Khamis, 21 Jun 2018

Pentas penuh tipu daya untuk manusia yang lalai. 7795.


Bismillahirrahmanirrahim 

Firman Allah Subhanahuwatalla., yang bermaksud: 

“Perkataan yang baik dan pemberian maaf, lebih baik dari sedekah yang diiringi dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan penerima). Allah Maha Kaya lagi Maha Penyantun.” (Al Baqarah: 263). 

“Mereka yang berjuang di jalan Kami nescaya Kami tunjukkan jalan-jalan Kami. Sesungguhnya Allah berserta orang yang berbuat baik.” (Al Ankabut: 69).

“Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku.” (QS. Yusuf: 86) 

“Kehidupan dunia hanyalah Kesenangan yang memperdaya.” (QS. AL 'IMRAN (3):185) 

“Wahai orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang yang bukan daripada kalangan kamu (seperti Yahudi, Nasrani, dan Munafiq) menjadi teman karib (yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti berusaha mendatangkan kesusahan kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telah pun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulut mereka, dan apa yang tersembunyi oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya Kami telah jelaskan kepada kamu ayat ayat (Kami), jika kamu memahaminya (memikirkannya).” (Al Quran Surah Al Imran ayat 118-120)
Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillahirabbilalaamiin.

In Syaa Allah. Supaya petang ini dah hari-hari kehidupan kita tidak sia-sia, mari kita dalami ilmu kerana Allah Subhanahuwatalla. Aamiin

Kata Kata Hikmah Imam Al Ghazali

Ilmu yang tidak disertakan dengan amal itu namanya gila dan amal yang tidak disertai ilmu itu akan sia-sia. (Imam al Ghazali)

"Barangsiapa yang menghabiskan waktu berjam-jam untuk mengumpul harta kerana takut miskin. Maka dialah orang miskin." - (Imam al-Ghazali)
---------------------------------------------
Seorang lelaki yang berakhlak buruk menzalimi dirinya sendiri. (Imam al Ghazali)

Carilah teman untuk menenangkan hati dan fikiran, maka perhatikanlah baik baik tentang keselamatanmu dan kesejahteraannya. (Imam al Ghazali)

Kebahagiaan terletak kepada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. (Imam al Ghazali)

Hiduplah sebagai mana yang kau sukai tetapi ingat bahawasanya engkau akan mati, cintailah kepada sesiapa yang engkau kasihi, tetapi jangan lupa bahawasanya engkau akan berpisah dengannya dan buatlah apa yang engkau kehendaki tetapi ketahuilah bahawasanya engkau akan menerima balasan yang setimpal dengannya. (Imam al Ghazali)

Bersungguh–sungguhlah engkau dalam menuntut ilmu, jauhilah kemalasan dan kebosanan kerana jika tidak demikian engkau akan berada dalam bahaya kesesatan. (Imam al Ghazali)

Barangsiapa yang memilih harta dan anak–anaknya daripada apa yang ada di sisi Allah, nescaya dia rugi dan tertipu dengan kerugian yang amat besar. (Imam al Ghazali)

Yakinlah semata- mata dengan memiliki ilmu belum tentu lagi menjamin keselamatan di akhirat kelak. (Imam al Ghazali)

Jangan brteman dengan teman yang hanya ada ketika sihat atau kaya, kerana teman seperti itu sungguh berbahaya sekali bagi kamu dibelakang hari - (Imam al Ghazali)

Kecintaan kepada Allah melingkupi hati, kecintaan ini membimbing hati dan bahkan merambah ke segala hal. (Imam Al Ghazali)

Bersikap tawadduklah dalam segala bidang pergaulan. (Imam al Ghazali)

carilah teman untuk menenangkan hati dan fikiran, maka perhatikanlah baik baik tentang keselamatanmu dan kesejahteraannya. (Imam al Ghazali)

'Salah satu ketentuan Allah SWT yaitu dengan berdo'a , karena do'a sebab dari tertolaknya bala" (Imam al Ghazali)

Yang dekat itu 'kematian' Ingat ajal selalu mengiringi langkah kita di sepanjang waktu. (Imam al Ghazali)

Yg ditunggu ALLAH Subhanahuwatalla itu 'taubat' Sesungguhnya ALLAH sngt menyukai hamba hamba-Nya yang bertaubat dari maksiat dan perbuatan dosa. (Imam al Ghazali)

Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya. (Imam al Ghazali)

Rusaknya negara krn rusaknya penguasa. Rusaknya penguasa krn rusaknya ulama. Dan, rusaknya ulama krn rusaknya hakim. (Imam al Ghazali)

Yang menenteramkan hati itu 'teman sejati' Jadilah teman sejati yang selalu ada untuk seseorang dalam suka dan duka. (Imam al Ghazali)

Yang mendorong ke neraka itu 'lidah' Salamatul insan fi khifdhil lisan. Akan selamat manusia jika ia pandai menjaga lidahnya. (Imam al Ghazali)

Pilih kawan yang berakal jangan pilih kawan yang bodoh kerana akan menjadi musuh dan menyakitkan hati - (Imam al Ghazali)

Jadikan kematian itu hanya pada badan kerana tempat tinggalmu ialah liang kubur dan penghuni kubur sentiasa menanti kedatanganmu setiap masa. (Imam al Ghazali)

Cinta merupakan sumber kebahagiaan dan cinta terhadap Allah harus dipelihara dan dipupuk, suburkan dengan shalat serta ibadah yang lainnya. (Imam Al Ghazali)

Menuntut ilmu adalah taqwa. Menyampaikan ilmu adalah ibadah. Mengulang-ulang ilmu adalah zikir. Mencari ilmu adalah jihad. (Imam al Ghazali)

"Kamu mesti meyakinkan hati bahawa apa yang Allah telah menetapkan yang paling sesuai dan paling bermanfaat untuk kamu." (Imam al Ghazali)

Siksa buat ulama adlh kematian mata hatinya: ketika mrk memburu dunia melalui amalan akhirat - (Imam al-Ghazali)

"Semua orang-orang yang kamu bimbang tentang mereka, Adakah mereka yang mencipta kamu?" - (Imam al Ghazali)

Taqwa adalah menjalankan perintah-perintah Allah yang Maha Tinggi dan berpaling dari apa yang Allah telah dilarang (Imam al Ghazali)

Ilmu itu kehidupan hati daripada kebutaan, sinar penglihatan daripada kezaliman dan tenaga badan daripada kelemahan. (Imam Al Ghazali)

"Untuk mendapatkan apa yang kamu suka, kamu mesti bersabar dengan apa yang anda benci ..." - (Imam al Ghazali)

Peringkat pertama ikhlas itu adalah bahawa perbuatan ketika kehidupan perindu dan ketika di awam kamu hendaklah sama"- (Imam al-Ghazali)

Yang Besar itu Nafsu, Yang Berat itu Amanah, Yang indah itu Solat, Yang dekat itu Mati... (Imam al-Ghazali)

"Jika kamu melihat seorang ulama mengumpat ulama lain, elakkan dia." - (Imam al-Ghazali)

Celakalah bagi orang yang jahil untuk tidak belajar. Celakah bagi ulama seribu kali untuk tidak mengamalkannya. (Imam al Ghaali)

Jadikan kematian itu hanya pada badan kerana tempat tinggalmu liang kubur ، penghuni kubur sentiasa menanti kedatanganmu. (Imam Al Ghazali)

"Rosaknya rakyat disebabkan rosaknya Pemimpin" (Imam al Ghazali)

'Jika seorang lelaki tidak tahu dirinya sendiri, yang merupakan perkara yang paling dekat dengannya, maka apa yang penggunaan dia mendakwa tahu orang lain' (Imam al Ghazali)

"Aku akan mencari ilmu hanya karena Allah, dan aku tidak akan mencari jika untuk selain Allah"- (Imam al Ghazali)

Orang-orang yg mempunyai hati mengetahui.. Kebahagian takkan tercapai kecuali dengan 'Ilmu & Ibadah (Imam al Ghazali)

"Barangsiapa yg menghabiskan waktu berjam-jam utk mengumpul harta kerana takut miskin. Maka dialah org miskin." - (Imam al-Ghazali)

Yang mendorong ke neraka itu 'lidah' Salamatul insan fi khifdhil lisan. Akan selamat manusia jika ia pandai menjaga lidahnya. (Imam al Ghazali)

“Jangan resah andai ada yang membencimu, kerana masih ramai yang mencintaimu di dunia. Tetapi resah dan takutlah andai Allah membencimu, kerana tiada lagi yang mencintaimu di akhirat.” – (Imam al-Ghazali)

Orang beriman akan melihat rupa Malaikat Maut sebagai pemuda tampan, berpakaian indah dan sangat harum. - (Imam al Ghazali)

Aku hairan dengan manusia yang selalu mencuci mukanya, tapi tidak selalu mencuci hatinya. (Imam Al Ghazali)

"Sesungguhnya Kebanyakan Jeritan Penghuni Neraka Adalah Disebabkan oleh Penangguhan Taubat... Allahu Akhbar :') - (Imam al-Ghazali)

Kecintaan kepada Allah melingkupi hati, kecintaan ini membimbing hati dan bahkan merambah ke segala hal. (Imam Al Ghazali)

Makhluk paling mulia ialah manusia, Bahagian yang termulianya HATI ~ Imam Al Ghazali (ahli teori filosofi muslim persia)

Yang Paling Dekat dgn kita adh "MATI" Yang Paling Jauh dgn kita adh "MASA LALU" Yang Paling Besar di dunia ini adh "NAFSU" (Imam al Ghazali)

“Nafsu menjadikan hamba daripada raja-raja dan kesabaran menjadikan raja-raja daripada hamba." - (Imam al Ghazali)

“Sebesar-besar dosa adalah dosa yang dilakukan ketika kita rasa berdosa melakukannya.” (Imam al Ghazali)

Imam al Ghazali mengingatkan kita “Syaitan itu selalu menampakkan keburukan dalam bentuk kebaikan.”

“Dalam penciptaan alam semesta, tiada yang lebihhebat dari yang telah diciptakan.” (Imam al Ghazali)

Yang paling besar di bumi ini bukan gunung dan lautan, melainkan hawa nafsu yang jika gagal dikendalikan maka kita akan menjadi penghuni neraka. - (Imam al Ghazali)

“Ulama yang sebenar, dia tidak akan berdamping atau bersama dengan pemimpin yang zalim." (Imam al Ghazali)

Orang yang rasa dirinya TIADA dosa . Itu tanda sebenarnya , dia BANYAK dosa " - (Imam al Ghazali)

Yang dekat itu 'kematian' Ingat ajal selalu mengiringi langkah kita di sepanjang waktu. (Imam al Ghazali)

“Kalau kamu bukan anak raja dan engkau bukan anak ulama besar, maka jadilah penulis.” (Imam al Ghazali)

Pelajari Ilmu Syariat untuk menunaikan segala perintah Allah dan juga ilmu akhirat yang dapat menjamin keselamatanmu di akhirat nanti - (Imam al Ghazali)

#xpernahundiumno
#menyesalundiumno?
#paszamantgnaterbaik
#pengaruhtundandsaimatsabulksmenyatubuatubntumbang

ref:
Team Tazkirah: Kata Kata Hikmah Imam Al Ghazali
http://teamtazkirahplus.blogspot.com/2014/02/kata-kata-hikmah-imam-al-ghazali.html
http://peceq.blogspot.com/2018/06/kalau-kamu-bukan-anak-raja-dan-engkau.html

.

Tiada ulasan: