Khamis, 7 Mei 2020

Gunung Ledang tak jauh untuk dijangkau. 10272


Gunung Ledang... hutan belantara kelilingnya punah, terganti dengan tanaman si rakus. Hutan belantara hanya ada di tempat bernama Gunung Ledang sahaja. 
Pemandangan dari Puncak Gunung Ledang [Gambar oleh Zulkifli atau Bob Rawi] - mengingatkan Awan Nano, Betong, Siam. 
Berbeza dengan suasana perjalanan dari Jementah via Welch Estate - Kampung Bukit Keledang ke Pekan Asahan era 1980an dulu. Innalillahiwainnailaihirojiun. 

Menjejak mistik di puncak Gunung Ledang
Zulkifli Mat RawiPenggemar aktiviti memanjat gunung dan sedang gigih menguruskan badan.
Diterbitkan pada Februari 18, 2019 06:00 MYT 


Biarpun terlalu banyak kisah mistik masih menyelubungi gunung itu, namun ia bukan penghalang kepada para pendaki baik dari dalam mahupun luar negara untuk menawan puncaknya. - Gambar Bob Rawi

GUNUNG Ledang sememangnya sinonim dengan masyarakat di negara ini. Baik yang muda apatah lagi yang tua pasti pernah mendengar kisah mengenainya.

Tujuh dulang hati nyamuk, tujuh dulang hati kuman, tujuh tempayan air mata anak dara dan jambatan emas merupakan antara syarat yang dikenakan Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Melaka, Sultan Mahmud Syah yang ingin meminangnya.

Kisah berkenaan Puteri Gunung Ledang wujud sejak zaman-berzaman, malah tertulis dalam dua karya lama iaitu Hikayat Hang Tuah dan Sulalatus Salatin (Sejarah Melayu).

Legenda menceritakan puteri berkenaan dikatakan mempunyai rupa paras jelita menjaga Gunung Ledang dan ‘dipercayai’ masih mendiami gunung itu hingga kini.

Lantaran itu Gunung Ledang setinggi 1,276 meter yang terletak di Tangkak, Johor dan bersempadan dengan Melaka merupakan antara lokasi wajib bagi mereka yang mengemari aktiviti mendaki.

Biarpun terlalu banyak kisah mistik masih menyelubungi gunung itu, namun ia bukan penghalang kepada para pendaki baik dari dalam mahupun luar negara untuk menawan puncaknya.

Sejarah Gunung Ledang

Nama Ledang dikatakan berasal daripada orang Jawa ketika pemerintahan Empayar Majapahit yang membawa maksud Gunung Dari Jauh atau Gunung Paling Jauh.

Mengikut satu catatan sejarah purba, puncak Gunung Ledang dikatakan menjadi tempat simpanan banyak emas sehingga menarik minat pedagang dari China dan Greece.

Pada kurun ke-14, pedagang China yang berulang-alik di Selat Melaka memanggil Gunung Ledang sebagai ‘Kim Sua’ bermakna Gunung Emas.

Menurut sejarah, Laksamana Cheng Ho dikatakan pernah melawat lombong emas di Gunung Ledang. Beliau dikatakan turut membawa beberapa bongkah emas untuk dipersembahkan kepada Maharaja Cina.

Di keliling puncak Gunung Ledang terdapat tujuh lagi puncak gunung yang rendah dan setiap satunya mempunyai legendanya yang tersendiri.

Paling aneh sekali ialah puncak Gunung Gemih yang dikatakan mempunyai sebuah gua emas yang dikawal oleh penunggunya yang menyerupai seekor lembu emas.
Pemandangan dari puncak Gunung Ledang

Dalam peta lama Portugis, nama Gemih ditulis sebagai ‘Gummay’ yang bermaksud pusat perusahan emas.

Menurut Kolonel Gerini (1904), Gemih pernah menjadi pusat perlombongan emas bagi orang Melayu Melaka sehingga tahun 1817.

Rounsevelle Wildman, seorang penulis terkenal dari Amerika Syarikat juga dikatakan pernah menemui seketul logam yang diambil dari kawasan lombong di tebing Sungai Gemih pada tahun 1894 yang apabila dileburkan mengandungi emas.

Menurut sumber buku sejarah Melaka di Perpustakaan Lisbon pula, Gunung Ledang juga dikenali dengan nama Ophir oleh penjajah Portugis yang menguasai negeri Melaka pada tahun 1511.

Perkataan Ophir berasal daripada bahasa Yunani dan Hebrew bermaksud larangan bermakna Gunung Larangan.

Menuju ke Asahan

Hasrat untuk menawan puncak Gunung Ledang sememangnya telah lama aku pendamkan. Ini kerana percubaan kali pertamaku untuk menawan puncak tertinggi di negeri Johor itu gagal kerana kurangnya persiapan diri.

Disebabkan itu perlawaan Salina Salim dari Kelab Putera Puteri Gunung (PPG) hujung tahun lalu ibarat ‘orang mengantuk disorongkan bantal’.

Aku segera menghubungi Salina untuk bertanyakan mengenai jadual pendakian untuk misi tersebut. Maklumlah aku tidak mahu ‘pisang berbuah dua kali’ sekiranya stamina dan kemampuan diri tidak seperti yang diharapkan.

Setelah berpuas hati dengan penerangan yang diberikan aku segera menyatakan persetujuan. Hanya aku dan Mohd Syafiq Zulkifli yang mewakili Team Busut untuk misi kali ini. Ini kerana rata-rata ahli Team Busut yang lain telah pun menjejakkan kaki ke puncak Ledang.

Setelah menyiapkan segala kelengkapan yang diperlukan, aku dan Syafiq segera bertolak ke pos pendaftaran Taman Negara, Laman Tiga Budaya Asahan.

Kami tiba agak awal dan kesempatan itu digunakan untuk merehatkan badan sementara menanti ketibaan para peserta yang lain.

Sekitar jam 7.00 pagi, kami segera membersihkan badan sambil bersarapan di gerai yang berhampiran.

Sebelum mendaki, semua peserta seramai 30 orang diminta mengisi borang pengisytiharan untuk melaporkan barang-barang yang akan dibawa semasa pendakian.

Kegagalan membawa turun waima satu bungkus plastik mahupun putung rokok akan menyebabkan peserta di denda sebanyak RM5.00 untuk setiap barang.

Ia bertujuan untuk memastikan semua barang tersebut di bawa turun bagi memastikan kebersihan Taman Hutan Lagenda Gunung Ledang terus terpelihara. Di samping memupuk sikap bertanggungjawab di kalangan pendaki.

Ketua Jurupandu, Agus Basuf kemudiannya memberikan sedikit taklimat keselamatan serta penerangan ringkas mengenai laluan yang akan digunakan. Menurutnya terdapat beberapa trek laluan untuk ke puncak Ledang iaitu trail Asahan, trail Lagenda, trail Ayer Panas dan yang terakhir trail Ulu Jementah.

Sebelum memulakan pendakian sedikit senaman ringkas dilakukan disusuli dengan bacaan doa ringkas agar misi pendakian kami dipermudahkan.

Selain peserta, misi pendakian pada pagi itu turut disertai 3 orang jurupandu dengan di bantu 5 orang krew dari PPG.

Arshad Mohamad mengetuai barisan hadapan, Salina di bahagian tengah manakala Khairul Rahimi Uberaina di bahagian belakang bagi mengelakkan sebarang kemungkinan.

Pendakian melalui trail Asahan

Trek pendakian di peringkat permulaan dari Lubok Kedondong menuju ke Enggang Berangan (CP1 / 319m) agak landai dengan anggaran masa sekitar 40 minit.

Setelah berehat seketika kami meneruskan pendakian ke Hentian Hanuman (CP2 / 514m). Menurut Lagenda, sang Hanuman dikatakan berhenti di sini setelah berjalan di Gunung Ledang.

Seterusnya aku dan Syafiq berjalan menuju ke Hentian Unggas (CP3 / 581m). Walaupun trek sedikit landai dan ada kalanya menaik, namun jarak perjalanan sekitar 1.3km itu begitu memenatkan.

Uniknya Gunung Ledang

Laluan menuju ke Lembah Beruang (CP4 / 648m) agak mudah kerana trek yang menurun sejauh 800 meter.

Aku dah Syafiq kemudiannya berhenti rehat untuk menjamah juadah tengah hari yang dibungkus di gerai ketika kami bersarapan tadi.

Manakala peserta lain ada yang turut berhenti rehat selebihnya memutuskan untuk meneruskan perjalanan menuju ke tapak perkhemahan.

Sambil makan kami saling berbual dengan para peserta dan guider untuk berkongsi pengalaman mereka sepanjang mendaki ke puncak Ledang.
Misi menawan Gunung Ledang berjaya

Menurut mereka Gunung Ledang memang diakui sebagai gunung yang unik kerana mempunyai flora tersendiri kerana terasing daripada Banjaran Titiwangsa.

Selain itu kaki gunung Ledang juga merupakan titik pertemuan antara tiga negeri Johor (Tangkak), Negeri Sembilan (Gemas) dan Melaka (Jasin).

Mengikut cerita lisan yang diperturunkan dari generasi ke generasi, kawasan tiga sempandan itu dipercayai menjadi lokasi bermulanya usaha Hang Tuah membawa titah Sultan Melaka untuk meminang Puteri Gunung Ledang yang bersemayam di puncak gunung.

Disebabkan keunikan dan keistimewaan itu juga semua pendaki sering dinasihatkan agar memasang niat yang bersih. Serta menjaga budi bahasa, tingkah laku dan juga percakapan sepanjang berada di kawasan ini.

Kerana selain manusia gunung ini turut didiami oleh pelbagai jenis kehidupan lain seperti haiwan dan juga makhluk dari alam ghaib.

Kami turut dinasihatkan agar jangan ‘gatal tangan’ sekiranya terjumpa dengan benda-benda pelik sepanjang pendakian.

Biarkan sahaja ia kekal di tempatnya, kerana pernah terjadi beberapa peserta sebelum ini yang diganggu kerana membawa pulang ‘barang’ yang dijumpainya.

Malah lebih parah, ada yang diminta untuk memulangkan kembali barang dijumpai tersebut.

Dipercayai beberapa kawasan gunung ini merupakan penempatan untuk makhluk halus yang dikenali sebagai bunian.

Disebabkan itu mereka yang ingin membuang air, diminta untuk mengorek tanah terlebih dahulu dan kemudian timbus.

Malah para pendaki dilarang sama sekali untuk mengotorkan kawasan khususnya di kawasan berair.

Ini kerana ia untuk kegunaan semua, bukan hanya manusia tetapi juga haiwan dan tumbuhan.

Selesai sesi bertukar-tukar cerita, kami meneruskan pendakian ke Hentian Batu Belumut (CP5 / 837m) sejauh 1.3km. Rata-rata pendaki yang tidak bersedia dari segi fizikal dan mental akan terkandas di laluan ini.

Kerana laluan yang menegak di tambah dengan ‘cut off time’ bagi mereka yang mendaki secara harian. Ia bagi mengelakkan pendaki turun ketika hari sudah gelap.

Memandangkan kami akan berkhemah jadi pendakian di teruskan dengan agak santai.

Laluan menuju ke hentian Padang Batu (CP6 / 948m) boleh di katakan agak mencabar. Ini kerana kami terpaksa memanjat batu besar dengan kecuraman sekitar 60 ke 70 darjah.

Walaupun agak gayat, namun demi menawan puncak Ledang aku gagahkan jua. Sebaik sahaja melepasi cabaran tersebut, mataku seakan terpaku melihat keindahan panorama yang begitu mengasyikkan.

Dijamu kambing panggang

Setelah puas menatap keindahan tersebut, aku dah Syafiq segera mencari kawasan untuk mendirikan khemah.

Ninna yang tiba tidak lama selepas itu, segera mengeluarkan peralatan memasak. Tak ubah seperti lagak seorang mak di dapur, dia segera mengarahkan krunya agak turut membantu menyiapkan juadah makan malam untuk kami semua.

Ada yang mengupas bawang, ada sibuk menjerang air panas tidak kurang juga ada yang menghidupkan unggun api.

Kerjasama membantu memudahkan misi menawan puncak Gunung Ledang

Suasana petang itu begitu meriah dengan celoteh mereka. Penat mendaki sebentar tadi seakan hilang saat mendengar gelak tawa mereka.

Sekitar jam 8.00 malam, aroma kambing bakar mula menyucuk ke hidung. Padanlah awal pagi tadi semua kru dilihat memikul beg seberat 20-40 kg.

Rupanya malam itu kami disajikan dengan juadah ayam dan kambing panggang BBQ. Mungkin inilah yang dinamakan ‘pikul bak hamba, makan seperti raja’. Sungguh enak dan menyelerakan.

Aktiviti pada malam itu lebih kepada sesi sual kenal dan berkongsi pengalaman. Kami turut diberi taklimat mengenai aturcara menjelang esok pagi.

Seawal jam 5.00 pagi, kami dikejutkan untuk bersiap sedia menuju ke puncak Ledang. Setelah membersihkan diri dan menyiapkan kelengkapan untuk mendaki, kami mula melangkah menuju ke Gunung Rundok (CP7 /1078m).

Dikatakan Gunung Rundok ini merupakan tempat Mahaguru Adi Putera mengajar Hang Tuah dan 4 saudaranya ilmu persilatan.

Setibanya di Gunung Rundok, aku dan Syafiq berhenti seketika bagi menghormati masuknya waktu solat Suboh. Seusai azan berkumandang dan menunaikan tanggungjawab kami meneruskan pendakian menuju ke puncak Ledang.

Keadaan cuaca yang agak baik pada pagi itu memudahkan pendakian kami. Walaupun ada di kalangan kami yang mengalami masalah kekejangan otot namun berbekal semangat yang tinggi, sekitar jam 7.30 pagi puncak Ledang berjaya ditawan.

Masing-masing sibuk merakamkan gambar dari segenap sudut. Pelbagai gaya dan aksi dipertontonkan bagi meraikan jerih payah yang terpaksa dilalui sebelum ini.

Setelah puas bergambar dan menikmati keindahan alam, kami mula bergerak turun.

Setibanya di tapak perkhemahan masing-masing kelihatan sibuk mengemas dan membersihkan kawasan sekitar. Ia bagi memastikan tiada sampah yang ditinggalkan bagi menjaga kelestarian hutan simpan tersebut.

Semua peserta berjaya turun dengan selamat sekitar jam 3.00 petang. Ternyata Gunung Ledang memberikan satu lagi kenangan indah buat kami semua.

Terima kasih PPG kerana merelisasikan impianku untuk menawan puncak Ledang.

* Zulkifli atau Bob Rawi merupakan seorang penggemar aktiviti memanjat gunung dan sedang berusaha gigih menguruskan badan.
** Artikel ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan sidang pengarang Astro AWANI.
Sumber: 

Mount Ophir: Rahsia Gunung Ledang
Pada tahun 1998,seorang sarjana kelahiran British telah menerbitkan kajiannya yang berjudul Eden in the East: The Drowned Continent of Southeast Asia,telah mengungkapkan konsep Sundaland,berdasarkan bukti-bukti geografi dan antropologi mengatakan bahawa penduduk Nusantara berasal dari satu peradaban purba yang maju disebut Sundaland ini.Kemudian akibat dari sebab-sebab perubahan cuaca dan geografi seperti bencana alam,bangsa Sundaland ini telah berpindah ke lain-lain kawasan di dunia dan menimbulkan kaum-kaum baru.Teorinya telah menimbulkan kegemparan dan kontroversi di kalangan cendekiawan arkeologi dan antropologi sejak ramai sarjana mula berminat dengan teori tamadun manusia sebenarnya bermula di kawasan Asia Tenggara bukannya di Timur Tengah,atau sekurang-kurangnya wujud pada selang masa yang tidak begitu jauh.
Dua pentas benua, Pentas Sunda dan Pentas Sahul sememangnya menimbulkan misteri kepada pakar-pakar geografi sejak sekian lama.Jika Pentas Sunda diangkat,seluruh Kepulauan Melayu sebenarnya menjadi satu benua baru yang besar.

Inilah asas kepada Teori Lemuria-Atlantis seperti yang diutarakan oleh Profesor Arysio Santos.

Terdapat perbezaan ketara di antara pandangan orientalis-imperialis Barat, dengan para sarjana dan cendekiawan mereka tentang dunia Melayu dan bangsanya.

Sebahagiannya mengetahui satu rahsia,tetapi mendiamkan diri dan cuba menutup-nutupnya,sesetengahnya yang lain mula mencari-cari rahsia itu dan cuba berfikir tentangnya.

Beribu tahun dahulu,satu rombongan dari Kerajaan Israel Raya kelihatan berlayar ke Timur.Ketua mereka sedang mencari arah perjalanan satu wilayah yang pernah dikunjungi kerajaan Mesir Kuno dahulu.Mereka sedang mencari sesuatu yang amat berharga.Sesuatu yang membuatkan tempat itu dinamakan sempena dengannya.

"THE KING SOLOMON'S MINES"

"It cannot be valued with the gold of Ophir, with the precious onyx, or the sapphire" (Book of Job 28:16 -King James Version)

Untuk membuka peti-peti rahsia di 'Gua Rahsia' kita perlu tahu katakuncinya (password) terlebih dahulu.Tetapi ada peraturannya.Peraturannya ialah MANUSIA BERUBAH MENGIKUT PEREDARAN ZAMAN.Sebagaimana perubahan Bahasa Melayu dari zaman ke zaman,begitu juga bangsanya.Kita tidak boleh membayangkan seorang pedagang Melayu yang sedang berniaga rempah dan kayu-kayu cendana di lorong-lorong bazar di Kota Uruk,Sumeria serupa dengan Abang Mat yang berniaga ikan di pasar malam di Teluk Intan pada hari ini misalnya.Kita tidak boleh membayangkan seorang gadis Melayu yang berkahwin dengan seorang raja Chaldea misalnya sebagai tanda persefahaman ekonomi dan politik lebih 1500 tahun dahulu adalah berbaju kebaya atau berbaju kurung dan berselendang merah jenama 'Samarinda'.Antara kesilapan ketara peti-peti ini tidak boleh dibuka walaupun diberi katakunci ialah SUDUT PANDANGAN YANG SALAH diberikan sewaktu menafsir rahsia di dalam peti.Bukan sahaja pakaian malah namanya juga pun boleh berbeza.Kita tidak boleh mengatakan nama seorang raja,Fan Shih-Man adalah seorang Cina hanya kerana namanya bukan Kasim Selamat Bin Pak Man (Fan Shih-Man adalah gelaran yang diberikan oleh orang China Purba kepada seorang raja Melayu Funan).Atau Cambhuwarman mahupun Parameswara adalah seorang India yang serupa dengan Encik Gopal,jiran sebelah rumah kita misalnya,yang menjadi raja memerintah negarakota-negarakota bangsa Mala (tidak kira yang keMelayuan atau KeJawaan) hanya kerana namanya bukan Ali Bin Abu atau Wak Kandar Bin Wak Seman.

Jika anda mempunyai asas yang kuat dalam kronologi sejarah bangsa anda,anda tidak akan terperangkap dengan teori Hang Tuah berasal dari Cina hanya kerana terdapat peristiwa rombongan Hang Li Po di Melaka.Hanya orang yang tidak pernah membaca biografi Hang Tuah sahaja yang mula goyang tidak semena-mena apabila ditunjal oleh teori-teori yang pelik sebegini.Mengapa tidak mengambilkira teori yang lebih awal seperti Hang Tuah yang berasal dari Pulau Duyung,atau dari Orang Laut atau dari sukukaum Bugis-Makasar.Ini lebih meyakinkan dari mereka-reka nama Melayu seperti Tuah kepada Too Ah atau Jebat kepada Jee Fat.Jika Hang Tuah hidup di zaman ini sekalipun dan tiba-tiba melihat anak-anak Melayu berpogo di gig-gig punk,beliau tidak akan mengenal bangsanya sendiri,dan mungkin menyangka mereka adalah askar Rom yang tengah berpesta kemenangan akibat gaya rambut trojan mereka.INGAT!MANUSIA BERUBAH MENGIKUT PEREDARAN ZAMAN.Terutama sekali bangsa Melayu yang terkenal sebagai bangsa pelaut dan pedagang pada masa dahulu,tinggal di Nusantara yang strategik sebagai laluan perdagangan antarabangsa,mudah menyerap tamadun asing dan gemar berinteraksi dengan bangsa asing yang lain.

Kita lihat kembali katakunci yang baru terkumpul:

Gunung

Laut

Pantai

Pulau

Bunga

Wangi-wangian

Nusantara

Pelbagai bangsa

Nabi Ibrahim

Budaya Vedic

Anak-anak Keturah

Madyan

Madai/Madayu

Malai/Malayu

Iskandar Zulkarnain

Parsi

Nabi Nuh

The Land of The Gods

Sundaland

Mesir Kuno

Rempah dan kemenyan

Judah

Nabi Sulaiman

Ophir

Gunung Ledang

Suvarnabhumi

Golden Chersonese

EMAS

Kita akan lihat beberapa katakunci baru ini dan apa yang akan dapat kita buka jika menggunakan katakunci ini.Ingat,hanya orang Melayu yang berdarah Melayu sahaja yang boleh menimbulkan 'instinct' menjejak asal-usulnya.Sesetengahnya akan terbuka 'vision' dengan sendirinya apabila melihat katakunci sahaja.Sesetengahnya perlukan masa,mengkaji dan mengkaji.Sesetengahnya berputus asa,dan menganggap dirinya berasal dari orang Cina,dari Yunnan atau pendatang asing juga,entah dari mana,dari Planet Zargus agaknya.'Madyan' adalah satu bangsa yang disatukan dengan suku-suku Parsi yang lain oleh Cyrus The Great yang dikatakan orang yang sama dengan Iskandar Zulkarnain dalam AlQuran.Jadi cuba semak kembali Sejarah Melayu,kenapa kitab ini mendakwa raja-raja Melayu berasal dari Iskandar Zulkarnain.Abaikan kata 'Makaduniah' kerana perkataan ' Zulkarnain' itu didapati dari teks AlQuran dan kata 'Makaduniah' tidak pula muncul dalam AlQuran.Ingat,di permulaan kitab itu,Tun Seri Lanang ada menyebutkan kata 'Goa'.Kekeliruan terjadi disini apabila ilmuwan mencari-cari siapakah Iskandar Zulkarnain itu,dan sarjana India mencadangkan Iskandar Makaduniah (Macedon) sebagai maksud 'Iskandar Zulkarnain' itu.Alexander The Great memang terkenal dalam sejarah India sebab beliau pernah menyerang benua itu satu masa dahulu.Jika Sejarah Melayu menyebutkan kata 'Iskandar Agung' ini boleh diterima kerana bertepatan dengan gelaran yang diberi oleh sarjana Macedonia,Athens dan Rom kepada raja itu.

*Cyrus The Great

Tetapi dari mana datangnya 'Zulkarnain' ini?'Zulkarnain' bermaksud pemilik dua tanduk,dan tidak pula raja Yunani itu bergelar Alexander 'The Two Horns Keeper'.Tetapi pada ukiran Cyrus The Great di Persepolis,gambar raja Parsi itu menunjukkan mahkotanya terdapat dua cabang besar di atasnya.Dan kebiasaan raja purba dahulu terutama di kawasan Timur Tengah,para pengikut raja menghormati raja mereka dengan tidak memanggil nama raja itu tetapi gelarannya.Mereka tidak memanggil,"Wahai Tuanku Iskandar" tetapi dengan gelaran "Wahai Pemilik Dua Tanduk" menunjukkan kemegahan dan penghormatan kepada raja besar itu.Sama seperti Nabi Muhammad s.a.w.Baginda kerapkali dipanggil oleh para sahabat sebagai "Ya Rasulullah..." bukannya "Ya Muhammad...."

Dari kata 'Rempah dan Kemenyan' kita boleh tahu pada masa dahulu perdagangan rempah,kayu-kayan dan herba adalah ekonomi utama bangsa Malayo-Polynesian pada zaman purba.Pada zaman dahulu (juga hingga kini) laluan Kepulauan Melayu adalah laluan kapal-kapal perdagangan antara China,India dan Barat (Timur Tengah).Satu teori yang munasabah ialah,rempah-rempah ini sampai dahulu ke tangan para pedagang India,kemudian oleh bangsa Aryan (Parsi) yang membawanya ke Tanah Arab dan Sumeria dan kemudian diketahui oleh para Firaun dan ahli sihir dirajanya.Para pedagang India dan Melayu telah sekian lama berurusan sejak beribu tahun dahulu dan tidak hairanlah kerajaan-kerajaan Melayu dahulu telah 'diindiakan' sebagai pertukaran budaya kerana sebab-sebab keagamaan.Fikirkan,jika kita katakan bahawa Tamadun China itu adalah agung,hebat dan sememangnya menjadi 'kuasa besar' di sebelah Timur,bagaimana empayar-empayar seperti Babylon,Chaldea,Sumeria,Median dan Parsi berhubungan dengan mereka?Pada masa dahulu jalan darat ke China adalah satu mitos sebab itu apabila Marco Polo berjaya mencari jalan darat ke China,masyarakat Barat berasa amat pelik dengan barangan yang dibawa oleh Marco Polo dari China.Marco Polo juga diketahui cuba untuk menutup panduan jalan darat ke China kerana dengan itu hanya dialah yang mampu memonopoli jualan barangan dari China.PADA MASA DAHULU MEREKA BERHUBUNGAN MELALUI JALAN LAUT dan mahu tidak mahu terpaksa melalui Kepulauan Melayu.Daripada mereka menyeberangi dataran-dataran tinggi China,gurun dan padang-padang steppe berbahaya dan berhadapan dengan kaum-kaum barbarian,nomad juga Monggol,lebih baik mereka berlayar dengan kapal-kapal.Ini lebih mudah dan sudah tentu raja-raja Judah misalnya akan bertemu dengan pelaut-pelaut Melayu yang peramah dan terlebih mesra dengan bangsa asing ini,bukan kaum nomad yang ganas dan hauskan kepala manusia.

Pada masa dahulu emas dianggap simbol kekayaan dan keagungan.Orang yang memiliki emas adalah dianggap orang kaya yang terhormat.Emas dijadikan perhiasan,mahkota dan pinggan mangkuk.Emas juga dijadikan matawang dan disadur ke dinding istana dan kuil-kuil.Warna emas yang kuning kemilau menjadi rebutan pelbagai bangsa dan empayar-empayar.Sesiapa yang dapat menguasai tempat emas dihasilkan;dia akan menjadi raja dan menguasai kekayaan.Emas melambangkan tuah,dan tempat yang dinisbatkan dengan nama emas ini adalah bumi bertuah dan menggamit kekayaan tiada hentinya.Ramai yang mati akibat perebutan logam berharga ini.Ramai pula yang mengaut keuntungan darinya.Bangsa yang tinggal di tempat emas dihasilkan bukanlah bangsa picisan yang masih duduk di atas pokok dan bermain dengan tupai,tetapi bangsa yang mengenal apa itu emas merah,emas tulen dan kekayaan.Bangsa yang dikaitkan dengan logam ini mustahil tidak dikunjungi oleh pelbagai bangsa lain;sama ada sebagai kunjungan perdagangan mahupun asakan peperangan,merebut lombong-lombong kekayaan bangsa tersebut.BANGSA YANG MENGENAL CAMPURAN 7 JENIS BESI DAN KEMAHIRAN MENEMPA LOGAM UNTUK SENJATA mustahil tidak mengenal nilai kekayaan emas.Apakah itu besi Kursani?

Manuskrip-manuskrip purba telah mengenal satu kawasan di dunia yang dipanggil 'BUMI EMAS' walaupun lombong-lombong emas juga diusahakan di Afrika dan oleh orang Nubia,namun tempat mereka tidak pula terkenal sebagai 'semenanjung emas','pulau emas' mahupun 'bumi emas'.Namun sejak berabad lamanya nama Suvarnabhumi meniti dikalangan bibir para Brahmin yang membaca kitab Purana dan Ramayana merujuk satu wilayah yang kaya dengan emas.

The Golden Chersonese
Nusantara adalah satu gelaran yang mula-mula dikesan dipakai oleh Patih Gajah Mada sekitar tahun 1360 Masehi,namun tahukah anda apakah gelaran antarabangsa 2000 tahun dahulu kepada Nusantara ini?Gelaran politik antarabangsa kini kepada dunia Nusantara adalah Southeast Asia atau Asia Tenggara.Tetapi pada zaman dahulu para Kaisar Rom,Kisra Parsi dan raja-raja Yunani mengenal wilayah ini sebagai 'wilayah emas'.Dari manakah gelaran ini berasal?
Gelaran ini berasal dari kitab-kitab purba Hindu seperti Puranas, Ramayana, Arthasastra, Raghuvamsa yang ada menyebutkan nama Nusantara ini.Dan ia sebenarnya berasal dari Tamadun Aryan yang bersambung pula dengan empayar-empayar Tamadun Sumeria seperti Babylon,Ur,Kish dan Uruk.Jika sudah terdengar oleh raja Chaldea,Assyria dan Babilon,sudah pasti raja-raja Israel dan Judah mendengarnya juga.Mengikut kitab-kitab Hindu ini,Nusantara pada zaman kuno terbahagi kepada dua bahagian:

*Suvarnabhumi (Bumi Emas-Semenanjung Tanah Melayu)
*Suvarnadvipa (Pulau Emas-merujuk kepada Pulau Sumatera terutamanya serta Pulau Jawa)

Di dalam naskah Buddha yang paling tertua juga iaitu Jataka ada menceritakan perjalanan pelaut-pelaut India Kuno berlayar hingga ke Suvarnabhumi.Dalam Ramayana,ada disebutkan Suvarnadvipa,tempat dimana Rama mencari Sita yang diculik Ravana.LIHAT, KISAH-KISAH KUNO HINDU ADA MENYEBUTKAN NUSANTARA INI.Jika kita melihat hikayat Ramayana ini,Rama dan Sita adalah setaraf dewa-dewi Hindu dan dewa-dewi Hindu pun menamakan pulau-pulau Melayu sebagai 'Pulau Emas'.Di dalam Kathasagaras,satu kitab kuno India ada menyebutkan Nusantara ini 'the fabulous Land of Gold'-iaitu Tanah Emas Yang Menakjubkan, sama seperti yang diutarakan oleh Kitab Buddha Jataka.Apakah maksud 'menakjubkan' itu?Adakah mereka bertemu dengan orang Melayu yang bercawat dan tinggal di atas pokok sambil bermain dengan tupai dan melukis gambar awan di batang pokok lalu para dewa-dewi atau bangsawan India ini mengatakan "Wow!Menakjubkan!"?

Jika banyak terdapat emas sekalipun di sini bagaimana Tamadun India Kuno mengetahuinya jika tidak mereka melihat kesan-kesan fizikal darinya.JIka para raja-raja atau dewa-dewi Hindu ini sampai ke pulau-pulau Melayu yang dipenuhi hutan rimba sahaja adakah ini layak digelar 'the fabulous Land of Gold'??

SEBENARNYA MEREKA TELAH MENEMUI SATU TAMADUN YANG MENGGUNAKAN EMAS SECARA BERLELUASA DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN.Mungkin mereka menemui istana emas,raja-raja yang memakai mahkota emas,permaisurinya memakai gelang dan dokoh emas.Ada kemungkinan para dewa-dewi ini berurusan dengan pedagang Mala menggunakan matawang emas.Mungkin ketika itu terselit keris emas dipinggang seorang laksamana Melayu.
Seorang pendeta dan pengembara China; I-Tsing (634-713), yang bertahun-tahun menetap di Sriwijaya (Palembang) pada abad ke-7, menyebut pulau Sumatera dengan nama Chin-chou yang bererti 'Negeri Emas'.Ini tidak menghairankan kerana ketika itu Emperor-emperor Melayu Sriwijaya telah mampu mengeluarkan matawang emas.

Berabad-abad lamanya para musafir Arab menyebut pulau Sumatera dengan nama Suwarandib dan kemudian orang-orang Melayu era Klasik menyebutnya sebagai Tanah Serendib (rujuk Sejarah Melayu), di mana kata 'Suwarandib' ini sebenarnya adalah penjelmaan dari nama 'Suvarnadwipa' dalam lenggok lidah orang Arab. Abu Raihan Al-Biruni, ahli geografi berbangsa Parsi yang mengunjungi Sriwijaya pada tahun 1030 Masehi, ada mencatatkan bahawa negeri Sriwijaya terletak di Pulau Suwarandib;Pulau Emas yang menakjubkan itu.

Pada zaman dahulu sekiranya pedagang India tidak memperolehi emas dari pedagang Parsi dan Yunani,mereka akan berlayar ke Nusantara untuk mendapatkan bekalan emas,bagi perhiasan istana dan kuil-kuil mereka.Sejak Emperor Vespasian dari empayar Rom menghentikan bekalan syiling emas kepada para pedagang India;disebabkan ketidakseimbangan ekonomi akibat pembelian emas besar-besaran oleh pedagang India ini,mereka terus tertumpu ke Suvarnabhumi;Nusantara untuk mendapatkan bekalan emas.
Di kalangan bangsa Yunani purba, Pulau Sumatera sudah dikenali dengan nama Taprobana. Nama Taprobana Insula telah dipakai oleh Claudios Ptolemy, ahli geografi Yunani abad kedua Masehi, tepatnya tahun 165, ketika beliau menghuraikan daerah Asia Tenggara dalam karyanya Geographike Hyphegesis. Ptolemy menulis bahwa di Pulau Taprobana terdapat negeri Barousai.Mungkin sekali negeri yang dimaksudkan adalah Barus di pantai barat Sumatera, yang terkenal sejak zaman purba sebagai penghasil kapur barus;juga tumpuan para pedagang Mesir Kuno untuk mendapatkan rempah-rempah bagi mengawet mumia misalnya.

Naskah Yunani tahun 70 Masehi, Periplous tes Erythras Thalasses, mengungkapkan bahwa Taprobana juga dijuluki Chryse Nesos, yang ertinya Pulau Emas.lll
OLEH ITU,TIDAK HAIRANLAH PTOLEMY MENAMAKAN SEMENANJUNG TANAH MELAYU SEBAGAI 'GOLDEN CHERSONESE' nama antarabangsa baginya ketika zaman kuno dahulu,nama yang diberikan oleh para Firaun dan Emperor Babilon,juga raja-raja India malah dewa-dewi mereka juga membisik-bisikkan nama 'Pulau Emas Yang Menakjubkan' sesama mereka di dalam hikayat Ramayana dan Purana.

Jika Ptolemy menamakan semenanjung ini sebagai 'Monkey Chersonese' sudah tentu dirinya akan dihina dan diperlecehkan oleh para sarjana Yunani dan Parsi,mungkin petanya tidak dipedulikan atau dibakar kerana mengelirukan para pengembara dan pedagang lain.
Telah diterangkan di dalam siri ATBM sebelumnya bahawa pada zaman purba Nusantara terkenal dengan pengeluaran rempah ratus,kemenyan dan wangi-wangian.Para pedagang,raja-raja dari daerah sekitar Laut Tengah sudah mendatangi Nusantara,terutamanya Pulau Sumatera.Di samping mencari emas,mereka turut mencari kemenyan (styrax sumatrana) dan kapur barus (dryobalanops aromatica) yang saat itu hanya ada di Sumatera. Sebaliknya, para pedagang Nusantara pun sudah memperdagangkan komoditi mereka sampai ke Asia Barat dan Afrika Timur,sebagaimana tercantum pada naskah Historia Naturalis karya Plini pada abad pertama Masehi.

Jadi bayangkan para Firaun sedang menerima delegasi-delegasi pedagang yang mempersembahkan rempah ratus dari Timur Jauh.BAYANGKAN SEORANG PENIAGA MELAYU SEDANG MENJAJA KEMENYAN,REMPAH DAN KAYU CENDANA DI BAZAR-BAZAR KOTA UR,URUK DAN KISH.
Katakan kayu-kayu perhiasan di dalam Solomon's Temple adalah dari kayu-kayu cendana Sumatera,perhiasan Cherubim,meja altar yang menempatkan perunggu lilin adalah emas dari Suvarnabhumi dan lilin-lilin adalah diperbuat dari kemenyan wangi styrax sumatrana;Lubban Jawi yang terbaik.Dinding dan lantai adalah dari emas Suvarnadvipa.

"And the navy also of Hiram, that brought gold from Ophir, brought in from Ophir great plenty of almug trees, and precious stones"

(1 Kings 10:11 -King James Version)

Nabi Sulaiman yang juga seorang raja Kerajaan Israel Raya,memerintahkan pembinaan tempat ibadat yang agung dan dipenuhi perhiasan-perhiasan keemasan.
"Even three thousand talents of gold, of the gold of Ophir, and seven thousand talents of refined silver, to overlay the walls of the houses withal"

(1 Chronicles 29:4 -King James Version)

Sememangnya di dalam kitab Yahudi, Melakim (Raja-raja), fasal 9, diterangkan bahawa Nabi Sulaiman raja Kerajaan Israel Raya menerima 420 talenta emas dari Hiram, raja Tirus yang menjadi bawahan beliau. Emas itu didapati dari negeri Ophir. Kitab Al-Quran, Surat Al-Anbiya‘ ayat 81, menerangkan bahwa kapal-kapal Nabi Sulaiman a.s. berlayar ke “tanah yang Kami berkati atasnya” (Al-Ardha l-lati Barak-Na fiha).
"Dan (telah Kami tundukkan) untuk Sulaiman angin yang sangat kencang tiupannya yang berhembus dengan perintahnya ke negeri yang kami telah memberkatinya. Dan adalah Kami Maha Mengetahui segala sesuatu" (Al-Anbiya' ayat 81)

Yang menjadi persoalan sekarang,DIMANAKAH TERLETAKNYA NEGERI OPHIR ITU??Pelbagai hipotesis telah diajukan oleh pelbagai sarjana termasuklah lokasi-lokasi di Afrika,Arab dan Israel.Namun penemuan manuskrip pengembara Eropah ada mencatatkan lokasi Ophir ini di Filipina;iaitu salah satu Kepulauan Melayu.Sebuah catatan pengembara Sepanyol yang dikompilasikan bertajuk Collecion General de Documentos Relativos a las Islas Filipinas ada menyebutkan panduan laluan laut ke Ophir,

"Ophir can be found by travelling from the Cape of Good Hope in Africa, to India, to Burma, to Sumatra, to Moluccas, to Borneo, to Sulu, to China, then finally Ophir. Ophir was said to be .... in front of China towards the sea, of many islands where the Moluccans, Chinese, and Lequios met to trade..."

Para sarjana menolak Kepulauan Jepun kerana Moluccans tidak berada berdekatan dengannya,bukan juga Taiwan kerana petunjuk menyebut 'banyak pulau'.Mereka bersepakat mengatakan ia adalah Kepulauan Fiipina.

"And Huram sent him by the hands of his servants ships, and servants that had knowledge of the sea; and they went with the servants of Solomon to Ophir, and took thence four hundred and fifty talents of gold, and brought them to king Solomon"

(2 Chronicles 8:18 -King James Version)

Namun satu pendapat dari sarjana lain mengatakan ia terletak di sekitar Sumatera dan Semenanjung Tanah Melayu.Ini adalah kerana,kota Tirus (Hiram yang disebut dalam sumber Yahudi itu adalah Raja negeri Tirus yang kini terletak di Lebanon) merupakan pusat pemasaran barang-barang dari Timur Jauh. Ptolemy pun menulis Geographike Hyphegesis berdasarkan maklumat dari seorang pedagang Tirus yang bernama Marinus.Sudah tentu Marinus telah membawa emas,rempah,kemenyan dan kayu-kayu cendana dari Nusantara ketika itu dan memperdagangkannya di Tirus dan kota-kota Hellenistik yang lain.

"Lombong Emas Raja Sulaiman"
Sejak zaman berzaman umat manusia terpukau dengan kecantikan dan sifat-sifat bitara logam emas, menyebabkan permintaan terhadap logam ini sentiasa mengatasi bekalan. Keunggulan sifat-sifat fizikal logam ini, seperti kebolehtempaan dan kebolehaliran, dan sifat-sifat kimianya seperti kelengaian membuat logam ini tiada tandingan. Kelimpahan logam ini dalam kerak bumi amat lanka menyebabkan proses perlombongannya sukar dan mahal, membuatkan harganya tinggi. Bekalan emas dunia kebanyakannya datang dari Afrika Selatan, Amerika Syarikat, Australia dan lain-lain dan rizab terbesar terdapat dalam batuan konglomerat Prakambrian di Afrika Selatan, manakala emas epiterma yang terdapat di negara-negara keliling lautan Pasifik terletak di tangga kedua daripada segi jumlah pengeluaran.

Sejak lama dahulu, Semenanjung Tanah Melayu telah dikenali oleh orang-orang luar sebagai tempat pengeluar emas. Maka itu Ptolemy yang menulis pada abad kedua Masehi telah menyebut tentang sebuah Semenanjung Emas,Aurum Khersonese (Aurum diambil dari kata Aurea,Aurea Chersonese) yang terletak di antara negeri China dengan negeri India. Mengikut pengetahuan hari ini taburan penemuan emas utama di Semenanjung Tanah Melayu terdapat di Jalur Tengah, iaitu dari Batu Melintang di Kelantan, menuju ke selatan melalui Sokor, Pulai, Selinsing, Raub, Chenderas hinggalah ke Gunung Ledang di Johor. Jumpaan terbaru dibuat di Jalur Timur iaitu di kawasan Mersing di Johor dan Lubuk Mandi di Terengganu. Walaupun kelihatan rawak, taburan ini sebenarnya dikawal oleh proses geologi iaitu lengkung volkano pada zaman Perm-Trias di Semenanjung Malaysia. Jenis pemineralan emas Semenanjung Malaysia ditemui adalah sebagai telerang kuartza, dalam sulfida masif,dalam skarn, dan berkaitan rejahan igneus. Ciri-ciri longgokan emas boleh dilihat daripada kajian di Lubuk Mandi dan Penjom. Emas terdapat dalam telerang kuartza berkemiringan curam berarah Utara-Selatan. Perubahan batuan dinding yang terbentuk adalah jenis suhu-tekanan sederhana iaitu pensilisifikasian, pengargilitan dan pengkloritan-pempropilitan. Minerologi kebanyakan bijih adalah mudah iaitu mineral utama terdiri daripada pirit dan arsenopirit bersama sedikit sfalerit dan kalkopirit kecuali di lombong Ajmal di mana terdapat banyak galena, tetrahedrit dan mineral-mineral telurida. Kehadiran grafit adalah minor kecuali di Penjom di mana jumlahnya cukup banyak hingga menyebabkan gangguan dalam proses pemisahan emas. Kajian bendalir terkepung menunjukkan suhu pembentukan yang rendah. Daripada bukti-bukti yang ada, longgokan emas di Semenanjung Tanah Melayu boleh dikelaskan sebagai emas longgokan mesoterma, terhasil secara orogeni. Potensi adanya lagi longgokan emas primer seperti di Penjom cukup tinggi memandangkan kerja-kerja menjelajah longgokan primer ini masih rendah.

Mengapakah Gunung Ledang digelar 'Mount Ophir'?

Ledang, menurut Kamus Dewan ialah dari segi Bahasa Jawa yang bererti menunjuk-nunjukkan diri seseorang yang ego.Adalah dipercayai, nama Gunung Ledang ini dicipta oleh Kerajaan Majapahit yang telah berkuasa di negeri ini sebelum kebangkitan kerajaan Melaka. Maksudnya Gunung Ledang itu ialah gunung yang tinggi.Maklumat daripada Sejarah China pula, Laksamana Cheng Ho dikatakan pernah melawat Gunung Ledang. Beliau dikatakan melawat lombong-lombong emas di Gunung Ledang dan mengambil contoh emas-emas tersebut untuk pengetahuan rajanya.Di keliling kemuncak Gunung Ledang terdapat 7 buah kemuncak rendah. Setiap satunya mempunyai legendanya yang tersendiri.Yang paling aneh sekali ialah Legenda Gunung Gemih yang ceritanya ada sebuah gua emas yang dikawal rapi oleh penunggunya seekor lembu emas.Dalam peta lama Portugis, nama GEMIH ini ditulis sebagai Gummay yang bermaksud sebuah pusat perusahaan emas.Menurut kolonel Gerini ( 1904 ), Gemih masih merupakan pusat perlombongan emas orang-orang Melayu di Gunung Ledang sehingga tahun 1817.

Rounsevelle Wildman, seorang penulis terkenal dari Amerika Syarikat telah menemui seketul logam yang diambil dari kawasan lombong di tebing Sungai Gemih pada tahun 1894, apabila dileburkan didapati mengandungi emas.

Sebab itu tanah semenanjung ini dan kepulauannya menjadi rebutan pelbagai bangsa.Kita boleh membayangkan kekayaan emas yang melimpah ruah itu jika kita melawat binaan teragung orang Mon yang masih ada iaitu Pagoda Shwe Dagon yang diperbuat dari emas.Seperti yang telah dibincangkan sebelum ini,Orang Mon adalah etnik selatan China yang pertama sekali berinteraksi dengan etnik-etnik Malayo-Polynesian.Renungkan puncak pagoda ini,kemilauan emasnya dan kekayaan di waktu itu,di Bumi Emas dan Semenanjung Emas yang menakjubkan ini.
Pada tahun 1854,seorang ahli sejarah British telah mendaki Gunung Ledang.Ketika itu suasana berkabus dan sejuk sekali.Lelaki British itu berjalan perlahan-lahan ke hadapan walaupun kabus masih tebal dalam cuaca sejuk.Tiba-tiba kabus semakin berkurangan,dan alangkah terkejutnya dia apabila mendapati dirinya berada di sebuah taman yang penuh dengan bunga orkid yang indah dan tersusun rapi.

Apakah yang ditemui oleh Alfred Wakauce,ahli sejarah British itu di Taman Bunga-bungaan Gunung Ledang??
-------------------------
Alter Terahsia Bangsa Melayu VIII
-XXXXXXX
-XXXXXXX

-Kesultanan dan Empayar
-XXXXXXX

-Gangga Negara,Srivijaya dan Funan

-Peperangan dengan bangsa Yahudi
-Peperangan dengan barbarian

-Serangan ke atas etnik-etnik India

-XXXXXXX

-Laluan rahsia ke lombong emas

-Kunci rahsia Lombong Emas Raja Sulaiman

-XXXXXX

-XXXXXXX

-ITEMS LOCKED 

Kunci rahsia telah hilang!Teruskan bersama kami untuk mencarinya di MistisFiles!!

EMAS DI DUNIA ADALAH DARI ASIA TENGGARA??
Assalamualaikum semua, selamat malam kepada orang yang dah ada kat alam lain(tido lah tu), kepada yang masih tunggu sampai berjanggut nak tunggu post baru baru saya, ha, saya baru siapkan post ini, sebab saya jumpa somthing agak menarik untuk di kongsi kong sini di sini. Saya sendiri tak tahu pasal perkara ini, tapi saya percaya, mesti pakar-pakar sejarah melayu dah tahu pasal ini. Tanpa Melepak i mean membuang masa lagi, kita teruskan dengan segmen Konspirasi ini. ZASSS!

Saya ada tengok salah satu episod dalam dokumentari Ancient Aliens(tak ingat season berapa). Mereka menyatakan tentang kewujudan Emas. Mereka berpendapat bahawa ada makhluk asing datang ke muka bumi ini menggunakan teknologi mereka mengubahkan besi kepada emas. Mereka mencampurkan besi keluli dengan lava dan memprosesnya menjadi emas. Mengikut kata mereka, makhluk asing yang dikenali sebagai "Aliens" menyuruh seebuah kaum yang kerdil (Dwarf) untuk membuat emas di kawasan gunung. Persoalannya, di manakah emas itu dibuat? Mengikut kata mereka, Emas ini dibuat di kawasan ASIA TENGGARA! Fuyoo! Kaget atau tanjat boboi saya dibueknyo. sebab saya ni mana terer sangat bab sejarah Asia Tenggara ni (so much for South East Asia resident). Ada berberapa hikayat di dalam sejarah Melayu, di kawasan Gunung Ledang ataupun Mount. Ophir adalah tempat perlombongan emas tulen. Tapi, megikut teori mereka(Ancient Aliennya scientist) mereka menyatakan bahawa Makhluk asing datang ke muka bumi dan menyuruh buat emas yang disaluti lava dan besi keluli. Chup! Tak akan Alien suruh kot? Mengikut berberapa ahli sains yang lain, Emas ini dibuat melalui besi yang berada di tanah dan ia dekat dengan Mantel Bumi iaitu bahagia lava. Di sebabkan besi itu menjadi panas, ia bertukar warna menjadi kuning keemasan.(Patut lah kenapa harga emas memang naik).

Tetapi yang peliknya, betul ke Emas adalah dari Asia tenggara? Mengikut pendapat berberapa teori barat, mereka menyatakan bahawa suatu ketika dahulu, sekitar 3000 tahun yang lalu, Kawasan Asia Tenggara mempunyai hampir 3 JUTA lombong emas di seluruh ASIA TENGGARA! Mengikut mereka, jika kita kaut semua emas di kawasan Asia Tenggara ini, mampu membeli seluruh negara di dunia dan seluruh bulan dan separuh dari Planet marikh! Pergh, banyak tuh Tapi mana buktinya? Mengikut dalam berberapa Kitab-kitab di Bible, dalam kitab 1 Raja-Raja bab 9 menyatakan bahawa Nabi Sulaiman A.S.menerima 420 Rantai yang dibuat dari emas yang beasal dari Hiram, dan mereka mendapatnya di Empayar Ophir. Jika kita kira nilai 420 rantai emas itu sekarang, lebih kurang harga 62 Juta Ringgit Malaysia! Dan ia berasal dari Ophir. Bukankah Ophir dalah nama kedua Gunung Ledang?? Mengikut pendapat ahli sejarahwan, mereka menyatakan bahawa Asia Tenggara hampir seluruh empayarnya menggunakan emas sebagai alat harian mereka, iaitu sebagai mata wang, pinggan mangkuk, bahan-bahan untuk adat rasmi dan lain-lain lagi. Ia dibuktikan dengan Statement dari Ptolemy pada abad ke-2 masihi menyatakan bahawa Asia tenggara ini adalah lombong emas. Apakah lombong emas tersebut? Ada kajian menyebut, emas kepada rempah ratus. tetapi ditolak sebahagian ramai pengkaji, Mereka berpendapat bahawa di kawasan Asia Tenggara mempunyai banyak lombong emas dan mereka menyatakan Paling terbanyak lombong emas ialah Di Tanah Melayu itu sendiri!

Ada berberapa teori menyatakan bahawa Emas di Asia Tenggara ialah emas paling mahal dan tulen berbanding emas yang ada di dunia ini, kerana lokasi emas di Asia tenggara berada di bahagaian paling dekat dengan mantel bumi. Ada juga berberapa teori menyatakan bahawa pada Zaman Empayar Srivijaya, Berberapa kapal Empayar itu berlabuh di kawasan Pulau dan mereka tinggal di sana kerana berlaku ribut taufan yang teruk. Mereka mengambil keputusan untuk menjadi penduduk tetap di sana dan menjadi pemimpin di kawasan Pulau tersebut. Ada berpendapat, harta yang mereka bawa terlampau banyak sehingga boleh membina sebuah bandar baru di kawasan pulau tersebut Sebelum kematian pedagang Srivijaya itu, mereka menanam harta mereka di bawah tanah untuk mengelakkan orang-orang di sana membunuh sesama sendiri kerana harta mereka. Di manakah tempat itu, Ada yang menyatakan ia di Pulau Oak, iaitu pulau misteri yang didakwa oleh penduduk di sana menyatakan bahawa hampir seluruh harta karun di seluruh Tamadun Manusia dahulu menyembunyikan harta berharga mereka di bawah tanah Pulau Oak ini. Pulau Oak ni kat mana pulak Admin Oii? Kat Canada, Newfoundland. Wah, diorang belayar sampai ke Kanada ke? Wallahualam, jawapan ahli sejarahwan masih samar.

Berberapa pendapat ahli kaji menyatakan dahulu Tanah Melayu ini salah satu eksport utama mereka ialah emas, selain rempah ratus. Ada teori menyatakan Tamadun Melayu suatu ketika dahulu memperdagangkan Emas mereka hampir 2 tan dalam sehari! banyak tuh! Pada ketika itu juga ada yang berpendapat semasa abad ke-2 Masihi, Tamadun Melayu adalah salah satu Empayar terbesar. Lebih besar dari Empayar Rom kerana eksport utama mereka ialah Emas dan rempah. Ada juga berberapa pendapat bahawa Eksport emas di Tanah Melayu ke berberapa tamadun yang lain sudah berjalan hampir 7,000 tahun yang lalu! Mengikut kata ahli sejarahwan, Tamadun Nazca di Istana raja, mereka membina Istana raja dengan emas dan mereka mendapat emas itu dari Asia Tenggara! Tamadun mesir, Makam-makam Firaun dan orang atasan di makamkan disaluti emas dan emas itu sebenarnya diimport dari Tanah Melayu atau Asia Tenggara! Even dalam berberapa buku sejarah Rom purba, mereka membina Collisium yang batu disaluti emas dan emas itu dari Tamadun Melayu atau Asia tenggara itu sendiri! Jadi pada ketika itu, mengikut ahli sejarahwan, Tamadun Melayu melangkaui hampir 2/3 dari Dunia dan hampir menawan seluruh benua Asia kerana pengeluaran emas yang banyak. Walaupun teruja, ini hanyalah teori mereka sahaja. Apa yang sebenarnya, hanya Allah Maha mengetahui.

Di dalam Al-Quran ada menyatakan tentang harta kaum dahulu yang banyak dan kisah Qarun yang salah seorang kaya pada ketika itu. Ada berberapa Pendapat menyatakan bahawa Qarun melakukan aktiviti perdagangan dan perniagaan dengan berberapa saudagar Melayu di Bumi Mesir untuk bekerjasama melakukan perdagangan dan perniagaan emas. Dengan itu, beliau menjadi kaya dengan cepat(mengikut teori Ahli sejarahwan) Tetapi disebabkan kemungkaran Qarun, Beliau ditelan bumi bersama hartanya. Dari situ ada berberapa ahli sejarahwan berpendapat kemungkinan Qarun ini mendapat emas yang banyak melalui emas yang dihasilkan di Bumi Melayu! How cool is that! Ada juga berberapa spekulasi, Dalam movie Lord Of The Rings dan The Hobbit, Jika anda melihat peta yang dilukis oleh J.R.R. Tolkien, bahawa original peta of Middle Earth sebenarnya di tiru dari Bumi Sunda (Iaitu Asia Tenggara) dan Lonely Mountain(Kalau korang tengok Cita Hobbit yang Smaug the Dragon duduk di dalam tu dan ada banyak gila emas di dalamnya) Adalah Gunung Ledang. Jika anda nak tahu, Di Lonely Mountain itu mempunyai emas yang banyak dan ia di lombong oleh Dwarf(orang kerdil) Ada berberapa pendapat ahli sejarahwan, bahawa kemungkinan dwarf yang di maksudkan dalam berberapa manuskrip barat yang lama menyatakan kemungkinan Dwarf itu adalah bangsa tamadun Melayu itu sendiri. kerana pendapat mereka, mereka lebih pendek dari orang-orang di Tamadun Lain Pendapat ini masuk akal juga, kerana Bangsa Melayu adalah agak pendek kalau nak dibandingkan dengan bangsa Arab,Omputeh dan Eropah yang lebih tinggi dari kita. Ada juga berpendapat bahawa ada makhluk lain yang setinggi dwarf dalam movie The Hobbit dan LOTR yang melakukan aktivi perlombongan emas di situ. tetapi sejauh manakah misteri mereka? Wallahualam.

Saya juga menonton Ancient Aliens dalam episod yang sama, mereka menyatakan bahawa kawasan Selat Melaka dahulunya di terangi dengan emas! Bangunannya bewarna emas, kapalnya bewarna emas. Ada berberapa ahli sejarah berpendapat, kemungkinan Zaman kesultanan Melayu Melaka adalah salah satu Zaman paling termaju di dunia. Ada yang berpendapat bahawa kota Melaka ini mempunyai bandar yang cantik dan dipenuhi taman-taman seperti tamadun dahulu. Di penuhi dengan Emas yang di gunakan sebagai hiasan atau mata wang atau lain-lain kegunaan. Boleh di katakan, pada ketika itu, Kota Melaka adalah kota paling termaju dalam sejarah Asia suatu ketika dahulu. Ini juga menambahkan spekulasi bahawa Askar Portugis ingin cuba menawan Melaka kerana bukan kerana rempah ratus yang digembar-gemburkan oleh buku-buku sejarah, kemungkinan untuk memonopoli penuh Industri Emas di Kota Melaka tersebut. Pendapat saya, apa yang dikatakan oleh ahli sejarahwan tentang pendapat Portugis nak cuba mengambil dan mengawal ekonomi emas Melaka kemungkinan benar. Kerana, pada pendapat saya, cuba kita lihat, berapa banyak tamadun barat cuba menawan Asia Tenggara. Sepanyol, Belanda, British, Perancis dan Portugis, Jarak mereka dari Tanah Melayu ke tempat mereka(Sebelum pembinaan Terusan Suez) hampir 44,000 KM! Jika mereka nak mencari rempah sahaja, mereka boleh menawan Benua Amerika Selatan dan Afrika yang juga menghasilkan rempah ratus macam kita. Jaraknya pun lebih dekat. Jadi kemungkinan mereka nak ke sana untuk menawan dan mengawal perlombongan emas.

Mengikut berberapa ahli sejarahwan barat, mereka menyatakan kemungkinan perlombongan Sungai Lembing Pahang bukan sahaja untuk melombong Bijih Timah dan Besi, tetapi untuk melombong emas yang didakwa ada di sana. Berberapa ahli arkeologi menjumpai seakan-akan besi yang bewarna emas, walaupun ia sebilangan kecil, tetapi pendapat ahli arkeologi, kemungkinan askar British bukan sahaja mahu mengaut Bijih Timah di Sungai Lembing, tetapi mengaut emas juga. Tetapi, adakah emas masih dijumpai di sana? Mengikut ahli sejarahwan, dalam terowong Sungai Lembing ini ialah lebih dari 324 KM! Kini para pengunjung boleh ziarah tempat ini, tetapi hadnya sampai 600 meter sahaja, sedangkan ada lagi lebih kurang 323 KM terowong yang tidak diterokai. Mengikut pendapat ahli sejarahwan, Terowong Sungai Lembing ini mempunyai 10 tingkat bawah tanah dan antara dari tingkat ke tingkat yang lain jaraknya ialah 100 kaki dan ada yang berpendapat yang paling bawah sekali ialah perlombongan emas, kerana menurut pendapat Kajian Sains, Emas terhasil kerana besi bertindak balas dengan suhu yang tinggi di kawasan mantel bumi yang mengakibatkan ia bertukar warna kuning. Tetapi, adakah ia benar? Wallahualam.

Tetapi apa sudah jadi dengan emas di sini? Ia masih ada lagi, tetapi di sebabkan Negara kita terpaksa akur dengan keupayaan sistem Barat, Mereka(Sistem barat) memperkenalkan mata wang kertas dan akhirnya di gunakan oleh seluruh dunia. Emas sudah tidak jadi keutamaan lagi, Ini sekali lagi menjatuhkan kredibiliti Tamadun Melayu yang dahulunya kaya dengan emas. Tetapi, ada berberapa spekulasi seperti dalam dokumentari America's Book of Secret mereka membuat teori bahawa kerajaan Amerika memperkenalkan sistem wang kertas supaya dapat menampung ekonomi Amerika yang sebenarnya miskin. Berberapa spekulasi menyatakan bahawa tiada perlombongan emas yang tetap di Amerika kebanyakannya diinport dari Asia Tenggara. Mereka menyimpan Emas-emas yang dianggarkan hampir 2.3 billion Dollars di Fort Knox. Sejauh mana dakwaan ini, saya tidak berapa pasti kebenarannya. Kerana Ini hanyalah teori ahli konspirasi dan sejarahwan. Wallahualam.

Selain itu juga, terdapat berberapa pendapat ahli teori dan sejarahwan bahawa lombong-lombong ini lebih banyak dari zaman Sultan Melayu Melaka dahulu. seperti kata ahli kajian, lebih kurang hampir 3 juta lombong emas di seluruh Asia Tenggara dan 400,000 darinya ialah dari Tanah Melayu sahaja. Tetapi hampir 3/4 dari lombong emas ini hilang setelah Banjir Besar berlaku dan 2/3 darinya sudah tidak boleh digunakan lagi akibat tanah mendap dan rosak teruk. Walaupn begitu, perlombongan emas masih aktif di jalankan sehingga Perlombongan Emas di kurangkan kerana permodenan wang kertas dan syilling sekitar abad ke-17 oleh koloni Barat.

Kesimpulannya, Ia amat membanggakan kita bahawa keturunan kita dahulu adalah keturunan yang paling hebat dan kuat pada ketika itu. Tetapi kini, di manakah kita? Mengapa kita berada di bawah sekali? Bangsa kita terkenal dengan sifat rajin dan bekerjasama sesama kita, mengapa kita tak mampu melakukannya sekarang? Kita patut bangga dengan Tamadun kita dahulu sebelum kita di tawan dan di brainwashkan oleh orang Barat. Orang Barat menjadi maju kerana mengambil hasil kita, tetapi kita semakin kebelakang kerana mengikut cara mereka. Bagaimana kita nak mengubah pemikiran kita yang telah dibaratkan oleh mereka? Sekian itu sahaja oleh saya, perlu diingat, semua statment di atas hanyalah Teori dan pendapat tersurat berberapa ahli sejarahwan barat, Asia dan Islam tentang kehebatan Tamadun Melayu dahulu. Jadi buktinya masih samar dan kabur untuk menjadikan ia benar atau tidak pendapat mereka ini. Tetapi apa-apapun, Ini adalah pendapat dan hanya Allah sahaja yang tahu apa terjadi. Wallahualam. Sekian oleh saya, Assalamualaikum dan happy sleeping!
#selimthe3rd
Gambar: Lombong-lombong Emas di Malaysia dan Lombong terowong Sungai Lembing yang didakwa ada emas di dalamnya dan Gunung Ledang yang didakwa ada emas di kawasan gunung itu.
kredi to Selim The 3rd


Catatan Lain untuk bacaan: 

Gambar ASLI dan SAHIH Batu Terapung yang disebut dalam Peristiwa Isra’ Mikraj. 1138
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Amerika telah melakukan pendistorsian/pengubahan terhadap Al-Quran dan mengeluarkannya sebagai kitab baru yang di beri nama tauhid segitiga (trinitas). 6144
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Jangan buat pasal mengotorkan hati, nanti buruk padahnya. Aamiin. 6046
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Bacaan Niat Mandi Puasa Ramadhan DAN Niat Mandi Hari Raya Idul Fitri. 811
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Doa Rasulullah ﷺ ketika menghadapi satu masalah yang berat (Doa Kurb). 7041
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Kisah Empat Nabi Yang Masih Hidup Sampai Sekarang. 1294.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Yok Ngomong Jowo. 11.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

4898. Ancaman Kehidupan Dunia Ke arah Melekakan Hidup Kerana Allah SWT.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Cinta tidak kenal darah. 4462
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Kisah Malaikat Jibril meminta tanah dari Bumi. Malaikat Jibril temui kesukaran. 3083.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

5013. MH370 Berita Yang Terbaharu.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

5024. MH370 - Sekali lagi maklumat bocor....
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

4572. Engkau terlalu berbeza benar. Mengapa?. Tidakkah engkau membawa diri bermuhasabah diri kerana-Nya.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Doa "Rabbana atina fiddunya hasanah wa fil akhiroti hasanah waqina 'adzabannar" 5434
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Indahsalam Dot Com. Lelaki berniat sewa pelacur, ternyata yang datang adalah anaknya sendiri. 1060.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

Berbau xmolek. 8052.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

1062. Darisungaiderhaka Blogspot Dot Com. Gambar Anwar Ibrahim Tersebar Lagi!!.. Saksikan!.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

4047. Mahkamah Mesir menjatuhkan hukuman mati kepada 529 penyokong bekas presiden Islamis Dr. Mohammed Morsi.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia

3697. Kapten Norudin Abd Majid menceritakan tentang Kapten Zaharie Ahmad Shah yang dikenalinya.
Dicatat oleh 3v0.Malaysia
Surat Al-Kafirun dan Terjemahan

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَّمْ تَغْفِرْلَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ

رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

وَصَلَّى الله ُعَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ

وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمين

Daftar Isi Al-Quran dan Terjemahan - Silakan Klik untuk membacanya:
 1. Surat Al Fatihah (Pembukaan)
 2. Surat Al Baqarah (Sapi Betina)
 3. Surat Ali 'Imran (Keluarga 'Imran)
 4. Surat An Nisa' (Wanita)
 5. Surat Al Ma'idah (Hidangan)
 6. Surat Al An'am (Binatang Ternak)
 7. Surat Al A'raf  (Tempat Tertinggi)
 8. Surat Al Anfal (Rampasan Perang)
 9. Surat At Taubah (Pengampunan)
 10. Surat Yunus (Nabi Yunus A.S.)
 11. Surat Hud (Nabi Huud A.S.)
 12. Surat Yusuf (Nabi Yusuf A.S.)
 13. Surat Ar Ra'd (Guruh)
 14. Surat Ibrahim (Nabi Ibrahim A.S.)
 15. Surat Al Hijr (Daerah Pegunungan)
 16. Surat An Nahl (Lebah)
 17. Surat Al Israa' (Memperjalankan Di Malam Hari)
 18. Surat Al Kahfi (Gua)
 19. Surat Maryam (Maryam)
 20. Surat Thaha (Thaahaa)
 21. Surat Al Anbiya' (Kisah Para Nabi)
 22. Surat Al Hajj (Ibadah Haji)
 23. Surat Al Mu'minun (Orang Mukmin)
 24. Surat An Nur (Cahaya)
 25. Surat Al Furqaan (Pembeda)
 26. Surat Asy Syu'ara' (Penyair)
 27. Surat An Naml (Semut)
 28. Surat Al Qashash (Cerita)
 29. Surat Al 'Ankabuut (Laba-Laba)
 30. Surat Ar Ruum (Bangsa Rumawi)
 31. Surat Luqman (Luqman)
 32. Surat As Sajdah ((Sujud)
 33. Surat Al Ahzab (Golongan Yang Bersekutu)
 34. Surat Saba' (Kaum Saba')
 35. Surat Fathir (Pencipta)
 36. Surat Yaasiin
 37. Surat Ash Shaffat (Yang Bershaf-Shaf)
 38. Surat Shaad
 39. Surat Az Zumar (Rombongan-Rombongan)
 40. Surat Al Mu'min (Orang Yang Beriman)
 41. Surat Fushshilat (Yang Dijelaskan)
 42. Surat Asy Syuura (Musyawarah)
 43. Surat Az Zukhruf (Perhiasan)
 44. Surat Ad Dukhaan (Kabut)
 45. Surat Al Jaatsiyah (Yang Berlutut)
 46. Surat Al Ahqaaf (Bukit Pasir)
 47. Surat Muhammad (Nabi Muhammad SAW)
 48. Surat Al Fath (Kemenangan)
 49. Surat Al Hujuraat (Kamar-Kamar)
 50. Surat Qaaf
 51. Surat Adz Dzaariyaat (Angin Yang Menerbangkan)
 52. Surat Ath Thuur (Bukit)
 53. Surat An Najm (Bintang)
 54. Surat Al Qamar (Bulan)
 55. Surat Ar Rahmaan (Yang Maha Pemurah)
 56. Surat Al Waaqi'ah (Hari Kiamat)
 57. Surat Al Hadid (Besi)
 58. Surat Al Mujadilah (Wanita Yang Mengajukan Gugatan)
 59. Surat Al Hasyr (Pengusiran)
 60. Surat Al Mumtahanah (Wanita Yang Diuji)
 61. Surat Ash Shaff (Barisan)
 62. Surat Al Jumu'ah (Hari Jum'at)
 63. Surat Al-Munafiqun (Orang-Orang Munafik)
 64. Surat At Taghabun (Hari Ditampakkan Kesalahan-Kesalahan)
 65. Surat Ath Thalaaq (Talak)
 66. Surat At Tahrim (Mengharamkan)
 67. Surat Al Mulk (Kerajaan)
 68. Surat Al Qalam (Pena)
 69. Surat Al Haqqah (Kiamat)
 70. Surat Al Ma'arij (Tempat-Tempat Naik)
 71. Surat Nuh (Nabi Nuh A.S)
 72. Surat Al Jin (Jin)
 73. Surat Al Muzzammil (Orang Yang Berselimut)
 74. Surat Al Muddatstsir (Orang Yang Berselimut)
 75. Surat Al Qiyamah (Hari Kiamat)
 76. Surat Al Insaan (Manusia)
 77. Surat Al Mursalat (Malaikat-Malaikat Yang Diutus)
 78. Surat An Naba´ (Berita Besar)
 79. Surat An Naazi´ (Malaikat-Malaikat Yang Mencabut)
 80. Surat 'Abasa (Bermuka Masam)
 81. Surat At Takwir (Menggulung)
 82. Surat Al Infithar (Terbelah)
 83. Surat Al Muthaffifiin (Orang-Orang Yang Curang)
 84. Surat Al Insyiqaaq (Terbelah)
 85. Surat Al Buruuj (Gugusan Bintang)
 86. Surat Ath Thaariq (Yang Datang Di Malam Hari)
 87. Surat Al A´Laa (Yang Paling Tinggi)
 88. Surat Al Ghaasyiyah (Hari Kiamat)
 89. Surat Al Fajr (Fajar)
 90. Surat Al Balad (Negeri)
 91. Surat Asy Syams (Matahari)
 92. Surat Al Lail (Malam)
 93. Surat Adh Dhuhaa (Waktu Dhuha)
 94. Surat Alam Nasyrah /Al Insyirah (Bukankah Kami Telah Melapangkan)
 95. Surat At Tiin (Buah Tin)
 96. Surat Al 'Alaq (Segumpal Darah)
 97. Surat Al Qadr (Kemuliaan)
 98. Surat Al Bayyinah (Bukti Yang Nyata)
 99. Surat Al Zalzalah (Goncangan)
 100. Surat Al 'Adiyat (Kuda Perang Yang Berlari Kencang)
 101. Surat Al Qari'ah (Hari Kiamat)
 102. Surat At Takatsur (Bermegah-Megahan)
 103. Surat Al 'Ashr (Masa)
 104. Surat Al Humazah (Pengumpat)
 105. Surat Al Fiil (Gajah)
 106. Surat Quraisy (Suku Quraisy)
 107. Surat Al Ma'un (Barang-Barang Yang Berguna)
 108. Surat Al Kautsar (Nikmat Yang Banyak)
 109. Surat Al Kafirun (Orang-Orang Kafir)
 110. Surat An Nashr (Pertolongan)
 111. Surat Al Lahab (Gejolak Api)
 112. Surat Al Ikhlas (Memurnikan Keesaan Allah)
 113. Surat Al Falaq (Waktu Subuh)
 114. Surat An Naas (Manusia)
....................................

Tiada ulasan: