Selasa, 23 Julai 2013

1082. Pengadil perlawanan memberi amaran kepada kedua-dua pemain kerana ‘berperang mulut’ sejak awal permainan lagi.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.

Assalamualaikum w.b.t/السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
. 006. Nota Buat Pengunjung Blog..
~Pergaduhan Cemar Terbuka Kanada~
Kejuaraan Terbuka Kanada dicemari adegan pergaduhan membabitkan dua pemain Thailand yang pernah bergandingan, Bodin Issara dan Maneepong Jongjit.

Kedua-dua pemain yang pernah beraksi di Sukan Olimpik 2012 tetapi dipisahkan pada awal tahun ini, bertemu sesama sendiri di perlawanan akhir. Jongjit bergandingan dengan Nipitphon Puangpuapech manakala Issara bersama Vilailak Pakkawat.

Jongjit-Puangpuapech menang set pertama 21-12 tapi perlawanan itu tidak sempat dihabiskan kerana pergaduhan itu.

Akhbar Vancouversun melaporkan, pengadil perlawanan memberi amaran kepada kedua-dua pemain kerana ‘berperang mulut’ sejak awal permainan lagi.

Keadaan semakin panas ketika rehat sebelum set kedua bersambung yang menyaksikan Issara dan Jongjit kembali berbalas kata-kata kesat.

Issara yang tidak tahan dengan ‘bahasa kasar’ Jongjit menge jar pemain itu hingga ke gelanggang bersebelahan. Jongjit yang rebah kemudian ditumbuk bertubi-tubi sebelum jurulatih dan pegawai perlawanan meleraikan mereka.

Ketika dileraikan, Jongjit sudah tidak berbaju kerana dikoyakkan Issara. Biarpun menyerang, Issara dilapor terpaksa menerima dua jahitan di telinga.

Penyertaan mereka dibatalkan dan Persekutuan Badminton Dunia (BWF) mengeluarkan kenyataan akan menyiasat kes itu. 
Zulfarizan Zakaria "FABI AYYI AALA IRABBIKUMA TUKAZZHIBAN" = Nikmat Tuhan Manakah Yang Engkau Hendak Dustakan?........muhasabah buat diri kite ni belake kerana Allah S.W.T..... 

Perhatian: Pemaparan tajuk-tajuk, gambar-gambar dan segala bagai, adalah pandangan dan pendapat peribadi yang lebih menjurus kepada sikap dan sifat untuk menjadi lebih baik dengan mengamalkan gaya hidup menurut perentah dan larangan Allah S.W.T., antaranya bersikap dengan tiada prasangka, tidak bertujuan untuk kebencian, tidak berkeperluan untuk bersubahat dengan perkara bohong dan tiada kaitan dan berkepentingan dengan mana-mana individu. Jujur., aku hanyalah hamba Allah S.W.T., yang hina dina. BERSANGKA BAIK KERANA ALLAH S.W.T..

Tiada ulasan: