Isnin, 24 Ogos 2015

5791. Salam Sayang Kerana Allah. Orang yang mengantuk adalah makanan si jaga dan si bodoh adalah makanan si cerdik.


♡ ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ ♡
◆▬▬▬▬▬ஜ  ஜ▬▬▬▬▬◆
☆•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•★´¨`*•.¸¸.•★
♡ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه ♡
◆◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙ஜ۩۩  ۩۩ஜ◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◆

اللهُــــــم ۩★۩ صَـلٌ ۩★۩ علَى سَــيدنـا مُحـمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل ســيدنا مُحـمَّـدْ ۩★۩ كما صلٌيت علَى ســيدنـا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وعلَى آل سًــيدنــُا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وبارك علَى ُسَــيدنـُا مُحــمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل سَـيدنا مُحـمَّــدْ ۩★۩ كما باركت علَى سًـيدنا إِبْرَاهِيمَ ۩★۩ وعلَى آل ًسيدنا إِبْرَاهِيمَ ً۩★۩ فى الْعَالَمِينَ ۩★۩ إن ك حَمِيدٌ مَجِيدْ

♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡

◆◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙ஜ۩۩ ♡ ۩۩ஜ◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◆

♡  الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
“”
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم
آمين...آمين... آمين... ياالله يَآرَبْ آلٌعَآلَمِيِن
ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ
Allah berfirman maksudnya: Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). (Surah Al-Hujurat ayat 13)

ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ
Allah berfirman yang bermaksud: "Dan janganlah kamu cenderung kepada orang yang berlaku zalim yang akan menyebabkan kamu dibakar api neraka, sedang kamu tidak ada sebarang penolong pun selain daripada Allah. Kemudian kamu tidak akan diberi pertolongan" (Surah Hud ayat 113)

Aamiin. 

Renungan: Dari satu sudut... siapa sebenarnya yang berperanan membentuk nilai-nilai murni dalam jiwa pelajar berkenaan? Sudah pastinya ibu bapa mereka, kaum keluarga dan peranan guru-guru dan rakan sebaya mereka sehinggalah mereka menjana diri dengan kesinambungan ilmu di IPT. 

Malangnya bila mereka dewasa dan keluar dari bumbung pendidikan, siapa pula perosak nilai-nilai murni dalam jiwa individu tersebut? 

Ahli Politik? Ketua Politik? Penyokong Politik? Pembodek dan Pengampu Politik? Samseng Politik? Pondan Politik? Pelongkang Politik? Orang Kampung? Orang Kota? Orang Ulu? Orang Taman? Pelombong Boksait? Perasuah? Orang yang dusta? 

Fikirkanlah dan sudah baca dan faham tidak maksud Firman Allah yang di atas tu? (Surah Al-Hujurat ayat 13) & (Surah Hud ayat 113)


<><Satu><>

RAKAMAN GAMBAR PELAJAR CINA DAN INDIA SEDANG MEMAYUNGI PELAJAR ISLAM SEDANG BERSOLAT DALAM HUJAN RENYAI MENJADI VIRAL DI MEDIA SOSIAL.
SEHATI SEJIWA SATU MALAYSIA. Pelajar Cina dan India sedang memayungi pelajar Islam yang sedang menunaikan solat dalam hujan renyai. “Sehati sejiwa hubungan etnik bertepatan Bulan Kemerdekaan. Perbezaan bangsa dan agama tidak membataskan hubungan apabila pelajar berbangsa Cina dan India memayungi pelajar beragama Islam yang sedang menunaikan solat dalam hujan renyai di Kem PPMS UniMAP di Kaki Bukit, Perlis.

Syabas anakanda pelajar UniMAP!” — Datuk Prof Dr Kamarudin Hussin
Sumber: <SINI>

<><Dua><>

Isnin, 24 Ogos 2015 
Jagalah Diri Dan Hati. 
Oleh Atriza Umar 

Serasa ingin melakarkan sesuatu sebelum menduduki peperiksaan hari ini (doakan segalanya dipermudahkan Allah). Moga ia menjadi inspirasi buat diri dan sesiapa sahaja yang mahu mengambil pengajaran daripadanya. Jujur, sehingga kini saya tidak henti-henti mendapat mesej yang 'bermacam'

Dalam lambakan yang saya terima, 

Yang masuk ke inbox hp mahupun inbox fb, ia berkaitan penglibatan saya bersama Harapan Baru, Alhamdulillah masih ada 3 mesej yang saya akan kenang dan ingat sampai bila-bila. 

Mengapa saya katakan demikian? 

Jawapannya ialah kerana mesej itu berisi Nada Ketulusan dan Menggambarkan Sosok Yang Benar-benar Menghadam Manhaj Tarbiah yang diikuti dalam Usrah mahu pun Halaqoh yang benar. 

Walhal mereka itu bukanlah Qiyadah mahupun Amirah dalam Jamaah yang saya bersama sebelum ini. Bahasanya teratur dan indah dibaca, tanpa ada intonasi benci mahupun tuduhan yang melulu. 

Allahu Akbar. 

Kagum saya dengan Muslimat itu! 
Moga Allah sentiasa meredhai kalian. 
Insya'Allah, saya tidak akan mengingati mesej-mesej 'keterlaluan' yang dikirimkan insan-insan yang pernah sama dalam jamaah itu. 

Bukan dendam apalagi menganggap musuh, 

Tetapi kerana saya tahu pilihan saya buat masa ini, inilah yang terbaik, (Al Khyr Mukhtarallah
Insya'Allah. Saya tidak pernah melarang adinda-adinda yang pernah saya bawa Usrah mereka, rakan-rakan seusrah saya, bonda-bonda dalam kumpulan pengajian saya, guru-guru saya mahupun saudara-saudara saya untuk memilih jalan mana yang mereka sukai. 

Namun saya tidak pernah mengajar atau menyampaikan kepada mereka membenci mahupun menghina (melabel) orang lain mengikut sukanya. Wal Iyyadzubillah. 

Ketika membawa pengajian, di lingkungan yang saya hadir itu bukan sahaja yang mengikutinya daripada satu 'bendera' tetapi dari berbilang keyakinannya. Saya usahakan untuk tidak menceritakan tentang politik, sekiranya mereka tidak memintanya. 

Kerana saya tahu, tugasan saya ketika itu bukanlah sebagai penceramah atau ahli politik, tugas saya waktu itu adalah sebagai pendidik, menyampaikan ilmu, Insya'Allah. 

Belajarlah menerima kenyataan selagi hidup, siapa pun kita, kita mempunyai pilihan. Dan didiklah diri menerima dan menghormati pilihan orang lain. 

Jujur, saya ukirkan bicara ini di pagi yang masih awal ini, untuk memperingati diri sendiri dan sekalian yang saya sayangi kerana Allah. 

Gunungan kemaafan daripada saya, seandainya kalian tidak suka dengan pilihan saya. 

Sesungguhnya saya kenali dan bersahabat dengan kalian bukan atas dasar Nama Parti atau Keyakinan kalian, tetapi Kerana Allah Subhanahu Wa Taala, Insya'Allah. 

Buktikanlah bahawa kita adalah penerus Agama Allah. Bicaralah dengan akhlak yang sopan dan berhikmah tanpa meminggirkan adab-adab yang sepatutnya. Allah lebih tahu apa yang terbaik buat hambaNya. 

Boleh jadi apa yang kita suka, Allah tidak suka dan begitujuga sebaliknya! Inilah Kata-Kata Cinta daripada saya setakat ini. Insya'Allah, ada waktu akan saya sambungkan lagi penulisan ini Salam Sayang Kerana Allah; 

Posted & copy by RAKYAT MARHAEN at 8/24/2015 11:03:00 PG 
Sumber: <SINI>

<><Tiga><>
Terbukti Malaysia telah pun dimamah Singapura. Tetapi belum lagi berapa kenyang? 

Monday, August 24, 2015
PM Singapura Mngeluarkan "PERIBAHASA"
Isnin, 24 Ogos, 2015.

Perdana Menteri Singapura mengeluarkan ‘peribahasa’ mengatakan bahawa ‘Orang yang mengantuk adalah makanan si jaga dan si bodoh adalah makanan si cerdik’

Tentu ada sebabnya mengapa beliau menyatakan ‘peribahasa’ berkenaan. Yang aku boleh rasakan bahawa beliau menyatakan demikian ialah dalam suasana orang Melayu di Semenanjung Tanah Melayu ketika itu, dilihat sebagai golongan yang tidak begitu cerdik dan boleh diputar-belitkan, disamping mengingatkan rakyat Singapura supaya sentiasa cerdik dan waspada dalam menghadapi apa juga keadaan ketika itu (Dalam suasana politik yang amat genting yang akhirnya membawa kepada perpisahan antara Singapura dari Malaysia).

Suasana politik di Malaysia kini kelihatan seolah-olah DS Najib bergantung kepada ‘talian hayat’ yang menghubungkan beliau dengan sebahagian besar ahli UMNO yang masih boleh ‘diperkotak-katikan’

Kepada merekalah para pemimpin memberikan berbagai alasan (yang diciptakan sendiri oleh mereka) untuk meyakinkan para ahli UMNO peringkat akar umbi bahawa sebenarnya DS Najib menerima sumbangan wang sejumlah RM 2.6 billion dari seseorang penderma dari Timur Tengah.

Ahli UMNO akar umbi yang merupakan golongan yang mudah percaya tentang apa saja yang dikatakan oleh pemimpin mereka terus percaya dan yakin tanpa banyak bicara dan tidak pernah terfikir untuk mempersoalkan rasional dan lojik tidaknya penjelasan yang diberikan.

Rakyat Malaysia yang waras cara berfikirnya telah melemparkan tuduhan ‘bodoh’ kepada ahli UMNO yang bersikap demikian.

Ada juga alasan mengapa golongan yang berpelajaran ini menggelarkan golongan ahli UMNO itu sebagai golongan yang agak ‘bodoh’ kerana boleh ditipu dan diputar-belit oleh pemimpin mereka.

Hairan juga mengapa golongan UMNO yang sebegini boleh yakin dan percaya dengan penjelasan yang diberikan sedangkan terlalu banyak fakta yang ‘tidak masuk akal’ yang diberikan oleh para pemimpin dalam usaha meyakinkan golongan UMNO akar umbi itu.

Namun dengan penjelasan yang sedemikian para pemimpin UMNO berjaya dalam usaha meyakinkan pengikut supaya memberikan sokongan kepada kepimpinan tertinggi UMNO.

Aku merasakan bahawa pemimpin akar umbi UMNO tidak bodoh tetapi ‘lurus bendul’. Mereka tidak langsung mahu menyusahkan fikiran mereka memikirkan perkara-perkara yang semacam tidak kena mengena dengan kehidupan seharian mereka.

Mereka tidak merasakan keperitan hidup seharian mereka sekiranya nilai mata wang kita terus merudum kerana mereka tidak merasakan keperitannya sekiranya berkunjung ke laur negara.

Mereka tidak pernah pun keluar negara. Dengan demikian mereka tidak akan dapat merasakan keperitan sedemikian. Mungkin bagi mereka yang mempunyai anak belajar di luar negara akan merasa keperitan sedemikian. Itupun atas tajaan kerajaan.

Justeru mereka semacam ‘tidak peduli’ tentang apa yang berlaku. Mereka begitu ‘bersyukur’ dengan kehadiran pemimpin negara di mesyuarat UMNO di tempat mereka dan dapat pula bertemu muka dan beramah mesra dengan pemimpin ‘kesayangan’ mereka.

Disamping itu pasti pula diberikan ‘cenderahati’ dan ‘buah tangan’ yang pastinya lumayan yang semacam seumur hidup tidak pernah dinikmati oleh mereka.

Lantas mereka akan ‘mengangguk’ dan ‘terus mengangguk’ dengan apa saja yang diperkatakan oleh pemimpin mereka tanpa berfikir panjang, apatah lagi untuk mempersoalkan kerasionalan apa yang diperkatakan oleh pemimpin mereka.

Aku tak kata semuanya begitu tetapi kebanyakannya semacam begitulah. Sebenarnya bukan ahli UMNO itu yang bodoh tetapi diperbodohkan oleh setengah pemimpin UMNO yang memberikan penjelasan yang cuba ‘membohongi’ ahli UMNO itu sendiri.

Rakyat Malaysia pada umumnya sudah faham dan jelas tentang hal-hal yang berkaitan dengan IMDB dan RM 2.6 billion itu. Jelas.

Tetapi yang nampak kurang jelas ialah para ahli UMNO yang terus mengangguk apabila dijelaskan oleh para ‘pemimpin’ mereka. Maknanya mereka setuju 100% apa yang disampaikan oleh para pemimpin mereka.

Sampai bila agaknya keadaan jadi begini. Golongan yang bimbang dengan keadaan yang akan menimpa negara ini terus menerus ‘melolong’ dan ‘melalak’ seperti anjing menyalak bukit sedangkan golongan yang mempertahankan ‘status Quo’ menggunakan ahli UMNO peringkat akar umbi sebagai menyambung ‘talian hayat’ mereka untuk terus menerus memerintah negara ini.

Dan yang paling malangnya ialah sudah kelihatan semacam negara ini sudah tidak berperaturan dan undang-undang dimana para pemimpin sudah sewenang-wenangnya melakukan apa saja yang terlintas di hati dan kepala mereka. Mungkin agaknya masih ramai lagi rakyat Malaysia yang menunggu saat-saat negara tercinta ini menjadi ‘padang jarak padang terkukur’.

Atau pun mungkin mahu mellihat negara ini menjadi nasi yang sudah menjadi bubur. Dan sekiranya negara ini dapat diselamatkan, kedudukan UMNO belum tentu selamat.

Mungkin DS Najib menunggu dan menanti saat UMNO pecah berderai……

abuhassanadam ( KERENGGA )
Sumber: <SINI>
<><Empat><>


Isnin, 24 Ogos 2015
Buat pertama kalinya Rio de Janeiro, Manila dan San Diego sertai Bersih 
OLEH EILEEN NG Published: 24 August 2015 1:35 PM
Lima bandar Rio de Janeiro, Manila, San Diego, Seattle dan Boise adalah antara 40 bandar di 20 negara yang menyatakan solidariti dengan rakan mereka dari Malaysia yang menganjurkan perhimpunan Bersih 4 selama 34 jam bermula 29 hingga 30 Ogos ini. – Gambar Facebook, 24 Ogos, 2015.
Lima bandar Rio de Janeiro, Manila, San Diego, Seattle dan Boise adalah antara 40 bandar di 20 negara yang menyatakan solidariti dengan rakan mereka dari Malaysia yang menganjurkan perhimpunan Bersih 4 selama 34 jam bermula 29 hingga 30 Ogos ini.

Rio de Janeiro, Manila, San Diego, Seattle dan Boise akan menjadi antara bandar dari seluruh dunia yang akan menyertai perhimpunan Bersih buat julung-julung kalinya hujung minggu ini. Meskipun bilangan pesertanya agak kecil, semangat dan keterujaan mereka akan memungkinkan perhimpunan tersebut diadakan di luar negara.

Lima bandar tersebut adalah antara 40 bandar di 20 negara yang menyatakan solidariti dengan rakan mereka dari Malaysia yang menganjurkan perhimpunan Bersih 4 selama 34 jam bermula 29 hingga 30 Ogos ini. Sebahagian daripada mereka turut berpendapat ia peluang untuk mengenali rakyat Malaysia yang tidak selalu ditemui di luar negara itu.

Seorang penganalisis yang menetap di Sao Paulo, Brazil yang hanya mahu dikenali sebahai JC berkata, beliau percaya ini kali pertama perhimpunan Bersih dianjurkan di Amerika Selatan. Perhimpunan Bersih di Brazil akan dianjurkan di bandar Rio de Janeiro pada 29 Ogos bermula 3 petang waktu tempatan. "Saya memutuskan untuk melakukan di Rio kerana lebih mudah bagi rakyat Malaysia yang menetap di sekitar Rio.

Ia terletak pertengahan antara Sao Paulo dan beberapa bandar di utara. Rakyat Malaysia dari bandar-bandar di utara akan terbang ke Rio untuk turut serta. "Secara peribadi saya kagum dengan keinginan mereka untuk hadir dan menyertai Bersih 4," kata JC kepada The Malaysian Insider, melalui emel.

Kumpulan itu, dianggarkan seramai 10 hingga 15 orang, akan bertemu di Fort Copacabana, bersebelahan pantai Copacabana dan Ipanema. Agenda yang dirancang adalah menyanyikan lagu Negaraku, mengambil gambar dan membincangkan isu yang membelenggu negara ini dan akan ditamatkan dengan makan malam bersama.

"Kami juga berupaya mendapatkan bendera Malaysia dan t-shirt Bersih 4.0 dari Malaysia ke Brazil," kata JC, 26, yang bertindak sebagai penyelaras program. JC berharap himpunan itu akan dapat menaikkan semangat moral mereka di tanah air, untuk menunjukan meskipun jarak antara mereka begitu jauh, mereka turut merasai kebimbangan rakyat Malaysia.

"Bukan jarak menjadi persoalannya. Saya harap dapat meningkatkan kesedaran rakan-rakan, lebih-lebih lagi ia kini lebih mudah dengan media sosial hari ini. Mereka yang ingin turut serta juga akan memberikan kesan kepada rakan di Malaysia. "Mereka yang melihat kami melakukannya di Brazil akan bertanya, kenapa mereka di Brazil boleh meluangkan masa menyokong Bersih 4.0.

Apa yang kami lakukan mungkin tidak berapa signifikan tetapi ia boleh menimbulkan lebih kesedaran dan melahirkan seorang pemimpin sebenar antara kami," katanya.

Gibson Santa Maria merupakan antara 17 rakyat Malaysia di Filipina yang akan menyertai Bersih 4 di Manila yang akan dianjurkan di pasar minggu Legazpi pada jam 8 pagi, 30 Ogos. "Lebih penting lagi, saya mengharapkan acara di Manila ini, dan setiap lokasi di luar Malaysia, walau betapa kecil pun, akan membawa mesej kepada orang biasa rakyat Malaysia, yang kita harus lakukan apa yang perlu bagi memastikan anak cucu kita menikmati sebuah negara yang lain daripada sekarang.

"Kami mahu rakyat Malaysia yang progresif bersama dengan negara maju lain, dari segi kenegaraan dan kemajuan, tidak disimpangkan oleh isu agama dan perkauman. Cukuplah dengan aparteid," katanya kepada The Malaysian Insider.

Sementara itu, Sharon Sundlas yang pernah menyertai Bersih di San Jose, California, kali ini akan menganjurkan himpunan di San Diego selepas berpindah ke bandar di selatan California itu. Perhimpunan Bersih akan dianjurkan di pantai Del Mar pada 29 Ogos jam 9 pagi waktu tempatan, dengan kira-kira 10 rakyat Malaysia berkumpul untuk membaca tuntutan Bersih sambil membawa hidangan “potluck”

"Saya mahu bersolidariti dengan rakyat Malaysia di Malaysia," katanya. "Saya mahu membawa kesedaran kepada rakyat Malaysia di San Diego berkenaan pendirian Bersih dan menyokong perjuangan rakyat Malaysia.

"Walaupun kami jauh, kami mampu menaikkan semangat dan motivasi rakyat untuk terus menjadi negara yang lebih baik,' kata wanita berusia 36 tahun yang bekerja dalam bidang pengurusan projek itu.

Posted & copy by RAKYAT MARHAEN at 8/24/2015 03:39:00 PTG
Sumber: <SINI>

GHB hentam Najib kenyataan 'terbangsat'

atsixty pada ZAKRI ALI - 10 minit yang lalu
*Gerakan Harapan Baru (GHB) menghentam Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak kerana mengatakan bahawa orang Melayu akan "terbangsat" jika Umno hilang kuasa.Najib, yang juga presiden Umno berkata demikian semasa mesyuarat perwakilan Umno di Kangar semalam.Pengerusi penaja GHB, Mohamad Sabu, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, berkata jika Umno hilang kuasa, Najib mungkin takut akan berakhir di Penjara Sungai Buloh, Selangor.Berucap di Seberang Jaya malam tadi, beliau mendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menyi... lagi »

Siapa pakar sebenar guna ‘pintu belakang’?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 31 minit yang lalu
Mungkin rakyat lupa BN pernah menjatuhkan kerajaan negeri Perak pada tahun 2009 melalui ‘pintu belakang’ *[image: pintu--belakang]* *Oleh Mohammad Fakhrurrazi Mohd Rashid* Berita tentang pemimpin UMNO/BN menghasut ahli-ahli partinya untuk tidak melawan ‘kerajaan’ telah menjadi tumpuan rakyat Malaysia. Istilah ‘pintu belakang’ untuk menggulingkan kerajaan menjadi senjata utama pemimpin UMNO/BN menanam rasa takut dan gelisah dalam ahli partinya sendiri. Namun, kenyataan pemimpin UMNO ini meletakkan kesalahan besar menjatuhkan kerajaan sebenarnya mencerminkan kesempitan pengetahuan dan ... lagi »

Mat Kilau, Tok Gajah bukan Umno, adakah mereka juga ‘bangsat’?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 31 minit yang lalu
[image: umno-retak]Seorang Perdana Menteri tidak wajar menggelar Melayu ‘bangsat’hanya kerana tidak mahu memberi sokongan kepada Umno, kata Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul. Beliau berkata bangsa Melayu sudah wujud sekian lama, sementara Umno adalah parti baru yang ditubuhkan selepas mengambil alih pemerintahan negara. “Kalau dia (Datuk Seri Najib Razak) kata Melayu bangsat, maknanya bapa dan datuk dia juga terbangsat kerana pada ketika itu Umno belum wujud lagi. “Pahlawan Melayu seperti Mat Kilau, Tok Gajah bukan orang Umno, jadi adakah mereka juga bangsat? “Melayu ada ... lagi »

Mahasiswa protes dalam hujan, duduk depan Parlimen mahu Najib undur

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 35 minit yang lalu
[image: Sekumpulan mahasiswa yang menggelar diri mereka Langkah Siswa memulakan protes dengan berarak di tengah hujan hari ini, bermula dari bangunan Bank Negara Malaysia di Jalan Dato' Onn ke bangunan Parlimen. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 24 Ogos, 2015.] Sekumpulan mahasiswa yang menggelar diri mereka Langkah Siswa memulakan protes dengan berarak di tengah hujan hari ini, bermula dari bangunan Bank Negara Malaysia di Jalan Dato' Onn ke bangunan Parlimen. Kira-kira 30 mahasiswa hari ini meneruskan protes "Selamatkan Negara" dengan berikrar akan duduk di hadapan ... lagi »

Desakan wakil rakyat PAS letak jawatan jejas peluang bertanding dalam PRU - Phahrolrazi

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 43 minit yang lalu


MELAYU AKAN BANGSAT SEKIRANYA NAJIB TERUS BERKUASA

atsixty pada ZAKRI ALI - 44 minit yang lalu
*Khairuddin Abu Hassan* * Bangsa melayu akan bangsat sekiranya najib tun razak terus berkuasa!! Bangsa melayu akan berpecah seterusnya bangsat seandainya najib tun razak tidak disingkirkan!!Sekiranya najib tun razak dok syok dan angau sendiri; selagi itulah umno serta BN akan goyah!! Imej najib tun razak terlalu teruk masakini. Beliau buatlah apa sekalipun untuk menipu dan memperbodohkan rakyat jelata namun keseluruhan warganegara kita tidak boleh diperbodohkan lagi oleh beliau!! Malahan, umno serta BN akan bertambah kuat sekiranya najib tun razak berundur sece... lagi »

Wakil rakyat PAS sertai GHB akan terus berkhidmat kepada rakyat - Nizar

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 46 minit yang lalu

Bersih 4.0: Suhakam to monitor authorities and participants during rally

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 47 minit yang lalu

Dad Builds ‘Star Wars’ Rocking Horse For His Daughter’s First Birthday

Dwi Asmara pada Dunia Cacamarba - 52 minit yang lalu
“Tez Gelmir” from Australia has built lots of projects for his son, but with his daughter’s first birthday coming up he “felt it was her turn to get some project love and what better way than with her own Speeder Bike?!” The project was inspired by the 74-Z Speeder Bike from Star Wars and if you haven’t seen the movies yet, Tez has an explanation: “The 74-Z Speeder Bike is best known for its appearance in the 1983 movie, Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi. In which Imperial Scout Troopers, on the forest moon of Endor, engage in a vicious chase with Luke Skywalker and Princess L... lagi »

Derma Bersih cecah RM1.5 juta

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 53 minit yang lalu
[image: Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) berjaya mengumpul RM1.5 juta bagi perhimpunan Bersih 4 yang jauh melebihi belanjawan awal yang dijangkakan sebelum ini iaitu RM200,000. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2015.] Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) berjaya mengumpul RM1.5 juta bagi perhimpunan Bersih 4 yang jauh melebihi belanjawan awal yang dijangkakan sebelum ini iaitu RM200,000. Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) hari ini mengumumkan kutipan derma untuk perhimpunan Bersih setakat ini mencecah RM1.5 juta. Pengerusi... lagi »

Letak Jawatan: Siswa demo, enggan surai tanpa jawapan PM

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 57 minit yang lalu
Sekumpulan mahasiswa hari ini mengadakan demonstrasi mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatan. Menamakan diri mereka “Gerakan Mahasiswa Selamatkan Negara”, kumpulan itu berarak kira-kira 1.5km bermula dari Bank Negara hingga ke Dataran Parlimen. Mengharung hujan, mereka bersorak pelbagai slogan anti-Najib dan berikrar terus tinggal di situ sehingga mendapat jawapan daripada Najib sendiri. Kumpulan pelajar antaranya tidak puas hati sekitar kontroversi 1MDB, syarikat pelaburan negara cetusan ilham Najib. Demonstrasi bermula pada jam 2.30 petang. Poster dipamer ... lagi »

Bulan Depan Pulakdah Baru Tahu Najib Nak Saman WSJ Atau Tidak...

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - Sejam yang lalu
Datuk Seri Najib Razak akan membuat keputusan bulan depan sama ada akan menyaman The Wall Street Journal (WSJ) atau tidak berhubung laporan wang sebanyak AS$700 juta (RM2.6 bilion) didepositkan ke dalam akaun peribadi beliau, kata peguamnya Datuk Mohd Hafarizam Harun. Katanya, beliau sudah mendapatkan pandangan daripada pakar undang-undang luar negara dan akan mendapatkan pandangan kedua sebelum menasihatkan anak guamnya. "Saya akan ke luar negara minggu ini mendapatkan khidmat pakar perundangan bagi menasihati anak guam saya (Najib) bagi membolehkan beliau membuat keputusan," ...lagi »

Pulau Pinang U Turn

Addin Deen pada Addin - Sejam yang lalu
Kerajaan Pulau Pinang beralah dan bersetuju menggunakan tema Hari Kebangsaan kerajaan pusat iaitu “Sehati Sejiwa” dan mengetepikan tema “Bersih, Cekap dan Amanah” demi memastikan Yang Di Pertua Negeri Pulau Pinang mendapat penghormatan daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sewaktu perarakan. Pengumuman itu dibuat Ketua Menteri Lim Guan Eng dalam satu kenyataan selepas ATM memutuskan tidak menyertai perarakan peringkat negeri. "Keputusan ATM menarik diri daripada sambutan kali ini, akibat akur kepada desakan kerajaan pusat, menyebabkan kerajaan negeri membuat pertimbangan semul... lagi »

Tidak bertajuk

atsixty pada ZAKRI ALI - Sejam yang lalu
<div></div><div><div><blockquote>&lt;a href...</blockquote></div></div>

BILA DAH BANYAK KALI KANTOI.. baru fikir nak buat keputusan saman WSJ atau tidak...???

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
*KALAU BENARLAH RM2.6 bilion di pihak benar Najib, KENAPA TAK TERUSKAN SAJA SAMAN WSJ... Berani kerana benar Takut Kerana Salah !!!* * Penipuan kamu tak akan kekal selama2nya. InsyaAllah akan terbongkar jua akhirnya...*

HARI INI DALAM SEJARAH pertama kali Ringgit cecah RM3.00 berbanding S'pore Dolar..

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
*Ringgit dah cecah RM3.00. Tak mustahil jejak RM4.00 Ohhh jangan panik. Menteri 'cerdik' melayu UMNO kata.. "KEJATUHAN NILAI RINGGIT BANTU PULIH EKONOMI" "KEJATUHAN NILAI RINGGIT BAIK UNTUK NEGARA" "KEJATUHAN NILAI RINGGIT BANTU PULIH EKONOMI" "KEJATUHAN NILAI RINGGIT BERSIFAT SEMENTARA" "DENGAN GST BOLEH SELAMATKAN RINGGIT" Tak heran pon Malaysia MAKIN JAHANAM... Jika ini berterusan, tak mustahil negara kita akan muflis dengan peningkatan kadar inflasi yang mendadak... Masih gah nak laungkan Hidup Melayu di PWTC ??*

Minggu lepas RM4.13, HARI INI dah RM4.24.. WOWW!!

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
* Bila NAK CECAH RM5.00 pulak !!!* *DAH LAH RINGGIT TAK LAKU DI LUAR NEGARA !!!* * Apa dah jadi Najib Razak. Sebelum ini kamu kata &#39;KENAIKAN&#39; Penarafan Fitch Ratings terbaru memberi prospek stabil kepada Malaysia &amp; bukti dasar kewangan k&#39;jaan baik berbanding negatif sebelum ini..* * KENCING JER LA KERJANYA !!!*

'Saya pegang prinsip jangan curi duit orang' sembang Najib

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Datuk Seri Najib Razak menegaskan beliau berpegang teguh kepada prinsip “jangan mencuri duit orang” dan tidak menyalahi undang-undang dalam usaha mendapatkan dana politik. Perdana menteri juga berkata beliau bersedia menerangkan kepada anggota Umno secara terperinci dengan syarat ia diadakan secara tertutup. “Perbincangan secara terbuka hanya akan merosakkan Umno,” katanya, menjelaskan ucapan perasmiannya dalam mesyuarat perwakilan Umno Alor Setar semalam. Menulis dalam blognya hari ini, Najib berkata setelah lebih 40 tahun berkecimpung dalam politik, beliau akan berikrar untuk terus... lagi »


Khairuddin: Melayu "bangsat" jika Najib terus berkuasa

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Melayu akan "bangsat" jika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terus kekal berkuasa dan tidak dipecat, kata bekas naib ketua Umno Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan. "Orang Melayu akan bangsat jika sekiranya Najib terus berkuasa. Bangsa Melayu akan berpecah seterusnya bangsat seandainya Najib tidak disingkirkan. "Sekiranya Najib asyik syok dan angau sendiri, selagi itulah Umno serta BN akan goyah," tulis Khairuddin di dalam Facebooknya. Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada ucapan Najib yang juga presiden Umno semalam yang mengatakan Melayu akan bangsat sekiranya ... lagi »

Buat pertama kalinya Rio de Janeiro, Manila dan San Diego sertai Bersih

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
*OLEH EILEEN NG* Published: 24 August 2015 1:35 PM [image: Lima bandar Rio de Janeiro, Manila, San Diego, Seattle dan Boise adalah antara 40 bandar di 20 negara yang menyatakan solidariti dengan rakan mereka dari Malaysia yang menganjurkan perhimpunan Bersih 4 selama 34 jam bermula 29 hingga 30 Ogos ini. – Gambar Facebook, 24 Ogos, 2015.] Lima bandar Rio de Janeiro, Manila, San Diego, Seattle dan Boise adalah antara 40 bandar di 20 negara yang menyatakan solidariti dengan rakan mereka dari Malaysia yang menganjurkan perhimpunan Bersih 4 selama 34 jam bermula 29 hingga 30 Ogos ini. ... lagi »

Najib gagal sebagai nakhoda

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
*Oleh NYZA AYOB * KUALA LUMPUR: Sebagai pemimpin negara yang diberi amanah mentadbir negara, Dato’ Seri Najib Razak sepatutnya sedar apabila seseorang itu dipilih menjadi pemimpin, beliau merupakan tempat bergantung harap rakyat dan negara. Ketua Dewan Muslimat PAS Malaysia (DMPM), Ustazah Nuridah Salleh berkata, apabila Najib membuat perbandingan kepimpinannya dengan sebelum ini, ia menggambarkan kegagalannya menjadi nakhoda sebuah negara. “Rakyat memberi mandat kepada beliau menjadi Perdana Menteri dengan harapan dapat menyelesaikan masalah yang lalu dan bukan membuat masalah yang ... lagi »

Harimau depan mata senang dihadapi, yang menghendap itu yang merbahaya

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
*Oleh Aspan Alias * Apabila kita berfikir tentang Najib dan kroninya menjawab persoalan orang ramai yang beliau hadapi, kita merasakan yang Najib sebenarnya sedang melaksanakan apa yang dikatakan sebagi ‘if you are not able to give straight answers confuse them’. Berbagai-bagai jawapan yang kita dengar, walaupun hakikatnya kita tahu ia hanya mempunyai satu jawapan. Dalam soalan ‘derma politik’ sebanyak RM2.6 billion yang masuk kedalam akaun peribadi beliau itu, berbagai-bagai jawapan yang telah diberikan oleh penyokong-penyokongnya temasuk dari beliau sendiri. Ada yang berkata itu ... lagi »

Paul: Masyarakat letak harapan terlalu tinggi - MALAYSIAKINI

atsixty pada ZAKRI ALI - Sejam yang lalu
*Menteri di Jabatan Perdana Menteri Paul Low mengeluh berhubung harapan terlalu tinggi masyarakat umum kepadanya sejak memegang jawatan menteri, yang mana beliau masih belum dapat memenuhi.Beliau berkata mereka meletakkan harapan terlalu tinggi terutamanya kerana mereka mahu melihat ketelusan dan sifar rasuah serta-merta susulan beliau dilantik menyelia isu rasuah, ketelusan dan hak asasi manusia.Dalam temu bual dengan Sin Chew Daily, bekas pengerusi Transparency International Malaysia (TI-M) itu mengakui beliau belum mampu untuk melaksanakan apa yang masyarakat umum ha... lagi »

BN boleh rampas parlimen, DUN di Penampang' MALAYSIAKINI

atsixty pada ZAKRI ALI - Sejam yang lalu
*[image: Zar Ali's photo.]* * Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah Datuk Seri Musa Aman yakin kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri di kawasan Penampang boleh dirampas semula daripada pembangkang sekiranya kerjasama padu wujud dalam kalangan semua parti komponen Barisan Nasional (BN).* * Musa yang juga Pengerusi BN Sabah berkata perkara itu tidak mustahil dapat dicapai sekiranya semua anggota parti komponen BN menyokong siapa sahaja calon BN yang diletakkan bertanding di kawasan berkenaan.* * "Kita mesti sokong siapa sahaja calon BN di Penampang agar beroleh kemenangan besar,...lagi »

Orang Melayu Terus Dibangsatkan ?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
*Oleh Abu Hassan Adam * Orang Melayu kurang membaca. Aku tak kata semuanya begitu. Namun apa yang aku perhatikan kebanyakannya begitulah. Aku tak berapa hairan sekiranya keadaan sebegini berlaku di kawasan desa sebab aku sedar bahawa terlalu sukar untuk medapatkan bahan-bahan bacaan yang bermutu di sana. Yang aku merasa pelik ramai yang berada di Kuala Lumpur juga amat kurang mendekatkan diri dengan sumber ilmu yang amat berguna ini. Aku membuat kesimpulan sebegini ekoran dari kemelut politik yang berlegar dengan ‘panas’nya di negara kita kini. Berbagai cerita yang ‘tak masuk akal’ ... lagi »

Polis Sabah larang anjuran BERSIH 4.0 hujung minggu ini

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

Lebih baik Malaysia anggotai TPPA, kata Khairy

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

Neutral Suhakam to monitor Bersih 4 rally

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

Tajuddin nasihatkan Najib singkir 'punahsihat'

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

'Angkat tangan pun Anwar dah tak mampu' - Fahmi Fadzil

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

DEIG, taktik Umno alih tumpuan 1MDB, kata PKR

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu

Ringgit terus menjunam, RM3 = S$1, RM4.2 = US$1

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu


Kisah Lepat dan janji-janji Aishah Jane (Gambar)

kerengga pada KERENGGA - 2 jam yang lalu
Selepas sekian lama dilupakan beberapa keping gambar agak baru wanita Inggeris yang pernah tinggal di Pulau Pinang Aishah Jane Brummit, memang mengejutkan jika pembaca mengikuti kisahnya sejak akhir 1990-an dulu. Jane pernah menjadi isteri Lepat - atau nama sebenarnya Ismail Ariffin - dan terlibat dalam pertikaian merebut hak penjagaan anak tunggal mereka, Sunni Sazali. Ketika

Ditukarkan ke JPM, tapi jawatan tidak wujud MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI

atsixty pada ZAKRI ALI - 3 jam yang lalu
* Abdul Hamid Bador* * DAMANSARA - Bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas I Bukit Aman, Datuk Abdul Hamid Bador berkata, ada sesuatu yang pelik berlaku terhadap pertukaran beliau ke Jabatan Perdana Menteri (JPM).* * Ujarnya, walaupun beliau diminta untuk ditukarkan ke JPM namun katanya semakan beliau ke atas JPM dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) jawatan beliau ke JPM itu belum wujud.* * "Sekarang ini saya akan tunggu 17 September ini (hari terakhir lapor diri), mereka beri sebulan untuk saya lapor diri di JPM, yang hairankan saya, bila saya tanya JPM, jawatan tu 'tak ready' (tid... lagi »

MOHON JANGAN KETAWA KUAT SANGAT ..... PKR PERTAHANKAN AZMIN DALAM ISU DEIG TETAPI MASIH BELUM MEMUTUSKAN PENDIRIAN RASMI PKR KATA PENGARAH KOMUNIKASI PKR.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 3 jam yang lalu
*PKR hari ini mempertahankan tindakan Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali yang menubuhkan Kumpulan Darul Ehsan Investment Group (DEIG) bagi menguruskan aset RM30 bilion milik negeri terkaya itu.Naib Ketua Pemuda PKR Fahmi Fadzil berkata, keputusan menubuhkan DEIG ada dimaklumkan Azmin kepada pimpinan PKR sebelum ini."Kita masih berusaha untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai isu DEIG tapi kita sudah dimaklumkan dalam pertemuan sebelum ini bersama menteri besar," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.Bagaimanapun beliau mengaku... lagi »


Matawang Kita Tak Laku Di Arab Saudi - Ketua Biro Umrah &amp; Haji.

PASTA DotMy pada Ameno World - 3 jam yang lalu
Takpela. Yang penting sektor pelancongan kita subur dan bertambah dan kita juga boleh mengeksport lebih banyak barangan tempatan ke pasaran luar memandangkan nilai ringgit dah susut semakin lama semakin teruk. Macam confident je jumlah eskport kita ke luar negara akan bertambah dengan kejatuhan ringgit. Asalkan menteri yang sebut, confirm betul dah tue. *KAH KAH KAH* Ini petikan berita baru2 neh ; Sebelum neh DR. Maza viralkan kisah pelajar2 JORDAN yang tersepit dengan kejatuhan ringgit dan berharap ada pihak2 yang tampil membantu pelajar2 tersebut. Kemudian kecoh pula kes yang... lagi »

Melayu sudah cukup dibangsatkan perdana menteri

kerengga pada KERENGGA - 3 jam yang lalu
Hafidz Baharom Sebagai seorang bangsa Melayu yang tidak memihak kepada mana-mana parti politik, saya tercengang membaca berita hari ini di mana perdana menteri kita sendiri mengatakan tanpa Umno, Melayu akan 'dibangsatkan'. Apakah Datuk Seri Najib Razak sudah lupa dia sendiri sebagai presiden Umno yang membangsatkan Melayu sepanjang tempoh sebagai perdana menteri? Walaupun bangsa Melayu

DAP will be king in unity govt, Zahid warns

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu
The DPM tells Umno members to remember Perak's recent history. [image: zahid-dap] PETALING JAYA: Deputy Prime Minister Ahmad Zahid Hamidi has warned Umno that DAP will dominate a “unity government” that is being proposed in the event that Prime Minister Najib Razak is ousted through a vote of no-confidence. An Utusan Malaysia report from Kota Kinabalu said he gave the warning in his address to Penampang Umno at its annual meeting yesterday. Utusan said he cautioned MPs from Umno and other Barisan Nasional parties not to be trapped into joining in the opposition’s plan of forming a gov... lagi »

RM2.6b: Was it used for politics, elections, IS or the Jews?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu
Wanita Umno delegate Anina Saaduddin wants one definite and clear explanation as to what the PM used the RM2.6 billion donation for. [image: anina] PETALING JAYA: Umno members and the public at large deserve one definite and clear explanation and not different versions of what Prime Minister Najib Razak used the RM2.6 billion donation he received for, said Langkawi Wanita Umno delegate Anina Saaduddin. In a 1.31 minute video uploaded on YouTube, Anina said that every time an attempt was made to explain how the donation was utilised, Umno members were “served” a different version for t...lagi »

Anak kita dan masa depan yang kelam

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu
Amat sedih nanti jika anak-cucu kita dimomokkan dan dihina dibumi sendiri kerana kesalahan kita memilih pemimpin Politikus Usang. *[image: anak-anak-kita]* *Oleh Yunus Tasim* Tidak ada siapa yang dapat meramalkan masa depan Malaysia. Kelihatan sangat kelam. Harga barang yang terus meningkat. Ditambah cukai GST yang meliputi semua golongan rakyat, tak kira yang mampu atau yang miskin. Skandal kewangan yang tidak ada kesudahan dan tidak ada jawapan. Ini ditambah dengan sikap pemimpin penipu dan disokong oleh pemimpin bawahan kurang cerdik yang terus membodohkan rakyat. Memang benarlah p... lagi »

Lepas Najib, Mahathir pula turun Pasir Gudang

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu
Selepas tiga minggu kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Pasir Gudang untuk merasmikan mesyuarat Umno kawasan itu, mentor yang juga pengkritiknya Tun Dr Mahathir Mohamad juga dijangka akan berada di sana pada Sabtu ini. Bekas perdana menteri itu dijemput oleh Yayasan Pengurusan Ilmu dan Kelab Che Det untuk berucap dalam majlis “Bicara Negarawan: Malaysia Hari Ni, Ke Mana Kita?”. Pengarah Yayasan Pengurusan Ilmu, Datuk Abdul Rahman Mohamed Sharif juga telah mengesahkan program tersebut kepada *Malaysiakini*. Perdana menteri keempat itu akan berucap di Stadium Tertutup ... lagi »

Nilai ringgit terus junam, cecah RM4.24 = 1USD....Tahniah Najib....!!!

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu
Nilai ringgit terus menjunam dalam dagangan awal hari ini, mencecah tahap 4.24 kepada dolar Amerika buat kali pertama sejak krisis kewangan Asia 17 tahun lalu. Selepas dibuka pada tahap 4.17, ringgit disebut 1.69 peratus lebih rendah pada 4.2430/2520 pada pukul 9.30 pagi berbanding dolar AS, daripada 4.1800/1880 pada jam 5 petang Jumaat lalu.

Swiss and Saudis dragged into 1MDB scandal

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu
The Swiss are investigating alleged financial improprieties and the Saudis are ‘not amused’ by unwanted headlines. [image: 1MDB,-Switzerland,-Saudi-Arabia] KUALA LUMPUR: Two foreign nations, Switzerland and Saudi Arabia, have been dragged into the 1Malaysia Development Berhad (1MDB) scandal, reports the Bangkok Post, igniting on a global stage a scandal that the Malaysian government had hoped to calm down locally. Switzerland’s financial regulator FINMA last Wednesday announced that it was investigating the extent of any involvement which its banks may have had in any of the alleged ‘... lagi »

RINGGIT MAYHEM: Plunges below 4.2455 as oil prices tumble, Najib seeks MORE TIME for 1MDB

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu
[image: RINGGIT MAYHEM: Plunges below 4.2455 as oil prices tumble, Najib seeks MORE TIME for 1MDB]A day after Prime Minister Najib Razak, who is also Finance minister, said neither he nor his government should be blamed for the drop in the value of the ringgit, the local unit broke below the 4.2455 level versus the U.S. dollar. "it looks likes Ringgit will be testing the 4.25 level but that should not be too tough a test. All eyes on on where Bank Negara comes in. If they don't, then 4.50 will be very soon and there is already panic talk of 5.00," an economist told Malaysia Chronic... lagi »

Ridhuan Tee kecam ultra kiasu dalam BN

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu
Beliau mempersoalkan keberanian ultra kiasu menuntut yang bukan-bukan daripada kerajaan dan bersikap rasis. [image: ridwan-tee,-utra-kiasu] PETALING JAYA: Pendakwah bebas, Prof Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah mengecam ultra kiasu dalam parti komponen Barisan Nasional (BN) yang didakwa semakin berani membuat tuntutan yang bukan-bukan. Katanya, ultra kiasu juga semakin berani membuat kenyataan berbaur perkauman. “Apabila ditanya wartawan apakah agenda utamanya? Maka jawapannya Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) menjadi keutamaan. “Apabila menteri Melayu mahu mewujudkan Low Yat 2 (Mara), ... lagi »

'Kita memang tunggu mereka letak jawatan' - PJ Johor

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu
[image: Dr Mahfodz Mohamed] JOHOR BAHRU – Pas Johor mengalu-alukan peletakan jawatan mana-mana pemimpin mereka yang berminat menyertai parti baru bagi memastikan perjalanan parti itu dapat diteruskan dengan lebih baik. Pesuruhjaya Pas Johor, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata, perjalanan Pas negeri itu terganggu sejak Mei lalu apabila sebahagian ahli berjawatan tidak lagi menjalankan aktiviti parti sebaliknya berkempen untuk parti baharu yang bakal ditubuh. “I’m very happy (saya sangat gembira). Saya selesa apabila mereka sudah meletak jawatan kerana mereka memang sudah tidak dapat ... lagi »

PM Singapura Mngeluarkan "PERIBAHASA"

atsixty pada ZAKRI ALI - 3 jam yang lalu
Isnin, 24 Ogos, 2015. LCD Text Generator at TextSpace.net Najib Menanti Saat Umno Pecah Berderai Abu Hassan Adam Jikalau aku tak silap, pernah pada suatu ketika dalam tahun-tahun 1960an, selepas penubuhan Malaysia, Saudara Lee Kuan Yew, Perdana Menteri Singapura mengeluarkan ‘peribahasa’ mengatakan bahawa ‘orang yang mengantuk adalah makanan si jaga dan si bodoh adalah makanan si cerdik’. Tentu ada sebabnya mengapa beliau menyatakan ‘peribahasa’ berkenaan. Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web *Perdana Menteri Singapura mengeluarkan ‘peribahasa’ mengatakan bahawa ‘orang yang...lagi »

Bagaimana PAS Hendak Lawan DAP ?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
*Oeh Zul Mohamed* 1. Pemimpin PAS tak perlu terikut-ikut dengan nada dan irama Umno untuk lawan DAP. 2. Hanya untuk menarik undi Melayu, parti itu tidak perlu melontar tohmahan tanpa asas, meniup sentimen kaum dan kebencian agama. Ia tidak akan membantu imej agama PAS. 3. Apa yang perlu, PAS kena lawan bersaing dengan DAP. Jadikan Kelantan sebagai model terbaik untuk lawan P.Pinang yang diterajui DAP. 4. Pada pengamatan saya, meskipun baru penggal ke-2, DAP mentadbir P.Pinang, parti itu dilihat mendahului PAS dalam banyak aspek. 5. Antaranya kecekapan, ketelusan dan integriti ker... lagi »

My dear papa, Nurul Hana Anwar

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
Melati Rahim Padaku Papa tidak meninggalkan kami, mereka yang memisahkan Papa daripada kami” My Dear Papa bukan tulisan biasa, ianya sebuah coretan yang penuh perasaan. Mungkin atas sebab itu, tidak cukup hanya simbol aksara untuk memberikan pembaca faham atau merasai peristiwa yang dialami seorang gadis kecil berumur enam tahun, ketika bapanya dibawa pergi dan dipisahkan tembok penjara. Nurul Hana adalah anak bongsu kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim. Dulu mereka dipisahkan sewaktu usianya enam tahun dan kali ini dia dipisahkan lagi ketika umurnya menjangkau 23 tahun. Pada awal muka sur... lagi »

ADUYAI...DULU HARAM JADAH DAN BANGANG, KINI BANGSAT PULAK!!

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
Walaupun Perdana Menteri, Najib Razak berasal daripada keluarga bangsawan dan merupakan anak Tun Razak yang disanjungi ramai, perkataan-perkataan yang keluar dari mulutnya kadangkala tidak sepadan dengan asal usulnya. Ini kerana biasanya anak-anak bangsawan diajar berbudi bahasa dan menggunakan perkataan-perkataan yang lembut dan tidak kasar, sesuai dengan keperibadian mereka yang dipandang tinggi, bahkan sesuai dengan penampilan yang sentiasa berpakaian mahal dan menjamah makanan yang berkualiti setiap hari. Jarang benar kita lihat anak-anak bangsawan mengeluarkan perkataan-perka... lagi »


Jet terhempas ke kereta pengantin

Abu Luqman pada Media Orang Kampung - 4 jam yang lalu
Sedutan video rakaman amatur menunjukkan jet pejuang Hawker Hunter terhempas ke lebuhraya A27 di England, semalam. SHOREHAM - ENGLAND. Sebuah jet pejuang yang terlibat dalam sebuah pertunjukan terhempas ke sebuah lebuh raya, semalam. Menurut Dailymail, tujuh orang awam terkorban selepas jet pejuang klasik Hawker Hunter terhempas ke lebuhraya A27 yang menghala ke sebuah lapangan

UNDI TAK PERCAYA: TIBA MASANYA MP BN CINTA SEJARAH!

atsixty pada ZAKRI ALI - 4 jam yang lalu
[image: Undi tak percaya: Tiba masanya MP BN cinta sejarah!] Undi tak percaya: Tiba masanya MP BN cinta sejarah! Posted By: Pentadbir *KENYATAAN MEDIA: Ahli parlimen BN perlu berganding bahu sebulat suara menyokong undi tidak percaya terhadap pentadbiran semasa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi semua tuduhan yang dilemparkan terhadapnya.* *Sehingga kini tidak ada jawapan yang memuaskan daripada beliau melainkan meminta rakyat untuk melupakan wang derma 2.6 billion yang kononnya telah dimasukkan dalam akaunnya. * *Tambahan lagi, semua kakitangan yang terlibat dalam prose... lagi »


Nada Nur Jazlan kini berubah selepas jawatan barunya

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 5 jam yang lalu
oleh V Shuman Politikus digelar dengan pelbagai nama, dan kebanyakannya diambil daripada nama binatang. Antara yang biasa kita dengar adalah “katak” - bagi mereka yang biasa “melompat” parti, dan juga “babi” bagi cauvinis yang tidak sensitif. Mungkin kita perlukan satu lagi nama baru – sotong atau “*octopus*”, bagi politikus yang pantas menyesuaikan diri dengan peranan baru mereka, serta berkata-kata dalam nada yang sama sekali berbeza daripada sebelumnya. Salah seorang politikus itu adalah Timbalan Menteri Dalam Negeri Nur Jazlan Mohamed. Beliau layak mendapat tepukan gemuruh kerana ... lagi »

WAKIL RAKYAT SERTAI GHB TIDAK PERLU LETAK JAWATAN – AHMAD AWANG

atsixty pada ZAKRI ALI - 5 jam yang lalu
[image: Wakil rakyat sertai GHB tidak perlu letak jawatan – Ahmad Awang] Wakil rakyat sertai GHB tidak perlu letak jawatan – Ahmad Awang Posted By: Redzuanon: August 23, 2015 KENYATAAN MEDIA: Saya memandang berat kenyataan Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS yang mahukan wakil rakyat PAS yang bakal menyertai parti baru oleh Harapan Baru untuk meletakkan jawatan mereka sebagai wakil rakyat. Rakyat telah memilih mereka kerana mereka mewakili Pakatan Rakyat yang menjanjikan agenda untuk membuat perubahan politik dalam negara dengan matlamat menjatuhkan rejim pemerintahan UMNO/...lagi »

Skandal 1MDB: Pasukan petugas khas baharu hilang taring tanpa SPRM, kata TI-M

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 5 jam yang lalu
[image: Pasukan petugas khas baharu menyiasat 1Malaysia Development Berhad hilang taring tanpa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, kata Transparency International Malaysia. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2015.]Pasukan petugas khas baharu menyiasat 1Malaysia Development Berhad hilang taring tanpa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, kata Transparency International Malaysia. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2015. Tanpa penyertaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), pasukan petugas khas baharu yang menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MD... lagi »

Wahai Umno, usah bangsatkan bangsa sendiri - MAPIM

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 5 jam yang lalu
*KUALA LUMPUR:* Mapim menzahirkan rasa kecewa dan mempersoakan kenapa pemimpin tertinggi Umno, berjawatan Presiden memilih untuk mengistilahkan bangsa Melayu akan jadi bangsa terbangsat jika Umno hilang kuasa. Demikian ditegaskan oleh Presiden Mapim, Mohd Azmi Abdul Hamid dalam suatu kenyataan hari ini. “Istilah bangsat yang dipilih itu melambangkan pemimpin sudah terdesak dan tidak lagi mempunyai keyakinan terhadap bangsa sendiri. Sedangkan bangsa Melayu itu sendiri sudah semakin sedar bahawa kepincangan yang berlaku adalah natijah dari kekonyolan pemimpin mereka sendiri. “Sepatu... lagi »

JAWAPAN AZMIN ALI DI DEWAN UNDANGAN NEGERI

atsixty pada ZAKRI ALI - 5 jam yang lalu
*JAWAPAN AZMIN ALI DI DEWAN UNDANGAN NEGERI SELANGOR MENGENAI DEIG MENGAMIT LEBIH BANYAK KEMUSYKILAN DAN KESANGSIAN DARI KEYAKINAN * *Nampaknya segala penjelasan yang diberikan oleh Azmin Ali dalam persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor baru-baru masih tidak dapat memuaskan hati rakyat ... lagi diberikan penjelasan lagi menimbun persoalan ragu dan sangsi terbentuk diminda rakyat. * *Jalan terbaik ialah buat debat terbuka yang membolehkan rakyat menilai ... biar ahli ekonomi kedua belah piahk mengambil bahagian dengan para penonton dibenarkan mengajukan soalan-soalan.* *... lagi »

Dari Keluarga Anwar Kepada Ketua UMNO Kepong, Mohon Maaf Atau Disaman..

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 5 jam yang lalu
Semalam dilaporkan UMNO Bahagian Kepong, Datuk Rizuan Abd Hamid dalam ucapannya telah mendakwa Antara usaha Yahudi untuk menjatuhkan kerajaan adalah dengan menggunakan 'jalan belakang', dakwa UMNO Bahagian Kepong. Menurutnya tindakan itu dilakukan melalui pemimpin pembangkang seperti Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Nurul Izzah dan Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua untuk memerintah Malaysia. Dakwa Rizuan lagi, Yahudi menggunakan akhbar Wall Street Journal, Claire Brown untuk menjatuhkan kepimpinan kerajaan dengan memanipulasi isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB). "Lih... lagi »


GHB hentam Najib kenyataan 'terbangsat'

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu
Gerakan Harapan Baru (GHB) menghentam Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak kerana mengatakan bahawa orang Melayu akan "terbangsat" jika Umno hilang kuasa. Najib, yang juga presiden Umno *berkata* demikian semasa mesyuarat perwakilan Umno di Kangar semalam. Pengerusi penaja GHB, Mohamad Sabu, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, berkata jika Umno hilang kuasa, Najib mungkin takut akan berakhir di Penjara Sungai Buloh, Selangor. Berucap di Seberang Jaya malam tadi, beliau mendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menyiasat tuduhan yang yang membabitkan 1MDB ... lagi »

Jagalah Diri Dan Hati.

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu
*Oleh** Atriza Umar* Serasa ingin melakarkan sesuatu sebelum menduduki peperiksaan hari ini (doakan segalanya dipermudahkan Allah). Moga ia menjadi inspirasi buat diri dan sesiapa sahaja yang mahu mengambil pengajaran daripadanya. Jujur, sehingga kini saya tidak henti-henti mendapat mesej yang 'bermacam'. Dalam lambakan yang saya terima, yang masuk ke inbox hp mahupun inbox fb, ia berkaitan penglibatan saya bersama Harapan Baru, alhamdulillah masih ada 3 mesej yang saya akan kenang dan ingat sampai bila-bila. Mengapa saya katakan demikian? Jawapannya ialah kerana mesej itu berisi nad... lagi »

Pas berpecah, siapa untung?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu
*Oleh Zulkiflee Bakar * BAHTERA Pas kini berada dalam terumbang-ambing. Dari semasa ke semasa khususnya di Selangor semakin ramai yang meninggalkan parti itu untuk menyambung perjuangan dalam Gerakan Harapan Baru (GHB) yang dipimpin oleh bekas Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu. Pemimpin Pas menganggap apa yang berlaku hanya menguntungkan UMNO manakala pemimpin GHB pula menyifatkan tindakan mereka menubuhkan parti baharu kerana Pas mahu bersama UMNO. Tidak pasal-pasal UMNO dikaitkan berikutan konflik dalaman Pas. Sebenarnya apa pun berlaku dalam Pas, tidak akan menguntungkan UMNO, ... lagi »

Adakah delusi sedang membawa kita ke arah status ‘negara gagal’?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu
oleh Zulhilmi Zainal Antara masalah yang dihadapi Malaysia pada saat ini adalah kejatuhan nilai ringgit yang kini melebihi paras RM4 bagi USD1, konflik 1MDB yang menyelubungi kerajaan persekutuan dan menggugah sebahagian badan penguatkuasaan negara, serta kehilangan dua pesawat syarikat penerbangan negara Malaysia Airlines tahun lalu. Barangkali merasakan keperluan untuk menanamkan keyakinan dan ketenangan di kalangan rakyat, Perdana Menteri Najib Razak dalam satu forum di Bangi baru-baru ini dilaporkan berkata bahawa di sebalik banyak kelemahan yang ada, negara dan pentadbirannya... lagi »

Mohon maaf atau disaman, kata keluarga Anwar kepada ketua Umno Kepong yang mengampu Najib

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu
[image: Keluarga Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tuntut Ketua Umno Bahagian Kepong Datuk Rizuan Abd Hamid mohon maaf kepada mereka. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2015.]Keluarga Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tuntut Ketua Umno Bahagian Kepong Datuk Rizuan Abd Hamid mohon maaf kepada mereka. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2015.Keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan tuntutan saman terhadap Ketua Umno Bahagian Kepong Datuk Rizuan Abd Hamid susulan kenyataannya yang mengatakan terdapat "berbilion ringgit" dalam akaun... lagi »

Pasai apa Najib masih tak saman Sarawak Report, WSJ...

atsixty pada ZAKRI ALI - 6 jam yang lalu
*DAP hari ini mengajukan soalan mengapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak masih belum menyaman Sarawak Report dan The Wall Street Journal (WSJ) berhubung laporan mereka mengenai wang AS$700 juta (RM2.67 bilion) yang dikatakan dipindahkan ke dalam akaun peribadi beliau. * *Ia susulan pendedahan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi semalam yang mengatakan tiada satu sen pun dari wang itu datang daripada dana pencen kerajaan Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP). * *Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua berkata, laman web pemberi maklumat dan ak... lagi »

[VIDEO] Lebih Ramai Letak Jawatan Dalam PAS...

Green Boc pada KELAB GREENBOC - 6 jam yang lalu
9*1 AJK Pas Gelang Patah letak jawatan* JOHOR BAHRU - Seramai 91 ahli jawatankuasa yang memegang pelbagai jawatan dalam Pas Kawasan Gelang Patah meletak jawatan masing-masing berkuatkuasa hari ini bagi menyertai parti baru yang bakal dilancar 31 Ogos ini. Seramai 16 daripada 32 AJK Pas kawasan berkenaan menghantar surat peletakan jawatan mereka termasuk Yang Dipertua Pas Kawasan Gelang Patah, Dzulkefly Ahmad, Naib YDP Kawasan, Isnin Hassan dan Setiausaha, Musa Abdul Wahab. Manakala seramai 17 daripada 22 AJK Dewan Pemuda kawasan turut meletak jawatan termasuk Ketua Pemuda, Mohd... lagi »

NAJIB SEMAKIN HARI SEMAKIN MERAPU ? Saya juga ada hak dalam parti, kata Najib

atsixty pada ZAKRI ALI - 6 jam yang lalu
*Datuk Seri Najib Razak berucap pada majlis perasmian mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Alor Star di Alor Star, hari ini. Beliau menegaskan akan terus memimpin parti kerana dipilih menerusi sistem yang demokratik. * *Datuk Seri Najib Razak berucap pada majlis perasmian mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Alor Star di Alor Star, hari ini. Beliau menegaskan akan terus memimpin parti kerana dipilih menerusi sistem yang demokratik. .* *Sebagai presiden Umno yang dipilih oleh perwakilan menerusi sistem pemilihan parti yang demokratik, Datuk Seri Najib Razak berkata beliau mempunyai hak...lagi »

Siasatan terhadap RM2.6 bilion dalam akaun Najib masih berjalan, kata SPRM

atsixty pada ZAKRI ALI - 6 jam yang lalu
*Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menjelaskan siasatannya terhadap derma RM2.6 bilion yang disalurkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak masih diteruskan.* *Ia menegaskan yang ia sebelum ini hanya menyebut, melalui kenyataan akhbar bertarikh 3 dan 5 Ogos, yang dana RM2.6 bilion itu merupakan sumbangan daripada penderma berasal dari Timur Tengah dan bukannya dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).* *"Merujuk kepada kenyataan beberapa pihak berhubung isu dana RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun perdana menteri, SPRM me... lagi »

Peranan pelajar kita dalam perjuangan untuk rakyat

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 7 jam yang lalu
oleh Mariam Mokhtar “Bersih, cekap, amanah” adalah slogan rasmi jabatan kerajaan dan digunakan ketika zaman bekas perdana menteri Mahathir Mohamad. Hari ini, siapa akan menjangka kerajaan akan merasa terancam dengan perkataan “bersih”? Sambutan Kemerdekaan di Pulau Pinang mengambil slogan “bersih, cekap, amanah” sebagai tema. Dan ia telah ditolak oleh Jabatan Pendidikan. Akibatnya sekolah-sekolah di Pulau Pinang telah dikecualikan daripada mengambil bahagian dalam sambutan Hari Merdeka. Tema yang dipilih Exco kerajaan negeri itu tiada kaitan – secara langsung atau tidak – dengan p... lagi »

Derma "Arab" RM2.6B: Hentikan mengaku anda bersih, kata DAP kepada Najib

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 7 jam yang lalu
[image: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu berheti cuba bersihkan dirinya daripada jenayah berkaitan dermai RM2.6 bilion, kata Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2015.]Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu berheti cuba bersihkan dirinya daripada jenayah berkaitan dermai RM2.6 bilion, kata Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2015. Datuk Seri Najib Razak mesti menghentikan cubaan ‘membersihkan’ dirinya daripada sebarang jenayah berkaitan ‘derma’ RM2.6 bilion... lagi »

Skandal 1MDB: Bekas pegawai Jabatan Peguam Negara tidak akan dihantar pulang, kata imigresen

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 7 jam yang lalu
[image: Bekas pegawai perundangan Jabatan Peguam Negara, Jessica Gurmeet Kaur (kiri) tidak akan dihantar pulang, kata Jabatan Imigresen. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2015.]Bekas pegawai perundangan Jabatan Peguam Negara, Jessica Gurmeet Kaur (kiri) tidak akan dihantar pulang, kata Jabatan Imigresen. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Ogos, 2015.Bekas pegawai perundangan Jabatan Peguam Negara, Jessica Gurmeet Kaur, warga Singapura yang memegang taraf penduduk tetap (PR) di Malaysia, tidak akan dihantar pulang walaupun permit PR miliknya ditarik balik, kata Jabat... lagi »


CARA AKAK NI CARI LAKI DIA MEMANG GEMPAK...

Na'im Nikmat pada Na'im Nikmat @blog - 7 jam yang lalu

Najib Menanti Saat Umno Pecah Berderai

kerengga pada KERENGGA - 7 jam yang lalu
Abu Hassan Adam Jikalau aku tak silap, pernah pada suatu ketika dalam tahun-tahun 1960an, selepas penubuhan Malaysia, Saudara Lee Kuan Yew, Perdana Menteri Singapura mengeluarkan ‘peribahasa’ mengatakan bahawa ‘orang yang mengantuk adalah makanan si jaga dan si bodoh adalah makanan si cerdik’. Tentu ada sebabnya mengapa beliau menyatakan ‘peribahasa’ berkenaan. Yang aku boleh rasakan bahawa

Bau rokok pada payudara isteri kantoikan kekecurangannya

PBO™ pada pen buruk online ™ - 7 jam yang lalu
Puting Payudara Isteri Bau Rokok Akhirnya Bongkar Kisah Curang | Pilihan Anda navigation region list of 1 items Home list end navigation region end 201501/956a14fd-3b67-4d05-8da3-4eb130aecbb6 list of 4 items  PENGIKLANAN HUBUNGI KAMI Search Here Search list end TERKINI list of 20 items Malaysia Tak Akan Tambat Ringgit, Laksana Kawalan Modal Skandal DEIG Di Selangor Lebih Dahsyat Daripada 1MDB

Ini Satu Lagi Fitnah Jahat?

Addin Deen pada Addin - 7 jam yang lalu
*Ini Satu Lagi Fitnah Jahat? *DAP menyifatkan kenyataan Ketua Umno Sri Gading Datuk Ab Aziz Kaprawi bahawa DAP "dibiayai" Yahudi sebagai "fitnah jahat dan terdesak" demi menutup skandal 1MDB dan sumbangan politik melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menganggap kenyataan pemimpin Umno itu sebagai "hilang akal dan janggal" sekaligus membuktikan parti itu kehilangan idea untuk memerintah dengan menutup dakwaan skandal rasuah dalam kerajaan. "Oleh itu mereka akan buat fitnah besar yang bodoh tentang konspirasi Yahudi bersama dengan DAP,... lagi »

Kami sayang Pas tapi kecewa...

atsixty pada ZAKRI ALI - 7 jam yang lalu
[image: Zar Ali's photo.] *SUNGAI PETANI - Bekas pimpinan Pas yang bertindak menubuhkan Harapan Baru mengakui masih sayang kepada parti itu.* * Oleh itu, mereka tidak mahu bermusuh dengan parti Islam itu kerana sudah lama berkhidmat dengannya.* * Bekas Ketua Muslimat Pas Pusat, Jamilah Ibrahim berkata, tindakan mereka menubuhkan parti baharu adalah untuk meneruskan kesinambungan perjuangan gerakan Islam.* * “Saya sudah 30 tahun berkhidmat dalam Pas tetapi dalam keadaan sekarang kita tidak bermusuh dengan Pas.* * “Kita sayang Pas dan tidak memusuhi mereka. Tapi kita kecewa apabila ...lagi »

RAKAMAN GAMBAR PELAJAR CINA DAN INDIA SEDANG MEMAYUNGI PELAJAR ISLAM SEDANG BERSOLAT DALAM HUJAN RENYAI MENJADI VIRAL DI MEDIA SOSIAL.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 8 jam yang lalu
*SEHATI SEJIWA SATU MALAYSIA.Pelajar Cina dan India sedang memayungi pelajar Islam yang sedang menunaikan solat dalam hujan renyai. “Sehati sejiwa hubungan etnik bertepatan Bulan Kemerdekaan. Perbezaan bangsa dan agama tidak membataskan hubungan apabila pelajar berbangsa Cina dan India memayungi pelajar beragama Islam yang sedang menunaikan solat dalam hujan renyai di Kem PPMS UniMAP di Kaki Bukit, Perlis. Syabas anakanda pelajar UniMAP!” — Datuk Prof Dr Kamarudin Hussin*

'Tuduh DAP 'dibiayai' Yahudi fitnah jahat'

atsixty pada ZAKRI ALI - 8 jam yang lalu
[image: Zar Ali's photo.] *DAP menyifatkan kenyataan Ketua Umno Sri Gading Datuk Ab Aziz Kaprawi bahawa DAP "dibiayai" Yahudi sebagai "fitnah jahat dan terdesak" demi menutup skandal 1MDB dan sumbangan politik melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.* * Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menganggap kenyataan pemimpin Umno itu sebagai "hilang akal dan janggal" sekaligus membuktikan parti itu kehilangan idea untuk memerintah dengan menutup dakwaan skandal rasuah dalam kerajaan.* * "Oleh itu mereka akan buat fitnah besar yang bodoh tentang konspirasi Yahudi bersama dengan DA... lagi »

Shiba Inu Gets Stuck In Bush, Pretends Everything Is OK

Dwi Asmara pada Dunia Cacamarba - 8 jam yang lalu
Getting stuck in a bush could happen to anyone, right? But only a Shiba Inu could do it and still pull off that uber-cute smile. What makes the whole thing epic is that precious look on its face! So, this rare paw-ful bush dog phenomenon happened recently one fine day on Aug 17. Japanese Twitter user @yamamochi223 was having a walk when he caught sight of the Shiba Inu and captured these shots. While the post has since been taken down, we guarantee you won’t be able to un-see these pictures. Talk about a shrub-istential crisis! More info: @yamamochi223 (h/t: RocketNews24) “Just hangi... lagi »

SEJAK BILA PUTERI UMNO MALAYSIA DIBUKA KEAHLIANNYA KEPADA KAUM LELAKI??????

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 8 jam yang lalu
*Adakah rakaman gambar yang di inbox kepada Omak Kau ini gambar asal??? ... gambar beberapa lelaki sedang memegang kain rentang kononnya mewakili Puteri UMNO Bahagian Kuala Nerus menyokong kepimpinan Dato' Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri sempena Mesyuarat Tahunan UMNO Bahagian Kuala Nerus, TerengganuSetelah disiasat maka diberitahu ini adalah suasana raptai sahaja bukannya hari sebenar dimana beberapa ahli pemuda UMNO diminta untuk berlakun sebagai ahli Puteri UMNO memegang kain rentang sambil melakukan perarakan.*

Apabila Orang PAS bercakap berbunyi macam umno

atsixty pada ZAKRI ALI - 8 jam yang lalu
*SHAH ALAM - Umno Bahagian Shah Alam mendakwa Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad sebagai alat DAP yang mana seolah-olah bertanggungjawab memecah-belahkan pengundi Melayu di kawasan tersebut. * * Ketuanya Datuk Azhari Shaari berkata, oleh itu Khalid Samad perlu disingkirkan daripada bumi Shah Alam.* * “Sekarang DAP sedang merangka gerak kerja untuk menghancurkan Pas dengan menaja penubuhan gerakan Harapan Baru yang lebih menjurus kepada DAP.* * “Khalid Samad Ahli Parlimen Shah Alam juga salah seorang perlu dinyahkan dari bumi Shah Alam,” katanya dalam ucapan dasar Mesyuarat Perw... lagi »

Desakan wakil rakyat PAS letak jawatan oleh Hadi jejas peluang bertanding dalam PRU - Phahrolrazi

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 8 jam yang lalu
[image: Post Pic] Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) mempersoalkan apakah jaminan PAS sekiranya semua wakil rakyat yang mahu menyertai parti Gerakan Harapan Baru (GHB) meletakkan jawatan secara sukarela. Presidennya, Datuk Phahrolrazi Zawawi berkata ini ekoran sekiranya mereka meletakkan jawatan secara sukarela, kesemua mereka bakal didenda sekaligus tidak membenarkan untuk bertanding dalam tempoh 5 tahun akan datang. "Seorang calon yang letak jawatan, dia itu akan hilang kelayakan untuk bertanding, itu hendak buat macam mana yang itu? "Bila dia letak jawatan secara suka... lagi »

Fitnah “DAP dibiayai Yahudi”: DAP mahu polis ambil tindakan terhadap UMNO

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 8 jam yang lalu
[image: 11831740_1205559666127636_78792010440135309_n] BAGAN, 23 OGOS: Pimpinan UMNO sudah hilang akal kerana bersikap “desperado” apabila pemimpinnya seperti Ketua Bahagian UMNO Sri Gading, Datuk Abdul Aziz Kaprawi, membuat fitnah jahat dan tidak masuk akal kononnya DAP dibiayai Yahudi. Sehubungan itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, berkata pihak DAP akan membuat laporan polis mendesak tindakan diambil ke atas tuduhan fitnah yang tidak berasas itu. Katanya, Abdul Aziz yang juga Timbalan Menteri Pengangkutan sanggup memfitnah semata-mata mahu menutup skandal RM42 bilion 1MDB da... lagi »

Derma RM2.6 bilion untuk lawan DAP yang ditaja Yahudi? Apa dah jadi dengan pemimpin UMNO?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 8 jam yang lalu
Adakah pemimpin-pemimpin UMNO sedar atau tidak bahawa mereka menunjukkan tahap kebodohan yang tiada batasannya dalam perlumbaan mereka untuk menyelamat dan mempertahankan Datuk Seri Najib Razak dalam skandal RM2.6 bilion yang dimasukkan dalam akaun peribadinya? Soalan itu dilontarkan oleh Setiausaha Organisasi DAP Kebangsaan, Anthony Loke Siew Fook kepada pimpinan UMNO berikutan beberapa kenyataan mereka yang semakin terdesak dan tidak masuk akal berhubung skandal tersebut. Beliau berkata, pagi tadi semasa mesyuarat UMNO Bahagian Sri Gading, ketua bahagiannya Datuk Abdul Aziz Kaprawi... lagi »

Apakah rasional desak SPRM siasat DEIG

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 8 jam yang lalu
*Oleh Zakaria Adam* Malaysia digemparkan lagi dengan isu Darul Ehsan Investment Group (DEIG) yang mula dibangkitkan Adun Pelabuhan Klang, Tan Seri Abdul Khalid Ibrahim dalam sidang DUN yang lalu apabila beliau mempertikai ketelusan DEIG yang kegiatannya didakwa disorok di bawah Menteri Besar Incorporated (MBI) kerana takut diaudit. Penubuhan itu turut dipertikai pemimpin Barisan Nasional, khususnya di Selangor, yang bimbang dana milik kerajaan negeri disalah guna DEIG. Menurut menteri besar Selangor, Mohamed Azmin Ali, semua dakwaan itu tidak berasas sama sekali kerana masih belum ... lagi »

Apa yang bekas Timbalan Pengarah SB ni merepek ..?? hahahhaha

PBO™ pada pen buruk online ™ - 8 jam yang lalu
Bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas I Bukit Aman, Datuk Abdul Hamid Bador yang ditukarkan ke Jabatan Perdana Menteri hari ini tampil mendedahkan empat perkara kepada umum. Abdul berkata empat perkara itu adalah mengenai peranan dan tanggungjawab beliau dalam Cawangan Khas; pertukaran beliau ke JPM; tekanan penjawat awam terhadap pihak atasan dan nadi rakyat. "Hari ini saya tampil menjelaskan

INGATKAN JAMAL SEKINCHAN HEBAT SANGAT RUPA-RUPANYA MENGAKU POLITIKUS BARU NAK BELAJAR BERTATIH DALAM POLITIK

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 8 jam yang lalu
*Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Yunus menarik balik kenyataan dan memohon maaf terhadap kecaman yang dibuatnya ke atas Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.Melalui kenyataannya di dalam Group Telegram Ketua UMNO Bhg Msia, beliau menjelaskan apa yang disuarakan sebelum ini hanyalah pandangan peribadi.“ Saya sekali lagi memohon maaf dan ampun kpd kbs Johor…dan menarik balik kenyataan saya tersebut terhadap YAB MB JOHOR…itu hanya pandangan peribadi saya dalam group ini.“Dan saya tidak meviralkannya dan tidak tahu bagaimana ia boleh ... lagi »

DEIG syarikat RM2 uruskan aset RM6.3 bilion adalah satu pembohongan..

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 8 jam yang lalu
Dalam 1Malaysia riuh rendah bercakap tentang isu 'Derma RM2.6 Billion' yang disalurakn ke dalam akaun Najib tu.. tiba-tiba muncul pulak isu DEIG.. Laksana orang mengantuk disorongkan bantal kerana dah ketandusan isu, terus disambar pemimpin UMNO dan macai-macainya termasuk TV3 untuk dijadikan isu bagi menyerang pihak pembangkang pula.. Sedangkan pada awalnya Tan Sri Khalid hanya membangkitkan soal ketelusan DEIG ini.. Kalau betul DEIG ini beroperasi dalam keadaan yang boleh dipertikaikan dan menyalahi etika, laporkanlah kepada SPRM dan pihak Polis.. Tubuhkan pasukan Petugas Khas... lagi »

Jamal tarik balik kecaman, mohon maaf dengan MB Johor

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 8 jam yang lalu
FMT Reporters | August 24, 2015 Menafikan meviralkan kenyataan yang dibuat dan menjelaskan ia hanya pandangan peribadi PETALING JAYA: Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Yunus menarik balik kenyataan dan memohon maaf terhadap kecaman yang dibuatnya ke atas Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin. Melalui kenyataannya di dalam Group Telegram Ketua UMNO Bhg Msia, beliau menjelaskan apa yang disuarakan sebelum ini hanyalah pandangan peribadi. “ Saya sekali lagi memohon maaf dan ampun kpd kbs Johor…dan menarik balik kenyataan saya tersebut terhadap YAB MB JOHOR…i... lagi »

Apa Nak jadi Nih : Gigi dicabut, mata kucing dikorek

Abu Luqman pada Media Orang Kampung - 8 jam yang lalu
Foto yang disertakan dalam sebuah perkongsian oleh Kelab Pencinta Kucing Malaysia di Facebook. TIDAK lama selepas kisah monyet yang viral akibat parah 'diberi makan' mercun, kini viral pula tentang seekor kucing yang dicungkil matanya. Melalui sebuah laman Facebook Kelab Pencinta Kucing Malaysia, perkongsian mengenai kucing tersebut yang juga dicabut kesemua giginya mendapat perhatian

Habislah Najib? – Bhg 2

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 9 jam yang lalu
Artikel Habislah Najib? ditulis pada Mei selepas menghuraikan mengapa Datuk Seri Najib Razak akan terus kekal sebagai perdana menteri meskipun ramai meramalkan beliau akan habis pada Jun mahupun Julai ketika isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) meletup. Kini, persoalan mengenai riwayat politik Najib bergema lagi dengan rancangan undi tidak percaya terhadap beliau. Undi tidak percaya ini bersifat demokrasi pada asal murninya. Namun, apabila ia diletakkan di dalam konteks Malaysia, ia satu perkiraan politik yang melibatkan pengkhianatan dan juga rundingan keuntungan politik. Bagi Tu... lagi »

XXX
XX
X

Tiada ulasan: