Google+ Badge

Rabu, 3 Jun 2015

5292. Semakin tua.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Assalamualaikum warohmatullahi wabarakatuh.

الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين

 • "RENUNGAN BUAT KITA YG SEMAKIN TUA" 

   
  1. Sisα hίdυρ semakin pendek:

  » yg boleh kita makan, makanlah;
  » yg boleh kita pakai, pakailah;
  » yg ingin kita beli, belilah;
  » kalau masih mampu memberi, berilah;
  » masih mampu berbagi, berbagilah. 

   
  Kerana semua yg ada tidak boleh kita bawa ke kubur. Jangan khuatir dgn ahli waris, Allah yg akan mengatur rezeki selagi mereka berusaha. Nikmatilah hίdυρ ini dgn pasangan kita selagi masih ada. 

   
  2. Sehari berlalu, umur berkurang sehari. Bila kita lewati hari ini dgn berbahagia, kita sangat beruntung, berbuat baiklah & selalu mengucap syukur, kerana kita tdk tahu bila kita akan dipanggil 'pergi' 

   
  3. Waktu cepat berlalu, hidup itu sangat singkat dan susah. Dalam sekejap kita memasuki masa tua, itu PASTI ! 

   
  4. Bila membandingkan ke atas, kita akan selalu merasa kurang; membandingkan ke bawah, kita merasa lebih; bila kita mampu merasa cukup dan mensyukuri apa yang kita punya, kita pasti bahagia. Bersyukurlah dengan apa yg kita ada. Manfaatkan ia sebaiknya. 

   
  5. Harta, kekayaan, pangkat, kedudukan, kehormatan, semua itu hanyalah sementara, hanya pinjaman. Yang terbaik dan terpenting adalah perilaku yg baik, sentiasa membantu orang, tidak berbuat hal2 tercela dan sentiasa mengawal diri. 

   
  6. Kasih ibubapa kepada anak2 tidak ada batasnya !!!. Kasih anak2 terhadap ibubapa jelas batasnya. Sedarlah! tatkala anak sakit, hati ibubapa terhiris; tapi tatkala ibubapa sakit, anak cuma menengok dan bertanya2 ala kadar... Anak2 memakai wang orang tua sudah seperti keharusan, tetapi orang tua memakai wang anak semacam pasti tidak berlaku!!! Oleh itu CUKUPILAH diri sendiri dan berikanlah pada anak seBIJAKSANA mungkin. 

   
  7. Rumah ibubapa adalah rumah anak, tetapi rumah anak belum tentu jadi rumah ibubapanya. Ibubapa selalu memberikan anak2 tanpa batas... tetapi tidak semua anak akan berbakti kepada ibu bapa. 

   
  JANGAN lupa mulakan hari anda dengan ﺑﺴﻢ ﺍﻟﻠﻪ ﺍﻟﺮﺣﻤﻦ ﺍﻟﺮﺣﻴﻢ senyuman dan perbanyakkan zikir dan selawat. Senyumlah dengan seikhlas hati, Insya Allah kita akan lihat kebaikannya. 

   
  Amalkan zikir harian ini sebaik-baik nya 100 kali sehari.
  Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamin
  In Syaa Allah bermanfaat  Sumber: (facebook maker)
  My Dashboard. 
  IP
  s3v3n

  s3v3n

Test

Tiada ulasan: