Ahad, 27 Oktober 2013

2182. Kenyataan Pendapat Saya adalah haram penggunaannya kecuali...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.

Assalamualaikum w.b.t/السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
Meja www.peceq.blogspot.com

1001 Sirah Nabi Muhammad

Ustaz Ibnu Batoota: "Pendapat saya" haram digunakan utk hal-hal agama.. hanya ulama yg mencapai tahap tertentu je boleh cakap "pendapat saya" itu pun berdasarkan Al-Quran dan hadis.. kalau yang bukan ulama, hukumnya HARAM sebab mereka bagi pendapat berdasarkan akal dan nafsu, bukan berdasarkan nas, dalil dan ilmu..

Kalau nak bagi pendapat, sila bagi pendapat dalam ilmu matematik ke, perubatan ke,engineering ke.. untuk hal agama, haram bagi pendapat.. hanya boleh naqalkan pendapat-pendapat ulama sahaja kerana mereka layak... Tidak boleh nak cakap "pada pendapat saya ini tidak benar" sedangkan ulama dah sepakat hal itu benar.. jadi orang yang bagi pendapat tu Nabi SAW bagi amaran NERAKA padanya sebab bagi pendapat dalam hal agama sedangkan dia tiada ilmu tentangnya.. Wallahualam

P/S: Bnyk terjadi sekarang terutama di fb.. orang-orang memberikan pendapat masing2 sedangkan hal itu sudah jelas dijelaskan oleh Ulama.. sbb itu kalau kita jahil, diam.. kan Nabi SAW ajar diam lebih baik kalau x tau ttg sesuatu perkara.. yg memandai-mandai tu kenapa ? baru ada ilmu sedikit tapi dah rasa setaraf dengan para Ulama...

Perhatian: Pemaparan tajuk-tajuk, gambar-gambar dan segala bagai, adalah pandangan dan pendapat peribadi yang lebih menjurus kepada sikap dan sifat untuk menjadi lebih baik dengan mengamalkan gaya hidup menurut perentah dan larangan Allah S.W.T., antaranya bersikap dengan tiada prasangka, tidak bertujuan untuk kebencian, tidak berkeperluan untuk bersubahat dengan perkara bohong dan tiada kaitan dan berkepentingan dengan mana-mana individu. Jujur., aku hanyalah hamba Allah S.W.T., yang hina dina. BERSANGKA BAIK KERANA ALLAH S.W.T..
abc.

Tiada ulasan: