Jumaat, 21 Ogos 2015

5761. Membodek adalah perbuatan khianat dan dusta.

#
♡ ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ ♡
◆▬▬▬▬▬ஜ  ஜ▬▬▬▬▬◆
☆•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•★´¨`*•.¸¸.•★
♡ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه ♡
◆◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙ஜ۩۩  ۩۩ஜ◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◆


اللهُــــــم ۩★۩ صَـلٌ ۩★۩ علَى سَــيدنـا مُحـمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل ســيدنا مُحـمَّـدْ ۩★۩ كما صلٌيت علَى ســيدنـا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وعلَى آل سًــيدنــُا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وبارك علَى ُسَــيدنـُا مُحــمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل سَـيدنا مُحـمَّــدْ ۩★۩ كما باركت علَى سًـيدنا إِبْرَاهِيمَ ۩★۩ وعلَى آل ًسيدنا إِبْرَاهِيمَ ً۩★۩ فى الْعَالَمِينَ ۩★۩ إن ك حَمِيدٌ مَجِيدْ

♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡

◆◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙ஜ۩۩ ♡ ۩۩ஜ◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◆

♡  الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
“”
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم
آمين...آمين... آمين... ياالله يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِن
ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ


Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah Al-Hujurat ayat 13)
Ada 10 manusia yang dijamin Allah dalam al-Quran masuk neraka. Hal ini diceritakan ulang agar kita, hati hati jangan meniru perangai mereka iaitu: 

1. abu lahab 
2. istri abu lahab 
3. qobil anak Nabi Adam 
4. kan'an anak Nabi Nuh 
5. azar ayahanda Nabi Ibrahim 
6. fir'aun 
7. qarun, 
8. hamman 
9. manruj 
10. isteri Nabi Luth

Dari Ali R.A. meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: "DOA ADALAH SENJATA BAGI ORANG-ORANG MUKMIN, TIANG BAGI AGAMA DAN NUR BAGI LANGIT DAN BUMI" ~Hadis Riwayat Hakeem 
“”

Pembodek adalah Pengkhianat dan Pendusta. 
Apabila Amanah Allah dipersia-siakan. 
Haram hukumnya. 

Sesebuah negara Islam yang maju dan dirahmati Allah bila sesebuah wilayah atau negara Islam itu memiliki pemimpin yang amanah. Amanah Allah. Mengutamakan Amanah Allah lebih dan lebih utama dari amanah rakyat banyak, amanah parti politik pemimpinnya, amanah rakan-rakannya, amanah perlembagaan negara pimpinannya dan amanah keluarganya. 

Dalam sebuah hadith, Rasulullah SAW ditanya oleh seorang sahabat, “Wahai Rasulullah, apakah tanda-tanda kiamat? Baginda menjawab, “Apabila amanah itu disia-siakan.” Sahabat bertanya lagi, “Apakah itu disia-siakan?” Jawab Baginda, “Apabila diserahkan satu urusan pada bukan ahlinya. Maka tunggulah berlakunya kiamat.” (Riwayat Bukhari)

“Merujuk kepada konteks ini, boleh dikatakan budaya membodek, mengipas, mengampu atau lain-lain istilah seumpamanya adalah antara tanda-tanda kiamat.

Keruntuhan ekonomi dan kejatuhan nilai mata wang serta tanah air yang hilang suburnya adalah bukti sesebuah negara itu mempunyai imam atau pemimpin yang berdusta dan dikelilingi kaki bodek atau pemimpin yang sama-sama bersekongkol berdusta. Rakyat banyak yang berjaya diperdaya akan sentiasa menyokong kepura-puraan pemimpin yang bobrok lagi pendusta dan pengkhianat Amanah Allah. 

Apa lagi khalayak banyak masih mengiakan imam atau pemimpin yang menuturkan kata nesta dan kesat seperti “Haram Jadah” dan pemimpin atau imam yang berisyarat lucah.

Dengan itu sukar untuk dinafikan, Allah telah menarik nikmat, redha dan rahmat-Nya selagi khalayak tidak sedar tanah airnya dilanda iklim yang tidak menentu, tanam tanaman sukar hidup subur, hujan yang tidak menentu dan kemarau yang berpanjangan,  oleh sebab Wilayah atau Negara Islam itu salah memilih pemimpin atau  berpemimpinkan pengkhianat dan pendusta. Nauzubillah MinzaliQ. 

Wassalamu. 

www.peceq.blogspot.com .
*
Ulangkaji dan Ulangsiar untuk bermuhasabah diri kerana Allah. 

Budaya bodek di tempat kerja: Majikan zalim, undang musibah
WARTAWAN SINAR HARIAN
25 September 2012
Pendakwah terkenal, Wan Akashah Abdul Hamid
Pendakwah terkenal, Wan Akashah Abdul Hamid

Pendakwah terkenal, Wan Akashah Abdul Hamid berkata, perbuatan membodek atau mengampu dalam dunia pekerjaan wajar dikategorikan sebagai tingkah laku tidak bersih.

“Ini semua bergantung kepada niat. Sekiranya seseorang pekerja itu membodek ketuanya untuk dinaikkan pangkat atau dibayar gaji lebih sedangkan dirinya tidak layak, gaji yang diterima adalah tidak bersih.


“Malah, ia jatuh pada syubhah kerana dirinya tidak layak tetapi menonjolkan diri dengan cara tidak wajar sehingga mengatasi orang lain yang lebih layak,” katanya.


Wan Akashah berkata, dalam konteks ini, sekiranya pekerja itu mendapat apa yang dihajati menggunakan cara salah tersebut, rezeki yang diperoleh serta jawatan yang disandang tidak berkat.


“Sedangkan majikan atau ketua pula, apabila berlaku keadaan ini dia sebenarnya telah berlaku zalim. Ini kerana telah meletakkan seseorang yang tidak layak sehingga menzalimi (peluang) kepada pekerja lain yang lebih layak.


“Jelas tindakan itu salah kerana meletakkan pekerja itu tidak layak, tetapi diberi kenaikan gaji dan pangkat,” tegasnya sambil memberitahu majikan atau ketua yang cuai mengendalikan amanah adalah mengundang kemusnahan kepada organisasi yang dikendalikan.


Beliau berkata, dalam sebuah hadith, Rasulullah SAW ditanya oleh seorang sahabat, “Wahai Rasulullah, apakah tanda-tanda kiamat? Baginda menjawab, “Apabila amanah itu disia-siakan.” Sahabat bertanya lagi, “Apakah itu disia-siakan?” Jawab Baginda, “Apabila diserahkan satu urusan pada bukan ahlinya. Maka tunggulah berlakunya kiamat.” (Riwayat Bukhari)


“Merujuk kepada konteks ini, boleh dikatakan budaya membodek, mengipas, mengampu atau lain-lain istilah seumpamanya adalah antara tanda-tanda kiamat.


“Golongan majikan atau ketua, jadilah pihak yang adil. Pilih pekerja berdasarkan kelayakan bukan kelebihannya mengambil hati (ketua), bagi mengelakkan timbul dendam di kalangan pekerja yang akhirnya melemahkan perjalanan organisasi. Kepada golongan pekerja, ingatlah rezeki di tangan ALLAH, bukan di tangan manusia. Carilah penghargaan ALLAH bukan manusia,” katanya.


SUMBER: sinar harian online

Sumber terdekat: (http://peceq.blogspot.com/2013/03/312-budaya-bodek.html
#

Kerana bertemakan BERSIH. 
Jumaat, 21 Ogos 2015 
INILAH RUPA MULUT BUSUK UMNO !!!Tiba2 semua sekolah di P.Pinang diarahkan supaya tidak menyertai sambutan & perarakan hari kemerdekaan ke-58 peringkat negeri Pulau Pinang oleh KEMENTERIAN PENDIDIKAN !! Siapa yang tidak patriotik sebenarnya ini..?! UMNO yg halang.. nanti yg kena tuduh DAP.. parti komunis..! 

Posted & copy by RAKYAT MARHAEN at 8/21/2015 04:59:00 PTG

Sumber: (http://wargamarhaen.blogspot.com/2015/08/inilah-rupa-mulut-busuk-dumno.html
 • #  Mari kita berdoa serta saling doa mendoakan sesama Islam. 
  Doa Melihat Keindahan Alam


  رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذا بَاطِلاً سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

  Maksudnya: Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka (QS. Ali Imran : 191)

  Doa Kebaikan Dunia dan Akhirat


  رَبَّنَا آَتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآَخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ 

  Maksudnya: “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka.” (QS. Al Baqarah: 201) 

  Doa Terhindar Dari Kedengkian dalam hati 


  رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَءُوفٌ رَحِيمٌ

  Maksudnya: “Ya Rabb kami, ampunilah kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman lebih dahulu dari kami, dan janganlah Engkau tanamkan kedengkian dalam hati kami terhadap orang-orang yang beriman. Ya Rabb kami, sungguh Engkau Maha Penyantun lagi Maha Penyayang.” (QS Al-Hasyr [59]:10) 


  وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَٰكِنْ لَا تَشْعُرُونَ

  Maksudnya: “Dan janganlah kamu mengatakan (bahawa) sesiapa yang terbunuh dalam perjuangan membela Ugama Allah itu: orang-orang mati; bahkan mereka itu orang-orang yang hidup (dengan keadaan hidup yang istimewa), tetapi kamu tidak dapat menyedarinya.” (Al BAQARAH 154) 


  الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


  Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam. 
  Hard grind to unravel MH370 mystery
  (¯`• ßý: ¤§º£¡Ð™¤ •´¯)
  Kerana Allah kita berusaha untuk hidup dan kemudiannya mati
  dan 
  kepada Allah kita berdoa supaya Allah perkukuhkan Iman 
  kita semua hamba-Nya manusia yang hanya bersifat makhluk. 

  Aamiin Ya Allah Ya Rohman Ya Rohim Ya Rob...
  Meja peceq.blogspot.com  . 


  My Dashboard. 
  s3v3n


  s3v3n.

  Apakah ada diantara berita-berita dibawah merupakan berita yang boleh dikaitkan dengan budaya membodek dan lebih kepada berdusta? 

  #

  PKR gesa rakyat sertai Bersih 4, sahut cabaran Najib ambil mandat jadi PM

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Seminit yang lalu
  [image: Naib Ketua Pemuda PKR Fahmi Fadzil Fahmi Fadzil bercakap pada sidang akhbar di hadapan Masjid Negara, Kuala Lumpur, hari ini. Beliau menggesa orang ramai menyertai perhimpunan Bersih 4 sebagai meraikan demokrasi. –Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 21 Ogos, 2015.] Naib Ketua Pemuda PKR Fahmi Fadzil Fahmi Fadzil bercakap pada sidang akhbar di hadapan Masjid Negara, Kuala Lumpur, hari ini. Beliau menggesa orang ramai menyertai perhimpunan Bersih 4 sebagai meraikan demokrasi. Naib Ketua Pemuda PKR Fahmi Fadzil hari ini menggesa seluruh rakyat Malaysia menyertai p... lagi »

  Surendran: Police in breach of Peaceful Assembly Act

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Seminit yang lalu
  He also slams the “absurd” claim that organisers had not obtained the venue owner’s permission to hold the rally there. [image: N-Surendran_bersih_600] PETALING JAYA: The police have no legal right to ban any public assembly or declare it illegal and are therefore in breach of the Peaceful Assembly Act (PAA) 2012 for doing precisely that in regard to the Bersih 4.0 rally, said lawyer N Surendran. In a statement today, Surendran, who is also PKR MP for Padang Serai, said the police’s powers under section 21 of the PAA was only limited to dispersing an assembly in the event it became di... lagi »

  Tindakan tegas jika sertai himpunan Bersih 4.0 kata Polis S'wak

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 minit yang lalu
  KUCHING - Orang ramai yang berhasrat untuk menyertai perhimpunan Bersih 4.0 pada 29 dan 30 Ogos ini di Padang Merdeka dinasihatkan membatalkan niat itu kerana kerajaan negeri dan Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) tidak membenarkan sebarang aktiviti diadakan kerana padang berkenaan sedang dibaik pulih. Ketua Polis Daerah Kuching, Asisten Komisioner Roslan Bek Ahmad berkata, penganjur dibenarkan mengadakan perhimpunan dengan syarat tidak diadakan di tempat yang tidak mendapat kebenaran pemilik atau pentadbiran tempat berkenaan serta perlu mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan. ... lagi »

  Wanita Keadilan Menyokong BERSIH 4

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 minit yang lalu
  Wanita Keadilan menggesa semua anggota keluar beramai ramai untuk menyertai perhimpunan BERSIH 4 pada 29-30 Ogos ini. Antara 5 tuntutan BERSIH 4 adalah 1) Pilihanraya yang bebas dan adil 2) Ketelusan kerajaan 3) Hak berhimpun 4) Memperkukuhkan sistem parlimen demokrasi 5) Menyelamatkan ekonomi negara. Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu peka terhadap kegawatan ekonomi semasa yang sedang dihadapi negara dan harus menyuarakan kebimbangan ini disaat kita semakin hampir kepada Hari Kemerdekaan. Ini adalah satu peluang besar untuk mengadakan bantahan aman membawa suara rakyat yang perlu d... lagi »

  Guling kerajaan: Harussani jangan 'double standard

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 minit yang lalu
  GEORGETOWN - Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria diminta tidak mengeluarkan kenyataan ‘double standard’ berhubung isu tindakan menggulingkan kerajaan. Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, kenyataan Harussani itu jelas menunjukkan kenyataan bersifat peribadi yang menyebelahi kerajaan semata-mata. Tidak pasti sama ada kenyataan itu adalah fatwa atau pandangan peribadi Harussani, Dr Muhajid berkata, dalam Islam jelas menunjukkan, jika seseorang pemimpin itu tidak membela dan menindas rakyat, maka dia perlu ditegur atau digantikan. “Saya tidak nampak... lagi »

  Rakyat tiada pilihan selain turun ke jalan raya – Ambiga

  AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 9 minit yang lalu
  [image: Rakyat tiada pilihan selain turun ke jalan raya – Ambiga] Bekas pemimpin Bersih 2.0 mempertahankan rancangan pergerakan itu untuk meneruskan perhimpunannya di Kuala Lumpur dan bandar lain menjelang sambutan Merdeka bulan ini, dengan berkata rakyat Malaysia sudah tidak ada pilihan kecuali ke jalanan tatkala institusi dalam negara berantakan. “Malaysia kini negara yang hanyut. Kerajaan sedang mengecewakan kita. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dikompromi. Kedaulatan undang-undang sedang terhakis,” kata Datuk Ambiga Sreenevasan, menulis pendapatnya dalam The New York Times. “Rakya... lagi »

  PKR ajak rakyat sahut cabaran Najib, sertai BERSIH 4

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 11 minit yang lalu

  'Mereka tunggak penting, jayakan PR 2.0' - Dr Dzulkefly Ahmad

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 11 minit yang lalu
  [image: Dr Dzulkefly Ahmad] SHAH ALAM - Gerakan Harapan Baru (Harapan Baru) menyambut baik langkah yang diambil individu dan aktivis tertentu dengan bertindak meletakkan jawatan di semua peringkat dalam Pas untuk bersama menjayakan penubuhan parti baharu itu, akhir bulan ini. Setiausahanya, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, meskipun Harapan Baru belum didaftarkan, namun ramai ahli dan pimpinan dalam Pas bertindak nekad untuk melepaskan jawatan mereka untuk memberi fokus kepada pengurusan parti serpihan Pas itu. “Mereka ini adalah merupakan tunggak penting yang berpengalaman, bagi me... lagi »

  Najib Bakal Menggelupur Lepas Ni?.. Saksikanlah

  Addin Deen pada Addin - 11 minit yang lalu
  *Najib Bakal Menggelupur Lepas Ni? *Jessica Kaur dan keluarganya dijangka memfailkan semakan kehakiman dengan afidavit 'meletup' mengapa pihak berkuasa cenderung menamatkan perkhidmatannya di Pejabat Peguam Negara dan membatalkan statusnya sebagai penduduk (PR). Beliau telah menjadikan Malaysia tempat kediamannya selama lebih 20 tahun sebelum tindakan secara tiba-tiba dalam beberapa hari, yang bermula dengan siasatan pihak berkuasa terhadapnya dan bekas penasihat SPRM Tan Sri Rashpal Singh berhubung dakwaan kebocoran kertas pertuduhan yang didakwa terhadap Perdana Menteri Datuk Se... lagi »

  GHB Lebih Terbuka Dan Lebih Mesra - Dr.Mazlee

  Green Boc pada KELAB GREENBOC - 19 minit yang lalu
  G*HB bawa gagasan Islam yang lebih mesra - Maszlee Malik* KUALA LUMPUR: Gerakan Harapan Baru (GHB) bukan kumpulan serpihan sebaliknya ia membawa satu idea dan meneruskan gagasan PAS suatu ketika dahulu. Penganalisis Politik, Dr Maszlee Malik berkata, selepas muktamar PAS ke-61 baru-baru ini, wadah parti Islam itu dilihat tidak dapat diteruskan lagi. *"Ini merupakan pembersihan. Pembersihan daripada pemikiran konservatif supaya PAS boleh kekal dengan pemikiran konservatif* "Jadi mereka yang *cuba membawa Islam yang lebih lunak, lebih terbuka boleh memilih wahana atau platform yan... lagi »

  RAFIZI KASIHAN NASIB AHLI UMNO

  AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 21 minit yang lalu
  [image: Rafizi kasihan nasib ahli umno] Posted By : Pentadbir Umno tidak lagi mendengar suara akar umbi ahli parti itu kerana presidennya dan 191 ketua bahagiannya terlalu mengutamakan kepentingan diri masing-masing dakwa Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli. Kata Ahli Parlimen Pandan itu, ahli di peringkat bawahan Umno selalu menyuarakan kebimbangan terhadap masa depan negara dan parti mereka namun pihak atasan, termasuk presiden parti tidak mempedulikan keluhan mereka. “Ini yang saya kasihan kawan-kawan Umno. Mereka adalah rakyat seperti kita, faham (masalah dihadapi) dan (mereka) meny...lagi »


  Pendedahan Mustafa Ali Jadi Bukti Hadi Awang Khianat Pakatan Rakyat

  atsixty pada ZAKRI ALI - 44 minit yang lalu
  *Pendedahan oleh Mustapa Ali, sebuah cerita lama bagaimana Pas membuat keputusan anih yang boleh ditafsirkan sebagai pengkhianat menjelang pilihan raya ke-13 dahulu yang mana mahu menukarkan jawatan perdana menteri daripada Anwar Ibrahim kepada Tengku Razaleigh Hamzah sekiranya Pakatan Rakyat menang, bukan mendedahkan ketulusan Mustapa dan Pas, sebaliknya membuka kelemahan diri dan parti sendiri.Mustapa sekonyong-konyong menjelaskan usaha menukar jawatan PM daripada Anwar kepada Tengku Razaliegh Hamzah dicadangkan oleh Pas. Tujuan Mustapa mendedahkan cerita "b...lagi »


  VIDEO - DEIG dibincang secara matang, tidak seperti 1MDB, kata speaker Selangor.

  atsixty pada ZAKRI ALI - 53 minit yang lalu
  *Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor Hannah Yeoh hari ini melahirkan rasa bangganya terhadap perdebatan berhubung isu Pelaburan Kewangan Darul Ehsan (DEIG) kerana ia didebatkan secara terbuka.* *Yeoh berkata, perkara itu tidak terjadi seperti isu syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang kekal tidak dijawab sehingga sekarang.* *"Apa yang terjadi semalam adalah sangat menarik, sedangkan isu 1MDB juga masih kekal tidak berjawab setelah sekian lama. Apa yang berlaku di Selangor, walaupun DEIG belum terdapat sebarang aktiviti, seperti yang dikatakan ... lagi »

  UNDI TAK PERCAYA DI PARLIMEN, INI KALI BAGI JADILAH....

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 59 minit yang lalu
  Penyelesaian terbaik kemelut politik negara ketika ini tidak lain ialah melakukan undi tidak percaya di Parlimen bagi menyingkirkan Najib Razak sebagai Perdana Menteri. Hakikatnya Najib tidak mungkin disingkirkan melalui UMNO dalam acuan yang dibentuknya sekarang, bahkan belum tentu juga beliau mampu diketepikan dalam pilihanraya. Semua pihak tidak boleh bertahan lebih lama lagi berketuakan Najib memimpin negara ini kerana trend yang ditunjukkan dalam mempertahankan kuasanya kebelakangan ini memperlihatkan hampir tiada jaminan kepada sesiapa yang dilihat memberi ancaman kepadanya.... lagi »

  Hanya 25 ahli Parlimen BN diperlukan untuk singkir Najib

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 59 minit yang lalu
  Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata pihak pembangkang cuma memerlukan 25 ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang sanggup menyokong usul undi tidak percaya terhadap Datuk Seri Najib Razak sekali gus menyingkirkan perdana menteri itu. Ahli Parlimen Pandan itu berkata, beliau percaya jumlah itu boleh dicapai memandangkan ahli Parlimen BN juga sebenarnya bersama sentimen rakyat yang bosan dengan suasana politik dan ekonomi negara. "Saya yakin ahli Parlimen daripada parti pembangkang atau BN faham sentimen ini. "Sebab itu saya masih menaruh harapan akan ada 25 ahli Parlimen BN yang... lagi »

  Jika PAS mahu kembali gemilang Hadi perlu berundur

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 59 minit yang lalu
  Mohd Jamari Ideris: Hadi perlu berundur. Dia melakukan beberapa kesilapan selaku presiden PAS; keangkuhan dan kedangkalan mindanya mengheret parti itu ke bawah. Dia tidak berpandangan jauh dan kualiti kepimpinan yang rendah untuk mengembalikan PAS ke puncak kegemilanganya dahulu. Charles Yii: Hadi patut meletakan jawatan untuk menghalang lebih ramai ahli PAS keluar parti dan melemahkannya. Pemimpin parti yang patut dipersalahkan kerana masalah sekarang. Mustafa Nor: Mengapa orang luar parti yang mendesaknya meletakan jawatan? Desakan itu perlu datang daripada parti. Tetapi itu t... lagi »

  Husam ganti Anwar peneraju PR 2.0

  kerengga pada KERENGGA - 59 minit yang lalu
  Mohd Azhar Abd Rahman Nama Husam Musa tidak asing lagi bagi kebanyakan rakyat di Malaysia. Pandangan dan sentuhan ahli politik ini dalam memperkatakan sesuatu isu sering dinanti dan menjadi perhatian pihak media. Terbaru beliau mengajukan persoalan berkaitan kelulusan pembalakan kawasan di hutan simpan Ulu Sat yang terlibat dengan laluan lebuh raya rakyat. Namun, dalam kerancakan rakyat

  Najib hendak kawal Internet setelah dia menjadi mangsa

  mso.im pada . - Sejam yang lalu
  *ULASAN PETANG* *Kata* orang setelah teratuk baru hendak mengadah, begitulah keadaan dialami Naji Razak kini yang membayangkan cadangan untuk menyekat kebebasan laporan dalam Internet. Menurutnya kerajaan bercadang untuk melaksanakan standard antarabangsa bagi mengawal selia Internet. Macam manahkah standard antarabangsa itu? Kita faham kenapa Najib baru menyedari perkara itu sekarang ini dan tidak sebelum ini. Jawabanya kerana beliau sudah merasai kesakitan akibat kebebasan Internet atau cara rakyat negara ini mengamalkan kemudahan berkenaan. Kebebasan Internet tidak mengikut stan... lagi »


  Skandal 1MDB: Di mana Jessica?

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
  Bekas Pegawai Udang-Undang di Jabatan Peguam Negara itu berdepan dengan perintah pengusiran [image: Jessica-Gurmeet-Kaur] PETALING JAYA: Bekas Pegawai Undang-Undang di Jabatan Peguam Negara, Jessica Gurmeet Kaur tidak akan diringi anggota polis sehingga ke sempadan negara. Kenyataan itu dibuat Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar yang dipetik daripada sebuah portal berita. Jessica yang berwarga negara Singapura berdepan dengan perintah pengusiran setelah statusnya sebagai Penduduk Tetap (PR) di negara ini dibatalkan. Dia sebelum ini terlibat dalam siasatan 1Malaysia Development ... lagi »

  Skandal 1MDB: Pegawai Pejabat Peguam Negara yang dipecat cabar perintah pengusiran, pemberhentian

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
  [image: Jessica Kaur (tengah) akan memfailkan semakan kehakiman di mahkamah susulan penamatan perkhidmatannya di Jabatan Peguam Negara dan pembatalan taraf pemestautin tetapnya, lapor Malaysiakini. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Ogos, 2015.]Jessica Kaur (tengah) akan memfailkan semakan kehakiman di mahkamah susulan penamatan perkhidmatannya di Jabatan Peguam Negara dan pembatalan taraf pemestautin tetapnya, lapor Malaysiakini. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Ogos, 2015.Pegawai Pejabat Peguam Negara, Jessica Gurmeet Kaur dijangka memfailkan semakan kehakiman untuk me... lagi »

  Skandal 1MDB: Kerat 12 pun saya tak akan fitnah Mahathir, kata bekas bos no.2 SB

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

  Tak siapa boleh rampas amanah suci ini - Najib

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

  Transaksi RM42 juta ke akaun peribadi: PM belum jelaskan

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
  Datuk Seri Najib Razak belum menjelaskan kepada pemimpin Umno mengenai wang RM42 juta yang dimasukkan ke akaun persendiriannya oleh anak syarikat SRC International. Ditanya mengenai kemungkinan wang berkenaan adalah sumbangan derma, Pengarah Komunikasi Strategik BN, Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata: "Saya tak tahu. Ia terserah kepada beliau (Najib)". SRC International adalah sebuah firma milik Kementerian Kewangan yang diketuai Najib. Ia juga pernah menjadi anak syarikat 1MDB. Laporan *The Wall Street Journal* pada 3 Julai lalu melaporkan, sejumalh RM50 juta dipindahkan dari SRC Int... lagi »

  Ahmad Maslan sanggup ditembak demi Najib

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
  Ahmad Maslan memegang falsafah sentiasa berada di hadapan pemimpin. [image: ahmad-maslan_tembak_600] PETALING JAYA: Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan sanggup ditembak demi melindungi Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak. Katanya, falsafah itu menjadi pegangannya di mana sentiasa berada di hadapan pemimpin. Kenyataan itu telah dirakam sewaktu ketika beliau memberikan ucaptama pada Majlis Perasmian Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Titiwangsa pada Selasa lepas. “Kalau ditanya Ahmad Maslan adakah sanggup menerima peluru supaya Datuk Najib (Datuk Seri Najib Tun Razak) tidak... lagi »

  'Jangan cuba campur tangan, rampas t/jawab saya' kata Najib

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
  Dalam muat naik status terbaharu di Facebook miliknya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan tiada siapa yang patut campur tangan atau merampas amanah yang diberikan rakyat kepadanya untuk mentadbir negara. "Sebagai Perdana Menteri, adalah tanggungjawab saya membuat pilihan terbaik untuk semua rakyat Malaysia. Lebih daripada itu, ia adalah tugas saya. "Ia adalah amanah yang telah diberikan kepada saya. Jadi, tiada sesiapa patut cuba campur tangan atau rampas tanggungjawab saya untuk memimpin," tulisnya. Perdana menteri turut menzahirkan rasa bangga namun rendah dir... lagi »

  Tidak puas hati penjelasan ‘derma’ RM2.6 bilion, mahasiswa mahu protes di Parlimen

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
  [image: Pengerusi Gerakan Mahasiswa Selamatkan Negara Muhammad Luqman Nul Hakim Zul Razali bercakap kepada media pada sidang media di luar ibu pejabat Bank Negara di Kuala Lumpur hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 21 Ogos, 2015.]Pengerusi Gerakan Mahasiswa Selamatkan Negara Muhammad Luqman Nul Hakim Zul Razali bercakap kepada media pada sidang media di luar ibu pejabat Bank Negara di Kuala Lumpur hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 21 Ogos, 2015.Gerakan Mahasiswa Selamatkan Negara (GMNS) hari ini memutuskan untuk mengadakan #Langkah... lagi »

  Nilai Ringit paling lemah sejak 1998

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
  Ringgit jatuh lagi ke tahap paling rendah dalam tempoh 17 tahun ketika pelabur menunggu data-data rizab untuk mendapat petanda sejauh mana usaha Bank Negara mempertahankan matawang itu. Ringgit jatuh hampir 1.0 peratus kepada 4.190 untuk setiap dolar Amerika Syarikat (AS), paling lemah sejak 21 Ogos 1998. Malaysia menambat ringgit pada harga 3.8000 untuk sedolar AS pada September 1998 sehingga 2005. Malaysia akan mengeluarkan data rizabnya sehingga pertengahan Ogos pada petang ini. Rizab simpanan Malaysia kini jatuh bawah AS$100 bilion bulan lalu. Kejatuhan itu dilihat mempunyai kaita... lagi »

  BERSIH kini jutawan, derma terus mencurah

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

  Mahasiswa umum demo anti-Najib 24 Ogos

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

  Najib belum jelaskan urusniaga RM42 juta keakaun peribadinya kepada Umno

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

  'Kerat 12 pun saya tak akan fitnah Mahathir'

  kerengga pada KERENGGA - Sejam yang lalu
  Bekas timbalan pengarah polis Cawangan Khas (SB) Abdul Hamid Bador menafikan akan memfailkan laporan terhadap bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad hari ini susulan “serangannya” terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. “Jika dikerat 12 pun, saya sesekali tidak akan fitnah hamba Allah yang banyak menyumbang kepada negara ini,” Abdul Hamid dipetik sebagai berkata oleh The Malay

  TUDUNG AIDIJUMA

  Fizah Mohd pada FizahMohd - Sejam yang lalu
  Assalamualaikum.... Tudung Aidijuma atau AJ tak perlu lagi nak di perkenalkan sebab semua orang dah kenal…kat facebook, kat instagram, kat blog ada je orang memperkatakannya. Aidijuma juga ada facebook, instagram dan websitenya sendiri. Sekarang ni pun AJ dah buat iklan kat tv…. dah semakin famous dah. Tadi ada singgah dekat Instagram AJ......katanya AJ dah ada jual kat lazada dan zalora. Kan senang nak membelinya kalau buat macam ni tapi kenalah bertindak dengan cepat nanti tak sempat nak sambar... biasalahkan tudung AJ ni ramai peminatnya. Tak perlu lagi nak beratur panjang ambil... lagi »

  Bila Najib Nak Jelaskan Pasal Transaksi RM42 Juta tu?

  Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - Sejam yang lalu
  Datuk Seri Najib Razak belum menjelaskan kepada pemimpin Umno mengenai wang RM42 juta yang dimasukkan ke akaun persendiriannya oleh anak syarikat SRC International. Ditanya mengenai kemungkinan wang berkenaan adalah sumbangan derma, Pengarah Komunikasi Strategik BN, Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata: "Saya tak tahu. Ia terserah kepada beliau (Najib)". SRC International adalah sebuah firma milik Kementerian Kewangan yang diketuai Najib. Ia juga pernah menjadi anak syarikat 1MDB. Laporan The Wall Street Journal pada 3 Julai lalu melaporkan, sejumalh RM50 juta dipindahkan dari SRC I... lagi »

  'Jangan cuba campur tangan, t/jawab saya'

  Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 2 jam yang lalu
  WARTAWAN SINAR HARIAN 21 OGOS 2015 *Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak - Foto Bernama* SHAH ALAM - Dalam muat naik status terbaharu di Facebook miliknya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan tiada siapa yang patut campur tangan atau merampas amanah yang diberikan rakyat kepadanya untuk mentadbir negara. "Sebagai Perdana Menteri, adalah tanggungjawab saya membuat pilihan terbaik untuk semua rakyat Malaysia. Lebih daripada itu, ia adalah tugas saya. "Ia adalah amanah yang telah diberikan kepada saya. Jadi, tiada sesiapa patut cuba campur tangan atau rampas ta...lagi »

  Jatuhkan kerajaan Najib haram, gulingkan kerajaan PR di Perak , halal,

  mantaro pada SISI BUKIT - 2 jam yang lalu
  DAP Perak mahu Tan Sri Harussani Zakaria menjelaskan mengapa beliau tidak bersuara ketika Barisan Nasional (BN) melakukan rampasan kuasa di negeri itu 6 tahun lalu jika beliau tegas dengan pendirian adalah haram menjatuhkan kerajaan. Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming berkata, pada ketika itu Mufti Perak tidak membantah rampasan kuasa itu dan menyokong tindakan Umno. "Orang ramai dan orang Islam berhak mendapatkan penjelasan yang adil dan tidak berat sebelah," katanya pada sidang media di Ipoh hari ini. Semalam, Harussani dilaporkan berkata, menggulingkan kerajaan adalah haram di si... lagi »

  Subhanallah ..Terikini Dari Mekah Ke Madinah Hanya 90 minit Sahaja Naik Kererapi Laju.

  Abu Luqman pada Media Orang Kampung - 2 jam yang lalu
  Subhanallah terkini..dari Mekah ke Madinah naik keretapi laju hanta 90 minit sahaja..sejauh 470 km.sempoii ni, kalau dulu nak ke Madinah naik Bas selama 8 jam.


  Menteri Umno kata rakyat bersama k'jaan dalam kawal internet

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu


  Bekas Pegawai Peguam Negara bakal dedahkan maklumat sulit kertas pertuduhan keatas Najib

  Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 2 jam yang lalu
  Pegawai Pejabat Peguam Negara, Jessica Gurmeet Kaur dijangka memfailkan semakan kehakiman untuk mencabar perintah pengusiran yang dikeluarkan terhadapnya oleh Kementerian Dalam Negeri. Jessica sudah menetap di Malaysia selama lebih 20 tahun sebelum tindakan secara drastik dalam beberapa hari ini, yang bermula dengan siasatan pihak berkuasa terhadapnya dan bekas penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Rashpal Singh berhubung dakwaan kebocoran kertas pertuduhan yang dikatakan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak. Sumber memberitahu The Mala... lagi »

  Pegawai AG dipecat, akan fail afidavit 'meletup'?

  kerengga pada KERENGGA - 2 jam yang lalu
  Jessica Kaur dan keluarganya dijangka memfailkan semakan kehakiman dengan afidavit 'meletup' mengapa pihak berkuasa cenderung menamatkan perkhidmatannya di Pejabat Peguam Negara dan membatalkan statusnya sebagai penduduk (PR). Beliau telah menjadikan Malaysia tempat kediamannya selama lebih 20 tahun sebelum tindakan secara tiba-tiba dalam beberapa hari, yang bermula dengan siasatan pihak

  Giliran Pemuda PAS Hulu Langat letak jawatan

  PBO™ pada pen buruk online ™ - 2 jam yang lalu
  Semakin PAS cuba menjustifikasi bahawa parti itu masih relevan, satu demi satu pimpinan peringkat kawasan di Selangor meletak jawatan. Terbaru, 10 Ahli Jawatankuasa Pemuda PAS Hulu Langat melepaskan jawatan masing-masing sebagai penyelesaian terbaik terhadap konflik yang sedang berlaku ketika ini, "khususnya kesan daripada kempen agresif sebelum muktamar" pada Jun lalu. Mohd Burhanuddin Othman

  Inilah Laluan Pejalan kaki Yang Paling Berbahaya di Dunia

  Nas Rul pada dairishare - 3 jam yang lalu
  Bagi yang sukakan cabaran, untuk merasakan sensai berjalan di bibir tebing berumur 110 tahun yang dinamakan El Caminito Del Rey, Sepanyol. Anda tidak perlu mempunyai pengalaman menaiki gunung, yang penting anda harus mempunyai keberanian berjalan di bibir tebing dan tentunya tidak takut pada ketinggian. Anda akan berjalan diatas papan kayu tipis yang sering disebut dengan â?? Kinga? S Pathwayâ?. Papan kayu tersebut dibuat pada tahun 1905 dalam mengerjakan penjanaan elektrik tenaga air, namun projek tersebut ditutup pada tahun 2000 kerana dua pekerja maut setelah jatuh dari tebing. ... lagi »

  Tindakan tegas jika sertai himpunan Bersih 4.0

  Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 3 jam yang lalu
  KUCHING - Orang ramai yang berhasrat untuk menyertai perhimpunan Bersih 4.0 pada 29 dan 30 Ogos ini di Padang Merdeka dinasihatkan membatalkan niat itu kerana kerajaan negeri dan Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) tidak membenarkan sebarang aktiviti diadakan kerana padang berkenaan sedang dibaik pulih. Ketua Polis Daerah Kuching, Asisten Komisioner Roslan Bek Ahmad berkata, penganjur dibenarkan mengadakan perhimpunan dengan syarat tidak diadakan di tempat yang tidak mendapat kebenaran pemilik atau pentadbiran tempat berkenaan serta perlu mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan. R... lagi »

  Pegawai AG dipecat, akan fail afidavit 'meletup'?

  canang pada Cananglahnie - 4 jam yang lalu
  Jessica Kaur dan keluarganya dijangka memfailkan semakan kehakiman dengan afidavit 'meletup' mengapa pihak berkuasa cenderung menamatkan perkhidmatannya di Pejabat Peguam Negara dan membatalkan statusnya sebagai penduduk (PR). Beliau telah menjadikan Malaysia tempat kediamannya selama lebih 20 tahun sebelum tindakan secara tiba-tiba dalam beberapa hari, yang bermula dengan siasatan pihak berkuasa terhadapnya dan bekas penasihat SPRM Tan Sri Rashpal Singh berhubung dakwaan kebocoran kertas pertuduhan yang didakwa terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak. Semakan kehakim... lagi »


  Ahli Parlimen BN Boleh Selamatkan Malaysia – Rafizi Ramli

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
  Rakyat Malaysia tidak pernah berada dalam keadaan kemurungan dan kehampaan seperti yang dialami sekarang sepanjang ingatan saya sejak hampir 30 tahun lalu. Sebelum ini, krisis-krisis politik tidak membawa kesan terus kepada ekonomi rakyat dan mereka terpisah dari percakaran orang atasan yang berebut kuasa. Keadaan berbeza kali ini. Matawang yang merudum membawa kesan mendadak kepada harga barang, harga minyak, daya saing ekonomi Malaysia dan sentimen pelaburan antarabangsa yang terus meminggirkan Malaysia. Rakyat resah dengan pelbagai skandal kewangan yang dikaitkan dengan Dato’ Ser... lagi »

  Selepas halau, Nik Abduh sindir ahli Pas keluar parti

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
  Dia menyifatkan keputusan berkenaan telah meringankan beban parti itu [image: nik-abduh-4] PETALING JAYA : Tindakan mereka yang mengisytihar keluar parti dan melepaskan jawatan yang disandang dalam Pas satu penyelesaian mudah kepada parti itu. Ketua Pemuda Pas Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz menyifatkan keputusan berkenaan telah meringankan beban parti Islam itu. Dalam kenyataan yang dimuat naik di laman Facebooknya, dia dengan sinis menyindir mereka yang terbabit. “Dalam maklumat yang saya perolehi secara rasmi, masih ada yang belum isytihar. Untuk memudahkan, saya berharap mereka me... lagi »

  'Tak siapa boleh rampas amanah suci ini' sembang Najib

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
  Ketika pentadbirannya diasak, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terus menegaskan bahawa “amanah suci” dan tanggungjawab yang dipegangnya tidak harus dirampas. “Rakyatlah yang memilih saya, dan saya bangga serta rendah diri memikul mandat ini – yang menjadi hak rakyat untuk memberi atau menarik balik. “Ia bukan milik seorang individu, tak kira betapa terkemuka pun,” katanya tanpa menyebut nama mana-mana pihak secara langsung. Menulis di Facebook, Najib berkata, sebagai perdana menteri menjadi tanggungjawabnya untuk membuat keputusan tepat untuk rakyat Malaysia. “Lebih dari itu, ia... lagi »

  Sekolah di Pulau Pinang dilarang sertai perarakan Merdeka kerana tema ‘Bersih’

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
  [image: Sekolah di Pulau Pinang diarah tidak menyertai sambutan Hari Merdeka peringkat negeri kerana ia bertemakan 'Bersih'. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Ogos, 2015.]Sekolah di Pulau Pinang diarah tidak menyertai sambutan Hari Merdeka peringkat negeri kerana ia bertemakan 'Bersih'. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Ogos, 2015.Sekolah di Pulau Pinang diberi arahan supaya tidak menyertai sambutan Hari Merdeka bulan ini anjuran kerajaan negeri pembangkang sehingga arahan lain dikeluarkan berikutan tema tahun ini yang “sensitif”. Difahamkan kerajaan Pulau Pinang yang dip... lagi »

  Lebih 30 AJK PAS Kawasan Bukit Katil & Pemuda Hulu Langat Letak Jawatan

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
  Hari ini jam 5 petang, PAS Kawasan Bukit Katil Melaka akan mengadakan satu sidang media khas bagi mengumumkan perletakan jawatan oleh kepimpinan PAS Kawasan Bukit Katil dan cawangan PAS sekitar Melaka. Sidang media itu akan diadakan di pejabat Moveact Academy. Taman Pengkalan Jaya, Bukit Katil Melaka. *Gambar sebelah ialah AJK PAS KAwasan Bukit Katil di muktamar PAS yang lalu.* Difahamkan, seramai 13 orang AJK PAS kawasan diketuai oleh Yang Dipertuanya, Sdra Sofi Wahab, 8 orang AJK Dewan Muslimat dan kesemua (kecuali 2 orang) daripada Dewan Pemudanya akan mengisytiharkan perletaka... lagi »

  Malaysia Kita: Kejadian aneh kematian seorang pegawai kastam

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 5 jam yang lalu
  oleh Mariam Mokhtar Ramai orang percaya bahawa apabila berhadapan dengan ketidakadilan, orang Cina akan berjuang untuk mendapatkan kebenaran, manakala orang Melayu akan pasrah dengan nasib mereka. "Takdir Allah," adalah keluhan biasa orang Melayu, tetapi ini tidak lagi berlaku. Kita juga berharap bahawa ini tidak akan berlaku, dalam kes kematian pegawai kastam Ahmad Sarbaini. Sarbaini meninggal dunia pada 6 April 2011, semasa berada dalam tahanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Beliau secara sukarela telah pergi ke ibu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan, di Jalan Cochr... lagi »

  Kalau haram jatuh kerajaan, mengapa sokong rampasan kuasa Perak, DAP soal mufti

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 5 jam yang lalu
  DAP Perak mahu Tan Sri Harussani Zakaria menjelaskan mengapa beliau tidak bersuara ketika Barisan Nasional (BN) melakukan rampasan kuasa di negeri itu 6 tahun lalu jika beliau tegas dengan pendirian adalah haram menjatuhkan kerajaan. Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming berkata, pada ketika itu Mufti Perak tidak membantah rampasan kuasa itu dan menyokong tindakan Umno. "Orang ramai dan orang Islam berhak mendapatkan penjelasan yang adil dan tidak berat sebelah," katanya pada sidang media di Ipoh hari ini. Semalam, Harussani dilaporkan berkata, menggulingkan kerajaan adalah haram di sis... lagi »

  GHB bawa gagasan Islam yang lebih mesra - Dr Maszlee Malik

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 5 jam yang lalu
  [image: GHB bawa gagasan Islam yang lebih mesra - Maszlee Malik] *KUALA LUMPUR*: Gerakan Harapan Baru (GHB) bukan kumpulan serpihan sebaliknya ia membawa satu idea dan meneruskan gagasan PAS suatu ketika dahulu. Penganalisis Politik, Dr Maszlee Malik berkata, selepas muktamar PAS ke-61 baru-baru ini, wadah parti Islam itu dilihat tidak dapat diteruskan lagi. "Ini merupakan pembersihan. Pembersihan daripada pemikiran konservatif supaya PAS boleh kekal dengan pemikiran konservatif. "Jadi mereka yang cuba membawa Islam yang lebih lunak, lebih terbuka boleh memilih wahana atau platfor... lagi »

  Selepas parti baharu, Pakatan 2.0 ditubuh, kata setiausaha GHB

  noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 5 jam yang lalu
  [image: Gerakan Harapan Baru (GHB) berazam tubuh Pakatan Rakyat 2.0 bagi perkukuh sistem 2 parti, kata Setiausaha GHB Dr Dzulkefly Ahmad. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Ogos, 2015.]Gerakan Harapan Baru (GHB) berazam tubuh Pakatan Rakyat 2.0 bagi perkukuh sistem 2 parti, kata Setiausaha GHB Dr Dzulkefly Ahmad. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Ogos, 2015. Gerakan Harapan Baru (GHB) yang bakal melancarkan parti baharu penghujung Ogos ini berazam untuk menubuhkan Pakatan Rakyat 2.0 (PR 2.0) bagi memperkukuhkan sistem 2 parti sekali gus membuat persiapan menumbangkan kera... lagi »

  SURAT DARI PENGARAH PENDIDIKAN NEGERI PULAU PINANG KEPADA SEMUA PENGETUA DAN GURU BESAR DALAM JAJAHAN PULAU PINANG MELARANG MENYERTAI PERARAKAN HARI KEMERDEKAAN KALI KE-58 ANJURAN KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG TERSEBAR LIGAT DAN LUAS DI ALAM MAYA.

  OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 5 jam yang lalu
  *Fotokopi surat dari pengarah Pendidikan Negeri Pulau Pinang kepada semua Pengetua dan Guru Besar sekolah-sekolah menengah dan rendah di Negeri Pulau Pinang bertarikh 20hb Ogos 2015 yang melarang untuk menyertai sebarang sambutan dan perarakan Hari Kemerdekaan ke-58 anjuran Kerajaan Negeri Pulau Pinang sedang berlegar ligat dan cergas di media sosial.Jika benar maka ini adalah suatu arahan yang pada pandangan Omak Kau, walaupun sejak kebelakangan ini agak terguris dengan tindak tanduk dan tingkah laku para pemimpin DAP namun ianya tidak sepatutnya berlaku .. suatu arahan yang... lagi »

  Tindakan Guling Kerajaan Haram – Mufti Perak

  Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 5 jam yang lalu
  Apa yang dinyatakan oleh Mufti Perak ini dengan memperlihatkan sikap memihaknya dalam mengeluarkan hukum atau mengaitkan sebarang perbuatan yang memudaratkan UMNO/BN.. Ketika Kerajaan Pakatan Rakyat Perak digulingkan hingga ada penyokong Pakatan Rakyat berguling suatu masa lalu, tidak kedengaran sebarang suara langsung dari Mufti Perak ini mengenai penggulingan itu.. Seolah-olah baginya perkara tersebut adalah dibenarkan dan halal hukumnya tetapi bila ada khabar angin kononnya ada cubaan untuk menggulingkan kerajaan Barisan Nasional dengan pantas beliau mengeluarkan hukum.. Setah... lagi »

  #

Tiada ulasan: