Isnin, 7 Januari 2019

Un-danG. 9008.


Foto Kembara Mencari Redha.
ANTARA SABAR DAN MENGELUH

Pada zaman dahulu ada seorang yang bernama Abul Hassan yang pergi haji di Baitul Haram. Diwaktu tawaf tiba-tiba ia melihat seorang wanita yang bersinar dan berseri wajahnya. "Demi Allah, belum pernah aku melihat wajah secantik dan secerah wanita itu,tidak lain kerana itu pasti kerana tidak pernah risau dan bersedih hati."

Tiba-tiba wanita itu mendengar ucapan Abul Hassanlalu ia bertanya, "Apakah katamu hai saudaraku ? Demi Allah aku tetap terbelenggu oleh perasaan dukacita dan luka hati kerana risau, dan seorang pun yang menyekutuinya aku dalam hal ini."

Abu Hassan bertanya, "Bagaimana hal yang merisaukanmu ?" Wanita itu menjawab, "Pada suatu hari ketika suamiku sedang menyembelih kambing korban, dan pada aku mempunyai dua orang anak yang sudah boleh bermain dan yang satu masih menyusu, dan ketika aku bangun untuk membuat makanan, tiba-tiba anakku yang agak besar berkata pada adiknya, "Hai adikku, sukakah aku tunjukkan padamu bagaimana ayah menyembelih kambing ?" Jawab adiknya, "Baiklah kalau begitu ?" Lalu disuruh adiknya baring dan disembelihkannya leher adiknya itu. Kemudian dia merasa ketakutan setelah melihat darah memancut keluar dan lari ke bukit yang mana di sana ia dimakan oleh serigala, lalu ayahnya pergi mencari anaknya itu sehingga mati kehausan dan ketika aku letakkan bayiku untuk keluar mencari suamiku, tiba-tiba bayiku merangkak menuju ke periuk yang berisi air panas, ditariknya periuk tersebut dan tumpahlah air panas terkena ke badannya habis melecur kulit badannya. Berita ini terdengar kepada anakku yang telah berkahwin dan tinggal di daerah lain, maka ia jatuh pengsan hingga sampai menuju ajalnya. Dan kini aku tinggal sebatang kara di antara mereka semua."

Lalu Abul Hassan bertanya, "Bagaimanakah kesabaranmu menghadapi semua musibah yang sangat hebat itu ?" Wanita itu menjawab, "Tiada seorang pun yang dapat membedakan antara sabar dengan mengeluh melainkan ia menemukan di antara keduanya ada jalan yang berbeda. Adapun sabar dengan memperbaiki yang lahir, maka hal itu baik dan terpuji akibatnya. Dan adapun mengeluh, maka orangnya tidak mendapat ganti yakni sia-sia belaka."

Demikianlah cerita di atas, satu cerita yang dapat dijadikan tauladan di mana kesabaran sangat digalakkan oleh agama dan harus dimiliki oleh setiap orang yang mengaku beriman kepada Allah dalam setiap terkena musibah dan dugaan dari Allah.

Kerana itu Rasulullh saw bersabda dalam firman Allah dalam sebuah hadith Qudsi,:" Tidak ada balasan bagi hamba-Ku yang Mukmin, jika Aku ambil kekasihnya dari ahli dunia kemudian ia sabar, melainkan syurga baginya."

Begitu juga mengeluh. Perbuatan ini sangat dikutuk oleh agama dan hukumnya haram. Kerana itu Rasulullh saw bersabda,:" Tiga macam daripada tanda kekafiran terhadap Allah, merobek baju, mengeluh dan menghina nasab orang." Dan sabdanya pula, " Mengeluh itu termasuk kebiasaan Jahiliyyah, dan orang yang mengeluh, jika ia mati sebelum taubat, maka Allah akan memotongnya bagi pakaian dari wap api neraka." (Riwayat oleh Imam ibn Majah)

Semoga kita dijadikan sebagai hamba Tuhan yang sabar dalam menghadapi segala musibah.

Kembara Mencari Redha - Siaran

Eric Liew mohon maaf hina Sultan Muhammad V
NURUL RIDUAN NOR ASHAHA | 07 Jan 2019
Paparan skrin kenyataan Eric Liew di laman sosial Facebook miliknya, hari ini.

SHAH ALAM - Seorang pengguna Facebook memohon maaf terhadap komen jelek yang dimuatnaiknya terhadap bekas Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V, hari ini.
Individu yang menggunakan nama Eric Liew itu berkata, dia membuat kenyataan di dalam sebuah grup Facebook yang tidak sepatutnya terhadap Sultan Muhammad V.
"Saya telah membuat komen biadab yang tidak sepatutnya terhadap bekas Yang di-Pertuan Agong. Saya menarik balik kenyataan itu dan memohon maaf kepada kumpulan di mana saya membuat komen yang menjadi tular tersebut.
"Saya benar-benar meminta maaf kerana membuat komen yang tidak sepatutnya itu. Saya berharap mereka yang marah disebabkan itu boleh memaafkan saya," tulisnya di Facebooknya, hari ini.
Eric sebelum ini memuat naik kenyataan jelek selepas Sultan Muhammad V meletakkan jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 berkuat kuasa, semalam.
Kenyataan Eric itu mengundang rasa marah dalam kalangan netizen termasuk pemimpin parti politik antaranya Ketua Pemuda, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki yang mahu polis mengambil tindakan terhadapnya.
Asraf Wajdi berkata, jika di Thailand, seseorang yang menghina raja akan dikenakan tindakan tegas oleh penguatkuasa di negara berkenaan.
"Kalau di negara lain termasuk negara jiran Thailand, orang seperti ini sudah lama menerima tindakan undang-undang yang keras,” katanya.

Taliban Batalkan Negosiasi di Riyadh, Ini Alasannya

Foto: Delegasi Taliban saat menghadiri konferensi di Moskow [foto: Reuters]
KIBLAT.NET, Kabul – Imarah Islam Afghanistan atau lebih dikenal Taliban, Ahad (06/01), dikabarkan tidak akan menghadiri putaran negosiasi dengan Amerika Serikat di Arab Saudi yang dijadwalkan bulan ini. Hal itu karena Riyadh ingin melibatkan pemerintah Afghanistan dalam perudingan. Taliban berulang kali menegaskan hanya bernegosiasi dengan AS.
Kantor berita Reuters melansir dari seorang pejuang Taliban yang disebutnya “anggota senior” bahwa pihaknya tidak menghadiri negosiasi dengan pejabat AS, pekan depan. Meski demikian, Taliban akan melanjutkan proses perdamaian yang belum selesai di Abu Dhabi bulan lalu.
Sumber yang menurut Reuters tidak ingin disebutkan namanya itu menunjukkan bahwa ketidakhadiran Taliban ke Riyadh karena para pemimpin Arab Saudi dan Uni Emirat Arab menginginkan kami bertemu dengan pemerintah Afghanistan secara khusus. Hal itu tidak kami inginkan saat ini sehingga pertemuan di Saudi kami batalkan.
Dia menambahkan bahwa gerakannya menawarkan pertemuan tetap digelar namun di Qatar. Di mana, di Negara itu tempat kantor biro politik Taliban dan pernah dijadikan pertemuan dengan pejabat AS.
Juru bicara resmi Taliban, Zabihullah Mujahid, membenarkan bahwa gerakannya membatalkan negosiasi di Arab Saudi. Akan tetapi ia tidak memberikan informasi mengenai lokasi pengganti.
Sementara itu, Kedutaan Besar AS di Afghanistan tidak memberi komentar saat dikonfirmasi mengenai hal ini.
Sumber pemimpin senior Taliban lainnya mengatakan, pihaknya telah menjelaskan kepada Arab Saudi tidak dapat bertemu dengan pemerintah Afghanistan pada tahap ini.
“Semua orang tahu fakta bahwa pemerintah Afghanistan tidak ingin meninggalkan Amerika Serikat dan sekutu-sekutunya dan membayar harga yang berat untuk pengusiran semua pasukan asing dari negara kita,” katanya.
“Mengapa kita harus berbicara dengan pemerintah Afghanistan?” imbuhnya.
Amerika Serikat beberapa tahun terakhir berupaya menyudahi perang panjang di Afghanistan, yang menyedot dana triliunan dolar. Washington mengupayakan perundingan damai. Taliban menyambutnya.
Akan tetapi, Taliban meminta syarat seluruh pasukang asing meninggalkan Afghanistan sebelum negosiasi resmi. Samapai saat ini, Taliban dan AS telah melakukan perundingan pembuka sebanyak tiga kali dan belum mencapai kesepakatan menyeluruh.
Sumber: Reuters
Redaktur: Sulhi El-Izzi

Taliban Batalkan Negosiasi di Riyadh, Ini Alasannya

Istana Negara jadi tumpuan
 • MyMetro
 • Utama
 • KENDERAAN yang membawa Sultan Perak tiba di Istana Negara, hari ini. Foto MOHD KHAIRUL HELMY MOHD DIN

  Mohd Anwar Patho Rohman wananwar@bh.com.my

  SULTAN dan Raja-raja mulai berkumpul di Istana Negara, hari ini dipercayai menghadiri mesyuarat khas Majlis Raja-raja bagi membincangkan soal pelantikan Yang di-Pertuan Agong yang baharu.
  Ia susulan Sultan Muhammad V mengumumkan peletakan jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 berkuat kuasa serta merta, semalam.
  Antara kenderaan rasmi yang dilihat memasuki Istana Negara adalah kenderaan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar bersama kenderaan pengiring serta polis.
  Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Wan Ahmad Dahlan Ab Aziz dalam kenyataan semalam berkata, peletakan jawatan baginda itu selaras Perkara 32 (3) Perlembagaan Persekutuan.
  Berikutan peletakan jawatan Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong, Ketua Negara baharu perlu dipilih untuk negara.
  Mengikut amalan, Yang di-Pertuan Agong dipilih berdasarkan sistem penggiliran setiap lima tahun mengikut negeri.
  Menurut senarai, giliran seterusnya adalah Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah, namun takhta baginda kini dipangku anaknya Tengku Abdullah.
  Jika Majlis Raja-raja tidak boleh memilih Sultan Ahmad Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong baharu, giliran seterusnya adalah Johor yang diperintah Sultan Ibrahim Iskandar.
  Bagaimanapun, Seksyen 1 Bahagian I Jadual Ketiga Perlembagaan menyebut syarat seseorang Raja akan dipilih menjadi Yang di-Pertuan Agong ialah dewasa, tidak menolak untuk dipilih selain tidak ditolak Majlis Raja-raja.
  KLIA2 tidak sesuai pesawat tambang rendah, AirAsia mansuh fi RM3
  Diterbitkan 1 jam yang lalu pada 07 January 2019
  AirAsia menghentikan kutipan fi RM3 bagi kesemua pelepasan penerbangan dari klia2 mulai hari ini. — Foto Reuters
  AirAsia menghentikan kutipan fi RM3 bagi kesemua pelepasan penerbangan dari klia2 mulai hari ini. — Foto Reuters

  KUALA LUMPUR, 7 Jan — AirAsia Group Bhd akan menghentikan kutipan fi RM3 bagi kesemua pelepasan penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) mulai hari ini, dalam usaha untuk mengekalkan kadar tambang udara yang rendah.

  “Kami sudah nyatakan sejak awal lagi bahawa KLIA2 tidak sesuai untuk operasi penerbangan tambang rendah.

  “Kami akan dapatkan terus semua kos tambahan daripada Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB),” kata ketua pegawai eksekutif AirAsia Malaysia, Riad Asmat dalam kenyataan hari ini.
  Fi KLIA2 diperkenal pada Mei 2014 bagi menampung kos tambahan di lapangan terbang susulan penggunaan mandatori kemudahan yang dikenakan oleh MAHB.
  Ini termasuk jambatan udara dan SITA (pengurusan lapangan terbang) sistem pemeriksaan masuk dan menaiki pesawat berbanding Terminal Penerbangan Kos Rendah (LCCT) sebelum ini. — Bernama

  https://www.projekmm.com/s/1709855/klia2-tidak-sesuai-pesawat-tambang-rendah-airasia-mansuh-fi-rm3?

  Tikam polis guna pemutar skru, lelaki cedera dilanggar kereta
  Diterbitkan 3 jam yang lalu pada 07 January 2019 Oleh Abdul Rahim Sabri
  Suspek cedera di bahagian kaki dalam insiden itu dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan lanjut. ― Paparan skrin Google
  Suspek cedera di bahagian kaki dalam insiden itu dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan lanjut. ― Paparan skrin Google

  KUALA LUMPUR, 7 Jan — Tangan seorang anggota polis cedera dipercayai ditikam dengan pemutar skru ketika menahan seorang suspek lelaki kes samun malam tadi.

  Suspek warga asing yang melarikan diri selepas menikam mangsa, pula dilanggar sebuah kereta di Jalan Tun Razak di sini, pada 10 malam, lapor Harian Metro.

  Menurut ACP Shaharuddin Abdullah, kedua-dua suspek ditahan setelah polis menemui beberapa alat yang disyaki untuk kegiatan pecah rumah bersama suspek. 

  Beliau berkata suspek terbabit cedera di bahagian kaki dalam insiden itu telah dihantar Hospital Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan lanjut.

  Sementara anggota polis itu juga dalam keadaan stabil ketika dirawat di hospital yang sama, tambah beliau yang telah menziarahi mangsa.
  Saham akhirat mangsa tragedi MH17 
  Melvin Joni cnews@nstp.com.my
  SEBUAH surau yang sedang dalam pembinaan di Jalan Depo, Petra Jaya menyimpan sejarah sebuah keluarga yang terkorban dalam nahas pesawat Penerbangan Malaysia MH17 pada 2014 lalu.
  Menurut sumber, surau hampir siap dibina itu dan diberi nama Al-Ghazali berkenaan dibangunkan dengan wang pampasan diterima keluarga terbabit.
  Menurutnya, pembinaan peringkat awal Surau Al-Ghazali merangkumi ruang solat utama, ruang solat wanita, tandas, tempat wuduk, pejabat dan tempat meletak kenderaan.
  Katanya, surau yang dibina dengan kos kira-kira RM3.5 juta itu mampu menampung 450 jemaah pada satu-satu masa.
  “Ahli keluarga yang terdekat sebulat suara mewakafkan wang pampasan semua mangsa agar dapat menjadi dana akhirat mereka. Semoga Allah merahmati kesemua arwah,” katanya.
  Sekeluarga yang maut dalam nahas MH17 itu adalah Tambi Jiee, 49, dan isterinya Ariza Ghazalee, 46, serta empat anak mereka Muhammad Afif, 19, Muhammad Afzal, 17, Marsha Azmeena, 15, dan Muhammad Afruz, 13.
  Ketika nahas, mereka yang berasal dari Kuching dalam penerbangan pulang ke Malaysia selepas Tambi menamatkan perkhidmatan selama tiga tahun dengan syarikat Shell di Kazakhstan.
  Pesawat MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur itu ditembak jatuh ketika melalui ruang udara sempadan Ukraine-Rusia pada 17 Julai 2014 sekali gus mengorbankan kesemua 298 penumpang dan anak kapal.
  Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 7 January 2019 @ 2:23 PM
  https://www.hmetro.com.my/utama/2019/01/409440/saham-akhirat-mangsa-tragedi-mh17

  Memang rock-lah mung, baju Rolling Stones dijual untuk derma PAS saman portal
  Diterbitkan 1 jam yang lalu pada 07 January 2019 Oleh Aliff Fikri Aziz
  Baju T kumpulan Rolling Stones yang dianggap terhad dan dibeli RM600 oleh seorang peminatnya di Sandakan, Sabah. Wang ini diderma kepada PAS. — Foto ihsan Facebook/Festiva Bundle Asia
  Baju T kumpulan Rolling Stones yang dianggap terhad dan dibeli RM600 oleh seorang peminatnya di Sandakan, Sabah. Wang ini diderma kepada PAS. — Foto ihsan Facebook/Festiva Bundle Asia

  MARANG, 7 Jan — Seorang penyokong PAS berjaya menjual baju T kumpulan rock Rolling Stones dengan nilai RM600 demi membantu parti itu membiayai saman terhadap portal Sarawak Report.
  –– ADVERTISEMENT ––
  Wan Shafiq Wan Abdul Rahman, 29, memulakan bidaan baju lama era 1980-an itu sekitar 9.30 pagi kelmarin sebelum berjaya menutup jualan malam tadi, lapor Sinar Harian. 
  Pembida tertinggi baju “edisi terhad” yang dipanggilnya “Rolling Stones naga stadium”, dianggap bernilai hingga RM1,000 sehelai, berasal dari Sandakan, Sabah. 
  Pemilik baju tersebut, yang berasal dari Pengkalan Berangan, Marang, ingin membantu kempen PAS mengutip dana RM400,000 dalam samannya terhadap editor Clare Rewcastle-Brown.  
  “Orang ada duit banyak, boleh sumbang duit. Orang ada lembu boleh jual lembu. Tetapi saya cuma ada baju,” kata Wan Shafiq di akaun Facebooknya Festiva Bundle Asia.
  “Jadi baju ini saya cagar untuk bantu duit guaman tok guru Haji [Datuk Seri] Abdul Hadi Awang saman Sarawak Report.”
  Berasal dari London, Rolling Stones yang dibentuk pada 1962 terkenal dengan lagu-lagu seperti Sympathy for the DevilPaint It Black dan Shine a Light.
  Awal bulan ini, PAS merayu orang ramai menyalurkan bantuan bagi menampung kos guaman berhubung artikel di portal itu yang mendakwa parti itu menerima RM90 juta daripada Umno.
  Pada 4 Januari lalu, naib presidennya Idris Ahmad membuat pengumuman bahawa parti itu memerlukan RM400,000 dalam tempoh dua minggu.
  https://www.projekmm.com/s/1709891/memang-rock-lah-mung-baju-rolling-stones-dijual-untuk-derma-pas-saman-porta

  Kerajaan harap pelantikan Agong diputuskan secepat mungkin|
  07 Jan 2019
  Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menyampaikan ucapan perasmian Ibu Pejabat Bersatu negeri Terengganu di Ladang Tok Pelam hari ini. - Foto Bernama

  KUALA TERENGGANU - Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berharap agar pelantikan Yang di-Pertuan Agong yang baharu dapat diputuskan secepat mungkin.

  Dr Mahathir berkata, ia perlu disegerakan kerana beliau sendiri perlu menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi urusan tertentu.
  "Kerajaan akur dengan keputusan Sultan Muhammad V yang telah meletak jawatan. Ia adalah mengikut perlembagaan," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian pejabat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Negeri Teregganu di sini, hari ini.
  Turut hadir isteri beliau, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali dan Pengerusi Bersatu Terengganu, Datuk Razali Idris.
  Peletakan jawatan Sultan Muhammad V diumumkan oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Wan Ahmad Dahlan Ab Aziz semalam. Baginda menjawat jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 bermula 13 Disember 2016.
  Dr Mahathir berkata, kebiasaannya Majlis Raja-raja mempunyai peraturan dan kaedah tertentu sama ada melibatkan penggiliran mahupun undi yang telah termaktub dalam perundangan.
  Ditanya mengenai pengganti Sultan Muhammad V, Dr Mahathir berkata, beliau sama sekali tidak akan mencampuri urusan pengganti baginda dan ia adalah keputusan muktamad Majlis Raja-raja.
  "Kita tidak akan mencampuri urusan itu. Pengganti Yang di-Pertuan Agong akan dipilih oleh Majlis Raja-raja. Saya tidak tahu bagaimana cara pemilihan dan mengikut adat mereka ada susunan mereka sendiri," katanya.
  Mengulas mengenai prestasi menteri-menteri Kabinet pada masa sekarang, Dr Mahathir berkata secara keseluruhannya beliau berpuas hati dengan prestasi mereka.
  "Kita perlu ingat bahawa mereka adalah ahli kabinet baharu dan sebelum ini mereka tidak pernah jadi menteri. Mereka terbawa-bawa dalam pembangkang dulu dan sukar untuk membawa diri," katanya.
  Beliau berkata, sewajarnya menteri Kabinet yang ada itu diberi peluang dan tidak ada keperluan untuk menukar mereka dengan menteri yang baharu.
  Sementara itu, Dr Mahathir mahu semua pihak memahami kenapa beliau sering mengutamakan masalah yang dihadapi bangsa Melayu kerana beliau mahu bangsa itu bangkit dan menjadi maju seperti bangsa lain.
  "Parti Bersatu akan sentiasa mengutamakan permasalahan bangsa Melayu yang kini masih merupakan bangsa yang miskin.
  "Perubahan perlu dibuat supaya Melayu juga dapat nikmat kekayaan negara kita. Kita bukan akhirnya ketinggalan jauh di belakang," katanya.
  Ketika berucap merasmikan pejabat Bersatu baharu itu, Dr Mahathir berkata Bersatu boleh menggantikan Umno untuk membela bangsa Melayu dan berharap sokongan itu diterima semua.
  Dr Mahathir juga mahukan Bersatu tidak membuat kesilapan seperti kerajaan terdahulu yang akhirnya boleh meruntuhkan kerajaan.
  "Jangan buat seperti yang dilakukan dahulu dan jika perkara itu berlaku, kerajaan yang ada tidak akan boleh bertahan lama," katanya. - Bernama
  Sultan Nazrin pangku jawatan Yang di-Pertuan Agong
  NURUL RIDUAN NOR ASHAHA | 07 Jan 2019
  Sultan Nazrin Muizzuddin Shah
  KUALA LUMPUR - Mesyuarat Majlis Raja-raja yang berlangsung hari ini memutuskan supaya Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dilantik sebagai pemangku Yang di-Pertuan Agong.

  Memetik laporan Astro Awani, perkara tersebut dimaklumkan oleh sumber terdekat kepada Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

  Keputusan itu dicapai susulan mesyuarat yang dihadiri enam daripada sembilan Sultan dan Raja di Istana Negara pagi tadi.

  Sultan-sultan yang hadir mesyuarat lebih satu jam itu ialah Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajudin Syed Putra Jamalullail; Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin; Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir; Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar; Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzudin Shah dan Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Shah.

  Pada mesyuarat tersebut, keenam-enam Sultan turut menetapkan tarikh bagi mengadakan mesyuarat khas majlis memilih Yang di-Pertuan Agong ke-16.

  Bagaimanapun, sumber memaklumkan butiran lanjut berkenaan mesyuarat hari ini akan dimaklumkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad.

  Semalam, Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Wan Ahmad Dahlan Ab Aziz melalui kenyataan media Istana Negara memaklumkan Sultan Muhammad V meletak jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 berkuatkuasa serta merta.

  Sekiranya kekosongan berlaku kepada jawatan Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong, urusan pemilihan hendaklah dibuat tidak lewat daripada empat minggu dari tarikh berlaku kekosongan itu.

  Yang di-Pertuan Agong dipilih oleh Majlis Raja-raja menurut kaedah dan cara yang ditetapkan dalam Jadual Ketiga Perlembagaan Persekutuan dan Peraturan-Peraturan Majlis Raja-raja.


  Pangeran Diponegoro dan MeletusnyaPerang Jawa 
  Senin, 7 Januari 2019 15:48
  Foto: Perjuangan Diponegoro
  Oleh: Beggy Rizkiansyah, kolumnis Kiblat.net
  “Pangeran Diponegoro berada tidak jauh dari situ sambil menunggang kuda hitam yang indah dengan perlengkapan berkuda sangat bagus. Ia berbusana seluruhnya putih dengan gaya Arab.”
  KIBLAT.NET – Kolonialisme di nusantara senantiasanya tak akan pernah bercokol tanpa tangan pribumi yang menghamba pada kekuasaan asing. Termasuk ketika sejarah merekam cengkraman kolonialisme di tanah Jawa pada abad ke-19. Di Jawa, kolonialisme membelah-belah kekuasaan menjadi beberapa keping. Tragedi terus merasuk. Para penguasa Jawa akhirnya memilih takluk di bawah kekuasaan asing. Rakyat dibuat menderita bukan oleh politik tetapi juga sistem ekonomi yang dipaksakan kepada mereka.
  Awal abad ke-19 merupakan satu babak dari salah satu peristiwa besar dalam sejarah tanah air. Berkobarnya perlawanan Pangeran Diponegoro yang dikenal sejarawan sebagai Perang Jawa. Pangeran Diponegoro sendiri meninggalkan satu warisan penting dari hidupnya. Yaitu Babad Diponegoro yang dituturkannya sendiri (kemudian ditulis oleh salah satu keturunannya). Babad ini menjadi semacam otobiografi, perjalanan hidup beliau dan pandangannya tentang Perang Jawa. Babad ini ditulis pada masa pengasingan beliau di Manado, Sulawesi Utara hanya dalam waktu tiga bulan saja.
  UNESCO pada tahun 2013 meresmikan Babad Diponegoro sebagai salah satu “Ingatan Dunia (Memory of The World).” Pangeran Diponegoro memang salah satu sosok yang unik. Di satu sisi ia adalah seorang bangsawan Jawa, dekat dengan pusat kekuasaan. Namun ia memilih untuk melakukan perlawanan total terhadap kemungkaran di depan matanya.
  Pangeran Diponegoro adalah putra dari Sultan Hamengku Buwono III. Ibunya, Raden Ayu Mangkorowati adalah selir dari Sang Sultan yang dapat dilacak silsilahnya hingga Sunan Ampel. Tak ada yang menyangka, bayi yang lahir dari Rahim perempuan ini pada bulan Ramadhan, 11 November 1785 di Keraton Yogyakarta ini kelak akan menjadi satu sosok yang mempengaruhi jalannya sejarah.
  Kehidupan Pangeran yang kecilnya bernama Bendoro Raden Mas Mustahar ini lebih banyak dipengaruhi oleh nenek buyutnya, Ratu Ageng Tegalrejo. Nenek buyutnya bukan saja dikenal sebagai muslimah yang taat, tetapi juga wanita perkasa yang melahirkan Sultan Hamengku Buwono II dalam masa Perang Giyanti, dan menjadi komandan pengawal perempuan elite atau korps prajurit estri. (Peter Carey: 2014)
  Ratu Ageng-lah yang mendidik Pangeran kecil dalam didikan relijius dan lebih serius belajar agama ketimbang para bangsawan keraton lainnya. Pangeran Diponegoro kemudian mendapat pendidikan ala pesantren yang menekankan pada Al-Qur’an dan Hadist. Di Tegalrejo, kehidupan memang lebih lekat dengan para santri. Sebagaimana dituturkan Pangeran Diponegoro dalam Babadnya,
  Cicitnya tidak pernah berpisah sambil diberi pelajaran. Tegalreja sangat makmur, semua orang yang datang mengungsi mencari makan sang santri mencari ilmu, tempat ibadah sangat ramai, begitu juga yang bertani. (Pangeran Dipanegara: 2016)
  Demikianlah kehidupan Pangeran dalam lingkungan Islam yang taat di Tegalrejo memberinya satu celupan yang berbeda dari bangsawan keraton Yogyakarta lainnya pada masa itu. Di sana ia mengenal orang-orang kalangan non-priyayi, termasuk salah satunya Syaikh Abdul Ahmad Abdullah al-Anshari, seorang Arab yang kemudian menikahi perempuan keturunan Sultan Hamengku Buwono I. Ada kemungkinan Abdul Ahmad juga turut memberi pengaruh agama terhadap Pangeran Diponegoro. (Peter Carey: 2014)
  Selain itu Pangeran juga memiliki minat terhadap kitab-kitab. Sejarawan Peter Carey menyebut, Pangeran Diponegoro memiliki minat terhadap kitab-kitab (fiqih) Hukum Islam seperti : Taqrib, Lubab al-Fiqih, Muharrar dan Taqarrub. Kemungkinan kitab-kitab tersebut adalah kitab fiqih mahzab Syafi’i seperti Al-Ghayah wa at-Taqribkarya ulama besar mahzab Syafi’i, Abu Syuja yang biasa dikenal dengan Matan Abu Syuja.
  Kemudian kitab Lubab fi al-Fiqhi As-Syafi’i karya Abu Hasan Ahmad bin Muhammad Al-Mahamili. Lalu Muharrar yang dimaksud adalah kitab Al-Muharrar Fi al-Fiqhi al-Syafi’i karya Syaikh Abu al-Qasim Abdul Karim bin Muhammad bin Abdul Karim al-Rafi’iy al Qazwini.
  Selain itu ada pula kitab tasawuf Al-Tuhfah al Mursalah Ila Ruh an-Nabi. Satu kitab tasawuf yang sangat mahsyur di Nusantara karangan Ulama sufi asal India, Syaikh Fadhlullah al-Burhanpuri. Kitab ini sendiri dianggap kitab yang tidak mudah dipahami orang awam, sehingga Ibrahim al-Kurani, ulama dari abad ke-17 merasa perlu membuat pengantarnya untuk muslim di Jawa. (Oman Fathurrahman: 2001)
  Kitab lain yang dibaca oleh Pangeran Diponegoro adalah Serat Anbiya (Sejarah pada nabi), dan Tafsir Qur’an. Ia juga membaca karya politik Islam seperti Sirat as-Salatin dan Taj as-Salatin. Pangeran Diponegoro juga mengaji kitab Nasihat al-Muluk, yang dikenal juga dengan At-Tibru al-Masbuki Nasiha al Mulk karya Imam Ghazali.
  Di lain sisi, sebagai seorang bangsawan Jawa, dirinya tak bisa lepas dari kebudayaan Jawa yang melekat pada para bangsawan. Ia seringkali menyamakan hidupnya dengan kisah-kisah pewayangan. Sebagai seorang bangsawan, dirinya pun memainkan peran penting dalam Keraton Yogyakarta. Saat Daendels melakukan kunjungan resmi ke Keraton pada 29 Juli 1809, Sang Pangeranlah yang mendapat tugas menyambut Daendels di Kalasan. Ia memimpin Prajurit Kadipaten sebagai utusan ayahnya, Putra Mahkota. Ia pula yang ditunjuk sebagai salah satu dari empat wali dari Sultan Hamengku Buwono IV yang masih balita. (Peter Carey: 2014)
  Penjajah Asing Lucuti Keraton
  Kedudukan Pangeran sebagai bangsawan membuat kita memahami betapa ia adalah orang penting dalam keraton. Hanya saja, ia turut menyaksikan kebusukan yang terjadi di dalam keraton. Misalnya, ketika pemerintahan Perancis-Belanda yang diwakili Daendels melucuti kewenangan-kewenangan Keraton. Berbagai perjanjian Keraton dengan Daendels membuat wilayah mereka dicaplok satu persatu.
  Pangeran Diponegoro juga menyaksikan ketika Inggris di bawah Raffles menginjak-injak martabat Keraton. Tentara Inggris pada Juni 1812 menyerbu Keraton dan menjarah habis-habisan harta mereka. Para pejabat senior Keraton dipaksa menyerahkan keris-keris mereka yang bertahtakan permata. Harta kebudayaan keraton seperti Gamelan, wayang kulit, bahkan arsip-arsip turut diangkut keluar keraton. (Peter Carey: 2014)
  Di depan mata Pangeran, ia melihat bagaimana kakeknya, Sultan Hamengku Buwono II, digiring oleh para tentara Inggris dan kemudian Sang Sultan diasingkan, digantikan oleh ayahnya Pangeran, yaitu Sultan Hamengku Buwono III atas petunjuk Inggris. Pangeran Diponegoro sendiri selama ayahnya menjabat, menjadi penasehat bagi ayahnya. Ayahnya kemudian pada Juli 1812 menganugerahkan gelar Pangeran Diponegoro kepadanya, setelah sebelumnya ia dikenal sebagai Raden Ontowiryo. (Peter Carey: 2014)
  Yang tak kalah menyakitkan bagi Pangeran Diponegoro, ia melihat bagaimana kewenangan hukum Keraton dipreteli oleh Inggris. Sejak Februari 1814, Pengadilan Residen dibentuk dan menerapkan norma hukum asing yang berbeda bagi orang Tionghoa, warga asing dan kaum pendatang. Sehingga Pengadilan Surambi yang memakai hukum Islam tak lagi menjadi satu-satunya lembaga pengadilan untuk menyelesaikan kasus-kasus kriminal. Dengan nada pahit, pangeran mengatakan;
  “Penguasa [Eropa] di Jawa menjadi pertanda kemalangan besar bagi orang Jawa, sebab rakyat telah dijauhkan dari hukum ilahi yag disampaikan oleh Nabi dan dipaksa tunduk pada hukum Eropa.” (Peter Carey: 2014)
  Sebagai muslim sekaligus bangsawan yang mempelajari hukum-hukum Islam, hal ini tentu sangat menyakitkan baginya. Maka tidak heran jika di kemudian hari, memiliki kerinduan terhadap kehadiran hukum pidana Islam menurut Al-Qur’an dan bukan hukum Eropa.
  Ketika Inggris angkat kaki dan digantikan oleh Belanda ternyata keadaan tidak berubah, bahkan semakin parah. Residen Yogya asal Belanda, Nahuys van Burgst bukan saja berkuasa atas Keraton, tetapi juga menularkan gaya hidup Belanda pada para penghuninya. Nahuys gemar akan gaya hidup mewah nan boros. Pesta pora ditemani minuman keras yang terus mengalir bersama para orang pribumi (priyayi) menjadi pemandangan yang lazim.
  Pangeran Diponegoro juga menilai hal yang sama. Ia menggambarkan Nahuys dengan kalimat berikut:
  “Senangnya pesta dan mabuk serta perayaan cara Belanda walau kerabat kerjaaan, yang muda-muda sudah terkena pengaruh, semua halal haram tidak peduli.” (Pangeran Dipanegara: 2016)
  Perilaku seks para pejabat senior Belanda juga mengejutkan orang Jawa. Nahuys meniduri istri dari wakilnya sendiri, R.C.N. d’Abo. Para pejabat bawahan bahkan menggoda dan mengambil ibu anak-anak ningrat Jawa. (Peter Carey: 2014)
  Pengaruh ini merasuk pada para bangsawan Keraton. Sultan Hamengku Buwono IV yang meninggal usia muda nampaknya terpengaruh gaya hidup pesta pora Nahuys. Ia menjadi Raja pertama yang terpengaruh gaya hidup kebarat-baratan. Anaknya, Sultan Hamengku Buwono V, nantinya, bahkan sudah terkena penyakit sifilis pada usia 20 tahun akibat gaya hidup yang tak terkendali. Gemar minum-minuman keras dan main perempuan. (Peter Carey: 2014)
  Willem van Hogendrop, penasehat pemerintah kolonial, akhirnya menilai kebijakan baru Belanda telah mengubah Keraton menjadi rumah bordil. Maka tak heran jika Pangeran Diponegoro nantinya melihat kebejatan moral Keraton hanya bisa ditumpas dengan penghancuran total dan dibangun kembali dengan naungan hukum Islam. (Peter Carey: 2014)
  Penangkapan Ulama
  Nahuys bukan saja membawa virus kebejatan moral, tetapi juga memerintah dengan tangan besi. Penangkapan seorang ulama bernama Kiai Murmo adalah salah satu yang mengecewakan Pangeran Diponegoro. Kiai Murmo, seorang guru agama yang kaya dan terpandang ditangkap tiba-tiba dan diasingkan menurut Diponegoro, hanya karena Belanda ingin menguasai harta benda miliknya dan menjarah Desa Kepundung. (Peter Carey: 2014)
  Nahuys meski memahami penangkapan ulama tersebut sangat berdampak buruk di Keraton, namun merasa bangga memerintah dengan tangan besi. Praktek seperti ini dilakukan misalnya tanpa segan menangkap ulama yang sedang mengajar di pesantren.
  Lukisan Nicolaas Pienemann saat penangkapan Pangeran Diponegoro oleh Belanda.
  Kedatangan kekuasaan asing bukan saja menjungkirbalikkan tatanan dalam keraton, tetapi juga tatanan dalam masyarakat. Sejak kedatangan Inggris, Raffles memberlakukan skema pajak tanah yang menyebabkan beban hidup semakin berat. Bukan saja pajak yang begitu tinggi tetapi juga Raffles mewajibkan pajak dibayar dalam bentuk uang perak tunai pada para penggarap ladang pertanian. (Peter Carey: 2008)
  Persoalannya, para petani kesulitan mengadakan uang tunai, karena ekonomi mereka berbasis pada ekonomi barter. Hal ini memaksa para petani terjerembab dalam perangkap rentenir tionghoa yang juga mengenakan bunga tinggi. (Peter Carey: 2008)
  Kedatangan Belanda menggantikan Inggris tidak membuat keadaan semakin baik. Terutama kedudukan Nahuys sebagai Residen Yogyakarta dan Surakarta membuatnnya sangat berkuasa. Ia membujuk Sultan Muda untuk menyewakan tanah-tanah Kesultanan pada petani Eropa yang bermodal besar. (Peter Carey: 2014)
  Para pangeran dan priyayi Keraton memang mendapatkan uang atas lahan-lahan yang disewakan, tetapi hubungan batin mereka dengan kaum tani penggarap runtuh dan hilang. Para petani menganggap orang-orang Eropa penyewa lahan sebagai “orang-orang asing penindas.” Lagi pula para priyayi dan pangeran tersebut menghamburkan uang hasil sewa untuk kehidupan hedonis. Buktinya, semakin meningkatnyakonsumsi minuman alkohol, mengimpor perabot Eropa, kereta kuda hingga maraknya permainan judi kartu. (Peter Carey: 2014)
  Kaum Tionghoa di Mata Rakyat Jawa 
  Para petani semakin sulit ketika mereka harus melewati gerbang-gerbang cukai yang dikelola orang-orang tionghoa. Orang-orang Tionghoa di mata rakyat Jawa memang kala itu memang negatif. Pasca 1816, Pemerintah Eropa menempatkan orang-orang tionghoa sebagai pemungut pajak dalam gerbang cukai (bandar) dan Candu.
  Kala itu seorang Jawa yang pergi ke pasar terpaksa harus mengantre berjam-jam sebelum barang muatannya diperiksa dan jika kerbaunya selama menunggu, merumput di tanah milik gerbang cukai, ia akan dikenakan denda. Jika ia tak sanggup membayar denda, kerbaunya akan ditahan. Tak jarang seorang petani menyerahkan sebagian besar keuntungan panen padi miliknya untuk menyewa kembali kerbau miliknya sendiri dari bandar setempat. (Peter Carey: 2008)
  Lebih mengenaskan lagi, petani yang menunggu antrean panjang di gerbang cukai, sering harus bermalam dan muncul godaan tambahan yang tak kalah gawat dan memperdaya, yaitu ronggeng (gadis-gadis penari), prostitusi, permainan judi kartu, dan candu. Hal ini menguras uang para petani sampai terpaksa menyerahkan pakaian, harta terakhir miliknya. Banyak petani yang berhutang akhirnya menjadi bandit atau kuli panggul di jalan-jalan. (Peter Carey: 2014)
  Hal ini menimbulkan dendam di kalangan wong cilik, mereka kemudian meminta bantuan bandit untuk mencuri atau menjarah para bandar. Di mata orang Jawa, orang-orang tionghoa dianggap sebagai penjaga ras pabean (bandar). Bagi pemerintah Eropa hal ini bukan masalah selama pemasukan tinggi yang mereka tuntut dapat dipenuhi oleh orang-orang tionghoa. (Peter Carey: 2014)
  Menurut sejarawan Didi Kwartanada, orang-orang tionghoa memang sejak lama dimanfaatkan sebagai “perantara” sekaligus “mesin pencetak uang,” baik oleh penguasa kolonial maupun raja-raja pribumi.  Orang-orang tionghoa sebagai perantara. (Didi Kwartanada dalam Peter Carey: 2008)
  Keterbatasan sumber daya manusia dimanfaatkan sebagai “perantara” antara mereka dengan golongan pribumi. Oleh sebab itu penguasa kolonial menjual berbagai macam hak (pacht) seperti gerbang cukai, candu, rumah gadai kepada pengusaha tionghoa.
  Golongan tionghoa diposisikan sebagai minoritas perantara yang membuat mereka, secara ekonomi cukup mapan, namun secara politik dibenci oleh rakyat. Posisi perantara ini yang memang dinginkan oleh penguasa kolonial, karena jika terjadi kerusuhan, golongan tionghoa inilah yang dijadikan “perisai” atau “kambing hitam.” (Didi Kwartanada dalam Peter Carey: 2008)
  Menurut Peter Carey, sebetulnnya tidak semua orang tionghoa itu dipandang penindas oleh penduduk setempat. Di Wirasaba, Jawa Timur, penyewa tanah seperti Lib Sing, yang mengendalikan lebih dari 200 desa, dianggap sebagai “majikan yang baik hati dan pemurah.” (Peter Carey: 2008)
  Semua hal ini memicu kemuakan Pangeran Diponegoro pada Keraton dan Penguasa Eropa. Penindasan, kebejatan, kehancuran tatanan keraton hingga kewenangan keraton yang diobok-obok membuatnya perlahan meninggalkan kehidupan Keraton. Puncaknya, saat ia menjadi wali Sultan Hamengku Buwono IV yang masih balita, ia merasakan intervensi penguasa kolonial yang semakin dalam.
  Residen baru Yogyakarta pengganti Nahuys, Jonkheer Anthonie Hendrik Smissaert bertindak keterlaluan dengan terlibat dalam penunjukkan Sultan pada bulan Juni 1823. Penunjukan itu untuk menggantikan Sultan Hamengku Buwono III yang meninggal mendadak. Smissaert duduk di atas tahta seraya menerima sembah dan bakti para bupati mancanagara dalam lima upacara Garebeg selama 31 bulan masa jabatannya sebagai Residen. Di mata orang Jawa hal ini adalah penghinaan terhadap martabat mereka. (Peter Carey: 2014)
  Pangeran Diponegoro memang tetap menerima posisi sebagai Wali Sultan bersama Mangkubumi, Ratu Ageng dan Ratu Kencono (Ibunda Sultan balita).  Namun posisi Pangeran semakin tidak dianggap. Smissaert mengabaikan pendapat Pangeran Diponegoro dalam persoalan ganti rugi sewa tanah yang dapat membawa Kesultanan pada kebangkrutan.
  Danurejo IV, sang patih di Keraton juga bertindak sewenang-wenang dan korup. Jual-beli jabatan, pemecatan pejabat-pejabat resmi, penggelapan uang keraton terjadi dibawah ketiaknya. Sang Patih Danurejo bahkan bertindak keterlaluan dengan membawa para putri keraton ke tempat peristirahatan di pedesaan untuk berpesta pora dan ‘mencemari’ mereka. (Peter Carey: 2014) Hubungan gelap dan skandal seks yang liar antara para pejabat Eropa, bangsawan dan putri-putri Keraton hanya meneruskan kisah kebejatan moral yang membuat Keraton seperti rumah bordil.
  Asisten Residen, P.F. H. Chevallier juga kerap menghina Pangeran Diponegoro. Chevallier yang perilakunya mirip maniak seks bahkan menjadikan saudari perempuan Pangeran sebagai korbannya. Teguran Pangeran dijawab Chevallier dengan mengatakan ia akan melakukan apa yang ia suka dengan perempuan pribumi lalu memukul kepala Pangeran Diponegoro. (Peter Carey: 2014)
  Menyepi ke Selarong
  Pangeran Diponegoro akhirnya memutus hubungan dengan Keraton sejak Februari 1824. Dalam pengakuannya pada Kiyai Mojo setahun kemudian, Pangeran Diponegoro berkata,
  “Paman, saya meninggalkan Yogyakarta karena saya merasa tidak dianggap lagi oleh orang-orang Eropa dan oleh Danurejo [IV].” (Peter Carey: 2014)
  Kehidupannya dihabiskan di Tegalrejo. Satu hal yang rutin dilakukannya adalah menyepi ke goa Secang miliknya di Selarong. Dalam sepi di Goa Secang, ia mendapati peristiwa ganjil. Ia melihat penampakan-penampakan gaib yang akan mengubah jalan hidupnya. Penampakan pertama terjadi di Bulan Ramadhan tahun 1824.
  Sesosok haji muncul di hadapannya. Mengaku sebagai utusan Ratu Adil. Utusan ini kemudian membawa Pangeran Diponegoro bertemu dengan Ratu Adil di puncak gunung. Sosok Ratu Adil itu bersurban hijau, berjubah dan bercelana putih, serta memakai selendang merah. Sebagaimana yang diceritakan dalam Babad-nya, sosok ini kemudian menyapa Pangeran Diponegoro;
  Berdiri di puncak gunung, menghadap batu pertapaan saja, tidak ada perintangnya, rerumputan terlihat bersih bagai disapu, Kanjeng Pangeran di bawah melihat ke atas, ke arah tenggara menghadapnya. Ratu Adil lalu berkata, “Hei, kau Abdulhamid!”
  Karena itu kau kupanggil, prajuritku semua kautolak. Di Jawa nanti rebutlah, seandaianya ada orang bertanya kepadamu, suruhlah mencari pada surat dalam Qur’an.” Kanjeng Abdul Hamid berkata, “Mohon maaf, hamba sudah tidak kuat berperang.”(Pangeran Dipanegara: 2016)
  Penampakan ini terjadi berkali-kali, dalam penyepiannya di Goa Secang. Pangeran yang awalnya ragu akhirnya menerima “mandat” ini. Sebagai Muslim terpengaruh kebudayaan Jawa, konsepsi Ratu Adil bukanlah hal yang aneh. Di berbagai tempat di nusantara seperti di Aceh atau Jawa, konspesi Ratu Adil atau dalam istilah lain disebut Imam Mahdi seringkali muncul seiring perlawanan fisik terhadap kolonialisme.
  Lukisan ilustrasi Perang Jawa.
  Kita tentu tidak bisa memastikan apakah Pangeran sedang bermimpi atau memang ada sebuah penampakan gaib. Satu hal yang pasti penyepiannya di Goa Secang juga diisi dengan ibadah dan membaca Qur’an. Satu peristiwa di Bulan Ramadhan di tahun 1825, selepas sholat Ashar, Pangeran sedang duduk di kebun sekitar Goa Secang. Ia mendengar suara gaib ini.
  Kau Abdul Hamid.
  Namamu nanti diberi oleh Allah Rabil alamin menjadi Kanjeng Sultan Abdul Hamid Herucakra Sayidin Panatagama di Tanah Jawa, Kalifah Rasulullah engkau semata.” Setelah itu hilang suaranya. 
  (Pangeran Dipanegara: 2016)
  Apakah hal ini berarti Pangeran akhirnya mengobarkan perlawanan di tanah Jawa karena mendapat “mandat” dari satu hal yang gaib? Sepertinya tidak demikian. Alih-alih demikian, nampaknya kita dapat menerima bahwa “mandat” ini hanya mendorong Pangeran untuk lebih yakin melakukan perlawanan.
  Sebelum penampakan terakhir di Bulan Mei 1825, Pangeran Diponegoro telah membuka ruang diskusi dengan para Pangeran dan pejabat resmi Keraton Yogya yang prihatin dengan situasi ekonomi dan politik yang semakin memburuk. Pertemuan pertama terjadi di Tegalrejo pada 29 November 1824 dan tidak semua yang hadir mendukung pemberontakan. (Peter Carey: 2014)
  Pangeran pun telah membicarakan tekadnya berperang pada Rahmanudin, bekas Penghulu Keraton yang dipecat dan tinggal di Tegalrejo. Rahmunin menyatakan dirinya sudah tak sanggup untuk berperang. Menanggapi hal itu, Pangeran Diponegoro kemudian menjawab,
  “Saya senang berperang, matinya syahid!” (Peter Carey: 2014 dan Pangeran Dipanegara: 2016)
  Dua bulan sebelum Pangeran Diponegoro membulatkan tekad melakukan pemberontakan, pada bulan Mei 1825, ia sudah membatalkan pajak-pajak puwasa di tanah miliknya. Hal ini memungkinkan agar para petani penggarap membeli senjata dan makanan. (Peter Carey: 2014)
  Satu insiden yang memicu pecahnya pemberontakan lebih awal adalah kebijakan Residen Smissaert untuk memperbaiki jalan-jalan kecil di sekitar Yogya. Salah satunya melewati pagar sebelah timur Tegalrejo. Tanpa pemberitahuan pada Pangeran Diponegoro, Pada bulan Juni 1825, jalan-jalan ini mulai dipasang patok. Hal ini menyebabkan ketidaknyamanan bagi Pangeran Diponegoro dan orang-orang yang bekerja di tanah miliknya. (Peter Carey: 2014)
  Di Bulan Juli 1825, perseteruan ini semakin memuncak. Pangeran memerintahkan untuk mencabut patok-patok tersebut. Pangeran lalu bersiap mengungsikan anak istrinya serta pekerja yang lebih tua ke Selarong dan membawa uang dan barang berharga lainnya untuk membiayai perang.  (Peter Carey: 2014)
  Antara 18-20 Juli 1825, Residen mengirim utusan ke Tegalrejo seperti Danurejo dan pejabat lain namun mereka menemui kegagalan. Misi terakhir berangkat 20 Juli ke Tegalrejo untuk menciduk Pangeran Diponegoro dan Mangkubumi. Namun hal ini sudah diketahui Pangeran. Konflik terbuka antara pengikut Pangeran dan misi dari Residen yang didukung pasukan Jawa-Belanda pecah. Kediaman Pangeran Diponegoro yang berhasil dikuasai langsung dibakar. Namun Pangeran Diponegoro dan pengikutnya berhasil melarikan diri.
  Komandan regu kavaleri dalam operasi militer yang gagal tersebut, Letnan Jean Nicolaas de Thierry menggambarkan sosok pangeran dan pasukannya dalam peristiwa itu;
  “Pangeran Diponegoro berada tidak jauh dari situ sambil menunggang kuda hitam yang indah dengan perlengkapan berkuda sangat bagus. Ia berbusana seluruhnya putih dengan gaya Arab. Ujung serbannya melambai-lambai diterpa angin saat itu membuat kudanya berjingkrak. Tali kekang diikatkan ke sabuknya. Ia terlihat seperti menari di tengah pasukan kawalnya yang bersenjatakan tombak.” (Peter Carey: 2014)
  Pemerintah kolonial memang hanya berhasil membakar kediaman pangeran, namun tampaknya tidak ada yang menyangka peristiwa tersebut hanyalah awal dari perlawanan yang dahsyat dan berkobar hampir lima tahun lamanya. Belanda harus membayar mahal: 7 ribu serdadu pribuminya tewas, 8 ribu tentaranya juga mati. Biaya perang yang mereka keluarkan 25 juta gulden (setara dengan 2,2 miliar dollar AS), 200 ribu orang Jawa tewas, sepertiga penduduk pulau Jawa terpapar kerusakan perang, seperempat lahan pertanian yang ada rusak. (Peter Carey: 2014)
  Sang Pangeran, meski kita tahu bahwa ia berakhir dalam tahanan di pengasingan, ia akan tetap dikenang oleh penduduk di negeri lebih dari 250 juta orang ini. Tekadnya, kepedihannya dan citanya sebagai penata agama dan mendirikan negeri berhukum Islam di tanah Jawa, terkubur bersama jasadnya di Makassar pada 8 Januari 1855.   


  70 saksi bakal beri keterangan kes Najib, Irwan

  Foto - Sharifudin Abdul Rahim

  KUALA LUMPUR - Pasukan Pendakwaan bagi kes bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dan bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah, berhubung enam dakwaan pecah amanah wang kerajaan berjumlah RM6.6 bilion akan memanggil 70 saksi untuk memberi keterangan.
  Perkara itu dimaklumkan Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Jamil Aripin pada sebutan kali pertama kes itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebentar tadi.
  Prosiding yang berlangsung dihadapan hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali sebelum itu diberitahu, saksi-saksi yang akan dipanggil itu adalah sebahagian daripada 138 saksi dikenalpasti membabitkan kes berkenaan.
  Pada masa yang sama Jamil juga memaklumkan antara 70 hingga 80 peratus dokumen berkaitan kes itu telah diserahkan kepada pasukan pembelaan.
  "Kami akan menyerahkan baki dokumen sebelum 15 Januari kerana sebahagian dokumen itu diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA)," ujarnya.
  Foto - Sharifudin Abdul Rahim
  Foto - Sharifudin Abdul Rahim
  Terdahulu pada prosiding tersebut, pertuduhan ke atas Najib dan Mohd Irwan dibacakan semula oleh jurubahasa dan kedua-duanya mengekalkan pengakuan tidak bersalah.
  Mahkamah kemudian menetapkan 28 hari perbicaraan yang dijadual bermula 8 Julai sehingga 22 Ogos yang akan berlangsung setiap hari kecuali hari kecuali Jumaat.
  Sementara itu, peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Najib memaklumkan, pihaknya akan melihat semula hala tuju kes tersebut sama ada mereka akan mengemukakan permohonan supaya Mohd Nazlan menarik diri daripada mendengar kes tersebut susulan Mohd Nazlan turut mendengar kes lain berkaitan kes pecah amanah dan salah guna kuasa berkaitan dana SRC International.
  Peguam, Datuk K Kumaraendran dan Datuk Gheetan Ram Vincent yang mewakili Mohd Irwan juga mempunyai pendirian sama dan akan melakukan tindakan sama.

  Majlis Raja-Raja pilih Yang di-Pertuan Agong 24 Januari

  Oleh Mohd Anwar Patho Rohman wananwar@bh.com.my

  KUALA LUMPUR: Majlis Raja-Raja akan mengadakan mesyuarat khas di Istana Negara pada 24 Januari ini untuk memilih Yang di-Pertuan Agong XVI dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong.
  Majlis Raja-Raja juga akan mengadakan mesyuarat khas bagi acara Mengangkat Sumpah Jawatan Yang di-Pertuan Agong XVI dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong pada 31 Januari ini.
  Penetapan tarikh mesyuarat khas itu dicapai menerusi mesyuarat khas Majlis Raja-Raja yang diadakan di Istana Negara hari ini yang dihadiri enam daripada sembilan Sultan dan Raja.
  Penyimpan Mohor Besar Raja-raja, Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad, berkata mesyuarat khas majlis hari ini itu dihadiri Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajudin Syed Putra Jamalullail; Sultan Terenganu, Sultan Mizan Zainal Abidin; Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan,Tuanku Muhriz Tuanku Munawir; Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar; Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzudin Shah dan Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Shah.
  “Mesyuarat khas Majlis Raja-Raja hari ini diadakan susulan Sultan Muhammad V, meletakkan jawatan Yang di-Pertuan Agong ke-15, berkuat kuasa serta merta, semalam.
  “Sehubungan itu, Raja-Raja menetapkan 24 Januari ini untuk mengadakan mesyuarat khas bagi memilih Yang di-Pertuan Agong ke-16 dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong.
  “Raja-raja juga menetapkan tarikh 31 Januari ini untuk membincangkan acara Mengangkat Sumpah Jawatan Yang di-Pertuan Agong ke-16 dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.
  Keputusan Sultan Muhammad V meletak jawatan itu selaras dengan Perkara 32 (3) Perlembagaan.
  Beberapa prosedur ditetapkan dalam menentukan pemilihan Yang di-Pertuan Agong baharu antaranya, baginda mesti dipilih oleh Majlis Raja-raja mengikut kaedah dan cara ditetapkan dalam Jadual Ketiga Perlembagaan dan Peraturan-peraturan Majlis Raja-raja.
  Jika berlaku kekosongan jawatan Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong, urusan pemilihan hendaklah dibuat tidak lewat daripada empat minggu dari tarikh berlaku kekosongan jawatan itu.
  Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja pula akan menyembah syarat kepada setiap Raja bagi memohon perkenan sama ada baginda berhasrat dicalonkan untuk dipilih menjadi Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong.
  Bagaimanapun, Raja-Raja yang tidak berhasrat dipilih hendaklah memaklumkan secara bertulis kepada Penyimpan Mohor Besar Raja-raja dan negerinya akan diletakkan di tempat akhir sekali dalam senarai pencalonan pada masa itu.
  Mengikut amalan, Yang di-Pertuan Agong dipilih berdasarkan sistem penggiliran setiap lima tahun mengikut negeri.
  Menurut senarai, giliran seterusnya adalah Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah. Namun, takhta baginda kini dipangku anaknya Tengku Abdullah.
  Jika Majlis Raja-Raja tidak boleh memilih Sultan Ahmad Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong baharu, giliran seterusnya adalah Johor yang diperintah Sultan Ibrahim Iskandar.
  Syed Danial turut berkata, Raja-raja yang hadir dalam perjumpaan hari ini turut mengambil maklum dan menghormati hasrat Sultan Muhammad V untuk berundur diri, meletak jawatan Yang di-Pertuan Agong berkuat kuasa 6 Januari lalu.
  “Raja-raja turut menzahirkan setinggi-tinggi penghargaan atas khidmat Sultan Munammad memenuhi amanah dan tanggungjawab sebagai Yang di-Pertuan Agong mulai 13 Disember 2016 sehingga 6 Januari lalu,” katanya.


  Tiada ulasan: