Isnin, 23 Julai 2018

Usaha murni kementerian digelapkan. Dibesarkan perkara yang sengaja digambarkan secara salah oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. 7913.بسم الله الرحمن الرحيم

Firman Allah Subhanahuwatalla yang bermaksud: “Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat dan secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku.” (Surah al-Kafirun, ayat 1-6)

Firman Allah Subhanahuwatalla yang bermaksud: “..Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya” [QS. AL 'IMRAN (3):185].

Firman Allah Subhanahuwatalla yang bermaksud: “Perkataan yang baik dan pemberian maaf, lebih baik dari sedekah yang diiringi dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan penerima). Allah Maha Kaya lagi Maha Penyantun.” (Al Baqarah: 263).

Firman Allah Subhanahuwatalla yang bermaksud: “Mereka yang berjuang di jalan Kami nescaya Kami tunjukkan jalan-jalan Kami. Sesungguhnya Allah berserta orang yang berbuat baik.” (Al Ankabut: 69).

Firman Allah Subhanahuwatalla yang bermaksud: “Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku.” (QS. Yusuf: 86).

BERITA»Politik
Isnin, 23 Julai 2018 | 8:30am
PENGARAH Pilihan Raya PAS Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir. - Foto Saddam Yusoff

PAS enggan berkempen untuk BN
Oleh Dawn Chan cnews@nstp.com.my

SHAH ALAM: Barisan Nasional (BN) berdepan masalah dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis apabila satu lagi parti pembangkang, PAS, enggan menghulurkan bantuan.

Pengarah Pilihan Raya PAS Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir, semalam menegaskan parti itu tidak akan membantu kempen calon BN, Datuk Lokman Noor Adam, untuk merampas kerusi DUN itu daripada PKR.

Roslan berkata, keputusan PAS Selangor tidak meletakkan calon pada PRK itu dibuat atas persefahaman bersama dengan BN dan ia tidak lebih daripada kerjasama sebagai blok pembangkang.

Rayuan Lokman untuk mendapatkan bantuan daripada PAS tidak diendahkan, walaupun beliau tegas mahu bertemu pemimpin setempat parti itu di Sungai Kandis.

Lokman yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO, dilaporkan mahu berbincang dengan kepemimpinan di bahagian dalam usahanya meyakinkan PAS untuk terbabit sama dengan jentera kempen BN.

PAS memberi laluan kepada BN untuk bertanding dalam PRK itu yang diadakan selepas kematian wakil rakyatnya, Mat Shuhaimi Shafiei, 50, akibat kanser limfoma pada 2 Julai lalu.

Langkah PAS Selangor itu seperti menyatakan penyelesaian aman yang ditawarkan parti itu hanya untuk membenarkan BN bertanding dalam PRK dan ia memberi isyarat jelas parti itu tidak berminat serta ada sebarang kaitan dengan gabungan pembangkang.

Tindakan PAS itu tidak memeranjatkan pakar geostrategi, Prof Dr Azmi Hassan, yang menyifatkan tindakan itu sebagai keputusan taktikal.

"PAS kelihatan yakin bahawa BN bukan saja akan kalah dalam PRK ini tetapi undi majoriti yang bakal diperoleh calon PKR juga akan meningkat.

"Berdasarkan kepada itu, saya menganggapkan PAS mahu mengenepikan sebarang dakwaan bahawa ia menyokong BN sepanjang kempen dan selepas PRK ini boleh secara selamat menyatakan mereka tidak terbabit secara langsung dan keputusan itu tidak akan diterjemahkan kepada kemerosotan sokongan pengundi kepada mereka," katanya kepada NSTP.

Dalam PRU-14, kerusi Sungai Kandis menyaksikan pertembungan empat penjuru dengan Mat Shuhaimi mempertahankan kerusi itu, mengalahkan calon BN, Datuk Kamaruzzaman Johari; calon PAS, Mohd Yusof Abdullah; dan calon Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hanafiah Husin.

Mat Shuhaimi meraih 23,998 undi serta majoriti 12,480 bagi mengalahkan Kamaruzzaman yang memperoleh 11,518 undi. Mohd Yusof menerima 7,573 undi manakala Hanafiah hanya mendapat 76 undi.


PRK ini menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara calon PKR, Mohd Zawawi Ahmad Mughni, Lokman (BN) dan calon Bebas, K Murthy.
https://www.bharian.com.my/berita/politik/2018/07/452590/pas-enggan-berkempen-untuk-bn

1. Good Health
 2. Good appetite
 3. and get married soon
 4. If you are single , wish you find your lover
 5. If you are married, wish you love each other more
 6. and have a smart little baby
 7. If you are a man, wish you more handsome
 8. and stronger
 9. If you are a girl, wish you more beautiful
 10. more considerately
 11. Wish you happy!
 12. Enjoy your life!
 13. And Keep in touch
*Sumber dari: Yahoo Email 7 Januari 2006


Monday, July 23, 2018
Dr Maszlee mangsa politik persepsi
MUAMMAR QADDAFIJuly 23, 2018 4:34 pm

Dr Maszlee Malik merupakan menteri yang boleh dikatakan mendapat perhatian ramai sejak dari awal perlantikan beliau. 

Isu-isu hangat yang menjadi perbahasan seperti pengiktirafan UEC merupakan bidang kerja beliau sekali gus menjadi sasaran tembak musuh-musuh politik Pakatan Harapan (PH). Isu kasut hitam juga telah dieksploitasi dengan begitu jijik oleh sesetengah pihak.

Perlaksanaan pemakaian kasut hitam oleh pelajar sekolah merupakan 1 dari 5 perkara BERKAITAN SEKOLAH yang disebut oleh Dr Maszlee Malik dalam satu forum beberapa hari lepas. Dan topik ini disentuh secara ringan dan bukanlah seperti mengumumkan sesuatu yang penting.

Perihal kasut hitam ini adalah rentetan dari pandangan dan rungutan ibu bapa, hasil kajian yang dilakukan Kementerian Pendidikan kepada ibu bapa yang mana hasilnya mendapati ibu bapa (ibu-ibu sebenarnya) cenderung agar anak-anak mereka memakai kasut berwarna hitam ke sekolah. Ia mungkin sekali selepas diperhati dari aspek memudahkan kerja ibu (bapa), serta mengurangkan kos lanjutan (pembelian kapur etc). Kajian ini bukan dilakukan selepas beliau menjadi menteri sebaliknya lebih lama lagi tetapi perlaksaannya hanya berjaya setelah Dr Maszlee menjawat jawatan ini.

Benda yang dilihat kecil ini sebenar perkara besar oleh ramai ibu bapa dan tidak hairanlah ia mendapat respons positif rata-rata nitizen. Tahniah Dr Maszlee kerana mendengar rungutan dan pandangan ibu bapa.

Selain itu ada beberapa hal lagi yang berkaitan sekolah dibangkitkan iaitu perihal memastikan murid tidak lagi menggalas beg yang berat. Ini adalah masalah sejak begitu lama sekali namun baru diambil perhatian serius oleh menteri, kita berharap ia juga diselesaikan dalam masa terdekat.

Menteri pendidikan juga merancang untuk mengurangkan tempoh pembelajaran di sekolah dan cuba untuk mempastikan pelajar boleh jejaki kaki ke universiti dalam tempoh yang lebih singat berbanding sedia ada sebagaimana di luar negara.

KKM juga akan mengambil langkah untuk memperkasakan sekolah kerajaan (kebangsaan dan pendidikan khas) akan kembali menjadi pilihan utama ibu bapa untuk hantar anak mereka ke sekolah melalui pembaikan dari perbagai sisi yang menjadikan sekolah kerajaan adalah setanding bahkan lebih baik dari sekolah swasta.

Kerajaan juga berusaha untuk tidak lagi membebankan guru-guru dengan tugas pengkeranian sebaliknya hanya fokus pada tugasan hakiki mereka iaitu untuk mendidik pelajar. Ini juga adalah hasrat yang diperjuangankan oleh pemimpin Pakatan Harapan (PH), yang kini merupakan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar sejak tahun 2016 lagi. Beliau tekankan keperluan mengembalikan guru-guru ke bilik mengajar untuk memberi tumpuan kepada pembelajaran sebenar dan tidak membebankan 500,000 guru dengan tugas pengkeranian.

Nurul Izzah mengambil contoh sesi pengajaran dalam satu minggu hanya 17 jam di Malaysia, manakala Finland 20.6 jam seminggu. Guru di Malaysia juga terpaksa melakukan perancangan mengajar yang memperuntukkan 6 jam seminggu dan menanda buku/ujian yang mengambil masa 7.4 jam.

Dr Maszlee hakikatnya telah meneruskan apa yang diperjuangkan dan dibawa oleh PH sejak sebelum PRU14 lagi.

Masyarakat tidak seharusnya terus percaya dengan sikap tidak bertanggungjawab sesetengah pihak yang cuba menimbulkan rasa tidak puas hati rakyat kepada kerajaan yang baru berusia 70 hari demi kelansungan parti politik dan cubaan meraih publisiti murahan oleh individu atau NGO-NGO yang mempunyai dendam peribadi.

Setelah 60 tahun rakyat Malaysia mampu memberi kepercayaan kepada Barisan Nasional (BN), adalah wajar sekurangnya memberi satu tempoh yang rasional untuk mana mana kementerian menunjukkan hasil yang baik bukannya dalam tempoh kurang tiga bulan.

Lebih malang apabila usaha usaha murni kementerian digelapkan sebaliknya dibesarkan satu satu perkara yang digambarkan secara salah oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Posted by AMIR Wartawan Rasmi LR at Monday, July 23, 2018


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Ya Allah hamba-Mu berdoa memohon kepada-Mu Ya Tuhan Allah Yang Maha Esa Ya Allah.

Ya Allah lindungi aku dan hamba-Mu yang sebenar-benarnya jujur dan sedang teraniaya Ya Allah. Bukakanlah pintu hati hamba-Mu Ya Allah yang kini meniti hujung hayat supaya bertaubat dan kembali ke jalan yang benar, yang Engkau redhai Ya Allah.

Andai mereka masih keras hati, tunjukkanlah aibnya ketika masih di hujung waktu hidupnya Ya Allah. Tunjukkan aibnya Ya Allah sewaktu sakratulmautnya supaya semua Rakyat Malaysia dan segala makhluk-Mu mengetahuinya Ya Allah.

Ya Allah tunjukkanlah aibnya ketika pengkebumian mayatnya Ya Allah, supaya semua Rakyat Malaysia dan mahluk-Mu mengetahui tanpa dapat dibendung dan dapat diselindungi oleh setakat yang bertaraf manusia hamba-Mu Ya Allah.

Pecahkan semua rahsia dan kemelutnya semasa mayat itu masih lagi bernyawa Ya Allah. Supaya jadi pengajaran kepada hamba-Mu yang masih hidup Engkau kurniakan akal tetapi tidak berakal seperti syarat pinjaman akal yang telah Engkau kurniakan Ya Allah.

Ya Allah ampunilah ibu bapaku Ya Allah. Rahmatilah ke atas roh-Nya Ya Allah. Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah, ampunilah hamba-Mu Ya Allah. Ya Allah makbulkan doaku hamba-Mu di hari pagi Jumaat ini Ya Allah supaya Muslim Malaysia tidak terbelengggu dan bersubahat dengan perkara dusta. Bersubahat aku tahu Ya Allah akibatnya Azab Api Neraka Jahanam, Ya Allah. Amin Ya Rob.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Ya Allah Ya Tuhanku. Jauhilah aku dari penyakit hasad dengki yang menjauhkan aku dari dekat denganMu Ya Allah. Tuhan Pencipta alam dan Pemilik alam serta sekelian isinya. Tuhan Yang Maha Mengetahui segala isi bumi dan langit serta isi di antara langit dan bumi. Tuhan Yang Maha Pengampun tanpa perlu adanya pengantara. Tuhan Yang Maha Memakbulkan segala doa hamba-Nya. Allah Tuhan Yang Maha Agung Lagi Maha Bijaksana. Tuhan Yang Maha Penyayang Lagi Maha Mengasihi.

Andai mereka Muslim Ya Allah, bukalah pintu hati mereka yang berhasad dengki supaya kembali ke jalan yang benar. Jalan yang Engkau redhoi Ya Allah. Ya Allah andai mereka tetap enggan mengEsakanMu Ya Allah, malah tambah riak dan taqabur serta tegar melakukan perkara toghut tanpa takut Azab Api NerakaMu Ya Allah, Engkau laknati mereka Ya Allah, sebagaimana engkau melaknat kaum yahudi dan nasrani dan nasoro dan syaitan laknatullah. Ya Allah. Ya Allah. Ya Allah.

Ya Allah ampunilah ke dua ibu bapaku Ya Allah. Rahmatilah roh mereka dan rohku Ya Allah. Ampunilah aku Ya Allah.

Amin Ya Rob...

YA ALLAH, YA RAHMAN, YA RAHIIMM!....YA....RABB,

1) Surah Ali 'Imraan, Ayat: 38

رَبِّ هَبۡ لِى مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً۬ طَيِّبَةً‌ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ ٱلدُّعَآءِ

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kpdku dr sisiMu zuriat keturunan yg baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar(menerima) doa permohonan.”

2) Surah Al-Baqarah,Ayat : 250

رَبَّنَآ أَفۡرِغۡ عَلَيۡنَا صَبۡرً۬ا وَثَبِّتۡ أَقۡدَامَنَا وَٱنصُرۡنَا عَلَى ٱلۡقَوۡمِ ٱلۡڪَـٰفِرِينَ

“Wahai Tuhan kami! Limpahkanlah sabar kepada kami, & teguhkanlah tapak pendirian kami serta menangkanlah kami terhadap kaum yang kafir.”

3) Surah Ali 'Imraan, Ayat: 147

رَبَّنَا ٱغۡفِرۡ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسۡرَافَنَا فِىٓ أَمۡرِنَا وَثَبِّتۡ أَقۡدَامَنَا وَٱنصُرۡنَا عَلَى ٱلۡقَوۡمِ ٱلۡڪَـٰفِرِينَ

“Wahai Tuhan kami! Ampunkanlah dosa2 kami & perbuatan kami yg melampau dlm urusan kami, & teguhkanlah tapak pendirian kami(dlm perjuangan); & tolonglah kami mencapai kemenangan terhadap kaum yg kafir.”

4) Surah Ali 'Imraan, Ayat: 8

رَبَّنَا لَا تُزِغۡ قُلُوبَنَا بَعۡدَ إِذۡ هَدَيۡتَنَا وَهَبۡ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحۡمَةً‌ۚ إِنَّكَ أَنتَ ٱلۡوَهَّابُ

“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kpd kami, & kurniakanlah kpd kami limpah rahmat dr sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yg melimpah-limpah pemberianNya.”

5) Surah A-li 'Imraan, Ayat: 16

رَبَّنَآ إِنَّنَآ ءَامَنَّا فَٱغۡفِرۡ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ ٱلنَّارِ

“Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah beriman, oleh itu, ampunkanlah dosa2 kami & peliharalah kami dr azab neraka.”

6) Surah A-li 'Imraan, Ayat: 193 & 194

رَبَّنَا وَءَاتِنَا مَا وَعَدتَّنَا عَلَىٰ رُسُلِكَ وَلَا تُخۡزِنَا يَوۡمَ ٱلۡقِيَـٰمَةِ‌ۗ إِنَّكَ لَا تُخۡلِفُ ٱلۡمِيعَادَ رَّبَّنَآ إِنَّنَا سَمِعۡنَا مُنَادِيً۬ا يُنَادِى لِلۡإِيمَـٰنِ أَنۡ ءَامِنُواْ بِرَبِّكُمۡ فَـَٔامَنَّا‌ۚ رَبَّنَا فَٱغۡفِرۡ لَنَا ذُنُوبَنَا وَڪَفِّرۡ عَنَّا سَيِّـَٔاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ ٱلۡأَبۡرَارِ 

“Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah mendengar seorang Penyeru(Rasul) yg menyeru kepada iman, katanya: ` Berimanlah kamu kpd Tuhan kamu ', maka kami pun beriman. Wahai Tuhan kami, ampunkanlah dosa2 kami, & hapuskanlah drpd kami kesalahan2 kami, & matikanlah kami bersama orang2 yg berbakti; Wahai Tuhan kami! Berikanlah kpd kami pahala yg telah Engkau janjikan kpd kami melalui Rasul2Mu, & janganlah Engkau hinakan kami pada hari kiamat; sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji.”

7) Surah Al-A'raaf, Ayat: 126

“Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kpd kami, & matikanlah kami dlm keadaan Islam(berserah bulat-bulat kepadaMu).”

8) Surah Asy-Syu'araa', Ayat: 83~85

“Wahai Tuhanku, berikanlah daku ilmu pengetahuan ugama, & hubungkanlah daku dgn orang2 yg soleh; "Dan jadikanlah bagiku sebutan yg baik (nama yg harum) dlm kalangan orang2 yg dtg kemudian; "Dan jadikanlah daku dr orang2 yg mewarisi Syurga Jannatun-Naiim.”

9) Surah An-Naml, Ayat: 19

“Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kpdku & kpd ibu bapaku, & supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yg Engkau redai; & masukkanlah daku - dgn limpah rahmatMu - dlm kumpulan hamba2Mu yg soleh.”

10) Surah Al-A'raaf, Ayat: 23

“Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, & kalau Engkau tidak mengampunkan kami & memberi rahmat kpd kami, nescaya menjadilah kami dr orang2 yg rugi.”

11) Surah Al-A'raaf, Ayat: 151

“Wahai Tuhanku, ampunkanlah bagiku & bagi saudaraku, & masukkanlah kami ke dlm rahmatMu, kerana Engkaulah shj Yg Maha Mengasihani dr segala yg lain mengasihani.”

12) Surah Hud, Ayat: 47

"Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku berlindung kpdMu drpd memohon sesuatu yg aku tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; & jika Engkau tidak mengampunkan dosaku, & memberi rahmat kpdku, nescaya menjadilah aku dr orang yg rugi.”

13) Surah Ibrahim, Ayat: 40

“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan.”

14) Surah Al-Mu'minun, Ayat: 109

“Wahai Tuhan kami, kami telah beriman; oleh itu ampunkanlah dosa kami serta berilah rahmat kepada kami, dan sememangnya Engkaulah jua sebaik-baik Pemberi rahmat.”

15) Surah Al-Mu'minun, Ayat: 118

“Wahai Tuhanku, berikanlah ampun dan kurniakan rahmat, dan sememangnya Engkaulah sahaja sebaik-baik Pemberi rahmat!.”

16) Surah Al-Hasyr, Ayat: 10

“Wahai Tuhan Kami! Ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman, dan janganlah Engkau jadikan dalam hati perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah Belas kasihan dan RahmatMu.”

17) Surah Al-Mumtahanah, Ayat: 4~5

“Wahai Tuhan kami! Kepada Engkaulah sahaja kami berserah diri, dan kepada Engkaulah kami rujuk bertaubat, serta kepada Engkaulah jua tempat kembai. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau jadikan pendirian dan keyakinan kami terpesong kerana penindasan orang-orang kafir, dan ampunkanlah dosa kami wahai Tuhan kami; sesungguhnya Engkaulah sahaja Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”

18) Surah At-Tahriim, Ayat: 8

“Wahai Tuhan kami! Sempurnakanlah bagi kami cahaya kami, dan limpahkanlah keampunan kepada kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”

19) Surah Nuh, Ayat: 28

“Wahai Tuhanku! Ampunkanlah bagiku, dan bagi kedua ibu bapaku, serta bagi sesiapa yang masuk ke rumahku dengan keadaan beriman; dan (ampunkanlah) bagi sekalian orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan (dalam segala zaman); dan janganlah Engkau tambahi orang-orang yang zalim melainkan kebinasaan!.”

20) Surah Al-Anbiyaa', Ayat: 89

“Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi.”

21) Surah Al-Baqarah, Ayat: 286

"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.”

22) Surah Al-Anbiyaa', Ayat: 83

“Sesungguhnya aku ditimpa penyakit, sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani.”

23) Surah Az-Zukhruf, Ayat: 13~14

“Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya.Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali!.”

24) Surah Al-Kahf, Ayat: 10

“Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan ugama kami.”

25) Surah Al-Anbiyaa', Ayat: 87

“Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.”

26) Surah Al-Baqarah, Ayat:127

“Wahai Tuhan kami! Terimalah daripada kami (amal kami); sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui; Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan jadikanlah daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadamu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.”

27) Surah Al-Israa', Ayat: 80

“Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku ke dalam urusan ugamaku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku dari sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”

28) Surah Taha, Ayat: 25~28

“Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku;"Dan mudahkanlah bagiku, tugasku;"Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku,"Supaya mereka faham perkataanku.”

29) Surah Al-Mu'minun, Ayat: 97~98

“Wahai Tuhanku, aku berlindung kepadaMu dari hasutan Syaitan-syaitan."Dan aku berlindung kepadaMu, wahai Tuhanku, supaya Syaitan-syaitan itu tidak menghampiriku.”

30) Surah Al-Ahqaaf, Ayat: 15

“Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu).”

31) Surah Al-Furqaan, Ayat: 74

“Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.”

32) Surah Al-Furqaan, Ayat: 65

“Wahai Tuhan kami, sisihkanlah azab neraka Jahannam dari kami, sesungguhnya azab seksanya itu adalah mengertikan.”


I LOVE ISLAM


"FABI AYYI AALA IRABBIKUMA TUKAZZHIBAN" = Nikmat Tuhan Manakah Yang Engkau Hendak Dustakan?........muhasabah buat diri kite ni belake kerana Allah S.W.T.....

Maklumat anda :
IPevo.wirTiada ulasan: