Google+ Badge

Selasa, 8 September 2015

5943. Ainul Mardhiah Bidadari Tercantik di Syurga.

#
Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Kisah Ainul Mardhiah Bidadari Tercantik di Syurga. Diceritakan dalam Hadits Nabi riwayat Tirmidzi. Setiap pandangan yang melihatnya pasti akan menemukan keridhaan di hati.
Ketika pagi hari di bulan Ramadhan, Nabi sedang memberikan targhib (semangat untuk berjihad) kepada pasukan Islam. Nabi pun bersabda, "Sesungguhnya orang yang mati syahid karena Allah, maka Allah akan menganugerahkannya Ainul Mardhiah, bidadari paling cantik di surga". Salah satu sahabat yang masih muda yang mendengar cerita itu menjadi penasaran. Namun, karena malu kepada Nabi dan sahabat-sahabat lain, sahabat ini tidak jadi mencari tahu lebih dalam mengenai Ainul Mardhiah.
Waktu Zuhur sebentar lagi, sesuai sunah Rasul, para sahabat dipersilakan untuk tidur sejenak sebelum pergi berperang. Bersama kafilah perangnya pun sahabat yang satu ini tidur terlelap dan sampai bermimpi.
Di dalam mimpinya dia berada di tempat yang sangat indah yang belum pernah ia kunjungi sebelumnya. Dia pun bertemu dengan seorang wanita yang sangat cantik yang belum pernah ia lihat sebelumnya.
Ia pun bertanya kepada wanita tersebut, "Di manakah ini?" "Inilah surga.", jawab wanita itu. Kemudian sahabat ini bertanya lagi, "Apakah Anda Ainul Mardhiah?" "Bukan, saya bukan Ainul Mardhiah. Kalau Anda ingin bertemu dengan Ainul Mardhiah, dia sedang beristirahat di bawah pohon yang rindang itu."
Didapatinya oleh sahabat itu seorang wanita yang kecantikannya berkali-kali lipat dari wanita pertama yang ia lihat. "Apakah Anda Ainul Mardhiah?" "Bukan saya ini penjaganya. Kalau Anda ingin bertemunya di sanalah singgasananya."
Lalu sahabat ini pun pergi ke singgasana tersebut dan sampailah ke suatu mahligai. Didapatinya seorang wanita yang kecantikannya berlipat-lipat dari wanita sebelumnya yang sedang mengelap-ngelap perhiasan. Sahabat ini pun memberanikan diri untuk bertanya.
"Apakah Anda Ainul Mardhiah?" "Bukan, saya bukan Ainul Mardhiah. Saya penjaganya di mahligai ini. Jika Anda ingin menemuinya, temuilah ia di mahligai itu."
Pemuda itu pun beranjak dan sampailah ke mahligai yang ditunjukkan. Didapatinya seorang wanita yang kecantikannya berlipat-lipat dari wanita sebelumnya dan sangat pemalu. Pemuda itu pun bertanya. "Apakah Anda Ainul Mardhiah?" "Ya, benar saya Ainul Mardhiah"
Pemuda itu pun mendekat, tetapi Ainul Mardhiah menghindar dan berkata, "Anda bukan seorang yang mati syahid." Seketika itu juga pemuda itu terbangun dari mimpinya. Dia pun menceritakan ceritanya ini kepada seorang sahabat kepercayaannya yang dimohonkan untuk merahasiakannya sampai ia mati syahid.
Komando jihad pun menggelora. Sahabat ini pun dengan semangatnya berjihad untuk dapat bertemu dengan Ainul Mardhiah. Ia pun akhirnya mati syahid. Di petang hari ketika buka puasa, sahabat kepercayaan ini menceritakan mimpi sahabat yang mati syahid ini kepada Nabi. Nabi pun membenarkan mimpi sahabat muda ini dan Nabi bersabda, "Sekarang ia bahagia bersama Ainul Mardhiah"
Agungnya Ainul Mardhiah ini pun menginspirasi tim nasyid UNIC untuk menciptakan lagu khusus dengan judul Ainul Mardhiah dengan lirik yang sangat menyentuh berikut ini.
Dirimu pembakar semangat perwira
Rela berkorban demi agama
Kau jadi taruhan berjuta pemuda
Yang bakal dinobat sebagai syuhada'
Itulah janji pencipta yang Esa
Engkaulah bidadari dalam syurga
Bersemayam di mahligai bahgia
Anggun gayamu wahai seorang puteri
Indahnya wajah bermandi seri
Menjadi cermin tamsilan kendiri
Untuk melakar satu wacana
Buatmu bernama wanita
Ainul Mardhiah
Kau seharum kuntuman di taman syurga
Menanti hadirnya seorang lelaki
Untuk menjadi bukti cinta sejati
Oh Tuhan
Bisakah dicari di dunia ini
Seorang wanita bak bidadari
Menghulurkan cinta setulus kasih
Di hati lelaki bernama kekasihAncaman Hj Hadi kepada AMANAH : Taubat (kembali kepada PAS) atau Dihapuskan.

Alhusseyn Alhusseyn pada AMANAH PROGRESIF PEDULI - 3 minit yang lalu
Kalau kalian amati ucapan Hj Hadi ini, ternyata ianya sangat merbahaya kerana mengancam keselamatan mereka yang telah keluar dari PAS dan menubuhkan parti baru. Walaupun Hj Hadi tidak menamakan mana-mana pihak tetapi dipercayai merujuk kepada Parti Amanah Negara yang ditubuhkan oleh bekas pemimpin parti itu. Hj Hadi menganggap mereka yang keluar dari PAS sebagai golongan pengkhianat yang disifatkannya lebih teruk daripada lawan. Dalam perjuangan Islam, katanya, pengkhianat hanya ada dua pilihan sahaja : Bertaubat ataupun Dihapuskan. Menurutnya, Islam tidak membenarkan bertaha... lagi »

Ranu Kulup "Jangan sampai ayah ke AS cari Alvin" KIPIDAP..BRO

Abu Luqman pada Media Orang Kampung - 25 minit yang lalu
Presiden MJMM, Abdul Rani Kulup Abdullah. - Foto Sinar Online oleh NIZAM ZAIN SHAH ALAM - Presiden Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM), Abdul Rani Kulup Abdullah, 60, mendesak Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Luar menyegerakan ekstradisi blogger kontroversi Alvin Tan ke Malaysia. Abdul Rani berkata, dengan cara itu sahaja membolehkan polis membuat tangkapan

Inspektor polis dirempuh disyaki akibat dendam ??

atsixty pada ZAKRI ALI - 25 minit yang lalu
[image: Inspektor polis dirempuh disyaki akibat dendam] *Anggota polis mengusung keranda jenazah Pegawai Penguatkuasa Trafik mendiang Inspektor Margaret Tagum Goen,32, yang tiba di Pangkalan Udara Polis DiRaja Malaysia hari ini. - Foto Bernama* * BAU - Suami kepada pegawai penguatkuasa trafik cawangan Trafik IPD Kluang, Inspektor Margaret Tagum Goen yang maut dirempuh Mat Rempit pagi semalam percaya ia akibat balas dendam. Margaret, 32, dirempuh ketika Ops Roda/Rempit di Kilometer 58 Jalan Batu Pahat-Mersing, Johor, pada jam 2.40 pagi. Leon Bahak, 37, k... lagi »

Berita Gempar Dari Terengganu

Addin Deen pada Addin - 31 minit yang lalu
Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah tetap dengan pendirian untuk tidak meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen Kuala Terengganu walaupun beliau bukan lagi ahli Pas. Katanya, tidak ada peruntukan dalam parti dan Parlimen yang mewajibkan Ahli Parlimen atau wakil rakyat meletak jawatan jika melompat parti lain. “Tidak ada undang-undang yang menyebut mana-mana Ahli Parlimen berpindah parti perlu meletak jawatan,” katanya kepada Free Malaysia Today (FMT). Beliau diminta mengulas desakan Pesuruhjaya Pas Terengganu, Satipul Bahri Mamat yang mahu Raja Kamarul meletak jawatan kerana telah melangg... lagi »

Did I hear Rosmah's presence in high profile government meeting at PMO?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 33 minit yang lalu
We can safely say that this country is administratively out of control, as there is no real and set Standard Operation Procedures in dealing with the nation urgent and confidential matters. I read the news from Malaysiakini that Rosmah was one of those present at the top level meeting together with his husband and the newly minted Deputy Prime Minister Ahmad Zahid Hamidi. The meeting was called on the issue of unreasonable transfer of the Deputy Director of the Special Branch Datuk Hamid Bador to the PM's office. This is the only democratic country that I heard since the birth of A... lagi »

Kerajaan Kelantan berhabis duit kerana bayar saman

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 33 minit yang lalu
*Sejak* Tok guru Nik Abdul Aziz Nik Mat tiada berbagai masalah atau perkara berlaku di Kelantan. Ia menimpa bukan pihak-pihak tertentu sahaja di negeri itu tetapi melibatkanh seluruh rakyat. Parti itu dan kerajaan Kelantan yang dipimpinnya selama 25 tahun juga berhadapan dengan berbagai masalah dan kerenah. Apakah ia satu kebetulan, selepas ketiadaan Nik Aziz? Kalau kebetulan, kenapa? Salah satu perkara atau musibah besar selepas ketiadaan Allahyarham Nik Aziz ialah negeri itu dilanda bah besar - bah emas yang dianggarkan lebih besar daripada bah tahun 1969. Beberapa jajahan di ne... lagi »

RANTING PAS DI CANTAS, TUNAS HIDUP SUBUR ... PRESIDEN PAS.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 42 minit yang lalu
*Firman Allah SWT dalam Al-Quran:"Dan jika mereka (lawan atau musuh kamu) cenderung kepada perdamain, maka kamu hendaklah cenderung kepadanya, dan bertawakkal kepada Allah, sesungguhnya Dia (Allah) Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Dan jika mereka hendak menipumu, maka cukuplah Allah (bagi memelihara mu). Dialah yang menguatkan mu dengan pertolongannya dan orang-orang yang beriman (bersama mu). Dan Dia (Allah) berkuasa menyatukan diantara hati-hati mereka. Kalau Engkau belanjakan ap... lagi »

Supaya Orang Melayu Jangan Lupa Isu 1MDB- syarikat sedut wang rakyat.

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 43 minit yang lalu
“When plunder becomes a way of life for a group of men in a society, over the course of time they create for themselves a legal system that authorizes it and a moral code that glorifies it.” ― Frédéric Bastiat Ianya sudah pun terjadi. Pembenar pencurian wang ialah M&A syarikat 1MDB. Ini ialah perlembagaan sesebuah syarikat. Ia mempunyai kesanan undang2. Ianya elemen legal system. Membenarkan pengeluaran dan pembayaran dari 1MDB hanya PM selaku Menteri kewangan yang ada kuasa mutlak. Sama seperti menteri kewangan merupakan penanda-tangan sah akaun2 di Hong Kong. Maka yang demikian,... lagi »

NAJIB NO LONGER IN CHARGE? Hello Malaysia, who is the real Prime Minister now?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 43 minit yang lalu
[image: NAJIB NO LONGER IN CHARGE? Hello Malaysia, who is the real Prime Minister now?] Malaysiakini reports today (6 September 2015) that Former Special Branch Deputy Director Abdul Hamid Bador mentioned that at an “urgent meeting” with regards to his (sudden and unexplained) transfer, one among those present was Rosmah Mansor. She was present in that “urgent meeting” together with her husband prime minister Najib Razak, the deputy prime minister Ahmad Zahid and several other top officials’. Oh my God! Hello Malaysia what is all this? Surely this senior special branch Deputy Directo...lagi »

The 3 Rs of M’sian style problem solving

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 43 minit yang lalu
How much longer must we tolerate this merry-go-round of redefine, reallocate and redirect? *[image: masalah]* *By Ann Martinez* Whatever else you may think of the Malaysian Government you have to admit they have creative problem solving down to a tee. Almost every day some new challenge or issue presents itself and true to form, the problem solving masterminds find a way around it. One problem solving tactic has been to *“redefine” or “reclassify”* the issue. That’s how corruption turned into “donation” and became a non-issue in their books at least. Additionally, if the new term is u... lagi »

Mau tersedak Haji Hadi dengan surat ini

PBO™ pada pen buruk online ™ - 44 minit yang lalu
Saya merujuk kepada tuntutan pesuruhjaya PAS Terengganu agar saya meletak jawatan ahli parlimen Kuala Terengganu. Sebelum pilihan raya umum ke-13 (PRU13), pada bulan Mei 2013 PAS, PKR dan DAP bersetuju memohon mendaftar Pakatan Rakyat sebagai sebuah parti gagasan pembangkang yang akan bertanding di bawah satu lambang, iaitu Pakatan Rakyat. Permohonan tersebut telah ditolak oleh ROS.

Lebih ramai sokong PAS lepas ditendang DAP, kata Hadi

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 55 minit yang lalu
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, walaupun terdapat beberapa cawangan parti Islam itu yang ‘dicantas’, ‘tunas’ baharu yang tumbuh untuk PAS kini juga lebih banyak dan subur. – Gambar fail The Malaysian Insider, 7 September, 2015. Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa lebih ramai yang menyokong PAS selepas ditendang DAP susulan pertelagahan membabitkan isu hudud meskipun parti itu hanya memenangi Pulau Pinang dalam pilihan raya umum lalu. Presiden PAS itu berkata, walaupun terdapat beberapa cawangan parti Islam itu yang "dicantas", "tunas" baharu yang tumbuh untuk pa... lagi »

Anak syarikat kerajaan Kelantan disaman RM230j

atsixty pada ZAKRI ALI - 55 minit yang lalu
[image: Lebuhraya Rakyat] *Lebuhraya Rakyat * * KOTA BHARU - Sebuah syarikat pembinaan menyaman dua anak syarikat kerajaan negeri Kelantan menuntut ganti rugi RM230 juta kerana didakwa mengingkari surat hasrat berkaitan pembinaan Lebuhraya Rakyat yang menghubungkan Kota Bharu dan Kuala Krai.* * Dae Hanguru Infra Sdn Bhd (DHI) memfailkan saman itu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini hari ini melalui Tetuan Fernandez & Selvarajah.* * DHI menamakan Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn Bhd (Baldah) dan Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) sebagai defendan.* * Syarik... lagi »

‘Bersih! Bersih! Bersih!’ or ‘Turun, Najib! Turun!’

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
A more appropriately named rally may have addressed inequities in participation. [image: bersih-4,-najib,-Anwar] I was going through some of my notifications on Facebook the other day when I came across pictures of my friends joining the Bersih 4 rally. As expected, there were lots of selfies but one picture in particular, caught my attention – a picture of rally goers trying to collect one million signatures for the release of former Opposition leader, Anwar Ibrahim. It got me thinking – what has this got to do with Bersih 4? While that was lingering on my mind, I received a message f... lagi »

Najib: Itu bukan demokrasi, itu democrazy

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi menghentam perhimpunan BERSIH 4 dengan mendakwa ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan bertujuan untuk cuba mengguling kerajaan. Najib mendakwa segala masalah dengan iklim ekonomi semasa adalah disebabkan oleh faktor luaran dan bukan oleh kepimpinan negara yang diterajuinya. "Sebab itu kita tak boleh izinkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses demokrasi yang dah dalam undang-undang, digulingkan oleh demonstrasi jalanan. 'Itu bukan demokrasi. Itulah democrazy. "Bukan tak boleh adakan demonstrasi tapi nak m... lagi »

Profesor, pemantau anti rasuah tolak sertai jawatankuasa perundingan dana politik

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Profesor ekonomi politik dari Universiti Malaya Dr Terence Gomez berkata beliau menolak menyertai jawatankuasa perundingan dana politik kerana ia tidak akan terlibat dengan isu 1MDB. – Gambar fail The Malaysian Insider, 8 September, 2015.] Profesor ekonomi politik dari Universiti Malaya Dr Terence Gomez berkata beliau menolak menyertai jawatankuasa perundingan dana politik kerana ia tidak akan terlibat dengan isu 1MDB. Pakar dalam pembiayaan politik dan pemantau anti rasuah menolak menyertai Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP) ditubuhkan ... lagi »

BN tidak angkuh, demonstrasi bukan budaya Malaysia, sembang Najib

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, BN adalah kerajaan yang sanggup mendengar teguran dan bersedia membaiki kelemahan mereka. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 7 September, 2015.] Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, BN adalah kerajaan yang sanggup mendengar teguran dan bersedia membaiki kelemahan mereka. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, kerajaan Barisan Nasional (BN) yang dipimpinnya bukanlah kerajaan angkuh sehingga tidak menyedari kelemahan mereka dan enggan mendengar suara rakyat sehingga mengakibatkan rakyat terpak... lagi »

Kalau pilihan raya umum ke-14 diadakan esok, Barisan Nasional menang selesa!

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
*Oleh Zin Mahmud * Politik. Kalau pilihan raya umum ke-14 diadakan esok, Barisan Nasional menang selesa. Malah mungkin Selangor pun dapat ke tangan Barisan Nasional. Datuk Seri Najib Tun Razak akan terus jadi perdana menteri. Ini kerana bukanlah Barisan Nasional itu kuat tetapi parti yang menentangnya adalah lemah. Derma juta juta dari Timur Tengah tidak menjadi masalah bagi kebanyakan orang Melayu Ini kerana ia disalurkan untuk kepentingan orang Melayu, Islam, Sunnah wal Jamaah dan menentang Islam pelampau. Orang Melayu menyokong kesederhanaan dan tolak kepelampauan. Derma itu rasu... lagi »

Lebih ramai sokong PAS lepas ditendang DAP, kata Hadi

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, walaupun terdapat beberapa cawangan parti Islam itu yang ‘dicantas’, ‘tunas’ baharu yang tumbuh untuk PAS kini juga lebih banyak dan subur. – Gambar fail The Malaysian Insider, 7 September, 2015.] Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, walaupun terdapat beberapa cawangan parti Islam itu yang ‘dicantas’, ‘tunas’ baharu yang tumbuh untuk PAS kini juga lebih banyak dan subur. Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa lebih ramai yang menyokong PAS selepas ditendang DAP susulan pertelagahan membabitkan isu hudud meskipun p... lagi »

NST dedah bukti konspirasi jatuhkan Najib.....!!!

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: NST dedah bukti konspirasi jatuhkan Najib] *KUALA LUMPUR*: The New Straits Times (NST) hari ini dalam satu laporan eksklusif, berkata perbualan pesanan aplikasi Whatsapp oleh Editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown dan beberapa individu membuktikan wujud konspirasi untuk menjatuhkan kerajaan Malaysia. NST menyebut menurut sumber yang rapat dengan pihak berkuasa Thailand, perbualan menerusi Whatsapp telah berlangsung selama tiga bulan dan mengaitkan pembabitan Rewcastle-Brown, Pengerusi Kumpulan Media The Edge, Datuk Tong Kooi Ong, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Ho Kay Tat... lagi »
#

Tiada ulasan: