Ahad, 21 Oktober 2018

Taipingmali. 8481.


Taipingmali

Anwar Ibrahim: Program IMF Mana Yang Saya Ikut?

taipingmali pada Taipingmali - 5 hari yang lalu

LOMPAT Song - Comedy Court - October 2018

taipingmali pada Taipingmali - 6 hari yang lalu

Kempen Bersama Rakyat Tolak GST Ganti SST???

taipingmali pada Taipingmali - Seminggu yang lalu

MP Kulai nyanyi lagu GST di Dewan Rakyat

taipingmali pada Taipingmali - Seminggu yang lalu

Demi Keselamatan Penduduk Taman Akasia Jalan Terpaksa Ditutup

taipingmali pada Taipingmali - Seminggu yang lalu
Kawasan perumahan baharu, kebanyakan membina pagar keselamatan dan mempunyai kawalan keselamatan sendiri. Trend terbaru ini semakin berkembang dari Lembah Kelang ke negeri-negeri lain. Paling kontroversi hari ini ialah nasib penduduk Kampung Nibong Pangkalan Batu Melaka di mana penduduk kampung membantah penutupan jalan pintas untuk ke masjid yang berada di kawasan tersebut. Dengan penutupan jalan tersebut maka penduduk kampung menghadapi sedikit kesulitan untuk berulang alik dari kampung mereka ke masjid. Penutupan jalan tersebut membuatkan penduduk membantah dan paling malang ap... lagi »

What happened and what's next?

taipingmali pada Taipingmali - 2 minggu yang lalu
The MYR is still sliding against the USD, our growth rate is still being revised downwards, inflation will increase further and there will be no goodies in the budget for next year. Taxes are not being reduced and we may even get new taxes after 2019. Minimum wage is just increased by RM50 per month. Our median household income remains flat with not much growth while our exports will quite likely see a contraction at the end of this year, which will continue throughout next year. Highway tolls will not have their rates reduced (much less eliminated) but at the same time public trans... lagi »

Agenda Nam Tien: Konspirasi penghapusan etnik Melayu

taipingmali pada Taipingmali - 2 minggu yang lalu

BBC HARDtalk 02/10/2018 Mahathir Mohamad

taipingmali pada Taipingmali - 2 minggu yang lalu

Betul kah artikel ini

taipingmali pada Taipingmali - 2 minggu yang lalu
🦉 *Ankara* 17August2018 Turkish President Erdogan today commended the Malaysian Government under Tun Dr Mahathir's Leadership in the efforts of Malaysia to restore its Excellence . . . _" I was questioning about the 100 days new Malaysian administration and I was so impressed with Malaysia, despite the worst fiscal problems . . . and more than one trillion debt, they are still able to pay the salaries of workers in the public sector and start to implement various reforms. With only 3 months to repair the worst damages ! . . . It's an impossible mission even for most of t... lagi »

Ucapan Presiden Umno PAU 2018

taipingmali pada Taipingmali - 2 minggu yang lalu
TEKS UCAPAN DASAR YB DATO' SERI DR AHMAD ZAHID HAMIDI PRESIDEN UMNO MALAYSIA SEMPENA PERHIMPUNAN AGUNG UMNO 2018 TEMA: UMNO BANGKIT! 29 SEPTEMBER 2018 | SABTU | 8.30 MALAM DEWAN MERDEKA PWTC, KUALA LUMPUR TERIMA KASIH KEPADA SAUDARA/SAUDARI PENGACARA MAJLIS. ASSALAMMUALAIKUM WBT. SALUTASI SEGALA PUJI TERHADAP ALLAH SWT PEMILIK SEMESTA ALAM. SALAM DAN SELAWAT TERHADAP JUNJUNGAN BAGINDA RASULULLAH SAW. YBHG TAN SRI BADRUDDIN BIN AMIRULDIN PENGERUSI TETAP YBHG DATO' SERI RIZUAN BIN HAJI ABD HAMID TIMBALAN PENGERUSI TETAP YB DATO' SERI UTAMA MOHAMAD BIN HAJI HASAN TIMBALAN PRESI... lagi »

OPEN LETTER TO YDP AGONG.

taipingmali pada Taipingmali - 3 minggu yang lalu
Dearest Your Majesty, All of Allah blessings upon you, may you hear this request from your humble rakyat. We are in a worrying political situation. We are about to crown a dubious man as our Prime Minister in the not so distant future. Datuk Seri Anwar Ibrahim said recently, that the Agong said: "I pardoned you not because of the legal allocation under my power alone, but because I am confident you are innocent, Anwar, and there was travesty or miscarriage of justice. I had to do my duty as a King, to stop this injustice towards you since 1998 till 2018." He said further: "You ... lagi »

#PAU2018 - Ucapan Perasmian Sayap-sayap oleh Timbalan Presiden UMNO

taipingmali pada Taipingmali - 3 minggu yang lalu
UMNO dan Malaysia Yang Berubah YB Dato' Dr Noraini Ahmad, Ketua Pergerakan Wanita UMNO Malaysia dan kepimpinan Exco Wanita. Yang Berbahagia Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dan kepimpinan exco pergerakan pemuda Umno Malaysia Yang Berbahagia Datuk Zahida Zarik Khan, Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia dan kepimpinan exco pergerakan puteri Umno Malaysia Ketua-ketua Wanita parti komponen Barisan Nasional, para jemputan serta semua saudara/saudari perwakilan sayap2 Umno Malaysia yang saya sayang. Para Perwakilan sekalian; 1. Pertama sekali saya...lagi »

Mahathir Baru Sedar Pentingnya GST Untuk Menyelamat Ekonomi Negara!

taipingmali pada Taipingmali - 3 minggu yang lalu
by Mohd Fadzil Kali ini Mahathir melahirkan rasa risau akan kemampuan Malaysia untuk membayar hutang hingga dia ramalkan malaysia boleh muflis jika gagal. Mahathir tetap menjaja alasan hutang negara mencecah RM1 trilion walaupun kenyataan Bank Negara adalah berbeza pada setiap bulan, di sepanjang 5 bulan di bawah pentadbirannya. Dimana silapnya kerajaan sekarang sedangkan kerajaan dahulu tiada masalah untuk mengurus hutang negara dengan memberi pelbagai dana dan bantuan kepada rakyat. Malah kerajaan di bawah Dato Sri Najib Razak mampu membina pelbagai infrarakyat termasuk menghap... lagi »

GST cukai yang membebankan rakyat.

taipingmali pada Taipingmali - 3 minggu yang lalu
Kerana GST Rakyat tolak Ds Najib, kini cukai lama akan diguna pakai oleh pemerintah baru melalui SST sehingga 20% Sebuah kilang mengeluarkan sebuah barang bernilai RM 700. Kemudian, dikenakan cukai 10%. Jadi, harga barang yang perlu dibayar oleh pemborong ialah RM 770. Kemudian, pemborong akan margin 20% keuntungan atas nilai RM 770 tersebut. Maka, harga yang perlu dibayar oleh peruncit ialah RM 924. Kemudian, peruncit akan menjual kepada pengguna pada harga margin 20%, maka ia akan menjadi RM 1108.80 Dalam sistem SST, cukai yang dikutip oleh kerajaan cuma RM 70 dan pengguna per... lagi »

Umno Bangkit

taipingmali pada Taipingmali - 4 minggu yang lalu
KENYATAAN MEDIA Ketua Penerangan UMNO Malaysia a. Pimpinan dan ahli UMNO di semua peringkat diharap untuk bersama Presiden UMNO serta pimpinan tertinggi parti di peringkat pusat atau negeri ketika ini dalam usaha memastikan UMNO BANGKIT semula. Ini penting apatah lagi UMNO sedang berhadapan cabaran besar dalam sejarah politiknya ketika ini. b. Saya rasa, sama ada UMNO BANGKIT semula atau tidak, ia bergantung kepada kita semua. Ketika ini pelbagai perkara sedang dilakukan oleh pimpinan parti. Namun ia akan sukar jika kita letakkan sepenuhnya kepada satu pihak sahaja. Sebaiknya s... lagi »

MENTERI BESAR(MB) KEDAH MASIH ULANGI PERANGAI LAMA

taipingmali pada Taipingmali - 4 minggu yang lalu
Mengikut data yang di keluarkan oleh kerajaan pusat, Kedah adalah sebuah negeri yang hutangnya tertinggi di Malaysia. Oleh itu Kedah tidak boleh ketinggalan mahu pun mundur kerana ianya berada di pantai barat yang sama dengan negeri-negeri maju dalam jajaran lebuhraya Utara Selatan. Kedah juga mempunyai sambungan landasan keretapi daripada Singapura ke Hadyai Thailand. Kenapa Kedah masih mundur? Untuk itu Kedah mesti mempunyai Menteri Besar yang berdaya saing untuk memajukan negeri. Rungutan terhadap Datuk Seri Mukhriz kini makin memuncak bukan sahaja daripada rakyat dan ahli-ahl... lagi »

ARTIKEL YG PATUT DIBACA OLEH SEMUA ORANG MELAYU

taipingmali pada Taipingmali - 4 minggu yang lalu
*Ringkasan dari sessi membedah buku Sejarah Tamadun Alam Melayu* Penulis : Puan Zaharah Sulaiman Judul Buku : Sejarah Tamadun Alam Melayu Jawatan : Penyelidik dan Penulis Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia Lokasi : INSTAC Kuala Lumpur Kita terlewat 10 tahun kebelakang daripada kemerdekaan berbanding dengan negara Indonesia disebabkan pemimpin Melayu terpaksa berunding banyak kali dengan British (lebih 100 kali) demi kepentingan bangsa Melayu, malangnya pemimpin kita tetap gagal akhirnya. Kegagalan ini menyebabkan terbentuk apa yang dinamakan "kontrak sosial" yang mengandungi rangka perle... lagi »

KERJASAMA PAS-UMNO: 100 FAKTA KUASA MELAYU-ISLAM

taipingmali pada Taipingmali - 4 minggu yang lalu
1. Kerjasama strategik PAS-UMNO bakal mengalahkan Pakatan Harapan dalam Pilihan Raya Umum ke-15 kelak kerana hanya perubahan sekitar 11 peratus undi Melayu diperlukan PAS dan UMNO untuk menguasai majoriti di Parlimen (kajian kuantitatif Ilham Centre). 2. Undi UMNO dalam PRU-14 lalu ialah 2.5 juta. 3. Undi PAS dalam PRU-14 lalu ialah 2.04 juta. 4. Usaha Pakatan mengubah sistem pilihan raya daripada 'First Past the Post' kepada 'Proportionate Representative' dalam PRU-15 juga akan memberi kelebihan besar kepada gabungan UMNO-PAS berdasarkan pola undi popular dalam PRU-14 lalu. 5... lagi »

Warkah Naib Presiden UMNO (Dato' Mohamed Khaled Nordin.) untuk Tan Sri Muhyiddin Yassin

taipingmali pada Taipingmali - 4 minggu yang lalu
16 September 2018 Saya doakan Tan Sri senantiasa dalam keadaan baik. Semoga Allah SWT memberikan keafiatan dan kesihatan, agar Tan Sri dapat segera kembali bertugas untuk bangsa dan tanahair. Sebelum saya teruskan, suka saya untuk memetik hikmah Imam Al-Ghazali, daripada karyanya yang bertajuk al-Arba'in fi Usul al-Din. Beliau telah menyenaraikan 10 sifat mahmudah (baik) dan 10 sifat mazmumah (tidak baik) yang selalu ada pada manusia. Antara sifat-sifat mazmumah tersebut adalah sifat bangga diri, iaitu menyangkakan diri lebih sempurna dan diri orang lain tidak berupaya melakukan ... lagi »

Proton dan Mahathir

taipingmali pada Taipingmali - 2 bulan yang lalu
FB DSN Ketika Proton yang sudah dimiliki syarikat swasta menjual 49 peratus sahamnya kepada syarikat Geely dari China pada Mei tahun lalu, saya masih ingat tulisan Tun Mahathir menuduh saya menjual maruah negara dan negara bakal dijual. Malah, Tun Mahathir melalui tulisan dan ucapannya mengakui menangis teresak-esak mengenangkan saham Proton dijual kepada Geely. Walhal, disebalik hakikat Tun Mahathir sebagai penasihat dan pengerusi Proton, syarikat itu kehilangan wang pada jumlah yang besar setiap tahun, jualan menjunam, eksport sangat rendah dan ketinggalan dari segi teknologi. ... lagi »

TUN DR MAHATHIR DAN TUN DAIM JAHAT, PERGUNA PEMIMPIN PKR: PENGERUSI PKR WILAYAH PERSEKUTUAN

taipingmali pada Taipingmali - 2 bulan yang lalu
"Saya nak berterus-terang, PRU 14, dalam kumpulan parti Pakatan Harapan, PKR menang lebih daripada parti-parti lain, saya berterus-terang, because saya rasa sedih, walaupun kita menang besar, tengok agihan-agihan kerusi telah dihijack oleh parti-parti 'Johnny come lately', parti-parti kecil. Dan jugak, tuan-tuan dan puan-puan, bagaimana ahli-ahli politik kita yang menang telah diketepikan. Jadi kita kena kaji betul-betul, jangan take from face value." "(PKR) Wilayah Persekutuan, kita secara terbuka, saya masuk tv, saya memang tolak Tun Dr Mahathir, openly, because sorrylah--saya m... lagi »

FOREX 2018: RM66 BILLION DUIT RAKYAT LESAP DALAM TEMPOH 2 BULAN.

taipingmali pada Taipingmali - 2 bulan yang lalu
Kerajaan Malaysia Baru telah menyembunyikan berita mengenai kehilangan RM66 Bilion di Bank Negara kerana pemerdagangan Forex. Gabenor Bank Negara, Nor Shamsiah Mohd Yunus telah memberitahu RM66 bilion itu telah lesap dalam tempoh dua bulan yang lalu iaitu selepas tarikh pilihanraya pada 9 Mei yang lalu. Oleh kerana keadaan ekonomi yang amat lemah, insflasi yang kian meningkat dan kesan dari beberapa keputusan dan kenyataan dari pihak Kerajaan baru, nilai ringgit telah jatuh sehingga RM4.10 berbanding dollar. Malaysia telah kehilangan sebanyak RM66 Billion semata-mata kerana pem... lagi »

PH menang kerana campur tangan Barat sejak 2002.

taipingmali pada Taipingmali - 2 bulan yang lalu
KENYATAAN MEDIA PENERANGAN UMNO MALAYSIA. 1. Pasti pihak kerajaan dan yang berkaitan dengannya akan menafikan perkara ini. Namun Pendedahan Daniel Twining, anggota Centre for Strategic International Studies Amerika Syarikat (CSIS), amat serius yang akhirnya mendedahkan kegiatan khianat Kerajaan PH terutama DAP dan konco-konco mereka selama ini terhadap kerajaan terdahulu. 2. Semua pihak mesti matang berpolitik, dan menghormati sistem demokrasi dalam negara ini, bagaimanapun menjemput dan melibatkan pihak luar untuk campur tangan adalah tidak wajar semasa sekali. 3. Pendedahan Danie... lagi »

UEC : API DALAM SEKAM

taipingmali pada Taipingmali - 2 bulan yang lalu
Hasil temubual bersama Prof Dato' Dr. Teo Kok Seong. SEJARAH Pada tahun 1975, Unified Examinantion Certificate (UEC) telah diwujudkan oleh dua persatuan cina iaitu Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia ( Jiao Zong) dan Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong). Berikutan daripada pelancaran UEC ini, kedua-dua pemimpin daripada Jiao Zong dan Dong Zong telah dipanggil ke parlimen oleh Menteri Pendidikan pada ketika itu iaitu tidak lain dan tidak bukan Perdana Menteri ke-7 kita, Tun Dr Mahathir sendiri. Beliau meminta kedua-dua orang pemimpin terse... lagi »

Jahil Perlembagaan punca sokong UEC, Prof Tan Sri Dr.Khoo Kay Kim

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
By Ainul Asniera Ahsan - 18 Julai 2018 KUALA LUMPUR – Pemimpin-pemimpin kerajaan yang berusaha untuk mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) disifatkan sebagai jahil tentang Perlembagaan Malaysia. Tokoh sejarah, Professor Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim berkata, jika mereka memahami tentang Perlembagaan Malaysia sudah tentu usaha untuk mengiktiraf UEC tidak dilakukan. Katanya, mana-mana pihak tidak perlu menggunakan alasan pengiktrafan UEC oleh negara-negara luar untuk 'membawa' ia dalam sistem Malaysia kerana ia amat bertentangan dengan Perlembagaan. Apabila disebut be... lagi »

Bukti bahawa DS Najib merupakan Khalifah Islam terulung yang pernah terajui kepimpinan negara

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
THE THIRD FORCE By: Raggie Jessy Nukilan: Hamba Allah (C&P by: Ariff Ahmad) Zainuddin Maidin mahukan semua sekolah tahfiz ditutup. Justeru itu, marilah kita kita imbas kembali apa yang telah diusahakan DS Najib: 1. Tahukah anda bahawa beliau berhasrat untuk menubuhkan Universiti Al-Quran? 2. Tahukah anda bahawa di bawah pentadbiran DS Najib, julung kali diwujudkan Dasar Pendidikan Tahfiz Negara? 3. Tahukah anda bahawa di bawah pentadbiran DS Najib, wujudnya percetakan Nasyrul Quran (pusat percetakan al-Quran) di Precint 14 Putrajaya, pusat percetakan al-Quran kedua terbesar di ... lagi »

Sakit kepala lah hampa

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
*Unit Penerangan* *Pemuda UMNO Bahagian Seputeh* *11 Julai 2018* *_Siasat enam suspek tetapi Peguam Negara Switzerland tegaskan Najib Razak tidak disiasat dan bukan suspek dalam kes 1MDB_* Switzerland sedang menyiasat enam individu kerana disyaki merasuah pegawai kerajaan asing serta beberapa kesalahan lain sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas dakwaan pengubahan wang haram membabitkan dana 1MDB, kata pejabat peguam negara berkenaan. *Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak bagaimanapun bukanlah seorang daripada "penjawat awam yang dituduh" itu, kata kenyataan yang dike... lagi »

PEMUDA UMNO BAHAGIAN SEPUTEH

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
Penangkapan Mantan Perdana Menteri Datuk Seri Haji Najib Bin Tun Abdul Razak oleh rejim Pakatan Harapan, macam mana Peguam Negara pun tidak boleh Berbahasa Melayu?* 1. Semalam, negara dikejutkan dengan penangkapan Mantan Perdana Menteri Datuk Seri Haji Najib Bin Tun Abdul Razak oleh rejim Pakatan Harapan dibawah Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad. Lebih menghairankan, penangkapan Datuk Seri Haji Najib Bin Tun Abdul Razak telah diarahkan oleh Jawatankuasa Siasatan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang tidak langsung mempunyai hak daripada sudut undang-undang untuk mengumu... lagi »

12 pendakwa. Boleh pecah rekod

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
Tujuh peguam wakili Najib BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bakal diwakili oleh barisan tujuh peguam bela yang diketuai oleh peguam kanan, Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah. Manakala pasukan pendakwaan yang diketuai Peguam Negara, Tommy Thomas, akan dibantu oleh 11 Timbalan Pendakwa Raya dalam prosiding pendakwaan di Mahkamah Kuala Lumpur, pagi ini. Najib dibawa masuk ke dalam Mahkamah Sesyen Jenayah 2 pada 8.25 pagi ini, sebelum pasukan pendakwaan menyusul 8.40 pagi. *Pasukan pendakwaan* 1. Tommy Thomas 2. Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria 3. Manoj Kurup 4. Datuk ... lagi »

Ayuh terus katakan perkara ini berulang kali. Najib Tinggalkan kerajaan dalam keadaan

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
1. Bursa Saham 1800 Mata 2. Rizab simpanan dalam kawalan kerajaan RM 1.7 Trillion. 3. Cash Flow Kewangan Kerajaan diantara 20 hingga 35 Billion setiap bulan. 4. KDNK bernilai 2 Trillion. 5. Peratusan Cukai berbanding KDNK pada tahap 15.5%. 6. Peratusan nisbah pelaburan kerajaan pada kadar 35% dari pendapatan kerajaan. 5 perkara ini yang Najib tinggalkan sudah cukup untuk kerajaan PH bergerak maju ke hadapan tanpa ganggu kacau kepada 1. Pemberian Bonus Kakitangan awam pada tahap 7 Billion setahun. 2. Pemberian bantuan dan emolumen kepada pendidikan islam. 3. Pemberian bantuan keb... lagi »

PUTERI UMNO. MARILAH RAPATKAN SAF, TERUS BERSETIA BERSAMA PERJUANGAN PART

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh.. Berkenaan keputusan Yb Mas Ermieyati Samsudin Mantan Ketua Puteri UMNO Malaysia merangkap ahli Parlimen Masjid Tanah umum keluar UMNO dan menjadi wakil rakyat bebas. Saya amat terkejut dan kesal dengan keputusan yang dibuat beliau. Sebagai seorang yang pernah menjadi 'boss' dalam puteri UMNO,kami mengharapkan beliau terus bersama-sama dalam saf perjuangan. Amat tidak wajar jika keputusan Pemilihan UMNO semalam menjadi antara faktor penyebab beliau meninggalkan parti kerana sebagai pemimpin yang mendokong amalan demokrasi, kita sepatu... lagi »

Zahid Presiden Umno 2018 - 2021

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
KENYATAAN MEDIA 1. Saya mengucapkan terima kasih kepada semua perwakilan kerana telah menunaikan tanggungjawab dengan tertib dan teratur dalam Pemilihan UMNO di seluruh negara pada hari ini. 2. Tidak ada yang kalah dalam proses ini. YB Tengku Razaleigh Hamzah dan YB Khairy Jamaluddin adalah pemimpin yang diiktiraf sumbangan mereka, dan tetap diperlukan di dalam meniupkan semula roh baharu Umno. Pelawaan saya terus terbuka untuk mereka bersama-sama kepimpinan baharu bagi menterjemahkan pembaharuan UMNO. 3. Sesungguhnya pemilihan yang lancar ini adalah manifestasi ahli UMNO yang k... lagi »

JANGAN BEKUKAN AKAUN BANK PARTI POLITIK DAN MENGGANGU KEBANGKITAN PEMBANGKANG YANG KONSTRUKTIF

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
NAJIB RAZAK:- 30 Jun 2018 Saya amat sedih dengan tindakan kerajaan Pakatan Harapan yang membekukan akaun bank pelbagai parti pembangkang termasuk UMNO dan SUPP. Malah, seorang ahli parlimen Pakatan Harapan turut menggesa kerajaan membekukan akaun bank parti politik lain seperti MCA, MIC dan Gerakan. Berdasarkan kepada pelbagai kenyataan dan laporan media, tindakan kerajaan baharu membekukan akaun UMNO dan SUPP dibuat kerana mengesyaki parti politik ini telah menerima dana dari 1MDB sebelum PRU13 dan wang ini didakwa kononnya dibelanjakan untuk pilihanraya umum. PRU13 diadakan li... lagi »

Guan Eng pertahankan tulisan cina

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
Dalam kenyataan di laman Facebook Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mempertahankan keputusannya mengeluarkan siaran media dalam tulisan Cina atas semangat Perkara 152(1) Perlembagaan Persekutuan yang mana tiada seorang pun yang boleh melarang/menghalang penggunaan bahasa lain. Tetapi Guan Eng terlupa bahawa dalam Perlembagaan Persekutuan, Perkara 152(1)(a) kenyataan penuhnya adalah; "Tiada seorang pun boleh dilarang atau dihalang daripada menggunakan (selain bagi maksud rasmi), atau daripada mengajarkan atau belajar, apa-apa bahasa lain". "Maksud rasmi" ertinya apa-apa maksud dalam ur... lagi »

BERITA HARI INI – 24/6/2018

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
(by: MJI) 1. KUALA LUMPUR 23 Jun - Kerajaan Pakatan Harapan akan tetap meneruskan pembinaan projek ECRL, manakala projek HSR KL-Singapura akan dikaji semula. Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, pihaknya akan mengadakan perbincangan semula berhubung kos pembinaan projek sepanjang 688 km yang menghubungkan Pelabuhan Klang, Selangor dengan Pahang, Terengganu dan Kelantan itu. 2. KUALA LUMPUR 23 Jun - Akibat bantahan pelbagai pihak berhubung syarat supaya semua pengusaha restoran di negara ini perlu mengambil tukang masak tempatan, hari ini Menteri Sumber Manusia, M. Kulasegaran...lagi »

Sejarah bakal tercatat

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
Datuk Abdullah Hj Ahmad Badawi yg menggantikan Tun Mahathir menghadapi masalah demi masalah sebaik mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri. Harga minyak dunia yg melambung sehingga USD200 telah menyebabkan kerajaan menanggung subsidi yang teruk. Kegawatan ekonomi dunia diambil peluang oleh Tun untuk memanipulasi keadaan bagi menyerang Pak Lah. Jambatan bengkok dikatakan puncanya. Akhirnya Pak Lah terpaksa menaikkan harga minyak sebanyak 60 sen yg mencetus kemarahan rakyat dan Mahathir mula menyerang Pak lah mengambil peluang dari kenaikan harga minyak dunia itu. Tun mendesak... lagi »

Gabenor Bank Negara dan SPRM

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
Zeti and Shukri have 48 hours to respond to this article – The Third Force THE THIRD FORCE By: Raggie Jessy (Translated by: Ariff Ahmad) Attn: Tan Sri Zeti Akhtar Aziz and Dato' Seri Mohd Shukri Abdull Re: MACC investigations into the RM2.6 billion transfer into Dato' Seri Najib's account Merujuk kepada perkara yang tersebut diatas, The Third Force (TTF) telah berulang kali menegaskan bahawa SPRM harus siasat Tan Sri Zeti Akhtar Aziz (selepas ini dirujuk sebagai "Zeti") kerana terlibat didalam "pemindahan RM2.6 bilion ke 'Akaun Ambank Dato Seri Najib Tun Razak' (selepas ini dirujuk... lagi »

TRX - continued

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
While I am happy that the government has now decided to continue with the Tun Razak Exchange (TRX) project which will bring tens of thousands of new jobs and establish a world-class financial center right here in Kuala Lumpur, I want to point out that Finance Minister Lim Guan Eng has been spreading half truths and outright lies in his statement today about TRX City Sdn Bhd (TRXC), the owner of the 70 acre TRX and 486 acre Bandar Malaysia land and projects. The take-over of TRXC by MOF Inc for a nominal sum of RM1 effective 31 March 2017, was a key step in the broader 1MDB rationali... lagi »

SEBELUM TUN NAK BUAT PROJEK KERETA NASIONAL KEDUA, ELOK DIPERINGATKAN FAKTA INI?

taipingmali pada Taipingmali - 3 bulan yang lalu
Rupa-rupanya selama ini banyak perkara rahsia ditutup oleh Tun M sehingga mengakibatkan pengeluar kereta Proton itu gagal bersaing waima dengan Perodua yang dianggap syarikat kerdil! Antara paling menarik apabila beberapa kroni beliau berjya membolot habis segala projek vendor Proton lantas menyebabkan harga kereta tersebut tidak kompetitif selain komponen dibekalkan bermasalah dari segi kualiti. Berikut pendedahan penulis Rozmi Mokhtar⁠⁠⁠⁠ menyingkap rahsia di sebalik tabir cerita kegagalan Proton yang pernah jadi bahan jenaka banyak pihak sebelum diselamatkan kerajaan tahun lalu... lagi »

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

taipingmali pada Taipingmali - 4 bulan yang lalu
(By: Ariff Ahmad) Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1). Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut. Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). P... lagi »

The Mat Salleh pulled another RM238.85 million out of our share market today

taipingmali pada Taipingmali - 4 bulan yang lalu
Monday 18 June 2018. Due to the falls in our Bursa where it is now the 28 consecutive days of foreigners pulling out money from our shares since GE14, the top 10 companies that EPF invests in has lost a combined RM55 billion in value. These 10 companies alone out of the dozens invested by EPF has already cost EPF RM6.1 billion in losses as reported by The Edge today: http://www.theedgemarkets.com/article/capital-lead-story-epf-lost-rm6-bil-investment-value-10-plcs-postelection These companies are Cahaya Mata Sarawak, MRCB, IJM, Gamuda, Maybank, CIMB, Axiata, Telekom and TNB. Reme... lagi »

Apabila Pak Lah Naikkan Harga Bahanapi

taipingmali pada Taipingmali - 4 bulan yang lalu
Sejarah bakal tercatat Datuk Abdullah Hj Ahmad Badawi yg menggantikan Tun Mahathir menghadapi masalah demi masalah sebaik mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri. Harga minyak dunia yg melambung sehingga USD200 telah menyebabkan kerajaan menanggung subsidi yang teruk. Kegawatan ekonomi dunia diambil peluang oleh Tun untuk memanipulasi keadaan bagi menyerang Pak Lah. Jambatan bengkok dikatakan puncanya. Akhirnya Pak Lah terpaksa menaikkan harga minyak sebanyak 60 sen yg mencetus kemarahan rakyat dan Mahathir mula menyerang Pak lah mengambil peluang dari kenaikan harga minyak d... lagi »

Digital Free Trade Zone

taipingmali pada Taipingmali - 4 bulan yang lalu
NAJIB RAZAK:- 18 June 2018 I am grateful that the Digital Free Trade Zone (DFTZ) which the previous BN government had worked to conceptualize and launch in record speed together with Alibaba has not been cancelled by the PH government. The DFTZ, is expected to create 60,000 jobs, facilitate US$ 65bil worth of traded goods by 2025, double trans-shipment and cargo volume for Malaysia by 2025. Initiatives like DFTZ are also tools to prepare the young people for jobs that do not even exist yet. The digital economy is the fastest growing sector in our economy. It currently accounts for... lagi »

3 KEJAYAAN KEBANGKITAN RAKYAT DALAM TEMPOH KURANG SEBULAN!

taipingmali pada Taipingmali - 4 bulan yang lalu
1. Report polis keatas hasutan Dato Kadir Jasin terhadap DYMM SPB YDP Agong. (Kejayaan : Kadir Jasin Letak Jawatan Ketua Media & Komunikasi Majlis Penasihat Kerajaan Pakatan Harapan? 2. Pendedahan DBKL beri Ketua Pemuda PPBM Bukit Bintang, Tapak Niaga Bazar Ramadan di Masjid India. (Kejayaan : Terbongkar DBKL dipaksa oleh MP Bukit Bintang DAP supaya beri anugerah terus tanpa tender 80 tapak yang disewa dengan harga RM 5,000 satu lot dengan harga RM6000 lebih untuk kesemua 80 tapak) 3. Cabaran supaya Menteri Pertanian menyenaraikan senarai sayur dan daging yang turun 30-50% selepas ... lagi »

KENYATAAN MEDIA MENTERI PERTANIAN BAHAWA HARGA SAYUR DAN DAGING TURUN 30-50% SELEPAS GST TURUN 0%

taipingmali pada Taipingmali - 4 bulan yang lalu
PEMANTAU Malaysia Baru amat terkejut dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh YB Salahuddin Ayub, Menteri Pertanian Malaysia yang baru dengan mengatakan bahawa sejak GST turun kepada 0% dari 6%, 1 Jun, 2018 yang lalu. Sebagai seorang sahabat lama yang mengenali Salahuddin sebagai seorang yang mempunyai budi pekerti yang tinggi, saya agak sedikit kecewa apabila Salahuddin bagaikan sudah dijangkiti virus terpaksa menipu yang selama ini dialami oleh Tun Mahathir dan Lim Guan Eng. Kalau pun mahu mempertahankan kerajaan barunya itu, berhati-hatilah dalam mengeluarkan kenyataan terutama... lagi »

Hari Raya Pun Nak Berpolitik

taipingmali pada Taipingmali - 4 bulan yang lalu
KENYATAAN MEDIA: 1. UMNO kesal dengan perutusan Hari Raya Aidilfitri Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang berbaur politik dan cuba menghasut rakyat agar membenci Barisan Nasional serta UMNO. 2. Berbanding dengan perutusan khas titah Yang Dipertuan Agong yang menyentuh peri pentingnya institusi diraja dipertahankan, Dr Mahathir masih mempertahankan pembohongan Kabinetnya mengenai hutang negara dan bencinya kepada kerajaan terdahulu. 3. Seolah-olah beliau seorang yang suci umpama wali Allah, beliau menyebut kemurniaan Aidilfitri serta ajaran Allah tetapi beliau sendiri me... lagi »

1MDB dan propaganda Mahathir

taipingmali pada Taipingmali - 4 bulan yang lalu
Dalam satu sidang media di parlimen akhirnya Mahathir mengakui bahawa pihak pembangkang di negara ini menggunakan bantuan media asing untuk memainkan isu isu persepsi tentang 1MDB. Akhirnya sudah terbongkar siapa dalang sebenar yang mengubah dokumen dokumen yang diperolehi menerusi Xavier Justo untuk membuat cerita rekaan tentang 1MDB di luar negara. Malah pada tahun 2015 lagi, facebook Kelab Sayang Tun Dr Mahathir, SSTDM sudah mengesahkan dalam satu posting bahawa Mahathir ada bertemu Justo untuk mengambil dokumen. SSTDM menulis "Kalau Untuk Pengesahan Apa Salah nya … takkan nak t... lagi »

Dulu teruk sekarang dah okay

taipingmali pada Taipingmali - 5 bulan yang lalu
✅ Apa yang saya maksudkan jelas terbukti selepas tiga hari pilihanraya. Mereka sendiri cakap ekonomi berada dalam kedudukan yang kukuh. ✅ Sebelum itu, mereka cakap ekonomi dalam keadaan yang teruk dan kita akan menuju kebankrapan, kita perlu menyelamatkan Malaysia. ✅ Apakah dalamasa tiga hari ekonomi telah pulih begitu mendadak?" soal Najib. Selanjutnya: 🌐 https://bit.ly/2LeQC8s 🌐 https://bit.ly/2LeQC8s 🌐 https://bit.ly/2LeQC8s

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

taipingmali pada Taipingmali - 5 bulan yang lalu
TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara! Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib. Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui. Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MU... lagi »

#MalaysiaMemilih: Anak muda, tolong buka minda!

taipingmali pada Taipingmali - 5 bulan yang lalu

REALITI DAN PERSEPSI

taipingmali pada Taipingmali - 5 bulan yang lalu
◾ *Anda ingin menukar kerajaan ??* ◾Saya mahu bertanya anda beberapa soalan Adakah kerajaan hari ini menzalimi anda? ◾Anda mungkin menjawab ya, kerajaan menindas anda. Tetapi, anda tentu tidak dapat menjawabnya secara spesifik apa kezaliman itu. Anda mungkin menjawab isu-isu seperti GST, Felda, kenaikan harga barang-barang, 1MDB dan pelbagai cerita yang dibawa oleh pembangkang. ◾Nanti dulu, isu-isu itu sebenarnya tiada kaitan langsung dengan anda, kecuali GST dan kenaikan harga barang-barang. Dan dua isu ini saya akan terangkan kemudian. ◾Jadi, saya mahu bertanya anda lebih lanj... lagi »

#NegaraKru - Tan Sri Musa Hassan

taipingmali pada Taipingmali - 5 bulan yang lalu

CEO AIR ASIA AKUI NAJIB UTAMAKAN NEGARA

taipingmali pada Taipingmali - 5 bulan yang lalu
*JASA UPDATE* _08 Mei 2018_ _*#BersamaBN*_ _*#HebatkanNegaraku*_ 1. Ketua Pegawai Eksekutif _AirAsia_, Tan Sri Tony Fernandes menyifatkan kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak membantu mengembangkan syarikatnya sehingga ke peringkat antarabangsa. _"Seperti yang anda semua maklum, kisah saya membawa nama AirAsia berdepan pelbagai liku dan saya rasa ia sangat penting untuk dikongsikan._ _"Saya bermula dengan hanya 2 pesawat kecil dan sepanjang 10 tahun ini, kami menyaksikan bagaimana kerajaan membantu dengan menyedia peluang untuk AirAsia membina nama sehingga ia kini antara je... lagi »

TIADA PENGIRAAN UNDI AWAL DIBUAT PADA 5 MEI 2018 (SABTU) DI PARLIMEN P.075 BAGAN DATUK

taipingmali pada Taipingmali - 5 bulan yang lalu
*JASA UPDATE* _07 Mei 2018_ *[KENYATAAN MEDIA]* *TAN SRI MOHD HASHIM BIN ABDULLAH* _Pengerusi_ _Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR)_ 1. Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) menafikan sekeras-kerasnya dakwaan pihak tertentu kononnya telah berlaku proses pengiraan undi awal di Bahagian Pilihan Raya Parlimen P.075 Bagan Datuk, Perak selepas waktu pengundian awal iaitu pada 5 Mei 2018 (Sabtu). 2. Dalam hal ini SPR menegaskan bahawa semua proses pengiraan undi awal hanya akan dilakukan bermula jam 4 petang pada Hari Mengundi Biasa iaitu pada 9 Mei 2018 (Rabu) di Pusat Pengira... lagi »

BN'S PROVEN TRACK RECORD, OR DISASTER UNDER A COALITION OF ENEMIES

taipingmali pada Taipingmali - 5 bulan yang lalu
DECISION TIME FOR MALAYSIA: Prime Minister’s Press Secretary statement 7th May 2018 1. Malaysians at this general election face a choice. On the one hand is the proven track record of Barisan Nasional under the leadership of Prime Minister Najib Tun Razak. Since he took office in 2009, Malaysia’s gross national income has increased by more than 50%, 2.7 million jobs have been created, unemployment and inflation have been kept low and poverty reduced significantly. Indeed, the Malaysian economy is growing at such a fast rate that the World Bank had to increase its estimates f... lagi »

Pakatan Harapan KANTOI beli 'penonton' di media sosial

taipingmali pada Taipingmali - 5 bulan yang lalu
Kempen Pakatan kali ni, mereka berbangga dengan berpuluh-puluh ribu orang menonton video secara langsung, sedangkan sebenarnya mereka membayar kepada pihak tertentu untuk menaikkan jumlah penonton. Penonton yang berpuluh-puluh ribu itu adalah bukan daripada rakyat, tapi hasil daripada bayaran. Mereka lakukan 'penipuan' ini untuk menimbulkan persepsi bahawa Pakatan telah berjaya menguasai media sosial. Kepada rakyat pun nak menipu, dalam media sosial pun buat benda sama. #PRU14 https://www.bharian.com.my/berita/politik/2018/05/421884/parti-politik-dikesan-beli-penonton-manipulasi-f... lagi »
Lihat lagi

Tiada ulasan: