Isnin, 6 April 2020

Kisah Nadia Harimau Melayu di Bronx. 10136


KSU JADI KAMBING HITAM
AMIR Wartawan Rasmi LR, WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - Menurut laporan berita petang tadi, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Hasnol Zam Zam Ahmad telah dilantik menjadi Pengerusi Suruhanjaya Syarikat Malaysia atau SSM. Perlantikan beliau selama dua tahun berkuatkuasa 1 April 2020. Disebutkan juga bahawa watikah pelantikan itu telah diserahkan kepada beliau oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, 
Datuk Alexander Nanta Linggi pada 1 April yang lalu. Bagaimanapun, berita pertukaran Hasnol Zam Zam hanya disiarkan pada hari ini, 6 April 2020. Untuk makluman, Hasnol Zam Zam adal...

Penting Jaga Kuku Tetap Pendek Selama Pandemi COVID-19
Diana Rafikasari, SINDOnews | Berita Terkini dan Terpercaya | RSS - Membersihkan tangan dengan sabun dan air atau hand sanitizer merupakan langkah paling penting untuk mencegah infeksi kuman, bakteri, dan virus. Tapi, bagaimana dengan kuku?

PROTON MENGUMUMKAN STATUS WARANTI BERIKUTAN PKP
Unknown, Taipingmali - *Subang Jaya, 6 April 2020 – *Demi menghormati dan menunjukkan tanda sokongan kepada Kerajaan Malaysia terhadap lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara, PROTON ingin memberi jaminan kepada semua pelanggan Syarikat mengenai isu-isu berkaitan servis dan waranti kenderaan mereka. - Waranti yang tamat tempoh semasa tempoh PKP akan dilanjutkan kepada 1,000km atau 30 hari selepas hari terakhir PKP, yang mana-mana terdahulu. - Berikutan penutupan semua pusat servis PROTON sepanjang tempoh PKP, semua waranti masih sah dan boleh digunakan meskipun kenderaan tersebut...

Mengapa Pepohonan Syahadat Itu Berada di Jerman?
by Dini Koswarini

JADI ingat tahun 1991. Saat itu, duduk di kelas IV (1 SMA) Pesantren La Tansa. Salah seorang teman punya foto berisi pepohonan yang membentuk dua kalimat syahadat. Konon, pepohonan itu berada di Jerman. Ada versi yang menyatakan pepohonan itu hanya lukisan. Ada versi lain yang menyatakan pepohonan itu kemudian ditebang.
Meskipun demikian, saya mempercayai keberadaannya. Karena itu, dalam benak ini muncul pertanyaan: “Mengapa pepohonan itu berada di Jerman, tidak di negeri-negeri yang mayoritas penduduknya muslim?”
Pepohonan itu menambah jejalan kata “Jerman” dalam benakku. Hal ini sebagaimana melalui jargon “berotak Jerman, berhati Mekah”. Selain itu, juga karena secara diam-diam sesekali setelah shalat shubuh saya membeli gorengan di rumah mang Kanta, mantan preman yang jadi petugas keamanan pondok.
Sambil menyantap gorengan, saya juga minjam radio mang Kanta dan menyetel siaran radio Jerman Deutsche Welle edisi bahasa Indonesia dari jam 05 s.d 06 pagi. Saya masih ingat, intro penyiar yang menyapa pemirsa: “Suara Jerman Deutsche Welle di Bonn”.
Teman saya lainnya, rupanya lebih dulu menginjak negeri yang saya bayangkan itu. Meskipun kami lulusan pertama pesantren ini yang sarat dengan berbagai kekurangan (karena gedung terbatas pernah belajar dengan duduk bersila di.mushola, di emperan asrama, waktu belajar sesekali digunakan untuk mengangkut batu bata, mengecor bangunan, guru sedikit hingga banyak mengajar tidak sesua latar belakang pendidikannya), teman saya itu berhasil.melanjutkan S2 teknik industri di Jerman selama dua tahun dan dilanjutkan kerja di sana tiga tahun.

Negeri yang dibayangkan itu akhirnya berhasil saya injak 23 dan 27 tahun kemudian (2014 & 2018). Bayangan pun menjadi kenyataan. Saat pertama kali ke Jerman, saya pun selfie dengan berlatar dua baris pepohonan yang daunnya berguguran di pinggir sungai di Frankfurt. Meski pepohonan itu tidak membentuk kalimat syahadatain, saya yakin pepohonan itu bertasbih kepada Allah yang bershalawat kepada Nabi Muhammad saw.
Tidak jauh dari pepohonan itu, dengan berjalan kaki saja bisa sampai ke Goethe Haus, tempat pujangga Jerman Goethe 1749-1832) dilahirkan dan dibesarkan. Pada tahun itu juga diperingati 200 tahun der West oestliche Divan, karya Goethe yang mulai ditulis tahun 1814 hingga 1819.
Dalam buku kumpulan syair ini.antara lain berisi keyakinan Goethe tentang keesaan Allah, kebenaran ajaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad saw. Selain itu, juga dipamerkan dan dijual buku tentang Goethe antara lain goresannya dengan aksara Arab salah satunya an-Nas.
Terlepas ada atau tidaknya pepohonan tersebut, Jerman negeri yang berpenduduk 80 jutaan dan 5 jutaan di antaranya muslim ini pada umumnya mereka diperlakukan dengan baik oleh pemerintahan pusat maupun negara bagiannya.
Hal ini antara lain menampung satu juta lebih pengungsi Muslim dari suriah dan akhir-akhir ini masjid di beberapa kota di sana dipersilahkan mengumandangkan adzan melalui pengeras suara hingga terdengar para warga yang mayoritasnya Kristen/Katholik tersebut.
Selain itu, goresan mushaf Al Qur’an yang ditulis oleh sahabat Nabi juga berada di sana. []
Sumber:
Mengapa Pepohonan Syahadat Itu Berada di Jerman? - Islampos
Islampos
Arak: PN perlu buang segera ultra kiasu
ainulillia, Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - BANGI, 12 Syaaban 1441H, Isnin – Pendakwah bebas, Prof Dr Mohd Ridhuan Tee menggesa Perikatan Nasional (PN) segera membuang ‘ultra kiasu’ yang menimbulkan masalah dalam pentadbiran negara. Beliau berkata demikian selepas kecoh di media sosial sepucuk surat yang didakwa dikeluarkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) 
memberi kebenaran kepada sebuah syarikat minuman … The post Arak: PN perlu buang segera ultra kiasu appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

COVID-19: Kawalan di sempadan, pintu masuk diperketat
siti hafidah, Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - PUTRAJAYA, 12 Syaaban 1441H, Isnin – Perketat kawalan keselamatan di semua pintu masuk dan sempadan perlu dilakukan untuk mengekang penularan COVID-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Beliau berkata, Kementerian Kesihatan (KKM) 
bekerjasama rapat dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) berhubung perkara itu dan langkah itu telah dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara … The post COVID-19: Kawalan di sempadan, pintu masuk diperketat appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Ingkar PKP: Mahkamah kenakan denda, khidmat masyarakat
ADMIN ISMAWEB, Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - KUALA LUMPUR, 12 Syaaban 1441H, Isnin – Mahkamah di beberapa negeri hari ini menjatuhkan hukuman denda antara RM300 hingga RM1,000 terhadap pesalah yang melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan mengarahkan mereka menjalani perintah khidmat masyarakat. Ada beberapa individu yang dijatuhkan hukuman penjara antara tiga hari hingga tujuh hari yang bermula dari tarikh mereka ditangkap. Ini … 
The post Ingkar PKP: Mahkamah kenakan denda, khidmat masyarakat appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

COVID-19: Amal langkah kebersihan setiap kali kendalikan haiwan
siti hafidah, Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - KUALA LUMPUR, 12 Syaaban 1441H, Isnin – Amalan kebersihan yang baik penting dalam pengendalian haiwan atau haiwan peliharaan bagi mengelak penularan COVID-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. 
Katanya, jika pencinta haiwan tidak mampu untuk menjauhkan diri daripada haiwan peliharaan mereka, langkah pencegahan seperti mencuci tangan adalah penting sebelum atau selepas mengendalikan … The post COVID-19: Amal langkah kebersihan setiap kali kendalikan haiwan appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Isu arak: Satu petunjuk Allah supaya muhasabah
siti hafidah, Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - BANGI, 12 Syaaban 1441H, Isnin – Majlis Ulama Ikatan Muslimin Malaysia (MUIS) menyokong tindakan kerajaan membatalkan pengecualian operasi yang diberi kepada sebuah kilang minuman keras seperti dinyatakan dalam sepucuk surat yang tular, semalam. 
Pengerusi MUIS, Sahibus Samahah Datuk Haji Zamri Hashim berkata, situasi hari ini menuntut semua pihak memainkan peranan penting dalam menjaga keamanan, kestabilan … The post Isu arak: Satu petunjuk Allah supaya muhasabah appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

PRIHATIN Tambahan turut tumpu PKS terpinggir
ADMIN ISMAWEB, Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - KUALA LUMPUR, 12 Syaaban 1441H, Isnin – Pakej Prihatin PKS (Tambahan) bernilai RM10 bilion yang diumumkan kerajaan hari ini turut menumpukan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terpinggir selain memastikan mereka dilindungi secara komprehensif, kata seorang ahli ekonomi. Profesor kanan di Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, Universiti Malaysia Sarawak, 
Prof Datuk Dr Shazali Abu Mansor berkata … The post PRIHATIN Tambahan turut tumpu PKS terpinggir appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

COVID-19: Rakyat diminta tak buat tuduhan melulu kluster RHB
ADMIN ISMAWEB, Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - KUCHING, 12 Syaaban 1441H, Isnin – Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Sarawak Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah meminta rakyat Sarawak tidak membuat tuduhan melulu berhubung jangkitan COVID-19 melibatkan satu kluster yang dikenal pasti sebagai Kluster RHB di negeri itu. 
Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) berkata ada dakwaan yang … The post COVID-19: Rakyat diminta tak buat tuduhan melulu kluster RHB appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

COVID-19: 2 kluster dikaitkan himpunan agama, majlis perkahwinan
ADMIN ISMAWEB, Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - iPUTRAJAYA, 12 Syaaban 1441H, Isnin – Dua kluster COVID-19 yang berkait rapat dengan perhimpunan besar-besaran dikenal pasti antara penyumbang kepada peningkatan mendadak kes positif COVID-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Katanya siasatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati dua kluster terbabit melibatkan persidangan keagamaan di Kuching, Sarawak dan Majlis perkahwinan di Bandar … 
The post COVID-19: 2 kluster dikaitkan himpunan agama, majlis perkahwinan appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

PKP: PDRM tambah 100 peratus anggota pantau sempadan
ADMIN ISMAWEB, Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb - KUALA LUMPUR, 12 Syaaban 1441H, Isnin – Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menambah kekuatan keanggotaan sebanyak 100 peratus bagi penugasan kawalan di sempadan dan perairan negara bagi mengekang kemasukan pendatang tanpa izin sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 
Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata sehingga kini hampir 2,500 pegawai dan pegawai berpangkat … The post PKP: PDRM tambah 100 peratus anggota pantau sempadan appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Mufti yang mengetuk pintu penguasa
kerengga, KERENGGA - “BARANGSIAPA yang mendatangi pintu-pintu penguasa maka dia akan terkena fitnah.” (hadith hasan gharib riwayat al-Tirmidhi) Sikap menyatakan kebenaran, benci pada pengkhianatan dan tidak membenarkan diri diikat dengan penguasa daulah merupakan antara ciri ulama dan agamawan yang tulen dalam sejarah kita. Tarikh al-Baghdadi telah merakamkan bagaimana Imam Abu Hanifah disebat dan dipenjara oleh

Nasihat di Saat Wabah
Dini Koswarini, Islampos - Oleh : Muhammad Karim Tim Asatidz Tafaqquh Study Club, Pekanbaru baharikarim530@gmail.com VIRUS Corona (Covid-19) hari ini telah menjadi suatu momok yang sangat menakutkan. Sehingga segala langkah dan upaya untuk menghindarinya akan ditempuh oleh pemerintah sampai masyarakat pada umumnya. Di antara langkah tersebut ada yang bersifat spritual dan ada juga yang bersifat medical. Adapun di antara […] The post Nasihat di Saat Wabah appeared first on Islampos.

Mengapa Pepohonan Syahadat Itu Berada di Jerman?
Dini Koswarini, Islampos - Dalam buku kumpulan syair ini.antara lain berisi keyakinan Goethe tentang keesaan Allah, kebenaran ajaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad saw. The post Mengapa Pepohonan Syahadat Itu Berada di Jerman? appeared first on Islampos.

Do’a VS Bala Bencana
Ari Cahya Pujianto, Islampos - Do'a lebih kuat dibanding bala; maka do'a akan mampu menghadang bala. The post Do’a VS Bala Bencana appeared first on Islampos.

Kisah Tik Tok dan Atok
Hasrizal, Saifulislam.Com - Atok bukan luddite, orang tua yang anti teknologi. Kamu nak kata atok boomer yang ok atau tak ok pun, atuk tak kisah. Walaupun Tik Tok semakin popular, atok tetap berpendirian ia sesuatu yang negatif. Bukan berasaskan kemerapuan kandungannya. Sebab ada sahaja content creator yang menghasilkan kandungan yang ‘bermanfaat’ termasuk orang agama. Ada juga yang kata …

Ibu, Sekolah Pertama Anak Bangsa
Ari Cahya Pujianto, Islampos - Pengaruh seorang ibu terhadap anak-anaknya lebih dalam dibandingkan seorang ayah. Lebih-lebih di masa usia dini. The post Ibu, Sekolah Pertama Anak Bangsa appeared first on Islampos.

Covid 19 : Jika berterusan krisis kemanusiaan dan makanan akan terjadi - KSN
Kriss Merah, Kriss Merah - Oleh: *Tan Sri Dr. Ismail Hj. Bakar* Ketua Setiausaha Negara Segala usaha telah dan sedang dibuat dan dilaksanakan oleh masyarakat dunia untuk menangani penyebaran Covid19. Tiada satu negara pun yang boleh dikatakan tidak terkesan secara langsung atau tidak langsung dari pandemik ini. Pandemik ini telah mengujudkan rasa takut atau fear kepada semua manusia dari jangkitan makhluk halus Allah ini. Oleh itu langkah terbaik adalah pengasingan diri sama ada secara sukarela atau 
secara paksa melalui perintah atau perundangan tertentu. Apa yang saya ingin katakan disini adalah kesan dari ...

Semoga Badai Ini Cepat Berlalu
Saad Saefullah, Islampos - Karena setiap hari memikirkan mereka yang sedang khawatir akan persediaan makanannya, bikin hati ini perih. Nggak berdaya. The post Semoga Badai Ini Cepat Berlalu appeared first on Islampos.

Tidak Ada yang Bisa Mencegah Untuk Berbuat Kebaikan. Tidak Juga dengan Corona
KASKUS - Forum Threads - Tidak Ada yang Bisa Menghalangi Seseorang Berbuat Kebaikan. Tidak Juga dengan Corona. Betul tidak gansist? Ya, banyak hal-hal positif yang dilakukan orang-orang di saat wabah Covid-19 ini melanda. Caranya pun bervariasi dan tidak jarang sangat menyentuh hati. Hal-hal yang terkadang tidak terpikirkan karena berbagai hal yang membatasi ruang gerak, karena harus melakukan social distancing, ternyata bisa juga dilakukan sebagian orang. Nah, gansist, tindakan apa saja sih yang bisa kita saksika...

Begini Dampak Corona Yang Ada di Paru-paru
[img]https://s.kaskus.id/images/2020/04/06/10822514_20200406064838.jpg[/img]Covid 19 saat ini merupakan sebuah pandemi yang harus diwaspadai oleh seluruh negara. Gejala yang ada apabila seseorang terjangkit covid 19 adalah sakit tenggorokan, demam tinggi hingga sesak napas. Apa yang terjadi pada paru-paru jika seseorang terkena covid 19? Sebuah Rumah Sakit di Amerika menggunakan [url=https://monsterar.net/2020/04/06/corona-virus-vr/]teknologi VR[/url] untuk melihat seperti apa kondisi paru-p...

Kelakuan Anak 90, Jangan Rebut Masa Lalu Kami
KASKUS - Forum Threads - Hai gan & sist yang dimuliakan, berbicara masa lalu memang tiada habisnya dan gak ada bosannya. Baik kita cerita di media sosial, tongkrongan, ataupun forum seperti kaskus. Banyak kelakuan dimasa lalu yang pernah kita lakukan, dan ketika kita dewasa, kita akan merasa betapa tolol atau kreatifnya nya kita pada saat itu. Lantas apa saja kelakuan-kelakuan yang pasti di alami anak 90-an itu? Mari kita bahas satu persatu disini. [img]https://obs.line-scdn.net/0hP6dO96cLDxlZNiOcjXpwTmNgDHZqWhw...

Cara Lunasin Hutang dan Jangan Memiliki Hutang Lagi
KASKUS - Forum Threads - [center][img]https://media2.giphy.com/media/26Ff94alwqcOnMUCY/giphy.gif[/img] [/center] Hallo kaskuser semuanya . . . :hansip Di hari senin yang masih di rumah aja dan masih work from home, kali ini mau sharing santai karena banyak sekali loh ada yang suka menanyakan ini dan bagaimana caranya agar tidak kembali memiliki hutang lagi. Berdasarkan analisa, masyarakat di Indonesia hutang itu muncul karena kurangnya pendapatan untuk bisa memenuhi kebutuhan hidup sehari-hari. Ada juga yang memi...

5 Ide Mengolah Pisang untuk Mengusir Bosan di Rumah
KASKUS - Forum Threads - [color=#333333][size=3][font=Arial, Helvetica, Tahoma]Karantina diri di dalam rumah diperpanjang nih gan, tapi sepertinya dengan membuat sesuatu di dapur akan terlihat seru. Cukup dengan memanfaatkan bahan yang tersedia di dapur. :selamat[/font][/size][/color] [color=#333333][size=3][font=Arial, Helvetica, Tahoma]Jika agan/aganwati memiliki banyak pisang yang terlalu matang, pasti bingung kan bagaimana cara untuk memanfaatkannya. Jika dibiarkan dalam beberapa hari ke depan pasti semuanya ak...

MITOS / FAKTA? DUREN GIGITAN BAJING ENAK?
KASKUS - Forum Threads - katanya duren gigitan bajing itu enak dan manis... bener ga sih? duren nya duren ketan lagi.. hmm, entahlah [youtube]cEtKq7MVo8Y[/youtube]


Nadia, Harimau Pertama Terinfeksi Corona
KASKUS - Forum Threads - [B]Harimau yang terinfeksi Virus Corona.[/B] [img]https://s.kaskus.id/images/2020/04/06/10801070_202004060514180743.png[/img] Gambar : Kompas.com Virus Corona yang hingga kini masih terus mewabah di dunia, dan menelan banyak korban yang meninggal, tak hanya menyerang manusia. Virus itu juga diduga telah menginfeksi sejumlah hewan. Seekor harimau Melayu bernama Nadia, penghuni Kebun Binatang Bronx, diklaim pertama kali di dunia yang terinfeksi oleh virus [I]Corona[/I]. Hasil test menunjukka...

Hikmah dari Adanya Wabah Virus Corona (Polusi, Empati, Bersih)
KASKUS - Forum Threads - [CENTER][B]Ada Hikmah dibalik Setiap Musibah #HidupBersih #MeningkatkanRasaEmpati #MenurunnyaJumlahPolusi #Covid19 [/B] [img]https://s.kaskus.id/images/2020/04/06/10676301_202004060421370055.jpg[/img] [URL=https://media.graytvinc.com/images/810*455/MGN_1280x720_00315B00-TTPAU.jpg]Sumber Gambar[/URL] Dunia sedang berduka karena sebuah nama, Corona. Satu nama yang sedang banyak diperbincangkan di tahun ini. Bukan saja karena kemampuannya menciptakan kecemasan dan ketakutan pada setiap ...

Youtube’s Logical Challenge to Tiktok With Shorts
KASKUS - Forum Threads - Once regarded as a pioneer, YouTube now attempts to adapt to social trends faster by learning from other fast-growing [url=https://analisa.io/]social media platforms[/url]. YouTube is reportedly developing a new product called “Shorts” to compete directly against TikTok in mobile short-form videos, which leverages user-generated content that can be uploaded and edited directly on users’ mobile apps. Just as YouTube is the undisputed king of medium-to-long form online videos, Bytedanc...

Terrorist Hadi Wrote A Letter To Scam The Muslim World – Here’s Why The Arab Leaders Would Probably Laugh At Him
AMIR Wartawan Rasmi LR, WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - THE FINANCETWITTER.COM The simple fact that Muhyiddin Yassin refused to promote Hadi Awang as either the deputy prime minister or a religious affairs minister shows the deep *distrust* the prime minister has on the PAS president, whose Islamic extremism and 
radicalization would do more damage than good to the fragile backdoor Perikatan Nasional government. In reality, there aren’t many ministries that PAS president Hadi is qualified to lead. The Religious Affairs Ministry unexpectedly went to Zulkifli Mohamad Al-Bakri, a non politician but a Federal Territories mufti (religious ...

Monday, April 6, 2020
Sidang Media Kementerian Kesihatan Malaysia 06/04/2020


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: Sidang Media Kementerian Kesihatan Malaysia 06/04/2020

Monday, April 6, 2020
WAKTU PH PERINTAH, BENDA BELUM BERLAKU LAGI LEBAI-LEBAI DAH MENYALAK...

Bila rakyat komen bertalu-bertalu berkaitan kilang arak yang dibenarkan beroperasi, barulah timbul suara Dr Maza. Dia lambat nak komen sebab sibuk mengampu kerajaan pintu belakang.

Lebai-lebai pun baru nak komen..lembab jugak. Zaman PH dulu, benda belum berlaku lagi mereka dah hentam awal. Contohnya, ICERD. UEC, tulisan jawi, pesta arak, belum pun berlaku mereka dah menyalak. Walhal memang kerajaan PH tak buat pun.

Sekarang, dah dah ada surat kelulusan buka kilang arak di waktu PKP, para lebai buat aman je main telo....dah kecuh baru nak buka kitab.

WFAUZDIN NS
Imej mungkin mengandungi: teks
Imej mungkin mengandungi: teks

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: WAKTU PH PERINTAH, BENDA BELUM BERLAKU LAGI LEBAI-LEBAI DAH MENYALAK...


Daftar Isi Al-Quran dan Terjemahan - Silakan Klik untuk membacanya:
 1. Surat Al Fatihah (Pembukaan)
 2. Surat Al Baqarah (Sapi Betina)
 3. Surat Ali 'Imran (Keluarga 'Imran)
 4. Surat An Nisa' (Wanita)
 5. Surat Al Ma'idah (Hidangan)
 6. Surat Al An'am (Binatang Ternak)
 7. Surat Al A'raf  (Tempat Tertinggi)
 8. Surat Al Anfal (Rampasan Perang)
 9. Surat At Taubah (Pengampunan)
 10. Surat Yunus (Nabi Yunus A.S.)
 11. Surat Hud (Nabi Huud A.S.)
 12. Surat Yusuf (Nabi Yusuf A.S.)
 13. Surat Ar Ra'd (Guruh)
 14. Surat Ibrahim (Nabi Ibrahim A.S.)
 15. Surat Al Hijr (Daerah Pegunungan)
 16. Surat An Nahl (Lebah)
 17. Surat Al Israa' (Memperjalankan Di Malam Hari)
 18. Surat Al Kahfi (Gua)
 19. Surat Maryam (Maryam)
 20. Surat Thaha (Thaahaa)
 21. Surat Al Anbiya' (Kisah Para Nabi)
 22. Surat Al Hajj (Ibadah Haji)
 23. Surat Al Mu'minun (Orang Mukmin)
 24. Surat An Nur (Cahaya)
 25. Surat Al Furqaan (Pembeda)
 26. Surat Asy Syu'ara' (Penyair)
 27. Surat An Naml (Semut)
 28. Surat Al Qashash (Cerita)
 29. Surat Al 'Ankabuut (Laba-Laba)
 30. Surat Ar Ruum (Bangsa Rumawi)
 31. Surat Luqman (Luqman)
 32. Surat As Sajdah ((Sujud)
 33. Surat Al Ahzab (Golongan Yang Bersekutu)
 34. Surat Saba' (Kaum Saba')
 35. Surat Fathir (Pencipta)
 36. Surat Yaasiin
 37. Surat Ash Shaffat (Yang Bershaf-Shaf)
 38. Surat Shaad
 39. Surat Az Zumar (Rombongan-Rombongan)
 40. Surat Al Mu'min (Orang Yang Beriman)
 41. Surat Fushshilat (Yang Dijelaskan)
 42. Surat Asy Syuura (Musyawarah)
 43. Surat Az Zukhruf (Perhiasan)
 44. Surat Ad Dukhaan (Kabut)
 45. Surat Al Jaatsiyah (Yang Berlutut)
 46. Surat Al Ahqaaf (Bukit Pasir)
 47. Surat Muhammad (Nabi Muhammad SAW)
 48. Surat Al Fath (Kemenangan)
 49. Surat Al Hujuraat (Kamar-Kamar)
 50. Surat Qaaf
 51. Surat Adz Dzaariyaat (Angin Yang Menerbangkan)
 52. Surat Ath Thuur (Bukit)
 53. Surat An Najm (Bintang)
 54. Surat Al Qamar (Bulan)
 55. Surat Ar Rahmaan (Yang Maha Pemurah)
 56. Surat Al Waaqi'ah (Hari Kiamat)
 57. Surat Al Hadid (Besi)
 58. Surat Al Mujadilah (Wanita Yang Mengajukan Gugatan)
 59. Surat Al Hasyr (Pengusiran)
 60. Surat Al Mumtahanah (Wanita Yang Diuji)
 61. Surat Ash Shaff (Barisan)
 62. Surat Al Jumu'ah (Hari Jum'at)
 63. Surat Al-Munafiqun (Orang-Orang Munafik)
 64. Surat At Taghabun (Hari Ditampakkan Kesalahan-Kesalahan)
 65. Surat Ath Thalaaq (Talak)
 66. Surat At Tahrim (Mengharamkan)
 67. Surat Al Mulk (Kerajaan)
 68. Surat Al Qalam (Pena)
 69. Surat Al Haqqah (Kiamat)
 70. Surat Al Ma'arij (Tempat-Tempat Naik)
 71. Surat Nuh (Nabi Nuh A.S)
 72. Surat Al Jin (Jin)
 73. Surat Al Muzzammil (Orang Yang Berselimut)
 74. Surat Al Muddatstsir (Orang Yang Berselimut)
 75. Surat Al Qiyamah (Hari Kiamat)
 76. Surat Al Insaan (Manusia)
 77. Surat Al Mursalat (Malaikat-Malaikat Yang Diutus)
 78. Surat An Naba´ (Berita Besar)
 79. Surat An Naazi´ (Malaikat-Malaikat Yang Mencabut)
 80. Surat 'Abasa (Bermuka Masam)
 81. Surat At Takwir (Menggulung)
 82. Surat Al Infithar (Terbelah)
 83. Surat Al Muthaffifiin (Orang-Orang Yang Curang)
 84. Surat Al Insyiqaaq (Terbelah)
 85. Surat Al Buruuj (Gugusan Bintang)
 86. Surat Ath Thaariq (Yang Datang Di Malam Hari)
 87. Surat Al A´Laa (Yang Paling Tinggi)
 88. Surat Al Ghaasyiyah (Hari Kiamat)
 89. Surat Al Fajr (Fajar)
 90. Surat Al Balad (Negeri)
 91. Surat Asy Syams (Matahari)
 92. Surat Al Lail (Malam)
 93. Surat Adh Dhuhaa (Waktu Dhuha)
 94. Surat Alam Nasyrah /Al Insyirah (Bukankah Kami Telah Melapangkan)
 95. Surat At Tiin (Buah Tin)
 96. Surat Al 'Alaq (Segumpal Darah)
 97. Surat Al Qadr (Kemuliaan)
 98. Surat Al Bayyinah (Bukti Yang Nyata)
 99. Surat Al Zalzalah (Goncangan)
 100. Surat Al 'Adiyat (Kuda Perang Yang Berlari Kencang)
 101. Surat Al Qari'ah (Hari Kiamat)
 102. Surat At Takatsur (Bermegah-Megahan)
 103. Surat Al 'Ashr (Masa)
 104. Surat Al Humazah (Pengumpat)
 105. Surat Al Fiil (Gajah)
 106. Surat Quraisy (Suku Quraisy)
 107. Surat Al Ma'un (Barang-Barang Yang Berguna)
 108. Surat Al Kautsar (Nikmat Yang Banyak)
 109. Surat Al Kafirun (Orang-Orang Kafir)
 110. Surat An Nashr (Pertolongan)
 111. Surat Al Lahab (Gejolak Api)
 112. Surat Al Ikhlas (Memurnikan Keesaan Allah)
 113. Surat Al Falaq (Waktu Subuh)
 114. Surat An Naas (Manusia)

Tiada ulasan: