Jumaat, 19 Januari 2018

6967. Al-Quran boleh dikaji secara saintifik kerana ia mengutarakan sesuatu yang tidak diutarakan oleh kitab-kitab agama lain secara amnya. Malah al-Quran mampu menyahut cabaran ahli-ahli sains. Konsep sains pada hari ini ialah satu konsep yang memerlukan bukti. Jika seseorang mengutarakan sesuatu teori, pakar-pakar sains tidak akan mempedulikannya melainkan jika ia disertakan dengan bukti dan sanggup melalui beberapa ujian yang saintifik. Al-Quran sebenarnya sanggup diperlakukan seperti itu untuk membuktikan bahawa ia adalah benar. Seribu empat ratus tahun sudah berlalu dan tidak ada sesiapa pun yang mampu membuktikan kepalsuan al-Quran, justeru al-Quran adalah sebuah kitab yang hak lagi benar.

ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ

ماشاءالله

سبحان الله

الله اکبر

    سُبْحَانَ اللَّهِ اَللَّهُمَّ صَلِّي عَلَى سَيّدنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلۓِ سَيّدنَا مُحَمَّدٍ الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين

اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِيْنَ وَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ عَلَى الظَّالِمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْن

Allah berfirman yang bermaksud; “Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya” (QS: Al Imran 3:185) 

أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّـيْطٰنِ الرَّجِيْمِ

بسم الله الرحمن الرحيم

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، 

وعلى آله وصحبه أجمعين

Paparan 6967. 
1. 7 Khasiat Kurma yang patut anda tahu.
2. 11 Orang Tersohor Di Dunia Memeluk Islam.
3. Hakim Amerika Pertahan Islam Di Mahkamah.
4. Tiga hikmah berwudhu bagi Kesihatan.
5. Pemimpin mana saja yang menipu rakyatnya, maka tempatnya di neraka.
6. AS Tahan 45 Juta Dollar Dana Bantuan Untuk Palestina.
7. 10 PERTUBUHAN JAHAT DUNIA.

Kes tersebut telah dibicarakan di hadapan Hakim Daerah, Mark Martin. Hakim tersebut telah memutuskan lelaki Islam tersebut tidak bersalah dan membebaskan beliau. Apa yang menarik semasa beliau membebaskan lelaki Islam tersebut beliau telah memberi syarahan berikut:- (In Syaa Allah Hakim Mark Martin... Allah kurniakan Hidayah buat dirimu dan famili serta masyarakat mu. Aamiin Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.) 

“Setelah mempunyai peluang tinggal lebih dari dua tahun di negara umat Islam saya rasa saya mempunyai pengetahuan sedikit sebanyak tentang Islam. Hakikatnya saya ada senaskah Al-Quran di sini.. Saya ingin mencabar kamu tuan (lelaki Athiest tersebut) tunjukkan kepada saya di mana di dalam Al-Quran yang menyatakan bahawa Muhammad telah bangun dan berjalan bersama orang-orang yang dah mati. Oleh itu sebelum kamu memperolok-olok agama orang Iain, kamu sepatutnya berusaha untuk mengetahui agama tersebut. Di dalam masyarakat kita (Amerika) kita mempunyai Perlembagaan yang memberi kita banyak hak khususnya hak di bawah Pindaan Pertama. Amat malang setengah orang menguna Pindaan Pertama tersebut bagi membuat provokasi ke atas orang lain dengan sengaja. Saya tidak fikir itulah yang diniatkan oleh datuk moyang kita terdahulu. Saya rasa datuk moyang kita berniat untuk mengguna Pindaan Pertama tersebut bagi membolehkan kita menyampaikan apa yang ada di minda kita dan bukannya bagi menghina dan mencerca orang lain atau budaya mereka – yang malangnya itulah yang kamu lakukan.”

“Saya tidak rasa kamu sedar bahawa di sana terdapat perbezan yang besar bagaimana Amerika melaksanakan Kristian – saya faham kamu adalah seorang Athiest (tidak percaya agama) – tapi kamu kena faham bahawa Islam bukan sekadar agama. Islam adalah cara hidup dan budaya mereka. Islam adalah segala-galanya bagi mereka (orang Islam). Mereka bersembahyang lima kali sehari dan menghadap Mekah. Untuk menjadi orang Islam yang baik sebelum mati kamu kena pergi ke Mekah menunaikan haji melainkan kamu terlalu sakit atau terlalu tua tetapi kamu kena berusaha untuk melakukan haji. Perjumpaan mereka dimulakan dengan ‘Salam alaikum, wa-laikum as-Salam yang ertinya Salam sejahtera ke atas kamu. Adalah menjadi kebiasaan dalam percakapan mereka apabila mereka bercakap dengan orang lain mereka akan berkata “Jika Allah mengkehendaki” (In Syaa Allah) ia akan berlaku. Inilah tata cara kehidupan mereka. Apa yang kamu lakukan adalah sama sekali meranapkan apa yang mereka anuti. Saya berpendapat apa yang kamu lakukan adalah sangat-sangat biadap dan meskipun kamu ada hak, kamu bagaimanapun telah bertindak melampaui had-had yang ditetapkan oleh Pindaan Pertama Perlembagaan. Saya telah mengabiskan masa selama tujuh tahun tinggal di negara-negara lain. Apabila kita pergi ke negara lain, bukan satu yang luar biasa orang memanggil kita sebagai ‘ugly Americans” (Amerika yang hodoh). Ini kerana kita terlalu mementingkan hak kita tetapi tidak langsung mempedulikan hak-hak orang lain.” 1. 7 Khasiat Kurma yang patut anda tahu. 

Kurma (Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan sejenis tumbuhan yang berbuah dan boleh dimakan sama ada ketika ia sudah masak atau masih mentah. Ianya dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana sebahagian daripadanya sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam kitab suci al-Qur’an sahaja terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma. Baginda Rasulullah SAW juga sendiri telah beberapa kali menyebut perihal kurma dan khasiatnya, dan ianya amat sinonim dengan kisah sirah baginda.

“Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu peroleh buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya kamu makan“ Al-Mukminah ayat 19

“Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu“. Sabda Rasulullah SAW

Manakala sudut sains pula mengatakan, kandungan protein di dalam kurma adalah lebih kurang 2.5%, serat 8.0% manakala kandungan gulanya pula adalah sangat tinggi, yakni sehingga 63%, majoritinya adalah glukosa. Lemak yang terkandung di dalamnya pula adalah sangat sedikit iaitu sekitar 0.4% sahaja. Kurma juga terkenal dalam dunia perubatan tradisional memandangkan ia juga kaya denga zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin A, C dan niasin.

Apakah antara khasiat utama kurma?

1) Paling cepat diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera

Memandangkan kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat tinggi malah lebih tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga segera” yang akan diserap oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan kebanyakan buah-buahan lain yang mengadungi sukrosa (disaccharide). Disaccharide seperti sukrosa harus dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai tenaga.

“Rasulullah SAW berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air“ Hadis riwayat Ahmad

Makan kurma ketika berbuka puasa amat bagus kerana pada waktu ini, kita perlukan tenaga segera, dan bukannya tenaga yang “lambat untuk dicerna” seperti yang terkandung dalam kebanyakkan makanan berlemak dan bergoreng yang lain.

2)  Kaya dengan serat dan potassium

Kurma dimakan tanpa perlu membuang kulitnya dan pada kulitnya itulah terkandung serat. Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan serat, serat larut mahupun tak larut. Kita sering menganggap buah-buahan seperti pisang itu mengandungi serat yang tinggi, tetapi tahukah anda, dalam 100g Kurma terdapat 8g serat sedangkan dalam 100g Pisang hanya terdapat 2.6g serat sahaja? Tinggi serat amat baik untuk sistem pelawasan.

Selain itu kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat galian yang lain. Potassium adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh badan apabila kita kehilangannya, terutama sepanjang tempoh berpuasa. Tidak perlu membeli 100 Plus sekiranya khuatir akan kekurangan elektrolit ketika berbuka, memadai dengan beberapa biji kurma dan air suam. Potassium juga membantu dalam pembinaan otot termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem saraf.

3)  Penguat memori
Ramai yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk menguatkan daya ingatan, namun hakikatnya kurma juga tidak kurang hebatnya. Ianya amat sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar.

4) Baik untuk wanita mengandung/bersalin
Masih ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS? Menerusi malaikat Jibrail, Allah telah mewahyukan kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya menggegar pohon kurma sehingga gugur lantas memakannya tatkala lemah selepas bersalin.
“Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak,”Surah Maryam, ayat 25

Dan menurut sebuah laman web, buah kurma amat baik untuk wanita mengandung dan akan memudahkan wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan pengaliran darah semasa proses kelahiran. Malah anak yang dilahirkan kelak dipercayai akan mempunyai sifat-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya (Sabda Rasulullah).

5) Penawar Racun
Diriwayat oleh Aishah r.a., “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”

6) Merawat penyakit
Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus seperti serbuk teh. Ianya direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

7) Mengubati gangguan usus dan sembelit
Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Kurma mencegah ini dari berlaku.

Sumber dari penpatah.blogspot.com, Wallahu'alam bissawab والله أعلمُ بالـصـواب

2. 11 Orang Tersohor Di Dunia Memeluk Islam. 

Tahukan anda siapakah 11 orang yang tersohor di dunia dalam bidang masing-masing yang pada akhirnya telah memeluk Islam? Mereka ini bukan sahaja tersohor, malah antara yang menggemparkan dunia dengan kepakaran dan keistimewaan yang unik dan tersendiri. Walaupun terlalu ramai orang-orang ternama yang telah memeluk Islam, di sini saya hanya paparkan senarai 11 nama orang yang amat terkenal dan berpengaruh yang telah mendapat hidayah Allah dan memilih Islam sebagai jalan kehidupan yang kekal. 
Apakah Hidayah? 
"... Dan engkau akan melihat matahari ketika terbit, cenderung ke kanan dari gua mereka; dan apabila ia terbenam, meninggalkan mereka ke arah kiri, sedang mereka berada dalam satu lapangan gua itu. Yang demikian ialah dari tanda-tanda (yang membuktikan kekuasaan) Allah. Sesiapa yang diberi hidayah petunjuk oleh Allah, maka dia lah yang berjaya mencapai kebahagiaan; dan sesiapa yang disesatkanNya maka engkau tidak sekali-kali akan beroleh sebarang penolong yang dapat menunjukkan (jalan yang benar) kepadanya." (Surah al-Kahfi 18:17) 

1. Muhammad Ali ( Cassius Marcellus Clay Jr.) 
Seorang pesara petinju Amerika yang tersohor yang merupakan juara 3 kali World Heavyweight Champion dan pemenang pingat emas Olympic kategori Light-heavyweight. Ali menukar namanya setelah menjadi ahli kepada Nation of Islam pada tahun 1964 dan akhirnya bertukar menjadi Islam Sunni pada tahun 1975.
2. Yusuf Islam – (Cats Steven) 
Merupakan seorang Penyanyi Pop Britain yang amat popular di zaman 70an. Beliau telah memeluk Islam pada tahun 1979 dan merupakan seorang penyanyi yang bertaraf antarabangsa yang masih lagi meneruskan karier beliau dengan menghasilkan lagu-lagu berbentuk dakwah dan Islamik sehingga kini. Beliau juga pernah melakukan kolaborasi menghasilkan album bersama Kumpulan Raihan. 

Antara lagu-lagu yang berbentuk Islamik atau nasyid beliau ialah “Aleef is for Allah”“My Mother”“Where are You Going” and “Allah is the only one God” . Beliau sekarang menetap di London, England. Anda boleh membaca kisah bagaimana beliau memeluk Islamdisini.

3. Dr. Maurice Bucaille 
Beliau merupakan seorang sarjana dan ilmuan Perancis yang ternama yang juga berprofesyen sebagai seorang Pakar Bedah. Untuk membolehkan beliau memahami intisari Al-Quran secara terperinci, beliau telah mengabdikan dirinya sepenuhnya mempelajari Bahasa Arab ketika berumur 50 tahun.

Selepas itu, beliau mula mencari bukti-bukti secara ilmiah dan saintifik tentang kebenaran serta kesucian agama Islam. Hasilnya, beliau telah berjaya menghasilkan sebuah buku bertajuk “Quran, Bible and Science” (Quran, Injil dan Sains) pada tahun 1976 dan ini telah mewujudkan kemarahan yang amat besar di kalangan para akedemik dan cendikiawan Kristian.

Setelah memperdalami ilmu Islam dan Al-Quran, beliau telah mengarang satu lagi buku berjudul “The Origin of Man” (Asal Usul Manusia). Ianya mengandungi penjelasan tentang asal-usul manusia mengikut pengertian dan tafsiran Al-Quran yang membuktikan segala persoalan dan eksperimen yang dibuat secara saintifik oleh para cendikiawan sebelum ini adalah bertepatan dengan apa yang diterangkan di dalam Al-Quran lebih 1500 tahun sebelumnya. 

Pihak gereja menerima penemuan Dr. Bucaille dan mengiktiraf research yang dilakukan oleh Dr. Bucaille sebagai satu sumbangan yang tidak ternilai kepada ilmu dan pengetahuan manusia (human knowledge)

Dr. Bucaille menjadi tersohor di seluruh dunia secara tiba-tiba sehingga beliau terkenal di Universiti Cambridge dan Oxford di United Kingdom dan di Universiti Yale dan Harvard di USA.

4. Muhammad Marmaduke Pickthall 
Muhammad Marmaduke William Pickthall (1875-1936) adalah seorang intelektual Muslim Barat, yang terkenal dengan terjemahan Al Qur’an yang puitis dan tepat dalam bahasa Inggeris

Ia merupakan pemeluk agama Kristian yang kemudian berpindah agama memeluk Islam. Pickthall adalah juga seorang novelis, yang diakui oleh D.H Lawrence, H.G Wells dan E.M Forster, juga seorang jurnalis, ketua sekolah serta pemimpin politik dan agama.

Dididik di Harrow, ia dilahirkan dalam keluarga Inggeris kelas menengah, yang asal usul keluarganya mencapai taraf ksatria terkenal William sang penakluk. 

Pickthall berkelana ke banyak negara-negara Timur, mendapat reputasi sebagai ahli sarjana tersohor di Timur Tengah. 

Ia menerbitkan terjemahan Al Qur’an yang berjudul “The meaning of the Glorious Koran.” 

Semasa berkhidmat di bawah pemerintahan Nizam dari Hyderabad, beliau telah menerbitkan terjemahan Al-Quran ke dalam Bahasa Inggeris yang pertama yang diperakui oleh Universiti Al-Azhar di Mesir dan dirujuk oleh Times Literary Supplement sebagai satu pencapaian penulisan yang besar. 

5. Michael Wolfe 
Pengarang kepada buku berjudul The Hajj: An American’s Pilgrimage to Mecca, dan One Thousand Roads to Mecca: Ten Centuries of Travelers Writing About the Muslim Pilgrimage. 

Beliau juga merupakan seorang Penerbit Filem. Ibunya merupakan seorang Kristian, manakala bapanya seorang Yahudi. Beliau sangat dikenali setelah menerbitkan dokumentari bertajuk “An American in Mecca” which aired on ABC's “Nightline” pada bulan April 18, 1997. Beliau memeluk Islam ketika berumur 40 tahun.

6. Malcolm X
Dikenali sebagai Malcolm X di Amerika Syarikat; merupakan seorang aktivis afro-American dan Ketua Agama. Nama Islamnya ialah El-Hajj Malik El-Shabazz, pengasas Muslim Mosque, Inc. dan Organization of Afro-American Unity (Organisasi Perpaduan Afro-Amerika) dan juga pada suatu ketika menjadi jurucakap pada kumpulan Nation of Islam
Pada tahun 1964, setelah melakukan haji di Mekah, beliau mengisytiharkan dirinya sebagai seorang Orthodoks Muslim dan membawa satu idea “brotherhood” yang bertujuan untuk menyatukan orang kulit hitam dan kulit putih di Amerika.

Beliau dibunuh pada Februari 1965. Semasa hayatnya, Malcolm X dikenali sebagai seorang ketua gerakan nasionalisme kulit hitam yang terkemuka di Amerika Syarikat. Anda boleh membaca perincian tentang sejarah hidup Malcom X di sini .

7. Maryam Jameelah 
Berketurunan Yahudi Amerika dengan nama Margaret Marcus; beliau meupakan seorang journalis, pengarang dan poet. Juga merupakan pengarang beberapa buah buku. 

Mula mengenali dan meminati Islam pada tahun 1954, di mana dia kemudiannya amat tertarik dengan terjemahan Al-Quran iaitu The Meaning of the Glorious Koran hasil tulisan Marmaduke William Pickthall dan kerja-kerja penulisan Muhammad Asad yang merupakan seorang Mualaf berketurunan Yahudi. 

Karya Muhammad Asad seperti “The Road to Mecca”dan “Islam at Crossroads” telah menjadi sumber inspirasi kepada beliau untuk memeluk Islam.

Memeluk Islam pada 24 hb Mei,1961 di New York dan setelah itu mula menulis artikel bercorak islamik di journal Muslim Digest Durban, Afrika Selatan. 

Beliau banyak terpengaruh dengan hasil tulisan Sayyid Abu A’laa Al Maududi (pengasas Parti Jameah Islamiah di Pakistan) yang merupakan penulis tetap di Muslim Digest berkenaan. 

Beliau kerap menghubungi Sayyid Abu A’laa Maududi berbincang tentang dunia Islam dan Barat dan akhirnya koreponden beliau dengan Maulana Maududi telah diterbitkan dalam satu volum khas Muslim Digest berjudul “Correspondences between Maulana Mawdoodi and Maryam Jameelah” 

Beliau juga telah menulis satu artikel bertajuk "Open Letter To HerParents" bertujuan mengajak ibubapanya mengikuti Islam. Antara karya-karya beliau ialah:

1. ISLAM VERSUS THE WEST
2. ISLAM AND MODERNISM
3. ISLAM IN THEORY AND PRACTICE
4. ISLAM VERSUS AHL AL KITAB PAST AND PRESENT
5. AHMAD KHALIL
6. ISLAM AND ORIENTALISM
7. WESTERN CIVILIZATION CONDEMNED BY ITSELF
8. CORRESPONDENCE BETWEEN MAULANA MAUDOODI AND MARYUM JAMEELAH
9. ISLAM AND WESTERN SOCIETY
10. A MANIFESTO OF THE ISLAMIC MOVEMENT
11. IS WESTERN CIVILIZATION UNIVERSAL
12 WHO IS MAUDOODI ?
13 WHY I EMBRACED ISLAM
14 ISLAM AND THE MUSLIM WOMAN TODAY
15 ISLAM AND SOCIAL HABITS
16 ISLAMIC CULTURE IN THEORY AND PRACTICE
17 THREE GREAT ISLAMIC MOVEMENTS IN THE ARAB WORLD OF THE RECENT PAST
18 SHAIKH HASAN AL BANNA AND IKHWAN AL MUSLIMUN
19 A GREAT ISLAMIC MOVEMENT IN TURKEY
20 TWO MUJAHIDIN OF THE RECENT PAST AND THEIR STRUGGLE FOR FREEDOM AGAINST FOREIGN RULE
21 THE GENERATION GAP ITS CAUSES AND CONSEQUENCES
22 WESTERNIZATION VERSUS MUSLIMS
23 WESTERNIZATION AND HUMAN WELFARE
24 MODERN TECHNOLOGY AND THE DEHUMANIZATION OF MAN
25 ISLAM AND MODERN MAN

Jika anda ingin membaca karya biografi bagaimana beliau memeluk Islam, sila klik pautanini (B. Inggeris)

 
8. Dr. Gary Miller 
G.R. Miller (Abdul-Ahad Omar) adalah seorang paka r matematik dan seorang ahli teologi. Dia aktif dalam kerja-kerja misionari Kristian dalam hidupnya tetapi dia segera mulai menemukan banyak ketidakkonsistensi dalam Bible. Pada 1978, dia secara kebetulan membaca Al-Qur’an dengan mengharapkan bahawa perkara yang sama berlaku seperti dalam Bible iaitu masalah ketidak konsistensi seperti kandungan campuran kebenaran dan kebohongan. 


Alangkah terkejutnya beliau setelah mendapati Al-Quran mengandungi isi yang agak sama dengan Bible tetapi isi dan intipati daripada Al-Quran adalah amat konsisten sekali dan mengandungi kebenaran yang amat nyata dan jelas. Sehingga hari ini, setelah beliau memeluk Islam, beliau aktif memberi penjelasan kepada umum tentang kebenaran agama Islam melalui radio dan televisyen. Beliau juga adalah pengarang beberapa artikel dan penerbitan tentang agama Islam.

Dr. Gary Miller (Abdul Ahad Omar) berasal daripada Kanada. Beliau merupakan seorang pakar matematik yang mendalami ilmu teologi (ketuhanan) Kristian. Pada tahun 1978 beliau dihadiahkan al-Quran dan selepas membacanya beliau mula menyedari tentang kepincangan Bible dan kebenaran al-Quran. Beliau terus memeluk agama Islam dan merupakan seorang pendakwah Muslim yang komited hinggalah ke hari ini. Antara tulisan beliau yg menarik ialah yang bertajuk "The Amazing Quran" (Quran Yang Mengagumkan.) 

Dalam tulisan ini beliau membuktikan bahawa al-Quran adalah wahyu dan tidak mungkin ditulis oleh manusia dengan menggunakan pendekatan saintifik. Antara tulisannya ialah, Seperkara yang mengejutkan golongan yang bukan Islam selepas mereka mengkaji al-Quran ialah, ia tidak seperti apa yang mereka jangkakan. 

Bagi mereka, al-Quran ialah sebuah kitab tua yang datang dari padang pasir Arab dan berumur lebih kurang 14 abad. Justeru mereka menjangkakan, isi-isinya pasti juga tua lagi kuno seperti umurnya. 

Sebahagian daripada mereka pula menjangkakan, oleh kerana ia datang dari padang pasir, ia pasti banyak bercerita tentang padang pasir. 

Tiba-tiba mereka menyedari bahawa ia tidak seperti itu. Al-Quran boleh dikaji secara saintifik kerana ia mengutarakan sesuatu yang tidak diutarakan oleh kitab-kitab agama lain secara amnya. 

Malah al-Quran mampu menyahut cabaran ahli-ahli sains. Konsep sains pada hari ini ialah satu konsep yang memerlukan bukti. Jika seseorang mengutarakan sesuatu teori, pakar-pakar sains tidak akan mempedulikannya melainkan jika ia disertakan dengan bukti dan sanggup melalui beberapa ujian yang saintifik. 

Al-Quran sebenarnya sanggup diperlakukan seperti itu untuk membuktikan bahawa ia adalah benar. Seribu empat ratus tahun sudah berlalu dan tidak ada sesiapa pun yang mampu membuktikan kepalsuan al-Quran, justeru al-Quran adalah sebuah kitab yang hak lagi benar.

9. Dr. Abu Ameenah Bilal Philips 
"After about 6 months of reading and discussion, I had made my decision and embraced Islam in 1972."

"Hanya lebih kurang 6 bulan membaca dan berdiskusi, saya telah membuat keputusan untuk memeluk Islam pada tahun 1972"

Dr. Abu Ameenah Bilal Philips dilahirkan di Jamaica, tetapi membesar di Kanada. Semasa belajar di Simon Frasier University di Vancouver, Kanada, beliau pernah menjadi pemain gitar di kelab malam. Malah ketika beliau melawat Malaysia, beliau pernah terkenal dengan panggilan Jimmy Hendrex of Sabah. 
Setelah beliau memeluk Islam pada tahun 1972, beliau telah berusaha mempelajari Bahasa Arab. Hasilnya beliau berjaya mendapat diploma dalam Bahasa Arab dan menamatkan ijazahnya dalam bidang Usuluddin di Universiti Islam Madinah pada tahun 1979. 
Seterusnya beliau menamatkan Master dalam bidang Teologi Islam di Universiti Riyadh pada tahun 1985 dan menamatkan PHdnya di University of Wales dalam bidang Teologi Islam pada tahun 1994. 

Beliau pernah mengajar Pendidikan Islam dan Bahasa Arab di sekolah swasta di Riyadh selama lebih 10 tahun. Beliau juga mengikuti Kursus Master dalam Pendidikan di bahagian Penelitian Islamiah di Shariff Kabunsuan Islamic University di Cotobato City, Mindanao, Filipina. 

Semasa di Saudi, beliau pernah juga menerbit rancangan “Why Islam” di Saluran 2 yang lebih menutamakan wawancara mengapa seseorang itu memeluk Islam.

10. Aminah Assilmi
Aminah Assilmi ialah seorang bekas Kristian Protestan dari kumpulan Gereja Southern Baptist.
Beliau juga merupakan seorang aktivis dari kumpulan pembebasan wanita yang radikal dan pernah bertugas sebagai seorang wartawan penyiaran. Beliau merupakan seorang pelajar yang pintar dan mendapat pelbagai anugerah kecemerlangan ketika berada di sekolah. 

Ketika di kolej beliau terpaksa belajar dengan wanita-wanita Arab yang rata-ratanya memakai tudung. Beliau menganggap mereka sebagai golongan yang menjijikkan. Akhirnya beliau mengambil keputusan untuk berdakwah kepada mereka agar mereka menganut agama Kristian.

Untuk tujuan itu beliau telah mengkaji Islam, dengan mengkaji al-Quran, Sahih Muslim dan 15 buku yang lain. Kajian terhadap Islam ini berterusan selama 2 tahun dan akhirnya persepsinya terhadap Islam telah berubah. 

Ketika itu barulah beliau menyedari betapa Islam merupakan agama yang amat memuliakan wanita. Pada tanggal 21 Mei 1977, beliau mengucap dua kalimah syahadah. Selepas memeluk Islam beliau berpakaian menutup aurat dan tindakan itu menyebabkan beliau kehilangan kerjayanya sebagai seorang wartawan penyiaran di Denver. 

Malah mahkamah memutuskan beliau dipisahkan daripada anak-anaknya disebabkan keIslamannya. Akhirnya, dengan izin Allah, anak-anaknya, ibu bapanya dan bekas suaminya memeluk Islam.


11. Dr. Jerald F. Dirks (Abu Yahya)
Dr. Jerald F. Dirks adalah merupakan bekas seorang Paderi di United Methodist Church. Mempunyai Masters dalam bidang Divinity dariapada Universiti Harvard dan PHd dalam bidang Psikologi dari University Of Denver. 

Beliau merupakan pengarang kepada buku berjudul “The Cross and the Crescent: An Interfaith Dialogue between Christianity and Islam” (2001), and “Abraham: The Friend of God” (2002) . Beliau telah menulis lebih 60 artikel ilmiah mengenai psikologi klinikal dan lebih 150 artikel mengenai kuda-kuda Arab (Arabian Horses).

Semasa di Harvard University, beliau lebih banyak mengkaji tentang agama Budha dan Hindu tetapi tidak mengenai agama Islam walaupun telah menulis artikel tentang penurunan dan pendedahan Al-Quran.

Sumber: 
11 Orang Tersohor Di Dunia Memeluk Islam | Detik Islam

3. Hakim Amerika Pertahan Islam Di Mahkamah. 


Mungkin agak ganjil mendengar tajuk di atas . Semua orang tahu sikap Amerika terhadap Islam. Bagi Amerika, Islam sering dikaitkan dengan keganasan. Namun ironinya semakin kuat Amerika menentang Islam dilaporkan semakin ramai rakyat di sana makin berminat dengan Islam. 

Tragedi 911 telah menyebabkan perkembangan Islam di Amerika berlaku dengan agak pantas. Salah satu indikasi bagi perkara ini adalah selepas serangan 911 Al-Quran menjadi kitab yang paling laris dijual di beberapa wilayah di Amerika bagi tempoh yang agak lama. Minat rakyat Amerika dengan Al-Quran sehingga menyebabkan Penerbit buku yang terkenal, Penguin Books, yang telah menerbitkan Al-Quran dalam bahasa Inggeris melaporkan ia telah mencetak lebih dari 20,000 naskah Al Quran sejurus berlakunya tragedi 911.

Akhbar USA Today melaporkan di dalam artikel bertajuk "People Want to Know, so Koran is Bestseller," penjualan naskah Al-Quran telah berganda 55 kali selepas 911. Apabila ditanya tentang perkara ini salah seorang sarjana barat yang amat bersimpati dengan Islam, John Esposito menyatakan “ kekuatan Al-Quran adalah mana-mana orang Islam atau sesiapa sahaja membuka mana-mana helaian Al-Quran akan mendapat mesej betapa Islam memandang tinggi tentang nyawa dan kehidupan manusia.”

Kes terbaru yang berlaku di sebuah Mahkamah di Pennsylvania, Amerika juga agak menarik minat saya untuk menulis artikel ini. Ia melibatkan seorang Islam, Talaag Elbayomy yang memukul seorang Atheist, Ernie Perce yang telah menghina Nabi Muhammad s.a.w. Ernie Perce telah memakai pakaian yang menunjukkan kononnya mayat Nabi Muhammad s.a.w. sedang bangun dan berjalan di dalam satu perarakan sempena menyambut hari Halloween. Perbuatan beliau telah mengakibatkan Talaag Elbayomy yang kebetulan bersama keluarganya menyaksikan perarakan tersebut merasa bahawa perbuatan Earnie Perce tersebut menghina Rasulullah s.a.w lalu memukul lelaki athiest tersebut.

Pegawai Polis yang bertugas di perarakan tersebut iaitu Brian Curtis berpendapat tindakan lelaki athies tersebut adalah termasuk di dalam kebebasan bersuara yang dijamin oleh Pindaan Pertama Perlembagan Amerika., maka beliau telah menangkap lelaki Islam yang memukul lelaki Athies tersebut. Dipendekkan cerita akhirnya lelaki Islam tersebut telah didakwa atas tuduhan menggangu ( harrassament ) lelaki Athiest tersebut.

Kes tersebut telah dibicarakan di hadapan Hakim Daerah, Mark Martin. Hakim tersebut telah memutuskan lelaki Islam tersebut tidak bersalah dan membebaskan beliau. Apa yang menarik semasa beliau membebaskan lelaki Islam tersebut beliau telah memberi syarahan berikut:- (In Syaa Allah Hakim Mark Martin... Allah kurniakan Hidayah buat mu dan famili serta masyarakat mu. Aamiin) 

“Setelah mempunyai peluang tinggal lebih dari dua tahun di negara umat Islam saya rasa saya mempunyai pengetahuan sedikit sebanyak tentang Islam. Hakikatnya saya ada senaskah Al-Quran di sini.. Saya ingin mencabar kamu tuan (lelaki Athiest tersebut) tunjukkan kepada saya di mana di dalam Al-Quran yang menyatakan bahawa Muhammad telah bangun dan berjalan bersama orang-orang yang dah mati. Oleh itu sebelum kamu memperolok-olok agama orang Iain, kamu sepatutnya berusaha untuk mengetahui agama tersebut. Di dalam masyarakat kita (Amerika) kita mempunyai Perlembagaan yang memberi kita banyak hak khususnya hak di bawah Pindaan Pertama. Amat malang setengah orang menguna Pindaan Pertama tersebut bagi membuat provokasi ke atas orang lain dengan sengaja. Saya tidak fikir itulah yang diniatkan oleh datuk moyang kita terdahulu. Saya rasa datuk moyang kita berniat untuk mengguna Pindaan Pertama tersebut bagi membolehkan kita menyampaikan apa yang ada di minda kita dan bukannya bagi menghina dan mencerca orang lain atau budaya mereka – yang malangnya itulah yang kamu lakukan.”

Hakim itu kemudiannya meneruskan syarahan beliau tentang Islam seperti berikut:- 

“Saya tidak rasa kamu sedar bahawa di sana terdapat perbezan yang besar bagaimana Amerika melaksanakan Kristian – saya faham kamu adalah seorang Athiest (tidak percaya agama) – tapi kamu kena faham bahawa Islam bukan sekadar agama. Islam adalah cara hidup dan budaya mereka. Islam adalah segala-galanya bagi mereka (orang Islam). Mereka bersembahyang lima kali sehari dan menghadap Mekah. Untuk menjadi orang Islam yang baik sebelum mati kamu kena pergi ke Mekah menunaikan haji melainkan kamu terlalu sakit atau terlalu tua tetapi kamu kena berusaha untuk melakukan haji. Perjumpaan mereka dimulakan dengan ‘Salam alaikum, wa-laikum as-Salam yang ertinya Salam sejahtera ke atas kamu. Adalah menjadi kebiasaan dalam percakapan mereka apabila mereka bercakap dengan orang lain mereka akan berkata “Jika Allah mengkehendaki” (In Syaa Allah) ia akan berlaku. Inilah tata cara kehidupan mereka. Apa yang kamu lakukan adalah sama sekali meranapkan apa yang mereka anuti. Saya berpendapat apa yang kamu lakukan adalah sangat-sangat biadap dan meskipun kamu ada hak, kamu bagaimanapun telah bertindak melampaui had-had yang ditetapkan oleh Pindaan Pertama Perlembagaan. Saya telah mengabiskan masa selama tujuh tahun tinggal di negara-negara lain. Apabila kita pergi ke negara lain, bukan satu yang luar biasa orang memanggil kita sebagai ‘ugly Americans” (Amerika yang hodoh). Ini kerana kita terlalu mementingkan hak kita tetapi tidak langsung mempedulikan hak-hak orang lain.” 

Di dalam satu kes yang lain yang melibatkan seseorang yang dibuang kerja kerana tidak diberi alasan manasabah, seorang Hakim Amerika dengan penuh yakin menyatakan seperti berikut; “Jika Tuhan sendiri memberikan alasan kepada Adam - iaitu Adam dilarang memakan buah yang dilarang - sebelum beliau diperintah keluar dari syurga, siapakah kamu (majikan) yang dengan sewenang-wenangnya memecat pekerja kamu tanpa memberi alasan.” 

Sumber: 
Hakim Amerika Pertahan Islam Di Mahkamah | Detik Islam

4. Tiga hikmah berwudhu bagi Kesihatan. 

Penetapan syariat adalah hak mutlak bagi Allah swt semata-mata. Seorang Muslim tidak patut mempersoalkan, mengapa harus berwudhu dahulu sebelum solat? Mengapa gerakan solat ada ruku dan sujudnya segala? Hal itu mutlak kuasa Allah SWT Sang Pembuat Hukum bagi para makhluknya.

Kita hanya boleh memetik ibrah dan hikmah dari apa yang telah ditetapkan Allah SWT melalui syariat-syariatnya. Hikmah tersebut bukanlah tujuan dari pelaksanaan sebuah syariat. Ia hanya menjadi buah-buahan dan hadiah dari Allah swt sebagai ketaatan hamba kepada syariat yang telah dibuat-Nya.

Sebagaimana hikmah yang terkandung dari wudhu diantaranya menjadikan kita sihat dan segar. Seorang hamba tidak berwudhu dengan bertujuan agar tubuhnya sihat dan segar. Ia berwudhu haruslah semata-mata kerana tunduk menjalankan perintah Rabb-nya. Adapun manfaat dari wudhu iaitu sihat dan segar adalah hadiah Allah kepadanya yang telah menunaikan perintah Allah.

Demikian juga beberapa hikmah di antara manfaat disyariatkannya wuduk. Bukan sebagai tujuan kita untuk berwuduk kerana sejatinya wuduk hanya semata-mata untuk menunaikan perintah Allah. Namun hal tersebut sebatas memotivasi dan mendorong kita untuk sentiasa menjaga wuduk.

Pertama, memelihara kesihatan jasmani agar sentiasa segar dan sihat. Langkah-langkah yang harus ditempuh untuk diantaranya dengan menjaga kebersihan jasmani. Kebersihan jasmani erat kaitannya dengan solat dan wuduk.

Kebersihan menjadi pangkal pokok kesihatan. Di sinilah terletak salah satu rahsia atau hikmahnya berwudlu. Maka Islam mewajibkan setiap orang yang hendak solat membersihkan tubuh terlebih dahulu, iaitu mencuci muka, membasuh tangan, sebahagian kepala, dan seterusnya. Hal itu harus dilakukan secara tertib dan berterusan.

Prof Dr Jamieson, seorang pakar kesihatan dari Jerman mengatakan bahawa mencuci badan dan mandi sangat menguntungkan bukan sahaja untuk membersihkan tetapi juga menguatkan kulit dan menyegarkan badan serta merangsang alat-alat pencernaan dalam pertukaran-pertukaran zat.

Menguatkan kulit sangatlah penting, kerana dapat menghindarkan sejumlah penyakit seperti selsema atau selsema, radang kerongkong, batuk, radang paru-paru, radang selaput paru-paru, TBC dan lain-lain.

Satu-satunya cara untuk menguatkan kulit adalah setiap hari adalah membasahi atau membasuh kulit badan dengan air sejuk.

Jelas kiranya betapa pentingnya pemeliharaan badan. Dengan melakukan wuduk dan mandi, kesihatan badan kita akan tetap terpelihara.                               
                                                                      ***
Kedua, Memelihara Fikiran dan Akal. Akal adalah salah satu unsur yang amat penting dalam diri manusia. Tak ubah seperti barometer yang boleh mengukur naik-turunnya suhu. Akal jugalah yang dapat membezakan antara yang baik dengan yang buruk, antara yang membangun dan yang menghancurkan.

Dalam hal ini, Nabi Muhammad Saw memberikan pandangan, "Akal adalah cahaya dalam hati yang membezakan antara yang hak dan yang batil". Selanjutnya Rasulullah saw memberikan ulasan, "Tiap-tiap sesuatu mempunyai alat dan alat orang yang beriman ialah akal. Tiap-tiap kaum mempunyai pengasuh (penggembala), dan pengasuh orang-orang yang beriman ialah akal. Tiap kaum mempunyai penggerak kehidupan, dan penggerak kehidupan seorang hamba ialah akal ".

Oleh kerana itu satu-satunya jalan untuk menumbuhkan, mengembangkan dan memelihara akal ialah mengisinya dengan iman. Semakin tinggi ilmu seseorang, maka semakin bijak pula akalnya, dan setiap kecerdasan pada umumnya medatangkan kebaikan, kemajuan, kejayaan dan lain-lain.

Orang-orang yang berilmu itu mempunyai kedudukan yang tinggi sebagaimana Allah swt berfirman "Nescaya Allah akan meninggikan darjat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan". (QS. Al-Mujadalah: 11)
                                                                     ***
Ketiga, memelihara akhlak atau moral. Akhlak atau budi pekerti itu adalah soal yang penting menurut pandangan agama Islam. Termasuk di antara tiga kerangka pokok dasar ajaran Islam (aqidah, syari'ah, dan akhlak).

Dalam Al-Quran banyak ditemui ayat-ayat yang berkenaan dengan soal moral itu, sifat-sifat yang terpuji yang harus dipupuk dan dikembangkan. Peribadi Rasulullah saw dilukiskan oleh Allah SWT sebagai teladan. Sebagaimana firman Allah "Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) mempunyai budi pekerti yang agung." (QS. Al-Qolam: 4)

Dalam kehidupan manusia, moral atau akhlak dapat diibaratkan laksana bunga dalam satu taman. Bagaimanapun luas dan indahnya taman, tapi kalau tak dihiasi dengan kembang, maka taman itu tidak jauh berbeza seperti kuburan.

Untuk itulah setiap muslim yang beriman, tidak boleh mensia-siakan hidup ini dengan tidak beribadah. Badan yang sihat dan jiwa yang "sihat" akan menyokong kehidupan di dunia untuk memperoleh keselamatan di hari nanti.

Apabila selesai berwuduk disunnatkan untuk membaca syahadat sebagaimana dijelaskan dalam hadis berikut ini. Dari Umar RA Rasulullah SAW bersabda, "Apabila ada di antara kamu berwuduk, lantas ia menyempurnakan wudhunya, kemudian ia berkata," Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah, dan Aku bersaksi bahawa Muhammad itu Rasul-Nya, maka dibukakan baginya beberapa pintu syurga yang lapan yang dimasukkan dari mana saja dikehendakinya. "(HR Muslim)

Oleh Tirmidzi selain syahadat, ditambah pula doa, "Ya Allah, jadikanlah aku ini dari orang-orang yang bertaubat dan jadikanlah aku ini orang-orang yang suci."

Itulah kesempurnaan wudhu yang dapat mencerminkan sikap hidup manusla muslim. Wuduk adalah salah satu unsur pokok yang harus dipelihara oleh seorang muslim. Allah swt memerintahkan kepada orang-orang yang beriman supaya memelihara kesihatan dan moral (akhlak) dari bencana.

Ada tiga unsur pokok yang harus dipelihara untuk membina peribadi, di antaranya memelihara kesihatan jasmani, memelihara fikiran (akal), dan memelihara moral (akhlak).

sumber republika.co.id
Tiga hikmah berwudhu bagi Kesihatan | Detik Islam

5. Pemimpin mana saja yang menipu rakyatnya, maka tempatnya di neraka. 

Oleh: Al-Imam Adz-Dzahabi rahimahullah

Allah ta’ala telah berfirman:
إِنَّمَا السَّبِيلُ عَلَى الَّذِينَ يَظْلِمُونَ النَّاسَ وَيَبْغُونَ فِي الأرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّ أُولَئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ
“Sesungguhnya dosa itu atas orang-orang yang berbuat dhalim kepada manusia dan melampaui batas di muka bumi tanpa hak. Mereka itu mendapat ‘adzab yang pedih” [QS. Asy-Syuuraa: 42] 
كَانُوا لا يَتَنَاهَوْنَ عَنْ مُنْكَرٍ فَعَلُوهُ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَفْعَلُونَ
“Mereka satu sama lain selalu tidak melarang tindakan munkar yang mereka perbuat. Sesungguhnya amat buruklah apa yang selalu mereka perbuat itu” [QS. Al-Maaidah: 72] 
Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam telah bersabda:
كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ...
”Setiap orang di antara kalian adalah pemimpin, dan setiap orang di antara kamu akan dimintai pertanggungan jawab atas apa yang dipimpinnya...” [1]
مَنْ غَشَّنَا فَلَيْسَ مِنَّا.
”Barangsiapa yang menipu kami, maka ia bukan termasuk golongan kami.” [2]
الظُّلْمُ، ظُلُمَاتٌ يَوْمَ الْقِيَامَةِ.
Kedhaliman itu merupakan kegelapan di hari kiamat.” [3]
أَيُّمَا رَاعٍ غَشَّ رَعِيَّتَهُ فَهُوَ فِي النَّارِ.
”Pemimpin mana saja yang menipu rakyatnya, maka tempatnya di neraka.” [4]
مَنِ اسْتَرْعَاهُ اللهُ رَعِيَّةً ثُمَّ لَمْ يُحِطْهَا بِنُصْحٍ إِلَّا حَرَّمَ اللهُ عَلَيْهِ الجَنَّةَ. متفق عليه. وفي لفظ : يَمُوتُ حِينَ يَمُوتُ وَهُوَ غَاسِ لِرَعِيَّتِهِ إِلَّا حَرَّمَ اللهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ.
”Barangsiapa yang diangkat oleh Allah untuk memimpin rakyatnya, kemudian ia tidak mencurahkan kesetiaannya, maka Allah haramkan baginya surga” [Diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim]. Dalam lafadh yang lain disebutkan : ”Ia mati dimana ketika matinya itu ia dalam keadaan menipu rakyatnya, maka Allah haramkan baginya surga.” [5]
مَا مِنْ أَمِيْرِ عَشْرَةٍ إِلَّا يُؤْتَى بِهِ مَغْلُولَةً يَدَهُ إِلَى عُنُقِهِ، أطْلَقَهُ عَدْلُهُ أَوْ أوْبَقَهُ جَورُ
”Tidaklah ada seorang pun yang memimpin sepuluh orang, kecuali ia didatangkan dengannya pada hari kiamat dalam keadaan tangannya terbelenggu di lehernya. Entah keadilannya akan membebaskannya ataukah justru kemaksiatannya (kedhalimannya) akan melemparkanya (ke neraka).” [6]
اللَّهُمَّ مَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ هَذِهِ أُمَّتِي شَيْئاً فَرَفَقَ بِهِمْ، فَارْفُقْ بِهِ. وَمَنْ شَقَّ عَلَيْهَا فَاشْفُقْ عَلَيْهِ. رواه مسلم.
”Ya Allah, siapa saja yang mengurus urusan umatku ini, yang kemudian ia menyayangi mereka, maka sayangilah ia. Dan siapa saja yang menyusahkan mereka, maka susahkanlah ia” [Diriwayatkan oleh Muslim]. [7] 
سَيَكُونُ أُمَرَاءُ فَسَقَةٌ جَوَرَةٌ، فَمَنْ صَدَّقَهُمْ بِكَذِبَهُمْ، وَأَعَانَهُمْ عَلَى ظُلْمِهِمْ فَلَيْسَ مِنِّي وَلَسْتُ مِنهُ، وَلَنْ يَرِدَ عَلَيَّ الْحَوْضَ.
”Akan ada nanti para pemimpin yang fasiq lagi jahat. Barangsiapa yang membenarkan kedustaan mereka dan menolong kedhalimannya (atas rakyatnya), maka ia bukan termasuk golonganku dan aku bukan termasuk golongannya. Ia tidak akan sampai pada Al-Haudl (telaga)” [8] 
مَا مِنْ قَوْمٍ يُعْمَلُ فِيهِمْ بِالْمَعَاصِي هُمْ أَعَزُّ وَأَكثَرُ مِمَّنْ يَعمَلُهُ، ثُمَّ لَمْ يُغَيِّرُوا إِلَّا عَمّهُمُ اللهُ بِعِقَابٍ.
”Tidaklah satu kaum yang di dalamnya dikerjakan satu perbuatan maksiat, dimana mereka yang tidak mengerjakan kemaksiatan itu lebih kuat dan lebih banyak daripada yang mengerjakannya, namun mereka tidak mengubah kemaksiatan tersebut; niscaya Allah akan menimpakan hukuman adzab pada mereka semua.” [9]
وروى أبو عبيدة بن عبد الله بن مسعود، عن أبيه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : وَالَّذَي نَفْسِي بِيَدِهِ لَتَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَلَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ، وَلَتَأْخُذَنَّ عَلَى يَدِ الْمُسِيءِ، وَلَتَأْطِرُنَّهُ عَلَى الْحَقِّ أَطْراً، أَوْ لَيَضْرِبَنَّ الله بِقُلُوبِ بَعْضِكُمْ عَلَى بَعْضٍ ثُمَّ يَلْعَنَكُمْ كَمَا لَعَنَهُمْ - يعني بني إسرائيل - عَلَى لِسَانِ دَاوُدَ وَعِيسَى ابْن مَرْيَمَ.
Abu ’Ubaidah bin ’Abdillah bin Mas’ud meriwayatkan dari ayahnya, ia berkata: Telah bersabda Rasulullah shallallaahu ’alaihi wa sallam : “Demi Dzat yang jiwaku berada di tangan-Nya, hendaklah kalian menyuruh yang ma’ruf dan mencegah yang munkar, mengambil tangan orang-orang yang bersalah dan mengembalikannya kepada kebenaran dengan sebenar-benarnya; atau Allah akan memisahkan hati sebagian kalian dengan sebagian yang lain, kemudian Allah melaknat kalian sebagaimana Allah telah melaknat mereka – yaitu Bani Israail – melalui lisan Dawud dan ‘Isa bin Maryam.” [10]
Dan dari Aghlab bin Tamiim : Telah menceritakan kepada kami Al-Mu’allaa bin Ziyaad, dari Mu’aawiyyah bin Qurrah, dari Ma’qil bin Yasaar, dari Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam, beliau bersabda:
صِنْفَانِ مِنْ أُمَّتِيْ لَا تنَالُهُمَا شَفَاعَتِيْ : سُلْطَانٌ ظَلُوْمٌ غَشَوْمٌ، وَغَالٍ فِي الدِّيْنِ، يَشْهَدُ عَلَيْهِمْ وَيَبْرَأُ مِنْهُمْ
“Ada dua golongan dari umatku yang tidak akan disentuh oleh syafa’atku: (1) seorang pemimpin yang dhalim lagi penipu, dan (2) orang yang berlebih-lebihan dalam agama (ghulluw) yang bersaksi atas (kepemimpinan) mereka namun berlepas diri dari mereka.”
Hadits ini lemah (dla’iif). Ibnu Maalik telah meriwayatkan dimana ia berkata : Telah berkata Manii’ : Telah menceritakan kepadaku Mu’aawiyyah bin Qurrah, dengan lafadh semisal. Adapun Manii’ ini, tidak diketahui siapa dia sebenarnya. [11]
Telah berkata Muhammad bin Juhaadah, dari ‘Athiyyah, dari Abu Sa’iid Al-Khudriy secara marfuu’:
أَشَدُّ النَّاسِ عَذَابًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِمَامٌ جَائِرٌ
“Orang yang paling pedih/keras siksanya pada hari kiamat adalah pemimpin/imam yang dhalim.” [12]

Dari Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam, beliau bersabda:
أَيُّهَا النَّاسُ : مُرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ قَبْلَ أَنْ تَدْعُوا اللهَ فَلَا يَسْتَجِيْبُ لَكُمْ، وَقَبْلَ أَنْ تَسْتَغْفِرُوهُ فَلَا يَغْفِرُ لَكُمْ، إِنَّ الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوْفِ وَالنَّهْيَ عَنِ الْمُنْكَرِ لَا يَدْفَعُ رِزْقًا وَلَا يُقَرِّبُ أَجَلًا، وَإِنَّ الَأَحْبَارَ مِنَ الْيَهُودِ وَالرُّهْبَانَ مِنَ النَّصَارَى لَمَّا تَرَكُوا الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّهْيَ عَنِ الْمُنْكَرِ لَعَنَهُمُ اللهُ عَلَى لِسَانِ أَنْبِيَائِهِمْ ثُمَّ عَمَّهُمْ بِالْبَلَاءِ
“Wahai sekalian manusia : Perintahkanlah untuk berbuat yang ma’ruf dan melarang perbuatan munkar sebelum kalian berdoa kepada Allah namun Ia tidak mengabulkannya, dan sebelum kalian meminta ampun kepada-Nya, namun Ia tidak mengampuni kalian. Sesungguhnya memerintahkan kepada yang ma’ruf dan melarang dari perbuatan munkar tidak berakibat tertahannya rizki dan mendekatkan apa yang tertahan/tertunda. Dan sesungguhnya para rahib dari kalangan Yahudi dan pendeta dari kalangan Nashrani ketika mereka meninggalkan perbuatan memerintahkan kepada yang ma’ruf dan melarang dari perbuatan munkar, Allah melaknat mereka melalui lisan para nabi mereka, kemudian menimpakan bencana pada mereka secara merata”.[13]
Beliau shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda :
مَنْ أَحْدَثَ فِيْ أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ فَهُوَ رَدٌّ
“Barangsiapa yang mengada-adakan sesuatu dari urusan kami yang bukan berasal darinya, maka ia tertolak”.[14]
مَنْ أَحْدَثَ حَدَثًا أَوْ آوَى مُحْدِثًا فَعَلَيْهِ لَعْنَةُ اللهِ وَالْمَلَائِكَةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِيْنَ، لَا يُقْبَلُ مِنْهُ صَرفًا وَلَا عَدْلًا
“Barangsiapa yang melakukan perbuatan jahat atau melindungi pelaku kejahatan, maka baginya laknat dari Allah, para malaikat, dan seluruh manusia. Tidak diterima darinya amal wajib maupun amal sunnah (yang ia kerjakan)”.[15]

مَنْ لَا يَرْحَمُ لَا يُرْحَمُ
“Barangsiapa yang tidak menyayangi (saudaranya), maka ia tidak akan disayangi (oleh Allah)”.[16]

لَا يَرْحَمُ اللهُ مَنْ لا يَرْحَمُ النَّاسَ
“Allah tidak akan menyayangi orang yang tidak menyayangi manusia”.[17]

مَا مِنْ أَمِيْرٍ يَلِي أُمُورَ الْمُسْلِمِيْنَ لَا يَجْهَدُ لَهُمْ وَيَنصَحُ لَهُمْ؛ إِلَّا لَمْ يَدْخُلْ مَعَهُمُ الْجَنَّةَ
“Tidak ada seorang pemimpin/penguasa pun yang diserahi urusan kaum muslimin kemudian ia tidak bersungguh-sungguh mengurusi mereka dan menasihati mereka, melainkan ia tidak akan masuk surga bersama mereka”.[18]

مَنْ وَلَّاهُ اللهُ شَيئًا مِنْ أُمُوْرِ الْمُسْلِمِيْنَ فَاحْتَجَبَ دُونَ حَاجَتِهِمْ وَخَلَّتِهِمْ وَفَقْرِهِمْ احْتَجَبَ اللهُ دُونَ حَاجَتِهِ وَفَقْرِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ
“Barangsiapa yang diserahi kepemimpinan terhadap urusan kaum muslimin namun ia menutup diri tidak mau tahu kebutuhan mereka dan kefakiran mereka, niscaya Allah tidak akan memperhatikan kebutuhannya dan kefakirannya di hari kiamat”. Diriwayatkan oleh Abu Dawud dan At-Tirmidziy.[19]

الْإِمَامُ الْعَادِلُ يُظِلُّهُ اللهُ فِي ظِلِّهِ
“Imam yang ‘adil akan dinaungi oleh Allah (pada hari kiamat) di bawah naungan-Nya”.[20]

الْمُقْسِطُونَ عَلَى مَنَابِرَ مِنْ نُورٍ، الَّذِيْنَ يَعْدِلُونَ فِي حُكْمِهِمْ وَأَهْلِيْهِمْ وَمَا وَلُوا
“Orang-orang yang ‘adil berada di mimbar-mimbar yang terbuat dari cahaya, dimana mereka berbuat ‘adil dalam hukum mereka, keluarga mereka, dan siapa saja yang berada di bawah kepemimpinan mereka”.[21]

شِرَارُ أَئِمَّتِكُمُ الَّذِيْنَ تَبْغُضُوْنَهُمْ وَيُبْغِضُوْنَكُمْ، وَتَلْعَنُونَهُمْ وَيَلْعَنُونَكُمْ. قالوا : يا رسول الله ! أفلا ننابذهم ؟ قال : لَا، مَا أَقَامُوا فِيْكُمُ الصَّلَاةَ
“Seburuk-buruk pemimpin kalian adalah (orang) yang kalian membencinya dan mereka pun membenci kalian, kalian melaknatnya dan mereka pun melaknat kalian”. Para shahabat bertanya : “Wahai Rasulullah, tidakkah kita boleh menyingkirkannya ?”. Beliau shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda : “Tidak, selama mereka mendirikan shalat di tengah-tengah kalian”.[22] Keduanya (yaitu hadits ini dan sebelumnya) diriwayatkan oleh Muslim.
إِنَّ اللهَ لَيُمْلِي لِلظَّالِمِ حَتَّى إِذَا أَخَذَهُ لَمْ يُفْلِتْهُ، ثُمَّ قَرَأَ : {وَكَذَلِكَ أَخْذُ رَبِّكَ إِذَا أَخَذَ الْقُرَى وَهِيَ ظَالِمَةٌ إِنَّ أَخْذَهُ أَلِيمٌ شَدِيدٌ}. متفق عليه
“Sesungguhnya Allah benar-benar mengulur waktu bagi orang yang dhaalim hingga jika Ia mematikannya, Ia tidak akan meluputkannya”. Kemudian beliau membaca ayat : “Dan begitulah azab Tuhanmu, apabila Dia mengazab penduduk negeri-negeri yang berbuat zalim. Sesungguhnya azab-Nya itu adalah sangat pedih lagi keras”.[23] 

Diriwayatkan oleh Al-Bukhariy dan Muslim.
Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam pernah berkata kepada Mu’aadz saat beliau mengutusnya ke negeri Yaman :
إِيَّاكَ وَكَرَائِمَ أَمْوَالِهِمْ، وَاتَّقِ دَعْوَةَ الْمَظْلُومِ فَإِنَّهُ لَيْسَ بَيْنَهَا وَبَيْنَ اللهِ حِجَابٌُ. متفق عليه
“Berhati-hatilah engkau terhadap harta-harta kesayangan mereka. Dan takutlah engkau terhadap doa orang yang terdhalimi, karena sesungguhnya tidak ada satu pun penghalang antaranya dan Allah”.[24] Diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim.
إِنَّ شَرَّ الرِّعَاءِ الْخُطَمَةُ. متفق عليه
“Sesungguhnya seburuk-buruk penguasa adalah penguasa yang dhalim”.[25]

 Diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim.
ثَلَاثٌ لَا يُكَلِّمُهُمُ اللهُ....... فذكر منهم الملك الكذاب
“Ada tiga golongan yang tidaka akan diajak bicara oleh Allah…………”. Kemudian beliau menyebutkan di antaranya pemimpin pendusta.[26]
Allah ta’ala berfirman :
تِلْكَ الدَّارُ الآخِرَةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذِينَ لا يُرِيدُونَ عُلُوًّا فِي الأرْضِ وَلا فَسَادًا وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ
“Negeri akhirat itu, Kami jadikan untuk orang-orang yang tidak ingin menyombongkan diri dan berbuat kerusakan di (muka) bumi. Dan kesudahan (yang baik) itu adalah bagi orang-orang yang bertakwa” [QS. Al-Qashshash : 83].
Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda :
إِنَّكُمْ سَتَحْرِصُوْنَ عَلَى الْإِمَارَةِ، وَسَتَكُوْنُ نَدَامَةَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. رواه البخاري
“Sesungguhnya kalian akan sangat menginginkan kekuasaan (‘imarah) padahal kelak ia akan menjadi penyesalan di hari kiamat”. Diriwayatkan oleh Al-Bukhari.[27]

إِنَّا وَاللهِ لَا نُوَلِّي هَذَا الْعَمَلَ أَحَدًا سَأَلَهُ، أَوْ أَحَدًا حَرَصَ عَلَيْهِ. متفق عليه
“Sesungguhnya kami – demi Allah – tidak akan menyerahkan pekerjaan (yaitu jabatan) ini kepada orang yang memintanya atau orang yang berambisi kepadanya”. Diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim.[28]

يَا كَعْبَ بْنِ عُجْرَةََ ! أَعَاذَكَ اللهُ مِنْ إِمَارَةِ السُّفَهَاء؛ أُمَرَاءُ يَكُونُونَ مِنْ بَعْدِيْ وَلَا يَهْتَدُونَ بِهَدْيِيْ، وَلَا يَسْتَنُّونَ بِسُنَّتِيْ. صححه الحاكم
“Wahai Ka’b bin ‘Ujrah ! Semoga Allah melindungimu dari kepemimpinan orang-orang pandir. Para pemimpin yang muncul setelahku dimana mereka tidak mengambil petunjuk dengan petunjukku dan mengambil sunnah dengan sunnahku”. Dishahihkan oleh Al-Haakim.[29]
ثَلَاثٌُ دَعَوَاتٍ مُسْتَجَابَاتٍ لَا شَكَّ فِيْهِنَّ : دَعوَةُ الْمَظْلُومِ، وَدَعوَةُ الْمُسَافِرِ، وَدَعْوَةُ الْوَالِدِ عَلَى وَلَدِهِ - سنده قوي
“Ada tiga doa mustajab yang tidak ada keraguan padanya : doa orang yang teraniaya, doa orang yang sedang bepergian (musafir), dan doa orang tua kepada anaknya”.[30] Sanadnya kuat.
Sumber:
Pemimpin mana saja yang menipu rakyatnya, maka tempatnya di neraka | Detik Islam

6. AS Tahan 45 Juta Dollar Dana Bantuan Untuk Palestina. 
WASHINGTON—Amerika Serikat (AS) menyatakan tidak akan memberikan dana bantuan pangan sebesar 45 juta dolar AS untuk Palestina. Dana tersebut dijanjikan AS dalam acara Penggalangan Dana Darurat untuk Tepi Barat/Gaza, yang digagas UNRWA pada Desember 2017 lalu.
Dalam sebuah surat tertanggal 15 Desember yang ditujukan kepada Komisaris UNRWA Pierre Krhenbhl, Pengawas Keuangan Departemen Luar Negeri AS Eric Hembree juga menyatakan AS telah menjanjikan dana sebesar 45 juta dolar AS untuk Penggalangan Dana Darurat bagi Tepi Barat/Gaza.
“Amerika Serikat berencana untuk menyediakan dana ini untuk UNRWA di awal 2018. Kontribusi ini akan dikirim pada atau sebelum awal Januari 2018,” demikian pernyataan dalam surat tersebut.
Sedangkan Juru bicara Departemen Luar Negeri AS Heather Nauert mengatakan bahwa AS telah menjelaskan kepada UNRWA bahwa dana 45 juta dolar AS itu hanyalah estimasi, bukan jaminan.
“Pada saat ini, kami tidak akan memberikannya, tapi bukan berarti tidak akan diberikan di masa depan,” kata Nauert.
Nauert kemudian menegaskan lagi keinginan AS agar UNRWA melakukan reformasi. Menurutnya, uang yang masuk dari negara lain perlu ditingkatkan juga untuk terus membiayai semua pengungsi tersebut.
“Jadi kami meminta negara lain juga untuk berbuat lebih banyak. Pada dasarnya, kami tidak percaya kami harus menjadi donor utama bagi setiap organisasi di seluruh dunia,” jelasnya.
Nauert membantah penangguhan itu dilakukan untuk menghukum orang-orang Palestina, yang telah sangat kritis terhadap pengumuman Trump bulan lalu mengenai pemindahan Kedutaan Besar AS ke Yerusalem dari Tel Aviv. 
Nyatanya, pada Selasa (16/1), Departemen Luar Negeri AS mengumumkan Washington akan menangguhkan dana 65 juta dolar untuk UNRWA, yang membantu pengungsi Palestina. []

7. 10 PERTUBUHAN JAHAT DUNIA. 

1. Skull and Bones Club. 
Ahli The Skull and Bones (George Bush berdiri di sebelah kiri Jam) [1947]
The Order of Skull and Bones, salah satu pertubuhan di Universiti Yale asalnya dikenali olehBrotherhood of Death (Persaudaraan Kematian). Ia merupakan salah satu pertubuhan rahsia siswa tertua di United States (Amerika). Ia ditubuhkan pada 1832 dan keahliannya hanya dibuka untuk beberapa golongan elit. Pertubuhan ini menggunakan ritual yang diilhamkan dari ritual golongan masonic. Ahli-ahlinya akan berjumpa setiap hari Khamis dan Ahad setiap minggu di dalam bangunan yang mereka gelarkan sebagai “Tomb” (Makam). 

Mengikut apa yang dikatakan oleh Judy Schiff, Ketua Aktivis di Perpustakaan Universiti Yale, nama ahlinya tidak dirahsiakan sehingga pada 1970-an, tetapi ritual tetap dilakukan. Kedua-dua Presiden Bush adalah ahli kepada pertubuhan ini semasa mereka menuntut di Universiti Yale dan beberapa ahli yang lainnya telah pergi dengan kemewahan dan kemasyhuran. 

Pertubuhan ini dikelilingi dengan pelbagai teori konspirasi: Antaranya yang popular di mana kemungkinan idea penubuhan CIA (Central Intelligence Agency) tercetus dari ahli pertubuhan ini. Cia ada menyebut pada 2007 (sama dengan masa zaman filem popular The Good Shephard) di mana ia menafikan bahawa pertubuhan ini adalah inkubator untuk CIA. Anda boleh membacanya di sini. 

2. Freemasons. 
Mesyuarat Tahunan Freemasons [1992]
The Grand Masonic Lodge dibina pada 1717 apabila 4 buah lodge (loji) bergabung bersama. Tahap keahlian adalah dimulai dengan darjah pertama dan kedua, tetapi pada tahun 1750-an, ia telah berkembang untuk mencipta darjah ketiga yang akan menyebabkan pepecahan dalam kumpulan. Apabila seseorang mencapai darjah ketiga, mereka akan dipanggil Master Mason

Mason menjalankan mesyuarat tetap mereka dengan ritual. Ini termasuk banyak rujukan kepada simbol seni bina seperti kompas dan pengukur. Mereka mengatakan bahawa Tuhan sebagai “Arkitek Besar Alam Semesta”. Tiga darjah Masonry adalah: 

·         Kemasukan Perintis: ini menjadikan seorang ahli asas kumpulan itu. 
·         Felo Kraf: ini adalah darjahpertengahan di mana ahliperlumenimba pengetahuan terhadap Masonry. 
·         Master Mason: darjah ini perlu untuk mengambil bahagian dalam kebanyakan aktiviti yang berkaitrapatdengan pertubuhan rahsia.

Beberapa upacara (seperti Scotland Rite) disenaraikan sehingga 33 darjah keahlian. 

Para Mason menggunakan tanda dan jabat tangan sebagai salah satu penerimaan kemasukan mereka ke dalam mesyuarat mereka, selain untuk memperkenalkan kepada yang lain yang akan menjadi Masons. Tanda dan jabat tangan tersebut sering berbeza dari satu bidang ke bidang yang lain mengikut peredaran zaman. Ini bagi mengelakkan orang lain untuk masuk ke dalam pertubuhan ini secara penipuan. Para Masons juga akan memakai pakaian yang unik berdasarkan pakaian yang dipakai oleh Stone Masons di zaman pertengahan (Eropah). Ia juga dikenali sebagai apron. 

Untuk menjadi Mason, seseorang perlu diiktiraf dan disyorkan oleh Para Mason terdahulu. Dalam sesetengahan kes, seseeorang perlu mendapatkan pengiktirafan sebanyak 3 kali sebelum dapat menyertai pertubuhan ini. Seseorang juga perlu melebihi 18 tahun dan berfikiran waras. Kebanyakan agama di dunia melarang menyertai Mason, seperti Gereja Roman Katholik yang melarang penganutnya menyertai pertubuhan ini. 

3. Rosicrucians
Simbol Rahsia Rosicrucians 
Order Rosicrucian umumnya dipercayai hasil cetusan idea oleh sekumpulan pembangkang Jerman di tahun 1600-an apabila satu siri dari 3 dokumen diterbitkan : Fama Fraternitatis Rosae Crucis, Confessio Fraternitatis, danThe Chymical Wedding Of Christian Rosenkreutz Anno 1459. Dokumen ini dibaca secara meluas dan berpengaruh, yang mana ahli sejarah Frances Yeats merujuk kepada abad ke-17 sebagai Zaman Pencerahan  Rosicrucian(Rosicrucian Enlightenment). Dokumen pertama menceritakan tentang persaudaraan rahsia ahli kimia ( Christian Rosicrucian) yang mengembara ke serata tempat di dunia untuk menimba ilmu rahsia. Dokumen yang kedua pula menceritakan persaudaraan rahsia ahli kimia yang bersedia untuk merubah wajah politik dan intelektual di Eropah. Dokumen yang ketiga menerangkan jemputan Christian Rosenkreuzuntuk menghadiri dan membantu di majlis Perkahwinan “Kimia” Raja dan Permaisuri dalam Castle of Miracles. 

Ahli-ahli Order Rosicrucian kini mendakwa bahawa asal-usulnya adalah jauh lebih tua daripada dokumen-dokumen ini. Pengarang dokumen nampaknya amat memihak Lutheranism dan termasuk dikutuk oleh Gereja Katholik. Rosicrucianism mungkin mempunyai pengaruh ke atas Masonry dan, sebenarnya, darjah ke-18 Masonry Rite Scotland dipanggil Knight of the Rose Croix(Palang Merah). 

Terdapat sebilangan besar kumpulan Rosicrucian hari ini – masing-masing mendakwa berkait rapat dengan kumpulan yang asal. Daripada 2 bahagian utama, satu campuran Kristian dengan prinsip-prinsip Rosicrucian, dan yang lain adalah separuh Masonic. Jenis Masonic juga cenderung untuk mempunyai darjah keahlian. 

4. Ordo Templis Orientis. 
Crowley bersama Instrumen OTO
Oto (Order of the Temples of the East) adalah sebuah organisasi yang asalnya telah dimodelkan pada para Masonry tetapi, di bawah kepimpinan “Great Beast” Aleister Crowley, ia mengambil prinsip-prinsip sistem keagamaan yang dipanggil Thelema. Thelema adalah berdasarkan satu undang-undang: 

Do what thou wilt shall be the whole of the law, love is the law, love under the will” [1904]. 

Keahlian berdasarkan darjah permulaan dan ritual yang sangat rahsia digunakan. Oto kini mendakwa terdapat lebih 3,000 ahli di seluruh dunia. 

Crowley mencipta “Mass” untuk Oto yang dipanggil Gnostic Mass. Mass yang telah  Crowley huraikan adalah: 

“I resolved that my Ritual should celebrate the sublimity of the operation of universal forces without introducing disputable metaphysical theories. I would neither make nor imply any statement about nature which would not be endorsed by the most materialistic man of science. On the surface this may sound difficult; but in practice I found it perfectly simple to combine the most rigidly rational conceptions of phenomena with the most exalted and enthusiastic celebration of their sublimity.” 

“Saya memutuskan bahawa ritual saya perlu meraikan keagungan operasi kuasa sejagat tanpa memperkenalkan teori metafizik yang disangsi. Saya tidak akan membuat ataupun membayangkan apa-apa kenyataan tentang sifat-sifat yang tidak akan disahkan oleh seorang lelaki terlalu materialistik terhadap sains. Pemahaman ini mungkin kedengaran sukar, tetapi dalam amalan saya mendapati ia adalah sempurna dan mudah untuk menggabungkan konsep yang paling tegar tentang  rasional fenomena dengan sambutan yang paling dimuliai dan bersemangat dengan keagungan mereka .“ 

Ritual ini diamalkan dengan menggunakan perawan, kanak-kanak dan para paderinya. Banyak Dewa Mesir Kuno diseru, juga penyeruan syaitan dan pada satu-satu ketika para paderinya perlu mengadakan ritual secara berbogel. 

5. Hermetic Order of The Golden Dawn 


Simbol Golden Dawn
The Order of the Golden Dawn dicipta dan diperkenalkan oleh Dr. William Robert Woodman, William Wynn Westcott, dan Samuel Liddell MacGregor Mathers. Ketiga-tiga mereka adalah ahli Freemasons dan Societas Rosicruciana di Anglia (organisasi yang terikat pada Masonry). Ia dikenali ramai sebagai perintis kepada Ordo Templi Orientis dan majoriti daripadanya adalah kumpulan Occult moden. 

Sistem kepercayaan Golden Dawn kebanyakannya telah diambil alih dari mistitisme Kristian, Kabbalah, Hermeticisme, agama dari Mesir Kuno, Freemasonry, Alchemy, Theosophy, Sihir dan tulisan Renaissance. William Yeats dan Aleister Crowly adalah antara yang terkenal di dalam kumpulan ini. 

Dokumen asas Order ini dikenali sebagai Dokumen Cipher. Ia telah diterjemah kepada English dengan tulisan rahsia (chiper) yang dikaitkan dengan Johannes Trithemius. Dokumen itu adalah salah satu daripada 60 siri folio yang mengandungi ritual sihir. Struktur asas dari kebanyakan ritual kelihatan seperti berasal dari  Rosicrucianisme. Terdapat pelbagai konspirasi yang dikaitkan dengan asal-usul dokumen ini. 

6. The Knights Templar 
Pedang Templar di Zaman Pertengahan 
The Knights Templar (nama penuh : The United Religious, Military dan Masonic Orders of the Temple and of St. John of Jerusalem, Palestine, Rhodes and Malta) adalah pucuk moden dari Masonry dan tidak mempunyai ikatan dengan Knights Templar yang asal (kumpulan tentera yang kuat agama yang ditubuhkan pada abad ke-12). Para ahli Masonic Knights Templar dikatakan tidak terikat secara langsung dengan kumpulan pada Zaman Pertengahan (Eropah), tetapi sekadar menciplak idea dan simbol-simbolnya. 

Untuk menjadi ahli kumpulan ini, seseorang perlulah menjadi Christian Master Mason. Organisasi ini adalah berbeza dan bukan hanya berada di tahap yang lebih tinggi daripada Masonry. Walaupun Freemasonry menafikan secara umum bahawa tiada sesuatu pertubuhan Masonic menuntut warisan terus ke zaman pertengahan Templar Knights, sesetengah tahap dan order tertentu jelas dicorakan selepas Perintah zaman pertengahan. Ini digambarkan sebagai “pemerintahan peringatan” atau tahap. Namun begitu, walaupun penafian rasmi persaudaraan, sesetengah Mason, bukan-Mason, dan juga anti-Mason menegaskan bahawa upacara Masonic tertentu atau darjah asalnya dipengaruhi oleh Templar secara langsung. 

7. The Illuminati 
Unfinished Pyramid, Simbol illuminati
Pergerakan Freethinker ini yang merupakan cabang paling radikal bagi salah satu Organisasi Pencerahan (The Enlightenment). Pengikutnya diberi nama Illuminati (tetapi mereka yang menggelarkan diri mereka “Perfectibilists”) – ditubuhkan pada 1 Mei 1776 di Ingolstadt (Upper Bavaria), oleh seorang Jesuit, Adam Weishaupt. Kumpulan ini kini dikenali sebagai Illuminati Bavarian. Walaupun ia tidak dibenarkan beroperasi di sisi undang-undang, banyak intelektual berpengaruh dan ahli politik progresif mengaku bahawa mereka adalah ahli kumpulan ini. Walaupun terdapat beberapa Freemason diketahui merupakan anggotanya, ia tidak dianggap bahawa Masonry mengiktirafnya. Hakikatnya, Illuminati tidak memerlukan kepercayaan kepada Tuhan yang menyebabkan mereka popular di kalangan para Atheis. Selain itu, kebanyakan ahlinya berfahaman humanisme. Ini menunjukan bahawa Illuminati secara terang-terangan mahu menggulingkan semua agama di dunia ini. 

Masalah dalaman terhadap isu penggantian pemimpin yang baru, dan percubaan kerajaan untuk mengharamkan penubuhan kumpulan ini menyebabkan ia runtuh sepenuhnya pada akhir tahun 1700-an. Walaupun begitu, ahli-ahli teori konspirasi seperti David Icke dan Was Penre, telah berhujah bahawa Illuminati Bavarian masih terselamat. Namun begitu, kemungkinan pada hari ini, walaupun sangat sedikit bukti yang boleh dipercayai, terdapat idea yang menyokong bahawa kumpulan Weishaupt terselamat ke dalam abad ke-19. Malah, terdapat cadangan untuk menjadikan the Skull and Bones Club sebagaicawangan Amerika Illuminati. 

Ramai orang percaya bahawa Illuminati masih beroperasi dan mengatur tindak tanduk pergerakan utama kerajaan dunia. Dipercayai juga bahawa mereka ingin mewujudkan Kerajaan Satu Dunia yang berasaskan prinsip-prinsip Humanisme dan Atheist. 

8. The Bilderberg Group 
Mesyuarat Bilderberg
Kumpulan ini adalah sedikit berbeza daripada yang lain kerana ia tidak mempunyai keahlian rasmi. Ia adalah nama yang diberikan kepada sekumpulan orang yang sangat berpengaruh berkumpul secara rahsia (dan biasanya mereka bersama tentera yang kuat dan pihak keselamatan yang ditaja oleh kerajaan). Topik-topik yang dibincangkan adalah dirahsiakan. Struktur mesyuarat persidangan biasanya diadakan di hotel lima bintang di seluruh dunia. Kehadiran mereka di dalam mesyuarat itu adalah hanya melalui jemputan sahaja. Mesyuarat pertama diadakan pada tahun 1954 di Hotel Bilderberg di Belanda. 

Mesyuarat asal telah dimulai oleh beberapa orang. Pendatang dari Poland dan penasihat politik, Joseph Retinger, prihatin terhadap pertumbuhan anti-Amerika di Eropah Barat, mencadangkan satu persidangan antarabangsa di mana pemimpin-pemimpin dari negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat dihimpunkan bersama-sama dengan tujuan menggalakkan persefahaman budaya antara Amerika Syarikat dan Eropah Barat. 

Walaupun agenda dan senarai peserta diberitahu secara terbuka kepada orang ramai, terdapat butiran yang tidak jelas yang dinyatakan oleh kumpulan itu sendiri. Kandungan mesyuarat itu juga dirahsiakan dan para peserta berikrar tidak akan mendedahkan apa yang telah mereka bincangkan. Kumpulan itu menyatakan justifikasi untuk berahsia adalah bahawa ia membolehkan orang ramai bercakap secara bebas tanpa perlu berhati-hati untuk mempertimbangkan bagaimana setiap perkataan mungkin ditafsirkan oleh media massa. 

Tidak perlu dikatakan, kumpulan ini sentiasa dikelilingi oleh kontroversi dan teori-teori konspirasi. 

9. The Priory of Sion 
Logo Priory of Sion
Selepas penerbitan Da Vinci Code oleh Dan Brown, banyak kepentingan dalam Priory of Sion telah diwujudkan. Malangnya bagi mereka yang berharap untuk mencari dan menyertai Priory, ia adalah suatu fiksyen. Ia adalah satu penipuan yang dicipta pada tahun 1956 oleh waris kepada takhta Perancis, Pierre Plantard. Surat yang wujud sejak dari 1960-an yang ditulis oleh Plantard, Cherisey de dan de Sède yang diutus antara satu sama lain mengesahkan bahawa tiga daripada adalah out-and-out confidence trick, langkah bagaimana untuk memerangi kritikan pelbagai dakwaan mereka dan bagaimana mereka membuat tuduhan baru untuk cuba merahsiakan segala-galanya. Walaupun ini, ramai orang masih terus mempercayai bahawa Priory wujud dan berfungsi sehingga ke hari ini. 

Pengarang buku yang terkenal, The Holy Blood and the Holy Grail, dikelirukan oleh penipuan, menyatakan bahawa: 

1.   The Priory of Sion mempunyai sejarah yang panjang bermula pada AD 1099, dan mempunyai Grand Master yang terkenal termasuk Isaac Newton dan Leonardo da Vinci. 

2.   Order itu melindungi sesetengah kerabat diraja tertentu kerana mereka percaya bahawa mereka dari keturunan Nabi Isa AS dan isteri Baginda Mary Magdalene secara literal atau, sekurang-kurangnya, dari keturunan King David (Nabi Daud). 

3.   Priory mencari pengasas ” Holy European Empire ” yang akan menjadi kuasa pada masa akan datang dan memupuk keamanan dan kemakmuran di dalam order dunia baru. 

10. Opus Dei 
Ordinasi Paderi Opus Dei
Opus Dei adalah sebuah organisasi Gereja Katolik yang menekankan kepercayaan Katolik bahawa semua orang dipanggil untuk penyucian dan bahawa kehidupan biasa adalah laluan kepada kesucian. Para Numerary yang tidak berkahwin dan Pembantu Numerary tinggal di pusat-pusat khas, manakala syarikat bersekutu yang ahlinya yang tidak berkahwin tinggal di rumah-rumah mereka. Perintah itu telah diasaskan di Sepanyol pada tahun 1928 oleh Paderi Roman Katolik, Josemaría Escrivá dengan kelulusan Paus Pius XII. 

Apabila buku Da Vinci Code (Dan Brown) telah diterbitkan, ia mendakwa bahawa Opus Dei adalah 1 organisasi rahsia dalam gereja yang bertujuan menewaskan yang Priory of Sion dan orang-orang yang bertujuan untuk mendedahkan “kebenaran” mengenai agama Kristian dan juga darah daging keturunan Isa AS. Tidak dinyatakan di dalam buku itu, bahawa terdapat banyak kontroversi lebih Opus Dei kerana ketegasan struktur agama mereka. 

Gereja Katolik melarang pertubuhan rahsia dan keahlian mereka di dalamnya, dan penyiasat Opus Dei kerap menjumpai bukti tuntutan palsu bahawa organisasi ini bertindak secara rahsia untuk melanjutkan agenda jahat. 

*sumber dari muhdhazrie.wordpress.com

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَّمْ تَغْفِرْلَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ

رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

وَصَلَّى الله ُعَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ

وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمين

Daftar Isi Al-Quran dan Terjemahan - Silakan Klik untuk membacanya:
 1. Surat Al Fatihah (Pembukaan)
 2. Surat Al Baqarah (Sapi Betina)
 3. Surat Ali 'Imran (Keluarga 'Imran)
 4. Surat An Nisa' (Wanita)
 5. Surat Al Ma'idah (Hidangan)
 6. Surat Al An'am (Binatang Ternak)
 7. Surat Al A'raf  (Tempat Tertinggi)
 8. Surat Al Anfal (Rampasan Perang)
 9. Surat At Taubah (Pengampunan)
 10. Surat Yunus (Nabi Yunus A.S.)
 11. Surat Hud (Nabi Huud A.S.)
 12. Surat Yusuf (Nabi Yusuf A.S.)
 13. Surat Ar Ra'd (Guruh)
 14. Surat Ibrahim (Nabi Ibrahim A.S.)
 15. Surat Al Hijr (Daerah Pegunungan)
 16. Surat An Nahl (Lebah)
 17. Surat Al Israa' (Memperjalankan Di Malam Hari)
 18. Surat Al Kahfi (Gua)
 19. Surat Maryam (Maryam)
 20. Surat Thaha (Thaahaa)
 21. Surat Al Anbiya' (Kisah Para Nabi)
 22. Surat Al Hajj (Ibadah Haji)
 23. Surat Al Mu'minun (Orang Mukmin)
 24. Surat An Nur (Cahaya)
 25. Surat Al Furqaan (Pembeda)
 26. Surat Asy Syu'ara' (Penyair)
 27. Surat An Naml (Semut)
 28. Surat Al Qashash (Cerita)
 29. Surat Al 'Ankabuut (Laba-Laba)
 30. Surat Ar Ruum (Bangsa Rumawi)
 31. Surat Luqman (Luqman)
 32. Surat As Sajdah ((Sujud)
 33. Surat Al Ahzab (Golongan Yang Bersekutu)
 34. Surat Saba' (Kaum Saba')
 35. Surat Fathir (Pencipta)
 36. Surat Yaasiin
 37. Surat Ash Shaffat (Yang Bershaf-Shaf)
 38. Surat Shaad
 39. Surat Az Zumar (Rombongan-Rombongan)
 40. Surat Al Mu'min (Orang Yang Beriman)
 41. Surat Fushshilat (Yang Dijelaskan)
 42. Surat Asy Syuura (Musyawarah)
 43. Surat Az Zukhruf (Perhiasan)
 44. Surat Ad Dukhaan (Kabut)
 45. Surat Al Jaatsiyah (Yang Berlutut)
 46. Surat Al Ahqaaf (Bukit Pasir)
 47. Surat Muhammad (Nabi Muhammad SAW)
 48. Surat Al Fath (Kemenangan)
 49. Surat Al Hujuraat (Kamar-Kamar)
 50. Surat Qaaf
 51. Surat Adz Dzaariyaat (Angin Yang Menerbangkan)
 52. Surat Ath Thuur (Bukit)
 53. Surat An Najm (Bintang)
 54. Surat Al Qamar (Bulan)
 55. Surat Ar Rahmaan (Yang Maha Pemurah)
 56. Surat Al Waaqi'ah (Hari Kiamat)
 57. Surat Al Hadid (Besi)
 58. Surat Al Mujadilah (Wanita Yang Mengajukan Gugatan)
 59. Surat Al Hasyr (Pengusiran)
 60. Surat Al Mumtahanah (Wanita Yang Diuji)
 61. Surat Ash Shaff (Barisan)
 62. Surat Al Jumu'ah (Hari Jum'at)
 63. Surat Al-Munafiqun (Orang-Orang Munafik)
 64. Surat At Taghabun (Hari Ditampakkan Kesalahan-Kesalahan)
 65. Surat Ath Thalaaq (Talak)
 66. Surat At Tahrim (Mengharamkan)
 67. Surat Al Mulk (Kerajaan)
 68. Surat Al Qalam (Pena)
 69. Surat Al Haqqah (Kiamat)
 70. Surat Al Ma'arij (Tempat-Tempat Naik)
 71. Surat Nuh (Nabi Nuh A.S)
 72. Surat Al Jin (Jin)
 73. Surat Al Muzzammil (Orang Yang Berselimut)
 74. Surat Al Muddatstsir (Orang Yang Berselimut)
 75. Surat Al Qiyamah (Hari Kiamat)
 76. Surat Al Insaan (Manusia)
 77. Surat Al Mursalat (Malaikat-Malaikat Yang Diutus)
 78. Surat An Naba´ (Berita Besar)
 79. Surat An Naazi´ (Malaikat-Malaikat Yang Mencabut)
 80. Surat 'Abasa (Bermuka Masam)
 81. Surat At Takwir (Menggulung)
 82. Surat Al Infithar (Terbelah)
 83. Surat Al Muthaffifiin (Orang-Orang Yang Curang)
 84. Surat Al Insyiqaaq (Terbelah)
 85. Surat Al Buruuj (Gugusan Bintang)
 86. Surat Ath Thaariq (Yang Datang Di Malam Hari)
 87. Surat Al A´Laa (Yang Paling Tinggi)
 88. Surat Al Ghaasyiyah (Hari Kiamat)
 89. Surat Al Fajr (Fajar)
 90. Surat Al Balad (Negeri)
 91. Surat Asy Syams (Matahari)
 92. Surat Al Lail (Malam)
 93. Surat Adh Dhuhaa (Waktu Dhuha)
 94. Surat Alam Nasyrah /Al Insyirah (Bukankah Kami Telah Melapangkan)
 95. Surat At Tiin (Buah Tin)
 96. Surat Al 'Alaq (Segumpal Darah)
 97. Surat Al Qadr (Kemuliaan)
 98. Surat Al Bayyinah (Bukti Yang Nyata)
 99. Surat Al Zalzalah (Goncangan)
 100. Surat Al 'Adiyat (Kuda Perang Yang Berlari Kencang)
 101. Surat Al Qari'ah (Hari Kiamat)
 102. Surat At Takatsur (Bermegah-Megahan)
 103. Surat Al 'Ashr (Masa)
 104. Surat Al Humazah (Pengumpat)
 105. Surat Al Fiil (Gajah)
 106. Surat Quraisy (Suku Quraisy)
 107. Surat Al Ma'un (Barang-Barang Yang Berguna)
 108. Surat Al Kautsar (Nikmat Yang Banyak)
 109. Surat Al Kafirun (Orang-Orang Kafir)
 110. Surat An Nashr (Pertolongan)
 111. Surat Al Lahab (Gejolak Api)
 112. Surat Al Ikhlas (Memurnikan Keesaan Allah)
 113. Surat Al Falaq (Waktu Subuh)
 114. Surat An Naas (Manusia)
....................................

Tiada ulasan: