Isnin, 16 Mac 2020

Kita apa buat sedangkan mereka hidupkan malam dengan tahajud tarik rahmat Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ . Mereka tahajud menangis doakan rahmat buat negara kita Malaysia dan seluruh dunia. Berita C19. 9951


Pesan dan teguran ke diriku...
Bismillahi Walhamdulillah
Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ (Subḥānahu Wa Taʿālā) - Allah ﷻ dan Rasulullah ﷺ
Aamiin Yaa Allah
TAWAJUH KEPADA Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ 

Sebak tengok gambar Pelajar Miftahul Ulum Sri Petaling Masjid Sri Petaling sedang dikuarantin disana atas arahan KKM. Syukur tiada seorang pun positif. Semua negatif virus covid. 

Mereka habiskan 30juz Al-Quran berulang-ulang. Mereka hidupkan malam dengan tahajud tarik rahmat Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ . Mereka tahajud menangis doakan rahmat buat negara kita dan seluruh dunia

4pagi semua dah menangis berdoa. Begitu juga pendakwah yang sedang dikuarantin. Semoga semua cepat sembuh yer. Semoga semua ahli keluarga tabah yer. Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ bersama kita semua.   Terima kaseh semua Dr. dan warga KKM [Kementerian Kesihatan Malaysia]. I love u all. Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ sayang warga KKM yang sedang berjuang berjihad.

Saya benar-benar sayang semua pendakwah dan anak-anak ini semua. Saya tak mampu lakukan dakwah seperti mereka. Saya tak hafal 30 juz Al-Quran dan belajar alim seperti mereka. Ini waktu saling mendoakan dan menasihati dengan baik kerana kita tak tahu apa dihadapan sana menanti. Ini bukan saat salahkan orang lain. Saya merayu semua saudaraku sekalian janganlah cakap bukan-bukan pada mereka. Semoga Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ maafkan kita semua.

Syukur 5 ribu orang yang berdaftar hadir hampir semuanya telah hadir membuat pemeriksaan. Syukur pada Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ 

Tahniah kepada semua. 

Dari mula lagi kes Brunei semua Masyaikh alim di Sri Petaling telah mengarahkan semua yang hadir pergi membuat pemeriksaan. Siap mereka cari call wasap semua sahabat yang lain. Mereka ada sistem sangat baik untuk sampaikan maklumat pada pendakwah yang hadir. Mereka taat pada keputusan Amir alim mereka. Terkejut tengok sistem data mereka yang baik. Cuma awalnya petugas kesihatan arahkan siapa tiada simptom kuarantin di rumah. Yerlah ramaikan masa tu. KKM utamakan yang ada simptom. Jadi semua balik rumah dan mereka terus kuarantin sendiri dirumah. Cuma ramai juga yang hadir orang biasa yang tiada nama mereka. Ceramah umum kan. Semua hadir. Kalau program lain tak tahulah ada data begitu ke tidak. 

Semalam dekat Penang 30 ribu orang masih berkumpul bersesak. Hari ni beberapa hari program kementerian pelancongan akan melibatkan puluhan ribu orang ke seratus ribu orang menurut berita. Sekolah beribu orang pun baru semalam cuti sekolah. Presiden negara luar dan orang besar dah ramai kena. Pemain bola dan artis pun kena. 

Saat ini saat ubah gaya hidup dan amalan serta tawajuh pada Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ . Saya pun tangguhkan program prokids saya yang dah bayar semua makanan dan lain-lain. Puluh ribu ringgit juga kami tanggung. Walau terasa berat sangat. Takperlah demi keselamatan kita semua kerana Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ .

Sahabatku sekalian yang amat saya kasihi jom kita semua pohon pertolongan Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ tarik rahmat Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ 

Donald Trump pun hari ini berdoa dan menyeru semua yang jauh dari tuhan dekat dengan tuhan. Mereka berdoa online seluruh Amerika. Seluruh Amerika menyambutnya. 

Tidaklah kita sama dengan mereka. 

Tetapi marilah kita semua berdoa pada Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ Yang Maha Mendengar. Maha berkuasa. Tiada yang berkuasa melainkan Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ . Dia jaga kita dulu kini dan selamanya. Sentiasa mendengar semua doa, ucapan,dan sangkaan kita.

Jom kita semua terus berdoa. Berusaha menjaga kebersihan. Menasihati dengan baik. Saling berdoa. 

Sedih ada yang tulis bukan-bukan terhadap Jemaah Tabligh. 

Contohilah Dr Zulkifli Al Bakri dalam memberi nasihat dan alim yang lain. Janganlah kerana segelintir beberapa orang kita hina mereka. Saya takut bila kita hina dan caci mencaci sesama kita. Azab Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ lebih cepat dan rahmat hilang. Buat yang telah positif kita doakan mereka dan solat hajat doa mereka sembuh.. Jauhkanlah cakap bukan-bukan. Siapa tahu dimana dan waktu bila nak kena kan. Tugas kita berjaga-jaga mengikut arahan KKM dan tingkatkan hubungan kita dengan Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ dan banyak bertaubat.

Syabas tahniah kepada KKM. Saat kita dinasihatkan mengelak tempat awam dan sesak. Mereka barisan hadapan membantu mereka yang sakit. Panas pakaian tu. Tak makan dan minum. Nak ke tandas pun risau. Begitu juga di lab semuanya. Jom kita bantu mereka dan berusaha mencegah dengan amalkan nasihat yang telah dibagitahu pada kita. Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ pasti beri pahala syurga dan rahmat besar untuk semua Dr dan Petugas kesihatan. Jom kita bantu mereka. Jom doakan mereka semua

Buat yang belum buat pemeriksaan pergilah membuat pemeriksaan. Yang patut kuarantin. Terus kuarantin diri. Jaga kebersihan dan terus berdoa sama-sama yer.

Jom kita bersatu hati dan berkasih sayang kerana Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ . Hanya Redha Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ kita semua harapkan. Kita semua pesan keluarga jaga solat. 

Bangun tahajud dan dhuha. Buat Talim rumah. Baca manzil setiap pagi dan doa-doa Nabi ﷺ. Sedekah dan cakap kebesaran Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ . Tiada yang boleh angkat wabak virus covid 19 melainkan Allah سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ . KeranaNya kita berusaha kepadaNya sepenuhnya kita berserah. Lahaulawala Quwatailla billah. Semoga menjadi asbab hidayah seluruh alam.

 - ebitlew
Dapat dari wshAp my family.
15-3-2020

Berdamai dengan takdir Allah  سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ (Subḥānahu Wa Taʿālā) dengan berbuat baik tanpa ragu-ragu kepada diri sendiri dan In Syaa Allah keberhasilannya bersangka baik dengan Allah  سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى‎‎ . 

Aamiin Yaa Robbalalaamiin. Wasalamu
noreply@blogger.com (Tukar Tiub), Tukar Tiub - 8 minutes ago
TER NOWW EROPAH KINI JADI PUSAT PENYEBAR VIRUS CARONA IKUT CARA KOREA SELATAN BERJAYA LAWAN PENYEBARAN VIRUS CARONA

sitifatimah, Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - 11 minutes ago
JOHOR BAHRU, 20 Rejab 1441H, Ahad – Kerajaan akan mengadakan mesyuarat khas esok bagi membincangkan langkah seterusnya dalam menangani COVID-19 selepas jumlah kes positif jangkitan itu merekodkan peningkatan kepada 428 kes sehingga tengah hari ini. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, selain Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), mesyuarat itu dijangka dihadiri Perdana Menteri, Tan … The post Banyak kes baharu COVID-19 berkait himpunan tabligh appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Covid-19: Henti eksport topeng muka, semak semula harga siling
Unknown, DIALOG RAKYAT - 18 minutes ago
Wartawan MalaysiaGazette [image: MGF270120_HUMAN-INTEREST-CORONAVIRUS04]*Topeng penutup mulut dan hidung digunakan bagi mencegah jangkitan 2019 Novel Koronavirus (2019-nCoV). Foto tinjauan MalaysiaGazette di sekitar Hospital Kuala Lumpur. -- SYAFIQ AMBAK* KUALA LUMPUR – Kerajaan diminta menyemak semula harga siling penutup hidung dan mulut itu kerana kos pengeluarannya sudah meningkat, seiring dengan kenaikan kos bahan mentah dan kos-kos berkaitan disebabkan pandemik koronavirus. Ini kerana, pengeluar-pengeluar penutup hidung dan mulut tidak mampu mengeluarkan produk dan memenuhi h...

Unknown, DIALOG RAKYAT - 25 minutes ago
Agensi [image: 12376296_1706906839577720_4124147457445977426_n]*Presiden Kesatuan Ulama Antarabangsa (IUMS), Yusuf al- Qardhawi.* QATAR – Presiden Kesatuan Ulama Antarabangsa (IUMS), Yusuf al- Qardhawi menyeru negara yang terjejas Covid-19 menghentikan solat Jumaat sementara keadaan kembali pulih. Ia termasuk juga solat berjemaah sekiranya perlu, kata ulama terkenal itu. Al Jazeera yang berpangkalan di Qatar melaporkan kenyataan ulama terkenal itu dibuat IUMS. Pendirian IUMS, yang menghimpunkan puluhan ribu ulama dari seluruh dunia termasuk timbalannya di Malaysia, Datuk Seri Abdul...

APA PUNYA KERAJAAN PN...REGA TOPENG MUKA PUN TAK BOLEH KAWAL
AMIR Wartawan Rasmi LR, WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 1 hour ago
[image: Imej mungkin mengandungi: 1 orang, teks mungkin yang mengatakan 'astro AWANI Follow Malaysia Bekalan berkurangan punca harga penutup hidung, mulut naik- Alexander Nanta Linggi Alexander berkata terdapat empat kilang di Malaysia yang mengusahakan penghasilan penutup muka ini.'] Semasa YB Saifuddin Nasution menjadi Menteri KPDNHEP, pengeluar mendakwa bekalan kurang tetapi YB Saifuddin tegas meletakkannya di bawah barang kawalan untuk elak kenaikkan harga.. Bawah kerajaan PN sebaliknya akan membenarkan kenaikkan harga..? Adakah keuntungan para peniaga lebih penting dari kebajika...

Datang ke Sorong, 6 Warga Malaysia dengan Status ODP Corona Dipulangkan
Chanry Andrew Suripatty, SINDOnews | Berita Terkini dan Terpercaya | RSS - 5 minutes ago
Enam warga Malaysia yang masuk dalam status orang dalam pengawasan (ODP) virus corona segera dipulangkan dari Kota Sorong, Papua Barat. Mereka datang ke Sorong pada sejak Jumat (13/3/2020).

Politikus PAN: Penanganan Corona di Indonesia Tidak Seketat di Singapura
Rico Afrido Simanjuntak, SINDOnews | Berita Terkini dan Terpercaya | RSS - 5 minutes ago
Poitikus Partai Amanat Nasional (PAN) menilai, penanganan wabah virus Corona (Covid-19) yang dilakukan Pemerintah Indonesia tidak seketat Singapura.

sukarja, Check Porsi Haji App. - 26 minutes ago
Ketua Departemen Kesehatan Wahdah Islamiyah Mamuju AKHIR-akhir ini dunia mencekam, penduduknya merasakan ketakutan luar biasa akibat dikagetkan dengan munculnya virus mematikan, virus Corona baru atau Covid-19. Virus yang awal penyebarannya di Kota Wuhan (Cina) ini, kini telah menjadi penyakit Pandemi, yang menyebar di beberapa negara belahan dunia termasuk Indonesia. Berdasarkan informasi dari website Kemenkes RI, … Continue reading Dua Perspektif Ketakutan Umat terhadap Corona

Spanyol Isolasi 46 Juta Warga, Prancis Tutup Menara Eiffel karena Corona
editor@merdeka.com (Editor), Merdeka.com - 1 hour ago
Pemerintah Spanyol memutuskan mengisolasi 46 juta warganya untuk mencegah penyebaran wabah virus corona.

Eneng Susanti, Islampos - 1 hour ago
istri PM Spanyol Pedro Sanchez, Begona Gomez, juga dinyatakan positif COVID-19 The post Istri Perdana Menteri Spanyol Dinyatakan Positif COVID-19 appeared first on Islampos.

Eneng Susanti, Islampos - 1 hour ago
Bintang sepakbola berjuluk CR7 itu akan mengubah hotel-hotel miliknya di Portugal menjadi rumah sakit untuk membantu penanganan virus corona. The post Cristiano Ronaldo Ubah Hotel Miliknya Jadi Rumah Sakit Gratis untuk Pasien COVID-19 appeared first on Islampos.

Serambi Indonesia - 1 hour ago
Jumlah pasien positif terjangkit virus corona di Indonesia bertambah menjadi 117 kasus hingga hari Minggu (15/3/2020).

Serambi Indonesia - 1 hour ago
mereka menyoroti ucapan Jokowi tersebut sebagai tindakan yang malah memperkuat spekulasi kalau jamu mampu cegah dari infeksi virus corona.

Video Viral, Petugas Medis Ramai-ramai Lepas Masker, Inikah Tanda Virus Corona Berakhir di Wuhan?
Serambi Indonesia - 1 hour ago
Dalam video itu, beberapa petugas medis berbaris rapi di tangga sebuah bangunan. Mereka terlihat menggunakan seragam medis berwarna hijau di bagian da


Tiada ulasan: