Rabu, 16 Mei 2018

Jangan bawa budaya umno dalam Pakatan Harapan. 7645.


Antara Budaya Unno:

1. Pecah perintah untuk kekal berkuasa. 

2. Melaga-lagakan antara kaum (Perkauman) 

3. Isu Islam untuk mengecapi popular dalam usaha mengekal kuasa. 

4. Ketuanan Melayu yang sebenarnya pemimpin umno memperhambakan Melayu dari segi interlek, perkongsian dan pembahagian kekayaan. 

5. Mengutamakan kepentingan kawan dari rakyat. Rakyat sudah tolak tetapi boleh jadi menteri. 

6. Menggadaikan khazanah Malaysia disebalik lagu Warisan - Anak Kecil main Api., yang merupakan tipu daya dan helah pemimpin umno menipu rakyat. (Singapura, KTM Tg Pagar, P.Batu Putih, Proton dan lain-lain tergadai) Now Sajak Sastrawan A.Samad Said pun diunggah yang sebeluumnya diabaikan setelah tewas PRU Malaysia ke 14. 

7. Gemar mengekalkan ketua dan hulubalang dalam parti dalam jangka masa yang cukup lama. Seolah-olah tiada ruang pemimpin pelapis di usia muda berjawatan kanan untuk sama-sama berganding bahu dengan pemimpin kanan. Tunggu umur 50 tahun ke atas. Bukti penangguhan PAU acap kali berlaku agar pucuk kepimpinan parti tidak dicabar. Hal ini menggalakkan soal salah laku, salah tadbir parti yang terus merebak kepada soal salah tadbir urus Negara Malaysia. NAJIB PASTI KENA CEKUP DALAM SEHARI DUA INI

Shahbudin Husin pada Shahbudin dot com - 48 minit yang lalu
Apabila Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad menegaskan bahawa kerajaan ada kes terhadap Najib Razak dan menambah, bekas Perdana Menteri itu akan didakwa dalam masa terdekat, kemudian disusuli dengan tindakan menjadikan Laporan Audit 1MDB sebagai dokumen terbuka, gambarannya tidak lain ialah ia pasti disusuli dengan beberapa tangkapan. Tambahan lagi, semalam juga Tun Mahathir telah mengadakan pertemuan dengan Ketua Hakim Negara, Tun Raus Sharif, bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Gopal Sri Ram, bekas Peguam Negara, Gani Patail dan bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas PDRM, Abdul H... lagi »


Masa untuk bina semula negara bukan balas dendam...

ali allah ditta pada tumpang sekole...? - 7 jam yang lalu
*Kepada warga pendidik di mana saja...* *Tokoh veteran DAP, Lim Kit Siang menegaskan kemenangan Pakatan Harapan (HARAPAN) menewaskan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) adalah masa terbaik untuk membina semula negara dan mengukuhkan perpaduan rakyat pelbagai suku bangsa negara ini.* *Katanya, rakyat negara ini harus diberi peluang menyokong kerajaan baru untuk menyelamatkan Malaysia dari kleptokrasi dan untuk menjadi sebuah negara yang bersatu padu, demokratik, adil dan hebat.* *“Ini bukan masa untuk membalas dendam dan pemikiran yang tidak baik.* *“Kita me... lagi »


Anwar terima panggilan ucap tahniah daripada Dr Yusuf al- Qaradhawi

kerengga pada KERENGGA - 9 jam yang lalu
MALAYSIA DATELINE Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memaklumkan beliau menerima ucapan taniah daripada Pengerusi Persatuan Ulama Sedunia, Sheikh Yusuf al-Qaradhawi. “saya telah terima panggilan dari Sahibus Samahah Sheikh Dr Yusuf al-Qaradhawi, Pengerusi Persatuan Ulama Sedunia. “Beliau amat gembira dengan perkembangan terkini politik di Malaysia, khususnya kemenangan dan


Najib bakal didakwa, tidak akan ada rundingan - Tun Dr Mahathir

kerengga pada KERENGGA - 12 jam yang lalu
Tun Dr Mahathir Mohamad menjangka pertuduhan akan dikenakan terhadap Datuk Seri Najib Razak susulan penyiasatan terhadap dakwaan bahawa bekas perdana menteri itu menyeleweng ratusan juta dolar Amerika daripada dana 1MDB. Versi dalam talian The Wall Street Journal (WSJ) semalam, melaporkan perdana menteri tidak akan membuat rundingan dengan Najib bagi mendapatkan kembali wang itu. "Tidak


Berita Menggemparkan..

Din pada Addin - 12 jam yang lalu
Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali, bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah dan bekas Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Dzulkifli Ahmad kini dilarang keluar dari negara, sehari selepas meninggalkan jawatan mereka. Selepas menyemak nombor kad pengenalan mereka di semakan status perjalanan Jabatan Imigresen, Malaysiakini mendapati ketiga-tiganya tidak termasuk dalam kategori "tiada halangan". Apandi didakwa oleh Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai menyembunyikan bukti berkaitan skandal 1MDB, walaupun dinafikannya. Apan... lagi »


PKR MESTI BANYAK BERSABAR, TEMPAT ANWAR SEBAGAI PM SUDAH TERJAMIN

Shahbudin Husin pada Shahbudin dot com - 14 jam yang lalu
Selepas Tun Daim Zainuddin menyatakan adalah tidak bijak untuk melantik Anwar Ibrahim secara tergesa-gesa sebagai Perdana Menteri dan kemudian Presiden PKR, Dr. Wan Azizah Wan Ismail pula pantas menyetujui perkara itu, bila Tun Mahathir Mohamad patut mengadakan peralihan jawatan sepatutnya tidak berbangkit lagi. Bagi Tun Daim, peralihan kuasa seharusnya berlaku pada pertengahan penggal nanti. Ini bererti tempoh itu mencukupi untuk Tun Mahathir menyelesaikan kerja-kerjanya ke arah memulihkan negara dan melakukan reformasi kepada institusi-institusi penting dalam negara. Dr. Wa... lagi »


Permohonan bekas Adun Behrang sertai Bersatu ditolak tanpa rundingan

kerengga pada KERENGGA - 18 jam yang lalu
MALAYSIADATELINE Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Datuk Azumu berkata, permohonan bekas Adun Behrang Jamaluddin Mohd Radzi untuk menyertai Bersatu telah ditolak tanpa rundingan. Kata beliau, selaku pengerusi Bersatu Negeri Perak yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Negeri dengan ini ingin memaklumkan bahawa beliau telah hadir ke satu majlis kemasukan Adun Sungai Manik Datuk Zainol


JANGAN BAWA BUDAYA UMNO DALAM PH

Alhusseyn Alhusseyn pada al- Husseyn - 20 jam yang lalu
Oleh Tamrin Tun Ghafar 1. Selepas Tun Dr. Mahathir melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri pada tahun 2003, rakyat telah memberi mandat baru kepada Abdullah Badawi (Tun). 2. Pilihanraya dalam tahun 2004 telah menyaksikan UMNO dan BN mendapat majoriti yang amat cemerlang sekali dalam sejarah politik tanahair. 3. Oleh kerana terlalu menyakini keupayaan diri dan di cemarkan pula oleh 'budak - budak tingkat 4' yang di ketuai oleh menantu nya sendiri, sokongan rakyat mula merudum. 4. Pada Pilihanraya 2008 , UMNO dan BN buat pertama kali hilang 2/3 majoriti Parlimen dan 5 neger... lagi »


TANDA KEIKHLASAN HATI TUN MAHATHIR KEPADA ANWAR

Shahbudin Husin pada Shahbudin dot com - 22 jam yang lalu
Sebagaimana yang sudah diketahui umum, Lembaga Pengampunan Diraja sah akan bermesyuarat Rabu ini untuk tujuan khusus membebaskan Anwar Ibrahim yang kini sedang dipenjarakan. Bermesyuaratnya lembaga tersebut adalah susulan kenyataan Tun Mahathir Mohamad selepas majlis angkat sumpah jawatan Perdana Menteri Khamis lalu bahawa Yang Dipertuan Agong bersedia untuk membebaskan Ketua Umum PKR itu dengan lebih awal. Mengikut jadual, Anwar sepatutnya dibebaskan pada 8 Jun depan. Kesediaan Lembaga Pengampunan Diraja mengadakan mesyuaratnya sehari sebelum Ramadan ini bukan saja merupakan ... lagi »

PEGUAM NEGARA DIARAH BERCUTI SERTA-MERTA

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sehari yang lalu
[image: Peguam Negara diarah bercuti serta-merta] Peguam Negara diarah bercuti serta-merta Posted By: Pentadbiron: May 15, 2018 Print Email Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, Peguam Negara (AG) Mohamed Apandi Ali telah diarahkan bercuti berkuatkuasa serta-merta. Selain itu, Apandi juga mungkin dihalang daripada meninggalkan negara ini. “Kedudukan AG ini sukar sikit, dia baru diberi kontrak baru, kita perlu ikut undang-undang. “Pada masa ini soal gantung (AG) ini perlu beberapa tindakan, sebab kita nak dia diberi cuti, sementara dia cuti, maka solicitor general (peguamcara ... lagi »


...................................

Tiada ulasan: