sementara sahaja. Jangka usianya hanya tiga tahun. Yang kekal adalah Muafakat Nasional di antara Umno dan Pas. - a.kadir jasin
bank negara malaysia
Story kat  SINI SINI dan SINI...

Terbaru, Persatuan Bank-Bank Dalam Malaysia (ABM) dalam satu kenyataan memberitahu bahawa peminjam sewa beli (hire purchase) dan pembiayaan Islam (islamic financing) dengan kadar tetap akan dikenakan faedah selama 6 bulan moratorium.

Kedua-dua pinjaman pada masa ini tidak dikenakan caj faedah, tetapi Bank Negara Malaysia (BNM) dan Persatuan Bank Malaysia (ABM) telah mengumumkan perubahan yang akan berkuat kuasa esok (1 Mei 2020).

Menurut siaran media, BNM memberitahu bahawa mulai 1 Mei 2020, moratorium 6 bulan tidak lagi menjadi pilihan automatik untuk semua pelanggan. - Siakap Keli 
Imej mungkin mengandungi: teks mungkin yang mengatakan 'Comel @InjangNation Mari saya ceritakan tentang makcik kiah. Mula2 beliau happy selepas dijanjikan bulan dan bintang oleh kerajaan. Tapi selepas menyedari permohonan bpn beliau masih dalam proses, dan bank tarik balik auto moratorium utk bayaq teksi laki dia, makcik kiah kini mengangkang di lorong Translate Tweet 9:05 PM 4/30/20 Twitter for iPhone'
Mak Cik Kiah sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari.Sabaqlah Makcik Kiah.Sesungguhnya janji Melayu utk kaya cepat ni haram tak boleh pakai!..- f/bk 

Dalam diam-diam rupanya Bank Negara Malaysia (BNM) keluarkan memo baru hari ini dan berkuat kuasa esok. Rakyat biar susah janji bank tak rugi. Terima kasih kerajaan pintu belakang aka Penyamun Nasional...

SEBELUM U-TURN (31 Mac 2020)

Ansuran 6 bulan ditangguh, tiada perubahan dalam jumlah bayaran.

SELEPAS U-TURN (30 April 2020)

1. Bayar sekali gus 6 bulan bersekali bayaran ansuran bulan Oktober 2020.

Atau

2. Bayar ansuran Oktober, panjangkan tempoh 6 bulan, faedah dicaj pada baki yang hutang yang tinggal. Ansuran bulanan akan bertambah.

Kalau ada interest baik tak payah buat moratorium,betoilah gomen pintu belakang ni,cakap punyalah manis,akhir cara diam2 dia asak mai kot pintu belakang juga...- f/bkImej mungkin mengandungi: teksTiada penerangan foto disediakan.
Ikut option ini kalu tak nak kena interest kena bayar 6 bulan loan sekali gus pada Oktober; sapa boleh himpun 6 month of loan? Contoh,kalau loan rumah dan kereta total RM2 ribu, maknanya bulan ke-10 nanti kena bayar RM14 ribu sekali gus (campur bayaran bulan ke 7). Dah mabuk todi kot? Tak pikiaq lah yang orang takdak kerja beberapa bulan ni... - f/bkMalaysiakini
PPBM-UMNO ties must translate into distribution of positions...

The relationship between Bersatu and Umno in Perikatan Nasional was not just about mutual respect but it must translate into the equitable distribution of positions, according to a Johor Bersatu leader.

The leader, who requested anonymity, said this when asked for his take on Johor Bersatu secretary's recent open letter on the relationship between the two parties. The source said although Johor Bersatu respected their Umno counterparts, it was acceptable for coalition members to remind each other of their needs.

"We must not just issue reminders. Our understanding (between the two parties) must translate into something material. For instance, positions in GLCs and other areas.

"This cannot be avoided... When we are in power, there are certain areas which the power will translate into positions that must be distributed equitably," he said.

On April 27, Mohd Solihan Badri (photo,below) penned a public essay, urging Umno not to neglect Bersatu because they needed each other to rule Johor.  Solihan, who is both the state cabinet member and Tenang lawmaker, also said that Bersatu's inclusion in political appointments, such as GLCs, must be part of the "rules" for PN's collaboration.
Consensus easier in Harapan

The source said there were also problems in achieving a consensus between Bersatu and Umno, while claiming that discussions were not as smooth as when Pakatan Harapan was ruling the state

"Sometimes, our leader Mazlan Bujang find it hard to communicate with Menteri Besar Hasni Mohammad.

"Sometimes, discussions are not smooth at the division level as well. It's not difficult to reach a consensus, but in these instances, it was not as smooth as before.

"Perhaps it is because (the PN coalition) is still new. We haven't had the time (to discuss properly because of) Covid-19. Our relationship has yet to blossom," said the source.

He said there are also some in Bersatu who disagree with being in a coalition with Umno while others are worried that the party would be sidelined by Bersatu.

"Hence, this process will take time. There has to be a force to unite (the two parties)," he said.
Umno is shoring up power

Meanwhile, former Johor menteri besar Osman Sapian, who is also a Bersatu lawmaker for Kempas, agreed with the source's sentiment and pointed out that some Bersatu political appointees have been unceremoniously removed by the PN state government.

Among others, Osman (photo,above) revealed that Mersing MP Latif Ahmad, a Bersatu member and now the Rural Development Ministry, had removed several Bersatu members from the board of some agencies under his care.

Among those removed were Permas state lawmaker Che Zakaria Mohd Salleh, who was a member of the Johor Tenggara Development Board. Osman said Che Zakaria was removed without any notice.

"It's not about opposing (Umno), but it seems that they want to monopolise power...

"If Bersatu is not part of PN, we won't be the government. Although we are a minority, Umno needs us too," Osman told Malaysiakini.

Osman was also unhappy with Umno vice-president Mohd Khaled Nordin's appointment as the chairperson of the Pasir Gudang Foundation.

"What is Khaled? He is not an MP or state assemblyperson. He's a nobody.

"These issues make it seem like they are sidelining and using us to be the government to strengthen their position in places where they lost (during the last general election).

"This is causing dissatisfaction (in Bersatu)," he said. - Yasmin Ramlan,mk
Malaysia: adrift on the waters of uncertainty...

Years from now, historians might well come to see GE14 as the high watermark of non-Malay participation in the governance of the nation. It brought more non-Malays to parliament than ever before and with that all manner of positions in cabinet and beyond. Non-Malays were, for the first time in a very long time, appointed to key positions like the finance minister and the attorney-general.It certainly gave non-Malays an immense sense of belonging, a feeling that at last they were being treated with some fairness and respect. While many considered it appropriate given our population mix, Ketuanan Melayu ideologues found it absolutely unacceptable.

The collective demonization of non-Malays and the rejection of their status as equal citizens are now so mainstream that non-Malay political parties will likely never again be allowed to rise to a similar position of strength. Successive gerrymandering measures have already diluted the non-Malay vote and deprived non-Malays of the opportunity to compete equally for seats in parliament. It will get worse the more entrenched Ketuanan Melayu politicians become.

The DAP for its part had a once-in-a-lifetime opportunity to counter long-held misconceptions that they were hostile to the Malays, that they were there only to look after Chinese interests. In hindsight, they could have done more to counter the vicious disinformation campaign that was launched against them by the whole Ketuanan Melayu establishment. It would have been nice as well if some of their Malay colleagues in PH had stood up for them more forcefully.

There is no doubt too that hubris and arrogance also played a part. One former DAP minister, for example, retorted in a private meeting that those who didn’t agree with the government should form their own political party or vote for the opposition. Once in Putrajaya, they seemed to have quickly lost touch with their own grassroots. Even in Penang, long a DAP stronghold, disenchantment is growing.

Whatever it is, the damage is done. Their image has taken a terrible beating especially among the Malays. They may continue to win elections in Chinese majority areas but they are unlikely to ever regain the influence they had in the early post-GE14 years.Ketuanan Melayu & the end of Malaysia Baru | Dennis Ignatius
In the meantime, uncertainty about their place in Malaysia will convince more and more non-Malays to consider migration. The more they suffer discrimination and marginalization, the greater will be the push to leave. And who can blame them? Malaysia will lose some of its brightest and best along with billions in capital outflows but don’t expect the Ketuanan Melayu crowd to lose any sleep over it.

One of the consequences of the political disenfranchisement of the non-Malays will be a weakening of support for the secular democratic moorings of our nation. Non-Malays, after all, have been amongst its strongest and most articulate supporters. Malay democrats and reformers (and there are many of them) will find themselves increasingly isolated and at the mercy of the religious establishment.

What all this means is that the ‘Sheraton Move’ which eventually brought this Malay unity government to office by the backdoor and without a popular mandate of its own might well set in train trends that will shake the very foundations of our nation. Whether intended or otherwise, it will reverberate well beyond the petty ambitions and greed of the unscrupulous politicians who gathered there on the night of February 23rd. As with so many things in life, the law of unintended consequences has a way of exacting its own revenge.

Of course, the future is never written in stone. There’s no shortage of political commentators who end up with egg on their faces trying to catch a glimpse of the future; but it is a risk that must be taken if only to force us to consider the likely consequences of our decisions.

In the end, the future of our nation might come down to three crucial questions. First, can the unity government survive? Malay unity has thus far proven to be ephemeral. Will the shared bonds of ethnicity and religion be enough to keep them together? The record is not exactly inspiring, especially when you consider that some of these leaders have gargantuan egos and supersized ambitions to match. They all want to be master of the universe.

Even as we speak, PN parties are busily jockeying for power and position, each demanding more and more of Muhyiddin in exchange for their support. Could they be preparing for the mother of all battles come GE15 to see which Malay party will rule them all? Suspicion and distrust, like termites, can weaken even the strongest structures, unseen and from the inside.Kesan ekonomi akibat Covid-19 - YouTube
The second question is whether they can adequately manage the economy. The Covid-19 pandemic is already placing huge stress on the economy. With global markets badly affected by the contagion, growth will slow considerably. Millions could lose their jobs and their homes. Add to that falling oil and export revenues coupled with massive stimulus spending and you have all the ingredients for a perfect storm. The reintroduction of GST together with budget cuts across the board seems inevitable.

Before this is over, a lot of people – particularly from the B40 group – are going to feel a lot of pain. And they are likely to take it out on whoever sits in Putrajaya. Does Muhyiddin’s government have the wherewithal to act decisively and innovatively to restore our economic fortunes? And can he keep the plunder of national wealth to a minimum?

While Malaysians, of course, have a high threshold for pain at the hands of an abusive government, the PN government could find itself in deep trouble if too many people feel too much pain for too long.

The third question is how will moderate Malays respond. The Ketuanan Melayu agenda is by no means universally shared by all Malays. Many Malays are equally sick and tired of all the corruption, the abuse of power and the growing trend towards religious extremism. Indeed, an increasing number of them are so fed up that they too are leaving.

Will the ‘Sheraton Move’ finally galvanize moderate Malays (and perhaps the mythical silent majority) to step up to the plate to counter the dangerous forces that have been unleashed in our nation? Will they be able to create a genuine third force to reclaim Tengku Abdul Rahman’s vision of a constitutional democracy “founded on the principles of liberty and justice and ever seeking the welfare and happiness of its people” or will they go meekly into the night?

In the end, it’s going to be largely up to the Malay majority to make what they will of this nation; let us hope they will rise to the challenge with courage, justice and sagacity. And let’s hope it’s not too late. - Dennis Ignatius
Tiada penerangan foto disediakan.
 Haji Abdul Hadi, Ust Dr. Khairuddin at-Takiri, please take note. Jangan dok main redah aje ya...-f/bkTiada penerangan foto disediakan.
Lately, the number of new Covid-19 infections in Malaysia has steadily declined and the recovery rate has risen to 69.5 percent...
cheers.

Who is Anwar kidding?
Mujahidin Zulkiffli
سياڤا يڠ انور چوبا نق كلينتوڠ؟
Berikut merupakan beberapa petikan wawancara stesyen radio BFM pagi tadi bersama Presiden PKR, Anwar Ibrahim (dalam segmen The Breakfast Grille – https://www.bfm.my/podcast/morning-run/the-breakfast-grille/when-will-anwar-let-go)
1. Ditanya berapa lama lagi sanggup menunggu untuk jadi PM, mungkin lagi 20 tahun (sehingga berumur 90):
“Gila. Tidak mungkin saya hendak menunggu sehingga berumur 90 tahun baru hendak berfungsi dengan berkesan untuk memimpin negara.” (Minit 17.43)
2. Ditanya tentang kenyataan Mahathir bahawa Anwar tidak sabar hendak jadi PM:
“Siapa yang gila untuk terus jadi PM pada umur 90 atau 95?”(Minit 18.26)
3. Ditanya begaimana perasaan jika tidak dapat menjadi PM:
“Saya akan bersara, jadi profesor, tulis buku, luangkan masa bersama cucu, dan melihat-lihat pisang saya, nanas, durian dan rambutan.” (Minit 20.57)
4. Ditanya adakah akan berasa sangat kecewa jika gagal jadi PM:
“Saya mesti jujur, ada kekecewaan… Namun selain daripada itu, kita harus bergerak ke hadapan” (Minit 21.18)
5. Ditanya adakah masih mahu jadi PM:
“Jika diberi peluang, saya fikir negara ini perlukan pembaharuan dan saya boleh mainkan peranan kecil dalam proses ini.” (Minit 21.47)
6. Ditanya apakah peranan Mahathir dalam Pakatan Harapan:
“Beliau bukan anggota Pakatan Harapan…” (Minit 5.20)
7. Ditanya oleh sebab Anwar tidak lagi percaya kepada Mahathir (kenyataan dalam wawancara CNBC pada Mac 2020), adakah tiada lagi kerjasama dengannya:
“Tidak. Kami akan terus bersamanya apabila perlu…” (Minit 6.03)

Mahathir bukan anggota Pakatan Harapan. Tapi Pakatan Harapan akan terus bersama Mahathir apabila perlu???
And people say I have no principles! Hahahahaha hahahahaha hahahahahahahaha
If Pakatan Harapan leaders had principles to begin with, there wouldn’t have been Pakatan Harapan in the first place.
Pakatan Harapan was formed out of needs and pragmatism.
Had they stuck with principles, it would not have been formed.
But then I supported that pragmatic move.
Who is Anwar kidding? – The Third Force
The Third Force

Dari parti utama, Bersatu kini 'underdog' di Johor

Ng Xiang Yi

Dua bulan selepas mengambil alih kuasa, keretakan sudah kelihatan dalam gabungan Perikatan Nasional (PN) dengan perselisihan antara Bersatu dengan Umno di Johor.

Bagi adun Bukit Batu daripada PKR Jimmy Puah, ia adalah balasan terhadap Bersatu kerana mengabaikan rakan-rakannya dalam PH dan mandat pengundi pada PRU lalu.

Umno Johor didakwa mendominasi jawatan dalam kerajaan negeri dan badan-badan berkaitan, dan ia membangkitkan rasa tidak puas hati pemimpin Bersatu.

Setiausaha Bersatu Johor Solihan Badri ketika mengulas soal pelantikan "penyelaras" di kawasan Parlimen pembangkang, membangkitkan bagaimana penyelaras dari partinya ditempatkan di kerusi Maharani, Mahkota, Johor Jaya, Kota Iskandar, Pekan Nanas, Jementah dan Bukit Batu.

Kebanyakan kerusi tersebut adalah kawasan campuran yang tidak memberi kelebihan kepada parti berasaskan Melayu seperti Bersatu.

Pemerhati menyatakan keadaan itu menunjukkan parti tersebut, yang diasaskan Dr Mahathir Mohamad dan Muhyiddin Yassin yang kini tidak berada di pihak yang sama, tiada pengaruh dalam PN.

Puah berkata Bersatu tiada suara dalam hal itu kerana Umno - sebagai parti paling kuat dalam PN Johor - akan mengutamakan kerusi yang boleh menang.

"Dahulu Umno adalah parti nombor satu. Mereka tidak akan mahu jadi nombor dua. Saya fikir Umno Johor sudah putuskan kerusi yang mereka selesa dan berikan semua 'tugasan mencabar' kepada Bersatu?

"Kenapa tidak gembira? Itu adalah pilihan mereka.

"Mereka boleh kekal sebagai kerajaan PH seperti Kedah, dan pertahan mandat rakyat. Tetapi mereka pilih Umno dan hilang kedudukan MB dan modal politik mereka," katanya kepada Malaysiakini.

Berkenaan kerusi Parlimen yang diberikan kepada penyelaras Bersatu, Puah yakin Bersatu perlu bergantung kepada BN untuk sokongan pengundi.

"Kebanyakan kerusi mereka seperti Kempas, Bukit Permai dan Larkin tak akan dimenangi tanpa kekuatan kolektif PH. Saya rasa mereka sendiri tahu perkara ini.

"Misalnya di Bukit Batu, 58 peratus pengundi adalah Cina. Adakah Bersatu yakin untuk bertanding di kerusi itu tanpa sokongan PH?" soalnya.

Jadi 'underdog' dalam PN

Adun Kota Iskandar Dzulkefly Ahmad berkata beliau yakin bahawa Umno yang membuat keputusan di Johor, bukannya Bersatu.

Adun Amanah itu berkata, Bersatu hanya memiliki 11 kerusi Dun (termasuk tiga dari bekas adun Umno) berbanding BN yang memiliki 16 kerusi - iaitu 14 oleh Umno dan dua oleh MIC.

Menurut Dzulkefly, sukar bagi Bersatu, Umno atau PAS untuk menang di 14 kerusi dipegang DAP, maka mengurangkan sasaran yang boleh dimenangi mereka kepada 13 kerusi PKR dan Amanah.

"Daripada 13 kerusi ini, Bersatu hanya dapat tiga - Maharani, Mahkota dan Kota Iskandar. Selebihnya dijangka diberi kepada Umno dan PAS.

"Jadi Umno akan tetap jadi parti dominan dalam PN Johor kerana Bersatu hanya boleh menang paling banyak 14 kerusi. Inilah percaturan Umno sebenarnya," katanya ketika dihubungi.

Sementara itu, Adun Jementah daripada DAP Tan Chen Choon berkata beliau tidak tahu sebab Bersatu diperuntukkan kerusinya.

"Mungkin Bersatu rasa mereka ada peluang lebih tinggi untuk menang di Jementah," katanya secara berseloroh.

Bagaimanapun beliau tidak menolak kemungkinan Umno sengaja memberikan kerusi sukar kepada rakan barunya.

"Ditambah dengan hakikat mereka kehilangan jawatan MB. Bersatu kini 'underdog'," katanya lagi.

Selain itu, beliau juga membangkitkan pertindihan dari segi kerusi antara tiga parti berasaskan Melayu - iaitu Bersatu, Umno dan PAS - yang akan menyukarkan proses rundingan kerusi nanti.

Beliau juga membangkitkan soal Jementah yang merupakan kerusi tradisi MCA sebelum ini. "Bersatu ada penyelaras di sini. Adakah ini bermakna MCA telah lepaskan kerusi ini kepada Bersatu?"

'Kembali kepada PH'

Adun Maharani daripada Amanah Norhayati Bachok pula menggesa Bersatu kembali kepada PH untuk mewujudkan gabungan yang lebih kuat.

"Inilah masa yang baik untuk Bersatu serta PH bermuhasabah semula dan membina ukhuwah dalam memacu negeri ini mengikut cara seperti sebelum ini," katanya.

Terdahulu hari ini, Malaysiakini memetik sumber Umno Johor sebagai berkata jika Bersatu terus memberi tekanan untuk jawatan politik, ia mungkin akan menyebabkan pilihan raya negeri diadakan tidak lama lagi.


at 5/01/2020 03:00:00 PG 
KERENGGA: Dari parti utama, Bersatu kini 'underdog' di Johor

Khairuddin: Langkah Sheraton ada hikmahnya, jangan sesekali pertikai kesetiaan saya terhadap Mahathir
 
Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan. Sumber (gambar): Fail TTF

“‘Langkah Sheraton’ berlaku semata-mata untuk menyelamatkan negara dari dirampas oleh seorang ‘pemimpin berpenyakit’ yang penuh dengan muslihat ‘hipokrasi’ dan amat rakus kuasa. Dalam situasi ini, saya tetap ‘angkat topi’ pada Tan Sri Muhyiddin serta Dato Seri Azmin Ali bersama rakan-rakan yang lain bagi mempertahankan kepimpinan negara dari jatuh  ke tangan pemimpin yang ‘fasiq’”

Khairuddin Abu Hassan

Janganlah sesiapa mempertikaikan kesetiaan saya pada Tun Dr Mahathir Mohamad. Saya adalah ‘staunch loyalist’ tokoh negarawan ini.
Demi perjuangan Tun Dr Mahathir Mohamad bukan setakat masuk lokap dan penjara saja yang saya berani tempuhi, untuk korbankan jiwa saya pun sanggup lakukan.
Saya sanggup gadai nyawa demi Tun Dr Mahathir Mohamad.
Sesungguhnya, saya bukan seorang yang bersikap ‘retorikal’ tetapi jatidiri saya ialah ‘bertindak’ tanpa banyak bercakap.
Tokoh negarawan terulung yang dikasihi ini harus dimertabatkan kedudukannya di tempat yang paling mulia.
Memertabatkan kedudukan Tun Dr Mahathir Mohamad di singgahsana paling mulia kadang kala boleh dilakukan secara ‘musyuawarah’ tak semestinya memacu beliau untuk terus ‘berperang’.
Pintu rundingan dengan pemimpin-pemimpin PN masih terbuka luas. Sehingga kini pemimpin-pemimpin PN tidak pernah mencemuh dan memaki hamun Tun Dr Mahathir Mohamad tidak seperti apa yang dilakukan oleh pengikut-pengikut Anwar Ibrahim.
Dalam isu ini saya akui kita tidak boleh terima mereka dari UMNO yang menghadapi pertuduhan mahkamah atau umno secara ‘en bloc’. Namun kedua-dua isu ini boleh diatasi melalui rundingan.
Pemimpin-pemimpin PN masih menghormati dan menyanjung tinggi Tun Dr Mahathir Mohamad.
Sebab itu sehingga kini mereka masih merayu untuk berjumpa dengan beliau bagi mencari satu formula kearah untuk memertabatkan dirinya di tempat yang sewajarnya disamping terus main peranan bagi membina semula Malaysia baharu.
Pendirian saya adalah kita harus berunding terlebih dahulu dengan pemimpin-pemimpin PN dan tidak mustahil kata sepakat boleh dicapai.
Musyuawarah secara ‘bersyarat’ boleh diadakan demi kebaikan masa depan bangsa serta negara.
Ada kalanya kita harus capai matlamat secara ‘berperang’ dan ada waktunya kita boleh capai matlamat hanya melalui ‘meja bulat’.
Jangan sama sekali kita mempergunakan Tun Dr Mahathir Mohamad secara ‘berperang’ semata-mata.
Pada usia yang lanjut ini, kita harus membantu Tun Dr Mahathir Mohamad mencapai matlamat melalui ‘meja rundingan’ terlebih dahulu. Tidak salah sama sekali kita anjurkan rundingan secara bersyarat.
Marilah kita membantu Tun Dr Mahathir Mohamad secara ‘berunding’ terlebih dahulu, ini lebih afdal.
Di saat kita sedang menghadapi musibah penularan virus covid-19 yang sedang mengancam keselamatan rakyat; lebih elok dan afdal kita guna pendekatan ‘musyuawarah’ dari berbalah atas nama politik.
Di masa yang sama, saya ingin menjelaskan pendirian serta prinsip bahawa tetap tidak akan menerima Anwar iIrahim sebagai calon perdana menteri dalam PH.
Anwar Ibrahim adalah ‘manusia berpenyakit’ yang tidak layak untuk memimpin ummah, beliau tidak pernah ikhlas dengan Tun Dr Mahathir Mohamad.
Hakikatnya, PH kecundang adalah kerana  ‘backfire’ dari percaturan dan permainan politik kotor Anwar Ibrahim.
Beliau cuba ‘pressure’ Tun Dr Mahathir Mohamad untuk letak jawatan bagi membolehkannya ambil-alih teraju perdana menteri.
Malangnya, majoriti daripada ahli-ahli parlimen tidak mahu Anwar Ibrahim menjadi PM8 yang akhirnya keseluruhan kerajaan PH tumbang. Kejatuhan PH adalah angkara Anwar Ibrahim dan pengikut-pengikut ‘bangangnya’.
Sudah sampai masanya kita amalkan politik matang.
Jangan lagi kita bebankan Tun Dr Mahathir Mohamad dengan ‘peperangan’ tetapi kita harus terus usaha melalui pintu rundingan bagi memertabatkan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk berada di singgahsana mulia yang sewajarnya untuk beliau.
Yakinilah, PH yang diterajui oleh Anwar Ibrahim akan menemui jalan buntu. Selagi Anwar Ibrahim ‘syok’ sendiri; selagi itulah PH tak akan ke mana pun.
Pemimpin-pemimpin PH harus berani bersuara menyatakan fakta ini secara jelas pada Anwar Ibrahim bahawa beliau sudah tidak relevan lagi dalam lanskap politik negara di alaf ini.
Jangan hanya hendak memperalatkan Tun Dr Mahathir Mohamad bagi mencapai kejayaan yang akhirnya Anwar Ibrahim serta pengikut-pengikut bangangnya akan ‘tikam belakang’ tokoh negarawan ini bagi mereka merampas kuasa.
Hakikatnya, ‘Langkah Sheraton’ berlaku semata-mata untuk menyelamatkan negara dari dirampas oleh seorang ‘pemimpin berpenyakit’ yang penuh dengan muslihat ‘hipokrasi’ dan amat rakus kuasa.
Dalam situasi ini, saya tetap ‘angkat topi’ pada Tan Sri Muhyiddin serta Dato Seri Azmin Ali bersama rakan-rakan yang lain bagi mempertahankan kepimpinan negara dari jatuh  ke tangan pemimpin yang ‘fasiq’.
Tetapi dalam masa yang sama PN tanpa kalangan pemimpin yang menghadapi pertuduhan mahkamah harus memertabatkan Tun Dr Mahathir Mohamad di tempat yang paling dihormati sebelum beliau melabuhkan ‘tirai penutup’ kareer politiknya.
Selagi ‘nyawa dikandung badan’ saya akan terus memperhambakan diri untuk Tun Dr Mahathir Mohamad walau di mana saja saya berada.
Setakat ini, syukur ke hadrat Allah swt kerana saya tidak pernah tinggalkan Tun Dr Mahathir Mohamad, malah saya tetap akan teruskan daya usaha secara kecil-kecilan bagi membantu dan memperhambakan diri buat tun dr mahathir Mohamad.
Sumber:
Khairuddin: Langkah Sheraton ada hikmahnya, jangan sesekali pertikai kesetiaan saya terhadap Mahathir – The Third Force

Surat Al-Kafirun dan Terjemahan

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَّمْ تَغْفِرْلَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ

رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

وَصَلَّى الله ُعَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ

وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمين

Daftar Isi Al-Quran dan Terjemahan - Silakan Klik untuk membacanya:
 1. Surat Al Fatihah (Pembukaan)
 2. Surat Al Baqarah (Sapi Betina)
 3. Surat Ali 'Imran (Keluarga 'Imran)
 4. Surat An Nisa' (Wanita)
 5. Surat Al Ma'idah (Hidangan)
 6. Surat Al An'am (Binatang Ternak)
 7. Surat Al A'raf  (Tempat Tertinggi)
 8. Surat Al Anfal (Rampasan Perang)
 9. Surat At Taubah (Pengampunan)
 10. Surat Yunus (Nabi Yunus A.S.)
 11. Surat Hud (Nabi Huud A.S.)
 12. Surat Yusuf (Nabi Yusuf A.S.)
 13. Surat Ar Ra'd (Guruh)
 14. Surat Ibrahim (Nabi Ibrahim A.S.)
 15. Surat Al Hijr (Daerah Pegunungan)
 16. Surat An Nahl (Lebah)
 17. Surat Al Israa' (Memperjalankan Di Malam Hari)
 18. Surat Al Kahfi (Gua)
 19. Surat Maryam (Maryam)
 20. Surat Thaha (Thaahaa)
 21. Surat Al Anbiya' (Kisah Para Nabi)
 22. Surat Al Hajj (Ibadah Haji)
 23. Surat Al Mu'minun (Orang Mukmin)
 24. Surat An Nur (Cahaya)
 25. Surat Al Furqaan (Pembeda)
 26. Surat Asy Syu'ara' (Penyair)
 27. Surat An Naml (Semut)
 28. Surat Al Qashash (Cerita)
 29. Surat Al 'Ankabuut (Laba-Laba)
 30. Surat Ar Ruum (Bangsa Rumawi)
 31. Surat Luqman (Luqman)
 32. Surat As Sajdah ((Sujud)
 33. Surat Al Ahzab (Golongan Yang Bersekutu)
 34. Surat Saba' (Kaum Saba')
 35. Surat Fathir (Pencipta)
 36. Surat Yaasiin
 37. Surat Ash Shaffat (Yang Bershaf-Shaf)
 38. Surat Shaad
 39. Surat Az Zumar (Rombongan-Rombongan)
 40. Surat Al Mu'min (Orang Yang Beriman)
 41. Surat Fushshilat (Yang Dijelaskan)
 42. Surat Asy Syuura (Musyawarah)
 43. Surat Az Zukhruf (Perhiasan)
 44. Surat Ad Dukhaan (Kabut)
 45. Surat Al Jaatsiyah (Yang Berlutut)
 46. Surat Al Ahqaaf (Bukit Pasir)
 47. Surat Muhammad (Nabi Muhammad SAW)
 48. Surat Al Fath (Kemenangan)
 49. Surat Al Hujuraat (Kamar-Kamar)
 50. Surat Qaaf
 51. Surat Adz Dzaariyaat (Angin Yang Menerbangkan)
 52. Surat Ath Thuur (Bukit)
 53. Surat An Najm (Bintang)
 54. Surat Al Qamar (Bulan)
 55. Surat Ar Rahmaan (Yang Maha Pemurah)
 56. Surat Al Waaqi'ah (Hari Kiamat)
 57. Surat Al Hadid (Besi)
 58. Surat Al Mujadilah (Wanita Yang Mengajukan Gugatan)
 59. Surat Al Hasyr (Pengusiran)
 60. Surat Al Mumtahanah (Wanita Yang Diuji)
 61. Surat Ash Shaff (Barisan)
 62. Surat Al Jumu'ah (Hari Jum'at)
 63. Surat Al-Munafiqun (Orang-Orang Munafik)
 64. Surat At Taghabun (Hari Ditampakkan Kesalahan-Kesalahan)
 65. Surat Ath Thalaaq (Talak)
 66. Surat At Tahrim (Mengharamkan)
 67. Surat Al Mulk (Kerajaan)
 68. Surat Al Qalam (Pena)
 69. Surat Al Haqqah (Kiamat)
 70. Surat Al Ma'arij (Tempat-Tempat Naik)
 71. Surat Nuh (Nabi Nuh A.S)
 72. Surat Al Jin (Jin)
 73. Surat Al Muzzammil (Orang Yang Berselimut)
 74. Surat Al Muddatstsir (Orang Yang Berselimut)
 75. Surat Al Qiyamah (Hari Kiamat)
 76. Surat Al Insaan (Manusia)
 77. Surat Al Mursalat (Malaikat-Malaikat Yang Diutus)
 78. Surat An Naba´ (Berita Besar)
 79. Surat An Naazi´ (Malaikat-Malaikat Yang Mencabut)
 80. Surat 'Abasa (Bermuka Masam)
 81. Surat At Takwir (Menggulung)
 82. Surat Al Infithar (Terbelah)
 83. Surat Al Muthaffifiin (Orang-Orang Yang Curang)
 84. Surat Al Insyiqaaq (Terbelah)
 85. Surat Al Buruuj (Gugusan Bintang)
 86. Surat Ath Thaariq (Yang Datang Di Malam Hari)
 87. Surat Al A´Laa (Yang Paling Tinggi)
 88. Surat Al Ghaasyiyah (Hari Kiamat)
 89. Surat Al Fajr (Fajar)
 90. Surat Al Balad (Negeri)
 91. Surat Asy Syams (Matahari)
 92. Surat Al Lail (Malam)
 93. Surat Adh Dhuhaa (Waktu Dhuha)
 94. Surat Alam Nasyrah /Al Insyirah (Bukankah Kami Telah Melapangkan)
 95. Surat At Tiin (Buah Tin)
 96. Surat Al 'Alaq (Segumpal Darah)
 97. Surat Al Qadr (Kemuliaan)
 98. Surat Al Bayyinah (Bukti Yang Nyata)
 99. Surat Al Zalzalah (Goncangan)
 100. Surat Al 'Adiyat (Kuda Perang Yang Berlari Kencang)
 101. Surat Al Qari'ah (Hari Kiamat)
 102. Surat At Takatsur (Bermegah-Megahan)
 103. Surat Al 'Ashr (Masa)
 104. Surat Al Humazah (Pengumpat)
 105. Surat Al Fiil (Gajah)
 106. Surat Quraisy (Suku Quraisy)
 107. Surat Al Ma'un (Barang-Barang Yang Berguna)
 108. Surat Al Kautsar (Nikmat Yang Banyak)
 109. Surat Al Kafirun (Orang-Orang Kafir)
 110. Surat An Nashr (Pertolongan)
 111. Surat Al Lahab (Gejolak Api)
 112. Surat Al Ikhlas (Memurnikan Keesaan Allah)
 113. Surat Al Falaq (Waktu Subuh)
 114. Surat An Naas (Manusia)
....................................

Tiada ulasan: