Sabtu, 29 Februari 2020

Khianat ini pelbagai. Kesannya akan menyebabkan kesulitan hidup. 9821


Allah ﷻ dan Rasulullah ﷺ,
Allah ﷻ dan Rasulullah ﷺ, 
Allah ﷻ dan Rasulullah ﷺ, 
Perbuatan Khianat adalah Penyebab Kesulitan Hidup.
Posted on 04/23/2016 by admin

Ada satu jenis lagi perbuatan yang menyebabkan kesulitan hidup di dunia bahkan di akhirat yaitu; KHIANAT

Pada saat ini masyarakat sedang menyaksikan bagaimana orang-orang yang berkhianat  koruptor, manipulator (dsb)  dengan jabatan yang telah diamanahkan bangsa kepadanya dinodai oleh suatu perbuatan khianat terhadap tugas-tugasnya dan kekuasaan yang dipegangnya. Para pemegang amanah itu tidak menjalankan amanat sebaik-baiknya tetapi tragisnya di lain pihak mereka terus berusaha mempertahankan amanat yang diberikan kepadanya dengan berbagai cara, Walhasil ketika perbuatan khianat itu terbuka hijabnya yang selama ini tertutupi, maka tidak saja dirinya yang hancur karena malu, hilang martabat dan hartanya, hancur pula perasaan keluarga dan orang-orang disekelilingnya.

Allah
  berfirman: “Hai orang-orang beriman, janganlah kamu mengkhianati Allah dan Rasul (Muhammad ) dan juga janganlah kamu mengkhianati amanat-amanat yang dipercayakan kepadamu, sedang kamu mengetahui.” (Al Anfaal : 27)

Al Wahidi – semoga Allah
  merahmatinya – mengatakan, Ayat ini diturunkan  ketika Rasulullah ﷺ mengutus Abu Lubabah kepada Bani Quraizhah. 

Saat mereka dikepung. Sedang keluarga dan anaknya ada di dalamnya. Kemudian mereka berkata kepada Abu Lubabah, “Wahai Abu Lubabah, apa pendapatnmu jika kita memakai keputusan Sa’ad demi kepentingan kita? 

Kemudian Abu Lubabah mengisyaratkan kelehernya, maksudnya ia akan disembelih, maka jangan kalian melakukan hal tersebut. 

Perbuatan itu adalah khianat kepada Allah  dan RasulNya. Abu Lubabah berkata “Kakiku masih tetap berada pada tempat itu, sampai aku sendiri menyadari bahwa aku telah khianat kepada Allah  dan Rasul-Nya.”

Allah  berfirman, “Dan sesungguhnya Allah tidak meridhai tipu daya orang yang berkhianat.” (QS Yusuf : 52)

Maksudnya Allah
  tidak akan memberikan petunjuk kepada orang yang khianat atas amanat yang dibebankan kepadanya. Ini berarti bahwa Allah  akan membeberkan aibnya’ pada akhir nanti dengan dijauhkannya hidayah dari Allah .

Allah
  berfirman: Akan tetapi jika (tawanan-tawanan itu ) bermaksud hendak berkhianat kepadamu, maka sesugguhnya mereka telah berkhianat kepada Allah sebelum ini, lalu Allah menjadikan(mu) berkuasa terhadap mereka. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha bijaksana.” (Al Anfaal : 71)

Meskipun para tawanan itu hendak mengkhianatimu, wahai Muhammad dengan menampakkan seakan-akan baik dalam perkataannya dan mereka beriman, tetapi sebenarnya mereka telah mengkhianati Allah, sebelum terjadi peperangan ini yaitu perang Badar .

Allah
  berfirman, “Hai orang-orang beriman , janganlah kamu mengkhianati Allah dan Rasul (Muhammad) dan juga janganlah kamu mengkhianati amanat-amanat yang dipercayakan kepadamu, sedang kamu mengetahui.” (Al Anfaal :27)

Maksudnya, janganlah kalian mengkhianati agama kalian dan Rasul kalian dengan membocorkan rahasia-rahasia kaum Mukminin. Dan mengkhianati apa yang telah diamanatkan kepada kalian berupa taklif-taklif syari, kewajiban-kewajiban agama, sebagaimana firman Allah
 .

“Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit , bumi dan gunung-gunung , maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat  zalim dan bodoh.
 (Al Azhaab : 72)

Ibnu Abbas berkata, 
“Khianat kepada Allah  itu berupa perbuatan meninggalkan kewajiban-kewajiban yang diperintahkan dan khianat kepada Rasulullah ﷺ berupa perbuatan meninggalkan sunah-sunah yang telah beliau gariskan dan melakukan maksiat terhadapnya. Begitu juga khianat terhadap amanat, yaitu amal-amal yang telah Allah  percayakan kepada hamba-hambaNya. 

Allah
  berfirman: “Dan jika kamu khawatir terjadinya pengkhianatan dari suatu golongan, maka kembalikanlah perjanjian itu kepada mereka dengan cara yang jujur ., sungguh Allah tidak menyukai orang  yang berkhianat.” (Al Anfaal ’58)

Makna yang dimaksud adalah jika kalian khawatir terhadap suatu kaum akan berbuat khianat, maka cabutlah perjanjian yang telah engkau sepakati  dan katakanlah kepada mereka bahwa kami telah mencabut perjanjian dengan kalian, sekarang kami memerangi kalian agar mereka tahu pentingnya hal tersebut sehingga mereka akan sama-sama menyadari keutamaan bersamamu dengan ilmunya itu. Janganlah kalian memerangi mereka sedangkan di antara kalian dan mereka ada perjanjian, dan mereka menaruh percaya kepada kalian, hingga perbuatan ini dianggap sebagai tindak pengkhianatan dan mengingkari janji. 


“Innallaha laa yuhibbul khaainin” ungkapan ini sebagai alasan diperintahkannya membatalkan perjanjian, karena Allah  tidak menyukai orang-orang yang berbuat khianat dan tidak dapat dipercaya.

Allah
  berfirman: “….dan janganlah kamu menjadi penantang (orang yang tidak bersalah) karena membela orang-orang yang khianat.” (An Nisaa : 105)

“Dan janganlah kamu berdebat untuk membela orang –orang yang mengkhianati dirinya. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang selalu berkhianat lagi bergelimang dosa
.  (An Nisaa; 107)

Maksudnya janganlah kalian berdebat untuk membela orang yang mengkhianati dirinya dengan melakukan maksiat. Bahwa Alah
  tidak menyukai orang yang sangat suka berkhianat, tenggelam dalam jurang kemaksiatan dan dosa.

Rasulullah
 ﷺ bersabda; Tidak ada iman bagi orang yang tidak dapat diamanati . Tidak ada agama bagi orang yang tidak menepati perjanjian. (Hr Ahmad. Al Bazzaar, ath Tharani dan Ibnu Hibban)

Khianat akibatnya akan jelek dalam segala hal. Bahkan dalam suatu kondisi akan lebih jelek dari yang lainnya. Orang yang berkhianat dalam suatu hutan , tidak sama dengan orang yang berkhianat terhadap sanak saudara, harta dan melakukan pebuatan-perbuatan dosa besar. 


Rasulullah ﷺ bersabda, Tanda-tanda orang munafik itu ada tiga; jika ia berbicara akan berdusta, jika berjanji ia mengingkari dan jika dipercaya , ia akan berkhianat. (HR Bukhari dan Muslim)

Rasulullah
 ﷺ bersada “Allah berkata, Aku menjadi fihak yang ketiga dari dua orang yang bersepakat, selama tidak ada salah satunya yang khianat. Di dalam hadits itu juga disebutkan Perkara pertama kali yang akan diangkat dari manusia adalah amanah. Dan yang terakhir kali yang tersisa adalah shalat. Barangkali orang yang melakukan shalat itu tidak akan mendapat kebaikan sedikit pun. ( Hr bu Dawud dan Al Hakim).

Rasulullah
 ﷺ juga bersabda, “Jauhkanlah kalian dari amanat, karena ia adalah akhlak yang paling tercela. (Hr abu Dawud, An Na- Nasa’I dan Ibnu Maajah)

Rasulullah
 ﷺ bersabda, Beginilah ahli neraka, beliau menyebutkan seeorang yang tidak diragukan sifat tamaknya dan jika ia diamanati maka pasti akan khianat.”

Ibnu Mas’ud r.a. berkata, 
Di hari Kiamat akan didatangkan orang yang khianat dengan amanahnya. Kemudian dikatakan kepadanya, tunaikan amanahmu.” 

Kemudian ia berkata, “Bagaiamana mungkin aku bisa wahai Tuhanku, sedang dunia telah sirna? 

Beliau berkata, “Kemudian amanah itu berwujud seperti sesuatu ketika ia diambil dari neraka jahanam dan dikatakan kepdanya...” 

“Turun dan ambillah ia, kemudian keluar darinya.” Beliau berkata, Kemudian ia turun dan mengambilnya dengan digendong di pundaknya, yang beratnya melebihi berat gunung di dunia. Sehingga ketika ia mengira bahwa ia telah selamat, tiba-tiba ia tergelincir kembali. Tergelincir dalam neraka selama-lamanya.”

“Kemudian beliau berkata, shalat adalah amanah. Wudhu adalah amanah. Mandi wajib adalah amanah. Timbangan adalah amanah. Maka berikanlah semua titipan itu. 

Sumber:
http://pusatislam.uma.ac.id/2016/04/23/perbuatan-khianat-adalah-penyebab-kesulitan-hidup/


Bosan, Muak! 300 Lagi Ahli PH Sertai PAS Di Beting Maro

Ibnu Hasyim pada Ibnu Hasyim - 9 minit yang lalu
*Setelah* bosan dan muak melihat kejelikan polemik politik di peringkat nasional, seramai 300 ahli dan penyokong Pakatan Harapan (PH) bertindak keluar dari Parti mereka yang terdiri dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (PAN). Mereka telah menyatakan hasrat tersebut dihadapan Ketua Penerangan PAS Sarawak, Sdr Zharudin Narudin yang telah menerima kemasukan mereka dengan mengisi dan menghantar borang kepada beliau. Mereka yang bertindak keluar dari PH ini adalah dari Kampung Semarang yang mempunyai 652 pengundi. 300 ahli tersebut telah bosan kerana janji palsu PH yan... lagi »

Biodata Tan Sri Muhyiddin Yassin Perdana Menteri Ke-8 Malaysia

Suaraviral Staff pada Suara Viral Malaysia - 10 minit yang lalu
Biodata Tan Sri Muhyiddin Yassin Perdana Menteri Ke-8 Malaysia| Tan Sri Dato’ Haji Muhyidin bin Haji Mohammad Yassin (lahir 15 Mei 1947), […] The post Biodata Tan Sri Muhyiddin Yassin Perdana Menteri Ke-8 Malaysia appeared first on Suara Viral Malaysia.

PH Dakwa Dapat 112 Undi Sokongan, Kumpul Bukti Malam Ini Untuk Menghadap YDP Agong

Suaraviral Staff pada Suara Viral Malaysia - 10 minit yang lalu
Pakatan Harapan (PH) akan mengadakan mensyuarat tergempar malam ini susulan perlantikan Tan Sri Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri Malaysia […] The post PH Dakwa Dapat 112 Undi Sokongan, Kumpul Bukti Malam Ini Untuk Menghadap YDP Agong appeared first on Suara Viral Malaysia.

Azmin, Zuraida syukur kemelut selesai

Suaraviral Staff pada Suara Viral Malaysia - 10 minit yang lalu
Ahli Parlimen Gombak, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengucapkan syukur kemelut politik negara berakhir dengan pemilihan Tan Sri Muhyiddin Yasin […] The post Azmin, Zuraida syukur kemelut selesai appeared first on Suara Viral Malaysia.

Team Mahathir obtains 114 Statutory Declarations ahead of Muhyiddin’s swearing-in

Raggie Jessy pada The Third Force - 3 minit yang lalu
ڤاسوكن محضير ڤروليه 114 اوندي سبلوم أوڤاچارا اڠكت سومڤه محي الدين Pakatan Harapan announced that it has 114 votes in [...]

SURAT TERBUKA MENJUNJUNG KASIH TITAH YANG DI-PERTUAN AGONG BERHUBUNG PELANTIKAN PERDANA MENTERI MALAYSIA KE-8

Raggie Jessy pada The Third Force - 3 minit yang lalu
8 April 2019 Rajab 5, 1441 AH Mengadap Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong [...]

Terkini!!! Baru Bian tinggalkan Azmi, sokong Mahathir

kerengga pada KERENGGA - 7 minit yang lalu
Ahli Parlimen Selangau Baru Bian pula menandatangani akuan berkanun (SD) untuk menyokong Mahathir. Upacara menandatangani SD itu turut disiarkan secara langsung di Facebook Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil. Ketika dihubungi Malaysiakini, Fahmi mendakwa PH kini mempunyai 114 sokongan ahli parlimen. Untuk rekod, Baru Bian sebelum ini merupakan antara 10 pemimpin PKR yang menyokong bekas

PH PERLU BAWA MP JUMPA AGONG BUKTIKAN MAJORITI

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 17 minit yang lalu
[image: PH perlu bawa MP jumpa Agong buktikan majoriti] PH perlu bawa MP jumpa Agong buktikan majoriti Oleh: Redzuan RF8 MediaFebruary 29, 2020 Share Kemelut politik Malaysia yang sepatutnya selesai hari ini setelah Tun Mahathir mendapat jumlah kerusi yang cukup untuk membentuk kerajaan nampaknya terpaksa diheret lebih jauh ke hadapan. Semuanya agak mengelirukan. Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin dikatakan mempunyai majoriti selepas Yang DiPertuan Agong Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Ibni Sultan Ahmad Shah menggunakan formula baharu dalam menentukan kerajaan. Agong memanggil ketua-ketua... lagi »

Suasana di hadapan kediaman Perdana Menteri kelapan, Tan Sri Muhyiddin Yasin


MB Terengganu Ucap Tahniah Atas Perlantikan Tan Sri Muhyidin Sebagai PM Ke-8

KUALA TERENGGANU, 29 Februari-Menteri Besar Terengganu,  Dato' Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menzahirkan ucapan tahniah kepada Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin  atas pelantikannya sebagai Perdana Menteri Malaysia kelapan.Dalam catatan

Usah Pertikai Budibicara YDPA

oleh: DR MUHAMMAD FATHI YUSOFKetetapan YDPA tidak boleh dipersoal dan dirayu. Perkara 40(2) secara jelas menyebut bahawa Yang di-Pertuan Agong boleh bertindak menurut budi bicaranya pada melaksanakan fungsi yang berikut, iaitu:(a) melantik seorang Perdana

Laungan Takbir Iringi Pengumuman Muhyiddin Sebagai PM

KUALA LUMPUR – Suasana di kediaman Tan Sri Muhyiddin Yassin bertukar ceria sebaik masing-masing mendapat maklumat bahawa Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memperkenan pelantikannya sebagai Perdana Menteri.

Muhyiddin Yassin sah dilantik sebagai Perdana Menteri ke-8

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan melantik Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kelapan selaras dengan Perkara 402(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Per

Jangan persoal ketetapan Agong

siti hafidah pada Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - 28 minit yang lalu
BANGI, 5 Rejab 1441H, Sabtu – Semua pihak dinasihat menerima ketetapan Yang di-Pertuan Agong (YDPA), Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, yang berkenan melantik Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin sebagai Perdana Menteri kelapan. Felo Penyelidik Undang-undang dan Perlembagaan, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Muhammad Fathi Yusof menegaskan bahawa ketetapan YDPA tidak boleh dipersoal dan dirayu. … The post Jangan persoal ketetapan Agong appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Harap Muhyiddin dapat perbaiki kepincangan dahulu

siti hafidah pada Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - 28 minit yang lalu
Oleh Siti Hafidah Abd Ghaffar BANGI, 5 Rejab 1441H, Sabtu – Semoga Allah memberikan kekuatan kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin dan pasukannya nanti untuk membawa negara ke arah yang lebih sejahtera. Demikian harapan Presiden gerakan Islam utama, Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Haji Aminuddin Yahaya mengulas mengenai perkembangan terbaru politik negara yang menyaksikan Tan Sri Muhyiddin … The post Harap Muhyiddin dapat perbaiki kepincangan dahulu appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Hah...!!! DIA TAK IKUT KARTEL PULAK DAH..DARI FB FAHMI FADZIL....

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 32 minit yang lalu
*TERKINI* *Ahli parlimen Selangau, Baru Bian menandatangani Akuan Bersumpah (SD) menyokong Mahathir sebagai Perdana Menteri.*

SABAR JAP...DRAMA BELUM HABIS...

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 54 minit yang lalu


INI ADALAH KENYATAAN GPS

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sejam yang lalu


Muhyiddin Yassin Jadi PM, Najib Razak Ucapkan Selamat

Berlianto pada SINDOnews | Berita Terkini dan Terpercaya | RSS - Sejam yang lalu
Selamat Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang diumumkan sebagai Perdana Menteri Malaysia kedelapan. Selamat mengabdi, tulis Najib di halaman Facebooknya.HAIRAN BIN AJAIB....

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sejam yang lalu


PH kumpul bukti termasuk SD, yakin mampu tunjuk jumlah sokongan majoriti

kerengga pada KERENGGA - Sejam yang lalu
AKMAL MANAF Timbalan Presiden AMANAH, Datuk Seri Salahuddin Ayub yakin dan percaya Pakatan Harapan (PH) mampu menunjukkan jumlah sokongan majoriti dalam masa terdekat ini. Beliau berkata, pihaknya (PH) akan mengadakan mesyuarat sebentar lagi dan akan mengumpulkan bukti-bukti termasuk akuan bersumpah (SD). “PH akan bermesyuarat sebentar lagi dan kalau diizinkan, kita akan menghadap Yang

TUN M MASIH PENGERUSI BERSATU, KERAJAAN PH TIADA MASALAH

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sejam yang lalu
[image: Tun M masih pengerusi Bersatu, kerajaan PH tiada masalah] Tun M masih pengerusi Bersatu, kerajaan PH tiada masalah Oleh: Redzuan RF8 MediaFebruary 29, 2020 Share Tun Mahathir masih pengerusi Bersatu yang sah dan tidak ada masalah untuk beliau menjadi Perdana Menteri dengan membawa masuk 26 kerusi milik partinya ke dalam gabungan Pakatan Harapan. Sebelum ini kerajaan Pakatan Harapan tumbang apabila hanya tinggal 92 kerusi berbanding majoriti 112 yang diperlukan. Bagaimanapun tindakan itu cuba dihalangi oleh Presiden Bersatu, Muhyiddin Yassin yang berpendapat Tun telah pun melat... lagi »

Peringatan TG Haji Hadi : jangan "menganjing" banyakkan zikrullah

Kriss Merah pada Kriss Merah كريس ميره - 9 minit yang lalu
*Ayah Chik seperti ayah kita semua, dia larang kita " menganjing",, dia suruh kita banyak bertasbih dan beristighfar..Allahu...inilah pemimpin yang nak ajak kita selamat diakhirat. Merenung balik kedalam diri , mujur aku bersama jamaah Islam dan terpandu dengan qiadah yang nak pastikan kita selamat dunia dan akhirat.,,aku sayang pada Ayah Chik.*

Allahuakbar : Sah Tan Sri Muhyiddin Yaasin Perdana Menteri ke lapan

Kriss Merah pada Kriss Merah كريس ميره - 9 minit yang lalu
Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, dilantik sebagai Perdana Menteri kelapan. Dalam kenyataan media Istana Negara yang dikeluarkan Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, berkata istiadat pengurniaan surat cara pelantikan dan mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri akan diadakan esok. “Istana Negara hari ini menerima senarai pencalonan nama-nama bakal Perdana Menteri daripada ketua-ketua politik yang mempunyai wakil dalam Dewan Rakyat dan Ahli Dewan Rakyat yang bebas. “Proses ini lanjutan titah Yang di-Pertuan Agong di mana ketua parti politik dan ahli Dewan Raky... lagi »

Muhyiddin Yassin Jadi Perdana Menteri ke-8 Malaysia

BatamNews.co.id - 9 minit yang lalu
Kuala Lumpur - Raja Malaysia, Yang di-Pertuan Agung Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menunjuk Muhyiddin Yassin, sebagai perdana menteri baru. Presiden Partai Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM/Bersatu) itu bakal menjadi Perdana Menteri Malaysia kedelapan. Keputusan itu diambil hari ini, Sabtu (29/2/2020), setelah Raja Abdullah memanggil seluruh anggota Dewan Rakyat untuk mencari calon yang meraih dukungan mayoritas. Juru bicara kerajaan, Datuk Ahmad Fadil ... lagi »

Mahathir Mohamad Kembali Calonkan Jadi PM Malaysia

BatamNews.co.id - 9 minit yang lalu
Kuala Lumpur - Perdana Menteri Interim Malaysia, Mahathir Mohamad kembali mencalonkan diri sebagai perdana menteri. Keingingan itu disampaikan kepada Raja Malaysia, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. Koalisi Pakatan Harapan yang juga mengusung Presiden Partai Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim, sebagai kandidat PM langsung menyatakan dukungan terhadap Mahathir. "Saya yakin saya mendapatkan dukungan mayoritas di parlemen untuk ... lagi »

‘Daripada Hidup Bercerminkan Bangkai, Lebih Baik Mati Berkalang Tanah’ – Nasihat Dr Asyraf Kepada Syed Saddiq

Unknown pada DIALOG RAKYAT - 15 minit yang lalu
Zylan Moha KUALA LUMPUR – Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menggesa Ketua Armada Syed Saddiq Abdul Rahman bertanyakan kepada kepimpinan Pakatan Harapan (PH) ketika menjadi kerajaan mengapa rakyat resah dan gelisah akibat krisis politik yang menyebabkan negara tidak stabil dan ekonomi tergugat. “Saudara patut tanya kenapa ini berlaku kepada pemimpin-pemimpin PH terdahulu. “Semuanya angkara kerakusan dan ketamakan untuk berkuasa, berebut takhta Perdana Menteri sejak awal berkuasa sehinggalah runtuhnya kerajaan PH secara rasmi yang memangsakan ra... lagi »

BAGAIMANA PERLANTIKAN SYAFIEE AFDAL DALAM TEMPOH 48 SELEPAS BELIAU MENDAPAT MAJORITI.

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 18 minit yang lalu
Saya mengajak rakyat Malaysia mengimbas kembali peristiwa DS Shafie Afdal mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sabah ke 15, 48 jam selepas TS Musa Aman berbuat demikian. Kuncinya adalah TYT menyemak bilangan Ahli Dewan yang menyokong DS Shafie. Ternyata lebih bilangan. Dalam kes hari ini, Tun Dr Mahathir mempunyai cukup bilangan 112 melalui SD yang akan dipersembahkan pada YDPA serta merta, lebih singkat dari 48 jam. YDPA InsyaAllah akan menggunakan kebijaksanaan baginda. InsyaAllah, Kerajaan berdasarkan mandat sebenar rakyat dapat dipulangkan demi kestabilan negara termasuk da... lagi »

PERISTIWA YANG SEDANG BERJALAN DI YAYASAN AL BUKHARY

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 22 minit yang lalu
Salam perjuangan teman-taman semua, Kita sebenarnya mempunyai bilangan ahli parlimen yang mencukupi iaitu 117. Ke semua ahli parlimen sedang menandatangani Akuan Bersumpah di Yayasan Al-Bukhary. Sidang media akan diadakan pada jam 8 malam ini. Terima kasih

Muhyiddin dapat sokongan 114 ahli Dewan Rakyat

Raggie Jessy pada The Third Force - 25 minit yang lalu
محي الدين داڤت سوكوڠن 114 اهلي ديوان رعيت Tan Sri Muhyiddin Yasin dilaporkan memperolehi sokongan 114 Ahli Parlimen yang membolehkan [...]

Muhyiddin sah Perdana Menteri lapan, angkat sumpah esok

Raggie Jessy pada The Third Force - 25 minit yang lalu
Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin sah akan dilantik sebagai Perdana Menteri kelapan. Menurut laporan,Datuk Pengelola Bijaya [...]

Muhyiddin diingatkan laksana tanggungjawab ikut syariat

siti hafidah pada Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - 29 minit yang lalu
Oleh Siti Hafidah Abd Ghaffar BANGI, 5 Rejab 1441H, Sabtu – Gerakan Islam, Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) merakamkan tahniah kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin atas pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri kelapan. Sebagai pemimpin negara yang baharu, Amir ISMA, Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman mengingatkan Muhyiddin untuk menunaikan tanggungjawab mengikut syariat Allah serta menjunjung tinggi Perlembagaan … The post Muhyiddin diingatkan laksana tanggungjawab ikut syariat appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Muhyiddin angkat sumpah jawatan PM esok

sitifatimah pada Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - 29 minit yang lalu
KUALA LUMPUR, 5 Rejab 1441H, Sabtu – Istiadat mengangkat sumpah jawatan sebagai perdana menteri kelapan Malaysia oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin akan berlangsung pada 10.30 pagi esok di Istana Negara. Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin mengumumkan pelantikan Muhyiddin sebagai perdana menteri baharu dalam kenyataan Istana Negara pada petang ini termasuk … The post Muhyiddin angkat sumpah jawatan PM esok appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

‘Harap PM baru dakwa semula kes rasuah Guan Eng’

siti hafidah pada Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - 29 minit yang lalu
BANGI, 5 Rejab 1441H, Sabtu – Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung mengharapkan Perdana Menteri baharu, Tan Sri Muhyiddin Yassin – akan meneruskan pendakwaan terhadap pihak tertentu yang didakwa atas kesalahan merasuah serta pecah amanah. Beliau yang juga Presiden Multiracial Reverted Muslim (MRM) menuntut supaya kes yang digugurkan oleh Jabatan Peguam Negara sebelum ini seperti … The post ‘Harap PM baru dakwa semula kes rasuah Guan Eng’ appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Kemelut politik berlanjutan boleh rencat pertumbuhan ekonomi

siti hafidah pada Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - 29 minit yang lalu
BANGI, 5 Rejab 1441H, Sabtu – Ketidakstabilan politik sudah pasti memberi kesan kepada kedudukan dan pertumbuhan ekonomi negara, namun menjadi persoalan sejauh mana ia akan memburukkan lagi keadaan. Profesor ekonomi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Tan Sri Dr Noor Azlan Ghazali yakin krisis politik akan memberi kesan kepada jangka pendek berikutan ketiadaan pembuat keputusan yang … The post Kemelut politik berlanjutan boleh rencat pertumbuhan ekonomi appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

‘Harap PM baru dakwa semula kes rasuah Guan Eng’

Unknown pada DIALOG RAKYAT - 39 minit yang lalu
siti hafidah Tangkap juga Ramasamy, Kulasegaran bersama penyokong LTTE *BANGI* – Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung mengharapkan Perdana Menteri baharu, Tan Sri Muhyiddin Yassin – akan meneruskan pendakwaan terhadap pihak tertentu yang didakwa atas kesalahan merasuah serta pecah amanah. Beliau yang juga Presiden Multiracial Reverted Muslim (MRM) menuntut supaya kes yang digugurkan oleh Jabatan Peguam Negara sebelum ini seperti rasuah membabitkan Setiausaha Agung parti tamak haloba DAP, Lim Guan Eng didakwa semula. Bahkan Firdaus turut menggesa tangkapan semula serta dakwaan dil... lagi »

Sekilas Mengenai Muhyiddin, PM Baru..

Ibnu Hasyim pada Ibnu Hasyim - 42 minit yang lalu
*Tan Sri Muhyidin Yassin ketika sidang media di kediamannya selepas diumumkan sebagai Perdana Menteri kelapan. - NSTP/Eizairi Shamsudin* KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dilantik sebagai Perdana Menteri kelapan bagi menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad melalui jatuh bangun dalam kerjaya politiknya khususnya selepas digugurkan daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN), tiga tahun lalu. Muhyiddin, 73, yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dipilih sebagai Perdana Menteri oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan A... lagi »

Muhyiddin Terima Sokongan 114 Ahli Parlimen

Rifqi Ilman pada MYNEWSHUB - 42 minit yang lalu
KUALA LUMPUR – Tan Sri Muhyiddin Yasin memperoleh sokongan 114 Ahli Parlimen yang membolehkan beliau diberi perkenan oleh Yang di-Pertuan... The post Muhyiddin Terima Sokongan 114 Ahli Parlimen appeared first on MYNEWSHUB.

PH Akan Kumpul Bukti Sokongan Ahli Parlimen

Rifqi Ilman pada MYNEWSHUB - 42 minit yang lalu
PIMPINAN Pakatan Harapan (PH) akan mengumpul bukti sokongan untuk dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong bagi perlantikan Tun Dr Mahathir Mohamad... The post PH Akan Kumpul Bukti Sokongan Ahli Parlimen appeared first on MYNEWSHUB.

“Saya Bersyukur Kepada Allah” – Muhyiddin

Rifqi Ilman pada MYNEWSHUB - 42 minit yang lalu
“SAYA bersyukur kepada Allah SWT dianugerahkan jawatan Perdana Menteri kelapan dengan izin Yang di-Pertuan Agong.” Demikian kata-kata Perdana Menteri baharu,... The post “Saya Bersyukur Kepada Allah” – Muhyiddin appeared first on MYNEWSHUB.

Laungan Takbir Iringi Pengumuman Muhyiddin Sebagai PM

Rifqi Ilman pada MYNEWSHUB - 42 minit yang lalu
KUALA LUMPUR – Suasana di kediaman Tan Sri Muhyiddin Yassin bertukar ceria sebaik masing-masing mendapat maklumat bahawa Yang di-Pertuan Agong,... The post Laungan Takbir Iringi Pengumuman Muhyiddin Sebagai PM appeared first on MYNEWSHUB.

Muhyiddin Dilantik Perdana Menteri Ke-8

Rifqi Ilman pada MYNEWSHUB - 42 minit yang lalu
KUALA LUMPUR – Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berkenan melantik Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, dilantik... The post Muhyiddin Dilantik Perdana Menteri Ke-8 appeared first on MYNEWSHUB .

“Misi Saya Selesai” – Zahid

Rifqi Ilman pada MYNEWSHUB - 42 minit yang lalu
KUALA LUMPUR – Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata ‘misinya sudah selesai dan berjaya’. Tanpa mengulas lanjut,... The post “Misi Saya Selesai” – Zahid appeared first on MYNEWSHUB.

Richrard Riot Sertai PKR, Jeffrey Kitingan Sokong Mahathir

Rifqi Ilman pada MYNEWSHUB - 42 minit yang lalu
AHLI Parlimen Serian, Richard Riot Jaem, dilaporkan menyertai PKR hari ini. Hal itu dinyatakan melalui Facebook rasmi PKR sebentar tadi... The post Richrard Riot Sertai PKR, Jeffrey Kitingan Sokong Mahathir appeared first on MYNEWSHUB.

“Hari Ini Lain, Esok Lain, Kita Nak Komen Pun Susah”

Rifqi Ilman pada MYNEWSHUB - 42 minit yang lalu
BUKIT DAMANSARA – Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mendakwa Perdana Menteri Interim, Tun Dr. Mahathir Mohamad telah... The post “Hari Ini Lain, Esok Lain, Kita Nak Komen Pun Susah” appeared first on MYNEWSHUB.

Muhyiddin diingatkan laksana tanggungjawab ikut syariat

Unknown pada DIALOG RAKYAT - 43 minit yang lalu
Oleh Siti Hafidah Abd Ghaffar Kembalikan perpaduan, junjung tinggi Perlembagaan, patuh 'rule of law' *BANGI-* – Gerakan Islam, Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) merakamkan tahniah kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin atas pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri kelapan. Sebagai pemimpin negara yang baharu, Amir ISMA, Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman mengingatkan Muhyiddin untuk menunaikan tanggungjawab mengikut syariat Allah serta menjunjung tinggi Perlembagaan di samping patuh kepada prinsip ‘rule of law’. Pemimpin gerakan Islam itu berkata, rakyat tidak akan melepaskan perdana menter... lagi »

Taati perkenan dan titah Yang di-Pertuan Agong

Unknown pada DIALOG RAKYAT - 57 minit yang lalu
Shamrahayu A. Aziz [image: MGF07012019_ISTANA-NEGARA_25-1]Istana Negara Petang ini, setelah koflik berkaitan pelantikan Perdana Menteri berlarutan selama lebih kurang seminggu, perkenan KBDYMM SPB Yang di-Pertuan Agong untuk melantik Tan Sri Muhyiddin Yasin sebagai Perdana Menteri telah menghentikan spekulasi dan perang saraf politik. Semua pihak hendaklah mentaati perkenan dan titah Yang di-Pertuan Agong. Setelah pelbagai tindakan yang dilakukan oleh Yang di-Pertuan Agong, termasuk memberikan peluang kedua kepada parti politik untuk menamakan calon mereka. Yang di-Pertuan Agong ju... lagi »

LANGSUNG: PH akan kemuka bukti sokongan diterima kepada Agong - Salahuddin

Unknown pada DIALOG RAKYAT - Sejam yang lalu
WARTAWAN MAMALYSIA KINI LANGSUNG* | Malaysiakini* melaporkan perkembangan terkini keadaan politik semasa berikutan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang berusia 20 bulan. Jika anda suka laporan kami, sokong media bebas dengan melanggan *Malaysiakini* dengan harga serendah RM0.55 sehari. Maklumat lanjut di sini. *LANGSUNG* *5.30 petang:* Eastin Hotel, Petaling Jaya - Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub berkata PH akan mengemukakan perakuan bersumpah (SD) anggota parlimen yang menyokong Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri, kepada Yang di-Pertuan Agong. Bel... lagi »

MUNGKINKAH MUHYIDDIN HANYA JADI PM SELAMA SEMINGGU SAJA?

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sejam yang lalu
Yang Dipertuan Agong, dalam pengumuman petang ini akhirnya melantik Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri baru setelah yakin Ahli Parlimen Pagoh itu memiliki sokongan majoriti Ahli-Ahli Parlimen. Majlis angkat sumpah akan diadakan esok, 1 Mac jam 10.30 pagi di Istana Negara. Pengumuman Istana Negara mengenai perlantikan Muhyiddin itu agak mengejutkan banyak pihak kerana beliau dipercayai semakin kekurangan sokongan setelah ramai Ahli Parlimen Bersatu sendiri sudah mengalih sokongan kepada Tun Mahathir Mohamad sejak malam tadi. Sebelum Tun Mahathir dicalonkan semula sebagai Pe... lagi »

Majoriti Muhyiddin bakal diuji di parlimen

kerengga pada KERENGGA - Sejam yang lalu
Zikri Kamarulzaman Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin dijangka mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kelapan esok selepas Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa pelantikan itu. Bagaimanapun, jumlah sebenar sokongan Muhyiddin dalam Dewan Rakyat masih menjadi persoalan dan boleh dicabar oleh ahli parlimen pada sidang parlimen seterusnya, iaitu pada 9 Mac ini. Bekas

MOMENT OF TRUTH FOR MAHATHIR – HOW MANY BERSATU MPs REALLY BACK HIM – ARE THEY WILLING TO WALK OUT ON MUHYIDDIN? BERSATU SEC-GEN AFFIRMS DR M AS CHAIRMAN – BUT MUHYIDDIN CAMP SAYS ‘NO, NO’ – PERHAPS IN NEXT MOVE, THEY MAY EVEN ‘SACK’ DR M FROM PARTY

emily mc pada Malaysia Chronicle - Sejam yang lalu
Bersatu sec-gen counters Muhyiddin, affirms Dr M as party chair 1pm – Bersatu secretary-general Marzuki Yahya affirms Dr Mahathir Mohamad as the Bersatu chairperson. This is as Bersatu president Muhyiddin Yassin tries to seize control of the party by declaring himself as the acting Bersatu chairperson. “In line with the principles of the rule of law and the party constitution, the only individual with absolute power to lead the party is the Bersatu chairperson which is Dr Mahathir Mohamad. “Therefore, party actions and direction is subject to the decision of the Bersatu chairperson,... lagi »

BOMBSHELL – MUHYIDDIN STAGES COUP AGAINST MAHATHIR, DECLARES HIMSELF BERSATU CHAIRMAN – PERHAPS AFTER AGONG QUESTIONED HIS LOCUS STANDI TO REPRESENT BERSATU

emily mc pada Malaysia Chronicle - Sejam yang lalu
MUHYIDDIN Yassin today launched a coup against Dr Mahathir Mohamad by declaring he has replaced the 94-year-old as Bersatu chairman. “Dr Mahathir resigned as Bersatu chairman on Monday. “According to the Rule 16.9 of the party constitution, the president will take over as chairman in the event of a termination or resignation. “As Bersatu has not held party elections to choose a new chairman, I, as president, will take over as chairman too,” said Muhyiddin in a statement today. On Monday evening, Bersatu supreme council had decided to reject Dr Mahathir’s resignation. Dr Mahathir on ... lagi »

DOUBLE & TRIPLE SHAME ON YOU MAHATHIR! ANWAR WILLING TO TAKE BACKSEAT AGAIN FOR MALAYSIA’S SAKE – EVEN ‘STUBBORN AS HELL’ SARAWAK DAP SAYS ‘ANYTHING CAN FOR NATIONAL INTERESTS’ – WHILE GUAN ENG NO REGRETS FOR ‘MOMENTOUS DECISION’ TO FIGHT THE KLEPTOCRATS: BUT WILL DR M APPRECIATE OR BOTHER TO REMEMBER ONCE HE IS PM PROPER AGAIN? OR WILL HE SWAY AGAIN TO THE DARK SIDE WHERE MUHYIDDIN AWAITS WITH NAJIB & ZAHID & AZMIN CARTEL WILLING TO FLIT & TURNCOAT FOR WHOEVER PROMISES POWER

emily mc pada Malaysia Chronicle - Sejam yang lalu
PETALING JAYA — PKR President Datuk Seri Anwar Ibrahim arrived at Eastin Hotel here for a meeting, ahead of his scheduled meet with the Yang di-Pertuan Agong believed to be scheduled for later today. Anwar arrived at the hotel at 11:58am along with PKR Advisory Chairman and his spouse Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. When asked by reporters on the current political situation, the Port Dickson MP merely asked for patience as he would need to attend a ‘meeting’ on the matter first. Anwar also confirmed that he met with Interim Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad last night. Any... lagi »

PAKATAN LEADERS NEXT TO MEET AGONG – WILL THEY SNATCH VICTORY FROM THE JAWS OF DEFEAT?

emily mc pada Malaysia Chronicle - Sejam yang lalu
AFTER an audience with political party leaders from Perikatan Nasional, the Yang di-Pertuan Agong is now meeting the leaders of Pakatan Harapan parties DAP and Amanah. Vehicles carrying DAP secretary-general Lim Guan Eng, Amanah vice-president Mujahid Yusof Rawa and strategy director Dr Dzulkefly Ahmad were seen entering Gate 2 of Istana Negara at 11.47am. They arrived hot on the heels of Amanah president Mohamed Sabu, who had just left the palace at 11.30am. Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah has summoned party leaders to nominate their prime minister candidate, ... lagi »

NO END TO CRISIS IN SIGHT – MUHYIDDIN GROUP LEAVES PALACE EMPTY-HANDED – BUT ‘WILL BE BACK TOMORROW’: WILL THEY NEXT GO FOR NO-CONFIDENCE VOTE AGAINST ‘INTERIM PM’ MAHATHIR – BUT ISN’T THAT THE SAME AS NO-CONFIDENCE VOTE AGAINST AGONG – THE WHOLE MUDDLE BECAME MORE DIFFICULT TO RESOLVE AFTER THAT APPOINTMENT

emily mc pada Malaysia Chronicle - Sejam yang lalu
10.50am – Istana Negara – Bersatu president Muhyiddin Yassin has left Istana Negara barely 40 minutes after arriving. PAS secretary-general Takiyuddin Hassan, who is accompanying him says “We will come back tomorrow”. Umno president Ahmad Zahid Hamidi, PAS president Abdul Hadi Awang and GPS chief whip Fadillah Yusof are also seen leaving. Earlier this morning, the leaders had gathered at Muhyiddin home. Also present were Star’s Keningau MP Jeffrey Kittingan and PBS’ Pensiangan MP Arthur Joseph Kurup. The group were planning to inform the palace that they have a majority to form a ne... lagi »

SOMETIMES BUYING ‘KFC’ IS NOT ENOUGH – AGONG SHOULD HAVE MADE AZIZAH, THE DPM, OR ANWAR THE DE-FACTO HEAD OF HARAPAN THE PM AS THE PACT WAS STILL INTACT & THEN PUT THEM TO PARLIAMENT VOTE – WHY MAKE MAHATHIR WHO ALREADY QUIT AS PM THE ‘INTERIM PM’: NOW THE CRISIS IS EVEN WORSE & PROLONGED – SHOULD NOT THE KING’S WISDOM ALSO INCLUDE KNOWING IT WAS DR M’S BERSATU THAT CO-PLOTTED THE COUP THROWING MALAYSIA INTO A MESS IT MAY NOT BE ABLE TO CLAW OUT OF

emily mc pada Malaysia Chronicle - Sejam yang lalu
King determined to end political tug of war PETALING JAYA: The Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah will meet all political party leaders today at Istana Negara for them to present their choice of the next prime minister. The King will meet them individually from 10.30am, said an official of Istana Negara. Istana Negara had issued a statement earlier yesterday the King would continue to be in touch with political party leaders with representation in Parliament to determine who will be the next prime minister. In a statement, Comptroller of the... lagi »

SO WHO WILL REPRESENT BERSATU – MAHATHIR OR MUHYIDDIN? LEADERS OF ALL POLITICAL PARTIES SUMMONED TO MEET KING – AS MAHATHIR DECLARES HE HAS MAJORITY SUPPORT AFTER PAKATAN AGREES TO BACK HIM TO FOIL MUHYIDDIN, UMNO & PAS

emily mc pada Malaysia Chronicle - Sejam yang lalu
KUALA LUMPUR — Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah is expected to summon the leaders of all political parties to Istana Negara today, the second time this week.According to Malaysiakini, leaders were expected to be summoned at 10.30am. The purpose of the summoning by His Majesty is believed to be to seek the political leaders’ nominations of MPs to be the next prime minister. As of 9am, media personnel had begun arriving in droves at Istana Negara where they have set up camp since Monday. The ongoing political crisis has brought to the fore t... lagi »

ARE MAHATHIR & ANWAR TOO LATE TO SAVE MALAYSIA? WHAT TOOK MAHAHIR SO LONG TO ‘WAKE UP’? PERHAPS WATCHING HOW HIS BLUE-EYED BOY AZMIN SUDDENLY TURN INTO MUHYIDDIN’S LAPDOG?

emily mc pada Malaysia Chronicle - Sejam yang lalu
KUALA LUMPUR: Malaysia’s political saga enters day 7 today as the search for a new political bloc which commands majority support continues. Yesterday, Muhyiddin Yassin looked set to be sworn-in after support for the PPBM president poured in from Barisan Nasional and PAS. This morning, Dr Mahathir Mohamad who broke ranks with Pakatan Harapan did an about-turn. Following a meeting with top leaders of the former ruling coalition, he said he was ready to lead a revived coalition with PH. Who is the Yang di-Pertuan Agong’s choice? Follow this page as we give live accounts from Istana Ne... lagi »

SELFISH OLD MAHATHIR TO RETURN AS PAKATAN PM – AFTER KNOCKING ‘LAST DITCH BID’ DEAL WITH ANWAR & CO: SANDIWARA OR NOT, EXPECT MUHYIDDIN’S BID TO BE PM TO SUDDENLY EVAPORATE – BUT JUST IMAGINE WHEN MAHATHIR DIES, WHAT SORT OF CHAOS WILL STRIKE MALAYSIA WITH POWER-CRAZY LEADERS MIMICKING HIS DESPERATE DO-OR-DIE WAYS JUST TO GRAB & CLING TO PM POST

emily mc pada Malaysia Chronicle - Sejam yang lalu
PETALING JAYA: Dr Mahathir Mohamad says he is prepared to lead a Pakatan Harapan coalition government again, following a meeting with its top leaders this morning. “I am now confident that I have the numbers needed to garner majority support in the Dewan Rakyat. “I am therefore prepared to stand as prospective candidate for prime minister. This decision will be conveyed to the Yang di-Pertuan Agong,” he said in a statement. This comes just as PPBM president Muhyiddin Yassin looked set to become the next prime minister after support poured in for him yesterday. Pakatan Harapan also c... lagi »

TAIB MAHMUD PICKS MUHYIDDIN? GPS, REPRESENTED BY FADILAH YUSOF, WAS BY MUHYIDDIN’S SIDE AT AUDIENCE WITH AGONG – WITH ZAHID, PAS & AZMIN ALSO IN TOW

emily mc pada Malaysia Chronicle - Sejam yang lalu
11.15am: GPS leader Fadilah Yusof was reportedly among those present with Muhyiddin during the audience with the Agong, fuelling speculation that GPS MPs will back the PPBM president. 10.40am: PPBM’s Muhyiddin Yassin, accompanied by PAS’ Abdul Hadi Awang, Umno’s Ahmad Zahid Hamidi and ex-PKR deputy president Azmin Ali leave after spending 10 minutes at the palace. 10.30am: PPBM president Muhyiddin Yassin arrives with PAS’ Abdul Hadi Awang, Umno’s Ahmad Zahid Hamidi and ex-PKR deputy president Azmin Ali. 10am: The political bloc in support of Muhyiddin Yassin is on the way to Istana ... lagi »

Muhyiddin mohon rakyat terima keputusan Agong

Unknown pada DIALOG RAKYAT - Sejam yang lalu
MALAYSIAKINI Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin memanjatkan rasa syukur atas perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk melantiknya sebagai perdana menteri yang baru. “Saya menjunjung kasih di atas perkenan YDPA dan sebab itu saya ingin ucapkan terima kasih kepada semua yang memberi sokongan moral kepada saya. “Dan kita telah pun berisitiqamah untuk menyatakan syukur atas anugerah diberikan Allah kepada saya. “Saya hanya memohon untuk seluruh rakyat Malaysia menerima baik keputusan diumumkan Istana Negara hari ini,” katanya ketika ditemui pemberita di kediamannya di Bukit Damansara, Ku... lagi »

Muhyiddin kini bawa suara Perikatan Nasional

Unknown pada DIALOG RAKYAT - Sejam yang lalu
Muhammad Azizul Osman [image: MGF29022020_KEDIAMAN-MUHYIDDIN-YASSIN_04]*Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin (tengah) bersama Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (tiga kiri), Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang (tiga kanan), bekas Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali (dua kiri) serta yang lain sebelum menuju ke istana negara bagi membuat perjumpaan bersama Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di kediamannya di Bukit Damansara, Kuala Lumpur. foto FAREEZ FADZIL* KUALA LUMPUR – Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Ber... lagi »

Pilih Tun M, itu keputusan PH – Anwar

Unknown pada DIALOG RAKYAT - Sejam yang lalu
Shawaliah Hadir [image: MGF24022020_ANWAR-KELUAR-RUMAH05-2]Datuk Seri Anwar Ibrahim. foto AFFAN FAUZI KUALA LUMPUR – “Itu keputusan Pakatan Harapan,” kata Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ditanya mengenai keputusan Pakatan Harapan (PH) yang menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri. Anwar meninggalkan kediamannya di Segambut pada jam 11.40 pagi bersama isteri beliau yang juga Presiden PH dan Pengerusi Majlis Penasihat PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Beberapa pemimpin gabungan tersebut termasuk Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Setiausaha Ag... lagi »

[VIDEO] Muhyiddin syukur kemelut PM8 berakhir

Unknown pada DIALOG RAKYAT - Sejam yang lalu
Muhammad Azizul Osman *LIHAT VIDEO DI SINI* KUALA LUMPUR – Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin melahirkan rasa syukur berakhirnya kemelut perlantikan Perdana Menteri kelapan setelah pihak Istana Negara mengesahkan beliau dipilih ke jawatan itu. Beliau turut menjunjung rasa terima kasih kepada Yang di-Pertuan Agong atas perlantikan beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia yang baharu. “Saya menjunjung kasih di atas perkenan Yang di-Pertuan Agong dan sebab itu saya ingin ucapkan terima kasih kepada semua yang memberi sokongan moral kepada saya. “Kita telah pun berisitiqa... lagi »

BANYAK CABARAN MENANTI MUHYIDDIN.

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Sejam yang lalu
1. Akan ada desakan agar kes Najib dibicarakan semula...dan sememangnya beliau gadoh dengan Najib pun.Tapi bagaimana pula dengan Zahid Hamidi. 2. Apakah beliau akan mendengar deaakan dari parti lain..bagaimana pula dengan usul yang dibawa Pas...dan apa jawatan untuk pas. 3. Usul undi tidak percaya pastinya akan dikemukakan di didewan...itu sebagaimana yang umno dan pas war warkan... 4. Desakan pilihanraya... 5. Desakan..demi desakan.... 6.Tugas berat yang menanti Muhyiddin adalah menasihati YDPA melantik AG menggantikan Tommy Thomas. AG baharu akan menyambung tugas dalam perbic... lagi »

Muhyiddin Yassin Dilantik PM Ke-8 Angkat Sumpah 1 Mac 2020

Ibnu Hasyim pada Ibnu Hasyim - 2 jam yang lalu
[image: Muhyiddin Yassin dilantik PM ke-8] *Keputusan itu dicapai selepas ketua-ketua parti poltik dan Ahli Dewan Rakyat bebas mengemukakan nama calon Perdana Menteri kepada Agong. - Gambar fail* KL: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan melantik Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kelapan selaras dengan Perkara 402(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan. Dalam satu kenyataan media, Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata baginda berpandangan Muhyiddin mendapat ... lagi »

Muhyiddin dilantik PM ke-8

Suaraviral Staff pada Suara Viral Malaysia - 2 jam yang lalu
KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berkenan melantik Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, dilantik sebagai […] The post Muhyiddin dilantik PM ke-8 appeared first on Suara Viral Malaysia.

Anwar akui jumpa Dr M semalam

Suaraviral Staff pada Suara Viral Malaysia - 2 jam yang lalu
Ketua Umum Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim mengesahkan telah mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Interim Dr Mahathir Mohamad pada Jumaat. […] The post Anwar akui jumpa Dr M semalam appeared first on Suara Viral Malaysia.

TEKA-TEKI TERJAWAB, TS MUHYIDDIN YASSIN DILANTIK PERDANA MENTERI KE-8 na'im nikmat pada Na'im Nikmat - 2 jam yang lalu

Foto-Astro Awani Akhirnya teka-teki tentang perlantikan PM yang baharu berakhir dengan pengumuman daripada pihak istana: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan melantik Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kelapan selaras dengan Perkara 402(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan. Dalam satu kenyataan media, Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata baginda berpandangan Muhyiddin mendapat kepercayaan majoriti Ahli Dewan Rakyat. Keputusan itu dicapai selepas ketua-... lagi »


Tiada ulasan: