Sabtu, 11 April 2020

Harap Maaf. Ada artikel yang mengandungi tajuk sama dengan artikel dari blog lain. FAILED! Ada artikel yang mengandungi keyword yang tidak dibenarkan. REJECTED! 10165


Dasar tutup mulut penyamun penjajah British. Tak tutup mulut siap kau... Lihat apa jadi antaranya Palastine sejak 1948 sehingga ke hari ini. Tak cukup darah untuk menampung kejahatan pengganas yahudi apabila pelakunya menjawab soalan-soalan di alam kubur sana... Nauzubillah Min Zalik. Hantam mereka Ya Malikat tanpa belas kasihan sehingga ke hari Kiamat. Kalau yang masih hidup bolehlah kita doakan agar Allah beri taufik dan hidayah... Jangan kata kita xberdoa yang baik-baik. 

Sultan pertama yang turun takhta akibat tekanan British

Yang DiPertuan Muda Tengku Muhammad Sultan Zainal Abidin III,baginda menaiki takhta kerajaan kesultanan Terengganu pada 25 November 1918 dengan gelaran DYMM Sultan Muhammad Muazzam Syah II. Namun baginda hanya sempat memerintah selama 2 tahun sahaja dan melepaskan takhta baginda akibat perselisihan dengan pihak Inggeris. 
Pada tahun 1909 berlaku perjanjian di antara British dengan Siam, atau dikenali sebagai Perjanjian Bangkok, di mana perjanjian ini menetapkan negeri-negeri utara Tanah Melayu diserahkan kepada British. 

Pada masa itu semua negeri-negeri Melayu utara tidak dibawa rundingan sehingga semua negeri-negeri utara Tanah Melayu menentang perjanjian ini, termasuk Terengganu, sehingga Sultan Zainal Abidin III terpaksa membuat undang-undang tubuh untuk menyekat kuasa British. 

Tetapi semasa zaman Sultan Muhammad, tekanan semakin kuat sehingga baginda terpaksa/dipaksa menandatangani perjanjian dengan British pada 24 Mei 1919, yang memberi ruang kepada Penasihat British untuk campur tangan dalam pentadbiran Terengganu, kecuali dakam hal ehwal istiadat Melayu dan agama Islam. 

Takhta baginda telah di serahkan kepada adinda baginda Tengku Muda Sulaiman dengan gelaran DYMM Sultan Sulaiman Alam Syah.

Almarhum telah berangkat ke Tanah Suci Mekah bersama keluarga baginda untuk mendalami ilmu agama dan mangkat pada 11 April 1956 di Istana Gong Kapas, Terengganu.


SUCCESS! : Bila Dah Ada Anak Menantu Ingatkan Lebih Baik Dari Anak Kandung Sendiri Rupa Rupanya Mulut Pun Ke Longkang 10164
SUCCESS! : Ngeri 10163
SUCCESS! : Pelbagai Cara Memuliakan Hati Sendiri Untuk Kebahagiaan Sendiri Dan Hati Orang Keliling 10162
FAILED! : Muslimin Muslimat Mukminin Mukminat Kalian Hebat Kerana Allah Jangan Benarkan Sedih Bermukim Di Hati 10161
REJECTED! : orang orang kaya jangan diharap apa lagi orang berpangkat dan orang orang mengerat jauh sekali akhirnya sapi dapat nama dan digembar gemburkan sebagai pejuang kemerdekaan ituah tanah melayu 10160
REJECTED! : banyak tragedi pesawat terhempas yang berkaitan dengan malaysia double six tragedy 1976 salah satunya dan masih kekal misteri hingga ke hari ini 10159
REJECTED! : sejak 1453 dan selama hampir 500 tahun aya sophia menjadi masjid utama di istanbul 1935 telah diubah sebagai muzium 10158
FAILED! : Tanah Melayu Sebelum 1957 Selepas 1957 Dan Kini 10157
FAILED! : Biasanya Golongan Takut Mati Banyak Bunyinya 10156
FAILED! : Rindu Geng Tabligh Posted By Amir Wartawan Rasmi Lr At Thursday April 09 2020 10155
FAILED! : Apa Nasib Rakyat Malaysia Kalau Ph Masih Berkuasa Ketika Covid 19 Orang Tanya Aku 10154
FAILED! : Yaa Allah Andai Aku Umar 10153
FAILED! : Beriman Kepada Takdir Yang Baik Mahu Pun Yang Buruk 10152
REJECTED! : jangan ikut perangai pengkhianat jujur itu sebaik baik perangai untuk elak dari kejadian buruk dan lebih buruk lagi 10151
FAILED! : politik adalah medan perangkap jiwa kepada yang lupa asal usul kejadian 10150
FAILED! : politik adalah medan perangkap jiwa kepada yang lupa asal usul kejadian 10150
REJECTED! : politik adalah medan perangkap jiwa kepada yang lupa asal usul kejadian 10150
FAILED! : Alunan Tentang Aturan Menggapai Impian Atau Hasrat Dan Cita Cita Hati 10149
FAILED! : Jumlah Teramai Warga Asing Adalah Myanmar Diikuti Indonesia Dan India 10148
REJECTED! : tapi hatiku sakit bila penggera berbunyi tuan puan punya phone xjuga bangun2 untuk subuh jangan taruh hp di sebelah anda saat tidur ini 5 bahayanya 10147
FAILED! : Hati Yang Gembira Membuat Kita Tidak Khuatir Kalau Orang Gembira Ditakut Takuti Ya Tidak Boleh Gembira Lagi 10146
FAILED! : Malam 15 Syaban Mendapatkan Redha Allah Dengan Solat Berdoa Dan Mengaji Al Quran 10145
FAILED! : Covid 19 Ajak Kita Berfikiran Tambah Dan Tambah Dan Lagi Tambah Allah Memerhati Kita 10144
FAILED! : Kepada Siapa Kita Mengharap Indahnya Suria Panorama Tanah Melayu 10143
FAILED! : Kritik Mengkritik Ini Tidak Menjatuhkan Tetapi Menyelamatkan Kita Semua 10142
FAILED! : Dinar Emas Arab Ga Ada Nih Wajar Negara Maju Semua Beza Dengan Kita Bai 10141
FAILED! : Nyimak Gan Sambil Gelar Tikar Kampung Halaman Saya Lebih Horor Gan 10140


Harap Maaf. Ada artikel yang mengandungi tajuk sama dengan artikel dari blog lain. FAILED! Ada artikel yang mengandungi keyword yang tidak dibenarkan. REJECTED!

Kisah sedih seorang ustaz menguruskan jenazah etnik Rohingya
 
22 Ogos 2018 - MARI BACA KISAH KESUNYIAN SEORANG SUAMI DI BUMI ASING INI...

"Saudara kita Muslim Rohingya bernama Salleh Ahmad yang baru kematian isterinya di Hospital Serdang yang diuruskan sepenuhnya oleh pihak SPJ Malaysia baru-baru ini. Ada kisah cinta & pengorbanan di sebalik kematian isterinya, Almarhumah Begum Abu Bakar Sidek. 
********************************

Usai menyempurnakan urusan mandi dan kafan jenazah isterinya yang telah disempurnakan oleh suami arwah dibantu Ustazah Normi, kami mengajak beliau ke cafe untuk makan tengahari sementara menunggu waktu Zohor kerana pengebumian jenazah dijadualkan selepas solat Zohor.

Dia menolak katanya sudah makan pagi tadi dan ingin menemani jenazah isterinya itu. Kami pun pergi meninggalkannya sendirian ditemani jenazah isterinya.

Selesai makan tengahari, dari jauh saya terdengar suara esak tangisan sayu seseorang yang datangnya dari dalam bilik pengurusan jenazah. Ketika itu hati saya tersentuh melihat suami arwah menunaikan solat Zohor di sisi jenazah isteri dalam keadaan teresak-esak.

Luhur di hati saya dapat merasakan pasti ada beban yang ditanggung di hati si suami tersebut. Sesudah dia solat, saya pergi menenangkannya dan cuba untuk tahu apa masalahnya. Namun dia lebih banyak berdiam diri dan sesekali mengesat air matanya yang keluar. Saya pun tidak bertanya lagi bimbang mengganggu emosinya ketika itu.
********************************
HUJAN LEBAT SEWAKTU PENGEBUMIAN JENAZAH.

Kami sampai ke Tanah Perkuburan Islam Sungai Kantan, Kajang sekitar jam 2.30 petang dengan menggunakan perkhidmatan dari Airist Ambulans yang banyak menyokong kerja-kerja amal SPJ Malaysia.  


Sewaktu itu langit sudah mulai gelap dan hujan renyai mula membasahi bumi. Kami mempercepatkan langkah agar proses pengebumian berjalan lancar sebelum hujan turun lebih lebat.

Selesai saja menurunkan jenazah ke liang lahad oleh suaminya dan dibantu Tn. Muhd Shahril Abdul Raheem serta seorang penggali kubur di situ, kami menutupnya dengan papan lahad dan sewaktu itulah hujan mulai turun dengan lebatnya disertai angin kuat yang hampir-hampir menerbangkan khemah yang memayungi kami. 

Namun semua itu tidak diendahkan oleh sang suami yang rela dibasahi hujan dan terus mencapai cangkul dan mula menimbus tanah ke atas pusara arwah isterinya itu. Melihat kecekalan dan semangat luar biasa itu, kami pun redha dibasahi hujan yang lebat tersebut.

Peristiwa syahdu tersebut sempat dirakam oleh salah seorang ahli skuad kami. Sungguh tinggi pengorbanan sang suami yang kami saksikan sejak dari awal lagi. Allahurobbi...

********************************
BARU TAHU KISAH SEBENAR DISEBALIK TITISAN AIR MATA SANG SUAMI.

Setelah selesai menyempurnakan pengebumian arwah isterinya itu, saya mengajak ahli-ahli skuad pergi ke restoran berdekatan untuk membasahkan tekak.

Sewaktu sedang minum itulah baru sang suami mendapat kekuatan membuka kisah sebelum kematian isterinya yang dicintai itu.

Katanya mereka menetap di Gua Musang, Kelantan bersama dua anaknya berusia 8 tahun dan 2 tahun. Si suami berusia 48 tahun dan isterinya 38 tahun, masing-masing bekerja kampung dan cukup untuk menyara kehidupan mereka sekeluarga.

Satu hari mereka mendapat makluman bahawa saudaranya dari Myanmar akan sampai ke Malaysia dan ingin tinggal bersama mereka. Si suami tidak dapat pergi menjemputnya kerana kekangan kerja dan dia mengizinkan isterinya pergi menjemput saudaranya itu menaiki bas menuju ke KLIA.

Namun musibah terjadi, isterinya tertinggal kad UNHCR miliknya dan dia gagal menghubungi isterinya selama hampir sebulan sebelum dimaklumkan isterinya jatuh sakit di Hospital Serdang. Allahurobbi.. 

Dia segera ke hospital dan menemani isterinya selama hampir 2 minggu. Saya mendapat makluman dari staf hospital, si suami hanya tidur di kaki lima hospital selama 2 minggu tersebut.

Saya bertanya lagi kepadanya, siapa yang menjaga anak-anaknya di Kelantan? Katanya dia mengupah satu keluarga Melayu yang juga jirannya RM 300 sebulan untuk menjaga kedua-dua anaknya itu.

Ceritanya lagi, punca dia gagal menghubungi arwah isterinya sebelum itu adalah kerana sewaktu isterinya sampai di KLIA, arwah isterinya telah ditahan pihak Imigresen di KLIA kerana gagal menunjukkan kad UNHCR miliknya ketika itu. Ditambah lagi apabila isterinya itu kurang fasih berbahasa Melayu dan tidak dapat menjelaskan situasi yang sebenar, maka dia telah ditahan sebelum jatuh sakit sewaktu dalam tahanan.

Di hospital, isterinya sempat menceritakan apa yang terjadi dan dia juga gagal bertemu dengan saudaranya itu sebelum arwah isterinya tidak sedarkan diri.

Allahuakbar.. Sewaktu dia menceritakan perkara ini saya tak dapat bayangkan betapa peritnya situasi yang mereka lalui. Terus teringat jenazah-jenazah yang tidak berwaris yang pernah kami uruskan. Mungkinkah nasib ditanggung mereka sama sepertinya..
*******************************
ORANG MALAYSIA SEMUA BAIK-BAIK... 

Sebelum balik, saya bertanya kepadanya hendak pergi ke mana selepas ini? Dia diam.

Kemudian bersuara, "Hantar saya balik ke hospital semula. Saya tak tahu nak pergi ke  mana lagi sebab kalau nak balik ke Gua Musang tentu bas dah tak ada kerana ramai orang pulang beraya. Saya terpaksa tinggal di hospital sehingga selesai raya haji."

Saya segera menghubungi perkhidmatan Grab Car untuk menghantarnya ke Hospital Serdang semula dan membayarkan tambangnya.

Sebelum dia menaiki kereta tersebut, dia bersalaman dengan saya dan seakan ingin mencium tangan saya namun sempat saya menahannya. Dengan linangan air mata, dia pantas memeluk erat badan saya dan dengan perlahan dia berkata;

"Terima kasih Ustaz sebab bantu saya. Orang Malaysia semua baik-baik. Terima kasih semua.." 

Perlahan dia menutup pintu kereta sambil tersenyum sayu dan melambai tangan kepada kami. Kereta yang membawanya pun berlalu pergi.
*******************************
Begitulah kisah di sebalik air mata sang suami. Kita beruntung kerana tidak senasib seperti mereka yang menjadi buangan negara sendiri dan hidup merempat di negara orang.

Sewajarnya kita bersyukur atas segala nikmat yang Allah swt kurniakan kepada kita walaupun sekecil-kecil perkara. Kehidupan mereka di dunia ini mungkin dipandang hina dan ditindas, siapa tahu di akhirat kelak merekalah penghuni-penghuni Syurga yang tertinggi berkat kesabaran yang ditanggung di atas dunia ini.

Diharapkan dengan kisah ini menjadikan kita hamba-Nya yang sentiasa bersyukur. Semoga Allah swt memberikan ketabahan buat Saudara Salleh Ahmad dalam menjalani sisa-sisa kehidupan ini dan semoga arwah isterinya dirahmati oleh Allah swt di alam sana berkat keredhaan sang suaminya.

Ya Allah. Jadikan kami hamba-hamba-Mu yang sentiasa tabah dan ikhlas dalam menghadapi setiap ujian dari-Mu. Aamiin.

TERIMA KASIH SKUAD!
********************************
BANTULAH KAMI UNTUK MEMBANTU UMMAH!

Mohon untuk menyalurkan sumbangan dana bagi pembelian van jenazah bagi kegunaan ummah.

Segala bentuk sumbangan/bayaran sila masukkan terus ke akaun rasmi *Pertubuhan Skuad Pengurusan Jenazah Malaysia*
*Bank Simpanan Nasional*
1410-0410-0030-6186
Semoga Allah swt memberkati sumbangan kalian dan menjadikannya sebagai satu saham akhirat. Aamiin."
BERKHIDMAT SECARA BERJEMAAH DIBERKATI ALLAH SWT!
Akhukum fillah
-Ust. Rafie Zainal-
Pengerusi;
Skuad Pengurusan Jenazah - SPJ Malaysia
Majlis Usrah Nur Fattah
013-322 7937 (24 jam berkhidmat)
#SPJM
#pengurusanjenazahpercuma
#vanjenazah

Sumber:
Kisah sedih seorang ustaz menguruskan jenazah etnik Rohingya - Kriss Merah

Daftar Isi Al-Quran dan Terjemahan - Silakan Klik untuk membacanya:
 1. Surat Al Fatihah (Pembukaan)
 2. Surat Al Baqarah (Sapi Betina)
 3. Surat Ali 'Imran (Keluarga 'Imran)
 4. Surat An Nisa' (Wanita)
 5. Surat Al Ma'idah (Hidangan)
 6. Surat Al An'am (Binatang Ternak)
 7. Surat Al A'raf  (Tempat Tertinggi)
 8. Surat Al Anfal (Rampasan Perang)
 9. Surat At Taubah (Pengampunan)
 10. Surat Yunus (Nabi Yunus A.S.)
 11. Surat Hud (Nabi Huud A.S.)
 12. Surat Yusuf (Nabi Yusuf A.S.)
 13. Surat Ar Ra'd (Guruh)
 14. Surat Ibrahim (Nabi Ibrahim A.S.)
 15. Surat Al Hijr (Daerah Pegunungan)
 16. Surat An Nahl (Lebah)
 17. Surat Al Israa' (Memperjalankan Di Malam Hari)
 18. Surat Al Kahfi (Gua)
 19. Surat Maryam (Maryam)
 20. Surat Thaha (Thaahaa)
 21. Surat Al Anbiya' (Kisah Para Nabi)
 22. Surat Al Hajj (Ibadah Haji)
 23. Surat Al Mu'minun (Orang Mukmin)
 24. Surat An Nur (Cahaya)
 25. Surat Al Furqaan (Pembeda)
 26. Surat Asy Syu'ara' (Penyair)
 27. Surat An Naml (Semut)
 28. Surat Al Qashash (Cerita)
 29. Surat Al 'Ankabuut (Laba-Laba)
 30. Surat Ar Ruum (Bangsa Rumawi)
 31. Surat Luqman (Luqman)
 32. Surat As Sajdah ((Sujud)
 33. Surat Al Ahzab (Golongan Yang Bersekutu)
 34. Surat Saba' (Kaum Saba')
 35. Surat Fathir (Pencipta)
 36. Surat Yaasiin
 37. Surat Ash Shaffat (Yang Bershaf-Shaf)
 38. Surat Shaad
 39. Surat Az Zumar (Rombongan-Rombongan)
 40. Surat Al Mu'min (Orang Yang Beriman)
 41. Surat Fushshilat (Yang Dijelaskan)
 42. Surat Asy Syuura (Musyawarah)
 43. Surat Az Zukhruf (Perhiasan)
 44. Surat Ad Dukhaan (Kabut)
 45. Surat Al Jaatsiyah (Yang Berlutut)
 46. Surat Al Ahqaaf (Bukit Pasir)
 47. Surat Muhammad (Nabi Muhammad SAW)
 48. Surat Al Fath (Kemenangan)
 49. Surat Al Hujuraat (Kamar-Kamar)
 50. Surat Qaaf
 51. Surat Adz Dzaariyaat (Angin Yang Menerbangkan)
 52. Surat Ath Thuur (Bukit)
 53. Surat An Najm (Bintang)
 54. Surat Al Qamar (Bulan)
 55. Surat Ar Rahmaan (Yang Maha Pemurah)
 56. Surat Al Waaqi'ah (Hari Kiamat)
 57. Surat Al Hadid (Besi)
 58. Surat Al Mujadilah (Wanita Yang Mengajukan Gugatan)
 59. Surat Al Hasyr (Pengusiran)
 60. Surat Al Mumtahanah (Wanita Yang Diuji)
 61. Surat Ash Shaff (Barisan)
 62. Surat Al Jumu'ah (Hari Jum'at)
 63. Surat Al-Munafiqun (Orang-Orang Munafik)
 64. Surat At Taghabun (Hari Ditampakkan Kesalahan-Kesalahan)
 65. Surat Ath Thalaaq (Talak)
 66. Surat At Tahrim (Mengharamkan)
 67. Surat Al Mulk (Kerajaan)
 68. Surat Al Qalam (Pena)
 69. Surat Al Haqqah (Kiamat)
 70. Surat Al Ma'arij (Tempat-Tempat Naik)
 71. Surat Nuh (Nabi Nuh A.S)
 72. Surat Al Jin (Jin)
 73. Surat Al Muzzammil (Orang Yang Berselimut)
 74. Surat Al Muddatstsir (Orang Yang Berselimut)
 75. Surat Al Qiyamah (Hari Kiamat)
 76. Surat Al Insaan (Manusia)
 77. Surat Al Mursalat (Malaikat-Malaikat Yang Diutus)
 78. Surat An Naba´ (Berita Besar)
 79. Surat An Naazi´ (Malaikat-Malaikat Yang Mencabut)
 80. Surat 'Abasa (Bermuka Masam)
 81. Surat At Takwir (Menggulung)
 82. Surat Al Infithar (Terbelah)
 83. Surat Al Muthaffifiin (Orang-Orang Yang Curang)
 84. Surat Al Insyiqaaq (Terbelah)
 85. Surat Al Buruuj (Gugusan Bintang)
 86. Surat Ath Thaariq (Yang Datang Di Malam Hari)
 87. Surat Al A´Laa (Yang Paling Tinggi)
 88. Surat Al Ghaasyiyah (Hari Kiamat)
 89. Surat Al Fajr (Fajar)
 90. Surat Al Balad (Negeri)
 91. Surat Asy Syams (Matahari)
 92. Surat Al Lail (Malam)
 93. Surat Adh Dhuhaa (Waktu Dhuha)
 94. Surat Alam Nasyrah /Al Insyirah (Bukankah Kami Telah Melapangkan)
 95. Surat At Tiin (Buah Tin)
 96. Surat Al 'Alaq (Segumpal Darah)
 97. Surat Al Qadr (Kemuliaan)
 98. Surat Al Bayyinah (Bukti Yang Nyata)
 99. Surat Al Zalzalah (Goncangan)
 100. Surat Al 'Adiyat (Kuda Perang Yang Berlari Kencang)
 101. Surat Al Qari'ah (Hari Kiamat)
 102. Surat At Takatsur (Bermegah-Megahan)
 103. Surat Al 'Ashr (Masa)
 104. Surat Al Humazah (Pengumpat)
 105. Surat Al Fiil (Gajah)
 106. Surat Quraisy (Suku Quraisy)
 107. Surat Al Ma'un (Barang-Barang Yang Berguna)
 108. Surat Al Kautsar (Nikmat Yang Banyak)
 109. Surat Al Kafirun (Orang-Orang Kafir)
 110. Surat An Nashr (Pertolongan)
 111. Surat Al Lahab (Gejolak Api)
 112. Surat Al Ikhlas (Memurnikan Keesaan Allah)
 113. Surat Al Falaq (Waktu Subuh)
 114. Surat An Naas (Manusia)

Tiada ulasan: