Google+ Badge

Ahad, 5 Julai 2015

5528. Sakau.

.
♡ ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ ♡
◆▬▬▬▬▬ஜ  ஜ▬▬▬▬▬◆
☆•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•★´¨`*•.¸¸.•★
♡ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه ♡
◆◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙ஜ۩۩  ۩۩ஜ◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◆

اللهُــــــم ۩★۩ صَـلٌ ۩★۩ علَى سَــيدنـا مُحـمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل ســيدنا مُحـمَّـدْ ۩★۩ كما صلٌيت علَى ســيدنـا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وعلَى آل سًــيدنــُا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وبارك علَى ُسَــيدنـُا مُحــمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل سَـيدنا مُحـمَّــدْ ۩★۩ كما باركت علَى سًـيدنا إِبْرَاهِيمَ ۩★۩ وعلَى آل ًسيدنا إِبْرَاهِيمَ ً۩★۩ فى الْعَالَمِينَ ۩★۩ إن ك حَمِيدٌ مَجِيدْ

♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡

◆◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙ஜ۩۩ ♡ ۩۩ஜ◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◆

♡  الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
“”
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم
آمين...آمين... آمين... ياالله يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِن
ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ
 •
“” 

IHSAN PERDANA NAFI PINDAHKAN WANG KE DALAM AKAUN NAJIB.Ihsan Perdana Sdn Bhd hari ini menafikan ada memindahkan wang ke dalam sebarang akaun individu termasuk milik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Pengarah Urusannya Datuk Dr Shamsul Anwar Sulaiman berkata dakwaan syarikat itu memindahkan wang untuk program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) ke dalam akan peribadi Najib adalah tidak berasas.

"Dakwaan itu adalah tidak berasas dan merupakan pembohongan... saya menafikan sekeras-kerasnya sebarang pemindahan wang ke dalam akaun peribadi perdana menteri seperti didakwa dalam laporan media," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Syarikat Ihsan Perdana yang melaksanakan program CSR untuk Yayasan Kebajikan 1Malaysia Development Bhd (1MDB), disebut dalam satu artikel Wall Street Journal (WSJ) hari ini.

Artikel itu mendakwa hampir US$700 juta dana daripada 1MDB masuk ke dalam akaun peribadi Najib dan Ihsan Perdana adalah antara syarikat yang terlibat menurut penyiasat yang tidak dinamakan.

Dr Shamsul Anwar dalam menafikan dakwaan itu berkata projek CSR yang dilaksanakan Ihsan Perdana diaudit sepenuhnya. – Bernama

Link: http://omakkau.blogspot.com/2015/07/ihsan-perdana-nafi-pindahkan-wang-ke.html)

NAJIB AKAN SAMAN FITNAH THE WALL STREET JOURNAL DAN SARAWAK REPORT

SHAH ALAM - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengambil tindakan undang-undang terhadap The Wall Street Journal (WSJ) berikutan laporan mengatakan terdapat syarikat yang mempunyai kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menyalurkan dana sebanyak AS$700 juta (RM2.6 bilion) ke akaun peribadi beliau.

Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Muhammad Khairun Aseh berkata, laporan tersebut disifatkan sebagai satu fitnah jenayah.
“Laporan itu sungguh berniat jahat dan tidak berasas dengan sumber yang lemah dan meragukan.

“Kita akan ambil tindakan mengikut undang-undang,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Akhbar kewangan antarabangsa, WSJ dalam laporannya mendedahkan apa yang dikatakan sebagai penemuan oleh penyiasat Malaysia kononnya telah mengesan hampir AS$700 juta didepositkan ke dalam apa yang mereka percaya sebagai akaun bank peribadi Najib.

Laporan itu berdasarkan dokumen-dokumen dari satu siasatan kerajaan, yang telah diperolehi oleh akhbar itu dan laman web Sarawak Report.


Link: http://omakkau.blogspot.com/2015/07/najib-akan-saman-fitnah-wall-street.html)

Mahathir Bakal Diseret Ke Penjara.. Ini Buktinya

Mahathir Bakal Diseret Ke Penjara.. Ini Buktinya. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak hari ini menuduh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di belakang dakwaan terbaru yang beliau mengambil wang dari 1MDB.
Katanya, dakwaan terbaru ialah beliau (Najib) telah mengambil dana negara untuk kepentingan peribadi.
Menurut Najib, beliau percaya Mahathir, dengan bekerjasama dengan rakyat asing, termasuk Sarawak Report, adalah di belakang pembohongan terbaru itu.
Najib berkata demikian dalam satu kenyataan malam ini, merujuk kepada laporan Wall Street Journal (WSJ) awal hari ini yang mendakwa AS$700 juta daripada dana 1MDB telah didepositkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri melalui proksi.
Perdana menteri menyangkal dakwaan itu, dengan menegaskan bahawa beliau tidak pernah mengambil wang kerajaan untuk kepentingan peribadi.
Mahathir Bakal Diseret Ke Penjara.. Ini Buktinya
Katanya, beliau tidak pernah mengambil dana untuk kepentingan peribadi seperti yang didakwa oleh musuh-musuh politiknya - sama ada dari 1MDB, SRC International atau entiti yang lain, seperti yang disahkan oleh syarikat-syarikat berkenaan.
Najib berkata dakwaan terbaru adalah sebahagian daripada siri dakwaan "yang tidak berasas dan keterlaluan" yang dibuat terhadap beliau dan keluarganya.
"Serangan ini bermula apabila saya enggan untuk melaksanakan tuntutan-tuntutan peribadi Tun Mahathir.
"Saya tidak mahu, kerana saya tidak percaya ianya baik untuk Malaysia diperintah oleh proksi.
"Tun (foto) kemudian mencipta krisis apabila beliau secara melulu mendakwa bahawa RM42 bilion telah hilang dari 1MDB, sedangkan pada hakikatnya, ini adalah hutang diaudit yang disokong oleh RM51 bilion aset yang diaudit," kata Najib.
Sumber

PM ancam tindakan undang-undang pada pengkritik
 Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengancam menggunakan tindakan undang-undang sepenuhnya terhadap pengkritik yang mendakwa beliau mencuri harta negara. 
Beliau memberikan kata dua itu selepas mendakwa Tun Dr Mahathir Mohamad berada di belakang serangan terhadapnya. 
"Pihak yang terus melancarkan serangan ini patut bersedia berdepan dengan akibat tindakan mereka. 
"Taktik kotor ini, sesetengahnya berunsur jenayah, untuk menggulingkan kerajaan akan gagal," katanya dalam kenyataan. 
Najib berkata demikian dalam satu kenyataan malam ini sebagai menjawab laporan Wall Street Journal (WSJ) awal hari ini yang mendakwa AS$700 juta dana 1MDB telah didepositkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri. 
Najib menegaskan bahawa beliau tidak mengambil sebarang wang kerajaan untuk kepentingan peribadi dan menegaskan bahawa ini adalah satu percubaan untuk mengguling beliau. 
"Ia kini jelas bahawa dakwaan palsu seperti ini adalah sebahagian daripada kempen bersepadu sabotaj politik untuk menjatuhkan seorang perdana menteri yang dipilih secara demokratik," katanya. 
Menurutnya, adalah memalukan bahawa serangan palsu itu didorong oleh kepentingan diri ketika wujud peluang yang unik bagi Malaysia - sebagai pengerusi Asean tahun ini, dan status negara maju yang semakin hampir.
Sumber
Link: http://addindeen.blogspot.com/2015/07/mahathir-bakal-diseret-ke-penjara-ini.html)

MEREKA YANG BERTERUSAN MENYERANG NAJIB PERLU BERSEDIA MENANGGUNG RISIKO PERBUATAN MEREKA.Mereka yang berterusan menyerang Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak perlu bersedia dengan untuk menanggung kesan perbuatan mereka.

Amaran itu diberikan beliau di laman NajibRazak.com.

“Taktik itu tidak berhati perut -dalam beberapa kes membabitkan jenayah- untuk menggulingkan kerajaan akan gagal. Di mana sewajarnya mereka akan berdepan dengan tindakan undang-undang sepenuhnya,” tegas Najib.

Katanya lagi, amat memalukan banyak tuduhan palsu dibuat atas kepentingan peribadi dibuat ketika Malaysia mendapat peluang yang pada tahun ini di mana ia menjadi Pengerusi ASEAN selain status negara maju yang bakal dicapai dalam masa beberapa tahun lagi.

Najib berkata, serangan demi serangan tidak berasas terhadap dirinya dan keluarga bermula apabila beliau enggan melaksanakan permintaan peribadi bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

“Dalam tuduhan terbaharu kononnya saya mengambil dana awam untuk kepentingan peribadi, saya percaya Tun, yang bekerjasama dengan warga asing termasuk dengan blog serangan politik yang hilang kredibilitinya, Sarawak Report berada di sebalik penipuan terkini,” katanya

Beliau menjelaskan, pihak yang membuat tuduhan itu tidak pernah memberikan apa juga bukti selain menggunakan dokumen yang didakwa bocor dan penyiasat yang tidak dinamakan.

Katanya, tiada satu pun sumber dokumen itu pernah ditunjukkan malah dokumen berkenaan tidak pernah diberikan untuk pengesahan oleh pihak berkuasa.

“Saya ingin menegaskan bahawa saya tidak pernah mengambil dana awam untuk kepentingan peribadi sebagaimana yang didakwa oleh musuh politik.

“Sama ada daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB), SRC International atau mana-mana entiti sebagaimana yang telah disahkan oleh syarikat berkenaan,” perincinya.

Link: http://omakkau.blogspot.com/2015/07/mereka-yang-berterusan-menyerang-najib.html)

The Wall Street Journal dakwa temui kaitan antara 1MDB dan akaun bank Najib


Dalam satu lagi pendedahan sensasi, Wall Street Journal (WSJ) hari ini melaporkan para penyiasat Malaysia didakwa telah mengesan hampir AS$700 juta deposit ke dalam apa yang mereka percaya adalah akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

WSJ memetik dokumen-dokumen dari satu siasatan kerajaan, yang telah diperolehi oleh akhbar kewangan antarabangsa itu dan laman web pemberi maklumat Sarawak Report.

Menurut WSJ, dokumen-dokumen siasatan itu didakwa menunjukkan buat kali pertamanya Najib telah dikaitkan secara langsung dengan siasatan terhadap dana pelaburan negara yang bermasalah itu.
Link: http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2015/07/the-wall-street-journal-dakwa-temui.html)

Pendedahan Mesti Baca - Dana 1MDB Dimasukkan Ke Dalam Acc Bank Peribadi Najib Dedah SR - 1MDB Nafi.


Hmm.

Pendedahan yang lebih dasat dari SR.

Berikut dipaparkan point2 SR ;

1. Para penyiasat skandal 1MDB telah menemui beberapa bukti lagi yang mengaitkan peranan Najib Razak dalam isu 1MDB.

2. Beberapa siri pindahan wang yang melibatkan dana 1MDB telah dimasukkan ke dalam acc bank peribadi Najib di Malaysia. Transaksi itu melibatkan 42 juta ringgit, satu dana yang menyamai dengan jumlah pelaburan 1MDB.

3. Pindahan wang itu datang dari SRC International dan melalui beberapa frasa traksaksi sebelum dimasukkan ke dalam account bank peribadi Najib di Ambank.

4. Bahkan sejumlah wang juga dimasukkan ke dalam account yang sama sebelum PRU menjelang tiba. Transaksi itu pula melibatkan wang sebanyak 2.6 billion ringgit.

5. Sebelum itu berlaku satu perjanjian perniagaan antara Malaysia dan syarikat yang berpengkalan di Abu Dhabi. Perjanjian itu dinamakan sebagai 'perkongsian strategik' dan dimeterai pada 12 March 2013.

6. Ia sebahagian dari proses untuk membangunkan dan melibatkan diri dalam projek Tun Razak Exchange.

7. Kemudiannya, bank di Singapura, Swiss Falcon memindahkan sejumlah wang (2.6b) dari account syarikat Abu Dhabi (selepas perjanjian dimeterai) ke dalam account bank Najib Razak.

8. SR juga mendedahkan, selepas urusniaga tersebut, tiada apa2 lagi penglibatan syarikat berkenaan dalam projek Tun Razak Exchange.

9. Tambah SR lagi, wang yang dipindahkan oleh SRC ke dalam account peribadi Najib dipercayai ada kaitan dengan KWAP, pelaburan untuk dana pencen, iaitu wang milik orang ramai. Pada tahun 2011, SRC meminjam 4b dari KWAP dan sejak itu pinjaman berkenaan menjadi kontroversi kerana gagal dibayar semula kepada KWAP.

10. SRC suatu ketika dahulunya diketuai oleh individu yang berkait rapat dengan Jho Low iaitu Nik Faisal Ariff Kamil. 

Lihat gambar ;
11. Namun peranan Nik dikurangkan apabila namanya sering menjadi sasaran dan dikaitkan sebagai individu yang mempunyai maklumat berkaitan pelaburan 1MDB bersama PetroSaudi dan SRC. 

12. Berikut ialah beberapa siri transaksi kewangan yang masuk ke dalam account peribadi Najib seperti yang disediakan oleh SR ;

Klik gambar untuk paparan yang lebih jelas.

13. Menurut SR lagi, Nik juga mempunyai akses ke atas account peribadi Najib (individu yang boleh mengeluarkan wang) berdasarkan maklumat yang diterima mereka. Yakni penglibatan Nik bukan setakat individu yang pernah mengetuai SRC semata2 bahkan sangat dipercayai Najib Razak.

14. Sebelum ini kementerian kewangan pernah mengumumkan mengambilalih operasi SRC selepas dipalit kontroversi dan kegagalan dalam pelaburan dan pembayaran hutang.

15. Pendedahan oleh SR mengundang satu lagi episode kontroversi yang membabitkan 1MDB selepas penahanan JUSTO yang diragui. Untuk rekod, SR mengakui telah menyemak dan melihat sendiri transaksi demi transaksi yang dilakukan ke dalam account Najib Razak, yakni memiliki bukti konkrit. Pendedahan yang sama turut dilakukan oleh The Wall Street Journal (WSJ) yang berpengkalan di America.

16. 1MDB dalam perkembangan yang berkaitan menafikan semua laporan SR dan WSJ dan menolak kenyataan bahawa Najib terlibat dalam pendedahan yang dimaksudkan.

17. SR bagaimanapun stay firm dengan pendedahan tersebut dan mempersoalkan kenapa wang2 pelaburan 1MDB dimasukkan ke dalam account bank peribadi Najib Razak?

Untuk rekod, pengguna media sosial kini mula memperkatakan tentang kematian pegawai tinggi dalam Ambank beberapa tahun lepas.

Huhu. 

Spekulasi dan persepsi kini tersebar.
Link: http://www.amenoworld.net/2015/07/pendedahan-mesti-baca-dana-1mdb.html)

Peluang Najib dapat ribuan juta RM - SAMAN "WSJ dan Sarawak Report"

Laporan WSJ: Jangan percaya maklumat tak sahih, kata Hasan Malek
OLEH JAMILAH KAMARUDIN
Published: 3 July 2015 1:19 PM
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek menasihati orang awam supaya jangan mudah percaya kepada sesuatu perkara yang belum dipastikan kesahihannya.

Mengulas laporan Wall Street Journal (WSJ) dan Sarawak Report yang mendakwa dana berbilion ringgit dimasukkan ke akaun perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, Hasan berkata perkara itu perlu dirujuk kepada Kementerian Kewangan.

Ahli Majlis Tertinggi Umno itu bagaimanapun enggan mengulas lanjut kerana perkara itu masih belum ada kepastian sama ada benar atau salah.

"Kita jangan terlalu percaya sesuatu yang tak sahih... Jadi, tak eloklah. Kalau tak sahih, tak perlu saya beri komen. Nak komen, kena tanya MOF (Kementerian Kewangan)," katanya.

Beliau berkata sedemikian kepada pemberita selepas sidang media pengumuman Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Hari Raya Puasa 2015 di Putrajaya, hari ini.

WSJ dan Sarawak Report menyatakan artikel yang diterbitkan mereka itu berdasarkan dokumen daripada siasatan kerajaan terhadap 1MDB.

Dokumen itu, katanya, merupakan yang pertama melibatkan Najib secara langsung dengan siasatan terhadap syarikat pelaburan strategik negara 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Najib mengetuai lembaga penasihat 1MDB dan kini menghadapi tekanan politik yang semakin meningkat berhubung dana itu yang setakat ini mengumpul sejumlah RM42 bilion hutang.

Siasatan kerajaan itu, menurut WSJ, menunjukkan apa yang dipercayai penyiasat sebagai pergerakan tunai di kalangan agensi kerajaan, bank dan syarikat yang dikaitkan dengan 1MDB, sebelum ia berakhir di akaun peribadi Najib.

WSJ berkata ia mengkaji borang pemindahan wang bank dan aliran carta yang diperolehi penyiasat kerajaan, mencerminkan pemahaman mereka tentang aliran tunai itu.

Ia masih tidak jelas dari mana wang itu datang dari dan apa yang berlaku kepada wang yang disalurkan ke dalam akaun Najib.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/laporan-wsj-jangan-percaya-maklumat-tak-sahih-kata-hasan-malek#sthash.IjFEjy98.dpuf

Link: http://wak-labu.blogspot.com/2015/07/peluang-najib-dapat-ribuan-juta-rm.html)

Mengejutkan!!! Ini Jawapan 1MDB Tentang Isu Berbilion Ringgit Ke Akaun Peribadi PM Hj. Najib.. Jom Terjah!!!

1MDB nafi pernah salur dana ke akaun milik Najib
1MDB hari ini menafikan pernah menyalur dana ke akaun milik perdana menteri Datuk Seri Najib Razak sepertimana didakwa dua portal berita.
 
KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hari ini menafikan pernah menyalurkan dana ke akaun milik perdana menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

"Merujuk kepada laporan media yang diterbitkan awal hari ini, 1MDB ingin memperjelaskan bahawa syarikat ini tidak pernah menyalurkan dana kepada perdana menteri," kata kenyataan itu.

 

Kenyataan itu dikeluarkan susulan laporan Wall Street Journal dan Sarawak Report hari ini mendakwa, siasatan ke atas syarikat itu mendapati berbilion ringgit telah disalurkan ke dalam beberapa akaun peribadi Najib.

Menurut 1MDB, laporan yang dikeluarkan beberapa agensi media dan blog seperti Sarawak Report adalah tidak benar dan merupakan tuduhan liar terhadap syarikat serta kerajaan.

"Kami terkejut apabila dokumen seperti ini, di mana kewujudan dan kesahihannya belum dipastikan, masih diguna untuk memfitnah 1MDB," kata 1MDB.

WSJ dan Sarawak Report memetik dokumen yang kononnya diperoleh daripada siasatan ke atas 1MDB.

WSJ melaporkan, dokumen menunjukkan hampir AS$700 juta (RM2.67 bilion) dipindahkan ke agensi milik kerajaan dan kemudiannya ke akaun peribadi perdana menteri dalam beberapa deposit berasingan.

Sarawak Report pula mendakwa, RM42 juta dimasukkan ke akaun Najib daripada SRC International Sdn Bhd, syarikat milik Kementerian Kewangan.
Dalam pada itu, Pejabat Perdana Menteri mengeluarkan kenyataan di akaun Facebook menyelar tindakan beberapa individu yang “menjejaskan keyakinan terhadap ekonomi, memburukkan nama baik kerajaan dan menjatuhkan perdana menteri yang dipilih secara demokrasi.”

Menurut kenyataan itu, dakwaan terbaharu ini merupakan sabotaj politik berterusan bertujuan memperdaya pihak media dan orang ramai dengan menggunakan dokumen yang telah dipinda.

Sehubungan itu, pihak media digesa memastikan kesahihan dokumen dengan merujuk kepada pihak  bertanggungjawab untuk pengesahan.

Link: http://sedakasejahtera.blogspot.com/2015/07/mengejutkan-ini-jawapan-1mdb-tentang.html)

MAHATHIR ADALAH DALANG DAKWAAN NAJIB AMBIL WANG 1MDB

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak hari ini menuduh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di belakang dakwaan terbaru yang beliau mengambil wang dari 1MDB.

Katanya, dakwaan terbaru ialah beliau (Najib) telah mengambil dana negara untuk kepentingan peribadi.

Menurut Najib, beliau percaya Mahathir, dengan bekerjasama dengan rakyat asing, termasuk Sarawak Report, adalah di belakang pembohongan terbaru itu.

Najib berkata demikian dalam satu kenyataan malam ini, merujuk kepada laporan Wall Street Journal (WSJ) awal hari ini yang mendakwa AS$700 juta daripada dana 1MDB telah didepositkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri melalui proksi.

Perdana menteri menyangkal dakwaan itu, dengan menegaskan bahawa beliau tidak pernah mengambil wang kerajaan untuk kepentingan peribadi.

Katanya, beliau tidak pernah mengambil dana untuk kepentingan peribadi seperti yang didakwa oleh musuh-musuh politiknya - sama ada dari 1MDB, SRC International atau entiti yang lain, seperti yang disahkan oleh syarikat-syarikat berkenaan.

Najib berkata dakwaan terbaru adalah sebahagian daripada siri dakwaan "yang tidak berasas dan keterlaluan" yang dibuat terhadap beliau dan keluarganya.

"Serangan ini bermula apabila saya enggan untuk melaksanakan tuntutan-tuntutan peribadi Tun Mahathir.

"Saya tidak mahu, kerana saya tidak percaya ianya baik untuk Malaysia diperintah oleh proksi.

"Tun kemudian mencipta krisis apabila beliau secara melulu mendakwa bahawa RM42 bilion telah hilang dari 1MDB, sedangkan pada hakikatnya, ini adalah hutang diaudit yang disokong oleh RM51 bilion aset yang diaudit," kata Najib..

Link: http://omakkau.blogspot.com/2015/07/mahathir-adalah-dalang-dakwaan-najib.html)

BEBERAPA AKAUN BANK DIKATAKAN MILIK KELUARGA MAHATHIR YANG SEKIAN LAMA BEREDAR LIGAT DIMEDIA SOSIALDiperturunkan kisah yang sekian lama beredar di alam maya yang sehingga kini tidak mendapat sebarang respon dari pihak yang terlibat.

FIXED DEPOSIT ACCOUNTS OF MAHATHIR'S WIFE AND 5 OF HIS

CHILDREN
AS WELL AS HIS CRONIES

The information regarding the Fixed Deposit Accounts of Mahathir's
wife and 3 of his children are as below.
These accounts were opened at an Israeli Singapore-based bank in the
neighboring country of Singapore .
The bank is ISRAELI NATIONAL BANK.
That vast amount of monies could have been derived through the following:
i. Deposited by an agent of the Israeli Government or any other
foreign government.
ii. Derived from various companies of Mahathir's cronies.
iii. Or could be part of the RM1Bil missing from UMNO's account which
Anwar Ibrahim brought up before he was dismissed from UMNO.
Details of accounts are as follow:


Family of Dr. Mahathir:

1. � � � � Nam e : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : AGF-2192-2442- 722-(X)
Amount : USD 4,000,000.00
Date of opening account : 25/06/95
Date of Maturity : 25/06/98
(Maturity continued to 25/06/2001)
(Extension interest agreed upon)

2. � � � � Nam e : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : FA-4196-2493- 313 (A)
Amount : USD 8,000,000.00
Date of opening account : 09/06/97
Date of Maturity : 09/06/00
3. � � � � Nam e : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : DD-3919-714- 271-(A)
Amount : USD 5,500,000.00
Date of opening account : 06/12/95
Date of Maturity : 06/12/98
4. � � � � Nam e : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : FB-5614-1499- 515 (C)
Amount : USD 9,800,000.00
Date of opening account : 12/11/97
Date of Maturity : 12/11/2000
5. � � � � Nam e : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : CE-2418-7172- 492 (E)
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 07/03/98
Date of Maturity : 07/03/01
6. � � � � Nam e : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : GB-6921-4212- 712 (F)
Amount : USD 6,650,000.00
Date of opening account : 19/03/95
Date of Maturity : 19/03/98
(Maturity continuity to 19/03/2001)
7. � � � � Nam e : Ms Marina Bte Mahathir
Post : Daughter ; Malaysia AIDS Council President
Passport No. : R 671918 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : C-719-418-210 (M)
Amount : USD 13,000,000.00
Date of opening account : 17/06/96
Date of Maturity : 17/06/99
8. � � � � Nam e : Ms Marina Bte Mahathir
Post : Daughter ; Malaysia AIDS Council President
Passport No. : R 671918 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : F-817-200-11 (C)
Amount : USD 12,500,000.00
Date of opening account : 03/12/96
Date of Maturity : 03/12/99
9. � � � � Nam e : Ms Marina Bte Mahathir
Post : Daughter ; Malaysia AIDS Council President
Passport No. : R 671918 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
5 years
Account No : G-211-922-718- 2 (D)
Amount : USD 15,000,000.00
Date of opening account : 12/07/97
Date of Maturity : 12/07/02
10. � � � � Nam e : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
1 years
Account No : F-3532-3310- 501 (NG)
Amount : USD 15,500,000.00
Date of opening account : 21/09/98
Date of Maturity : 21/09/99
11. � � � � Nam e : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : DA-9159-7211- 819 (M)
Amount : USD 4,500,000.00
Date of opening account : 20/05/96
Date of Maturity : 20/05/99
12. � � � � Nam e : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : ME-3138-5144- 219 (A)
Amount : USD 10,000,000.00
Date of opening account : 08/09/97
Date of Maturity : 08/09/00
13. � � � �13. Nam e : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Current Account
Account No : A-7213-4441- 223 (MB)
Amount : USD 15,500,000.00
Date of opening account : 11/12/97
Withdrawal : USD 5,000,000.00

Mohon pihak yang berkenaan memberikan jawapan dan respon yang masuk akal tentang maklumat yang sudah sekian lama beredar di alam maya .. Jumlah yang dikatakan terlibat jika benar amatlah besar.

Harap respon demi pencerahan dan kebenaran.

Link: http://omakkau.blogspot.com/2015/07/beberapa-akaun-bank-dikatakan-milik.html)

Wall Street Journal pertahan pendedahan mengenai dana 1MDB dan Najib


Ketua Biro Wall Street Journal (WSJ) di Hong Kong berkata laporan yang mendakwa dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bernilai jutaan dolar Amerika disalurkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak berdasarkan daripada penyiasatan yang boleh dipercayai dan bukan siasatan berniat politik.

Ken Brown memberitahu saluran CNBC bahawa WSJ sangat berhati-hati dengan laporan itu kerana ia melibatkan seorang pemimpin negara.

"Kami amat berhati-hati dan kami percaya siasatan dan dokumen kita adalah kukuh dan datang dari siasatan yang boleh dipercayai dan bukan siasatan politik.

"Ia adalah satu berita yang penting dan kami sangat serius.

"Bila-bila masa anda berkata seorang pemimpin negara telah...atau sekurang-kurangnya bukti menunjukkan wang telah dikemukakan kepada akaun peribadi, dan berkait kepada urusan kerajaan, ia penuh drama," Brown berkata kepada saluran perniagaan itu.

Brown berkata, dokumen yang mereka miliki telah dikongsi dengan Peguam Negara Malaysia (Tan Sri Abdul Gani Patail) dan juga telah dilihat oleh Perdana Menteri Malaysia.

Selepas laporan WSJ diterbitkan pada Jumaat, Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di akaun Facebook mengkritik tindakan beberapa individu yang "menjejaskan keyakinan dalam ekonomi negara, mencemarkan nama kerajaan dan Perdana Menteri dan ingin menjatuhkan Perdana Menteri yang dipilih secara demokratik."

Menurut kenyataan itu, tuntutan terbaru adalah sebahagian daripada sabotaj politik berterusan yang bertujuan untuk mengelirukan pihak media dan orang ramai dengan menggunakan dokumen yang dipinda.

Brown membalas kritikan itu dan berkata: "Dan mereka menuduh lawan politik mereka untuk menyerangnya.

"Dan mereka berkata benda yang sama mengenai laporan awal kami mengenai 1MDB, iaitu wang dana itu diambil dan digunakan dalam kempen pilihan raya lepas oleh Perdana Menteri, jadi reaksi mereka sama."

Apabila ditanya sama ada beliau tahu dari mana sumber wang berkenaan, Brown berkata mereka "tahu apa yang mereka tahu", sambil menambah satu bahagian adalah daripada salah satu unit Kementerian Kewangan manakala satu lagi bahagian datang melalui sebuah bank swasta berkaitan dengan Abu Dhabi, yang katanya mempunyai hubungan rapat dengan Malaysia dan menanggung beberapa bon 1MDB.

Dalam temu bual itu, Brown akui tidak tahu di mana wang itu pergi.

"Aliran yang kita tahu berakhir di akaun bank (dengan) nama Perdana Menteri," katanya.

Semalam, WSJ dan Sarawak Report telah menerbitkan laporan wang 1MDB yang dipindahkan ke akaun AmBank peribadi milik Najib.

WSJ melaporkan bahawa dokumen itu telah dikesan hampir AS$700 juta (RM2.6 bilion) telah dipindahkan ke sebuah agensi kerajaan dan kemudiannya dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri dalam deposit berasingan.

Pada hari yang sama, Najib berkata beliau akan mengambil tindakan terhadap WSJ.

Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Muhammad Khairun Aseh berkata, laporan tersebut disifatkan sebagai satu fitnah jenayah.

"Laporan itu sungguh berniat jahat dan tidak berasas dengan sumber yang lemah dan meragukan.

"Kita akan ambil tindakan mengikut undang-undang," Khairun Aseh dipetik sebagai berkata oleh Sinar Harian.
Link: http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2015/07/sumber-kami-kukuh-bukan-siasatan.html)
NAJIB : SAMAN JIKA FITNAH ( bukan penafian)

Ismaily Bungsu C's photo.
MENDIAMkan diri bukan caranya selesaikan wasangka rakyat dan PM kena bertindak sewajarnya dan sila saman WALL STREET JOURNAL.

Kita tidak mahu mendengar kata penapian kasus berkenaan dan bersumpah bukan cara rakyat mahukan pencerahan tetapi PM seorang pahlawan berani kena hadapi dan saman serta heret yang berkenaan ke mahkamah.

Saya tidak mengatakan WSJ ada bukti-bukti kukuh tetapi dengan cara saman dan bicara di mahkamah barulah yang berkenaan akan merasa langit tinggi rendah.

Tentunya rakyat yang selama ini dihindangkan dengan hal-hal yang cukup meragukan tidak mahu punya PM yang penakut dan tak berani hadapi kenyataan.

Mahkamah luang terbuka untuk buktikan segalanya dan kita mahu dihurai segala perkara di mahkamah agar lagi jelas kerisauan rakyat kesan entah ke mana sebahagian dana 1MDB.

Sesungguhnya ini bukan tuduhan tetapi satu pertanyaan yang mahukan pencerahan total.

ISMAILY BUNGSU
sabah
Link: http://atsixty-zakriali.blogspot.com/2015/07/najib-saman-jika-fitnah-bukan-penafian.html)

Haron susah percaya dakwaan pada Najib

Tidak masuk akal adalah ungkapan yang dapat menggambarkan perasaan Datuk Dr Haron Din berhubung dakwaan media luar mengenai penyaluran dana ke akaun peribadi Datuk Seri Najib Razak.

Ditemui media di Putrajaya hari ini Haron berkata, logik akal menyatakan jika seseorang mahu mengambil dana awam ke akaun persendirian, mereka tidak akan melakukan sebegitu.

Sebaliknya, kata Haron, dana itu akan disalurkan ke akaun rahsia.
Bagaimanapun Haron tidak menyatakan sama ada bersetuju atau tidak dengan dakwaan berkenaan.

Kata Haron, banyak berita timbul baru-baru ini dan ia kelihatan benar tetapi kemudian terbukti sebaliknya selepas siasatan dijalankan.

"Jadi saya perlu periksa sama ada berita ini benar atau tidak terlebih dahulu," katanya.

Haron juga berharap tuduhan terhadap perdana menteri itu tidak benar demi kepentingan negara.

Tuntut isytihar harta

Jika tidak, katanya, perkara itu sangat malang terutama kerana ia berkait dengan ekonomi Malaysia yang semakin lemah.

Jika dakwaan itu benar, kata Haron, pelabur asing akan menjadi tidak selesa melabur di Malaysia dan orang ramai akan hilang kepercayaan terhadap kepimpinan negara.

"Sebab itu saya berharap akan ada penafian dan penyelewengan tidak pernah berlaku.

"Tetapi jika tidak berlaku juga, ia adalah perkara yang sangat malang dan tidak boleh dipandang ringan," katanya.

Semalam Wall Street Journal melaporkan hampir AS$700 juta wang daripada dana 1MDB disaluran ke akaun persendirian atas nama "Dato' Seri Mohd Najib Bin Hj Abd Razak" menjelang berlakunya pilihan raya umum ke-13.

Ekoran dakwaan itu PAS kemudian menuntut Najib dan isterinya, Datik Seri Rosmah Mansor membuat pengisytiharan harta.

Najib kemudian menafikan dakwaan itu dan menegaskan beliau tidak pernah menggunakan dana awam untuk kepentingan peribadi.

Hari ini WSJ pula mempertahankan laporan berkenaan.

Link: http://wak-labu.blogspot.com/2015/07/haron-susah-percaya-dakwaan-pada-najib.html)

Guan Eng diarah bayar RM500,000 kepada Jahara FMT Reporters

guan-eng-jahara
Jahara Hamid menang saman ke atas Ketua Menteri Pulau Pinang kerana menggelarnya nenek rasis.
PULAU PINANG: Ketua Menteri, Lim Guan Eng diarah membayar sebanyak RM500,000 kepada Ketua Pembangkang negeri, Datuk Jahara Hamid sebagai ganti rugi kerana menggelarnya nenek rasis.

Hakim Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, Datuk Nordin Hassan yang membuat keputusan itu turut mengarahkan Guan Eng membayar kos guaman sebanyak RM40,000 berserta faedah sebanyak lima peratus.

Menurut laporan Utusan Online, Nordin turut mengarahkan Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP, menarik balik gelaran terhadap Jahara selain mengeluarkan injunksi menahannya daripada mengulangi kata-kata fitnah.

Jahara sebelum ini memfailkan saman selepas Guan Eng pada 10 Disember 2013 dalam sidang akhbar di luar sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) menggelarkan Jahara sebagai ‘nenek rasis’.

Gelaran itu dibuat Guan Eng kerana Jahara dikatakan cuba membangkitkan isu perkauman apabila menuduh kerajaan DAP Pulau Pinang hanya mengambil tindakan terhadap peniaga Melayu.
Guan Eng kemudiannya memohon maaf kepada Jahara tetapi hanya untuk gelaran ‘nenek’ namun tetap menyifatkan Jahara sebagai seorang yang rasis.

Dalam saman fitnah berkenaan, Jahara yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teluk Air Tawar turut memohon perintah injunksi untuk menghalang Guan Eng daripada berterusan mengeluarkan kenyataan fitnah terhadapnya selain mahu perkara berkenaan tidak berulang.

Bagi kes itu, Jahara diwakili peguam, Datuk Jahaberdeen Mohamed Yunos
Link: http://atsixty-zakriali.blogspot.com/2015/07/guan-eng-diarah-bayar-rm500000-kepada.html)

Dakwaan WSJ: Najib saman atau lepas jawatan

MUHAMMAD FAIZAL | 04 Julai 2015.
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak digesa menyaman Wall Street Journal (WSJ) berikutan laporan yang mendakwa beliau telah mengambil wang dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebanyak USD700 juta.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, artikel tersebut telah memalukan nama baik Malaysia dan Najib harus bertindak segera untuk membersihkan namanya dan juga negara.

"Saya dengan tegas mewakili rakyat Malaysia meminta Perdana Menteri mengambil tindakan undang-undang terhadap WSJ.

"Ini melibatkan maruah negara, jika Najib tidak mahu saman, saya gesa Najib segera melepaskan jawatan bagi membolehkan satu siasatan bebas dibuat," katanya.

Menurut beliau, Najib perlu membersihkan namanya daripada dakwaan WSJ yang menuduh beliau sebagai perompak.

"Adakah dakwaan WSJ itu benar ataupun tidak Najib perlu bertindak, laporan tersebut menggambarkan Najib terlibat secara langsung dalam kegiatan songlap wang sebanyak USD700 juta?

"Demi untuk menjaga maruah negara, saya meminta agar PDRM, SPRM dan Bank Negara segera menubuhkan satu task force bersama bagi menyiasat dakwaan tersebut.

"Dakwaan ini amat serius seolah-olah menggambar Perdana Menteri seorang penyamun, Ketua Polis Negara, Pesuruhjaya SPRM dan Gabenor Bank Negara perlu jalankan tanggungjawab demi menjaga maruah negara dan bukannya memihak kepada Perdana Menteri," katanya lagi.

Beliau turut meminta agar Speaker Dewan Rakyat segera memanggil persidangan Khas Parlimen bagi membahas perkara itu dan membawa usul kepada Yang di-Pertuan Agong agar ditubuhkan satu suruhanjaya diraja bagi mengadakan siasatan. -
Link: http://wak-labu.blogspot.com/2015/07/dakwaan-wsj-najib-saman-atau-lepas.html)

Najib: Pengkritik saya akan dihukum

PETALING JAYA - Mereka yang berterusan menyerang Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak perlu bersedia dengan untuk menanggung kesan perbuatan mereka.

Amaran itu diberikan beliau di laman NajibRazak.com.

“Taktik itu tidak berhati perut -dalam beberapa kes membabitkan jenayah- untuk menggulingkan kerajaan akan gagal. Di mana sewajarnya mereka akan berdepan dengan tindakan undang-undang sepenuhnya,” tegas Najib.

Katanya lagi, amat memalukan banyak tuduhan palsu dibuat atas kepentingan peribadi dibuat ketika Malaysia mendapat peluang yang pada tahun ini di mana ia menjadi Pengerusi ASEAN selain status negara maju yang bakal dicapai dalam masa beberapa tahun lagi.

Najib berkata, serangan demi serangan tidak berasas terhadap dirinya dan keluarga bermula apabila beliau enggan melaksanakan permintaan peribadi bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

“Dalam tuduhan terbaharu kononnya saya mengambil dana awam untuk kepentingan peribadi, saya percaya Tun, yang bekerjasama dengan warga asing termasuk dengan blog serangan politik yang hilang kredibilitinya, Sarawak Report berada di sebalik penipuan terkini,” katanya

Beliau menjelaskan, pihak yang membuat tuduhan itu tidak pernah memberikan apa juga bukti selain menggunakan dokumen yang didakwa bocor dan penyiasat yang tidak dinamakan.

Katanya, tiada satu pun sumber dokumen itu pernah ditunjukkan malah dokumen berkenaan tidak pernah diberikan untuk pengesahan oleh pihak berkuasa.

“Saya ingin menegaskan bahawa saya tidak pernah mengambil dana awam untuk kepentingan peribadi sebagaimana yang didakwa oleh musuh politik.

“Sama ada daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB), SRC International atau mana-mana entiti sebagaimana yang telah disahkan oleh syarikat berkenaan,” perincinya. - FMT

Artikel Penuh: http://bm.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=297422:najib-pengkritik-saya-akan-dihukum&Itemid=2#ixzz3eszoggee
Link: http://wak-labu.blogspot.com/2015/07/najib-pengkritik-saya-akan-dihukum.html)

Di dalam tahun 2009, 1MDB telah mendapat RM5 billion hutang jangkamasa panjang yang dijamin oleh Kerajaan. Apakah yang dilakukan oleh 1MDB apabila mendapat
wang tersebut?

bagaimana 1MDB telah memberi berbillion billion wang tunai kepada syarikat usahasama mereka dengan PetroSaudi:

1MDB sendiri mengaku bahawa wang tunai USD1 billion yang dilaburkan oleh mereka pada tahun 2009 di dalam syarikat usahasama mereka dengan Petrosaudi telahpun ditukarkan menjadi pinjaman kepada syarikat tersebut di dalam tahun 2010.

Sepanjang tahun 2010 dan 2011, 1MDB telah melabur lagi sebanyak USD830 juta ke dalam syarikat tersebut (dan digantikan sebagai pinjaman) walaupun usahasama telah ditamatkan di dalam bulan Mac 2010. Walhal, 1MDB bukanlah dicipta dan diberi mandat untuk memberi pinjaman kepada syarikat asing.

Kertas pinjaman (bukan wang tunai) tersebut yang sepatutnya bernilai USD1.83 billion (USD1 billion + USD830 juta) kemudiannya ditukar pula menjadi sijil saham di dalam anak syarikat Petrosaudi yang lain pada 1 Jun, 2012.

Hanya selang empat bulan kemudian iaitu pada 12 September 2012 1MDB menjual pula sijil saham tersebut tetapi 1MDB tidak mendapat balik wang tunai bahkan sijil saham tersebut telah ditukar menjadi ‘unit-unit pelaburan’ di dalam bentuk yang tidak diketahui dan unit tersebut yang dinilai semula menjadi USD2.318 billion telah disimpan di dalam satu lagi anak syarikat 1MDB yang baru ditubuhkan bernama Brazen Sky.

Wang 1MDB melompat lompat dari satu syarikat ke satu syarikat di dalam jangkamasa yang sekejap, di dalam pelbagai bentuk, dan akhirnya bertukar menjadi ‘unit’.

Apabila kita bertanya mengapa kita hanya mendapat unit dan bukan wang tunai, 1MDB menemplak para penyoal dengan mengatakan jawapan sudah diberi berulangkali. Yang hanya diberi adalah jawapan bagaimana wang USD1.83 billion telah bertukar menjadi unit sebanyak USD2.318 billion.

Itu semua sudah tahu. Yang kita mahu tahu ialah, mengapa 1MDB begitu bodoh memberi wang tunai, yang telah digunakan sesuka hati oleh syarikat arab tersebut dan sebagai ganti, kita mendapat unit sahaja? Mana perginya wang asal USD1.83 billion tersebut?

Hakikatnya, wang dari hutang RM5 billion telah diberi kepada orang lain. Bagaimanapun, hutang asal tetap perlu dibayar oleh 1MDB.

Apakah jawapan kerajaan kepada persoalan di atas?

Mereka masih tidak dapat menjawab dengan jujur.

Jawapan terbaik yang diberi oleh mereka adalah seperti berikut:

Malaysiakini reported ministry as also saying that 1MDB withdrew its US$2.318 billion  offshore savings in the Cayman Islands in two tranches, the first of which was used to repay debts.

“The first tranche of US$1.215 billion has already been used to pay back loan interest, working capital, and other scheduled commitments.

Terjemahan: Kementerian kewangan berkata 1MDB telah mengeluarkan USD2.318 billion dari Cayman Islands di dalam dua kumpulan, yang pertama digunakan untuk membayar semula hutang.

“Kumpulan pertama sebanyak USD1.215 billion telahpun diguna pakai untuk membayar balik bunga pinjaman, modal kerja dan komitmen berjadual yang lain.”

Bila kita tanya apa jadi dan mana pergi dengan wang itu, mereka menjawab: “Oh, kita sudah pun mendapat balik wang tersebut.”

Oleh itu, kita boleh menyimpulkan bahawa 1MDB telah membuat pinjaman dalam tahun 2009 sebanyak RM5 billion, kemudian telah memberi pak arab duit tersebut dan beberapa tahun kemudian, menggunakan unit-unit tersebut untuk membayar hutang?

Pi mai pi mai tang tu.

Ini saja jawapan yang mereka boleh bagi untuk melindungi penyelewengan yang berlaku. Adakah mereka yang menjawab bagi pihak 1MDB ini sudah buta hingga tidak dapat melihat betapa dangkalnya jawapan mereka?

Perlu diingatkan bahawa mandat syarikat usahasama 1MDB tersebut seperti yang tertera di dalam laporan audit tahun 2010 mereka adalah:

“Entering into and participating in businesses and economic opportunities within and outside Malaysia with the objective of enhancing and promoting the economic development of Malaysia.”

Terjemahan: “memasuki dan mengambil bahagian di dalam perniagaan dan peluang ekonomi di dalam dan di luar Malaysia dengan objektif meningkatkan dan menggalakkan pembangunan ekonomi di Malaysia.”

Pembangunan apakah yang telah dibangunkan oleh syarikat usahasama tersebut? Berapa banyak lapangan terbang atau lebuhraya atau sekolah atau hospital yang mereka telah bina dengan wang sebanyak USD1.83 billion tersebut?

Tidak ada. Ops, nanti, cuma masjid yang dinaik taraf?

Apa guna membuat hutang, kemudian memasuki segala macam transaksi dengan pelbagai syarikat yang kita tidak tahu asal usulnya semata mata untuk membayar semula hutang?

Yang untung cuma syarikat-syarikat arab tersebut dan para broker dan bank.

Yang ruginya siapa? Rakyat Malaysia juga kerana wang tersebut sepatutnya boleh digunakan untuk perkara perkara yang lebih berfaedah. Ianya juga merupakan transaksi yang membuang masa kita semua.

Daripada 1MDB memberi berbillion billion ringgit duit pinjaman kepada syarikat asing yang mencurigakan, alangkah baiknya jika wang tersebut dilaburkan di dalam negara kita sendiri.

Janganlah kita bersorak gembira melindungi penyelewengan. Kalau ini bukan dipanggil menyeleweng wang yang dijamin oleh kerajaan maka kita tidak tahu ianya hendak dipanggil apa lagi. Hanya yang bekerja keras melindungi penyelewengan ini yang akan kelam kabut melolong sambil menegakkan benang yang basah.

Lagi lagi pula kita tidak mengetahui jika betul unit unit tersebut sudah dikembalikan kerana untuk tahun kewangan berakhir 2015, akaun 1MDB masih belum diaudit lagi.

Adakah betul unit unit tersebut telah digantikan dengan wang tunai? Membawa pulang wang sejumlah begitu besar pasti mendapat perhatian di dalam sistem perbankan negara.

Maka tamatlah kisah duit hutang kita yang lesap. Apakah yang telah dibuat oleh syarikat syarikat arab tersebut dengan duit rakyat Malaysia? Bak kata Tun Dr Mahathir, “we really don’t know where it is”.

Amat malang apabila orang Malaysia telah ditipu bulat bulat oleh kuncu kuncu para pemimpin kita.

Jika Datuk Sri Husni Hanadzlah, jurucakap rasmi kerajaan mengenai isu 1MDB pun tidak boleh menerangkan kepada kita semua apakah sebenarnya ‘unit’ tersebut, masakan orang lain boleh menerangkan kepada kita dengan tepat dan jujur?

Kita rakyat Malaysia harus berhati hati setiap kali 1MDB menjawab sebarang jawapan. Mereka di dalam kedudukan hanya untuk menyelamatkan diri sendiri dan sejarah mendapati setiap jawapan yang diberi hanyalah dipenuhi retorik, kabur atau melencong sama sekali.

Sekian terima kasih.

~JMD
Link: http://penburukonline.blogspot.com/2015/07/wajib-baca-penyelewangan-ketara-1mdb.html)

Jerat jenayah bakal menjerut leher Najib

RENCANA SABTU                                                                                            

Tidak sampai 24 jam Najib Razak terus melakukan "senaman duduk bangun, bangun duduk" untuk menjawab dakwaan Wall Street Journal (WSJ) yang kononnya berbilion ringgit wang dari syarikat 1MDB telah mengalir senyap ke dalam akaun peribadinya. Angka yang disebut oleh WSJ ialah sebanyak AS700 juta bersaman dengan RM2.67 billion.

Najib, bukan menangis tetapi hidung berair.
Dengan terdedahnya maklumat gelap tentang Najib itu, menyebabkan perdana menteri yang dalam proses hendak digiringkan itu berada dalam lingkaran kawat jenayah yang agak tebal. Kalau dakwaan dan tuduhan yang dilemparkan ke atasnya sebelum ini boleh dipersoalkan, tetapi kali ini tidak mudah dirungkaikan.

WSJ bukan sembarangan media. Ia adalah daily kewangan, ekonomi, politik liberalisme yang terhebat di dunia yang mendedahkan pelbagai skandal bertaraf dunia. Setiap sen atau dolar yang mengalir secara haram di pasaran bebas yang berlaku dalam mana-mana institusi diintip dan hiduinya.


WSJ juga berfungsi sebagai badan pemantau dan penyiasat perjalanan dan penyusupan kewangan. Ia juga bertindak sebagai polis menyiasat apa-apa laporan atau perkembangan mengenai kewangan meragukan alias haram.

Kedudukannya yang istimewa dan diiktiraf itu menyebabkan WSJ menerima maklumat daripada berbagai pihak untuk dibongkar dan didedahkan. Apakah tujuan dan matlamat pendedahan itu untuk menjatuhkan sesebuah kuasa atau individu berkuasa, tetapi ia berlandaskan fakta dan dalil yang ada.

Apabila WSJ membuat pendedahan itu ia sesuatu yang mengejutkan kerana kredibiliti daily berkenaan. WSJ bukan seperti Utusan Malaysia, Berita Harian, jauh sekali seperti Harakah lidah rasmi parti yang dikepalai Haji Hadi. Kalau WSJ setaraf dengan akhbar kroni itu, bolehlah ia dilupakan begitu sahaja. Usianya yang mencecah 125 tahun menjadikan ia sebuah harian pemantauan dalam pelbagai bidang yang kronik seperti kewangan,ekonomi dan politik.

Walaupun Najib dan sang setianya telah membuat "senanam duduk bangun, bangun duduk" menjelaskan dan menafikan pendedahan WSJ tampaknya ia bukan mudah untuk dipercayai. Penafian itu sendiri bersifat emosi yang berbau bodekan, untuk mengambil hati Najib dan menguleknya sahaja. Orang-orang yang kini sedang dan akan menjalani senaman itu pun sudah dikenal siapa mereka. Mereka juga bertindak pun kerana ada undang di sebalik batu.

Ahmad Maslan, Hassan Malik, Abdul Rahman Dahlan, Salleh Said Keruak, Khairy Jamaluddin, Nazri Aziz dan "seraga" dengannya sudah dimaklumi dan difahami peranan dan persembahan mereka. Inilah penyokong dan pembodekan Najib nombor satu di kala ini. Mereka ini akan menelan ubat lebih dahulu daripada Najib sekiranya Najib demam atau selesema.

Pembelaan daripada pembodek, tidak mudah untuk diterima sebagai satu penjelasan yang tuntas, sebaliknya cakap dan kenyataan mereka memburukkan lagi kaedan. Mereka ini akan berkata apa sahaja asal ianya dapat mengkhayalkan Najib. Penyokong beginilah yang menjadi jambak kepada bawang.

Muhyuddin Yassin, orang nombor dua dan berada di balakang Najib masih belum membuka mulut. Kenapa? Apakah Muhyuddin juga terpesona dengan pendedahan WSJ itu. Atau Muhyiddin kini masih dalam keterperanjatan dengana apa yang didedahkan itu. Sebagai orang yang rapat dengan Dr Mahathir Mohamad, mungkin Muhyiddin sudah mengetahui akan hal itu.

Andaian ini diambil kira apabila Najib secara pongoh telah menuduh Dr Mahathir sebagai orang menjadi dalang di sebalik pendedahan jenayah yang dikatakan dilakukan itu. Berdasar itu mungkin Muhyiddin sudah diberi tahu atau dibayangi mengenainya?

Tindakan Najib menunding jari kepada Dr Mahathir begitu cepat, menampakkan akan kegelabutan Najib apabila membaca pendedahan WSJ itu. Tuduhan Najib itu adalah gaduh dan menjelaskan PM itu tidak tenteraman. Beberapa hari sebelum itu Najib sudah membayangkan yang dia tertekan dengan laporan media massa. Apakah Najib sudah merasai hal itu. Beliau tidak seharusnya membuat tuduhan begitu kepada Dr Mahathir kerana ia tidak memberi bekas terhadap apa yang dihadapi kini.

Kalau pun maklumat itu dibekalkan oleh Dr Mahathir kepada harian berkenaan, tetapi Najib seharusnya tidak secepat itu menunding kepada Dr Mahathir. Najib tidak patut menunjukkan kegelabahannya tetapi menjelaskan satu persatu akan tuduhan itu dengan tertib yang disertakan bukti-bukti yang akurat. Najib sepatutnya tenang dan selamba.

Sebenarnya cukup mudah untuk Najib membersihkan dirinya berhubung dakwaan WSJ itu. Kerana dalam laporan berentatan dengan WSJ itu, protal Sarawak Report (SR), juga ada mendedahkan skandal itu yang mengaitkan hal yang sama. Laporan SR, dengan lebih jelas lagi ada memberi dua nombor akaun peribadi Najib di Ambank. Najib boleh menyiarkan segala transaksi menerusi akuan berkenaan daripada tarikh yang dituduh itu hingga hari ini. Habis cerita.

Dengan adanya dua akaun itu ia menjadi lebih mudah bagi Najib untuk membela dan membersihkan dirinya. Kalau tuduhan itu fitnah dua akaun itu adalah saksi utama. Transaksi itu boleh disiarkan dalam akhbar Utsuan Malaysia dan Berita Harian serta diiklan dalam TV3 dan RTM serta Astro Awani. Najib tidak payah mengheret Dr Mahathir begitu huduh sekali kerana buruknya akan dibalikkan kepadanya.

Dalam suasana sekarang ini, apa juga balasan Najib kepada Dr Mahathir untuk membenarkan dirinya, ia tidak diyakini oleh rakyat Malaysia, kecuali para pembodeknya sahaja. Dr Mahathir bukan budak-budak mentah seperti kucing kurap, ataupun politician yang bankrup idea dan harta, yang membuat terjahan untuk menjatuhkan tokoh-tokoh tertentu dengan sedikit upahan sekadar RM100 atau RM200 ribu. Dr Mahathir adalah bekas PM dan negarawan.

Sebagai bekas PM, beliau mengetahui apa yang orang lain tidak tahu, dan beliau sendiri  mempunyai pengamatan dan akses yang lebih mendalam. Pengalaman yang ada kepadanya selama 22 tahun selalu PM menjadikan dia dapat menyuluh ke dalam sulbi pemerintah. Kewujudan akaun-akaun rahsia yang dipegang oleh orang bernama PM, atau proksinya tentu ada dalam pengetahuannya. Seperti kata bekas PM Abdullah Ahmad Badawi, selepas jadi PM baru dia tahu segala-galanya termasuk yang dia tidak tahu dan fikir sebelum ini.

Najib tidak perlu bergurau bewak (pinjam istilah Nik Amar) dengan Dr Mahathir. Sikap mendiamkan diri yang diambil sebelum ini walaupun Dr Mahathir sudah membidas dan membelasahnya, lebih baik daripada dia menjawab segala tuduhan dan ocehan Dr Mahathir Mohamad. Saya sudah bilang kepada Najib apabila dia mula menjawab kenyataan dan tuduhan Dr Mahathir bermakna dia mula masuk ke dalam jerat bingkas Dr Mahathir.

Najib membuat dakwaan jenayah yang melindungi dirinya adalah ciptaan Dr Mahahthri. Katanya Dr Mahathir mulanya mencipta strategi mengatakan wang 1MDB hilang sebanyak RM42 billion. Bagaimana pun dijawab wang itu tidak hilang, tetapi telah menjadi hutang. Bahkan hutang itu apabila diaudit dengan aset 1MDB ia bernilai RM51 billion. Di sini Najib cuba hendak memberitahu bahawa 1MDB masih ada RM9 billion lagi. Silap mata seperti itu tidak lagi mengkagumkan penonton sebaliknya ia jadi macam lawak Raja Lawak bodoh.

Apakah Najib memahami dunia perniagaan. Hutang adalah liabiliti kepada syarikat. Hutang adalah wang yang tidak berada dalam tangan kita tetapi berada di tangan pihak lain. Bila berada di tangan orang lain, wang itu berada dalam keadaan dalam dua lagi, kembali atau lesap. Baiklah.. kita menerima wang itu sebagai hutang, apa yang didesak oleh Dr Mahathir, kalau ianya hutang ke manakah atau untuk apa wang itu dibelanjakan. Najib perlu menjelaskan hal ini.

Kegagalan Najib menjelaskan perkara inilah menyebabkan Dr Mahathir tidak berpuas hati dan beranggapan Najib bermain "ciku cap" dengan wang ratusan billion itu. Justeru apabila ada pendedahan menunjukkan kemungkinan wang mengalir ke akaun Najib dari sumber syarikat berkaitan dengan 1MDB, ia mudah menyakinkan Dr Mahathir untuk mempercayai bahawa Najib bertanggungjawab ke atas wang berkenaan. Pendedahan WSJ itu sangat menggembirakan Dr Mahathir yang menganggap Najib sebagai degil kerana tidak mahu mengikut kehendaknya agar berundur.

Najib disamping menafikan dakwaan WSJ menuduh pendedahan yang didalangi Dr Mahathir itu adalah perbuatan yang hendak mensebotajkan politiknya. Beliau menuduh tektik dilakukan Dr Mahathir itu sengaja dicipta untuk memburukkannya dan ia adalah tektik longkang yang pernah digunakan oleh kumpulan yang hendak menggulingkan mana-mana kerajaan.

Najib cuba menyalahkan tindakan Dr Mahathir itu dengan menuduh Dr Mahathir berdendam dengannya kerana tidak menuruti kehendaknya. Sekali lagi Najib tidak bijak apabila membuat tuduhan itu. Mungkin iya apa yang dikatakan itu, tetapi Najib harus menjelaskannya apakah perkara yang menjadi masalah itu. Apakah permintaan dan tuntutan Dr Mahathir yang tidak dilayani?

Apabila Najib membuat dakwaan itu umum sedang menanti apakah sesuatu yang Dr Mahathir minta tetapi Najib tidak dipenuhinya. Kalau apa yang dituntut Dr Mahathir itu merupakan hak rakyat, wajar bagi Najib tidak memenuhinya. Bahkan itu satu tindakan patut dipuji. Pokoknya Najib kena sebut dengan jelas.

Jawaban dan ulasan berhubung dakwaan WSJ itu dan juga pukulan kepada Dr Mahathir yang dianggap paling keras tidak menyelesaikan masalah menghantuhi Najib kini. Lengkaran pagar jenayah yang membelit diri Najib menjadi semakin tebal dan menjerut leher Najib dengan pendedahan terbaru itu.

Walaupun Najib menafi, para pembodek dan penjilat buntut membelanya dan dia sendiri menegaskan akan menyaman WSJ tetapi pendedahan itu dan lain-lain masaalah tetap membelenggunya. Semua masalah itu dan masalah lain yang akan dilakukan (pasti), menjadi belati yang kini terletak di leher Najib. Ura-ura Najib untuk saman WSJ itu bukan jalan penyelesaian, sebaik jalan beliau berundur. [wm.kl.11:35 am 04/07/15]

Link: http://msomelayu.blogspot.com/2015/07/jerat-jenayah-bakal-menjerut-leher-najib.html)

Najib akan saman WSJ, lapor akhbar

Laporan The Wall Street Journal semalam yang mendakwa meneliti dokumen siasatan kerajaan Malaysia menunjukkan aliran wang masuk yang besar ke dalam akaun peribadi milik Datuk Seri Najib Razak. – 4 Julai, 2015.
Datuk Seri Najib Razak akan mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar The Wall Street Journal berhubung laporannya semalam mendakwa berbilion ringgit disalurkan ke akaun peribadi perdana menteri itu, akhbar Sinar Harian melaporkan hari ini.

Ia memetik setiausaha politik Najib, Datuk Muhammad Khairun Aseh, yang menyifatkan laporan itu sebagai fitnah jenayah.

“Laporan itu sungguh berniat jahat dan tidak berasas dengan sumber yang lemah dan meragukan.

“Kita akan ambil tindakan mengikut undang-undang," Khairun memberitahu Sinar Harian.

Semalam, WSJ memetik dokumen mengenai siasatan 1MDB yang kini dijalankan kerajaan Malaysia, yang menurutnya menunjukkan US$700 juta (RM2.67 bilion) dipindahkan antara agensi kerajaan, bank dan entiti berkaitan syarikat sarat hutang, 1Malaysia Development Berhad, sebelum wang disalurkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri.

Akhbar itu berkata transaksi terbesar bernilai US$620 juta, manakala sebuah lagi akaun menerima US$61 juta pada Mac 2013, 2 bulan sebelum pilihan raya umum dijalankan.

Putrajaya menafikan laporan tersebut, dan bertegas Najib tidak pernah menggunakan mana-mana dana awam.

Dalam kiriman Facebook beliau semalam, Razak menyangkal apa yang disifatkanya dakwaan tidak berasas dan keterlaluan terhadap beliau dan keluarganya, mengatakan beliau tidak pernah mengambil dana untuk keuntungan peribadi daripada 1MDB atau mana-mana entiti lain.

Menurut Najib, dakwaan itu merupakan sebahagian kempen bersepadu sabotaj politik untuk menjatuhkan seorang perdana menteri yang dipilih secara demokratik, dan merupakan rentetan serangan Tun Dr Mahathir Mohamad yang menurutnya "mewujudkan krisis" dengan membuat tuduhan melulu RM42 juta hilang dari 1MDB.

1MDB kini menjadi tumpuan penyiasatan beberapa pihak berkuasa, termasuk Ketua Audit Negara, Bank Negara, polis dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara.

Najib yang juga menteri kewangan dan pengerusi lembaga penasihat 1MDB, dikritik hebat beberapa bulan kebelakangan ini berhubung beberapa isu, termasuk 1MDB, yang mengumpulkan RM42 bilion hutang selepas hanya 6 tahun penubuhannya.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/najib-akan-saman-wsj-lapor-akhbar#sthash.j3huwJBK.dpuf
Link: http://wak-labu.blogspot.com/2015/07/najib-akan-saman-wsj-lapor-akhbar.html)

Kerana Salahkan Mahathir Dalam Skandal Terbaru, Najib Dikutuk KAW2 Di Laman Sosial - Najib Mahu Saman WSJ, WSJ Pertahankan Dakwaan.

Semalam, kecoh.

Ada dua cerita. Pertama mengenai Najib. Kedua, mengenai Rosmah. Tapi part Rosmah kita tulis lain. Kita buka cerita tentang Najib dulu.

SR dan WSJ mendedahkan bahawa sejumlah wang pembayar cukai bertujuan pelaburan luar negara dimasukkan ke dalam account bank Najib. Acc bank peribadi. Cawangan Ambank. No account bank pun ada sekali. Semua complete.

Wang tersebut dipindah mengikut patern tertentu sebelum dimasukkan ke dalam account bank Najib.

WSJ dan SR tak dedahkan sumber dan bukti dokumentasi (setakat ini la) tetapi penulisan mereka viral dan mendapat perhatian pembaca khususnya rakyat Malaysia. 

Kenapa rakyat Malaysia lebih selesa mempercayai pendedahan tersebut tanpa meneliti semua bukti2 yang ada? 

Jawapannya mudah. Kredibliti Najib sudah lama tercalar. Apabila seseorang yang dianggap jahat oleh rakyat Malaysia, dikatakan melakukan kejahatan lagi, sudah tentu la secara automatik mereka mempercayai sebaran berkenaan kerana dalam mindset mereka, orang yang dikatakan melakukan kejahatan itu ialah jahat, jadi nak tunggu bukti apa lagi sebab dia tue memang jahat. Lainla kalau orang yang dituduh melakukan kejahatan itu orang baik, sudah tentu la mereka akan bersangka baik dan menunggu bukti lanjut sebelum bersedia dengan persepsi seterusnya.

Susulan dari pendedahan tersebut, Najib tampil menafikan dakwaan. Selepas PMO menafi, 1MDB menafi, Najib mengambil pendekatan yang serupa di laman FB. Dia menafikan semua tuduhan terbaru yang dilemparkan ke atasnya dan membuat perakuan bahawa akan menggunakan tindakan undang2 ke atas pihak2 yang menuduh dia tanpa mengemukakan sebarang bukti konkrit.

Ketika menafikan tuduhan, Najib menyelit nama Mahathir. Apa yang Najib cuba bayangkan ialah, Mahathir ialah tangan ghaib dibalik tuduhan yang berlaku.

Berikut apa yang Najib sebut di media sosial ;


Mahathir dibayangkan ;

1. Bertindak kerana Najib enggan menurut kehendaknya dalam soal pentadbiran negara

2. Berpakat dengan pihak tertentu bagi sabotaj pentadbiran Najib

3. Seterusnya akan terus mendesak agar Najib berundur dari jawatan meskipun dilantik secara demokrasi.

Tindakan tidak cerdik Najib ini akhirnya memakan diri. 

Kenapa?

Walaupun yang SHARE sudah memasuki 2,000 ++ tetapi lebih ramai yang SHARE dengan niat MENGUTUK TINDAKAN NAJIB mengheret Mahathir dalam skandal terbarunya.

Seperti yang kita sedia maklum. Sejak kebelakangan ini, tv3 dan media arus perdana digunakan untuk mengkritik dan mencalar imej Mahathir. Kejap2 kutuk pasal PROTON. Kejap2 kutuk pasal kroni2 yang berkaitan Mahathir. Dan setiap kali Najib atau pentadbiran BN dipalitkan skandal, modal mereka hanya menyalahkan Mahathir itu Mahathir ini. Berbanding memberikan jawapan solid atas dakwaan yang timbul, mereka lebih selesa menyalahkan Mahathir atas segala2nya. 

Perkara yang sama turut berlaku dalam penafian terbaru Najib.
Mahathir sekali lagi diheret dalam penafian tersebut.
Najib bukan sahaja gagal memberikan jawapan yang menyakinkan bahkan menyalahkan Mahathir disebalik dakwaan. Susulan dari kenyataan itu, 95% komen di FB Najib sejak semalam hanyalah berbaur kutukan, kritikan, makian, hinaan, cercaan dan ejekan terhadap pentadbiran Najib Razak.

Bukan 10%.
Bukan 50%.
Tetapi 95% dari komen2 yang ada.


 
Setakat ini komen hampir mendekati ke angka 8,000. Dan 5% yang memuji pentadbiran Najib pula hanya datang dari seorang dua individu yang sama di mana 2.5% komen datang dari Hamidah Abdullah.

Tak henti2 la dia dok ulang2.

I love PM.
Sayangi pemimpin.
Hormati pemimpin kita.
Blablablabla. Macam orang kena sawan jek aku tengok sorang2 kat situ. Semua malas layan dia. Sambung kutuk Najib lagi best kot.

KAH KAH KAH

Konklusinya, rakyat tak percaya pada apa jua penjelasan Najib. 
Dan rakyat bertambah meluat jika Najib berterusan alih kesalahan ke atas bahu Mahathir.
Patern ini cukup dibenci rakyat kerana Anwar turut mendapat simpati marhaen apabila BN pernah bersikap mengalih semua kesalahan ke atas bahunya suatu ketika dahulu. Seperti tidak belajar dari sejarah, BN mengulang keadaan yang sama. 

Perlu Najib jawab kepada tuduhan.
Jika saman itu caranya, sila saman. Dan memang itu yang Najib mahu lakukan.
Tetapi WSJ dalam kenyataan terbaru mempertahankan dakwaannya.

Kata WSJ ;

1. Sumber kami kukuh, laporan kami benar.
2. Hasil siasatan kami menunjukkan wang2 itu semua berakhir di dalam acc bank Najib.
3. 5 deposit berasingan dengan nilai setinggi USD 700 juta.
4. Kesemuanya dipindahkan ke acc Najib.
5. Kami ada dokumen yang diperlukan.
6. Kami mempertahankan dakwaan.
7. Pentadbiran Najib tidak menjawab kepada persoalan yang timbul, iaitu kenapa wang2 itu semua berakhir di acc peribadi Najib sebaliknya menuduh musuh politik mencipta cerita.
8. Penafian hanya berkisar Najib tidak mengguna sebarang dana kerajaan untuk tujuan peribadi.

Yes. Penafian Najib agak fishy.

- Dia tak nafikan no acc bank. Boleh aku assume itu memang no acc bank dia yang tersebar?

- Najib tak menafikan jumlah wang yang dilaporkan SR dan WSJ. Boleh aku assume jumlah itu benar?

- Najib tak menafikan bahawa ada pihak kedua berhak urus acc bank dia. Boleh aku assume Nik memang individu bertanggungjawab untuk incharge acc bank dia?

Bila aku berfikir secara teliti. Mustahil juga untuk Najib bersikap cuai. Ini acc bank dia, atas nama dia, yang mana anytime boleh track asal kita duduk dalam perbankan.

Mustahil untuk Najib tidak aware akan situasi tersebut.

Jadi, jika dikatakan ada yang betray Najib untuk dedah maklumat tersebut, bagaimana?

Di sekeliling Najib, bukan semuanya setia di belakangnya juga.

Maklumat macam neh orang luar takan boleh tahu melainkan pihak yang terlibat dalam transaksi dan pihak yang duduk dalam perbankan tersebut.

Jika aku tak salah jangkaan, first, Najib akan kesan dulu siapa yang berperanan sabotaj dia dari dalam. Kedua, Najib akan menjejaki individu tersebut dan pastikan apa maklumat yang dia ada terlebih dahulu. Ketiga, Najib akan guna cara rundingan damai (wang) bagi counter persepsi secara baik dulu. Keempat, jika gagal, permainan yang lebih dasat akan berlaku sesama mereka. Kita akan mungkin dihidangkan dengan drama demi drama, babak demi babak, cerita demi cerita, yang mana kita sendiri pun akan terkeliru antara fakta dan auta.

Percayalah cakap aku. Ini hanya permulaan. 

Kbai. Link: http://www.amenoworld.net/2015/07/kerana-salahkan-mahathir-dalam-skandal.html)

Tak cukup penafian Najib, tubuh badan bebas penyiasat – PKR


Tak cukup penafian Najib, tubuh badan bebas penyiasat – PKR

Tak cukup penafian Najib, tubuh badan bebas penyiasat – PKR

Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menggesa satu badan siasatan bebas ditubuhkan secepat mungkin bagi menyiasat dakwaan yang berbilion ringgit disalurkan ke akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Razak.

Presiden PKR itu berkata, jika perlu, partinya akan berusaha untuk menghadap Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong bagi mengenalpasti mekanisme untuk membolehkan badan siasatan bebas itu diwujudkan.

Katanya, perdana menteri kini tiada pilihan selain menjawab tuduhan yang dilemparkan dan mengisytiharkan hartanya selepas rakyat Malaysia digegarkan dengan laporan berita Wall Street Journal (WSJ) dan Sarawak Report itu.

“Perdana menteri tidak punyai pilihan dan tidak boleh berdolak-dalik. Beliau wajib mengeluarkan satu respon serta-merta yang khusus dan boleh dipercayai mengenai dakwaan yang teramat serius ini.

“Perdana menteri juga wajib membuat satu kenyataan bersumpah untuk mengisytiharkan harta dan aset-aset yang beliau miliki,” kata Dr Wan Azizah dalam satu kenyataan hari ini.

Akhbar perniagaan Wall Street Journal (WSJ) melaporkan terdahulu hari ini, penyiasat kerajaan terhadap firma pelaburan strategik negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mendapati berbilion ringgit disalurkan ke dalam akaun peribadi Najib.

Sarawak Report, yang sebelum ini kerap membuat pendedahan mengenai 1MDB juga menerbitkan laporan yang sama berhubung dakwaan itu.

Syarikat pelaburan bermasalah itu dalam satu kenyataan hari ini menafikan pernah memberi dana kepada Najib dan menambah, ia sesuatu yang “sangat tidak bertanggungjawab” untuk media menyatakan demikian.

Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataannya menyifatkan laporan itu “sabotaj politik”, sambil menambah pendedahan WSJ itu adalah kerja “individu tertentu” untuk melemahkan keyakinan dalam ekonomi, memburukkan kerajaan dan menjatuhkan seorang perdana menteri yang dipilih secara demokratik.

Ia juga mengingatan media tempatan agar tidak menerima apa-apa dokumen sebagai tulen melainkan jika disahkan oleh pihak berkuasa yang berkenaan, selepas portal berita Malaysia memetik pendedahan yang dibuat WSJ dan laman web pemberi maklumat Sarawak Report.

Link: http://wrlr.blogspot.com/2015/07/tak-cukup-penafian-najib-tubuh-badan.html)

Najib Di Ambang Kejatuhan, WSJ Pertahankan Laporannya

WSJ: Kami amat berhati-hati, percaya

Wall Street Journal (WSJ) hari ini mempertahankan laporan siasatannya berhubung dakwaan penyelewengan dibuat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Malah agensi berita itu juga berkata, artikel berkenaan dibuat berdasarkan siasatan oleh pegawai kerajaan dan laporan tersebut telah dilihat oleh Najib.

Dalam laporannya semalam WSJ mendedahkan bahawa hampir AS$700 juta dana dalam 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah didepositkan ke dalam akaun bank perseorangan atas nama "Dato' Seri Mohd Najib Bin Hj Abd Razak" melalui proksi.

"Ia adalah satu siasatan yang serius. Dokumen yang kami lihat telah diberi juga kepada Peguam Negara Malaysia dan pihak lain di dalam kerajaan.

"Mereka sudah melihatnya dan ia juga telah dilihat oleh perdana menteri," kata Ketua Biro WSJ Hong Kong, Ken Brown dalam wawancara bersama CNBC.

Selain itu, Najib melalui setiausaha politiknya semalam telah mengancam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap WSJ.

Sehubungan itu, Brown berkata WSJ tetap mempertahankan laporan mereka.

"Kami amat berhati-hati dan kami percaya siasatan dan dokumen yang kami perolehi adalah benar dan datang dari siasatan yang boleh dipercayai dan bukan siasatan politik.

"Ia adalah satu berita yang penting dan kami mengambil perkara ini dengan serius. -mk

"Setiap kali anda melihat pemimpin negara yang telah [...] sekurang-kurangnya bukti itu menunjukkan aliran wang ke akaun peribadi beliau dan ia melibatkan urusan kerajaan, ia sangat dramatik," katanya lagi.


Berapa banyak cukai Najib, 1MDB, Jho Low bayar, soal Dr Mahathir

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mempersoalkan sekiranya Lembaga Hasil Dalam Negeri menyiasat cukai yang dibayar individu berprofil tinggi tertentu, termasuk perdana menteri, eksekutif di 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan ahli perniagaan Low Taek Jho.

Dalam posting terbaru di blog popularnya chedet.cc, bekas perdana menteri itu berkata, kebelakangan ini, wujud elemen selektiviti dalam tumpuan "orang lembaga cukai."

Katanya, manakala eksekutif dalam syarikat pelaburan strategik negara 1MDB dibayar gaji yang tinggi, Datuk Seri Najib Razak tidak dibayar apa-apa sebagai penasihat kepada 1MDB.

Tetapi menegaskan, kerajaan membayar elaun, termasuk bagi bil utiliti dan pengangkutan, kepada perdana menteri.

Beliau berkata dengan cara ini, semua gaji perdana menteri, walaupun lebih rendah daripada eksekutif perniagaan, boleh jadi disimpan dan dibelanjakan.

"Tetapi, gaya hidup mewah mesti besar belanjanya. Ia tentunya lebih daripada apa yang saya simpan selepas 29 tahun dalam kerajaan.

"Memanglah, ia rahsia. Tetapi saya ingin bertanya, adakah orang lembaga cukai menyiasat sumber wang dan cukai yang dibayar?" soalnya.

Beliau berkata, setiap orang yang perlu disiasat mesti disiasat dan menurutnya, di Malaysia, Raja-Raja pun tertakluk kepada undang-undang tertentu.

"Kita mesti sama rata di sisi undang-undang dan kita perlu dilihat sama rata. Setiap orang yang perlu disiasat oleh agensi kerajaan perlu disiasat.

"Tidak boleh ada diskriminasi," katanya.

Dr Mahathir berkata, Low juga membeli rumah pangsa mewah di New York dan Hollywood, dan mempersoalkan dari mana beliau dapat wang beratus juta untuk membeli hartanah itu.

"Adakah dia membayar cukainya?

"Dia juga membeli sebuah bank pada harga AS$260 juta. Dari mana dia dapat wang itu? Adakah ia dipinjam? Adakah dia jual bank itu dan bayar cukai atas keuntungan yang diperolehi?" soalnya.

Posting Dr Mahathir dibuat beberapa jam selepas timbul dakwaan oleh akhbar perniagaan Wall Street Journal (WSJ) yang berbilion ringgit disalurkan ke akaun peribadi Najib.

Perkara sama turut dilaporkan Sarawak Report, yang dikatakan dapatan dari siasatan ke atas 1MDB yang dijalankan kerajaan.

Dr Mahathir juga mempersoalkan perbelanjaan anak tiri Najib, Riza Aziz yang dilaporkan membelanjakan ratusan juta dolar membeli kediaman mewah di London, New York dan Hollywood.

Katanya, Riza juga membelanjakan berjuta-juta membiayai filem Hollywood "The Wolf of Wall Street".

Dr Mahathir berkata, apabila Jabatan Perdana Menteri berkata kekayaan Najib itu diwarisi dari keluarganya, ia dibantah adik-adik Najib.

Katanya, Tun Abdul Razak bukan seorang yang kaya dan tidak meninggalkan ratusan juta ringgit untuk keluarganya.

"Jadi, dari mana datangnya wang itu?" soal Dr Mahathir.

Katanya, ia kemudian didakwa diperolehi dari perniagaan.

"Jika dia buat begitu banyak duit dari perniagaan, tentu dia bayar cukai pendapatan. Adakah orang lembaga cukai datang menyiasatnya berhubung keuntungan perniagaannya?

"Berapa banyak cukai dia bayar? Memanglah ia rahsia. Tetapi saya harap ia bukan hendak melindungi sesuatu," tulis Dr Mahathir.

1MDB kini menjadi subjek inkuiri beberapa pihak berkuasa, termasuk Ketua Audit Negara, Bank Negara, polis dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

Najib yang juga menteri kewangan dan pengerusi lembaga penasihat 1MDB, dikritik teruk beberapa bulan kebelakangan ini kerana beberapa isu, termasuk 1MDB yang mengumpulkan hutang RM42 bilion selepas hanya enam tahun beroperasi.
-TMI


ULASAN GB

Sesiapa pun tidak mampu melawan hukum kebenaran dan keadilan.

Kamu mungkin mempunyai kuasa terhebat di dalam negara. Sepertimana Firaun yang mempunyai kuasa terhebat di zamannya. "Ana Rabbukumul a'la" katanya... akulah Tuhan Yang Paling Tinggi (An-Naziat:24) ...

Tetapi hukum kebenaran dan keadilan berjalan di mana Allah menghantar Musa a.s. bersama saudaranya Harun untuk memberitahu bahawa kamu Firaun telah melampaui batas... "izhabaa ilaa Firauna innahuu thaghaa (TaHa:43)

Kemudian Allah swt menyatakan: "Wa aghraqnaa aala firaun wakullun kaanuu zaliimiin..." Kami tenggelamkan Firaun serta pengikut-pengikutnya (di laut), kerana kesemuanya adalah orang-orang yang zalim" (Al-Anfaal:54)

Terbanyak skandal sudah pun terdedah, lepas satu satu sehingga rakyat sengsara dan menderita. Sekarang tidak mungkin lagi Najib mampu untuk mempertahan diri. Atau jika mampu sekalipun, hukum kebenaran dan keadilan akan terus berjalan mendedahkan lebih terang dan jelas siapa Najib sebenarnya... mana Najib mahu lari?

Selagi Najib cuba pertahankan dirinya (seperti kisah Firaun yang tercatat di dalam Al-Quran itu) maka lebih cepat beliau akan dimusnahkan.

p/s tapi ada orang kata .... dia kata UMNO (maksudnya Najib) tak seburuk Firaun...

Link: http://greenboc.blogspot.com/2015/07/najib-di-ambang-kejatuhan-wsj.html)

WSJ: Kami amat berhati-hati, percaya

Wall Street Journal (WSJ) hari ini mempertahankan laporan siasatannya berhubung dakwaan penyelewengan dibuat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Malah agensi berita itu juga berkata, artikel berkenaan dibuat berdasarkan siasatan oleh pegawai kerajaan dan laporan tersebut telah dilihat oleh Najib.

Dalam laporannya semalam WSJ mendedahkan bahawa hampir AS$700 juta dana dalam 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah didepositkan ke dalam akaun bank perseorangan atas nama "Dato' Seri Mohd Najib Bin Hj Abd Razak" melalui proksi.

"Ia adalah satu siasatan yang serius. Dokumen yang kami lihat telah diberi juga kepada Peguam Negara Malaysia dan pihak lain di dalam kerajaan.

"Mereka sudah melihatnya dan ia juga telah dilihat oleh perdana menteri," kata Ketua Biro WSJ Hong Kong, Ken Brown dalam wawancara bersama CNBC.

Selain itu, Najib melalui setiausaha politiknya semalam telah mengancam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap WSJ.

Sehubungan itu, Brown berkata WSJ tetap mempertahankan laporan mereka.

"Kami amat berhati-hati dan kami percaya siasatan dan dokumen yang kami perolehi adalah benar dan datang dari siasatan yang boleh dipercayai dan bukan siasatan politik.

"Ia adalah satu berita yang penting dan kami mengambil perkara ini dengan serius.

"Setiap kali anda melihat pemimpin negara yang telah [...] sekurang-kurangnya bukti itu menunjukkan aliran wang ke akaun peribadi beliau dan ia melibatkan urusan kerajaan, ia sangat dramatik," katanya lagi.
Link: http://wak-labu.blogspot.com/2015/07/wsj-kami-amat-berhati-hati-percaya.html)

Najib, Umno tergugat selepas pendedahan WSJ, kata penganalisis

Datuk Seri Najib Razak boleh melihat penghujung harinya sebagai perdana menteri tidak lama lagi berikutan laporan mendedahkan dana milik negara disalurkan ke akaun peribadinya, kata penganalisis, sambil menambah isu itu boleh menggugat Umno.

Mereka berkata, pendedahan The Wall Street Journal (WSJ) dan Sarawak Report akan mengundang kerugian bagi parti Melayu itu pada pilihan raya umum akan datang.

Pendedahan itu memudaratkan sehingga ke tahap Umno dan Barisan Nasional (BN) kini hanya boleh memenangi pilihan raya akan datang sekiranya mereka bergabung dengan PAS, kata Pengarah Institut Asia di University of Tasmania, Profesor James Chin.

"Kerana jika ia benar, Melayu juga akan kehilangan kepercayaan kepada Umno. Jumlah itu terlalu besar, berbilion. Mencuri sejuta dari sini dan sana, mungkin ada peluang lagi untuk selamat tetapi bukan dengan berbilion.

"Umno betul-betul rosak dan hanya boleh menang dalam pilihan raya umum akan datang sekiranya mendapat sokongan PAS, sekiranya laporan itu benar," katanya kepada The Malaysian Insider.

Chin merujuk kerajaan perpaduan di antara Umno dan PAS berikutan terkuburnya Pakatan Rakyat berusia 7 tahun selepas parti Islam itu memutuskan hubungan dengan DAP.

Pengarah Merdeka Center, Ibrahim Suffian berkata populariti parti memerintah sudah pun tergugat sejak pengenalan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada 1 April lalu.

"Ini bermakna proses untuk pulih adalah panjang dan sukar," katanya.

Ibrahim berpendapat, sekali pun dibuktikan pendedahan itu tidak benar, kerosakan sudah pun berlaku.

"Ia meletakkan beliau dan kerajaan dalam persepsi sangat negatif.

"Perlu diingat, lawan Najib tidak akan berlengah tetapi mereka akan agresif. Ini akan menyukarkan resolusi penyelesaian bagi masalahnya," katanya.

WSJ dan Sarawak Report mendedahkan semalam yang siasatan terhadap syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mendedahkan berbilion ringgit disalurkan ke dalam akaun peribadi Najib.

Kedua-duanya memetik dokumen siasatan 1MDB yang dijalankan kerajaan Malaysia, dengan Sarawak Report mengatakan Peguam Negara juga sedar akan perkara tersebut.

WSJ berkata dokumen tersebut menunjukkan AS$700 juta (RM2.67 bilion) dipindahkan antara agensi kerajaan, bank dan badan berkait dengan 1MDB sebelum berakhir di dalam akaun peribadi perdana menteri dalam 5 deposit berlainan.

Sarawak Report juga berkata Peguam Negara sedar akan maklumat tersebut.

"Jika ini benar, inilah penghujungnya bagi Najib; bukan sahaja beliau akan dipaksa meletakkan jawatan tetapi juga akan didakwa kerana jumlah tersebut begitu besar," kata Chin.

Beliau berkata, Najib sudah pun dalam masalah walaupun beliau dapat buktikan wang tersebut digunakan untuk rakyat dalam PRU13, kerana ia disalurkan ke akaun peribadinya.

"Beliau perlu tunjukkan secara konklusif yang wang tersebut bukan miliknya. Sudah ada cakap-cakap yang wang tersebut digunakan untuk PRU13, jadi ia bukan wang peribadi.

"Namun ini tidak akan diterima begitu sahaja oleh rakyat walaupun pemimpin Umno. Asalkan mereka boleh buktikan wang tersebut dikreditkan kepada akaun peribadinya, karier politiknya sudah berakhir," kata profesor itu.

1MDB kini menjadi bahan siasatan beberapa pihak berkuasa, termasuk Ketua Audit Negara, Bank Negara, polis dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

Najib yang juga menteri kewangan dan pengerusi lembaga penasihat 1MDB, dikritik hebat beberapa bulan ini berikutan beberapa isu termasuk 1MDB yang mengumpul hutang RM42 bilion selepas hanya 6 tahun beroperasi. – TMI

Artikel Penuh: http://bm.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=297472:najib-umno-tergugat-selepas-pendedahan-wsj-kata-penganalisis&Itemid=2#ixzz3eu1RxRjj Link: http://wak-labu.blogspot.com/2015/07/najib-umno-tergugat-selepas-pendedahan.html)

Puteri report polis, tuduhan Najib dapat RM 2.6 bilion, tuduhan jahat.

KUALA LUMPUR: Ketua Puteri UMNO, Datuk Mas Ermieyati Samsudin hari ini membuat laporan polis terhadap portal Sarawak Report dan akhbar kewangan antarabangsa, The Wall Street Journal (WSJ) susulan laporan yang dikatakan menjatuhkan reputasi perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Tegasnya, laporan yang mengatakan terdapat syarikat mempunyai kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah menyalurkan dana sebanyak AS$700 juta (RM2.6 bilion) ke akaun peribadi Najib merupakan tuduhan yang berniat jahat serta memburukkan kerajaan.
"Ia cubaan menggugat keyakinan rakyat rakyat negara ini serta dunia kepada Najib dan kerajaan Barisan Nasional (BN).
"Kita mahu laporan media ini disiasat kerana ia merupakan satu bentuk khianat, kotor dan tidak mempunyai sebarang bukti kukuh," katanya

Link: http://sisibukit.blogspot.com/2015/07/puteri-report-polistuduhan-najib-dapat.html)

The Wall Street Journal tetap dakwa Najib terima RM 2.67 bilion.

Walaupun dinafikan perdana menteri, akhbar The Wall Street Journal (WSJ) tampil mempertahankan laporannya semalam yang mendakwa berbilion ringgit dipindahkan ke akaun peribadi Datuk Seri Najib Razak, dengan berkata ia bersandarkan maklumat siasatan dan dokumen kukuh.
Bercakap kepada CNBC, Ken Brown, ketua biro WSJ di Hong Kong, berkata pihaknya sangat cermat sebelum menerbitkan laporan itu memandangkan ia melibatkan seorang ketua kerajaan.
"Kami amat berhati-hati dan kami percaya dokumen yang ada pada kami adalah kukuh dan bersumberkan siasatan yang boleh dipercayai, bukan siasatan berniat politik.
 "Ia merupakan laporan penting dan kami serius mengenainya.
"Bila-bila ada ketua sesebuah negara... atau ada bukti menunjukkan wang dimasukkan ke akaun, akaun peribadi, dan berkait urusan kerajaan, ia menjadi penuh drama," Brown memberitahu CNBC.
Tambahnya, dokumen yang ada padanya sudah dilihat Peguam Negara dan juga perdana menteri sendiri.
Ditanya mengenai respons Pejabat Perdana Menteri (PMO), Brown berkata ia cuma menjawab perdana menteri tidak menggunakan sebarang dana bagi tujuan peribadi.
"Dan mereka menuduh musuh politik mereka yang mencipta cerita ini bagi menyerangnya.
"Begitu juga kenyataan mereka terhadap laporan kami mengenai 1MDB sebelum ini, mengenai cara dana syarikat itu digunakan oleh perdana menteri dalam kempen pilihan raya yang lepas, jadi reaksinya sama," kata Brown.
Ditanya sama ada beliau tahu sumber dana tersebut, Brown berkata pihaknya "tahu apa yang mereka tahu", sambil menambah sebahagian dana berasal daripada sebuah unit Kementerian Kewangan, manakala sebahagian lagi menerusi sebuah bank swasta yang ada kaitan dengan Abu Dhabi, yang menurut Brown mempunyai hubungan rapat dengan Malaysia dan menyokong bon 1MDB.
"Ke mana perginya wang itu, kami tidak tahu. Aliran yang ada pada kami berakhir di akaun bank yang padanya ada nama perdana menteri."
Semalam, PMO menyifatkan pendedahan WSJ itu sebagai sabotaj politik dan usaha segelintir individu mahu menghancurkan keyakinan terhadap ekonomi Malaysia, memburuk-burukkan kerajaan dan menjatuhkan seorang perdana menteri yang dipilih secara demokratik.
Dalam laporan mereka semalam, WSJ dan laman Sarawak Report memetik dokumen siasatan 1MDB yang dijalankan kerajaan Malaysia, dengan Sarawak Report mendakwa Peguam Negara sedar mengenai maklumat itu.
Dokumen berkenaan menunjukkan AS$700 juta (RM2.67 bilion) dipindahkan ke agensi kerajaan, bank dan entiti berkaitan 1MDB sebelum akhirnya masuk ke akaun peribadi perdana menteri dalam 5 deposit berasingan.
Ia juga menunjukkan transaksi terbesar bernilai AS$620 juta, manakala sebuah lagi akaun menerima AS$61 juta pada Mac 2013, 2 bulan sebelum pilihan raya umum dijalankan. – 4 Julai, 2015
Link: http://sisibukit.blogspot.com/2015/07/the-wall-street-journal-tetap-dakwa.html)

WARTAWAN THE STAR DILARANG MASUKI BANGUNAN MINDEF KERANA BERSKIRT PARAS ATAS LUTUT

KUALA LUMPUR: Seorang wartawan daripada akhbar The Star telah dilarang memasuki kawasan Mindef kerana tidak mematuhi kod etika pemakaian yang ditetapkan untuk memasuki bangunan Kementerian Pertahanan.

Wartawan berkenaan yang hendak membuat liputan Majlis Penyampaian Bungkusan Hari Raya kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada 2 Julai 2015 lalu sebelum ini tidak dibenarkan memasuki Mindef oleh pengawal keselamatan kerana memakai skirt di atas paras lutut.

Menurut Unit Komunikasi Korporat Kementerian Pertahanan dalam kenyataan media menegaskan semua pihak perlu mematuhi kod etika tersebut kerana ia adalah satu peraturan dan sudah lama dikuatkuasakan.

“Dalam menguatkuasakan etika pemakaian ini, garis panduan umum mewajibkan semua pelawat untuk berpakaian sopan (baju berkolar dan berlengan, seluar panjang dan skirt di bawah paras lutut) serta tidak mendedahkan tubuh atau menjolok mata.

“Sekiranya pelawat didapati tidak mematuhi kod etika pemakaian yang sudah ditetapkan, pelawat tidak akan dibenarkan masuk untuk berurusan,” kata kenyataan itu hari ini.

Berikutan pakaian wartawan berkenaan tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan maka petugas di kaunter Balai Pengawal Kementerian Pertahanan cuma menjalankan tugas seperti yang diarahkan.

“Malahan gambar tentang tatacara pemakaian pelawat ke Kementerian Pertahanan juga ada dipamerkan di Balai Pengawal tersebut,”

“Justeru, dalam melaksanakan peraturan sedia ada, Kementerian Pertahanan memohon kerjasama daripada semua pihak termasuk agensi media untuk mematuhi peraturan yang telah ditetapkan,” kata kenyataan itu.

The Star telah mengesahkan wartawannya, Tashny Sukumaran telah menjadi individu terbaru melibatkan kontroversi kod pakaian di premis kerajaan.

Link: http://omakkau.blogspot.com/2015/07/wartawan-star-dilarang-masuki-bangunan.html)

SPRM dan Bank Negara perlu siasat tuduhan ke atas Najib-Muhyiddin Yassin

Kenyataan Media
YAB Tan Sri Muhyiddin Haji Mohd Yassin
Timbalan Perdana Menteri
Saya berasa amat bimbang dengan pendedahan terkini Wall Street Journal mengenai beberapa akaun peribadi milik YAB Dato' Seri Mohd Najib Tun Abd. Razak yang didakwa telah menerima sejumlah wang daripada beberapa buah entiti yang dikatakan mempunyai hubungan dengan 1MDB.
Tuduhan ini amatlah berat kerana ia boleh menjejaskan kredibiliti dan integriti Dato' Seri Najib sebagai Perdana Menteri dan Ketua Kerajaan. Isu ini juga telah menarik perhatian rakyat serta media antarabangsa dan pastinya menyentuh kepentingan awam.
Oleh itu, saya berpendirian bahawa pihak berkuasa penyiasatan seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Bank Negara Malaysia (BNM) dan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dengan kerjasama Jabatan Peguam Negara perlu bertindak segera untuk menyiasat segala tuduhan yang dibuat terhadap Dato' Seri Najib. Saya yakin siasatan mengenai perkara ini akan dijalankan secara terperinci, telus dan bebas demi mencari kebenaran.
Oleh kerana tuduhan ini adalah bersifat peribadi, maka adalah wajar bagi Dato' Seri Najib untuk memberikan penjelasan yang meyakinkan atau membuat penafian. Sehubungan itu, saya menyambut baik kenyataan Dato' Seri Najib yang telah menafikan tuduhan yang dilemparkan terhadap beliau. Sekiranya beliau yakin semua tuduhan itu adalah tidak benar dan fitnah semata-mata, maka adalah wajar beliau mengambil tindakan undang-undang ke atas pihak-pihak yang membuat tuduhan demi membersihkan nama beliau dan mengembalikan kredibiliti kerajaan.
Sementara siasatan terperinci dijalankan, saya menyeru semua pihak supaya bertenang. Saya pasti kebenaran akan muncul hasil siasatan yang dijalankan oleh pihak berkuasa.
Saya berdoa mudah-mudahan di bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, Allah s.w.t akan memberikan kita segala tawfiq dan hidayah untuk menyelesaikan segala kemelut yang berlaku dan mengurniakan kesejahteraan yang berkekalan kepada rakyat dan negara kita.
TAN SRI DATO' HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
Timbalan Perdana Menteri Malaysia
4 Julai 2015
Link: http://sisibukit.blogspot.com/2015/07/sprm-dan-bank-negara-perlu-siasat.html)

Makin Berani: Muhyiddin Mahu PM Haji Najib Buat Penjelasan: "Bersihkan Nama...." Jom Terjah!!!

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Datuk Seri Najib Razak wajar memberi penjelasan yang meyakinkan atau membuat penafian terhadap laporan media mengenai penyaluran dana 1MDB.

Dalam kenyataannya hari ini Muhyiddin berkata, sekiranya Najib yakin semua tuduhan itu tidak benar dan fitnah, wajar untuk perdana menteri mengambil tindakan undang-undang ke atas mana-mana pihak yang membuat tuduhan terhadapnya "membersihkan nama beliau dan mengembalikan kredibiliti kerajaan".

Link: http://sedakasejahtera.blogspot.com/2015/07/makin-berani-muhyiddin-mahu-pm-haji.html)

Ambank harus sahkan sama ada Najib punyai akaun, kata PKR

 
Rafizi Ramli berkata segala tuduhan terhadap Datuk Seri Najib Razak mengenai aliran masuk dana ke dalam akaun peribadi boleh dimatikan sekiranya ada pengesahan Ambank yang perdana menteri tidak ada akaun bersama bank itu. – 

Rafizi Ramli berkata segala tuduhan terhadap Datuk Seri Najib Razak mengenai aliran masuk dana ke dalam akaun peribadi boleh dimatikan sekiranya ada pengesahan Ambank yang perdana menteri tidak ada akaun bersama bank itu. – 

Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli berkata pengesahan itu boleh mengembalikan keyakinan terhadap Najib yang menolak tuduhan dalam artikel WSJ yang mendakwa hampir RM2.6 bilion disalurkan ke akaun peribadi perdana menteri itu.

"Saya pasti jika Datuk Seri Najib Razak tidak ada apa-apa yang hendak disembunyikan, cara terbaik untuk mematikan serangan ke atas kredibiliti beliau ini ialah dengan membenarkan Ambank (atau mana-mana bank di negara ini) mendedahkan secara keseluruhan setiap bank akaun yang pernah beliau buka sejak menjadi perdana menteri dalam tahun 2009
 
"Jika terbukti akaun di Ambank seperti yang didedahkan oleh WSJ dan SR (Sarawak Report) itu tidak wujud, maka dengan mudah Najib boleh menghentikan isu terbaru ini," kata ahli Parlimen Pandan itu dalam satu kenyataan hari ini.

Akaun milik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak didakwa menerima wang berjuta ringgit, menurut laporan The Wall Street Journal semalam

Akaun milik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak didakwa menerima wang berjuta ringgit, menurut laporan The Wall Street Journal semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 4 Julai, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.Link: http://atsixty-zakriali.blogspot.com/2015/07/ambank-harus-sahkan-sama-ada-najib.html)

Dipenjara kerana rogol isteri

Bali: Seorang lelaki dihukum penjara lima bulan oleh mahkamah di sini selepas didapati bersalah merogol isterinya.

Barisan hakim diketuai Achmad Peten Sili menjatuhkan hukuman itu selepas mendapati tertuduh, Tohari, 57, bersalah merogol isterinya, Siti Fatimah yang sakit.

Menurut kertas pertuduhan, Tohari mengajak Siti Fatimah melakukan hubungan seks, tetapi wanita itu menolak dengan alasan sakit.

Kerana berang, Tohari merogol isterinya di ruang tamu rumah mereka.

Tohari juga menekup mulut isterinya selepas wanita itu menjerit meminta tolong.

Selepas merogol isterinya, Tohari keluar rumah dan membiarkan wanita itu terbaring di lantai.

Jiran Siti Fatimah yang terdengar jeritan mangsa kemudian datang membantu wanita itu dan membuat laporan polis. - Agensi
-hmetro-
Link: http://gigitankerengga.blogspot.com/2015/07/dipenjara-kerana-rogol-isteri.html)

Saman WSJ langkah kurang bijak, kata peguam OLEH V. ANBALAGAN, PENOLONG PENGARANG BERITA

 Zack Ahmad's photo. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu berhati-hati susulan keputusannya mahu menyaman The Wall Street Journal (WSJ) yang mendakwa berbilion ringgit disalurkan ke akaun peribadinya, dengan peguam berpendapat adalah kurang bijak bagi Najib dan penasihat perhubungan awamnya menyerang media kalau mahu mendapatkan sokongan di "mahkamah rakyat".

Mereka berkata Najib perlu berdepan isu disiarkan akhbar ternama itu, atau menuntut penarikan balik artikel dan permohonan maaf sekiranya laporan itu tidak tepat, sebelum mengambil tindakan undang-undang.

Peguam Ang Hean Leng berkata, pemimpin tempatan seperti Tengku Razaleigh Hamzah pernah memenangi saman terhadap penerbitan asing kerana menjejaskan reputasinya dalam skandal Bumiputera Malaysia Finance Limited (BMF).

"Pilihan seperti itu terbuka kepada Najib untuk menentang WSJ dan saman boleh difailkan di Kuala Lumpur atau Amerika Syarikat," katanya.

Bagaimanapun, sekiranya perdana menteri ingin memfailkan saman di luar Malaysia, beliau perlu menyerahkannya kepada bidang kuasa undang-undang asing.

Ang mengulas siasatan syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang didakwa menyalurkan berbilion ringgit ke akaun peribadi perdana menteri seperti disiarkan WSJ dan Sarawak Report.

Kedua-duanya memetik dokumen mengenai siasatan 1MDB yang kini dijalankan kerajaan Malaysia, dengan Sarawak Report mendakwa Peguam Negara turut sedar akan perkara itu.

Dokumen itu menunjukkan US$700 juta (RM2.67 bilion) dipindahkan antara agensi kerajaan, bank, dan entiti berkaitan 1MDB sebelum disalurkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri dalam 5 deposit berasingan, kata WSJ.

Akhbar berkenaan berkata, transaksi terbesar bernilai US$620 juta, manakala sebuah lagi akaun menerima US$61 juta pada Mac 2013, 2 bulan sebelum pilihan raya umum dijalankan.

Putrajaya menafikan laporan tersebut, dan bertegas Najib tidak pernah menggunakan mana-mana dana awam. Hari ini, akhbar Sinar Harian melaporkan Najib akan mengambil tindakan undang-undang menyaman WSJ.

Ang, bagaimanapun berkata, media boleh menggunakan pertimbangan, laporan adil dan pengesahan sebagai pembelaan terhadap tindakan saman.

Beliau berkata, laporan itu mendapat perhatian umum dan media boleh melaporkan berita sedemikian, namun perlu bertanggungjawab.

Ang berkata, Najib juga boleh memfailkan saman di Kuala Lumpur kerana reputasinya lebih tercalar di Malaysia berbanding kawasan lain.

"Lebih-lebih lagi, laporan itu dipaparkan melalui internet dan dimuat turun di Malaysia," katanya, dan menambah, ganti rugi kemusnahan yang besar boleh diberikan jika beliau berjaya membuktikan kesnya.

Peguam S. N. Nair berkata, sebagai ahli politik, pilihan yang Najib ada adalah memperjelaskan laporan WSJ.

"Saya yakin penerbit akan memuat naik versi perdana menteri melalui akhbar atau laman portal atas talian selari dengan prinsip keadilan," tambahnya.

Nair berkata, Najib boleh meminta penarikan balik laporan tersebut dan jika ia palsu, permohonan maaf boleh dilakukan.

"Namun jika penerbit membuat laporan menyesali tindakan mereka, tiada yang boleh menghalang Najib daripada memfailkan saman. Hanya dengan itu, pampasan akan diberikan, namun lebih rendah kerana defenden mengakui kesilapannya tanpa bertangguh," katanya.

Pengarah Eksekutif Lawyers for Liberty, Eric Paulsen, bagaimana pun menyifatkan tindakan mengemukakan saman adalah sia-sia kerana penjelasan sudah memadai.

"Najib perlu menggunakan saluran yang ada, termasuk WSJ bagi meyakinkan orang ramai tiada yang ingin disembunyikan," katanya.

Paulsen berkata, tindakan menyerang media terutama organisasi yang mempunyai reputasi tinggi adalah kurang bijak.

"Laporan itu dikeluarkan WSJ dan bukan daripada blog yang ada kredibiliti dan boleh dipertikaikan profesionalismenya," katanya.

Paulsen berkata, pemimpin politik seperti Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dan Perdana Menteri Britain, David Cameron, tidak menyaman media yang menerbitkan berita kepentingan awam.

"Akhirnya, talian hayat ahli politik bergantung kepada pendapat umum mengenai mereka. Jadi, lebih baik bekerjasama dengan media," katanya. – 4 Julai, 2015.

Datuk Seri Najib Razak ketika tiba di kediaman rasmi menteri besar Johor semalam menghadiri program berbuka puasa. Najib bakal mengambil tindakan undang-undang susulan laporan yang mendakwa akaun bank beliau menerima berbilion ringgit.

Datuk Seri Najib Razak ketika tiba di kediaman rasmi menteri besar Johor semalam menghadiri program berbuka puasa. Najib bakal mengambil tindakan undang-undang susulan laporan yang mendakwa akaun bank beliau menerima berbilion ringgit.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com
Link: http://atsixty-zakriali.blogspot.com/2015/07/saman-wsj-langkah-kurang-bijak-kata.html)

Muhyiddin mahu dakwaan WSJ terhadap Najib disiasat

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, tuduhan yang dikeluarkan akhbar The Wall Street Journal terhadap Datuk Seri Najib Razak amat berat kerana ia boleh menjejaskan kredibiliti dan integriti beliau sebagai perdana menteri serta ketua kerajaan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 4 Julai, 2015.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa agar pihak berkuasa melakukan penyiasatan segera terhadap dakwaan dan tuduhan yang dilemparkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Muhyiddin berkata, beliau turut yakin, agensi penguatkuasaan akan menjalankan penyiasatan mereka dengan adil.

"Saya berpendirian pihak berkuasa penyiasatan seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Bank Negara Malaysia (BNM) dan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dengan kerjasama Jabatan Peguam Negara perlu bertindak segera untuk menyiasat segala tuduhan yang dibuat terhadap Najib.

"Saya yakin siasatan mengenai perkara ini akan dijalankan secara terperinci, telus dan bebas demi mencari kebenaran," katanya, dalam kenyataan dikeluarkan di laman Facebook miliknya hari ini.
Kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung tuduhan akhbar The Wall Street Journal terhadap Datuk Seri Najib Razak di Facebook beliau. – Gambar Facebook, 4 Julai, 2015.Ahli Parlimen Pagoh itu berkata, tuduhan yang dikeluarkan akhbar The Wall Street Journal (WSJ) terhadap Najib amat berat.

"Tuduhan ini amatlah berat kerana ia boleh menjejaskan kredibiliti dan integriti Najib sebagai perdana menteri dan ketua kerajaan.

"Isu ini juga menarik perhatian rakyat serta media antarabangsa dan pastinya menyentuh kepentingan awam," katanya dalam kenyataan itu.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/muhyiddin-gesa-najib-disiasat-selepas-pendedahan-wsj#sthash.pwjUgHBw.dpuf
Link: http://atsixty-zakriali.blogspot.com/2015/07/saman-wsj-langkah-kurang-bijak-kata.html)

Pendedahan AWSJ: Ambank dan Bank Negara boleh sahkan kewujudan akaun Najib

Pendedahan AWSJ: Ambank dan Bank Negara boleh sahkan kewujudan akaun Najib

Ekoran dari pendedahan oleh Asian Wall Street Journal (AWSJ) dan Sarawak Report (SR) bahawa sejumlah RM2.6 bilion (pada kadar tukaran matawang terkini) atau USD692 juta telah dipindahkan dari 1MDB dan anak syarikat 1MDB ke akaun peribadi milik Dato’ Seri Najib Tun Razak, kedua-dua pihak sekarang saling mempertahankan fakta dan pendirian masing-masing.

AWSJ dilaporkan menyatakan di dalam satu temuramah di Hong Kong bahawa maklumat yang mereka perolehi adalah tepat dari satu siasatan rasmi mengenai 1MDB. Dato’ Seri Najib Tun Razak pula dilaporkan menafikan pernah mengambil wang bagi tujuan peribadi.

Rafizi Now 

Perkara ini boleh diputuskan dengan mudah melalui satu kaedah iaitu mengesahkan sama ada akaun di Ambank di bawah nama “Dato’ Seri Najib Tun Razak” itu benar-benar wujud atau tidak.

Sebelum ini, saya telah menyebut bagaimana 3 kakitangan pengurusan tertinggi Ambank telah ditukarkan kerana pemegang saham bank itu tidak puas hati dengan keterlibatan Ambank di dalam isu-isu membabitkan 1MDB. Pendedahan AWSJ dan SR bahawa Dato’ Seri Najib Tun Razak mempunyai satu akaun di bank itu yang menerima pemindahan wang sejumlah RM2.6 bilion menimbulkan kembali persoalan sejauh mana keterlibatan Ambank di dalam urusan berkenaan 1MDB dan Dato’ Seri Najib Tun Razak.

Oleh yang demikian, untuk membersihkan namanya Ambank perlu mengesahkan atau menafikan sama ada akaun bernombor seperti yang didedahkan oleh AWSJ di bawah nama Dato’ Seri Najib Tun Razak itu benar-benar wujud. Ini akan memberi gambaran paling baik kepada rakyat sama ada Dato’ Seri Najib Tun Razak benar-benar terlibat dalam mengambil dana milik rakyat seperti yang didedahkan oleh AWSJ dan SR itu.

Saya pasti jika Dato’ Seri Najib Tun Razak tidak ada apa-apa yang hendak disembunyikan, cara terbaik untuk mematikan serangan ke atas kredibiliti beliau ini ialah dengan membenarkan Ambank (atau mana-mana bank di negara ini) mendedahkan secara keseluruhan setiap bank akaun yang pernah beliau buka sejak menjadi Perdana Menteri dalam tahun 2009.

Jika terbukti bahawa akaun di Ambank seperti yang didedahkan oleh AWSJ dan SR itu tidak wujud, maka dengan mudah sahaja Dato’ Seri Najib Tun Razak boleh menghentikan isu terbaru ini.
Saya juga menyeru supaya Bank Negara Malaysia menggunakan semua kuasanya di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan untuk merungkai kontroversi ini dengan mengesahkan sama ada akaun yang nombor dan namanya didedahkan oleh ASWJ dan SR itu benar-benar wujud.

Jika ia tidak wujud, perkara ini tidak perlu dipanjangkan.
Jika ia wujud, maka satu siasatan segera perlu dibuat dan Dato’ Seri Najib Tun Razak perlulah bercuti dan seorang pemangku Perdana Menteri boleh mengambilalih pentadbiran Kerajaan Persekutuan sementara siasatan sepenuhnya diadakan.

RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN

Link: http://wrlr.blogspot.com/2015/07/pendedahan-awsj-ambank-dan-bank-negara.html)

Sultan harus guna Majlis Raja-Raja, bukan Facebook, kata pakar OLEH MOHD FARHAN DARWIS

Zack Ahmad's photo.
Dr Abdul Aziz Bari berkata kerabat diraja tidak wajar menggunakan saluran seperti media sosial dalam mengutarakan pendapat mengenai kerajaan.

Dr Abdul Aziz Bari berkata kerabat diraja tidak wajar menggunakan saluran seperti media sosial dalam mengutarakan pendapat mengenai kerajaan. 

Pemerintah sama ada raja atau sultan tidak seharusnya mencampuri urusan pentadbiran kerajaan dengan memberi pandangan secara terbuka, terutama membabitkan soal dasar dan polisi kerajaan, kata pakar perlembagaan, Dr Aziz Bari.

Aziz berkata, pemerintah bagaimanapun boleh menggunakan platform Majlis Raja-Raja sekiranya ingin menyuarakan pendapat mereka, tetapi bukan menggunakan laman media sosial seperti Facebook atau sebagainya.

"Orang sudah tidak nampak apa kerja dia, kita dalam sistem yang hancur sekarang, bukan kerja dia berjuang untuk rakyat.

"Boleh jika ingin melakukannya, tapi dalam platform Majlis Raja-Raja, bukan di Facebook," kata Aziz, dalam forum siri pendidikan demokrasi akademi politik anjuran Institut Darul Ehsan di Shah Alam, hari ini.

Baru-baru ini, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim menggunakan Facebook Johor Southern Tigers untuk mengkritik pentadbiran Datuk Seri Najib Razak, selepas beliau gagal menghadiri dialog "Nothing to Hide" anjuran SukaGuam.

Tindakan Tunku Ismail itu bagaimanapun diselar Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz, yang berpendapat kerabat diraja tidak seharusnya mencampuri politik.

Aziz yang merupakan pensyarah Universiti Selangor itu berkata, tindakan sedemikian oleh mana-mana raja atau sultan akan memalukan kerajaan pemerintah yang membentuk dasar dan polisi tersebut.

"Memang raja berhak memberi pandangan, tetapi dengan kehadiran perdana menteri atau menteri besar, di luar tidak boleh," katanya.

Beliau turut mempersoalkan sekiranya pandangan yang diutarakan raja atau sultan memberi kesan negatif dan sama ada mereka ingin bertanggungjawab terhadap tindakan tersebut.

Aziz berkata, rakyat pelbagai lapisan, termasuk raja dan sultan, mempunyai hak dan peranan mereka dari aspek perlembagaan.

"Semua orang termasuk raja ada hak mereka dalam Perlembagaan dan terpulang kepada mereka untuk menggunakannya," kata Aziz. – 4 Julai, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com
Link: http://atsixty-zakriali.blogspot.com/2015/07/sultan-harus-guna-majlis-raja-raja.html)

AZWAN ALI GELAR ADIBAH NOOR DINASOUR

Azwan Ali, ratu jantan bermulut puaka tidak dapat dipertikaikan lagi. Kami agak jelik melihat perangai dia ni, boleh kata laser tidak bertempat dan selamba mencaci orang di twitternya. Semalam, Azwan dilihat menghina dan melabelkan seorang artis dengan dinasour. Dinasour bermaksud seseorang itu mempunyai badan yang agak besar berbanding sekelilingnya. Antara artis yang terkesan dengan kata-kata Azwan itu ialahAdibah Nooryang kemudian dilihat membalas twitter dengan melabelkan Azwan sebagai lelaki yang gemar solek dan bergincu. Adibah juga tidak akan memaafkan Azwan yang telah melabelkannya sebagai Dinasour.
Link: http://btmmari.blogspot.com/2015/07/azwan-ali-gelar-adibah-noor-dinasour.html)

.

Tiada ulasan: