Khamis, 27 Mac 2014

4134. Satu jalan ke arah penambah baikkan.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.


Assalamualaikum w.b.t/السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Meja www.peceq.blogspot.com  Jangan Hidang Arak, Mulai dengan doa dan tutup aurat paramugari (bersama video)
Khamis, 27 Mac 2014
Ini pun masih tidak cukup lawa mengikut Islam. 
Saya sangat setuju dengan tulisan Prof. Ridhuan Tee Abdullah yang disiarkan dalam Sinar Harian baru-baru berkenaan saranan untuk jangan hidangkan arak dan tutup aurat paramugari kepada MAS selepas tragedi MH370.

Dr Harun Din juga dalam kuliah menyebut perkara yang sama; jangan makan dan minum apa yang haram oleh Allah, jangan melanggar peraturan dan ketetapan Allah kerana semua mengundang kemurkaan Allah lalu Allah akan turun bala sehingga kita tak tahu apa yang sepatutnya kita tahu.


Berkenaan dengan arak, timbul pertanyaan jika peraturan antarabangsa memberi hak untuk mereka minum arak dan menghidang arak, kenapa nafikan hak penumpang lain yang sama membayar tambang, untuk tenang dalam penerbangan tidak bergembira dengan suasana arak?

Kita boleh ketap pasal rokok tetapi kita tidak ada pula toleransi pasal arak?

Abdul Jalil Ali dalam Sinar Harian 5 Disember 2013 menulis pasal mabuk dalam kapal terbang, bagaiman 5 orang Turki yang menjadikan kapal terbang seperti bar dengan jenama arak ternama yang dikeluarkan oleh Malaysia!

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,لَعَنَ اللَّهُ الْخَمْرَ وَشَارِبَهَا وَسَاقِيَهَا وَبَائِعَهَا وَمُبْتَاعَهَا وَعَاصِرَهَا وَمُعْتَصِرَهَا وَحَامِلَهَا وَالْمَحْمُولَةَ إِلَيْهِ
Allah melaknat Arak, orang yang meminumnya, orang yang menuangnya, penjualnya, pembelinya, orang yang memerahnya, orang yang mengambil hasil perahannya, orang yang menghantarnya dan orang yang meminta dihantarkan.” Yang dimaksudkan adalah Allah melaknat zat Arak, agar setiap orang menjauhinya. Boleh pula yang dimaksudkan dengan “Allah melaknat Arak” adalah melaknat memakan hasil upah daripada penjualan Arak

Saya juga tak berapa faham bagaimana Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan berpendirian penumpang dan anak kapal pesawat MH370 beragama Islam bergelar "syahid akhirat".

Pengerusi Jawatankuasa Fatwa, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Abd. Shukor Husin berkata keputusan itu dibuat selepas Muzakarah Khas yang diadakan.

Saya tak persoal keputusan penumpang Islam kerana mereka tak ada pilihan tetapi bagaimana dengan paramugari yang menghidang minuman dilarang Islam dengan pakaian tidak menutup aurat juga syahid akhirat? Macam ini haruslah kerja pamarugari?

Hanya Allah s.w.t. sahaja yang berhak menentukannya. Sebagai manusia yang patuh kepadaNya kita hanya menjurus kepada yang baik dan Majlis Fakwa lebih arif!

Oleh itu kepimipinan Negara kita yang beragama Islam sebaik-baiknya memikirkan hala tuju, bagaimana perjalanan hidup untuk menjadi lebih baik dan mendapat keredhaan Allah, dengan menghidari maksiat dan mungkar. 
Video doa dalam kapal terbang Royal Brunei Airline dan di atas adalah pakaian terkini paramugarinya termasuk yang bukan Islam.Anda mungkin juga meminati:
Sumber: (http://tempayanretak.blogspot.com/2014/03/jangan-hidang-arak-mulai-dengan-doa-dan.html

MH370:APA KHABAR KOMANDO MALAYSIA DI KORIDOR UTARA.? 
Sudah kembalikah pasukan elit komando Angkatan Tentera Malaysia 
dari kawasan Koridor Utara.?

Sumber: (http://sisibukit.blogspot.com/2014/03/mh370apa-khabar-komando-malaysia-di.html)
Blogger Home. 
s3v3n

s3v3n
copyright©

Tiada ulasan: