Selasa, 24 Julai 2018

Menjana Pengukuhan Islam di Malaysia. 7920.


BERITA»Nasional
Selasa, 24 Julai 2018 | 9:29am
Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen. - Foto Asyraf Hamzah
Kedudukan Islam, Taska tumpuan sidang hari ini
Oleh Mohd Anwar Patho Rohman wananwar@bh.com.my

KUALA LUMPUR: Persoalan mengenai sejauh mana komitmen kerajaan menjamin kemuliaan agama Islam dan pembaharuan yang berjaya dilaksanakan kerajaan berdasarkan nasihat Majlis Penasihat Kerajaan dijangka 'menghangatkan' sidang Dewan Rakyat hari ini.

Berdasarkan Aturan Mesyuarat Dewan, persoalan mengenai jaminan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan, bekalan daging pada Hari Raya Aidiladha dan mengawal selia pusat asuhan kanak-kanak dibangkitkan Ahli Parlimen dalam Waktu Pertanyaan Menteri (MQT).


Datuk Seri Dr Ismail Mohamed Said (BN-UMNO Kuala Krau) meminta Perdana Menteri menyatakan sejauh manakah kerajaan dapat memastikan kedudukan agama Islam terjamin kemuliaannya bersandarkan Perkara 3(1) Perlembagaan.

Dr Hasan Bahrom (PH-AMANAH Tampin) pula bertanya kepada Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani apakah usaha diambil kerajaan bagi memastikan bekalan ternakan hidup mencukupi sebagai persediaan bagi menyambut Hari Raya Aidil Adha.

Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) pula bertanya Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat mengenai langkah segera kementerian untuk mengawal selia pusat asuhan kanak-kanak supaya tragedi penderaan seperti dialami Allahyarham Adam Rayqal tidak berulang.

Dalam sesi Pertanyaan Bagi Jawab Lisan pula, Perdana Menteri ditanya oleh Datuk Rozman Isli (BN-UMNO Labuan) mengenai apakah nasihat diberikan lima orang individu Majlis Penasihat Kerajaan serta jenis pembaharuan yang berjaya dibawa dalam pentadbiran Kerajaan khususnya bagi tujuan sistem penyampaian.

Soalan yang dijangka turut menarik perhatian ialah daripada Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid (PH-PKR Kapar) yang meminta Menteri Tenaga Manusia menyatakan langkah kerajaan sekiranya syarikat luar mengambil alih syarikat tempatan dan tidak mahu mengambil pekerja tempatan.

Sementara itu, Fong Kui Lun (PH-DAP Bukit Bintang) mengemukakan usul dengan mencadangkan kerajaan

memulihkan semula Pilihan Raya Kerajaan Tempatan bagi membolehkan warga kota memilih sendiri wakil untuk berkhidmat dalam Majlis Kerajaan Tempatan.

Khoo Poay Tiong (PH-DAP Kota Melaka) pula membangkitkan usul menuntut Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Othman Mahmood dan lima anggota SPR, Datuk Md Yusop Mansor, Datuk Abdul Aziz Khalidin, Sulaiman Narawi, Datuk K Bala Singam dan Datuk Leo Chong Cheong meletak jawatan anggota SPR
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/07/453043/kedudukan-islam-taska-tumpuan-sidang-hari-ini

MALAYSIA
Minister says law against religious and racial hatred coming
Published 4 hours ago on 24 July 2018
By Ida Nadirah Ibrahim
Mujahid said the Religious and Racial Hatred Bill will be tabled soon. — Picture by Yusof Mat Isa
Mujahid said the Religious and Racial Hatred Bill will be tabled soon. — Picture by Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR, July 24 — The government will introduce a proposed law to police remarks and actions intended to cause racial and religious insults soon, said Datuk Mujahid Yusof Rawa.

The minister in the Prime Minister’s Department in charge of religious affairs said the law will be tabled in Parliament to safeguard interfaith and communal ties in Malaysia.

His disclosure also comes after recent slurs made online towards Islam.

“The Pakatan Harapan government will be tabling a Religious and Racial Hatred Bill soon, in which action will be taken not only against those who insult Islam, but against other religions too.

“This is to ensure all races and religion are protected from being insulted and abused,” he said in the Dewan Rakyat, today.

MORE TO COME
https://www.malaymail.com/s/1655345/minister-says-law-against-religious-and-racial-hatred-coming

BERITA»Nasional
Selasa, 24 Julai 2018 | 11:40am
MENTERI di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa. - Foto Danial Saad

Akta Kebencian Agama dan Kaum dirangka - Mujahid
Oleh Rohaniza Idris roha@nstp.com.my

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan memperkenalkan Akta Kebencian Agama dan Kaum bagi menyekat gejala mencaci dan memaki semua agama di negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, berkata akta itu bagi melindungi semua agama di negara ini.


Katanya, dengan adanya akta khusus itu tindakan boleh diambil terhadap sesiapa saja yang mencaci atau memaki agama Islam dan agama lain di negara.

"Akta ini bukan saja untuk orang Islam tetapi bagi menjamin agama dan kaum yang ada serta di negara ini," katanya menjawab soalan tambahan Datuk Ismail Mohamed Said pada sesi Waktu Pertanyaan Menteri (MQT) di Dewan Rakyat.

Ismail, dalam soalannya, ingin mengetahui sama ada kerajaan bercadang menggubal undang-undang bagi melindungi agama Islam yang sering dicaci di laman sosial sejak kebelakangan ini.

Mujahid berkata, akta itu bukan saja akan mendidik rakyat menghormati agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan tetapi juga agama lain.

Mengenai kes menghina agama Islam, Mujahid berkata pihaknya masih belum menerima apa-apa laporan daripada pihak polis untuk tindakan lanjut.
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/07/453083/akta-kebencian-agama-dan-kaum-dirangka-mujahid

Taska di agensi, jabatan kerajaan tahun depan
MyMetroUtama
Rohaniza Idris roha@nstp.com.my
MENJELANG Januari tahun depan, semua agensi dan jabatan kerajaan perlu mewujudkan Taska di tempat kerja awam masing-masing.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, keutamaan diberikan kepada agensi kerajaan yang membabitkan kerja secara syif.

Katanya, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat juga ingin bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan supaya taska dapat

diwujudkan di sekolah untuk kemudahan guru yang berkhidmat di sekolah berkenaan.

"Bagi sektor awam, subsidi yuran pengasuhan Taska di tempat kerja

sebanyak RM180 sebulan bagi seorang anak kepada pegawai perkhidmatan awam yang pendapatan isi rumah tidak melebihi RM5,000 sebulan disediakan berdasarkan Surat Pekeliling PerkhidmatanBilangan 38 Tahun 2013.

"Bagi sektor swasta pula, insentif pelepasan cukai boleh dituntut dari Kerajaan mengikut pekeliling Jabatan Hasil Dalam Negeri bertarikh15 Februari 1996 yang mana pengecualian cukai 10 peratus selama

10 tahun bagi ubah suai dan penyenggaraan bangunan bagi penyediaanTaska, " katanya menjawab soalan Siri Zailah Mohd Yusoff (PAS Rantau Panjang) di Dewan Rakyat.

Siti Zailah mahu mengetahui mengenai langkah mengawal selia pusat asuhan kanak-kanak termasuk di rumah persendirian supaya tragedi penderaan tidak berulang.

Wan Azizah yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata, selain itu kementerian menganjurkan Bengkel Pindaan Akta Taman Asuhan Kanak-kanak

[Akta 308] pada 11 Julai 2018 bagi memantapkan kawal selia TASKA di seluruh Malaysia.

Katanya, bagi memastikan tahap penyampaian perkhidmatan taman asuhan yang dikendalikan oleh pengusaha berada di tahap keselamatan yang tinggi,

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah mengumpul notifikasi pengasuh di rumah bagi individu yang mengasuh kanak-kanak kurang daripada empat (4) orang yang berusia empat (4) tahun ke bawah.

Selain itu, katanya JKM membimbing pengasuh dan memberi maklumat tentang KursusAsuhan PERMATA dan program, seminar dan taklimat berkaitan

pengasuhan dan pendidikan awal kanak-kanak melalui 42 buah agensi latihan yang telah diiktiraf oleh JKM.

"Usaha ini adalah untuk meningkatkan kemahiran dan pengetahuan pengasuhdalam bidang berkenaan.

"Mengadakan pelbagai program untuk meningkatkan kesedaran masyarakat dan ibu bapa tentang kepentingan dan kelebihan menghantar anak ke Taska yang berdaftar dengan JKM.

"Contohnya Program Jom Daftar dan membuka kaunter maklumat pameran dalam program-program yang dianjurkan oleh Jabatan dan agensi kerajaan yang lain" katanya.

Mengulas lanjut, Wan Azizah berkata, bagi memastikan isu ini dapat ditangani dengan lebih menyeluruh, satu Jawatankuasa Khas diwujudkan bagi membolehkan satu piawaian kompetensi untuk diguna pakai olehpengasuh kanak-kanak yang merangkumi aspek keselamatan, latihan dan kemahiran asas yang diperlukan oleh seorang pengasuh.

Jawatankuasa itu juga katanya bagi mengawal selia keperluan untuk mewajibkan pengasuh kanak-kanak mendaftar dengan JKM.

Beliau berkata, jawatankuasa itu juga bekerjasama dengan agensi perundangan untuk memastikan dan memperkukuhkan bukti pendakwaan bagi prosiding mahkamah yang membabitkan kes kesalahan pengasuhkanak-kanak.

"Dalam masa yang sama jawatankuasa itu mengkaji kos yang terbabit dalam pengurusan pengasuhankanak-kanak," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 24 Julai 2018 @ 11:54 AM
https://www.hmetro.com.my/utama/2018/07/361099/taska-di-agensi-jabatan-kerajaan-tahun-depan

MALAYSIA
All govt agencies to set up child nursery at the work place next year
Published 2 hours ago on 24 July 2018
Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail speaks to reporters at Parliament July 24, 2018. — Picture by Zuraneeza Zulkifli
Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail speaks to reporters at Parliament July 24, 2018. — Picture by Zuraneeza Zulkifli

KUALA LUMPUR, July 24 — The Women, Family and Community Development Ministry is targeting that all government agencies set up a Child Nursery (Taska) at their respective work places in January 2019 involving shift workers.

Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail said the ministry would also collaborate with the Education Ministry so that facilities for teachers serving at such schools could be provided.

Dr Wan Azizah, who is also the Minister of Women, Family and Community Development, said the government had provided various incentives to encourage the establishment of child nurseries at the work place including the granting of RM180 per month for childcare fees for each child of an officer whose monthly household income did not exceed RM5,000.

“For private sector employers, tax exemption incentives could be sought from the government according to the Inland Revenue Department’s circular dated Feb 15, 1996 where there is tax exemption of 10 per cent for 10 years to renovate and maintain a building in order to set up the child nursery,” she said during Question Time for Ministers at the Parliament sitting today.

She was replying to a question from Siti Zailah Mohd Yusoff  (PAS-Rantau  Panjang) who wanted to know the immediate measures taken by the ministry in regulating child nurseries including those at private homes so that abuse cases such as the one that occurred to the late Adam Rayqal Mohd Sufi were not repeated.

Dr Wan Azizah said that among efforts that could be taken to enhance child safety at the nurseries were the installation of Close-Circuit Television (CCTV) which would enable parents to carry out long-distance monitoring via the smart-phone application.

“A total of 4,293 child nurseries was registered throughout the country up to June this year. Thus one of the measures that could be taken was considering installation of infrastructure especially the CCTV,” she said when replying to a supplementary question from Siti Zailah on the detailed monitoring mechanism for all public and private child nurseries.

She said the government would also consider the setting up of a competency standard to be applied by child-minders incorporating the aspects of security, training and basic skills necessary for a child-minder. — Bernama
https://www.malaymail.com/s/1655388/all-govt-agencies-to-set-up-child-nursery-at-the-work-place-next-year

Tuesday, July 24, 2018
Menteri mahu bantu mak nyah tinggalkan pekerjaan lama
Posted By: Pentadbiron: July 24, 2018 Print Email
Menteri mahu bantu mak nyah tinggalkan pekerjaan lama
Golongan ‘mak nyah’ boleh diselamatkan daripada terus hanyut dalam pekerjaan tidak bermoral dengan membuka peluang pekerjaan lain kepada mereka, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa.

Oleh itu, majikan di negara ini perlu menerima golongan ‘mak nyah’ bekerja di mana-mana syarikat atau organisasi mereka, katanya.

Masyarakat juga perlu sedar dan menerima hakikat bahawa golongan ‘mak nyah’ juga mempunyai keperluan untuk menyara hidup dan sudah tentulah memerlukan pekerjaan.

“Kenapa saya gesa majikan, sebab saya tidak mahu golongan ini beri alasan tidak dapat tempat untuk bekerja dan seterusnya memaksa mereka memilih bekerja secara tidak bermoral. Kita mesti tahu mak nyah juga ada yang berpendidikan serta kelulusan.

“Dan tidak dinafikan ada juga yang tidak ada kelayakan seterusnya menjadi mangsa eksploitasi kegiatan tidak bermoral,” katanya kepada Bernama di lobi Parlimen, hari ini.

Statistik menunjukkan 80 peratus golongan mak nyah di negara ini terbabit dalam industri seks dan ini satu perkembangan yang tidak sihat, katanya.

Mujahid berkata langkah pertama bagi membantu migrasi golongan ini ke persekitaran kerja yang lebih sihat dan normal adalah mereka tidak harus didiskriminasi di tempat kerja.

“Jika mereka ini (yang berkelulusan) datang untuk temuduga bekerja, janganlah terus jadikan penampilan mereka sebagai kriteria untuk ditolak begitu sahaja.

“Bila mereka memasuki suasana kerja yang normal seperti di pejabat-pejabat, janganlah pandang serong dan pulaukan mereka. Beri masa dan waktu untuk mereka merubah diri kembali ke norma asal,” jelasnya.

Mujahid berkata masalah sosial seumpama itu tidak akan selesai jika masyarakat tidak bersama memainkan peranan kerana hasrat kerajaan adalah menyelamatkan golongan ‘mak nyah’ daripada terus hanyut dalam industri seks.

Beliau berkata bagi kategori ‘mak nyah’ yang tiada sijil atau kelulusan untuk bekerja, usaha lain boleh difikirkan contohnya dengan menyediakan dana bagi membantu mereka memulakan perniagaan yang bersesuaian. –
Posted by AMIR Wartawan Rasmi LR at Tuesday, July 24, 2018
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: MENTERI MAHU BANTU MAK NYAH TINGGALKAN PEKERJAAN LAMA

Tiada ulasan: