Google+ Badge

Rabu, 2 September 2015

5879. Kisah derma RM2.4 juta.

#
Rabu, 2 September 2015

Penganjur Bersih 4 disoal siasat polis, enggan dedahkan derma RM2.4 juta

Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah bercakap kepada media di luar Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di Kuala Lumpur, hari ini. Beliau mengakui tidak menjawab semua soalan yang ditanya polis dan memilih untuk mendedahkannya di mahkamah jika didakwa. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 2 September, 2015. 
Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah bercakap kepada media di luar Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di Kuala Lumpur, hari ini. Beliau mengakui tidak menjawab semua soalan yang ditanya polis dan memilih untuk mendedahkannya di mahkamah jika didakwa. 

Polis hari ini menyoal siasat 7 individu yang menganjurkan Bersih 4 minggu lalu, mengenai butiran rancangan dan pelaksanaan himpunan 2 hari itu termasuk dana RM2.4 juta hasil sumbangan awam.

Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah berkata, polis juga bertanyakan tentang kandungan kenyataan media yang dikeluarkan pihaknya pada 29 Julai lalu mengenai pelancaran himpunan itu dan butiran setiap ahli jawatankuasa pada 14 Ogos lalu.

"Mereka tanya tentang himpunan itu, bagaimana kami mengendalikannya, cara kami menyuraikan orang awam pada hujung himpunan dan bagaimana kami menguruskan sukarelawan," katanya kepada pemberita selepas bertemu polis di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, hari ini.

"Kami bagaimanapun menggunakan hak kami untuk tidak menjawab kebanyakan soalan, termasuk hal sumbangan. Kami akan menjawabnya di mahkamah jika didakwa." Selain Maria, turut disoal polis selama 2 jam setengah adalah ahli sekretariat Sarajun Hoda Abdul Hassan, Masjaliza Hamzah, Farhana Abdul Halim, Fadiah Nadwa Fikri, dan Adam Adli Abdul Halim.

Mereka ditemani peguam 10 peguam termasuk Datuk Ambiga Sreenevasan, Ramkarpal Singh, Eric Paulsen dan Latheefa Koya.
(SINI)
Wednesday, 2 September 2015


AKHIRNYA PEGUAM KAMAL HISHAM JAAFAR YANG DIBURU POLIS SEJAK TIGA TAHUN LALU ATAS KESALAHAN PECAH AMANAH RM660,000 BERJAYA DITANGKAP.

JOHOR BAHRU: Polis Johor mengesahkan penahanan seorang peguam yang dikehendaki negara ini di Singapura, awal pagi tadi.     

Ketua Polis Johor, Datuk Rusli Ahmad yang dihubungi sebentar tadi mengesahkan penahanan peguam itu yang berusia 40-an, di republik itu dan akan dibawa pulang ke negara ini.

Peguam itu dipercayai ditahan polis negara jiran kira-kira jam 10 pagi selepas polis antarabangsa (Interpol) mengeluarkan waran sebelum ini. 
Peguam terbabit dikehendaki polis sejak tiga tahun lalu kerana pembabitan dalam beberapa kejadian pecah amanah membabitkan wang berjumlah RM660,000.(SINI)

AKHIRNYA PEGUAM KAMAL HISHAM JAAFAR YANG DIBURU POLIS SEJAK TIGA TAHUN LALU ATAS KESALAHAN PECAH AMANAH RM660,000 BERJAYA DITANGKAP.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 30 minit yang lalu
*JOHOR BAHRU: Polis Johor mengesahkan penahanan seorang peguam yang dikehendaki negara ini di Singapura, awal pagi tadi. Ketua Polis Johor, Datuk Rusli Ahmad yang dihubungi sebentar tadi mengesahkan penahanan peguam itu yang berusia 40-an, di republik itu dan akan dibawa pulang ke negara ini. Peguam itu dipercayai ditahan polis negara jiran kira-kira jam 10 pagi selepas polis antarabangsa (Interpol) mengeluarkan waran sebelum ini. Peguam terbabit dikehendaki polis sejak tiga tahun lalu kerana pembabitan dalam beberapa kejadian pecah amanah membabitkan wang berjumlah RM... lagi »

Tian Chua puji polis kendali Bersih 4.0

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 32 minit yang lalu
Ahli Parlimen Batu itu mendakwa polis memanggil tujuh Ahli Jawatankuasa Bersih 2.0 kerana campur tangan pihak luar [image: tian-chua_bersih_polis_600] KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) memuji tindakan polis yang berjaya mengawal peserta perhimpunan Bersih 4.0 dengan baik tanpa sebarang kekecohan sepanjang 34 jam ia berlangsung. Naib Presiden PKR, Tian Chua berkata, cara yang digunakan pihak berkuasa turut menjadi penyumbang selain kerjasama peserta. “Kami peserta dan pihak penganjur memuji pihak polis mempertingkatkan cara untuk menangani himpunan sebesar ini (Bersih 4.0). “Ini... lagi »

PKR tidak terjejas dengan PAN-Tian Chua

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 33 minit yang lalu
Ia tidak menjadi isu walaupun PKR dan PAN menawarkan keahlian pelbagai kaum. [image: Tian-Chua1_pkr_600] PETALING JAYA: Penubuhan Parti Amanah Negara (PAN) tidak akan menjejaskan Parti Keadilan Rakyat (PKR), walaupun ia menawarkan keahlian tanpa mengira agama dan kaum. Bahkan, Naib Presiden PKR, Tian Chua menyifatkan ia sebagai perkembangan positif kepada parti pembangkang lain. “Saya tidak nampak ianya satu persaingan tapi perkembangan positif,” ujarnya. Katanya, penubuhannya sama seperti PKR, 15 tahun lalu yang terbuka untuk menerima pelbagai kaum dalam sebuah parti. “Politik kini le... lagi »

BERSIH minta pemijak gambar PM, Hadi tampil

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 35 minit yang lalu
BERSIH meminta peserta yang terlibat memijak gambar presiden PAS dan perdana menteri tampil memberi penjelasan kepada pihak polis berhubung tindakan kontroversi itu. "Kita minta dua individu yang pijak gambar tersebut tampil ke balai polis dan biar polis yang siasat. "Kalau dia berani buat mereka mesti berani bertanggungjawab," kata Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah. Gambar Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Najib Razak tersebar luas di Internet. Ia memaparkan gambar ubah suai kedua-dua pemimpin parti Melayu itu berpelukan. Najib memang sudah sedia maklum menjadi sasaran kemar... lagi »

PAS tak harus sertai Pakatan baru

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 35 minit yang lalu
Saya dan rakan-rakan dari Parti Amanah Negara sesungguhnya amat gembira dan terharu dengan sikap yang ditunjukkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memberikan sokongan yang padu kepada wujudnya parti Islam baru ini. Perkara ini dinyatakan dalam perutusan beliau dari penjara Sungai Buloh bertarikh 1 September 2015. Sudah tentu perutusan Anwar memberi suntikan baru kepada parti islam baru yang kami tubuhkan ini kerana semua tahu beliau adalah satu tokoh dan nama besar dalam politik negara ini. Anwar telah membawa satu reformasi politik yang menakjubkan kepada rakyat negara ini dan sek... lagi »

'Hanya usul MT UMNO boleh pecat Anina' - Megat Najmuddin

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 42 minit yang lalu
[image: 'Hanya usul MT UMNO boleh pecat Anina' - Megat Najmuddin] *KUALA LUMPUR*: Pengguguran Anina Saadudin sebagai ahli UMNO Cawangan Kampung Padang Matsirat, Langkawi hanya boleh disahkan melalui usul yang dibuat oleh Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO. Pengerusi Tribunal Disiplin UMNO Malaysia, Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas berkata, kuasa menggugurkan ahli juga tertakluk kepada MT selepas mereka bermesyuarat dan ianya bukan hak pentadbiran parti. "Hanya MT yang boleh menggugur atau memecat Anina, ia perlu melalui mesyuarat dan satu usul yang ditandatangani semua MT berkenaan. ... lagi »

PM bertindak tepat tidak hadiri majlis anti rasuah setelah imej teruk tercemar

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 44 minit yang lalu
oleh Mike Tan Tidaklah mengejutkan yang Perdana Menteri Najib Razak telah dinasihatkan supaya tidak menghadiri perasmian Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa ke 16, yang dijadualkan berlangsung pada 3 September. Malah kanak-kanak kecil juga pastinya dapat meneka yang Najib hanya mengundang padah sekiranya menghadiri majlis yang bertujuan untuk memerangi amalan rasuah, apatah lagi persepsi umum yang tidak memihak kepadanya kini. Imej Najib telah tercemar teruk sejak beberapa bulan kebelakangan ini, dimulai dengan skandal 1MDB, diikuti dengan isu derma RM2.6 bilion, dan baru-baru i... lagi »

Pijak gambar: Bersih 4 'bikin panas' penyokong UMNO dan PAS kata Armand

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 44 minit yang lalu
[image: Pijak gambar: Bersih 4 'bikin panas' penyokong UMNO dan PAS - Armand]*KUALA LUMPUR*: Tindakan peserta Bersih 4 yang memijak gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika perhimpunan itu berlangsung hujung minggu lepas mendatangkan kemarahan rakyat terutama penyokong kedua-dua parti itu. Pengerusi Briged Kesatria Muda Pergerakan Pemuda UMNO, Armand Azha Abu Hanifah berkata, pihak polis perlu menyiasat dan mengambil tindakan tegas terhadap penganjur Bersih 4 kerana gagal mengawal sikap peserta yang hadir pada perhimpu... lagi »

Penganjur Bersih 4 disoal siasat polis, enggan dedahkan derma RM2.4 juta

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 44 minit yang lalu
[image: Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah bercakap kepada media di luar Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di Kuala Lumpur, hari ini. Beliau mengakui tidak menjawab semua soalan yang ditanya polis dan memilih untuk mendedahkannya di mahkamah jika didakwa. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 2 September, 2015.] Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah bercakap kepada media di luar Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di Kuala Lumpur, hari ini. Beliau mengakui tidak menjawab semua soalan yang ditanya polis dan memilih untuk mendedahkannya di mahkamah jika didakwa. Polis hari ... lagi »

BERSIH tak layan bil RM65,000 dari k'jaan Umno@Bn

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 44 minit yang lalu
Gabungan NGO menuntut reformasi pilihan raya BERSIH 2.0 tidak akan membayar sebarang tuntutan kos pembersihan berjumlah RM65,000 seperti yang disebut Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan semalam. Sebaliknya Pengerusinya Maria Chin Abdullah menegaskan pihaknya meminta semua bukti seperti yang didakwa, dikemukakan di mahkamah kelak. "Kemukakan bukti, kita akan jawab di mahkamah," katanya ringkas kepada pemberita selepas selesai memberikan keterangan berkaitan penganjuran BERSIH 4 hujung minggu lalu. Semalam Abdul Rahman berkata keraja... lagi »

Maria: Tak perlu siasat Mahathir

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah berkata tiada keperluan untuk polis menyiasat bekas perdana menteri Tun Mahathir Mohamad kerana hadiri ke himpunan Sabtu dan Ahad lepas. Katanya, Mahathir cuma hadir atas kapasiti sebagai peserta semata-mata, sama seperti pihak lain. "Tidak ada keperluan untuk memanggil beliau (Mahathir) atau mana-mana peserta yang hadir dalam perhimpunan BERSIH 4.0" kata Maria. Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam kenyataannya semalam memaklumkan Mahathir akan disiasat atas pembabitannya dalam himpunan besar itu. Polis akan memanggil beliau kerana did... lagi »

Bersih 4.0: Tujuh individu bantu siasatan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Bersih 4.0: Tujuh individu bantu siasatan] KUALA LUMPUR - Pengerusi Bersih 4.0, Maria Chin Abdullah dan enam lagi individu yang dikaitkan dengan perhimpunan itu tampil bagi membantu siasatan di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, hari ini. Enam lagi individu yang dipanggil antaranya Timbalan Pengerusi Bersih, Sarajun Huda; Bendahari Bersih, Masjaliza Hamzah; Ahli Jawatankuasa Bersih, Farhana Halim dan Fadiah Nadwa, Ahli Sekretariat Bersih Mandeep Singh dan aktivis pelajar Adam Adli. Kesemua individu itu hadir bersama 10 peguam antaranya, Latheefa Koya, Eric Paulsen dan Datuk Am... lagi »

Mat Sabu minta Pas kenang jasa

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Mat Sabu minta Pas kenang jasa]KOTA BHARU - “Saya tidak akan lantik peguam untuk tuntut harta sepencarian,” itu sindiran Pengerusi Parti Pekerja Malaysia, Mohamad Sabu atau Mat Sabu kepada bekas rakan seangkatannya dalam parti Pas. Menurutnya, walaupun kini beliau dipandang ‘kecil’ di mata Pas, namun jasa dan pengorbanan beliau sewaktu berada di dalam parti Islam itu selama 37 tahun seharusnya dikenang parti Islam itu. “Saya sekarang kalau tengok markas Pas, air mata masih mengalir, bukan senang untuk ke wadah Islam, tapi bot lain, kapal lain, sebab markas mana yang saya... lagi »

#

Tiada ulasan: