Rabu, 27 November 2013

2527. Memperteguh Iman.


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.

Assalamualaikum w.b.t/السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
Meja www.peceq.blogspot.com
Sahabatku SHDPH...Yuk aamiin-kan bersama doa ini...
Aamiin Allahumma Aamiin...
Alhamdulillah...
Pendakwah bebas memberi teguran kepada pasangan Che Ta dan Zain ...

Kuala Lumpur:  “Di mana keberkatannya sesebuah perkahwinan itu kalau sebelum kahwin, kita sudah membuat perkara yang dilarang Allah termasuk dalam hal membabitkan pembaziran dan bermegah-megah ketika mengadakan majlis.

“Itu belum lagi dalam perkara yang seolah-olah menjadi trend sekarang bagi pasangan sebelum berkahwin untuk kononnya bergambar pra-perkahwinan sambil berpelukan dan berpegangan tangan,” kata pendakwah bebas, Zawiyah Hassan.

Menurutnya, hukum sebenar kenduri kahwin hanya sunat sebagaimana sabda Rasulullah iaitu mengadakan kenduri kahwin walaupun hanya dengan seekor kambing.

Bagaimanapun, katanya, apa yang membimbangkan apabila perkahwinan besar-besaran hingga berlaku pembaziran seolah-olah menjadi trend ketika ini sedangkan pada masa sama terdapat ramai lagi orang yang memerlukan.

“Kahwin itu satu ibadat, tetapi kita buat perkara yang dilarang seperti membazir, bermegah dan berbangga dengan kekayaan yang dimiliki, bagaimana nak dapat keberkatan Allah,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam. Zawiyah yang juga bekas Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Keluarga, Sosial dan Komuniti, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) berkata, sebaik-baik perkahwinan itu sederhana belanjanya supaya mendapat rahmat dan keberkatan.

“Kalau nak kata buat majlis besar sebab kepuasan diri, memang manusia ini selalunya tidak pernah puas, cuma kalau boleh dielak, elaklah. Kita berkahwin sebab nak dapat reda Allah, bukan pandangan orang sekeliling terhadap majlis yang akan dilaksanakan,” katanya.

Semalam, Metro Ahad melaporkan mengenai hari bahagia pelakon sensasi, Rozita Che Wan dan pasangannya, Zain Saidin yang layak digelar ‘Wedding of The Year’ atau “Perkahwinan Paling Gah Tahun Ini” berikutan belanja keseluruhan majlis berkenaan dianggarkan mencecah RM1.21 juta.

Pasangan popular itu bertuah kerana sebaik mengumumkan akan berkahwin dalam masa terdekat, pelbagai pihak tampil menawarkan diri untuk menaja hari bahagia mereka.

Tanpa mahu bergantung kepada penaja semata-mata, Che Ta dan Zain dilaporkan mengeluarkan belanja kira-kira RM300,000 bagi merealisasikan majlis perkahwinan idaman mereka.
Subhanallah.. Semoga kita tidak akan lalai dari tugas dan kewajiban seorang anak tuk menjaga dan memberi nafkah untuk ibu kita..Aamiin...
So hormati dan sayangi Ayahmu..
Setuju ..??
Bener pa betul sob??? 
Renungan untuk para akhwat. 

Cantik fisik itu hanya sementara. 
Kalau tidak dijaga sesuai aturan-Nya, maka justru akan menimbulkan dosa."Sebaik-baiknya wanita adalah yang taat pada Allah dan patuh pada suaminya.. Dan sebaik-baiknya lelaki adalah yang taat pada Allah dan memuliakan isterinya..
Subhanallah...semoga kita semua menjadi wanita dan lelaki yg demikian...Aamiin..
Doakan kesembuhan tuan guru
Aamiin Allahumma Aamiin...
Assalaamu'alaiykum warahmatullaahi wabarakaatuh....
~ Kepercayaan itu seumpama kaca ...
~ Sekali ia pecah, ia tak akan sama lagi seperti sebelumnya.....

telah menambah gambar baru 
Disebutkan dalam kitab al-Ikhtishosh Imam Abul Hasan as-Syadzilliy Radhiyallahu Anhu berkata: " siapa saja yang ingin segala urusannya diluluskan oleh Allah Taala dan dilindungi dari kejahatan makhluq serta diberikan keluasan rizqi, maka hendaknya ia membaca Hasbunallahu Wa Ni'mal Wakil sebanyak 450 setiap harinya.
Dzakhiratul Muhtaj Jilid 1 halaman 320.
Selamat Menjalan kan ibadah Shalat Maghrib.
Shollu Ala Sayyidina Muhammad.
Aamiin Allahumna Aamiin...
 
telah ditanda pada gambar Cosmas Jep.
 
Hargai kebersamaan dengan orang-orang terkasih. 
Bersyukurlah karena kita masih punya cinta..
Setuju..???
 
menambah foto baru.
 
     
HTML Setting:

<center><iframe align="center" id="IW_frame_1438" src="http://www.tvquran.com/add/Shatri.htm" frameborder="0" allowtransparency="1" scrolling="no" width="302" height="334"></iframe></center>

Munafik dan kafir laknatullah adalah pemberontak dan pengganas sebenar.
Baca juga:
Penyakit Hasad Dengki.

Semasa hidup sederhanakanlah kegembiraan. Supaya wujud keseimbangan jiwa dan roh, bila menerima kesedihan yang pasti ditemui juga. Mengingatkan diri sendiri menjadi keutamaaan sebelum mengingatkan orang lain . In Syaa Allah ''palis'' sekali dari sifat-sifat sombong dan keji. Semuanya kerana Allah S.W.T.. Amin Ya Rob. (pCq). 

Perhatian: Pemaparan tajuk-tajuk, gambar-gambar dan segala bagai, adalah pandangan dan pendapat peribadi yang lebih menjurus kepada sikap dan sifat untuk menjadi lebih baik dengan mengamalkan gaya hidup menurut perentah dan larangan Allah S.W.T., antaranya bersikap dengan tiada prasangka, tidak bertujuan untuk kebencian, tidak berkeperluan untuk bersubahat dengan perkara bohong dan tiada kaitan dan berkepentingan dengan mana-mana individu. Jujur., aku hanyalah hamba Allah S.W.T., yang hina dina. BERSANGKA BAIK KERANA ALLAH S.W.T.. 

KLIK UNTUK KE MENU UTAMA. eaho™.  

Tiada ulasan: