Google+ Badge

Ahad, 3 Julai 2016

6013. Tika Allah menjadikan Hawa sebagai pasangan Nabi Adam.

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillahirabbilalaamiin.

Dengan izin dan kehendak-Nya Allah Tuhan Yang Maha Esa ...kita adalah kalangan hamba-Nya yang terpilih untuk beroleh hidayah-Nya, redho-Nya, rezeki-Nya, keberkatan-Nya serta rahmat-Nya dan juga Syafaat Nabi Muhammad kekasih Allah, Junjungan kita Rasulullah di akhirat kelak. Aamiin Ya Robbalalaamiin.
Bismillah.
Astaghfirullahalazim.
LailahaillAllah Muhammadur Rasulullah.
Allahu Akbar.
SubhanAllahi Wabihamdih...

Allahu Akbar. Berdiri bulu roma bila membaca..

"Ketika Allah menciptakan wanita. Malaikat datang dan bertanya, "Mengapa begitu lama Engkau menciptakan wanita, Ya Alllah?"

Allah menjawab:
"Sudahkah engkau melihat dengsn teliti setiap apa yang telah aku ciptakan untuk wanita?" Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan dan semua itu hanya dengan dua tangan"

Malaikat menjawab dengan takjub,
"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!"

Allah menjawab, "Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari"

Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,
"Ya Allah, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?"

Allah menjawab, "Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."
"Untuk apa?" Tanya Malaikat.

Allah melanjutkan, "Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan, kerisauan, cinta, kesepian, penderitaan dan kebanggaan serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki dan ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita.

Wanita dapat mengatasi beban lebih baik daripada lelaki. Dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri. Dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan dan mampu menyanyi ketika menangis, menangis saat terharu dan bahkan boleh tertawa ketika ketakutan.

√ Dia berkorban demi orang yang dicintainya.
√ Dia mampu berdiri melawan ketidakadilan.
√ Dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang.
√ Dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia.
√ Dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.
√ Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian. Tapi dia mampu mengatasinya.
√ Dia tahu bahawa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.

Allah S.W.T berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menggegar dunia, namun harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. " "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya." "Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bila pun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk tubuh yang ia tampilkan atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat di mana cinta itu ada."

"CINTANYA TANPA SYARAT"

Allahu Akbar... specially dedicated kepada semua wanita di sana dan di sini. Istimewanya seorang Ummi dan beruntungnya dijadikan sebagai seorg wanita. ‍‌‌‌‌‌‍‌‌‍‌..‌‌‍‌‌‌

Allahu Akbar.
SubhanAllah.
In Syaa Allah bermanfaat,
Aamiin Ya Allah.
Wassalamu.

Note: makalah dari sidang sebelah. JazakAllah perkongsian ilmu milik Allah. Allahu Akbar.

Tiada ulasan: