Google+ Badge

Rabu, 1 Julai 2015

5478. Rakyat patut bayar lebih, walau pun harga pasaran minyak dunia turun.

.
♡ ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ ♡
◆▬▬▬▬▬ஜ  ஜ▬▬▬▬▬◆
☆•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•★´¨`*•.¸¸.•★
♡ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه ♡
◆◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙ஜ۩۩  ۩۩ஜ◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◆

اللهُــــــم ۩★۩ صَـلٌ ۩★۩ علَى سَــيدنـا مُحـمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل ســيدنا مُحـمَّـدْ ۩★۩ كما صلٌيت علَى ســيدنـا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وعلَى آل سًــيدنــُا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وبارك علَى ُسَــيدنـُا مُحــمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل سَـيدنا مُحـمَّــدْ ۩★۩ كما باركت علَى سًـيدنا إِبْرَاهِيمَ ۩★۩ وعلَى آل ًسيدنا إِبْرَاهِيمَ ً۩★۩ فى الْعَالَمِينَ ۩★۩ إن ك حَمِيدٌ مَجِيدْ

♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡

◆◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙ஜ۩۩ ♡ ۩۩ஜ◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◆

♡  الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
“”
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم
آمين...آمين... آمين... ياالله يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِن
ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ
 •
“”
Sebabnya: Kerajaan cukup bertimbang rasa kerana ada masanya harga minyak dunia naik, kerajaan telus untuk mengekalkan harga lama. Lagi pun kesihatan Ringgit Malaysia adalah tanggung jawab  Rakyat Malaysia bersama. "Yabedabedu" ada bantahan... 
http://wak-labu.blogspot.com/2015/06/harga-minyak-naik-bermula-tengah-malam.html

Harga minyak naik bermula tengah malam ini


Kenaikan harga petrol membabitkan RON95 dan RON97, bagaimanapun harga bagi minyak diesel kekal.

KUALA LUMPUR, 30 Jun: Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek mengesahkan kenaikan harga baru petrol bermula 1 Julai.

Perkara itu disahkan beliau ketika dihubungi The Rakyat Post, hari ini.

Harga baru itu merangkumi kenaikan bagi RON97 sebanyak 20 sen, menjadikan perubahan harga daripada RM2.35 seliter kepada RM2.55 seliter.

Bagi RON95 pula, kenaikan harga sebanyak 10 sen, iaitu daripada RM2.05 kepada RM2.15 yang berkuat kuasa tengah malam ini.

Harga diesel bagaimanapun kekal pada RM2.05 seliter dan semua kenaikan itu termasuk Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), kecuali untuk RON95.

Terdahulu, Hasan mengingatkan pengguna bahawa kementeriannya tidak akan membuat pengumuman awal mengenai perubahan harga petrol bulanan.

The Star hari ini memetik menteri itu sebagai berkata, pengguna hanya akan mengetahui perubahan harga petrol pada tengah malam.

Harga baru bahan bakar itu biasanya diumumkan di laman web Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Petronas Malaysia (Pesamp), Datuk Abu Samah Bachik ketika dihubungi berkata, pihaknya juga tidak mendapat maklumat awal mengenai harga terbaru bahan bakar itu, meskipun harga baru akan mula berkuat kuasa jam 12 tengah malam ini.

“Setakat ini belum ada pengesahan, sepatutnya kementerian sudah umum sekarang (jam 9 malam).

“Tetapi, sekarang kementerian sudah buat harga automatik (auto price) dan terus masuk dalam sistem. Kita tidak tahu dan tidak dapat maklumat awal,” katanya.
http://omakkau.blogspot.com/2015/06/berita-gembira-untuk-rakyat-sempena_30.html

BERITA GEMBIRA UNTUK RAKYAT SEMPENA SAMBUT AIDIL FITRI... RON97 NAIK 20 SEN DAN RON95 NAIK 10 SEN SELITER MULAI TENGAH MALAM INI.

Harga minyak petrol RON95 akan naik 10sen seliter bermula tengah malam ini.

Kenaikan berlaku walaupun berlaku kejatuhan harga minyak dunia sejak 10 Jun lalu.

Harga RON97 pula akan naik 20sen seliter manakala harga diesel kekal.

Harga baru ini disahkan dengan beberapa pengendali stesen minyak.

RON95 dam diesel sekarang dijual pada harga RM2.05 seliter sementara RON97 pula dijual dengan harga RM2.35 seliter, termasuk cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek dilapor mengumumkan bahawa kerajaan tidak akan lagi mengumumkan harga baru petrol pada hari terakhir setiap bulan.

Hasan dilapor sebagai berkata, mulai hari ini, pengguna hanya akan mengetahui harga baru sama ada berubah atau kekal pada tengah malam.

Persatuan Pengedar Petroleum Malaysia (PDAM) mengalu-alukan tindakan itu kerana pengumuman awal akan mengganggu kelancaran operasi stesen minyak.

Kerajaan menggunakan kaedah pengapungan terkawal harga minyak dan tidak lagi menanggung subsidi sejak Disember tahun lepas.
http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2015/06/harga-petrol-ron95-naik-lagi-10sen.html

Harga petrol RON95 , RON97 naik ketika harga minyak dunia jatuh..


Harga minyak petrol RON95 akan naik 10sen seliter bermula tengah malam ini. Kenaikan berlaku walaupun berlaku kejatuhan harga minyak dunia sejak 10 Jun lalu.

Harga RON97 pula akan naik 20sen seliter manakala harga diesel kekal. Harga baru ini disahkan dengan beberapa pengendali stesen minyak.

RON95 dam diesel sekarang dijual pada harga RM2.05 seliter sementara RON97 pula dijual dengan harga RM2.35 seliter, termasuk cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek dilapor mengumumkan bahawa kerajaan tidak akan lagi mengumumkan harga baru petrol pada hari terakhir setiap bulan.

Hasan dilapor sebagai berkata, mulai hari ini, pengguna hanya akan mengetahui harga baru sama ada berubah atau kekal pada tengah malam.

Persatuan Pengedar Petroleum Malaysia (PDAM) mengalu-alukan tindakan itu kerana pengumuman awal akan mengganggu kelancaran operasi stesen minyak.

Kerajaan menggunakan kaedah pengapungan terkawal harga minyak dan tidak lagi menanggung subsidi sejak Disember tahun lepas lapor Malaysiakini
http://www.amenoworld.net/2015/06/hadiah-raya-buat-rakyat-malaysia-minyak.html

Hadiah Raya Buat Rakyat Malaysia - Minyak RON 95 Naik 10sen.


Ahmad Maslan kau dah laju2 menjalankan tugas untuk counter persepsi dan kritikan rakyat terhadap kerajaan berikutan kenaikan harga minyak. Dedikasi betul menteri kau neh.

Bernama melaporkan ;
Harga runcit petrol RON95 naik 10 sen manakala RON97 sebanyak 20 sen seliter bagi Julai 2015 berkuat kuasa tengah malam ini.
“Namun harga diesel kekal pada RM2.05 seliter,” kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia Datuk Zulkifli Mokti ketika dihubungi Bernama.
Beliau berkata harga baharu RON95 ialah RM2.15 seliter manakala RON97 sebanyak RM2.55 seliter selepas Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).
“Harga tersebut berkuat kuasa mulai 12.01 pagi, 1 Julai ini,” katanya.
-BERNAMA

Semalam menteri ada bagitau bahawa kerajaan akan hentikan tradisi mengumumkan harga minyak baru lebih awal seperti sekarang. Sebarang perubahan samada naik atau turunnya harga minyak, hanya akan diumumkan selepas harga baru berkuatkuasa. Dan tindakan menteri KPDNKK itu, disokong pula oleh persatuan petroleum. 

Benda neh boleh jadi pro dan boleh jadi contra. Kalau yang isi minyak bawa duit cukup2 aku ingat teruk gak dia nanti. Kadang2 situasi macam tue boleh terjadi. Sebab kita sedang bercakap tentang pelbagai lapisan manusia. Bukan orang2 kaya je yang beli minyak. Orang2 miskin pun mengisi minyak juga.

Pendapat aku la. Sudah sampai masanya untuk station minyak letak papan tanda elektronik besar-besar kat setiap station mereka. Harga minyak terkini akan dikemaskini melalui papan elektronik tersebut. Kerajaan taknak declare awal2 sudah. At least papan elektronik tue boleh dijadikan rujukan. Satu lagi kebaikan papan elektronik tue, kita boleh hebahkan info2 penting macam kes penculikan. Benda ada kat setiap station kan. Orang2 biasa akan lebih alert dengan cepat sebab bukan semuanya online pada masa yang sama. Tak rugi juga selain untuk advertisement bagi menjana pendapatan tambahan station minyak tersebut la.

Tapi aku pelik juga dengan kerajaan kau neh. Nak dekat-dekat raya dok naikkan harga minyak. GST dapat, subsidi minyak hapus, naikkan pula harga semasa. Kenapa?

Tak fikir ke bagaimana kenaikan harga minyak itu nanti akan memberikan side effect kepada pengguna lebih2 lagi yang sedang sakan berbelanja untuk menyambut raya yang bakal menjelma tak lama lagi?

Dah agak lama juga aku tunggu. Kerajaan kata jika ron 95 berterusan naik, pelan subsidi bersasar akan dilaksanakan. Yakni satu pelan yang mana orang2 tertentu akan menerima subsidi ketika membeli minyak. Contohnya orang2 miskin dan mereka yang berpendapatan rendah serta mempunyai tanggungan yang ramai. Bila nak laksanakan? RON 95 naik hampir setiap bulan neh. Korang tak rasa ke kita semua dah kena tipu dengan BN punya pelan rasionalisasi subsidi tue?

Kbai. http://penburukonline.blogspot.com/2015/07/hadiah-istimewa-dari-kerajaan-kepada.html

Hadiah istimewa dari kerajaan kepada rakyat menjelang Aidilfitri

Harga runcit petrol RON95 naik 10 sen manakala RON97 sebanyak 20 sen seliter bagi Julai 2015 berkuat kuasa tengah malam ini.

"Namun harga diesel kekal pada RM2.05 seliter," kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia Datuk Zulkifli Mokti ketika dihubungi
Bernama.

Beliau berkata harga baharu RON95 ialah RM2.15 seliter manakala RON97 sebanyak RM2.55 seliter selepas Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

"Harga tersebut berkuat kuasa mulai 12.01 pagi, 1 Julai ini," katanya. - Bernama

* hahahaha, baru-baru ini kakitangan awam mendapat bantuan khas RM500 seorang. Maka untuk cover dia naikkan 10 sen untuk ron 95. Bagus, tak boleh tangguh sekejap ke? hahahahaha

.

Tiada ulasan: